Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

TIFF - festivalul care aduce publicul mai aproape de cinema și brandurile mai aproape de public

17 Iul 2023

Festivalul Internațional de Film Transilvania a reunit la Cluj-Napoca, în perioada 9-11 iunie 2023, peste 120000 de participanți. Ajuns la ediția 22, TIFF este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România și unul dintre cele mai importante evenimente de gen din regiune. Peste 350 de proiecții și evenimente au avut loc atât în inima orașului, cât și în cinematografele din cartiere și spațiile special amenajate de organizatori și deschise spectatorilor de toate vârstele. Publicul și invitații români și străini au avut ocazia să cunoască nume mari ale cinematografiei mondiale, precum Geoffrey Rush, Timothy Spall, Oliver Stone și să stea de vorbă cu cineaști din întreaga lume. Despre campania dedicată iubirii de cinema desfășurată anul acesta, dezvoltarea festivalului și colaborarea cu partenerii, aflăm mai multe de la Ioan Maxim (Head of Communication) și Paula Hotea (Sponsors Manager).

Felicitări pentru o ediție de succes care a adus și mai mulți spectatori în sălile de cinema. Cu atât mai mult cu cât, anul acesta, ați mizat pe o campania de imagine care vorbește despre dragoste, și mai ales despre dragostea pentru cinema. Cum ați ajuns la această idee? Cum ați dezvoltat-o și cum ați promovat-o? Cum s-a derulat  parteneriatul cu agenția? Și cum ați măsurat succesul campaniei, dincolo de nr. de bilete vândute?

Am pornit în această colaborare optimiști, dar și realiști – e greu pentru o echipă nouă să înțeleagă, în doar câteva întâlniri, spiritul unui brand cum este TIFF-ul. Dar echipa Leo Burnett a fost o surpriză foarte plăcută – încă de la primele idei propuse am simțit că suntem pe aceeași lungime de undă. Am lucrat îndeaproape multe luni și am ajuns la un numitor comun care ne-a făcut fericiți și pe noi și pe ei.
E o campanie pornită de la un insight foarte fain: TIFF a adus mereu pe ecran filme provocatoare, care rămân cu spectatorii mult timp după ieșirea din sala de cinema. Ne modifică într-un fel și ne apropie unul de celălalt. Deci este o campanie despre dragostea de film, de festival, dar și de oameni. După ultimii ani dificili, știm sigur că un astfel de mesaj a fost foarte bine primit. Am cuantificat asta în zecile de mii de vizualizări ale spotului online sau în miile de reacții primite pentru afiș. Spotul ediției e difuzat înainte de fiecare film și eveniment la TIFF, deci de peste 350 de ori anul acesta, în fața a peste 100.000 de spectatori.
În plus, inima, elementul central al campaniei, a fost declinată pe merch-ul TIFF, dar și în multe feluri prin Cluj-Napoca, de la stenciluri prin oraș, până la stickere pentru vitrinele partenerilor noștri: cafenele, restaurante, librării sau magazine obișnuite. Încă sunt acolo, mulți ne-au spus că nu vor să le mai dea jos. :)

Care au fost primele branduri care vi s-au alaturat și la ce număr a ajuns lista finală de sponsori? Cum au evoluat parteneriatele „de tradiție”? Cum se integrează brandurile și activările lor în ecosistemul festivalului? 

Printre primele branduri care s-au alaturat TIFF, încă din primii ani, se numără Ursus, Mastercard, Vodafone, JTI. TIFF este recunoscut pentru parteneriatele lungi – Mastercard e alături de noi de 17 ani, JTI de 15 ani. Un partener de tradiție este și Banca Transilvania.
În prezent, sunt alături de noi peste 30 de sponsori și parteneri.
Parteneriatele au evoluat organic. Avem relații foarte bune, de prietenie, ne cunoaștem foarte bine și știm ce își dorește fiecare în această relație. Încercăm, și reușim, să aducem brandurile mai aproape de publicul TIFF și credem că acest lucru se vede din felul în care sunt reprezentanți partenerii în cadrul festivalului.

În ce măsură a afectat sau influențat prevalența canalelor de streaming în obiceiurile de consum adaptarea festivalului - de la selecție până la marketing?

A fost o evoluție firească. În 2019 am lansat TIFF Unlimited, platforma de streaming a festivalului, pe care pot fi urmărite filme tot anul.

În selecția TIFF se găsește, de câteva ediții, și secțiunea Va Urma, care aduce în fața publicului sezoane sau mini-serii complete ale unor seriale. De exemplu, anul acesta am arătat la Cluj-Napoca seriale de Lars von Trier sau Xavier Dolan.

În plus, în cadrul Romanian Days, platforma dedicată industriei de film, din 2021 se desfășoară Drama Room, un program dedicat regizorilor, scenariștilor și producătorilor din regiune interesați de realizarea de seriale sau mini-serii. Până acum au fost alături de noi experți Netflix, HBO sau PRO TV.

TIFF e cel mai vizibil festival de film în media tradițională și în zona digitală. Ce rol au marketingul și comunicarea în cadrul festivalului? Dar canalele digitale? Cum s-a transformat strategia de comunicare de la prima ediție până în prezent?

Strategia de comunicare TIFF se bazează pe un calendar de comunicare foarte strict, pregătit practic cu un an înainte. Când se termină o ediție noi știm deja când va fi următoarea și care sunt marile direcții de conținut. Fiind un brand care are peste 20 de ani, și care crește în calitate și în dimensiune la fiecare ediție, TIFF are alături și foarte mulți parteneri de comunicare. În plus, TIFF inovează, aduce cineaști remarcabili la Cluj, prezintă cel mai nou și așteptat cinema, are o dimensiune educațională importantă. Media e interesată natural de tot ce înseamnă festivalul.

