Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Decembrie 2023

Ce este și face face BUZZStore, poziționat ca prima agenție word of mouth din România și care aniversează deja 10 ani? Cum funcționează? Când și de ce aleg brandurile acest canal de comunicare? Cine este Adelina Păsat, cofondator BUZZStore și cum lucrează cu unul dintre clienții pentru care marketingul influencerilor este o componentă importantă din strategia de comunicare, Avon şi un canal de comunicare mai important decât TV-ul. Aflați mai multe în podcastul Marketing Talks, alături de Adelina Păsat și Ana Nicolae, Head of Integrated Communication la Avon.

Cu Ana Nicolae am mai vorbit, pe larg pe această temă, însă am dorit să extindem informațiile, alături de BUZZStore ca să vedem, atât din perspectiva clientului, cât și a agenției cum funcționează și cum poate ajuta companiile un astfel de serviciu.

Adelina, aș vrea să te prezinți pentru că tu ai înființat o agenție pentru marketeri ca noi, dar ai rămas și ai fost un om de marketing și de asta înțelegi oamenii de marketing. Mulți vor să fie antreprenori, dar nu se pun în papucii clientului. Sunt atâtea produse, servicii care se lansează, 90% eșuează. La fel și cu startup-urile. Tu ai pornit știind ce ți-ai fi dorit ca și client. Cum a început BUZZStore și cum funcționează?

BUZZStore este o comunitate de peste 65.000 de comunicatori, atât oameni obișnuiți, influenceri în cercul lor de colegi și prieteni, pentru că fiecare dintre noi suntem, într-un fel sau altul, influenceri și în același timp nano și micro-influenceri, deci oameni care doresc să își monetizeze comunitățile pe care le-au creat și întreținut de-a lungul timpului prin activitatea lor creativă, prezentând comunității brand-uri, produse și servicii în care ei cred.

Un influencer este un canal de comunicare.

Adelina, mai simplu spus, un influencer este un om care are influență asupra unor comunități și îi poate determina să ia o decizie, să și-o schimbe. Așa funcționează comunitatea voastră?

Să spunem mai clar: un influencer este un canal de comunicare. Așa cum, în perioada în care noi am început să profesăm în comunicare și marketing era mass-media, un canal prin care mesajele ajungeau la consumatori, astăzi lucrurile s-au schimbat. Și iată, avem această zonă de digital foarte ofertantă, cu foarte multe canale de comunicare, unele mai mari, altele mai mici, altele în dezvoltare. Este o cale foarte ușoară pentru brand-uri de a ajunge la consumator prin intermediul unor persoane de încredere, și anume acei influencer-i pe care consumatorii îi urmăresc pentru că îi admiră, pentru că au încredere în expertiza lor în anumite domenii, fie că e vorba de beauty, de sănătate, de sport, automotive ș.a.m.d. Da, eu încerc să fiu acum și vocea clientului, pentru că sunt client de produse de beauty și e atât de complicat.

E copleșitoare oferta de soluții, de produse și personal, dacă sunt un client, am această dilemă ce să iau, de ce să iau, cum să le folosesc? Deci, eu ca și client, cum spuneți voi în prezentările voastre, cea mai bună reclamă e recomandarea unui prieten. Mă ajută să scurtez din timpul de decizie să am această recomandare. Ca și om de marketing, mă interesează într-adevăr cum ajung la client, ce combinație de canale, de tactici, de tehnici folosesc, mai ales în perioada asta în care, într-adevăr, schimbările sunt mari, avem segmente care nu se mai uită la televizor. Nu înseamnă, și o să vorbim despre asta, că voi înlocuiți televiziunea ca și canal și toată puterea de penetrare, de acoperire a televiziunii. Am ținut un curs recent la un liceu minunat din Capitală și am fost surprinsă să văd că ei nu ascultă radio. Deci, unde interveniți voi?

Adelina Păsat: Ai punctat foarte bine faptul că avem de-a face cu un public diferit. Consumatorul de astăzi este bombardat efectiv cu informație pe foarte multe canale. Să nu uităm că avem cu noi un device aproape permanent în viața noastră, care este atât o sursă de informare, cât și o sursă de divertisment. Într-adevăr, rating-urile în media clasică au scăzut foarte mult și asta era un lucru vizibil încă din anii ‘95-2000, când am început să ne gândim la ideea de a comunica altfel, noi ca oameni de marketing. Iar apoi, în anii 2010, când noi am lansat ideea unei altfel de comunicări, a fost validată chiar de research-urile internaționale.

Am reușit să punem în legătură consumatorul cu brandurile lui preferate.

Forrester Research pe vremea aceea, spunea, într-adevăr, că nivelul de influență al prietenilor și colegilor crește și că aceste recomandări sunt cea mai puternică forță de vânzare. Așa a apărut ideea BUZZStore și a devenit prima agenție de word of-mouth marketing din România. Am strâns rapid circa 10.000 de membri ai platformei în primul an de activitate, iar încet, încet și clienții noștri au început să vadă utilitatea acestui canal de comunicare, pentru că, pe lângă beneficiile de notorietate pe care le oferă astfel de campanii, vorbim de foarte multă autenticitate. Cel puțin în anii de început, campaniile erau foarte “candide”, oamenii erau foarte sinceri și foarte implicați în a-și expune părerea. Pentru că ceea ce am reușit noi să facem este să punem în legătură consumatorul cu brandurile lui preferate, iar acesta să simtă că are un cuvânt de spus în viața brand-ului pe care îl folosește.

Mă întorc puțin chiar la client, la Ana Nicolae de la Avon,  pentru că voi ați început și ați înființat acest instrument, această soluție pentru clienți. La ce cifre, date, informații, se uită clientul când vă folosește? Cum funcționează concret sistemul pe care l-ați creat?

Ana Nicolae: Într-adevăr, noi și BUZZStore avem o colaborare de mai bine de șase ani, șase ani în care am construit efectiv un cadru, o modalitate prin care comunitatea noastră de reprezentanți, și sunt peste 120.000 în toată țara, să poată să să fie cumva în inima strategiei noastre de influencers marketing. Ce ce ne doream când am început colaborarea cu BUZZStore era să le oferim persoanelor interesate de social media din comunitatea noastră oportunitatea să crească, să-și formeze o prezență în social media, exact cum fac influencerii consacrați pe care ei îi urmăreau și în momentul respectiv am găsit partenerul perfect de drum și împreună am creat acest mod de lucru până la urmă, pentru că am început poate cu niște campanii punctuale, dar în momentul de față sunt campanii pe care le derulăm aproape lunar. La ce ne uităm în momentul în care ne angrenăm reprezentanți în aceste campanii? Înainte de toate, cantitativ, pur cantitativ urmărim numărul de reprezentanți pe care noi îi putem implica în genul acesta de activitate, fiind persoane cu comunități foarte micuțe.

