Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Steve Jobs. Personalitate versus companie

13 Oct 2015

Personalitatile din orice domeniu, atunci cand ies din tiparele propriilor realizari, continuand sa aiba un succes fulminant, devin legende contemporane, sursa de inspiratie si modele de urmat pentru generatii intregi. Suntem norocosi ca astfel de oameni nu sunt putini si, chiar daca nu mai sunt toti printre noi, spiritul lor a ramas, „viralizandu-se” si, sper eu, contaminand pe cati mai multi dintre noi. O astfel de personalitate este si regretatul Steve Jobs, omul care a revolutionat industria calculatoarelor (fiind co-fondator si director general la Apple Computer, dar si la studioul de animatie Pixar, pana cand a fost achizitionat de Disney, pentru ca, mai apoi, sa fie cel mai mare actionar al acesteia, cu 7%).

Inca din anii 80, Jobs a inteles importanta si impactul pe care o are imaginea asupra oamenilor, fie ca este vorba de imaginea produsului care urmeaza a fi achizitionat de catre acestia, fie ca este vorba, concret, de imaginea data de interfatele grafice ale computerelor personale. De calitatea acesteia depindea, printre altele, gradul de interes si de apreciere al clientilor fata de produsele companiei.

„Nu-mi pasa daca sunt cel mai bogat om din cimitir. Sa ma duc seara la culcare stiind ca am facut ceva extraordinar, asta e ceea ce ma intereseaza cel mai mult”.

Traiectoria profesionala este una sinuoasa, Jobs fiind apreciat si criticat in egala masura si asta pentru ca nu incapea in modelele preexistente de profesionist IT sau CEO al unei companii aflate in expansiune, intr-un domeniu in care livrarea la timp este la fel de importanta precum inovarea rapida si imaginea (designul produsului + lansarea + promovare pe piata). Jobs obisnuia sa vorbeasca angajatilor sai, in acest sens, despre „nava adevaratilor atisti”. De asemenea, personalitatea sa puternica, bazata pe un fond cultural complex, pasiune pentru budism si meditatie, a jucat un rol important in lansarea produselor Apple, Jobs reusind sa-si creeze un brand personal coplesitor, hranind astfel mitul intreprinzatorului individualist de geniu, provenit din laboratoarele din Silicon Valley. Discursurile sale carismatice, precum si tehnicile sale de antrenare a creierului au astazi viata proprie, depasind de mult domeniul IT.

Nu degeaba, forta de persuasiune a lui Jobs a fost denumita si „camp de denaturare a realitatii”. De fapt, nu este vorba de o denaturare, ci de o observatie atenta, o meditatie constienta asupra realitatii, menite sa amplifice constiinta, sa acutizeze intuitia si sa mareasca campul vizual al acesteia, dupa cum insusi Jobs spunea. Iar efectele pozitive ale acestei abordari inca dau roade, atat in plan personal, cat si in plan profesional. Si cred ca, cel mai bine, tot Steve Jobs, descria acest lucru:„Nu-mi pasa daca sunt cel mai bogat om din cimitir. Sa ma duc seara la culcare stiind ca am facut ceva extraordinar, asta e ceea ce ma intereseaza cel mai mult”.

 

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.