Investiția de resurse e egală pentru fiecare canal de comunicare – de la Social Media (comunicăm pe Facebook, Instagram și TikTok) până la PR-ul clasic sau mesajele directe trimise cumpărătorilor prin newsletterele noastre. Strategia e una integrată și gândim mesaje diferite în funcție de publicurile pe care vrem să le atingem.

Strategia de comunicare a crescut și s-a schimbat o dată cu festivalul și cu piața media. TIFF s-a adaptat și s-a concentrat mereu și pe noile canale de comunicare, încercând să atingem și să convingem noi și noi publicuri, la fiecare ediție.

Ce rol are ziarul festivalului în strategia voastră de content marketing?

Ziarul festivalului are un rol foarte important. Redacția AperiTIFF funcționează, timp de două săptămâni, la intensitate maximă. Pe lângă cronicile de filme, interviuri cu invitații, ea funcționează și ca o agendă a zilei, dar și ca spațiu media pentru parteneri sau pentru evenimentele pe care vrem să le scoatem în evidență.

TIFF e festivalul la care invitații vorbesc la superlativ, pe lângă filme, despre atmosferă, mâncare și petreceri, inclusiv pe scena Galei. Ce loc reprezintă acest mix pentru voi în percepția brandului și ce eforturi implică?

Sunt trei departamente esențiale care se asigură că TIFF este o experiență extraordinară și în afara sălii de cinema: departamentul de guest – care are grijă de toți invitații festivalului din clipa în care acceptă să fie parte din TIFF și până pleacă înapoi spre casă; departamentul de evenimente care organizează și acele petreceri memorabile; și departamentul de protocol, care se asigură că totul funcționează perfect la evenimente. Totul face parte din identitatea și oferta festivalului nostru.

Cum a evoluat TIFF din punctul de vedere al relației cu tehnologia, care a fost traseul de transformare digitală, de la procesul de înscriere a filmelor și organizare a programului, la interacțiune cu publicul?

95% dintre filmele ultimei ediții au fost trimise digital către departamentul nostru de Film & Print Traffic. Doar 5% dintre filme mai vin pe hard-uri. Evoluția tehnologică în zona de securitate cibernetică ne permite astfel să le oferim cineaștilor selectați un mediu safe de trimitere – primire a materialelor. În plus, a scăzut și amprenta de carbon. Acum 20 de ani, toate filmele TIFF erau primite prin poștă sau curieri. Acum le primim pe link-uri.

Peste 80% dintre bilete se cumpără online și prin aplicația noastră. Am scăzut numărul de casierii fizice și numărul de bilete printate.

În timpul festivalului, site-ul nostru are peste 1 milion de afișări, și paginile noastre de Social Media au un reach cumulat de milioane de utilizatori.

Festivalul contribuie activ în economia locală (cazări, HORECA etc). În ce măsură ați reușit să dezvoltați parteneriate locale și ce obstacole considerați că mai aveți de depășit din acest punct de vedere?

Aproape un sfert din partenerii TIFF sunt companii locale. Avem deja parteneriate de tradiție cu Farmec, Tenaris Silcotub, Compania de Apa Somes. În fiecare an ni se alătură companii din zona de IT (să nu uităm că orașul Clu-Napoca este un hub IT imens), din zona de servicii (restaurante, hoteluri). TIFF are mulți invitați din țară și străinătate, este absolut necesar să avem relații bune cu industria HORECA.  Aducem la Cluj-Napoa o mulțime de invitați străini și români, atragem public cinefil din mai multe zone ale țării.
Este însă un obstacol ce trebuie depășit: faptul că sunt încă mulți clujeni, care chiar dacă poate au auzit de TIFF, nu au ajuns la festival. Poate că se aplica povestea cu “croitorul care nu are haine, dar face altora”. Lucrăm în continuare la a ne face cunoscuți în rândul localnicilor.

***
După succesului celei de-a 22-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, o parte dintre filmele TIFF vor putea fi urmărite în mai multe localități din România, în proiecții outdoor și indoor. Din iulie până în octombrie, Caravana TIFF Unlimited străbate țara și se oprește la BrebIașiPredealSatu MareTârgu LăpușZabolaTimișoaraBacăuBistrița, Brăila și Brașov. Intrarea la filme va fi liberă!

Organizatorii au anunțat și datele celei de-a 23-a ediții TIFF, care va avea loc între 14 – 23 iunie 2024 la Cluj-Napoca. Până atunci, filmele TIFF vor putea urmărite în alte festivaluri din țară: la Sunscreen Film & Arts Festival în Constanța (17 – 20 august), la TIFF Sibiu (7 – 10 septembrie) și TIFF Oradea (29 septembrie – 1 octombrie).

Imagini, filmări și interviuri de la TIFF.22 se pot găsi pe tiff.ro | Facebook | Instagram | Youtube | TikTok.

 

Anca Macoviciuc

Anca Macoviciuc este PR & Communications manager freelancer, în industria de film și evenimente culturale. 
În peste 15 ani de experiență în comunicare, marketing digital, project & content management, a lansat și promovat numeroase proiecte online și offline.
A fost una din vocile Tananana și Radio 21, unde a activat și ca producător de matinal.

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.