Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: August 2023

Cum arată un viitor sustenabil? În perioada 19 - 20 octombrie, la București, va avea loc Climate Change Summit, ediția a doua, un proiect organizat de Social Innovation Solutions, organizaţie activă în sustenabilitate, impact social şi inovaţie, cu sprijinul BRD Groupe Société Générale în calitate de inițiator și partener fondator.

Este cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat schimbărilor climatice, cu focus pe identificarea soluțiilor aplicabile în multiple sectoare. Pe durata celor două zile, zeci de lideri din domeniul inovării climatice şi politicilor de mediu, cercetători, antreprenori şi oficiali guvernamentali se vor reuni într-un efort comun de a găsi soluţii la nivel local și regional pentru un viitor sustenabil. Aflăm mai multe de la Flavia Popa, Secretar General, BRD Groupe Societe Generale despre această inițiativă și importanța ei în ecosistemul de business al companiei. Cu o experienţă de peste 20 de ani în sistemul financiar – bancar din România, Flavia Popa a activat de-a lungul carierei în domeniul  juridic, în leasing şi în banking. Şi-a început cariera ca avocat, iar ulterior s-a implicat în toate zonele ce vizează activitatea juridică dintr-o bancă, de la consultanţă juridică în creditare, leasing sau operaţiuni de piaţă, până la asistenţă juridică în litigii sau recuperare, dar şi compliance şi deontologie. Din 2012, ocupă funcţia de Secretar General, BRD Groupe Societe Generale şi din această calitate interacţionează cu diverse categorii de stakeholderi – clienţi, autorităţi, comunităţi, asociaţii profesionale, presă, acţionari etc şi coordonează în bancă activităţi precum guvernanţă corporatistă şi afaceri publice, sustenabilitate, comunicare şi implicare în comunitate, calitate şi reclamaţii, control intern şi continuitatea activităţii sau antifraudă.

Felicitări pentru inițiativa și susținerea Climate Change SummitVă invităm să ne povestiți, pentru început, cum s-a născut ideea acestui eveniment, cum  a fost parcursul acestui proiect de la idee la implementare, alături de Social Innovation Solutions, ce departamente și colaboratori & parteneri au fost implicați? 

Mulțumesc pentru felicitări, ele li se cuvin în egală măsură oamenilor din echipa BRD, dar și partenerilor noștri de la SIS, cei care se ocupă împreună de organizarea acestui eveniment foarte complex, pe care am dorit – și cred că am și reușit – să-l transformăm într-o referință atât în România, cât și în zona Europei de Sud-Est.

Ideea a venit în mod organic. Suntem o bancă importantă, cu o amprentă mare în economia românească, parte a unui grup bancar internațional – Societe Generale – care acordă o mare atenție modelării evoluției economiei în condițiile unor evoluții climatice de o amplitudine ieșită din comun. În contextul în care, pe plan european și internațional, există deja acorduri care vizează reducerea emisiilor și, în cele din urmă, neutralizarea lor totală, este normal ca un mare finanțator al economiei europene să-și pună problema modului în care se poate ajunge la această țintă. 

Care este rolul acestui eveniment important în cadrul viziunii de marketing sustenabil a BRD Groupe Société Générale și care sunt cele mai importante mesaje pe care compania le transmite atât clienților, cât și partenerilor, prin intermediul acestuia? 

Principala misiune a acestui eveniment, așa cum l-am gândit, este aceea de a sprijini conștientizarea, la nivelul diferitelor grupuri din societate, a necesității de a reuși tranziția sustenabilă. Este un proces teribil de greu și complex, cu implicații în toate zonele, pornind de la legislație până la educație, știință și tehnologie. Rolul acestui eveniment este de a-i aduce pe toți cei care pot contribui în jurul aceleiași mese de discuție. Nu dorim să ne poziționăm ca profesori sau îndrumători în materie, ci să facilităm schimbul de idei, viziuni și opinii între oameni care învață unii de la ceilalți într-un proces incluziv și agil.

