Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Noiembrie 2021

Marți, 30 Noiembrie 2021 12:58

România crește, învață, se disciplinează

Raluca Faibiș a creat compania Aqua Publis în 2010, la București, ca o agenție de marketing direct, care furniza pentru clienții săi campanii de e-mail marketing, management de promoții, servicii de marketing digital și instrumente de a îmbunătăți experiența clienților. A observat încă din 2012 trendul crescător legat de produsele naturale și organice în România și a început să le importe și să le distribuie încă din 2013. Cu toate că a fost tot timpul un antreprenor ocupat, Raluca și-a găsit timp să urmeze și cursuri de certificare în marketing alături de Institutul de Marketing și Oxford College of Marketing, și a obținut un award în marketing strategic și în strategie digitală. Chiar dacă s-a mutat împreună cu familia în Marea Britanie, coordonează de la distanță creșterea locală a brandului "Bile Negre", pe care l-a poziționat ca unul dintre cele mai inovative și accesibile produse din industria de beauty. Sub brand-ul ”Bile Negre”,  creat în 2016, compania distribuie produse cosmetice de hidratare, curățare și make-up, care utilizează tehnologii de ultimă generație. Deși planurile de creștere includ pieţe internaționale, Raluca se încăpățâneză să-și folosească know-how-ul de marketing pentru a produce valoare și a păstra angajați și în România.

Raluca, cum coordonezi de la distanță un business în creștere? Care este povestea lui și a brand-ului pe care l-ați creat? Cine sunt clienții și ce vă diferențiază într-o piață atât de dinamică și competitivă?

Cu multe bilete de avion. (râde). Este un business condus de la distanță, dar cum să mai definim distanța când de cele mai multe ori ne desparte doar un click? Cu o echipă extraordinară, cu o conexiune la internet pe măsură este posibil să funcționăm foarte bine de la distanță.

Clienții noștri sunt cei care ne-au inițiat și ne-au condus în această etapă a dezvoltării în care ne aflăm. Bilenegre.ro este diferit pentru că avem un public atipic ce caută în permanență inovația, trendul, dar fără a fi compulsiv. Industria aceasta, dacă ar fi să folosesc o metaforă, aș spune că este ca o horă, dacă reușești să nu te împiedici și să ții pasul, cumva ajungi să simți bucuria dansului. Este o industrie dinamică, dar asta ne ajută să fim competitivi.

 Ce rol are marketingul prin conținut în industria în care lucrezi? Dar influencerii și promoțiile?

Marketingul este esența din punctul meu de vedere, totul este marketing fie că ne place mai mult sau mai puțin să acceptam, să conștientizăm, dar tot ce ne înconjoară este marketing. În momentul în care am ințeles acest lucru, mi-a fost ușor să asimilez perspectiva de marketing mai mult în business și să percep și industria diferit. Aș spune că un conținut potrivit poate muta munții în orice industrie.

Influencerii  fac parte din strategia "Bilenegre", însă promoțiile nu sunt chiar punctul meu forte, deoarece brandurile sunt consumate mult mai repede și campaniile frecvente cu promoții incluse ajută mult la această devorare.

 Cum se vede marketingul din România de dincolo de Canalul Mânecii, dintr-o piață matură?

Se vede, începe să se vadă și cred că este minunat; România crește, învață, se disciplinează și consider că deja s-a creat o masă critică de oameni de marketing, de business care chiar știu ce înseamnă domeniile în care activează, și acest lucru nu ne poate da decât speranță. Profesioniștii zilelor noaste pavează drumul care peste câțiva ani va deveni o autostradă solidă și ușor de parcurs.

În Marea Britanie conținutul, campaniile și expunerea este foarte diferită și așteptările pe măsură.

Care sunt cele mai mari provocări și cum le faci față, ca marketer şi antreprenor?

România este o piață emergentă și acest lucru vine cu tot pachetul, de oportunități, dar și de prejudecăți. Provocarea cea mai mare cred că a fiecarui om de marketing o reprezinta bugetele. Ca și antreprenor m-aș rezuma să spun că industria în care performez este o provocare (furnizori, produse…tot conglomeratul).

Ce rol a avut trainingul de marketing certificat CIM în activitatea ta de acum? Cât de mult te ajuta know-how-ul de marketing în creșterea business-ului de care te ocupi?

CIM pentru mine a fost revelator, cumva gândeam, dar nu știam să aplic, asta m-a învățat certificarea CIM, cum să pun în practică ce gândesc. Cursul de strategie a fost foarte important pentru mine, m-a ajutat să structurez totul foarte mult.

Cine şi ce ţi-a marcat semnificativ parcursul profesional? Oameni, companii, experienţe?

Când vorbim despre parcursul meu ca om de marketing sunt foarte multe cărți care m-au ajutat să îmi dezvolt abilități și,  cu siguranţă,  cursurile de marketing certificate CIM.

 Care ar trebui să fie priorităţile companiilor care vor să exploateze potenţialul ecommerce-ului în 2022?

Competivitatea în servicii și curajul de a inova și nu de a copia.

 

Published in Interviuri

Organizația nonguvernamentală Autism Voice își propune să deschidă, în 2022, Institutul Autism Voice - primul Centru Multifuncțional de Recuperare și Cercetare in Autism. Acesta este un proiect unic în România ce va oferi atât programe complexe de intervenție terapeutică dedicate copiilor și tinerilor diagnosticați cu autism, cât și cercetare în domeniu.

Autism Voice, care, de peste 13 ani le oferă o voce copiilor și tinerilor cu tulburări de spectru autist, a realizat, în luna octombrie, un experiment, ce a avut loc în centrul comercial Sun Plaza, din București. Asociația a invitat o serie de persoane publice și vizitatori ai mall-ului într-o încăpere care le-a permis acestora să fie martori la un episod de frustrare al unui copil cu tulburări de spectru autist (TSA), ce se află în îngrijirea terapeuților Autism Voice.

“Credem că este timpul să nu mai ignorăm partea dificilă și stigmatizată a autismului, ci să generăm cunoaștere, înțelegere și soluții. Orice părinte știe cât de grele sunt momentele de plâns ale copilului său, cât de insuportabil este să nu-l poată ajuta când se simte rău sau când este bolnav. Părinții copiilor cu autism trăiesc astfel de experiențe în fiecare zi. Lipsa statisticilor din România este adesea o piedică enormă în accesarea resurselor financiare necesare. Împreună, putem să construim mai mult pentru societatea noastră și putem să avem grijă de copiii noștri, indiferent de dificultățile pe care le au pe termen lung”, declară Anca Dumitrescu, Președinte Autism Voice.

Nevoia de baze științifice, instrumente de lucru, programe inovatoare și monitorizare a datelor actuale raportate la situația persoanelor cu autism din țara noastră este una stringentă, precum și acoperirea nevoilor de terapie ale acestora. România nu are, în acest moment, armele necesare pentru a se lupta cu tulburările de spectru autist.

Conform estimărilor, 1 din 54 de copii suferă de o astfel de afecțiune. Foarte mulți dintre aceștia nu beneficiază de ajutor, confruntându-se cu o serie întreagă de piedici, de la stigmatul social asociat, la numărul mic de terapeuți acreditați si costurile ridicate ale terapiei, ce variază între 3.000 și 7.000 Lei pe lună.

Autism Voice demarează o campanie națională în rândul persoanelor fizice și a companiilor, pentru a strânge suma de 270.000 de Euro, necesară înființării institutului.

Institutul Autism Voice va ocupa o suprafață de peste 1,000 de metri pătrați în București, va include atât zone dedicate cercetării și dezvoltării programelor de terapie (ABA, psihoterapie, logopedie, kinetoterapie), cât și săli de lucru, în care vor avea loc ședințe de terapie, de integrare școlară, formare profesională, evaluare, consiliere, toate necesare copiilor, tinerilor sau adulților afectați.