Vă dați seama că nu o să ne uităm la un viewership extraordinar, nu o să ne uităm la a atinge un reach care să susțină reach-ul de campanie, cât mai degrabă ne uităm la un număr de oameni din core business-ul nostru care să creeze și să genereze niște conversații autentice și credibile în online, întotdeauna acești reprezentanți, buzzeri, cum le spunem noi, pentru că sunt reprezentanți care sunt parte și din comunitatea BUZZStore. Ei sunt ca un fel de bază a unei piramide, care este strategia noastră de influencers marketing. Ei nu vin în niciun moment să înlocuiască ceea ce noi derulăm cu numele consacrate din industrie, ci mai degrabă vin să se completeze.

Adelina Păsat: Această comunitate de reprezentanți AVON din comunitatea BUZZStore ne ajută să generăm niște conversații foarte credibile. Conținutul lor este foarte autentic și efectiv simți că sunt consumatori care cred în produsele pe care le promovează pe canalele lor. De altfel, sloganul nostru este “ test - love – share” și promisiunea pe care noi o facem clienților noștri este că transformăm like-urile în vânzări. Iar în cazul Avon, chiar facem lucrul acesta pentru că mă întrebai cum funcționează programul. Practic, cu ajutorul Avon, le-am dat șansa celor ce erau interesați să se dezvolte în zona de social media să participe la un program de instruire, Buzz Academy în care au învățat bazele comunicării prin intermediul lumii digitale. Vorbim de acum șase ani, deci lucrurile nu erau chiar atât de dezvoltate cum sunt astăzi.

Suntem obișnuiți să vedem Tiktokeri, Instagrameri, ș.a.m.d. Atunci existau “regele Facebook” și câteva mici canale de nișă și cu ajutorul echipei Avon, i-am provocat în mai multe proiecte punctuale în care să-și exprime creativitatea și ne-am bucurat să vedem o creștere extraordinară a calității conținutului pe care ei l-au creat. În același timp, vrem să simțim că și ei sunt foarte mulțumiți, în calitate de reprezentanți Avon, că reușesc prin această nouă lume digitală să-și extindă atât credibilitatea în rândul prietenilor și colegilor care reprezintă și clienți. Pentru că, ce este un reprezentant Avon? Este un ambasador de brand în cadrul comunităților lui și care reușește să aducă misiunea aceasta de frumusețe și empowerment al femeii în rândul oamenilor din jurul său. Și astfel am avut feedback-uri foarte bune că această nouă modalitate de promovare prin intermediul social media i-a ajutat să-și crească vânzările și să devină mai puternici în rândul comunității de reprezentanți.

Hai să facem o pauză, pentru că exact asta este ideea să vorbim despre Avon, să avem exemplu clar. Prima dovadă că serviciul vostru funcționează este această loialitate a clienților. La voi e simplu, nu livrați, nu e un sistem logistic complicat, nu mai lucrează lumea cu voi.  Cum ați pornit acest serviciu?  Sa presupunem că sunt un client care nu știu nimic despre BUZZStore, îmi închipui că aveți niște servicii standard la care se adaugă și aceste proiecte speciale.

Serviciile noastre standard, să spunem, nu există, pentru că fiecare client este special și fiecare are nevoile lui. Am avut proiecte care urmăreau, dincolo de generare de notorietate pentru produsul sau serviciul testat, prin intermediul unui buzzer autentic, cu ajutorul consumatorilor obișnuiți alte obiective, precum generarea de insight-uri de marketing. Am avut un proiect cu compania Vodafone când a lansat 4G - 3G net, pe vremea aceea. Ei au dorit să testeze calitatea serviciului prin 150 de buzzeri care au avut acces la serviciu înaintea celorlalți clienți și au oferit insight-uri cu privire la modul în care funcționează rețeaua. De asemenea, am testat niște servicii cu valoare adăugată pe care ei le ofereau la vremea aceea, precum un serviciu de streaming, de muzică, de meteo. Deci, nu întotdeauna obiectivul este de a striga sus și tare iată-mă, eu sunt aici, ci și să aflăm insight-uri de la consumatori. Pe de altă parte, avem servicii care oferă pur și simplu servicii clasice de sampling, duse la un nivel nou, digital, prin serviciul BUZZBox, care este singurul discovery box din România.

Lunar, microinfluencerii și nano inflonencerii din comunitatea BUZZStore au ocazia de a achiziționa la un preț modic, care acoperă în principal logistică, o cutie cu surprize, foarte multe produse, circa 15 în fiecare lună, care pot să coste de la 69 la 99 lei. Depinde ce surpriză pregătim noi acolo și ce lucruri minunate trebuie să împachetăm pentru ei și astfel pot lua contact cu noutățile lansate pe piață și să considere ca și achiziție viitoare produse pe care poate nu le-ar fi luat în considerare ca și consumatori, pentru că nu le cunosc, pentru că nu le găsesc în zona lor, ș.a.m.d.

Iată deci o altă abordare. Și mai sunt, cu siguranță și proiectele speciale de genul celor pe care le-am dezvoltat pentru Avon, unde am pornit de la această dorință, de a implica reprezentații brandului în campanie. Până la urmă, cei mai buni ambasadori de brand sunt angajații tăi. În cazul de față, colaboratorii și reprezentanții Avon sunt clar cei mai buni ambasadori de brand, pentru că sunt oamenii care cunosc în detaliu produsul. Și, nu numai că îl cunosc dar și doresc foarte mult să-l promoveze în rândul comunităților, crezând în el. Astfel încât ne-am  dat seama că nu are rost să ne chinuim să dezvoltăm o comunitate aparte de oameni care să fie loiali brandului, când deja există această comunitate. Mulți dintre ei erau creativi, iar echipa de marketing Avon  a făcut o selecție a bazei de potențiali buzzeri creativi, i-am înrolat în cadrul platformei noastre și apoi am încercat să îi pregătim cu fiecare proiect de testare, în speță lunar.

