Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Marți, 16 Iunie 2020

Cum afecteaza criza provocata de pandemie piata de carte din Romania, supravietuirea editurilor și implicit marketingul de carte? Am stat de vorba cu Roxana Liritis, Director General al Grupului Editorial Corint despre situatia prezenta si masurile care ar putea ajuta piata de carte de la noi sa isi revina in urmatorii ani.

Cu o experienta de peste 20 de ani in vanzari, marketing si licentiere, Roxana Liritis a lucrat in doua companii international de top, The Walt Disney Company si Sanoma WSOY Finlanda, ocupand functiile de Publishing Manager pentru Europa de SE si, respectiv, Director de marketing si distributie, in fiecare dintre cele doua companii incercand si reusind sa depaseasca cu succes obiectivele stabilite, precum si implementarea unor noi strategii de abordarea a pietelor pe care le controla.
Roxana Liritis a mai ocupat functia de Director general al reprezentantei Discovery Channel pentru Romania si Ungaria, divizia home entertainment. De-a lungul timpului, a participat la numeroase traininguri in vanzari, marketing si licentiere in Finlanda, Franta, Germania, Italia si Polonia.

 

Grupul Editorial Corint in perioada pandemiei

Pandemia a lovit piata editoriala din plin, iar efectele s-au vazut imediat ce librariile s-au inchis, Grupul Editorial Corint inregistrand o scadere medie de aproape 60% in cele doua luni de carantina, comparativ cu media primului trimestru.
Planul editorial a suferit si sufera in continuare modificari destul de mari in aceasta perioada, dar speram ca pana la sfarsitul verii sa ne apropiem cat mai mult de cel initial. O parte dintre librarii s-au deschis imediat dupa ridicarea restrictiilor, altele cu 1 iunie si speram ca pana la sfarsitul lunii iunie sa se deschida si restul librariilor, inclusiv cele din malluri, insa, estimam ca pana la sfarsitul verii vanzarile nu vor depasi 50-55% din media primului trimestru.
 
Pandemia nu a insemnat oprirea totala a activitatii editurii. Desi s-a lucrat cu un efectiv mult diminuat, in lunile aprilie si mai am finalizat negocierile pentru cateva titluri noi, am semnat contractele de copyright pentru titluri care vor aparea la sfarsitul acestui an sau in cursul anului viitor, si am transmis oferte pentru alte titluri care ni s-au parut interesante si pe care speram sa le adaugam curand in portofoliu.
 

Provocari

Cele mai mari provocari vin atunci cand trebuie sa elaboram un plan editorial pentru perioada urmatoare. Din pacate, este dificil sa stabilim un plan pe termen mediu, componenta planului, tirajele si bugetele alocate fiind rediscutate lunar in incercarea de a ne adapta cat mai bine la conditiile pietei.
Piata de carte se resimte acut dupa perioada de carantina, scaderile, asa cum mentionam anterior, fiind dramatice.
Scenariul optimist ar fi sa ajungem pana la finalul anului la 70% din media primului trimestru (tinand cont de faptul ca primul trimestru este o perioada mai slaba pentru toate industriile, nu numai cea editoriala).
 
O estimare, de asemenea, optimista ar fi ca in 12-18 luni sa revenim la vanzarile de anul trecut. Vom incerca sa echilibram aceasta scadere de vanzari cu tiraje reduse si, poate, cu amanarea unor titluri. Este greu de estimat in acest moment. Lucram cu o schita de plan pana la sfarsitul anului, dar, la inceputul fiecarei luni, rediscutam planul de aparitii pentru luna urmatoare, tinand cont de evolutia pietei.
 

Strategie si campanii

Inca de la finalul lunii martie, am inceput sa ne focusam pe cresterea vanzarilor in online si hipermarketuri, hipermarketurile reprezentand singurele puncte de vanzare in care cititorii puteau sa ia contact direct cu cartea. In plus, incepand din aprilie, am demarat cateva campanii in online, atat pe site-urile librariilor online partenere, cat si pe site-ul propriu – cele mai de impact fiind campania „Tu ce tip de cititor esti?”, campania organizata de Ziua Internationala a Cartii si campania de ebook-uri pe libris.ro.
Desi vanzarea de ebookuri reprezinta mai putin de 1% din vanzarea de carte, de la sfarsitul lunii martie si inceputul lunii aprilie am construit un portofoliu cat mai atractiv de carti in format electronic, incluzand titluri din toate colectiile editurii Corint Junior (fictiune si nonfictiune pentru copiii de toate varstele), titluri din colectia noastra de istorie, precum si o selectie bogata de titluri din colectia Leda Edge.  
 