Pentru a susține Institutul Autism Voice, companiile pot sponsoriza cu 20% din impozit, iar persoanele fizice pot dona 2 Euro prin SMS, trimițând textul VOCE, la numărul 8844. Cei interesați pot obține multe detalii, accesând site-ul asociatiei la https://autismvoice.ro/institutul/.

La experimentul din cadrul centrului comercial au luat parte Feli Donose, Adrian Nartea, Șerban Copoț, Costel Bojog, Dan Cruceru, Andrei Leonte, Andi Vasluianu, Dana Săvuică și Nicolai Tand. 

 

 

Published in Comunicate

Pe parcursul anului 2021 am avut privilegiul de a intervieva mai mulți profesioniști care au background de marketing și care și-au dezvoltat cariera până la nivel executiv. Pe agenda acestor discuții am adresat și întrebarea: “Dacă România ar fi un IMM și ai fi directorul de marketing, care ar fi principalele direcții strategice pe care le-ai implementa?”

Vă invit cu drag la un review pragmatic - patriotic din care mi-aș dori să tragă concluzii și factorii de decizie.

Alexandru Bogdan - “Suntem capabili să ne mobilizăm, să colaborăm, să avem spirit civic”

“Făcând puțin haz de necaz, m-aș concentra pe eliminarea tuturor conotațiilor negative ale cuvantului "romanism". Acest efort ar presupune schimbări radicale și fundamentale atât de customer experience, de percepție și branding extern, de produs etc, care ne-ar aduce o fundație solidă pentru mândrie națională.
În paralel aș investi în crearea unui diferențiator clar, controlabil de noi și pe care putem să-l construim. Fie că dorim să devenim cel mai atractiv ecosistem de inovare și tehnologie sau cel mai bun provider de servicii, important e ca acel ceva ales să arate că suntem stăpânii destinului nostru și suntem capabili să ne mobilizăm, să colaborăm, să avem spirit civic, și nu doar sa ne bazăm pe mosteniri oricât de pozitive ar fi ele cum ar fi „țară bogată".
 
Interviul complet este disponibil aici.
 

Violeta Niculae - “Aș porni de la convingerea că cel mai puternic Brand Ambassador este cel intern”

“M-am întrebat de multe ori cum faci tu, o țară dintr-un colț al planetei, să poți arăta și spune tuturor ca exiști?
Este din ce în ce mai evident că multe țări adoptă și aplică strategii și tactici de marketing folosite de companii pentru a-și crește profiturile. Există și destule referințe în literatura de specialitate legate de marketingul de țară (Lewitt, Douglas & Wind, etc), respectiv de ce tip de strategii ar fi mai potrivite: cele standardizate (mesaj unic pentru toate serviciile marketate către toate categoriile de target) sau cele personalizate (mesaje diferențiate pentru diferitele servicii marketate).
 
Cum noi, în România, am fost forțați să ardem etape, la fel am procedat și în cazul brandului de țară, concentrându-ne, în principal, pe turism. Eu aș porni de la convingerea că cel mai puternic Brand Ambassador este cel intern, deci aș începe cu începutul, mai precis cu și de la noi, locuitorii acestei țări. Aceasta deoarece, înainte de orice, ar trebui să ne asigurăm că motivația intrinsecă este una puternică și pornește de la o baza solidă. Presupunând că am respectat acest principiu, aș implica și alți stakeholderi în generarea strategiilor, chiar prin crowdsourcing, iar pașii pe care i-aș urma, în calitate de Director de Marketing al României ar fi următorii:
Obiectiv de marketing: obținerea unui brand de țară puternic, până la finalul anului 2021, care să încurajeze și să convingă  turiștii, partenerii de afaceri și investitorii sa exploreze potențialul uriaș al României.
Target general: turiști, parteneri de afaceri, potențiali investitori.
Direcții strategice principale:
 • Evidențierea principalelor puncte de atracție (turism, oportunități de investiții, oportunități de afaceri): ex. USP- patrimoniul UNESCO
 • Focus pe brandingul de țară (comunicare unitară prin logo și promovare)
 • Crearea unui "Customer Experience" memorabil (mapare puncte principale de interes, testimoniale)
 • Parteneriate strategice (interacțiuni economice cu structuri interesate, oportunități de dezvoltare și promovare comune)
 • Din aceste direcții strategice ar decurge tacticile. Ar fi cu adevărat o provocare și o onoare, în același timp sa contribui la definirea și - de ce nu?- chiar implementarea acestora.”
Interviul complet este disponibil aici.
 

Silvian Cențiu - “Abia după ce am rezolvat capabilitățile, manifestate prin produsele și serviciile pe care le livrăm, m-aș ocupa de imagine.”

“Aș începe prin a clarifica faptul că marketingul și publicitatea nu sunt același lucru. Publicitatea este parte din marketing, dar nu singura parte. În acest fel, aș reduce obsesia de imagine pe care mulți o au în detrimentul progresului și a folosi dialogul pentru a identifica zonele care necesita remedii urgente.
Dacă e să facem o paralelă la nivel strategic cu corporațiile, țara are nevoie de o dezvoltare în paralel a produselor și a cunoștințelor, a ceea ce livrăm pe piață și a capitalului uman. Aici este un pic o jonglerie pentru că cele două se condiționează una pe alta. Însă avem destul de mult de remediat și avem nevoie să acționăm urgent.
Abia după ce am rezolvat capabilitățile, manifestate prin produsele și serviciile pe care le livrăm, m-aș ocupa de imagine. Nici succesiunea asta nu e lipsită de probleme, deoarece în lipsa imaginii ne pleacă unii din cei mai talentați tineri, înainte ca noi să îi putem integra în strategie.
 
Sunt convins că facem progrese, dar acestea sunt într-un ritm greoi și, deoarece competiția noastră nu stă pe loc, decalajul se cam mărește. Avem nevoie de mult mai mult curaj de a schimba, efort de a ne schimba, și o grămadă de noroc ca să o nimerim cu schimbarea.”
 
Interviul complet disponibil aici.
 

Dragoș Mîndreci - “Trebuie să înțelegi care sunt oportunitățile, care este avantajul competitiv pe care îl ai ca țară”

“Pentru a face un business scalabil, trebuie să îți creezi scalabilitatea și soliditatea afacerii, drept pentru care învățământul aplicat ar fi una dintre direcțiile strategice de dezvoltare. Sistemul de sănătate este și el necesar pentru a oferi condițiile necesare unui trai robust.
Cunoașterea clientului, a tendințelor de consum sunt extrem de importante. De aceea partea de cercetare, crearea de incubatoare de afaceri și susținerea lor, consider că sunt un factor de creștere important pe care un stat trebuie să îl dezvolte pentru anumite sectoare strategice, pe care le consideră vârf de lance.
Pentru a avea un vârf de lance, trebuie să înțelegi care sunt oportunitățile, care este avantajul competitiv pe care îl ai ca țară, iar în jurul lui să asiguri promovarea internă și externă a respectivelor direcții.”
 
Interviul complet este disponibil aici.
 

Vlad Șuteu - “Talentul extraordinar pe care îl avem aici și pe care aproape că nu îl exploatăm, merită să rămână aici sau să se întoarcă la un moment dat”

“Avem o țară cu un potențial uriaș și cred că toată lumea este conștientă de acest lucru. În aceeași măsură, avem o țară în care sunt diferențe majore de mentalitate, nivel de trai sau oportunități. Ca director de marketing, aș începe prin a lucra la fundația pe care dorim să construim o strategie sănătoasă. Aș începe prin a asculta partenerii implicați, apoi aș crea un sistem de responsabilizare și organizare astfel încât lucrurile să poată funcționa și fără prezența unei forme de putere. Un sistem bun funcționează atunci când participanții livrează din motivație pentru viziunea comună, și nu din frică sau inerție.
Odată ce începem să facem asta, sunt convins că vom descoperi și alte minunății pe care acest loc le are, pe lângă exportul de aer curat și talent.
România are nevoie să scoată mai mult în față poveștile de succes care, de cele mai multe ori, nu se rezumă exclusiv la un succes financiar, sau asocierea de brand cu NASA sau corporații Americane. Succesul vine din valorile pe care le avem și din puterea de a lupta pentru ce vrem și nu pentru ce credem că vrem.
 
