Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Marketing de destinație premiat internațional

31 Mar 2023

Proiectul de branding al Iașului, orașul creatorilor, a câștigat medalia de aur în cadrul Transform Awards, cea mai mare competiție de branding din Europa, la categoria Best Place or Nation Brand. Decernarea premiilor a avut loc la Londra, în cadrul galei care a reunit cele mai mari agenții de branding din lume, printre care Landor & Fitch, Interbrand, Pentagram, Interbrand, Lantern și Someone.

Juriul, format din specialiști în branding și marketing de la companii precum Twitter, Adidas, Nestlé sau Oxford University Press, au acordat premiul orașului Iași pentru versatilitatea identității vizuale care celebrează numele orașului într-un mod unic și creativ, permițând explorarea în diferite siluete și expresii spațiale. Identitatea arată schimbarea prin care trece orașul și viziunea orientată spre industriile creative.

Nu cred ca poate fi o bucurie mai mare pentru noi decât cea de a pune toată munca și pasiunea în crearea unei viziuni pentru viitorul orașului pe care-l iubim", spune Alexandru Munteanu, fondator și manager Namogo. „Suntem fericiți că juriul a recunoscut curajul și versatilitatea conceptului și că vocile celor care știu ce înseamnă un astfel de proiect s-au auzit mai tare. Sperăm ca tot mai multe dintre propunerile de implementare a acestui brand la nivel local pe care le-am făcut să fie, în sfârșit, executate. Realizarea acestei viziuni de oraș al creatorilor nu stă pe umerii unui singur om sau ai unei asociații, ci depinde de noi toți, pentru mulți ani de acum înainte."

Analiza contextului și a trendurilor

Municipiul Iași s-a schimbat substanțial în bine în ultimii ani. Creșterea economică, procesele de modernizare a infrastructurii si a transportului, inițiativele private și viața socială mai bogată sunt doar câteva dintre planurile în care orașul a evoluat.

Imaginea sa în exterior, de oraș istoric și cultural cu dezvoltare lentă în comparație cu celelalte orașe din țară, nu mai corespunde realității. Direcția de comunicare oficială bazată în principal pe trecutul bogat al orașului (Capitala Istorică a României, Locul unde s-a născut România etc.) nu mai este suficientă întrucât nu reușește să determine interesul cuvenit pentru turiști și investitori.

Iașul este astăzi un oraș vibrant, cel mai tânăr oraș din România din punct de vedere demografic, cu o industrie IT în plină ascensiune, comunități locale creative și o multitudine de atracții și evenimente unice. Istoria și modernitatea se îmbină perfect aici.

La nivel european, sectoarele culturale şi creative contribuie atât la coeziunea şi diversitatea socială a Europei, cât şi la economia sa, cu 4,2 % din PIB-ul total al UE şi 3,7 % din forţa de muncă din Uniunea Europeană. Bugetul total disponibil pentru programul „Europa creativă” aferent perioadei 2021-2027 se ridică la aproximativ 2,4 miliarde de euro, o creştere de 63 % faţă de perioada 2014-2020. Industriile creative se dezvoltă și în Iași, din ce în ce mai mult, și evenimente precum Romanian Creative Week, Filit, Serile Filmului Românesc, Rocanotherworld, Classix, Sinestezia, Codecamp și multele altele reușesc să devină branduri locale de succes, cu expunere importantă la nivel național și internațional. Una dintre cele mai mari oportunități pentru dezvoltarea economiei creative în orașul nostru este mediul academic, cu peste 60.000 de studenți în 7 universități. Astfel, Iașul are cel mai bun context pentru a investi în motorul industriilor creative: tinerii.

Acest context impune crearea unei identități de brand care să vorbească despre “noul Iași“, un oraș care își respectă trecutul dar se uită spre viitor, pentru a-l ajuta să-și vândă mai bine produsele și serviciile și a crea altele noi, pentru a atrage turiști, investitori și oameni care să vrea să trăiască aici.

Concluzii cercetare

Pentru a identifica percepția publicului și asocierile actuale s-au analizat și diseminat chestionarele aplicate în elaborarea Strategiei de Turism 2018-2030. În plus, au avut loc peste 30 de interviuri cu ieșeni și turiști români și străini la sfârșitul anului 2021. Mai jos sunt prezentate principalele concluzii-cheie rezultate din etapa de cercetare.