Revenind la scopul evenimentului, care sunt principalele mesaje ale campaniei de promovare pentru cea de-a doua ediție, Climate Change Summit și ce rol are digitalul în cadrul acesteia?

Cea de-a doua ediție a Climate Change Summit se desfășoară sub semnătura ”Solutions for the future. In progress”, care transmite ideea de muncă în plină desfășurare, care se face în echipă.  Așa cum am spus, scopul acestui eveniment este să faciliteze schimbul de idei și co-crearea de soluții pentru tranziția verde.

Digitalul joacă un rol important în organizarea Summitului. În primul rând, oferim, încă de la prima ediție, posibilitatea, celor care doresc să asiste, de a o face online. De asemenea, pentru că locurile fizice sunt limitate, am implementat o platformă prin care cei care doresc să asiste la eveniment din sala Operei Române, pot solicita acest lucru. Evenimentul se transmite online și va fi preluat de unele dintre cele mai importante platforme de sustenabilitate din lume.  

Cum a evoluat agenda de comunicare a băncii în privința eforturilor în zona sustenabilităţii, atât în ce privește inițiativele de marketing, cât și în transformarea organizațională în ultimii ani, în cadrul companiei? Privind în urmă, prin ce procese transformative (digitalizare, inovație, customer service etc) a trecut compania și care au fost cele mai importante inițiative de sustenabilitate implementate, precum și susținute ca partener? 

Ca să răspund direct, de mai mulți ani am început să facem raportări de sustenabilitate integrate în Rapoartele financiare ale băncii. Din anul 2022 am trecut la un nivel superior, alegând să publicăm un Raport de Sustenabilitate ca document separat, de sine stătător. Acum suntem deja la cea de-a doua ediție a acestui Raport de Sustenabilitate, demers care respectă cerințele impuse de standardele GRI. Acest raport este rezultatul unei munci asidue a multora dintre colegii mei din BRD și reflectă pentru toți cei interesați munca din 2022 a întregii echipe BRD, performanțele și impacturile, dar și țintele și drumul către îndeplinirea lor.       

În materie de transformare organizațională, ne-am adaptat guvernanța la noul cadru, cu structuri care gestionează aspectele legate de ESG atât la nivel de coordonare generală, cât și la nivel de business. Ne-am stabilit obiective concrete în materie de finanțare verde, vizând să depășim, până în 2025, nivelul de 1 miliard de euro în creditare sustenabilă. Sunt de notorietate deja marile finanțări realizate de bancă – amintesc, în contextul recentei listări la BVB, finanțarea acordată companiei Hidroelectrica, un client cu care ne mândrim, dar și gama de credite verzi pentru persoane fizice, care se bucură de un interes. 


Care este perspectiva companiei asupra oportunităților de impulsiona tranziția către un business sustenabil pe termen lung, pașii către atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) în context local (piața din România) și în context global? 

În concordanță cu cadrul legal la nivel european, acordăm multă atenție atât reducerii propriei amprente de carbon, cât și modului în care putem sprijini tranziția sustenabilă prin ceea ce știm să facem mai bine - să finanțăm. Ținta noastră este să acordăm peste 1 miliard de euro în finanțări sustenabile până în 2025 și suntem pe drumul cel bun către marcarea acestui obiectiv. Am acordat deja un număr de finanțări verzi complexe, am realizat listarea primei emisiuni de obligațiuni corelată cu obiective de sustenabilitate, am lansat o gamă completă de produse de finanțare verde pentru persoane fizice. Piața românească este în pregătirea unor proiecte complexe, dincolo de cele care privesc zone precum eficiența energetică sau mobilitatea, iar majoritatea companiilor sunt în faza de documentare, evaluare sau aprobare a proiectelor de investiții. Economia românească are nevoie de proiecte mari, care să se proiecteze pe orizontală și să antreneze producători și industrii diverse în ceea ce înseamnă tranziția verde.

Ce semnificație are inovația în ecosistemul unui business financiar sustenabil și ce schimbări importante trebuie să aducă?