Un alt aspect important care merită explorat mai în detaliu este referitor la generațiile viitoare care pot aduce rezultate și mai bune pentru România. Talentul extraordinar pe care îl avem aici și pe care aproape că nu îl exploatăm, merită să rămână aici sau să se întoarcă la un moment dat, iar pentru asta, trebuie să lucrăm împreună la a înțelege mai bine cine este România ca brand și cum ne dorim să fim percepuți.”
 
Interviul complet este disponibil aici.
 
 

Published in Interviuri

Cea de-a 10-a ediție a celui mai mare eveniment de business din domeniul IT&Digital, din Europa Centrală și de Est, GoTech World, a avut loc săptămâna trecută, pe 10 și 11 noiembrie, online, pe platforma MyConnector.ro.

Pe cele 9 scene virtuale (IT Ops, Java, DevOps, Cybersecurity, Smart City, E-Business & Digital Marketing, Business Transformation, Retail și Main Stage), 134 dintre cei mai cunoscuți speakeri și experți internaționali în diverse domenii de business au susținut 116 prezentări online, dezbateri și workshop-uri.

La aceste sesiuni au participat 15.147 de profesioniști din 5848 de companii aparținând de domenii precum IT, Marketing, E-Commerce, Banking și Servicii Financiare, Telecomunicații, Auto, Retail, Comerț, FMCG, Producție, Energie, Administrație, Servicii, etc. și din toate verticalele de business.

La deschiderea evenimentului au participat alături de Alexandru Măxineanu, Project Manager GoTech World, Octavian Oprea, Președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaș, Președinte al Comisiei de IT și Comunicații din Camera Deputaților și Răzvan Sighinaș, CIO ING Bank România.

Aceștia au discutat, printre altele, despre prioritățile pe care le au autoritățile statului pentru mediul românesc de business, precum menținerea facilităților pentru companiile IT, creșterea numărului de specialiști în domeniu sau crearea unui cadru legislativ care să sprijine start-up-urile și inovația.

„Anul 2021 a marcat o dublă aniversare: zece ani de la primul eveniment GoTech World și zece ani de la lansarea aplicației mobile ING Home’Bank, după ce platforma a fost lansată pentru prima dată acum 15 ani. Astăzi, avem 26 milioane de autentificări în Home’Bank pe lună, iar 95% dintre acestea provin de pe telefonul mobil. Peste 80% dintre clienții ING persoane fizice folosesc exclusiv aplicația mobilă pentru operațiunile lor bancare. Aplicația de internet banking a fost unul dintre subiectele principale ale vorbitorilor noștri pe scenele GoTech din acest an.
După cum spuneam în prezentarea mea de la începutul evenimentului, cea mai importantă monedă a noastră este încrederea clienților și lucrăm într-o industrie unde digitalizăm această încredere. Așa că, în paralel cu promovarea strategiei noastre digitale, anul acesta am continuat să vorbim despre securitatea cibernetică și la eveniment, în completarea campaniilor de informare și educare realizate pe toate canelele băncii, dar și pe cele ale partenerilor noștri.”, a explicat Răzvan Sighinaș, Chief Information Officer ING Bank România.

Secretarul General Adjunct NATO, Mircea Geoană, a subliniat importanța securității cibernetice într-un moment în care noile tehnologii transformă lumea cu o viteză foarte mare, subliniind totodată și importanța deosebită pe care o are strategia de inteligență artificială a Alianței.

“Doresc să subliniez importanță standardului ridicat al Alianței, atunci când vine vorba despre utilizarea responsabilă și în siguranță a datelor și a inteligenței artificiale. Spre deosebire de alți actori care dezvoltă și implementează noile tehnologii, însă iau în calcul foarte puțin, sau deloc drepturile omului și drepturile internaționale, NATO se preocupă, de asemenea, de stabilirea unor norme clare de utilizare responsabilă a inteligenței artificiale”, a declarat Mircea Geoană, în deschiderea sesiunilor de pe Scena Cybersecurity.

Noutatea acestei ediții a fost Scena Smart City.

Aici, moderatorul Eduard Dumitrașcu, Președintele Asociației Române pentru Smart City, a dezbătut, împreună cu invitații săi internaționali și locali, subiecte de actualitate în domeniul orașelor inteligente, precum: situația orașelor inteligente din România; automatizarea operațiunilor civice; automatizarea serviciilor publice private și de Stat; mijloacele și sistemele inteligente de transport public și privat din cadrul marilor orașe; energia regenerabilă din cadrul orașelor.

Printre cele mai interesante sesiuni susținute de către invitații internaționali ai GoTech World 2021 se numără:

Wieger Wamelink, Ecologist și Fermier Spațial la Wageningen University & Research (WUR)
Wiegner a explicat în detaliu cum vom putea supraviețui în viitor în spațiu, făcând agricultură pe alte planete. Studiile sale de caz prezentate au fost despre creșterea plantelor pe Marte și Lună, unde, știm cu toții, mediul natural nu permite supraviețuirea organismelor cunoscute pe Pământ. Rezultatele studiilor au arătat că, în anumite condiții și cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație, pe Marte sau Lună, se poate crește porumb, fasole sau roșii cherry.

Dr. Newton Howard, Profesor de Neuroștiință Computațională la Universitatea Oxford
Dr. Newton a prezentat puterile neexploatate ale creierului uman și ultimele cercetări din domeniul neurotehnologiei, explicând cum, în viitorul nu foarte îndepărtat vom putea controla aparatele din viața noastră cu numai propriul nostru gând.

Haiyan Zhang, Chief of Staff la Xbox (Microsoft Gaming)
Haiyan este designer de produs și folosește abilitățile sale, concepte din Gaming și tehnologia pentru a îmbunătății viața persoanelor ce suferă de anumite dizabilități sau boli incurabile, precum parkinson. Ea creează dispozitive medicale ce transformă anumite practici zilnice în cazul bolnavilor incurabili, dintr-un chin, într-o activitate plăcută. Un astfel de exemplu este un aparat ce ajută la respirație și, cu fiecare utilizare, pacientul câștigă puncte, depășește niveluri, primește bonificații la jocul video preferat, sau participă la adevărate curse cu mașini de jucărie.
Un alt exemplu, care, cu siguranță se va putea folosi în curând la scară largă, este un smartwatch ce controlează tremurul mâinii la bolnavul de parkinson. În exemplul său, Haiyan a prezentat o pacientă aflată într-un stadiu avansat al bolii care, cu ajutorul acestui dispozitiv, își trăiește visul, acela de a desena de mână.
Haiyan are și o emisiune difuzată la BBC, Big Life Fix, emisiune unde prezintă cu lux de amănunte aceste inovații.

Dan Kaufman, Senior Director of Engineering Head of ATAP & Chief Privacy Officer for Hardware Products la ATAP Google
Dan a prezentat la GoTech World care este viitorul nu foarte îndepărtat al fashion-ului internațional, reprezentat de hainele inteligente. Tehnologia a depășit barierele informației și a intrat în viața noastră de zi cu zi. Acum este deja un lucru firesc să știm permanent care ne este pulsul sau saturația de oxigen din sânge, atunci când alergăm, ori să primim permanent pe e-mail rapoarte legate de starea noastră de sănătate. Dispozitivele tech nu mai sunt ascunse doar în telefoane sau computere ci, acum, ele fac parte din pantofii, jacheta sau geanta pe care o purtăm.

Pe lângă cele 9 scene, la GoTech World 2021, participanții au putut vizita Zona Expozițională, interacționând cu 64 dintre cele mai importante companii IT&Digital, Digital Marketing, Gaming, Retail sau Auto din România, companii care și-au prezentat cele mai noi soluții și programe ce contribuie semnificativ la digitalizarea și automatizarea afacerilor, indiferent de domeniul de activitate.