Împreună cu comenzile lor obișnuite pe care le lansau către AVON, primeau și produsul de focus al lunii, împreună cu informații și modul în care ar trebui să le comunice, fără a le direcționa însă opinia. Pentru că ceea ce face word of mouth marketing-ul este de a-și păstra această autenticitate. Buzze-rii nu lucrează pe bază de brief, ci pur și simplu, obiectivul nostru este să le punem în mâini produsele spre testare gratuită acasă și ei să exprime opinia lor sinceră despre produsele testate. Și astfel se naște buzz-ul. Ce înseamnă de fapt buzz? Înseamnă ceva efervescent, natural, care se răspândește cu viteza zumzetului. Așa a luat naștere proiectul Avon. Astăzi ajungem la peste 500 de mini-creatori de conținut care descoperă, lună de lună, produse de focus din campaniile Avon și le promovează cu precădere către comunitățile lor de colegi, prieteni și potențiali clienți.

Deci poți să ne faci o recapitulare ale acestor beneficii pe care voi le oferiți și nu le oferă alții sau nu e suficient ca să le facă clientul? Voi aduceți valoare adăugată, devreme ce n-au ales cei de la Avon să facă asta singuri. Un rezumat de beneficii, pentru că văd aici și creare de conținut. Vorbim atât de mult despre conținut. Conținutul este noua reclamă. Deci, e și asta o altă zonă pe care o acoperiți. Și am mai dori un inventar de obiective pentru că vedem, nu e numai despre a ajunge la oameni, a construi încredere, ci e și despre atât de multe lucruri: a colecta feedback real, a aduce insight-uri pentru lansări de produs și a face schimbări reale pentru lucrurile care nu merg.

Adelina Păsat: Am să o las pe Ana să spună beneficiile. Din punctul nostru de vedere, task-ul nostru în cadrul acestei echipe - pentru că este clar o echipă și se lucrează foarte mult împreună cu echipa Anei și am dezvoltat foarte bine acest flow - este educarea comunității Avon-buzzers, chiar așa se numește,  implementarea din punct de vedere al logisticii campaniei și de monitorizare a activității celor implicați în proiectele punctuale, făcând mici corecții acolo unde este necesar, intervenind și moderând activitatea oamenilor din cadrul comunității. În același timp și răspundem. E un schimb de informație între noi și participanții în campanie, astfel încât să folosim fiecare campanie ca un pas nou spre învățare.

Deci este un sistem care răspunde la diverse obiective. Aș dori să dezvoltăm un pic și pe ideea asta de complementaritate, pentru că se completează foarte mult online-ul cu offline-ul, canalele între ele și vă sprijiniți reciproc.

Adelina Păsat: Cum spunea și Ana, faptul de a ne afla la baza piramidei de comunicare Avon în piața din România ne ajută să oferim acea doză de autenticitate și de sprijin pentru amplificarea mesajelor pe care le realizează creatorii de conținut și vedetele implicate în campaniile Avon. Și pentru că a venit vorba de amplificare, vreau neapărat să vorbesc despre un instrument pe care l-am lansat anul acesta tot în colaborare cu Avon, și anume Mega Buzz. Este un nou serviciu. Este un flash mob în social media în care, într-o anumită zi, la o anumită oră, deci marți, de la ora 10:00, 500 sau 1000 de creatori de conținut postează toți în aceeași voce un mesaj al brand-ului, aceeași imagine sau video și același text, astfel încât luăm cu asalt internetul, Instagramul pentru ziua respectivă și este o voce care nu poate trece neauzită și care, apropo de cifre, că nouă ne plac cifrele ca oameni de marketing, returnează în termen de reach cam același lucru pe care îl aduce o campanie de word of mouth marketing sau chiar de micro influencer marketing, pentru că zgomotul este atât de puternic în online în ziua respectivă încât este imposibil să ratezi. Și am avut deja două proiecte de acest tip pentru Avon și multe altele pentru alți clienți care au fost aduși rapid de acest nou canal, ca o goarnă care amplifică foarte bine mesajul de brand. Și eu cred că ați fost mulțumiți de rezultate,

Ana Nicolae: Cu siguranță. Revenind la beneficii, simt nevoia să pun în valoare din perspectiva de brand faptul că în BUZZStore noi avem efectiv un partener care ne-a oferit oportunitatea de a organiza un framework, dacă pot să spun așa, în momentul în care noi nu aveam poate resursele interne ca să atingem, de exemplu genul acesta de audiență. Doar dacă ne gândim că intern avem o echipă restrânsă și ar trebui ca această echipă să selecteze acești oameni, să țină legătura cu ei, să se ocupe de briefing. Efectiv, doar a ține legătura cu 500 de oameni cred că este ceva ce este clar peste puterile unei echipe interne de de PR. Și atunci în partenerii de la BUZZStore am găsit exact acest framework în care am putut să răspundem obiectivului nostru de a ne forma reprezentanții ca primi ambasadori ai brand-ului.

Revenind la aceste proiecte de tip Mega-Buzz, aici cred că a fost chiar o o formă de co-creare, pentru că am mers la BUZZStore și am zis: uitați, ne-am dorit foarte mult să obținem genul acesta de efervescență, iar voi ați venit cu soluția.

Adelina Păsat: Noi deja ne gândeam și făcusem niște mici teste și niște fine tuning-uri pe partea asta și într-adevăr, în Avon am găsit un partener foarte deschis. Hai să încercăm, da, avem nevoie mai ales atunci când sunt lansări importante, să avem o efervescență și un “standard clap”, cum te-ai exprimat chiar tu. A fost deci o bătaie din palme cu forța unui tunet, așa să se audă destul de tare. Și ne-am bucurat să vedem că este un serviciu care prinde atât pentru clienți, cât și pentru buzzeri, care participă bucuroși la astfel de evenimente pe care am ales să le facem aproape săptămânal pentru partenerii noștri, pentru diverse proiecte, pentru că se simt parte din viața brand-ului se înscriu la aceste mega-buzzuri în funcție de afinitățile pe care le au cu brand-urile. Asta mi se pare foarte interesant. Eu, consumator, vin și susțin brand-ul pe care îl iubesc și pe care îl folosesc prin aplauzele pe care le ofer public pe conturile mele de socializare.