 • Conștiința colectivă asupra valorii orașului se bazează încă, în mod semnificativ, pe trecut și moștenirea acestuia, care au fost mult timp singurele valori recunoscute unanim. Însă, în ultimii 20 de ani, motoarele dezvoltării orașului au fost tinerii și creativitatea lor, universitățile și companiile angajatoare, inițiativele și noile comunități de idei, toate acestea transformând Iașul într-un oraș modern și vibrant.
 • Există o discrepanță importantă între felul în care orașul Iași s-a dezvoltat în ultimii ani și cel în care continuă să se promoveze prin atracțiile istorice și cultura clasică. Astfel, orașul nu reușește să-și atingă potențialul maxim de atractivitate pentru anumite categorii de turiști și investitori.
 • Comunitățile creative au realizat proiecte semnificative care cresc vizibilitatea orașului și oferă oamenilor noi experiențe, însă simt nevoia unei coagulări mai puternice, a unui sprijin mai mare și a recunoașterii din partea autorităților pentru proiectele lor.
 • O bună parte din tineri încă aleg să plece din cauza oportunităților limitate de creștere profesională, a nevoii de a obține venituri mai mari și în căutarea unui loc mai activ social. De asemenea, noile generații care au contribuit semnificativ la schimbarea orașului în ultimii ani nu se simt reprezentate de discursul oficial.
 • Industriile creative joacă un rol din ce în ce mai important în economia locală, în special industria IT și Outsourcing. Tot mai mulți ieșeni aleg o carieră antreprenorială în sectoare precum design, tehnologie, arte vizuale, meșteșuguri și artizanat, muzică, publicitate și altele. Interviurile au relevat o dorință profundă a acestora ca proiectele lor să reușească în Iași.
 • Străinii care vin în Iași sunt încântați de ospitalitatea și deschiderea de care dau dovadă ieșenii și sunt surprinși de curățenia zonelor centrale, unde își petrec mare parte din timp.

Identitatea de brand a orașului Iași

Tagline

RO – Orașul creatorilor
EN – The city of creators
FR – La ville des créateurs
IT – La città dei creatori

Viziune

Orașul Iași va deveni principalul hub al industriilor creative din România, cu o identitate puternică fondată pe cultura creativă, mediul academic și sectorul IT, cu comunități bine sudate, care oferă o serie de experiențe turistice diferențiate, autentice și memorabile, sprijinindu-se pe spiritul creator al trecutului și patrimoniul istoric.

Misiune

Iașul va investi în politici și proiecte care să susțină economia creativă și comunitățile care lucrează și creează împreună, pentru ca industriile creative să devină principialul vector de promovare și dezvoltare economică și socială a orașului, pentru a-l face mai dezirabil pentru turiști, investitori și cei care vor să-și construiască viața aici.

Valorile și personalitatea brandului orașului Iași

Un oraș emblematic care își construiește un viitor demn de moștenirea trecutului prin cultivarea spiritului creator. Un oraș divers, cu oameni calzi și ospitalieri, care creează o viață mai bună pentru ei și pentru ceilalți.

 • Creativ
 • Primitor
 • Divers
 • Tolerant
 • Colaborativ
 • Boem
 • Tehnologic
 • Inteligent
 • Verde
 • Empatic

Competiție

Suceava, Timișoara, Cernăuți, Chișinău, Oradea, Cluj, Bacău – Competiția internă/regională bazată pe resursă turistică asemănătoare, dimensiune si proximitate

Lublin (PL), Kosice (SK), Katowice (PL), Brno (CZ), Pecs (HU), Novi Sad (SRB), Plovdiv (BG) – Competiția regională/est europeană bazată pe resursa turistică asemănătoare, aceleași centre emițătoare de turiști și dimensiunea turistică comparabilă

Diferențiere

 1. Capitală istorică și culturală a României
 2. Orașul premierelor
 3. Mediul academic care oferă anual peste 50.000 de absolvenți cu pregătire excelentă
 4. Industria IT si Outsourcing (cel mai mare angajator, cu peste 25k de angajați)
 5. Interfață către Republica Moldova și întreg spațiul ex-sovietic
 6. Al doilea oraș ca număr de obiective de patrimoniu național
 7. Cel mai tânăr oraș din România din punct de vedere demografic
 8. Locuitori primitori și prietenoși

Implementarea brandului - o singură voce

Implementarea brandului orașului Iași este un proces de durată (aproximativ 5 ani), care include o serie de pași și implicarea tuturor factorilor de decizie. Primul pas este asumarea colectivă a conceptului și a strategiei de brand. Actorii din industriile creative pot să devină ambasadori ai brandului prin promovarea lui și implicarea în proiectele care, în timp, să livreze promisiunea de brand conturată în această viziune. Toate entitățile enumerate mai jos vor folosi identitatea de brand pentru a avea o voce comună și a întări, în anii care urmează, mesajul central al strategiei.