Published in Comunicate

Ce schimbări importante au intervenit în modul și procesele de lucru odată cu creșterea accelerată a interacțiunilor digitale? Ce beneficii aduce un program de studiu certificat în activitatea de marketing de zi cu zi?
Magda Coțofană - Customer Loyalty Specialist în cadrul NAOS SKIN CARE ROMÂNIA – este responsabilă pentru strategia CRM și dezvoltarea programului de fidelitate. Jobul actual presupune „gestionarea strategiei CRM, planificarea, dezvoltarea și execuția campaniilor de recrutare și fidelizare a clienților noștri finali”. Am stat de vorbă cu Magda despre provocările de marketing din ultima perioadă, rolul și integrarea Customer Experience în strategia de marketing, experiența de învățare CIM și schimbările pentru care e pregătită. „În viitorul apropiat, voi prelua strategia de marketing digital pentru un alt brand al companiei noastre și mă voi ocupa de implementarea campaniilor de comunicare în mediul online.”

Schimbări tehnologice în procesul de lucru

Ca în multe alte companii, ultima perioadă a însemnat munca în sistem hibrid (online si offline) și o colaborare facilitată de instrumentele de lucru la distanță. Foloseam aceste instrumente și înainte, însă începând cu martie 2020, au devenit un factor cheie pentru menținerea productivității și a colaborării.

Personal, mă bucur de dezvoltarea tehnologiilor și de existența soluțiilor IT care ne-au ușurat munca.

Principalele schimbări de priorități în abordarea și strategia de marketing ce vizează programele de loialitate și experiența consumatorilor

Pentru a exemplifica, mă voi raporta strict la programul nostru de loialitate și la provocările apărute chiar la începutul lunii martie 2020, odată cu instituirea stării de urgență.

Programul dispune de o platforma online unde consumatorii își declară achizițiile, iar în baza achizițiilor înregistrate își pot comanda produse cadou.

Din punctul de vedere al consumatorului, totul se întâmplă online, însă pentru noi implică, printre altele, și o componentă logistică (aprovizionare, gestiune stoc, transport, manipulare etc).

Astfel, prioritar la acel moment a fost asigurarea unui flux logistic optim în noile condiții. În același timp, am asigurat o comunicare transparentă, consumatorii fiind informați în permanență privind statusul comenzilor lor.

O altă provocare, pe care o putem numi oportunitate, a fost creșterea accelerată a ecommerce-ului (cu un boom la începutul pandemiei) care a însemnat un volum crescut de achiziții efectuate prin e-retaileri, prioritar fiind implementarea soluțiilor tehnice necesare pentru a accepta toate aceste achiziții ale membrilor programului.

Nu în ultimul rând, ne-am păstrat focusul de angaja consumatorii prin campanii online interactive desfășurate în cadrul programului de loialitate, majoritatea campaniilor având și un rol educativ.

Pentru a concluziona, eforturile noastre au fost canalizate pentru a asigura buna funcționare a programului, a preîntâmpina întârzierile și a genera în continuare conținut relevant pe platformele noastre.

Integrarea Customer Experience în strategia de marketing

Zona de Customer Experience este o prioritate în strategia generală a companiei, implicit în strategia de marketing.
Cultura organizațională centrată pe client se reflectă prin procesul continuu de îmbunătățire prin care trec produsele și serviciile.

În strategia de marketing, un aspect important îl reprezintă componenta digitală, pentru a răspunde nevoilor noului tip de consumator „mereu conectat”, fără a exclude, însă, componenta offline. Provocarea este de a crea experiențe valoroase pentru consumatorii noștri, pe toate canalele de interacțiune cu brandul și compania noastră.

Abordarea față de trenduri

De-a lungul timpului, mi-am format „o rețea” de marketeri locali și internaționali, dar și publicații, pentru a urmări noutățile din domeniu, mai ales că vorbim de un mediu foarte dinamic.

Din punctul meu de vedere, un om de marketing nu trebuie să se limiteze doar la instrumentele din industria sau ramura de marketing în care activează. Și nici să rămână doar în peisajul local.

Deși anumite trenduri internaționale pot părea fară aplicabilitate pe plan local, este interesant de urmărit amploarea anumitor modele de comunicare și conectare cu publicul.

Ca să dau un exemplu, voi menționa live stream shopping, care aduce o experiență nouă în procesul de cumpărare și care din punctul meu de vedere, este un fenomen de urmărit.

Experiența de studiu pentru certificarea CIM - modulul Marketing & Digital Strategy, inspirație și recomandări  pentru actualii și viitorii cursanți

Experiența de studiu a fost una intensă și o consider un proces util și provocator, atât la nivel profesional cât și personal.

Una din recomandările mele pentru persoanele care se gândesc la această certificare este setarea unui „growth mindset”, dar și setarea de obiective clare şi realiste în procesul de certificare.

Pe lângă sesiunile interactive, acest modul a însemnat mult studiu individual, astfel că sfatul meu este alocarea timpului necesar studiului și pregătirii lucrării, având în vedere complexitatea acesteia.

Un alt sfat este de a crea o relație cât mai bună cu tutorele alocat. Pentru mine, a fost o resursă foarte utilă, iar în punctele în care am simțit un blocaj, feedback-ul tutorelui a fost un real ajutor.

În job-ul de zi cu zi, consider că este foarte util să privesc activitatea de marketing dintr-o perspectivă diferită, ținând cont de diferitele concepte teoretice studiate în timpul cursului, urmărind constant modalități de îmbunătățire a activității.

Elemente de care depinde succesul în marketing

Organizațiile au indicatori diferiți în ceea ce priveste succesul în marketing, depinzând atât de industria în care operează, stadiul de dezvoltare cât și de strategia generală la nivel de companie.

Pentru mine, marketingul înseamnă procesul de înțelegere a valorilor și nevoilor consumatorului.

Succesul in marketing, din punctul meu de vedere, este strâns legat de cât de mult poți asigura că produsele și serviciile oferite acoperă nevoile, respectând valorile consumatorului totodată.

Marketingul pentru mine are următoarele componente de bază: conectarea cu consumatorul, crearea unei relații bazate pe încredere și asumarea responsabilității față de client.

Cele mai importante skill-uri necesare unui marketer

Cred că un marketer trebuie să fie înainte de toate un bun strateg, iar planificarea strategică, abilitatea de a analiza date și a extrage concluzii semnificative, abilitatea de a genera conținut relevant cât și dorința de a învăța continuu sunt skill-uri esențiale.

 

Published in Interviuri

Între 8-12 noiembrie, pe scena festivalului de business Zilele Biz au urcat peste 80 de speakeri invitați, în fața celei mai ample comunități de profesioniști din România, prezentă online și anul acesta.

Timp de cinci zile, cei mai importanți lideri din antreprenoriat, inovație, management, marketing & media, CSR au prezentat idei, analize, soluții și previziuni care trasează tendințele din mediul de business românesc.

Pe scena evenimentului au urcat nume cunoscute din business care au crescut afaceri profitabile, ascultăm povești care încurajează și ne reamintesc faptul că fiecare succes poate începe cu un eșec. Temele de discuție au explorat creativitatea, curajul și competitivitatea, abilitățile și resursele necesare pentru o afacere de succes, tendințele emergente care vor avea cel mai mare impact în următorii ani și work from anywhere, conceptul care a fluidizat dezvoltarea mindsetului antreprenorial.

"Această ediție aniversară organizată într-o perioadă dificilă pentru noi toți a ilustrat perfect spiritul Biz, care vede orice provocare ca pe o oportunitate de a face lucrurile diferit și inovator. Festivalul de business Zilele Biz a adus în prim-plan și în 2021 oamenii care fac diferența, atât în business, cât și în societate.", a declarat Marta Ușurelu, owner Biz.

De 20 de ani, Zilele Biz este martorul tuturor transformărilor și evenimentelor economice și de business din România. Din 2002 și până azi, la Zilele Biz s-au format generații de profesioniști în antreprenoriat, management, comunicare și marketing.