Planul editorial s-a redus cu aproape 70% si a fost adaptat situatiei actuale. Daca in luna martie planul nostru de tipar nu a suferit modificari, in luna aprilie am redus nu doar numarul de aparitii editoriale, ci si tirajele cu 30-40%, in incercarea de a ne adapta cat mai bine la conditiile pietei. Din planul de tipar initial am pastrat doar acele titluri care am considerat ca ar fi de interes pentru aceasta perioada si al caror public se regasea foarte usor in online.
Printre titlurile publicate s-au regasit carti de fictiune – ex. „Ultimul oaspete, Anotimpul vrajitoarei”- primul volum al seriei „Sabrina. Intre lumina si intuneric” (editie tie-in),  „Alias Grace” (editie tie-in), dar si non-fictiune – „Sunt un copil al Razboiului Rece” de Stelian Tanase, titluri pentru copii – carti de activitati, fictiune, dar si un material distribuit gratuit in online („Coronavirus pe intelesul copiilor”), precum si un titlu avand ca subiect pandemia – „Coronavirus, inamicul nevazut. Povesti din Wuhan 2020”. Nu in ultimul rand, un titlu care a aparut doar sub forma de ebook – „Unde este Dumnezeu in vremea coronavirusului?”, o carte foarte interesanta apartinand profesorului John C. Lennox, profesor de matematica la Oxford, o carte care analizeaza criza actuala prin prisma diferitelor sisteme de credinta si demonstreaza cum viziunea crestina asupra lumii ne poate ajuta sa intelegem ce se intampla.
 
In luna mai am avut, de asemenea, noi aparitii, cel mai interesant titlu fiind „Gripa spaniola din 1918. Pandemia care a schimbat lumea” de Laura Spinney, in care autoarea ilustreaza cum pandemia a pus la incercare ingeniozitatea si vulnerabilitatea oamenilor, dar a influentat si politica globala, relatiile rasiale, structurile familiale, ca si modul de perceptie al medicinei, religiei si artei.
 

Cele mai populare titluri

In aceasta perioada, parintii s-au orientat catre colectia „Istet de mic”, care contine activitati diverse pentru copiii de diferite varste, dar si catre cartile despre bunele maniere. S-au inregistrat cresteri la fictiunea pentru copii (seria „Vanatorii de comori” de James Patterson si „Malamander” de Thomas Taylor), fictiunea pentru adolescenti („Inspectie” de Josh Malerman sau seria „Alegerea” de Kiera Cass) ori fictiunea pentru adulti („Alias Grace” de Margaret Atwood, „Ultima doamna Parrish” de Liv Constantine).
Non-fictiunea s-a mentinut si ea in optiunile cititorilor: „Sunt un copil al Razboiului Rece” de Stelian Tanase, „Maria Tanase„ de Stejarel Olaru, „Istoria nespusa a Statelor Unite ale Americii” de Oliver Stone.
 

Comportamentul publicului

Publicul a fost si este in continuare alaturi de noi, cititorii ne-au sustinut in toate campaniile desfasurate si ne-au sprijinit in mediile online, unde s-a mutat mare parte din activitatea noastra pe perioada celor 2 luni in care librariile au fost inchise. Desi online-ul va fi in continuare prima optiune pentru mare parte din publicul cititor, exista si numerosi cititori care se bucura de redeschiderea librariilor, de experienta din magazin.
Sigur, este posibil ca vanzarea online sa se mentina la un nivel ridicat, dar tinand cont de masurile pe care cele mai multe companii din Romania le iau - de ex. reducerea timpului de lucru si, implicit al salariilor angajatilor, vanzarile totale de carte se vor mentine la un nivel scazut, cartile fiind unul dintre articolele la care se renunta cu mare usurinta.
Incercam, totusi, sa ne pastram optimismul.
Un cititor adevarat va reduce, probabil, numarul de titluri achizitionate, dar nu va renunta definitiv la achizitionarea noilor titluri. De asemenea, absenta evenimentelor cu public – lansari de carte, targurile de carte, dezbaterile cu cititorii, sesiunile de autografe, se vor reflecta negativ in vanzari, pentru ca toate aceste evenimente s-au mutat in online si nu toti cititorii sunt familiarizati cu utilizarea diverselor platforme online.
 

Initiative apreciate

Ne-am bucurat sa vedem ca multe personalitati si-au indreptat atentia inspre povestile pentru copii, intr-o perioada in care scolile au fost inchise, iar parintii erau in cautarea unor modalitati educative de petrecere a timpului liber pentru copiii lor. Am asistat, asadar, la seri de povesti, dimineti de activitati alaturi de actori, jurnalisti, oameni de cultura, reprezentati ai ONG-urilor culturale.
Librariile online au creat propriile targuri de carte, o noutate pe piata editoriala din Romania, incercand sa ofere cititorilor o experienta similara cu cea din targurile de carte fizice, insa, mutata pe platformele specifice.
 