Ok, deci, ați avut așa o co-creare, o inovație împreună și să știi, uite, inovăm din nou pe piața asta de comunicare.

Adelina Păsat: Asta facem de 10 ani. Inovăm în comunicare și aducem instrumente care până acum nu au existat pe piața noastră.

Ați luat o soluție dintr-o parte și ați reinventat-o în altă parte. Cu alte cuvinte, ați replicat. Tactica de blocking din media când difuzezi o reclamă la aceeași oră exact în pe toate stațiile.

Adelina Păsat: Tot din zona de inovație vine și pasul următor pe care îl facem împreună cu Avon, pentru că comunitatea noastră de-a lungul celor 10 ani, a produs niște vârfuri. Din marea masă, cei 60 plus de mii de oameni s-au evidențiat de-a lungul anului și au crescut împreună cu noi niște vârfuri și suntem atât de bucuroși să vedem că la festivaluri și la conferințe dedicate social media sunt foarte mulți premiați care au început sau care sunt încă în BUZZStore.

Nu oricine primește orice produs, ci îi selectăm pe acei oameni care sunt potriviți cu produsul care se testează în cadrul campaniei.

La Digital Divas, pe care Avon îl patronează de mai mulți ani și stimulează industria de content creation feminină din România, am avut undeva la 15 nominalizări din buzzerii noștri și asta ne-a bucurat foarte mult, să vedem că oamenii cresc împreună cu noi și noi odată cu ei. Și iată că vrem să îi ajutăm să-și monetizeze comunitățile, pentru că ce este important de știut este că la campaniile de world of mouth marketing participanții nu primesc bani, nu sunt plătiți, ei primesc niște produse care li se potrivesc pe baza unor filtre de relevanță. Nu oricine primește orice produs, ci îi selectăm pe acei oameni care sunt potriviți cu produsul care se testează în cadrul campaniei.

Dar iată că în noul nostru serviciu de bază, “Ambasador”, chiar așa se numește, îi ajutăm pe cei care au comunități mai mari și care au crescut în creativitate să primească, pe lângă produsele gratuite oferite de partenerii noștri, și o sumă de bani care să-i ajute să își perfecționeze conținutul creat. Pentru că probabil știi că în spatele conținutului de calitate există foarte multe investiții din partea acestor creatori de conținut. Este vorba de tehnologie, de echipamente de post-producție. Ei sunt deja la un nivel care rivalizează poate cu micile case de producție și este important să-i sprijinim și în direcția asta. Și următoarele proiecte pe care le vom realiza împreună merg în direcția asta, de a recompensa vârfurile care s-au evidențiat în campanii și să îi sprijinim să se dezvolte pe mai departe ca și creatori de conținut de clasă superioară, pe pe această piramidă a comunicării.

Deci, există un sistem și funcționează.  Care sunt, foarte succint, caracteristicile  acestui sistem? Beneficii pentru client, strategie de tip win-win, câștigă și influencer-ul câștigă și clientul, feedback, încredere.

Adelina Păsat: Monitorizare și permanentă legătură cu comunitatea. Într-adevăr, nu este o misiune ușoară să lucrezi cu comunități și cu proiecte de până la 1000 de oameni. Sunt foarte multe oferte în piață de agenții care lucrează cu câțiva micro-influenceri. Ceea ce noi reușim să facem este să lucram concomitent cu sute de persoane. Avem proiecte de la 50 la 1000 de participanți și reușim ca toți să livreze în același timp și la un nivel de calitate ridicat.

Ce ne mai diferențiază pe noi este și un avantaj logistic, pentru că noi avem în familia de business și o companie care se ocupă de zona de logistică și atunci noi putem ajuta brand-urile să ajungă foarte rapid la consumatorii din cadrul comunității și din cadrul proiectelor, având o capacitate de coletare și expediere a kiturilor de testare de până la 500 de kituri pe zi. Deci, am avut proiecte în care a trebuit să ne mișcăm foarte rapid și de vineri până luni am râspândit în piață 500 de de pachete de testare. Un alt avantaj pentru noi, desigur, având acest hub logistic foarte bine pus la punct este faptul că ne putem ocupa și de campanii ce au în centrul lor produse fresh și am avut mai multe provocări de-a lungul timpului cu testări de carne.
Îmi vine în minte un proiect foarte drag pentru  “Puiul vegetarian”, lactate, brand-ul Covalact Hochland, care nu este întotdeauna ușor de realizat din punct de vedere logistic. La începutul anului am susținut lansarea pizzei Tomi congelate, iarăși un produs congelat pe care l-am transportat către 200 de persoane din București și Ilfov foarte rapid. Asta pe de o parte.

Pe de altă parte, un alt avantaj al comunității noastre este posibilitatea unei segmentări extrem de precise, pentru că în momentul în care oamenii se înscriu pe platformă, ne lasă benevol datele lor, astfel încât să îi putem targeta cu acele campanii care li se potrivesc, atât din punct de vedere demografic, cât și psihografic. Avem mai multe informații despre ei și putem, spre exemplu, să alegem mămici cu doi copii din Timișoara și să ne adresăm strict acelor mămici în campaniile pe care le realizăm.

Split-ul între buzzerii rurali și urbani este cam 50-50.

Cum a evoluat demografia? Se digitalizează și segmentele 45 plus?

Cu siguranță și chiar am avut proiecte care necesitau persoane mature. Îmi vine în minte un proiect de suplimente de colagen care sunt foarte benefice persoanelor peste o anumită vârstă. Și apropo de digitalizarea României, vreau să spun că split-ul între buzzerii rurali și urbani este cam 50-50. Avem o reprezentare extrem de bună în zona de rural și creativitate extraordinar de mare. Poate pentru că seducția urbană nu este atât de intensă în zonele rurale și oamenii nu au foarte mult multe opțiuni în a-și petrece timpul liber. Sunt imersați în zona de online și avem creatori de conținut realmente foarte buni din mediul rural, tineri foarte conectați cu tot ceea ce înseamnă tehnologia și lumea social media.

Văd că aveți clienți foarte mult din zona asta de consumer produse de diverse feluri. În calitate de client m-ar ajuta și orice zonă care ține de tehnologie sau de produse electrocasnice care sunt iar greu de ales, în care un beneficiu este să afli cum îl folosești mai bine.