La fel ca restul companiilor, și băncile se adaptează și inițiază procese de transformare a propriilor businessuri, din punctul de vedere al sustenabilității. Acest lucru se întâmplă pe mai multe direcții. Una dintre ele este digitalizarea și diminuarea amprentei de carbon prin eficientizarea consumului de resurse – apă, hârtie, curent electric. O alta este folosirea energiei din surse sustenabile – fie că este vorba despre energie solară sau hidro.

De exemplu, la BRD avem un obiectiv care constă în reducerea amprentei de carbon cu 50% în 2030 comparativ cu 2019, dar ambiția noastră este de a atinge acest obiectiv în 2025. Anul trecut, în 2022 am ajuns deja la o scădere de 25% a consumului de energie față de 2019, așa că suntem încrezători că ne vom atinge obiectivul. Am lansat o serie de proiecte pentru a reduce consumul de energie și apă (panouri solare pe clădirile proprii, înlocuirea echipamentelor vechi cu echipamente eficiente energetic pentru răcire și încălzire, sistem de iluminat cu LED, optimizarea temperaturii interioare, echipamente IT de generație nouă, robinete inteligente pentru baie în proiectele de modernizare, etc.

Revenind însă la business, în contextul sustenabilității, băncile joacă un rol extraordinar de important, de „filtru” pentru proiectele care pot primi finanțare și se califică atât din punctul de vedere al analizei de risc cât și din cel al criteriilor de sustenabilitate. Desigur, inovarea reprezintă și ea un criteriu important, mai ales dacă intervine direct în performanța business-ului.

Sunteți una dintre companiile cu mare vizibilitate, în special în sectorul cultural, și datorită conținutului. Ce rol joacă conținutul în strategia de comunicare a băncii și care sunt cele mai importante canale de comunicare și proiecte promovate susținut prin intermediul acestora?

În comunicare, am început de câțiva ani o tranziție dinspre branded content către brand content. Dorim, cu alte cuvinte, să producem conținut propriu, adaptat publicului nostru și valorilor noastre, la un nivel de excelență, în așa fel încât acest conținut să fie interesant și viabil.

Probabil cele mai cunoscute dintre platformele noastre de conținut sunt Scena9 și Școala9 - le-am enumerat în ordine cronologică, Scena9 fiind prima. Ele acoperă doi dintre pilonii brandului - cultura și educația. Ele au apărut după un proces lung de conceptualizare și co-creare, fiind rezultatul câtorva ani de zile de muncă, de discuții, opinii, căutări și validări. 

Acoperim zona de tehnologie cu Mindcraftstories.ro, o platformă de conținut care abordează tot ce este nou în știință și cercetare, avem Drumul Banilor, un podcast despre educație financiară, Neînvinșii, o platformă de jurnalism narativ despre mari campioni din sportul românesc, fiecare dintre acestea mapate pe identitatea brandului nostru.  

Recent, am lansat și cea de-a treia platformă ”9”, Lumea9, care adună în același loc conținut despre sustenabilitate și informații despre proiectele sociale ale BRD. 

În ce privește Climate Change Summit, care sunt obiectivele pe care vă propuneți să le atingeți odată cu organizarea acestui eveniment, de la discuțiile despre soluții inovative la colaborarea în realizarea unor predicții sau alte exemple colaborative?

Așa cum am spus, rolul acestui eveniment este să îi adune pe marii actori ai tranziției sustenabile – fie ei companii, autorități, activiști, think tank-uri - în jurul aceleiași mese de discuții, locul unde perspectiva fiecăruia să se întregească printr-o viziune din mai multe unghiuri. Desigur, este la fel de important ca mesajele să ajungă la un public cât mai mare. Anul trecut, Climate Change Summit de la București a ajuns la peste 800.000 de spectatori, iar anul acesta, ținând cont de faptul că evenimentul are deja un istoric și o reputație, sperăm la mai mult. Este contribuția noastră la un viitor mai bun, mai verde, mai sustenabil, mergând în sensul unui dicton care spune că datoria noastră supremă este să fim niște strămoși buni.   