Maratonul prezentărilor a fost transmis LIVE, gratuit în sesiuni de streaming pe pagina de Facebook, canalul YouTube și contul de Instagram Revista Biz.

Ziua de Antreprenoriat: CEO’s, manageri de top și antreprenori de succes au dezbătut realitatea economică a României, evidențiind statusul afacerilor mici și mari, cifrele care indică trendurile de business și companiile campioane în mediul actual antreprenorial.

Ziua de Inovație: Am adus în discuție, temele care au explorat revoluția blockchain, tehnologii sustenabile, securitate și tedințe în e-commerce. Într-o sesiune specială am pus față în față startup-urile, businees angels și fonduri de investiții, pentru a afla cum se face în 2021 finanțarea inovației.

Ziua de Management: Liderii de top dezvăluit cum au reușit să își exercite rolul de lideri de la distanță, conducând echipe de oameni care și-au pierdut motivația și concentrarea odată cu începerea telemuncii; cum s-au străduit să gestioneze echipele către echilibru și siguranță și cum au condus business-uri de milioane de euro din sufrageria locuinței.

Ziua de Media & Marketing: Și anul acesta a rămas vedeta evenimentului. La ediția din 2021, am prezentat cele mai responsabile campanii, cele mai creative strategii și remarcabile inițiative din acest ultim an atât de provocator.

Ziua de CSR s-a concentrat pe cele mai actuale teme și tendințe din zona de responsabilitate socială. Profesioniștii de top au analizat și prezentat modalitățile prin care companiile și experții, reuniți în proiecte comunitare au reușit să acopere prin programe dedicate nevoile de implicare socială.

Și anul acesta, la ediția aniversară de 20 de ani, Zilele Biz a arătat din nou, de la capăt că este o rețea de networking profesionist pentru participanți și sursă content de calitate pentru audiență.

 

Published in Comunicate

Living Room Art Show este prima inițiativă locală Samsung, în parteneriat cu One Night Gallery, menită să susțină și să promoveze operele de artă contemporane românești

Samsung Electronics România a anunțat, ieri, 8 noiemnrie 2021 o nouă colaborare cu One Night Gallery, prima galerie de new media art din România, pentru a le oferi utilizatorilor de pretutindeni o colecție extinsă de lucrări de artă realizate doar de artiști români, fiind selectate special pentru The Frame, televizorul Samsung din gama de lifestyle. Aceasta facilitează, astfel, accesul în universul de artă contemporan românesc prin intermediul platformei Art Store.

Campania Living Room Art Show este prima inițiativă locală Samsung x One Night Gallery, care invită oamenii să-și transforme sufrageria într-o galerie de artă dedicată lucărilor românești contemporane, prin intermediul televizorului Samsung The Frame. Inițiativa marchează promisiunea făcută odată cu lansarea televizorului de lifestyle The Frame, în 2020, prin care Samsung și-a propus să democratizeze arta, deschizând cercul restrâns al pasionaților și colecționarilor de artă către lumea largă. Prin intermediul acestui parteneriat posesorii The Frame vor avea acces gratuit, timp de 6 luni, la 20 de opere de artă românească contemporană, create de 10 artiști locali. Operele vor putea fi accesate din Art Store, galeria digitală dedicată The Frame, în secțiunea de opere curatoriate de One Night Gallery.

Tehnologia și produsele Samsung ne pun la dispoziție instrumentele necesare pentru a accesa infinite noi posibilități, inclusiv la nivel cultural. Odată cu lansarea televizorului de lifestyle Samsung The Frame, în 2020, Samsung și-a asumat un obiectiv îndrăzneț - democratizarea artei prin facilitarea accesului rapid la opere de artă remarcabile din întreaga lume. Mă bucur că pot anunța și susține această nouă inițiativă pe plan local, un demers pe care Samsung România alături de One Night Gallery îl fac pentru a sprijini și promova tinerii artiști români prin intermediul televizoarelor noastre de artă, Samsung The Frame. În acest fel, putem contribui împreună la formarea unui univers digital cu totul nou, un univers care invită oamenii să-și transforme sufrageria într-o galerie de artă dedicată lucărilor românești contemporane”, a spus Simona Panait, Director de Marketing Samsung România & Bulgaria.

Capitalizând pe propria tehnologie: The Frame, primul Smart TV care devine ramă digitală atunci când este oprit, și Art Store, galeria digitală dedicată din care oamenii pot selecta și expune opere de artă celebre, susținerea unei inițiative locale de promovare a artiștilor români a devenit un demers iminent pentru Samsung. Prin expunerea digitală pe The Frame, artiștii beneficiază de un grad uriaș de vizibilitate care le va aduce operele în prim plan chiar în casele românilor, dincolo de evenimentele de artă și expozițiile anuale. De asemenea, utilizatorii își pot eleva designul interior al casei, prin expunerea celor mai spectaculoase lucrări aparținând artiștilor locali.

Pentru o mai bună vizibilitate a proiectului în oraș și pe rețelele sociale, Living Room Art Show se va bucura și de expunere OOH neconvențională în zonele cu trafic pietonal din capitală. Trecătorii vor putea explora o parte din lucrările selectate în cadrul proiectului și prin intermediul unor vitrine special amenajate de către designerul de interior, Monica Păduraru. Locațiile în care vor fi amplasate aceste vitrine sunt Cărturești Carusel, Muzica, H Victoriei și 1001 Arte din București. Curioșii vor putea, astfel, descoperi și interacționa fizic cu lucrările românești de artă expuse pe traseul Living Room Art Show. Mai mult decât atât, una dintre ilustrații, creată de Alina Marinescu, va putea fi descoperită și în realitate augumentată pe platforma Instagram. Filtrul dedicat acestei lucrări va putea fi accesat din orice loc, utilizatorii având posibilitatea de a plasa ilustrația animată pe orice suprafață plană.

Încă din 2017, anul de debut, One Night Gallery a facilitat crearea celei mai cuprinzătoare platforme de artă în realitate virtuală și augmentată, promovată prin intermediul expozițiilor de artă realizate cu scopul de a sprijini artiștii locali, de a reutiliza locațiile neconvenționale și de a încuraja experiențe artistice alternative prin intermediul tehnologiei. Până în acest moment, One Night Gallery a organizat 19 ediții de expoziții tip new media art în diverse orașe din România, precum București, Timișoara, Constanța, Cluj-Napoca sau Iași.

Ne bucurăm că One Night Gallery a fost selectată la nivel internațional să facă parte din acest acest demers artistic, inițiat de Samsung, ce aduce arta contemporană mai aproape de un public global. Aceasta vine perfect în continuarea misiunii noastre de a promova artiştii români prin intermediul tehnologiei şi de a experimenta noi medii de expunere. Prin Living Room Art Show oamenii pot deveni vizitatori, în propria casă, ai celor mai recunoscute galerii sau muzee din lume, precum Albertina, Artspace, Museo del Prado, Saatchi Art sau Lumas. Suntem mândri că alături de astfel de nume, va fi expusă și colecția One Night Gallery care prezintă lucrările celor 10 artiști români”, au declarat co-fondatoarele One Night Gallery, Sorina Tocpeanu si Mădălina Ivașcu.