Adelina Păsat: Întrebarea ta îmi ridică la fileu un alt serviciu foarte drag, nou, și anume BUZZ Reviews. Este un serviciu de recenzare a produselor și serviciilor și am început cu recenzare aparaturii electrocasnice prin partenerul nostru Seb Group, brand-urile Tefal, Roventa și Krupps. Foarte mulți buzzeri au avut posibilitatea să testeze niște produse de ultimă generație, de la espressoare high-end, care fac cafele extraordinar de bune, până la nu știu cum să spun mașinării de gătit. Și, într-adevăr, unul din obiective a fost să creăm un conținut pe înțelesul consumatorului obișnuit, care să ofere insight-uri despre utilizarea acelor aparate.

Sigur că creatorii de conținut consacrați, cum ar fi, Jamilla, de exemplu, nu va fi niciodată înlocuită de un buzzer, dar faptul că cineva asemenea mie vine și îmi explică pe îndelete cum se prepară ceva contează foarte mult în decizia de cumpărare.

De asemenea, tot în zona asta de review-uri, în parteneriat cu mai mulți retaileri online, avem posibilitatea de a susține brand-urile în a-și crea conținut autentic, pentru că oamenii folosesc anumite coduri de reducere 100% pe platformele online, primesc produsele acasă, le testează și apoi recenzează produsele pe respectivele platforme online, ceea ce mie mi se pare un mare plus de a avea un insight autentic de la un consumator obișnuit ca și mine, ceea ce mă poate ajuta foarte mult să iau o decizie de cumpărare.

Așa cum spuneai, pentru anumite produse este mai dificil să iau decizia de cumpărare decât pentru altele, dar chiar și pentru un produs cosmetic. Eu una, apropo de trenduri, dacă vorbim de trenduri, văd un viitor foarte interesant în zona asta de recenzie și serviciul nostru chiar se desfășoară, se dezvoltă pe partea asta de de recenzii. Mulți clienți își doresc să aibe cât mai multe review-uri autentice. Și asta bineînțeles, pe fundalul creșterii e-shopping-ului în România. Suntem într-o curbă ascendentă în zona de e-commerce.

S-a făcut lumină, înțelegem acum cum funcționează sistemul. În încheiere, știu că nu există rețețe exacte, dar care sunt componentele unei campanii de marketing de succes, care include și o componentă de influencer marketing? Primul îl numesc chiar eu și voi îl întruchipați și ilustrați aici, parteneriatul de cursă lungă între un client cu niște nevoi și între un furnizor.

Adelina Păsat: Adică un furnizor de servicii .Până la urmă, noi suntem aici ca să răspundem, să ne pliem fix pe ceea ce își doresc clienții noștri. Nu suntem rigizi, sunt foarte multe platforme care oferă servicii de social media și influencer marketing, dar care sunt rigide. Cumperi un pachet și ai trei influenceri, 10, 20-30. Hai să vedem despre ce e vorba și ce are brand-ul nevoie și cum ne putem noi adapta și cum putem pune la lucru această comunitate uriașă de buzzări de comunicatori în slujba brand-ului respectiv. Și vorbind de rețete de succes clar, comunicarea client-agenție este foarte importantă.

Al doilea element spun eu că este onestitatea în lucru. Niciodată nu am venit să promitem niște lucruri pe care un consumator obișnuit, un buzzer nu le poate oferi brand-ului ca un influencer consacrat.

În al treilea rând, autenticitatea comunicării rezultatelor din acest demers promoțional de comunicare. Ceea ce noi încercăm să atingem de fiecare dată este să avem un răspuns autentic din partea consumatorului care testează produsul aflat în focus în respectiva perioadă.

Aș dori să aflu și perspectiva clientului, pentru că iar e nevoie de un echilibru. Am văzut mulți clienți destul de mici, care nu se compară cu anvergura pe care o are Avon în cazul ăsta și care pentru că este la modă influencer marketing, își bazează succesul pe investiții pe o singură campanie, pe un singur canal. Acesta este un exemplu extrem, dar l-am văzut în piață.

Adelina Păsat: Așa este. Sunt mulți clienți, hai să-i spunem mici, dar pentru noi nu există clienți mici, mari, există clienți cu bugete pe care le pot aloca către noi și noi încercăm să maximizăm foarte mult bugetul ăla și în momentul în care sunt un brand mai mic sau abia intră pe piață, îmi dau seama că, să cheltuiesc o sumă foarte mare raportată la încasările pe care le au pe piața românească nu este eficient și vin către o soluție de word-of-mouth sau micro influencer marketing. Ei bine, există soluții și pentru aceste brand-uri și ajută mult să stabilesc un context de comunicare, eu, ca agenție.

Ana, tu ce zici? Pentru că din nou,  repet, lucrurile întotdeauna funcționează într-un mix și așa cum voi ați mai spus în discuția de azi, nu doar  pe un singur canal.

Ana Nicolae: Înainte de toate, vrea să spun că rezonez foarte mult, cu ce ați spus și vizavi de puterea parteneriatului și vizavi de autenticitate. Și, într-adevăr, mi se par ingrediente foarte, foarte importante ale acestei rețete de succes. Dacă îmi amintesc bine,  primul proiect pe care l-am derulat împreună cu 50 de reprezentanți care au generat un conținut așa, foarte home-made și dacă o să compar cu cea mai recentă campanie pe care am derulat-o împreună, unde avem aproape 500 de reprezentanți înscriși și un conținut care efectiv este demn de un creator consacrat, aș spune că toată toată evoluția asta este exact rodul consistenței.

Apoi, dincolo de consistență, faptul că am urmărit și creșterea acestor oameni, pentru că noi ce vedem în această comunitate și în comunitatea noastră de reprezentanți și în comunitatea BUZZStore, este următoarea generație de de creatori de conținut. Cum zicea și Adelina, ne bucurăm să-i vedem premiați pe scena evenimentelor din industrie și ne bucurăm că dincolo de a derula un proiect care urmărește niște rezultate foarte clare în materie de de vizibilitate, poate apoi de conversie într-o activitate mai performantă a acestor reprezentanți, ne bucurăm să urmărim și această misiune de a crește următoare generație de creator de conținut.

Cred că încheiem cu o concluzie foarte frumoasă legată de consecvență constanță, de parteneriatul autentic între toți partenerii, inclusiv acești influențatori care se dezvoltă pe termen lung și inovație constantă, permanentă.