***

Climate Change Summit este primul eveniment de acest gen din România, care devine loc anual de întâlnire pentru antreprenori, oficiali guvernamentali, cercetători și lideri ai societății civile care împărtășesc o viziune comună pentru un viitor mai verde. Finanțările  sustenabile și rolul pe care start-up-urile îl pot avea în lupta împotriva schimbărilor climatice, soluții sustenabile în energie, agricultură și industria alimentară, economia circulară, tehnologiile momentului și importanța biodiversității sunt doar câteva dintre temele de pe agenda celei de-a doua ediții a evenimentului.

Evenimentul este deschis publicului, iar înscrierile se fac gratuit pe climatechange-summit.org
Pe lângă alte informații utile, site-ul oferă și ocazia de a folosi un calculator al amprentei de carbon pentru persoane fizice sau companii.

Printre cei 60 de invitați ai Climate Change Summit din acest an se numără lideri globali în domeniu, experţi şi antreprenori precum Elina Bardram, Head of International Relations Unit, DG Clima, Comisia Europeană; Hans van der Loo, Președinte, Institute of Integrated Economic Research; Peter Elwin, șeful programului Food & Land Use, Planet Tracker; Georgia Elliott Smith, Managing Director, Element Four, Paolo Piffaretti, CEO, Carbon X; François Bloch, CEO, BRD Groupe Société Générale; Céline Coulibre-Duménil, Director CSR, Auchan Retail International sau Flavia Popa, Secretar General, BRD Groupe Société Générale.
Agenda poate fi consultată pe site-ul evenimentului.

climate change summit

Published in Interviuri

Pentru o săptămână, Biz își mută redacția în centrul Timișoarei! Cultură, business, inovație și lideri care transformă Timișoara într-un oraș la care să ne uităm cu admirație, totul trecut prin filtrul Biz, prima revistă de business a României, într-un proiect powered by Vodafone.

De 24 de ani, revista Biz urmărește și relatează modul în care evoluează economia, societatea și cum inovațiile intră în viața de zi cu zi, transformând lumea în care trăim. Timișoara este în 2023 orașul care se transformă sub privirile noastre cu ajutorul culturii, impulsionat de antreprenori și businessuri cu viziune.

Timișoara este orașul unde s-a tipărit, în anul 1771, primul ziar în limba germană din Europa Centrală și de Sud-Est – Temeswarer Nachrichten. Este locul în care a existat prima bibliotecă publică și prima proiecție de film. Între 1880 și 1914, Timișoara era cel mai important oraș industrial, comercial, financiar și cultural din regiune, admirat pentru excelența artistică în muzică, literatură, pictură, sculptură și arhitectură, cât și pentru inovațiile sale tehnice și științifice.

Timișoara 2023, acum Capitala Europeană a Culturii, se deschide în #BizTimișoara, între 28 august și 3 septembrie! Timp de o săptămână, echipa Biz se va muta într-un birou complet transparent în centrul orașului, loc de unde va pregăti numărul special #BizTimișoara. O radiografie culturală și de business a orașului de pe Bega va putea fi urmărită atât pe social media, cât și pe www.revistabiz.ro, dar și în luna octombrie în revista Biz.

„Biz este recunscut pentru abordările inovatoare și proiectele editoriale realizate în premieră nu doar pentru România. Am scris despre inovații și inovatori, despre oamenii care au modelat lumea afacerilor și industrii întregi. Prin aparițiile spectaculoase – de la prima copertă NFT la prima copertă AI Art sau la cel mai complex proiect editorial international – Biz World, Biz și-a legat numele de informația valoaroasă. În această toamnă, alături de Vodafone, compania care oferă glas comunităților locale, ne-am propus să evidențiem și să intervievăm oamenii și proiectele prin care Timișoara va da viață sloganului «Luminează orașul prin tine!»”, declară Marta Ușurelu, owner Biz.