Prin infuzia tehnologică și transformarea unei vizite la galeria de artă într-o experiență imersivă, One Night Gallery a reușit să apropie industriile creative din România de un public mai vast, mai tânăr și mai variat. Acest lucru îi recomandă, indiscutabil, în poziția de curator al proiectului, atât prin apetența sa pentru new media, cât și pentru succesul evenimentelor de artă dezvoltate alături de cei mai relevanți artiști locali. Printre artiștii selectați în cadrul campaniei se numără Alina Marinescu, Ana Bănică, Bianca Dumitrașcu, Victor Fota, Raluca Băraru, Sandi Lazăr, Irlo, Wanda Hutira, Bianca Jelezniac și Stella Caraman, 

Inițiativa Samsung mi se pare de apreciat pentru că face arta mai accesibilă oamenilor, aducând-o direct în intimitatea caselor lor. Proiectul facilitează întâlnirea publicului cu arta, pentru că aceasta nu presupune prezența oamenilor într-o galerie de artă sau într-o expoziție clasică. Lucrarea propusă de mine se numește 'Planets Collide' și este despre dragoste, despre cum celălalt pare o lume nouă și incitantă, care ne poate completa propriul univers. Este ca un stop-cadru pe momentul îndrăgostirii, când suntem deschiși să îl explorăm pe celălalt și să ne lăsăm descoperiți. Cred că orice artist își dorește ca lucrările sale să ajungă la cât mai mulți oameni și prin mijloace proprii vremurilor în care traiește. Iar eu mă bucur să fac parte din selecția de artiști pentru acest proiect, cu o lucrare care vorbește despre explorarea unor noi universuri”, a declarat Alina Marinescu, artist vizual și ilustrator român.

Art Store are în prezent peste 1.500 de opere de artă de la peste 600 de artiști din 42 de țări diferite, de care consumatorii se pot bucura la o calitate a imaginii 4K. Operele de artă pot fi găsite în muzee și galerii din întreaga lume, precum Muzeul Albertina din Viena, Muzeul de Stat Hermitage din Sankt Petersburg, Muzeul Prado din Madrid, Tate Modern din Londra, Muzeul Van Gogh din Amsterdam și LUMAS.

 

Published in Comunicate

Îmbinând tehnologia, inovația și moda, Samsung a dezvoltat în parteneriat cu Fashion Days o nouă colecție adaptabilă și mereu originală, pregătită de noi posibilități - Unfold the styleZ. Colecția cuprinde piese transformabile, care stau la baza unor ținute personalizabile și mereu în schimbare, întocmai ca telefoanele din seria Galaxy Z. De asemenea, pentru prima dată, colecția cuprinde și obiecte noi, personalizate de Graure, sneaker artist și ambasador Samsung: sneakers si huse dedicate acestui proiect, în ediție limitată.

Atât prin forma, dar și prin funcțiile lor, cele două telefoane Galaxy Z deschid o nouă lume, plină de posibilități. De la design-ul iconic, până la experiențele captivante și imersive de divertisment, Z Flip3 și Z Fold3 le oferă utilizatorilor noi modalități unice de lucru, vizionare de conținut și gaming, dar și de exprimare a stilului lor. Toate aceste atribute reprezintă și sursa de inspirație pentru Unfold the styleZ, colecția fiind în primul rând o invitație la experimentare cu piese inedite, atât vestimentare, cât și de tehnologie.

Colecția Unfold the styleZ este rezultatul elegant și glam al unei simbioze foarte reușite dintre tehnologie și lifestyle. Ne bucurăm că inovația ce stă la baza noilor telefoane pliabile a reușit să fie materializată într-un astfel de proiect, și că în acest fel putem să le arătăm utilizatorilor cât de versatile sunt Galaxy Z Flip3 și Fold3 – acestea nu oferă doar tehnologie de ultimă generație, dar pot deveni oricând surse de inspirație și chiar accesorii care completează sau transformă o ținută vestimentară, spune Simona Panait, Director Marketing Samsung România & Bulgaria.

Pentru Unfold the styleZ, stiliștii au creat 4 outfit-uri, atât pentru ea, cât și pentru el. Disponibile în exclusivitate pe Fashion Days, ținutele pornesc de la un look de bază, care poate fi apoi transformat cu ușurință, în funcție de context: job – ieșit în oraș / zi cu soare – seară friguroasă; apelând la trenduri de styling precum layering sau timeless basics.

Mai mult, pe lângă aceste sugestii, vizitatorii pot vedea o selecție de piese femei/bărbați, concepute de stiliștii Fashion Days, gata de cumpărat și de purtat în orice formulă. Fotografiile și video-urile din campanie sunt realizate de fotograful de fashion și membru al #TeamGalaxy Vali Bărbulescu și inspirate, la rândul lor, de unghiurile impresionante pe care le poți surprinde în Modul Flex al telefoanelor, funcția unică prin care telefonul pliat oferă camerelor perspective noi.

Colecției i se adaugă două elemente surpriză: la orice telefon Galaxy Z Series cumpărat de pe Fashion Days, utilizatorii primesc cadou o husă în ediție limitată personalizată de artistul și ambasadorul parte din #TeamGalaxy, Graure. Mai mult, pe pagina de Facebook Fashion Days e activ un concurs prin care utilizatorii pot fi recompensați cu o pereche de sneakers personalizați într-un mod unic de Graure.

Parteneriatul dintre Samsung și Fashion Days se află la cea de-a doua ediție, și vine în întâmpinarea dorinței publicului român de a experimenta atât gadgeturi cu cele mai bune specificații, cât și elemente autentice de relevanță locală.

 

Published in Comunicate

Săptămâna aceasta, pe 10 și 11 noiembrie are loc online, pe platforma MyConnector.ro, cea de-a 10-a ediție GoTech World (anterior denumit Internet & Mobile World).

Evenimentul va fi deschis miercuri, 10 noiembrie, orele 10:00, de către Octavian Oprea, Președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaș, Președinte al Comisiei de IT și Comunicații din Camera Deputatilor și Răzvan Sighinaș, CIO ING Bank România pe Scena Principală. Pe Scena Cybersecurity sesiunile din 11 noiembrie vor fi deschise la orele 10:00, de către Mircea Geoană, Secretar General Adjunct NATO. 

Digitalizarea afacerilor, robotică, haine inteligente, inginerie neuronală, curierat cu drone sau mașini conectate la tehnologie fac parte din Agenda GoTech World 2021 

Ca în fiecare toamnă, timp de două zile, GoTech World, devine cel mai important HUB tehnologic din regiune, reunind anul acesta pe cele 9 scene virtuale, 130 dintre cei mai cunoscuți speakeri și experți internaționali în diverse domenii de business ce vor susține conferințe, workshop-uri și panel-uri despre cele mai noi tendințe în ceea ce privește digitalizarea afacerilor, realitatea virtuală, ingineria neuronală, hainele inteligente, printarea 3D, creatorii de conținut și comunitățile online, mixul dintre comerțul online și in-store, noile provocări pentru Ransomware, optimizare Java, integrarea Kubernetes cu DevOps.

Printre speakerii internaționali ce vor fi prezenți în cadrul evenimentului se numără: 

 • Morten Bonde, Motivational speaker, Autor și Creative la LEGO Group; 
 • Dr. Howard Newton, Profesor de Neuroștiință Computațională la Universitatea Oxford;
 • Aldo Lele, Regional Sustainability Manager IKEA; 
 • Scott Lyons, Tech, Commercial & Strategic Partnerships la Ford; 
 • Stuart Clark, Senior Technical Leader & Senior Developer Advocate la CISCO; 
 • Purna Virji, Senior Evangelist, Content Solutions la Linkedin; 
 • Sameer Sharma, Global GM (Smart Cities & Transportation) IOT Solutions la Intel;
 • Charl van der Walt, Global Head of Security Research la Orange Cyberdefence;
 • Haiyan Zhang, Chief of Staff, Xbox (Microsoft Gaming); 
 • Gunnar Grosch, Senior Developer Advocate la AWS; David Cuen, Director of Content Communities la Booking.com; 
 • Dan Kaufman, Senior Director of Engineering Head of Advanced Technology and Products la Google 
 • Steve Jarrett, Global Head of Data and AI la Orange.