Acest material a fost susținut de brandul inovativ Buzzstore- primul serviciu de word-of-mouth din România, care aniversează 10 ani. Nu ratați cursurile certificate de inovație și marketing digital.

 

Urmăriți interviul video și abonați-vă la Marketing Talks pentru inspirație, exemple și întâlniri cu practicieni experimentați din domeniu.

 

Published in Interviuri
  • Un studio cu privire la generația Alpha indică o schimbare majoră în ceea ce priveşte așteptările legate de viitorul loc de muncă: peste trei sferturi dintre copiii intervievaţi (88%) vor să devină propriul șef sau să dezvolte o mică afacere proprie în paralel cu ocupația principală, şi doar 6% își doresc să lucreze pentru un angajator.
  • Mai mult de 3 din 4 copii din generația Alpha (78%) au câștigat bani pe cont propriu în ultimul an, iar aproape două treimi dintre aceștia (61%) au folosit tehnologia pentru a obține aceste venituri.
  • Aproximativ 1 din 3 respondenți aparținând generației Alpha (29%) crede că AI şi machine learning vor fi parte integrantă a viitoarelor lor locuri de muncă, iar aproape la fel de mulţi se așteaptă să folosească realitatea virtuală sau augmentată (27%).

O economie cu mai mult antreprenoriat

Peste numai patru ani primii membri ai generației Alpha (născuți între 2010 – 2025) vor intra oficial în câmpul muncii. Generația Z a avut deja un impact major asupra modului în care companiile își desfășoară activitatea, iar următoarea generație este pregătită să producă schimbări și mai profunde. Trei sferturi (88%) dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani aspiră fie să-și înființeze propria companie, fie să dezvolte o mică afacere sau o activitate secundară în paralel cu ocupația de bază, comparativ cu doar 6% care preferă să lucreze pentru altcineva în viitor. Dacă aceste așteptări se vor materializa conform datelor reflectate în studiu, generația Alpha are potențialul de a transforma complet modul în care afacerile și comunitățile vor funcționa în următorii cinci, zece ani.

„Tinerele generații vor determina o schimbare radicală în modul în care companiile și autoritățile gândesc și cum vor opera în viitor. Observăm deja o înclinație semnificativă a generației Alpha către noile tehnologii și utilizarea inteligenței artificiale generative, ceea ce ne determină să credem că această schimbare va avea loc mult mai repede decât ne imaginăm. În termeni de business, acest lucru se traduce prin faptul că firmele care nu oferă aceste oportunități la locul de muncă nu vor corespunde așteptărilor noilor candidați, prin urmare vor trebui să găsească o cale de a le integra dacă doresc să valorifice potențialul tinerei generații.”, a declarat Elena Ungureanu, Country Manager România la Visa.

O generație care se bucură de avantajele digitalizării și inteligenței artificiale

Generația Alpha este conectată la fel de mult în lumea online ca și în cea reală, iar cercetarea Visa demonstrează impactul pe care acest lucru îl are asupra cunoștințelor lor financiare și a atitudinii lor față de obținerea veniturilor. Inteligența artificială, experiențele digitale și sustenabilitatea apar ca fiind cele mai importante elemente pentru această generație.

  • Peste trei sferturi dintre copiii care au participat la studiu (78%) au câștigat bani pe cont propriu în ultimul an, iar cei mai mulți dintre aceștia (46%) au obținut veniturile ca urmare a unor activități prin care și-au ajutat părinții sau alți membri ai familiei.
  • Dintre copiii români care au câștigat bani prin forțe proprii în ultimele 12 luni, aproape două treimi (61%) au folosit tehnologia pentru acest lucru. Rețelele sociale (50%) sunt cea mai comună tehnologie utilizată pentru a face bani, urmate de platformele de streaming online (24%), design software (14%), programare și AI (11% fiecare).
  • Aproape o treime (29%) dintre copii preferă să plătească pentru cumpărături fie cu un card fizic, fie cu portofelul mobil. Mai mult, copiii români au una dintre cele mai accentuate preferințe pentru utilizarea portofelelor mobile din regiune (10%), alături de Cehia (11%) și Slovacia (11%).
  • Întrebați cu privire la așteptările legate de viitorul loc de muncă, aproximativ unul din trei (29%) respondenți aparținând generației Alpha crede că inteligența artificială va fi parte integrantă a activității lor profesionale, la fel și realitatea virtuală sau augmentată (27%). Peste o treime (37%) dintre respondenții din România cred că vor folosi rețelele sociale la viitorul job, iar un procent similar (34%) cred că vor folosi tehnologii de comunicare, precum email sau video-conferințe.
  • Aproape trei din patru copiii învață despre cum pot câștiga bani din familie (73%), apoi de la creatorii de conținut (37%), de la profesori (25%) și prieteni (23%).
  • Când vine vorba de sursele de inspirație ale copiilor, imaginația se situează pe primul loc (50%), depășind rețelele sociale și creatorii de conținut (45%), jocurile online (43%) sau discuțiile cu prietenii (42%). De altfel, România este țara cu cel mai mare procent de copii care își găsesc inspirația citind (35%) și cel mai mic procent de respondenți care se inspiră de pe platforme sociale și conturile creatorilor de conținut.

Inovație prin roboți și AI pentru un viitor mai bun

Viitoarea generație are o viziune clară asupra modului în care tehnologii precum inteligența artificială vor modela viitorul. În ceea ce privește inovațiile care le-ar putea ușura viața de adult, printre răspunsurile date de generația Alpha s-au numărat roboți și mașini care îndeplinesc sarcini zilnice precum curățenie sau gătit, dispozitive medicale avansate de diagnostic și tratare a bolilor, jucării inteligente, tehnologii avansate de învățare sau dispozitive și tehnologii care să permită teleportarea și călătoria în timp.

 

Published in Comunicate
Vineri, 01 Decembrie 2023 12:29

Branduri româneşti la mare înălţime

Pe 1 Decembrie, de câte ori putem, celebrăm succesul brandurilor locale în România şi în străinătate, performanţa profesioniştilor români recunoscuţi international, a celor care lucrează cu succes în domeniul lor în străinătate sau încercăm să vedem cum ar putea performa România ca ţară, dacă ar avea o strategie asumată şi robustă, cum au companiile bine conduse, care ştiu să creeze valoare şi avantaj competitiv, pe termen lung.