Iată câteva exemple de roluri ale actorilor cheie în implementarea brandului:

Industriile creative vor juca cel mai important rol în implementarea brandului la nivel local. Adoptarea de către acestea a noii viziuni va însemna cel mai puternic semnal pentru îndeplinirea promisiunii de brand

Exemple de acțiuni concrete:

 • folosirea etichetei “Iași – Orașul Creatorilor“ pe afișele de evenimente
 • folosirea etichetei “Creat în Iași / Created in Iași” pe ambalajele produselor, cu diverse declinări de tipul: Roasted in Iași, Packaged in Iași, Designed in Iași, Crafted in Iași, Founded in Iași etc.
 • plasarea elementelor identității vizuale în interiorul cafenelelor și restaurantelor, pe meniuri și pe alte materiale de promovare
 • integrarea tagline-ului “Orașul Creatorilor” în comunicarea verbală online și offline

Identitatea de brand a orașului Iași poate fi consultată pe https://namogo.com/project/the-city-of-creators/

Strategia de brand, împreună cu un ghid complet de utilizare a Identității vizuale, se găsesc la https://brand.destinationiasi.ro/

----

Strategia și identitatea de brand au fost create de Namogo, studio ieșean cu peste 15 ani de experiență în branding și design, pentru municipalitatea ieșeană, prin colaborare cu Asociația Destination Iași.

 

Interviuri

Cea mai sănătoasă evoluţie porneşte din interior

Cea mai sănătoasă evoluţie porneşte din interior

Învăţarea este cu siguranţă o provocare pentru noi toţi şi mai ales pentru aceia care navighează într-un mediu profesional aglomerat. Cu toate acestea, cei care reuşesc să o abordeze plini...

Strategii şi campanii de marketing cu proces şi metodă

Strategii şi campanii de marketing cu proces şi metodă

Cum te dezvolţi ca manager, trainer și consultant după ce ai intrat din întâmplare în domeniul marketingului? Care sunt experienţele care te formează? Care sunt instrumentele sigure pe care un...

Cum te menţii relevant într-un domeniu aflat în permanentă schimbare?

Cum te menţii relevant într-un domeniu aflat în permanentă schimbare?

Interviu realizat de Diana Rada-Puiu, colaborator al Institutului de Marketing Publicitatea este un domeniu care evoluează sub ochii noştri, ai tuturor, fie că suntem conştienţi sau nu de acest lucru....

Chocofashion – un brand pentru care experienţa clienţilor este nucleul afacerii

Chocofashion – un brand pentru care experienţa clienţilor este nucleul afacerii

De multe ori ne gândim la cum să punem clientul în centrul preocupărilor noastre şi cum să iniţiem procesul de explorare a nevoilor, preferinţelor şi emoţiilor sale, atâtea necunoscute. Dar...

Customer experience este în cea mai mare parte despre schimbare

Customer experience este în cea mai mare parte despre schimbare

Cum putem contribui la programe care să crească performanţa companiilor şi să facă viaţa clienţilor mai uşoară? Care sunt priorităţile de customer experience pentru BCR? Care au fost proiectele cu...

Planul B, alternativa care trebuie să-ţi fie mereu la îndemână

Planul B, alternativa care trebuie să-ţi fie mereu la îndemână

Ce facem când lucrurile nu merg cu am planificat? Tudor Grigore, Marketing Manager Multibrand la Estée Lauder România ne aminteşte de importanţa pregătirii unui plan B ca alternativă la cel...

Customer experience: optimizare şi rezultate bazate pe date

Customer experience: optimizare şi rezultate bazate pe date

Care sunt priorităţile de customer experience pentru BCR? Care au fost proiectele cu impact şi cum se pot folosi datele pentru a îmbunătăți în egală măsura experiența clienților, dar şi...

Perseverează şi nu vei regreta

Perseverează şi nu vei regreta

Interviu realizat de Diana Rada-Puiu, colaborator al Institutului de Marketing Ioana Lorenc, expertă în domeniul marketingului B2B şi absolventă a Diplomei Profesionale în Marketing (Chartered Institute of Marketing) prin Institutul...

Reţeta pentru marketing cu date şi rezultate: Testează, măsoară si ia-o de la capăt

Reţeta pentru marketing cu date şi rezultate: Testează, măsoară si ia-o de la capăt

Ce înseamnă customer experience pentru Enel şi cum folosim datele pentru a crea valoare pentru clienţi şi companie? Cum a început compania să facă pași către o strategie de management...

”Experiența clientului este noul câmp de luptă în orice piață”

”Experiența clientului este noul câmp de luptă în orice piață”

Cum a demarat E.ON România un program de customer experience cu inițiative premiate în străinătate sau devenite reper pentru grup la nivel internațional? Cum s-a creat și dezvoltat echipa? Care...

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.