Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021

Learning and innovation go hand in hand. The arrogance of success is to think that what you did yesterday will be sufficient for tomorrow.” William Pollard.  Inovația, ca răspuns rezilient la constrângeri, atinge toate zonele de business și are la bază învățarea intenționată. Aflați mai multe de la Ionuţ Stanimir, Director de Marketing și Comunicare al BCR, într-un interviu în exclusivitate din seria despre inovaţie, iniţiată de Institutul de Marketing..
 
Cum este susţinută inovaţia în compania în care lucraţi?
  
Există mai multe dimensiuni ale inovației care influențează masiv o companie. Cel mai frecvent vorbim despre inovație tehnologică ancorată în capabilități (de cele mai multe ori în jurul arhitecturii digitale, în cazul companiilor de servicii). Dar, în egală măsură, putem să vorbim despre inovație în organizare, procese, distribuție. Sau, la fel, de o cultură a inovării ancorată în programe de training ori parteneriate strategice pentru transformare.

Dacă nu înveți, dacă nu ești pregătit pentru discuții dificile, dacă nu există apetit de risc, dacă nu există obișnuință de autoanaliză și gândire critică, e foarte greu ca inovația să fie pusă în practică.

În BCR ne place să credem că am investit pe toate cele trei paliere:

  • am lansat laboratoarele digitale care investesc în inovare digitală în ceea ce privește procesele și serviciile digitale ale băncii. Astfel, am fost prima bancă care a oferit un pachet complet de on boarding 100%: primul credit de consum 100% online, primul card de credit 100% online, încheierea unei asigurări 100% online, dar și un process de KYC (know your customer).  Ecosistemul nostru de servicii digitale cu siguranță nu se va opri aici, face parte din transformarea continuă a băncii. De altfel, cred foarte mult în acest "Always on transformation" – nu cred că mai poți face față în ziua de astăzi altfel.
  • la nivel de distribuție și procese, ne uităm, simplu spus, la conveniență și siguranța clienților. Suntem, de asemenea, prima bancă din România care a oferit opțiunea de livrare a cardului la domiciliu, direct din aplicație, vizită programată la sucursale, birouri de consiliere virtuale. Ideea este să îmbunătățim în permanentă serviciile fix așa cum ne cer clienții (dacă își pot comanda bunuri online, de ce nu și-ar comanda și cardul de acasă). Rezultatele se văd într-o creștere semnificativă a indicilor de satisfacție.
  • nu în ultimul rând, la nivel de cultură deschisă și imersiune în ecositeme inovative, probabil cel mai frumos proiect despre care pot vorbi este BCR InnovX- acceleratorul nostru pentru startup-uri din tehnologie unde tot senior managementul băncii a participat ca jurat, mentor în demo day board. Genul acesta de interacțiuni creează obișnuința cu inovația și tehnologia, deschide ecosistemul de parteneriate, încurajează adopția inovației.

Toate, dar absolut toate acestea au la bază învățarea intenționată – dacă nu înveți, dacă nu ești pregătit pentru discuții dificile, dacă nu există apetit de risc, dacă nu există obișnuință de autoanaliză și gândire critică, e foarte greu ca acestea să fie puse în practică operațional. Iar aici leadership-ul companiei este fundamental.

Machine learning și inteligența artificială vor fi game changers pentru toate sectoarele.

Ce exemple de inovaţie sau bune practici în managementul inovaţiei ne puteți menționa?

Cel mai extraordinar pe care îl pot numi este George Labs la nivelul Erste Group – o entitate dedicată inovației care a creat și a pus în aplicare platforma George – un banking digital aflat la nivelul următor. În crearea lui George s-au implicat atât specialiști de cod cât și designeri industriali, psihologi, sociologi, statisticieni. Este clar că inovația aparține unui mediu creativ, transdisciplinar și, în viitor, va conta din ce în ce mai mult capacitatea de a crea astfel de echipe care să funcționeze ca entități inovative.

Bineînțeles, nu cred că putem face abstracție de machine learning și inteligența artificială, capabilități care la rândul lor antrenate de puterea de calcul masivă vor fi în stare să producă de unele singure inovație, transformare sau analize profunde ale deciziilor strategice. Echiparea cu astfel de sisteme va fi un game changer pentru toate sectoarele.

Ce proiecte de inovaţie dezvoltaţi în prezent? Ce urmează? Care sunt planurile de viitor?

La nivel de conținut mizăm mult pe educația financiară și de business așa cum nu a mai fost făcută în piață: Școala de Bani și Școala de Business.

Lucrăm intens la un lucru simplu: integrarea întregului ecosistem digital al clienților noștri cu platformele noastre de digital banking.

Și evident focus maxim pe big data și algoritmi predicitivi pentru o viață financiară mai sigură, mai predictibilă, mai împlinită pentru toți clienții noștri.


Cât de mult know-how şi iniţiative de inovaţie vin pe filieră internaţională şi cât de multă libertate aveţi pentru iniţiative locale?

Este simplu spus un mix. Evident că la nivel internațional și regional vizibilitatea asupra întregului ecosistem este mai mare, resursele mai abundente, conversațiile despre inovație strategice mai frecvente. Dar, sincer spus, inovația se naște acolo unde există o barieră, o problema, iar din acest punct de vedere mă bucur să spun că aici, la firul ierbii, am lansat inițiative care astăzi sunt best practice în banking la nivel regional.

 

Published in Interviuri

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.