Ne-am propus pentru acest an încă o serie de articole, însă am decis  în cele din urmă să lansăm cu această ocazie o rubrică permanentă dedicată companiilor și brandurilor românești care cresc, prosperă și sunt chiar exportate cu succes prin strategie și logică de marketing. Fie că este vorba de branduri create sau înregistrate de producători locali precum Topoloveni, Bucovina, Dorna, Aqua Carpatica, Gusto, la retaileri de succes precum Dedeman, eMag, freshful, Tazz, până la tehnologie - Bitdefender, UIPath, Assist Software, FintechOS sau DruidAi, ca să menționăm doar câteva, toate s-au bazat pe marketing bine gândit şi construit.

Primul articol a venit de la cel mai tânăr membru al echipei noastre, Valeria Racea, care vorbeşte despre poveştile de succes ale brandurilor româneşti care strălucesc pe pieţele internaţionale şi care reprezintă nu doar produse şi servicii de calitate, ci şi creativitatea antreprenorilor români. Prima recomandare, argumentată, chiar de la un antreprenor român pe care ne mândrim să-l avem acum pe lista absolvenţilor programului avansat de Marketing Leadership: Alina Stănescu. Chiar dacă conduce cu pricepere şi pasiune pentru marketing un business românesc de succes, cu nume englezesc, GSM Fit, a recomandat  ca brand eMag.  “Chiar dacă în calitate de parteneri, dar mai ales de competitori, sunt incomozi, recomandarea mea merge catre eMag pentru că au reuşit să creeze un "customer experience" cu multe interacţiuni pozitive şi putine interacţiuni negative pe tot traseul de cumpărare al clientului.

Dacă recomandarea Alinei favorizează un lider naţional care a ştiut să atragă investitorii şi investiţiile necesare pentru a pune în practică o strategie impresionatntă de creştere, nu sunt de neglijat brandurile  locale, regionale sau de nişă, construite cu migală în toate domeniile, de la produse alimentare la servicii, consultanţă, modă, design, cosmetice . De la Farmec, Techir Laura Olaru, până la Ciocofashion  sau Sweetology ca să menţionez, subiectiv, doar câteva care-mi vin acum în minte şi să adaug şi branduri create în românia, dar şi câteva al căror  naming a fost gândit din start cu ecou international toate creează valoare şi respire creativitate şi ingeniozitate. 

Nu e niciodată nici uşor, nici realizabil, nici exhaustiv un singur demers când vorbeşti de branduri româneşti. Cu ce să începi?  Cu vinuri, ape minerale? De la Jidvei la Via Viticola, Cotnari, Sâmbureşti, Ceptura, Zarea, Perla Harghitei, Zizin. Ultimul top al celor mai puternice branduri româneşti are în vârf Arctic, Aqua Carpatica, Bucovina, Pate Bucegi, FAN Courier, Dorna, Dacia și Gerovital, care îşi merită fiecare locul sus, dar sunt atât de multe branduri mari şi mici care n-au fost sus pe listă, dar au întotdeauna un loc special în inima cumpărorilor  sau nu lipsesc de pe rafturile magazinelor din toată ţara sau a magazinelor româneşti din străinătate:  ciocolata Rom, pufuleţii Gustă, bunăţăţile de Topoloveni sau Râureni. În 2013 Dochiţa de la Seeds Consultants pornise o campanie frumoasă care a început să construiască o hartă a brandurilor româneşti. Iniţiativele şi evenimentele continuă, iar unul dintre cele reuşite şi frumos numite este cel al revistei Piaţa: poveştile nespuse ale brandurilor cu rădăcini româneşti, ale brandurilor cu cetăţenie română dobândită şi le oamenilor ce le însufleţesc.

Important este să nu renunţăm. Să ne punem împreună energiile. “România crește, învață, se disciplinează și consider că deja s-a creat o masă critică de oameni de marketing, de business care chiar știu ce înseamnă domeniile în care activează, și acest lucru nu ne poate da decât speranță. Profesioniștii zilelor noastre pavează drumul care peste câțiva ani va deveni o autostradă solidă și ușor de parcurs”, ne asigură o altă absolventă a noastră care ţine să creeze valoare în continuare în România, deşi s-a mutat în Marea Britanie, Raluca Faibiş.

În fiecare an, de 1 Decembrie şi lanţurile de retail internaţionale de aici îşii crescut iniţiativele legate de promovarea produselor locale. Le Roy Merlin, cu 4500 de articole produse în România şi o colaborare consolidată cu mai bine de 300 de furnizori autohtoni sau Douglas, cu o campanie de impact de promovare a cosmeticelor produse local, ca să numit doar două dintre ele.  România creşte şi prin brandurilor create aici, prin strategii de ţară competitive şi poate aduce şi mai multă valoare adăugată , mai ales dacă înţelege să facă loc în conducere  practicienilor cu experienţă şi dacă  să-şi ţină  apropape şi profesioniştii plecaţi în străinatate şi care ar contribui de oriunde ar fi la o construcţie cu direcţie.

Cum frumos spunea Adina Vlad, Managing Partner Unlock Market Research, care susţine de 14 ani studiul meţionat mai sus, „suntem într-o eră în care să fii brand românesc e mai cool și mai profitabil decât să vii din altă țară. Și asta pentru că românii au început să se simtă bine în pielea lor și să le placă la ei acasă. Oamenii învață să-și accepte rădăcinile, să le aprecieze și să le respecte. O dată cu această asumare începe dezvoltarea României, cu oameni și prin oameni.”

Published in Opinii

Noutati

Poveștile de succes ale brandurilor românești în era globalizării

Poveștile de succes ale brandurilor românești în era globalizării

România este o țară bogată în tradiție și istorie, a devenit un teren fertil pentru dezvoltarea unor branduri de succes. Aceste branduri nu doar că își găsesc locul în inimile...

Studiu Reveal Marketing Research: Produsele și soluțiile ecologice sau ”verzi” sunt aspiraționale pentru 7 din 10 români, dar percepute ca fiind în continuare mai greu accesibile decât alternativele convenționale

Studiu Reveal Marketing Research: Produsele și soluțiile ecologice sau ”verzi” sunt aspiraționale pentru 7 din 10 români, dar percepute ca fiind în continuare mai greu accesibile decât alternativele convenționale

Reveal Marketing Research în colaborare cu BIC, Asociația CIPRA (Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză), Kaufland România, PRO TV, Stefanini Group și Volkswagen România a realizat cea de-a doua ediție a barometrului național despre percepțiile, atitudinile și comportamentele românilor legate de...