Customer Experience in marketingul de carte

Customer experience se bazeaza pe ceea ce experimenteaza cititorul in relatia cu editura, in cazul nostru. Pentru noi este foarte important ca toti cei care ne trec pragul, pe site sau in librarii, sa aiba parte de o experienta placuta. In primul rand, alegerea titlurilor pe care le oferim publicului nostru este foarte importanta si dorim sa surprindem placut de fiecare data. Traim in epoca vitezei, asadar, punem pret pe livrari rapide, pe mesaje aproape instant pe retelele de socializare, pe calitatea hartiei si a produsului finit, pe o relatie deschisa si sincera prin intermediul comentariilor din online. Si, foarte important, prin oferirea de reduceri la diverse categorii de titluri, astfel incat cititorii nostri sa poata beneficia de un pret cat mai bun.
 

Recomandari de lectura din partea Grupul Editorial Corint

Recomandarile noastre se impart in doua categorii:

  • Titlurile de actualitate, cum ar fi „Gripa spaniola din 1918” de Laura Spinney sau „Istoria nespusa a Statelor Unite ale Americii” de Oliver Stone (care ne-ar putea ajuta sa intelegem mai bine adevarul ce sta la baza protestelor declansate in SUA si care s-au raspandit si in tari de pe alte continente).
  • Titlurile pentru vacanta, cum ar fi cele din colectiile Leda Bazaar („Ultima doamna Parrish”, „Ne vedem in Monaco!”), Corint Fiction („Alias Grace”) sau Leda Edge („Ultimul oaspete”, „Regatul sufletelor”, „Anotimpul vrajitoarei”)
     

Masuri pentru redresarea pietei de carte

Masurile propuse de AER sunt binevenite pentru a ajuta activitatea din domeniu. La acestea adaugam:

  • Acordarea voucherelor pentru achizitii de carti, dupa modelul voucherelor de vacanta, program care are in vedere sprijinirea turismului in Romania, sau revenirea la acordarea unei sume de bani profesorilor, o suma prestabilita pentru intreg anul scolar (doua exemple recente ar fi voucherul de 100 euro/an pentru profesori sau propunerea Ministerului Culturii pentru voucherul dedicat achizitiei de carti semnate de autorii romani).
  • Achizitia de carte pentru bibliotecile scolare sau publice, prin acordarea unor fonduri anuale consistente din partea statului, autoritatilor locale sau, direct, institutiilor culturale.
  • Eliminarea TVA-ului din vanzarea de carte.
  • Facilitati fiscale pentru profituri reinvestite.
  • Eliminarea impozitarii drepturilor de autor.
  • Oferirea de spatii cu chirii reduse pentru investitorii in librarii (conditionate de un procent din venituri de peste 50% care sa provina din vanzarea de carte), masura ce ar putea stimula dezvoltarea retelelor de retail din industria editoriala.
     

Recomandari pentru marketeri, dar si pentru decidenti

  1. In primul rand, dezvoltarea in online – investitii, tematica, campanii de comunicare si/ sau promovare. In cele doua luni de pandemie, mediul online a asigurat supravietuirea editorilor, i-a mentinut in atentia publicului pe autori, editori si promotori, deopotriva. Datorita masurilor de distantare sociala care vor fi aplicate in continuare in Romania, si nu numai, cresterea vizibilitatii in online este vitala, si, de asemenea, stimularea vanzarilor pe site-urile proprii ale editurilor sau cele ale librariilor online, lucruri care ar deveni posibile prin alocarea unui procent insemnat din bugetele de promovare in campanii care se desfasoara in medii online.
  2. Dezvoltarea segmentului educational si a celui cu adevarat cultural. De ani de zile asistam la prabusirea sistemului romanesc de invatamant – decizii legislative haotice, contradictorii, de cele mai multe ori, absenta unui plan de restructurare coerent pe termen lung, fapt care a afectat profund societatea romaneasca, cu preponderenta tanara generatie. 
     

Sugestii si solutii pentru iesirea din criza
 

La nivel macroeconomic, am putea face cateva sugestii:
  • Stimularea investitiilor, alocarea din partea guvernului a unui buget cat mai mare, fapt ce ar avea ca efect reducerea somajului;
  • Masuri de stimulare fiscala, in special pentru reinvestirea profiturilor, crearea de noi locuri de munca;
  • Simplificarea legislatiei privind achizitiile publice. 

Published in Interviuri

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.