Prima redacție complet transparentă a unei reviste de business din România este locul unde oricine va putea urmări, din 28 august, cum se pregătește și scrie numărul special Biz. Interviuri, discuții cu oamenii care decid soarta orașului, antreprenori curajoși și lideri vizionari, totul într-un proiect editorial unic pentru piața media.

 

Published in Comunicate

Wall-street.ro organizează, pe 21 și 22 septembrie, evenimentul „ecomTEAM 2023 - Is your online shop ready to go global?”, ediție ce se va concentra pe extinderea la nivel internațional a magazinelor online românești, dar și pe dezvoltarea cât mai accelerată a acestora la nivel local. Președintele și cofondatorul Ecommerce Europe, Wijnand Jongen, sau Filip Susfal, Business Development Specialist Allegro, sunt printre speakerii de top confirmați la ediția din acest an, ce se va desfășura la Qosmo Hotel din Brașov. Magazinele online sunt invitate să participe la Maratonul interviurilor video pentru a ne spune povestea lor, care se va transforma într-un articol publicat pe Wall-street.ro.

ecomTEAM reprezintă un adevărat teambuilding al e-commerce-ului românesc. În ediția din acest an ne concentrăm atât pe tehnicile necesare pentru dezvoltarea magazinelor online la nivel local, cât și pentru extinderea lor la nivel internațional. Evenimentul aduce și în acest an Zona Expo dedicată soluțiilor pentru magazine online, cât și așteptata ecomPARTY, un moment de relaxare și voie bună pentru participanți.

Președintele și cofondatorul Ecommerce Europe, Wijnand Jongen sau Filip Susfal, Business Development Specialist Allegro, cel mai mare magazin online din Polonia, sunt printre speakerii de top confirmați la ediția din acest an, ce se va desfășura la Qosmo Hotel din Brașov. Peste 20 de speakeri sunt confirmați deja și lista va continua să fie actualizată cu noi nume în perioada următoare. Găsești lista completă AICI.

Maratonul interviurilor din e-commerce: de ce să participi cu magazinul tău online

Întotdeauna suntem în căutare de povești din e-commerce, lucru ce poate fi observat și în proiectele noastre precum ecomTEAM Stories, Faces of Romanian Ecommerce sau emisiunile ecomTEAM. De data aceasta, venim cu un nou format, respectiv o serie de interviuri video care vor fi susținute de magazinele online pe 21 și 22 septembrie chiar în cadrul evenimentului ecomTEAM, unde pregătim o zonă special amenajată pentru realizarea lor.

Fiecare interviu video va fi integrat într-un articol ce va fi publicat pe Wall-street.ro după terminarea evenimentului. Avem deja o serie de magazine online care au răspuns provocărilor noastre, precum: Bicicletashop.ro, DeoMaxx.ro, Sugarcouture.net, Charger.ro, sau Marcoser.ro.

Te așteptăm și pe tine 21 și 22 septembrie la ecomTEAM pentru a ne spune povestea magazinului tău online. Tot ce trebuie să faci este să te înscrii AICI și să ne scrii la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. în care dintre cele două zile, 21 și 22 septembrie, preferi să susții interviul video.

Până pe 15 August ai ocazia de a beneficia de campania de reduceri early bird pe care o desfășurăm și care îți garantează, ca reprezentant al unui magazin online, interviul video și articolul publicat pe baza acestuia, alături de accesul la cele două zile de eveniment pentru tine și încă un partener de business, la doar 50 de euro. Găsește AICI lista de prețuri, pe categorii.

Evenimentul ecomTEAM este organizat cu susținerea FAN Courier ca Main Partner, Silver Partners Twispay, ING, HTTPOOL, Sameday, Gun Media, TBI Bank, Mokka, Invest HK, Cargus și MerchantPro, Sponsor Paysera.

Published in Comunicate

Companiile din România au acces la noi cursuri specializate pentru a forma cât mai rapid competenţe vitale în arii tot mai cerute din zona marketingului digital: e-commerce, inteligenţă artificială (AI), marketing prin conţinut, social media, SEO şi publicitate plătită. Din 18 septembrie, Institutul de Marketing lansează cinci noi cursuri specializate, cu recunoaştere internațională de la Chartered Institute of Marketing (CIM), într-un format virtual interactiv, în module care pot fi parcurse în 6 săptămâni.