Pe cele 9 scene virtuale vor urca, de asemenea, printre cei mai apreciați experți și specialiști reprezentanți ai partenerilor locali, din diverse domenii de business, precum: 

 • Răzvan Sighinaș, CIO ING Bank România, 
 • Cristi Movilă, Eastern Europe General Manager & EMEA SVP VTEX, 
 • Bogdan Ivașcu, Country Manager ASUS România, 
 • Adrian Floarea, CEO certSIGN,
 • Martin Borrett, IBM Distinguished Engineer, CTO IBM Security EMEA, 
 • Laura Grigore, IT Director for Ubisoft’s People Technologies Stream, Ubisoft 

Servicii de plată online Open Banking, cele mai noi platforme integrate de E-commerce, concepte din Gaming adaptate la diverse domenii de business, soluții de Management al contractelor și Registratură electronică, în Zona Expozițională

În cadrul Zonei Expoziționale, 60 dintre cele mai importante companii IT&Digital, Digital Marketing, Gaming, Retail sau Auto își vor prezenta cele mai noi soluții și programe ce contribuie semnificativ la digitalizarea și automatizarea afacerilor, indiferent de domeniul de activitate.

La eveniment sunt înregistrați peste 15.000 de profesioniști din diverse domenii și verticale de business care, precum în cazul unui eveniment Live vor putea interacționa și vor putea face networking cu ajutorul instrumentelor platformei MyConnector: chat-uri interactive publice și private, schimb de cărți de vizită și un sistem de întâlniri video.

O nouate a acestei ediții este lansarea Scenei Smart City. 

Așadar, pe lângă cele opt scene deja consacrate (Main Stage, E-Business&Digital Marketing, IT Ops, Cybersecurity, Java, DevOps, Retail & E-Commerce și Business Transformation), pe noua scenă vor fi abordate subiecte de actualitate în domeniul orașelor inteligente, precum: mijloacele și sistemele inteligente de transport public și privat din cadrul marilor orașe, subiect abordat atât la nivel global, cât și local; energia regenerabilă din cadrul orașelor (construcții, rețeaua energetică, utilități, reziliență); mobilitatea urbană vs dezvoltarea durabilă a orașelor SMART; cum poate îmbunătăți viața comunității un oraș SMART, sau cum pot schimba tehnologia și automatizarea, în mai bine, sistemul operațiunilor civice (iluminatul public, distribuția de apă curentă, colectarea deșeurilor, intervențiile de urgență).

Participarea la GoTech World se face pe baza unui bilet de acces ce poate fi achiziționat direct de pe www.online.gotech.world

În funcție de beneficiile pe care le primește un participant, există trei categorii de bilete: Standard Pass (49 EUR), Standard+ Pass (99 EUR) și PRO Pass (119 EUR).

Organizatorul GoTechWorld este UNIVERSUM Events, iar Partenerul Principal al evenimentului este ING Bank România. 

Partenerii evenimentului sunt:

Main Partner: ING Bank România

Business Transformation Stage Partner: Dell

Cybersecurity Stage: certSIGN

IT OPS Stage: Trencadis

E-Business & Digital Marketing Stage: VTEX

Retail & E-commerce Stage: Carrefour

DevOps Stage: Ubisoft

Java Stage: Cognizant Softvision

Smart City Stage: ASUS

DATA & AI Networking Partner: Orange Services

Java Networking Partner: EPAM Systems

Innovation Networking Partner: Salesforce

Analytics & Tech Solutions Partner: Luxoft

Developement Solutions: Verifone

Tech & Entertaiment: Electronic Arts Romania

Cybersecutity Networking: IBM

Retail Solutions Networking Partner: Comax

Digital Transformers: E.ON, Cegeka, Thales, Bigstep, RBC - Romanian Business Consult, Endava, Wolf Theiss, FOTC, SoftOne, Smart Fintech, Konica Minolta, LSEG, ESET, R-Systems, eSolutions, NNDKP, Asseco, Orange Business Services, White Image, Systematic

Smart City Stage curated by: Asociația Română pentru Smart City

Car Partner: Renault

Experience Partner: IQOS

Water Partner: Borsec

Parteneri media: România Liberă, Cariere, HR Manager, Cațavencii, The Recursive, Blitz TV, Cocor Media Channel, Pheonix Media, hotnews.ro, wall-steet.ro, IQAds, iqool.ro, PRWave, marketingfocus.ro, retail-fmcg.ro, newsbucuresti.ro, start-up.ro, softlead.ro, romaniaresponsabila.ro, ambasadasustenabilitatii.ro, greennews.ro, weinvent.ro

Pentru informații suplimentare, urmăriți platformele oficiale:

https://www.online.gotech.world/ 

https://www.facebook.com/gotechworld 

https://www.linkedin.com/company/gotechworld/ 

https://www.instagram.com/gotech_world/

https://twitter.com/gotech_world

Published in Comunicate

Cum se pot întâlni studiile tehnice cu marketingul altfel decât într-o companie producătoare de materiale de construcții? Cum se poate face performanță în acest context? Prin oameni conduși de pasiune și profesionalism, așa cum este managerul de marketing al companiei Xella România, Ramona Pîrlog. Despre cum poți valorifica relațiile dintre departamente, despre cum îmbini comunicarea prin forța de vânzare cu brandingul, dar și despre surse de energie inepuizabile precum cauzele sociale în care crede, puteți parcurge mai jos un interviu plin de inspirație.

Pe scurt, cum te autodefinești ca om și ca profesionist în marketing?

Pot spune că sunt un om și un profesionist, deopotrivă, curios, mereu interesat să descopere lucruri noi și să înțeleagă cum funcționează lucrurile. Totodată, mă concentrez în egală măsură atât pe dezvoltarea personală, cât și profesională.

Ce sau cine te-a inspirat până în prezent în carieră?

Cred categoric că educația pornește de acasă. Primele persoane care au jucat un rol cu adevărat important în ceea ce urma să devin, au fost părinții și bunicii. Ei m-au inspirat să devin tot mai bună în tot ceea ce fac. Alegerile în materie de școală mi-au fost inspirate de trei profesori care mi-au marcat evoluția. Profesoara de fizică din școala gimnazială, iar ulterior aveam să termin o facultate tehnică, profesorul de economie din liceu a cărui influență se vede zi de zi în activitatea mea de om de marketing, și profesoara de religie care mi-a făcut cunoștință cu voluntariatul, pe care odată ce am început să îl practic, la 13 ani, nu m-am mai oprit decât pentru perioade scurte de timp. Consider că este foarte important să întâlnim acele persoane care prin experiența lor, ne pot ghida prin viață. Astfel, am ales să investesc în conceptul de mentor, cu speranța că se va răspândi tot mai mult și la noi în țară. În prezent, urmez cursurile unui program de management din cadrul Bucharest International School of Management. Sunt extrem de încântată de modul de predare, de experiența și talentul oratoric la profesorilor. În viața de zi cu zi, mă inspiră foarte mult oamenii cu care interacționez.  Pot spune că am și am avut mereu noroc de oameni faini în jur, de la șefi la colegi, la prieteni și așa mai departe.

De ce marketing? Și de ce într-un domeniu care poate să pară rigid din exterior? Și care poate să pară predominant destinat genului masculin?

Sunt om de marketing cu facultate tehnică, Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului (USAMV București), specializarea Inginerie Economică în Construcții. Aș putea spune că marketingul m-a ales pe mine și asta pentru că în primul an de master am fost recrutată de o companie românească pe rolul de Marketing Specialist. Și așa a început povestea mea de dragoste cu marketingul. Am vrut să cresc, să descopăr, motiv pentru care am început să fac tot mai multe cursuri de formare și specializare în marketing, management, sales și leadership atât în România, cât și în Germania.

Iar din 2018, m-am alăturat echipei Xella România, principalul jucător pe piața de zidărie din România cu două branduri de produs – Ytong și Macon – și cu brandul de termoizolație Multipor, pe poziția de Marketing Manager, îmbinând perfect formarea mea de inginer cu anii de experiență în marketing și vânzări. Înclinațiile mele sunt preponderent tehnice și analitice, fapt ce mă fac să fiu potrivită pentru acest domeniu. Și cel mai important, cu energia și creativitatea mea aduc culoare în acest domeniu preponderent masculin

Ați integrat continut video în cele mai recente activări online, iar despre Tik Tok s-a spus că este rețeaua unei grupe de vârstă extrem de tinere. Cum au fost primite de public mesajele pe acest canal?