Noi cursuri specializate de marketing digital recunoscute internaţional

Noi cursuri specializate de marketing digital recunoscute internaţional

Companiile din România au acces la noi cursuri specializate pentru a forma cât mai rapid competenţe vitale în arii tot mai cerute din zona marketingului digital: e-commerce, inteligenţă artificială (AI),...

81% dintre românii care merg în vacanţă în străinătate vor plăti digital

81% dintre românii care merg în vacanţă în străinătate vor plăti digital

4 din 5 români care merg anul acesta în vacanță în străinătate intenționează să plătească la destinație cu cardul, telefonul sau alte dispozitive mobile. Unul din trei turiști români (35%)...

Românii vin pe TikTok pentru a descoperi cultura locală și a se exprima creativ, conform unui studiu TikTok

Românii vin pe TikTok pentru a descoperi cultura locală și a se exprima creativ, conform unui studiu TikTok

 62% dintre utilizatorii români au spus că au experimentat forme de cultură offline după ce le-au descoperit pe TikTok, cum ar fi vizionarea unui film la cinema, cumpărarea de cărți...

Marketing de destinație premiat internațional

Marketing de destinație premiat internațional

Proiectul de branding al Iașului, orașul creatorilor, a câștigat medalia de aur în cadrul Transform Awards, cea mai mare competiție de branding din Europa, la categoria Best Place or Nation...

Raportul trends 2023 al Dentsu Creative anunță o epocă a volatilității și a speranței

Raportul trends 2023 al Dentsu Creative anunță o epocă a volatilității și a speranței

Agenția de creație a grupului de comunicare de marketing dentsu, Dentsu Creative a lansat raportul Trends 2023, ce explorează noua epocă a volatilității și speranței. Raportul, intitulat, pe urmele romanului...

Inovația, în centrul activității companiei de fashion, MIZAR

Inovația, în centrul activității companiei de fashion, MIZAR

MIZAR, retailer de fashion cu tradiție pe piața din România, ce propune articole de îmbrăcăminte premium pentru femei, o numește pe Ioana Ciurcea în funcția de Retail Manager. Cu o...

Curiera a investit 1 milion de euro în flota electrică și noul depozit logistic eco-friendly

Curiera a investit 1 milion de euro în flota electrică și noul depozit logistic eco-friendly

76% din parcul auto este compus din mașini electrice. Până la finalul anului 2023, toate mașinile din flota de curierat vor fi prietenoase cu mediul. 150 mii euro din investiția...

Care sunt percepțiile și îngrijorările legate de sustenabilitate în România?

Care sunt percepțiile și îngrijorările legate de sustenabilitate în România?

Reveal Marketing Research în colaborare cu Coca-Cola HBC, Environ, HeidelbergCement România, La Fântâna, Leroy Merlin, Raiffeisen Bank, TRANSAVIA și Xella a realizat un studiu reprezentativ la nivel național pentru a înțelege cum definesc românii conceptul...

Interviuri

Povestea de success a unui brand românesc în Marea Britanie

Povestea de success a unui brand românesc în Marea Britanie

Cum ajunge un brand românesc să fie lecție, inspirație, studiu de caz în manualele de comunicare britanice? În această lună, în cea mai nouă ediție a cărții “Integrated Marketing Communications”...

Inovaţie de marketing în real estate

Inovaţie de marketing în real estate

Orice marketer este un visător calculat, spunea Violeta Niculae, practician cu o experienţă de peste 20 ani în strategie şi dezvoltare organizaţională, marketing şi inovare, în companii multinaţionale din diverse...

Ce este şi ce nu este inovaţia de marketing?

Ce este şi ce nu este inovaţia de marketing?

Ce înseamnă și cum ne ajută inovația în marketing? Care este diferența dintre invenție și inovație? De ce este necesar marketingul inovațiilor? Ce bariere găsim frecvent în calea inovaţiei, dar...

Influencer marketing într-o rețea de 60.000 de comunicatori

Influencer marketing într-o rețea de 60.000 de comunicatori

Ce este și face face BUZZStore, poziționat ca prima agenție word of mouth din România și care aniversează deja 10 ani? Cum funcționează? Când și de ce aleg brandurile acest...

Influencer marketing cu logică, argumente și misiune

Influencer marketing cu logică, argumente și misiune

Ce rol au influencerii în strategia generală de marketing de comunicare a Avon și cât de influenți sunt influencerii, în general? Ce înseamnă microinfluenceri și cum folosesc brandurile Buzzstore, primul...

Un om de PR trebuie să știe să asculte, să traducă și să spună o poveste

Un om de PR trebuie să știe să asculte, să traducă și să spună o poveste

Cum și în cât timp te formezi ca om de PR și comunicare? Ce înseamnă corporate affairs și cum depășești provocările din domeniul competitiv al retailului? Într-un moment în care...

Extensii de brand și dezvoltare de produse noi

Extensii de brand și dezvoltare de produse noi

Cum ajungi să inovezi și să revoluționezi un produs despre care credeai deja că s-a spus totul? De ce este important să aloci resurse în cercetare, dar și care este...

Marketing management și comunicare integrată la Samsung

Marketing management și comunicare integrată la Samsung

Care sunt priorităţile de marketing ale unui lider în tehnologie cum este Samsung? Cum s-au schimbat aceste priorităţi? Dacă marketerii vorbeau în trecut în special de branding, advertising şi GRP-uri,...

Marketingul trebuie să fie în mijlocul business-ului

Marketingul trebuie să fie în mijlocul business-ului

Ce face un om de marketing bun într-o companie? Ce rol are şi ce trebuie să ştie? Cum diferă marketingul din asigurări de cel din real estate sau din vânzări?...

White Image: Cele mai bune rezultate vin din programele de loializare care implică reduceri de prețuri - Soluțiile de economisire câștigă teren

White Image: Cele mai bune rezultate vin din programele de loializare care implică reduceri de prețuri - Soluțiile de economisire câștigă teren

Odată ce datele “third party” vor dispărea, din 2024, majoritatea companiilor vor întâmpina dificultăți în loializarea clienților, iar cei avantajați vor fi cei care și-au mutat deja focusul pe colectarea...

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.