Nevoia de specialişti cu competenţe de marketing digital este tot mai mare, iar ariile specializate de care companiile au nevoie sunt tot mai diversificate. Fiecare dintre aceste arii este acoperită acum de cursuri specializate, pe care participanţii le pot urma independent, cu recunoaştere internaţională, pe o competenţă specifică sau grupate într-un program complex.

E-commerce-ul, de exemplu,  crește tot mai mult ca pondere în vânzările B2C și B2B din majoritatea categoriilor. Cursul dedicat, asigură cunoștințele și abilitățile necesare pentru a dezvolta propuneri de valoare eficace și acces la exemple și bune practici pentru crearea unei strategii de comerț online. Acest nou training specializat oferă competențele și cunoștințele necesare pentru a sprijini organizațiile să dezvolte strategii robuste de e-commerce.

Modulele specializate sunt ideale pentru practicienii în marketing care doresc să profite de oportunitățile noilor canale digitale și să aibă acces rapid la know-how și inspirație într-o comunitate de profesioniști. Pentru toţi practicienii care ocupă roluri de coordonatori sau specialişti social media,  marketing prin conţinut, SEO sau publicitate online, acest training certificat international, în module specializare poate asigura recunoaştere şi perfecţionare în domeniul în care lucrează, dar şi un prim pas pentru a obţine Diploma Profesională în Marketing Digital.

Modulele specializate creează rapid şi temeinic deprinderi  foarte căutate şi solicitate de companiile locale, care au nevoie de specialişti cu competenţe nişate. Business-urile mari şi mici din România trebuie să profite cât mai rapid de canalele digitale, de social media, de creşterea ponderii e-commerce-ului în ponderea vânzărilor. Nu în ultimul rând, au nevoie să îşi crească veniturile şi să îşi reducă costurile prin instrumente de inteligenţă artificială (AI), despre care tot vorbim de ceva vreme, dar pe care trebuie să le şi folosim cu toţii, cât mai bine. Eu personal, am parcurs varianta aprofundată de lungă durată a Diplomei Profesonale în Marketing Digital de la CIM şi mi-a schimbat total perspectiva a tot ce înseamnă marketing şi strategie digitală – spune  Roxana Bucerzan - Supervisor Marketing Office, BCR - Real Estate Management Division.

Aceste module bine venite completează portofoliul nostru deja foarte bogat de cursuri certificate de marketing digital cu know-how aplicat pe arii de care toate companiile au nevoie. Noi derulăm şi proiecte de recrutare şi vedem nevoia tot mai acută de a atrage oameni competenţi, dar şi de a forma, cât mai rapid, oameni din interior, care cunosc compania şi produsele, dar nu au o specializare în domeniu. De asemenea,  mă aştept să se înscrie practicieni din toate segmentele de vârstă, tineri care au o serie de cunoştinţe, dar trebuie să le structureze, dar şi specialişti din alte domenii sau marketeri cu experienţă din alte segmente de vârstă, inclusiv cel din care fac şi eu parte, 45 plus. Din păcate, prea des, canalele digitale sunt lăsate pe seama celor foarte tineri, doar pentru că sunt nativi digitali şi familiarizaţi cu tehnologia digitală, dar nu au know-how-ul, maturitatea necesară pentru a acţiona strategic. Rolul acestor canale trebuie definit şi integrat de manageri şi strategi cu experienţă. Sunt cursuri la care aceste generaţii se pot întâlni şi pot învăţa multe unele de la celelalte. ”- explică Oana Sav, Center Manager la Institutul de Marketing.

La curs pot participa doar practicienii cu un nivel avansat de cunoaștere a limbii engleze. Înscrierile se fac până pe 10 septembrie, cel târziu, în limita locurilor disponibile şi după verificarea criteriilor de admitere pe bază de CV şi interviu.

 

Published in Noutati

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.