Tik Tok este o platformă veselă, lucru ce ne-a inspirat să fim mai creativi ca niciodată. Am mizat pe faptul că mediul video îi face pe oameni să se simtă în mod specific mai conectați și mai implicați în lumea înconjurătoare. Surpriza a venit în momentul în care am văzut statisticele – cu toate că tinerii sunt mai atrași de Tik Tok decât celelalte categorii de vârstă, campania noastră a avut o vizibilitate foarte bună și în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 45 și 55 de ani. Odată ce am observat acest lucru, am continuat și am abordat cât se poate de direct preconcepțiile. Am creat content care să atragă atenția pe bune și care să facă din BCA un subiect de discuție.

Când, unde și cum se întâlnesc din punctul tău de vedere departamentele unei companii pentru a pune în mijloc clientul? Care sunt responsabilitățile și limitările echipei de marketing în acest demers?

Personal, cred că sunt foarte puține departamente care nu interacționează deloc cu clientul. La Xella, interacțiunea cu clientul este dată de intersecția unui trio între marketing, vânzări și producție, care beneficiază, desigur, și de suportul venit din partea celorlalte departamente. Și afirm acest lucru, deoarece echipa de producție are în responsabilitatea sa calitatea produsului, iar cea de marketing are responsabilitatea de a construi branduri, de a cunoaște piața și de a comunica eficient cu clienții. Iar împreună cu echipa de vânzări, se asigură ca cei care interacționează cu brandurile noastre să aibă o experiență cât mai bună. Cred că limitările vin din perspectiva inovației, mai ales în domeniile tehnice.

Este responsabilitatea socială corporativă un demers de marketing? De ce?

Responsabilitatea socială corporativă este un demers care susține valorile în baza cărora funcționează compania. Trăim în comunități, exploatăm corect resursele, implementăm măsuri sustenabile și ne respectăm clienții, partenerii și angajații. Da, responsabilitatea socială corporativă este un demers de marketing prin care facem acțiuni pentru comunitate și mediu menite să contribuie la o viață mai bună. Tocmai în spiritul acestei determinări, am decis susținerea mai multor proiecte de CSR printre care amintesc Spitalul Marie Curie, unde am susținut construcția primului spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România cu 1.700 de metri pătrați de sistem constructiv Ytong eficient energetic. Sau proiectul Școala de Olărit de la Colți, primul atelier de acest fel din zonă, deschis ca spațiu de lucru al artiștilor în regim de rezidență și școală. Școala de Olărit este un proiect dezvoltat în spiritul valorilor care ne ghidează întreaga activitate – solidaritate și responsabilitate – și suntem mândri să fim parte dintr-un proiect ce va reprezenta un viitor reper cultural important din zona Buzăului, care va susține olăritul local și național și care va avea, de asemenea, beneficii sociale pentru comunitatea locală.

Investiții în branding sau în forța de vânzare? Cum se înclină balanța?

Nu sunt de părere că acestea sunt mutually exclusive, ci consider că ele se completează foarte bine. Atunci când investești în branding, vrei să oferi o identitate produsului care să îl poziționeze corect în piață, dar investești periodic în forța de vânzări, pentru a te asigura că mesajele ajunse în piață sunt conforme cu identitatea și valorile brandului și că acestea sunt unitare, indiferent de persoana care le comunică. Cred foarte mult în colaborarea dintre marketing și vânzări, iar la Xella încercăm realmente să o facem să funcționeze, mai ales că CEO-ul companiei, Marius Dragne, încurajează foarte mult această practică.

Eforturi pentru a genera new business sau pentru a fideliza portofoliul de clienți actual? Pentru ce optezi?

Depinde foarte mult de natura businessului și de strategia de marketing. Sunt businessuri unde clienții cumpără o dată sau de maxim două ori pe parcursul vieții, iar atunci efortul mai mare este normal să se îndrepte către generare de new business.

În cazul nostru, de exemplu, avem ambele strategii, în funcție de tipul de client. Dar cred foarte mult în word-of-mouth și în faptul că un client mulțumit te recomandă către alți potențiali clienți. La Xella tratăm cu maximă seriozitate satisfacția clienților. Răspundem fiecărei reclamații în parte și, împreună cu echipa de vânzări, ne asigurăm că avem clienți mulțumiți. Toate aceste demersuri le facem pentru că vrem să ne îmbunătățim constant serviciile și produsele oferite.

Care estimezi ca va fi tendința in ceea ce privește îmbinarea dintre offline și online?

Trăim vremuri interesante și tendința de digitalizare a fost mult accentuată de pandemie. Vedem acest lucru în toate industriile. Spre exemplu, magazinele de haine devin, mai degrabă, showroomuri de prezentare încurajând cumpărăturile online. Cu siguranță și în construcții lucrurile se schimbă. Poate nu cu aceeași viteză că în alte industrii, dar și noi observăm impactul acestei tendințe.

Din perspectiva comunicării de marketing, cred în continuare și în canalele tradiționale, dar este evident că pilonul principal, în acest moment în piață, este cel digital. Noi facem campanii în online de aproape zece ani deja și avem rezultate foarte bune, măsurabile. Suntem la un click distanță de persoanele care își construiesc o casă cu sfaturi și informații, scopul final fiind acela de a oferi o experiență pozitivă consumatorilor, oferindu-le soluții de zidărie pentru locuințe sănătoase și eficiente energetic.

Revenind un pic la customer focus, unde crezi că este limita dintre responsabilitatea departamentului de marketing și cea a celui de resurse umane când vine vorba despre trainingul angajaților care au contact direct cu clienții?

 Din punctul meu de vedere, responsabilitatea departamentului de HR este de a căuta și alege oamenii potriviți. Potriviți companiei, brandului sau serviciilor oferite. Și, bineînțeles, să îi formeze astfel încât să dobândească skillurile necesare jobului lor: cursuri de negociere, comunicare, public speaking, personal branding, etc. Mai exact, „cum să zică”. Marketingul vine cu „ce să zică”. Plecând de la skillurile deja conturate de HR, responsabilitatea departamentului de marketing este să se asigure că toți angajații înțeleg misiunea, valorile companiei, ale brandului, că știu poziționarea în piață, și că au toate instrumentele de comunicare necesare. De asemenea, cred foarte mult în lucrul în echipa, indiferent că vorbim de oameni din același departament sau departamente diferite. Cred că dacă toată lumea cunoaște și înțelege misiunea și obiectivele companiei, vor trage în aceeași direcție și rezultate vor fi pe măsură.  

Cum îți încarci bateriile și te motivezi pentru a avea energie în toate proiectele pe care le derulezi? (Mă refer atât la jobul full time cât și la activitatea din organizații de charity, conform LinkedIn)

 Find a job you enjoy doing, and you will never have to work a day in your life,” în cuvintele lui Mark Twain. Dar realitatea nu este chiar așa, pentru că nu toate zilele sunt roz și nu mereu facem doar ce ne place. Cel mai important este să fim sinceri cu noi și chiar să găsim lucruri pe care să le facem cu pasiune. Pentru mine, nu este sustenabil să fac ceva în care nu pun suflet sau nu cred.

Profesional, îmi place foarte mult să am o activitate dinamică, să mă implic în proiecte noi, să interacționez cu oameni, să concep strategii, planuri de business, să merg la filmări sau chiar să mă întâlnesc cu clienți pe șantier. În timpul liber, mă implic în cauzele în care cred, prin activități de voluntariat. Cred foarte mult în echilibru, iar pentru mine echilibrul înseamnă un job frumos, viață personală, sport, viață socială, educație continuă și hobbyuri. Îmi încarc bateriile exact din ceea ce fac. Din interacțiunea cu oamenii, din proiectele pe care le punem în aplicare. Iar când se termină energia de tot, fug acasă la părinți sau într-o vacanță. Oriunde, numai soare să fie. 

 

Published in Interviuri
Pagina 1 din 2

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.