Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Vineri, 19 Februarie 2021

Cum și-au regândit companiile strategiile de business și employee experience într-un context marcat de munca remote? Exploratist, agenție locală de employee experience și-a digitalizat întregul portofoliu de servicii și a lansat Digital Stage, o suită de soluții specifice evenimentelor corporate desfășurate în mediul online, pentru a ține angajații și partenerii informați, implicați și motivați.  Silviu Petran, Managing Partner Exploratist, vorbește despre schimbările strategiei de marketing trendurile în tehnologie și noile soluții digitale din domeniu, precum și despre provocările în comunicarea brandului în 2021.

Contextul pandemiei a adus noi provocări companiilor, nevoite să caute noi abordări. Care sunt principalele schimbări de priorități în strategia generală de marketing a brandului și în strategia digitală în special?

În 2020 am adaptat pentru online o serie de inițiative și soluții capabile să acopere nevoile organizațiilor de a iniția proiecte pe zona de engagement, wellbeing, comunicare internă.

Exploratist este o agenție de employee experience. În martie 2020 am fost obligați de contextul pandemic să regândim, aproape 180 de grade, 3 dimensiuni ale business-ului nostru:

  • portofoliul de produse și servicii Exploratist
  • strategia de marketing și comunicare
  • modul în care sa valorificăm nivelulul ridicat de expertiză al oamenilor din Exploratist, angajați și parteneri deopotrivă.

Pentru a face față provocării noului context de muncă remote ne-am digitalizat intregul portofoliu de servicii. Am eliminat acele soluții care erau posibile exclusiv în offline, din motive evidente, și am introdus noi produse care au devenit rapid vectori semnificativi în organizațiile clienților nostri – soluții digitale de team engagement, platforme de learning experience, tehnologie care să susțină organizarea evenimentelor corporate.

Strategia de marketing și comunicare s-a mutat 100% în online și am alăturat structurii noastre o echipă de experți care gestionează designul și implementarea strategiei de digital marketing.

Am investit în dezvoltarea unor noi zone de compentențe în rândul echipei Exploratist -  digital & technological skills și am valorificat la maximum potențialul de dezvoltare al acestora, oferindu-le posibilitatea de a se specializa pe soluțiile tehnologice pe care le-am achiziționat sau posibilitarea de a-și dezvolta potențialul creativ și expertiza în design de programe noi. Acestea din urmă au activat ca diferențiatori majori în ceea ce privește expertiza Exploratist, dacă mă gândesc, spre exemplu, la realizarea primului sitcom de educație financiară din România - „Despre bani și fericire” sau a primului program digital de wellbeing dedicat angajaților, construit pe insight-uri emoționale și comportamentale cu scopul de a susține de la distanța angajații în activitatea lor zilnică.

Am facut din capacitatea de a ne adapta și de inova un modus operandi și asta ne ajută rămânem actuali și operativi în relație cu clienții noștri.

În ce măsură a fost influențată implementarea principalelor produse digitale ale companiei de trendurile internaționale?

Toate soluțiile din portofoliul actual al Exploratist sunt digitale, iar apariția lor a fost determinată, mai degrabă, de context (remote working, distanțare socială) și, mai apoi, de trenduri internaționale.

Primele soluții digitale au fost cele care răspundeau unor nevoi specifice în organizații – nevoia de interacțiune umană, de păstrare a spiritului comunitații din care angajații fac parte.

Astfel, am lansat soluțiile digitale de team engagement. într-o perioadă în care oamenii începeau să se adapteze mediului online de interacțiune.

Am adus, apoi, in România, o platformă de learning experience. Este vorba despre o soluție de tip SaaS capabilă să susțină în organizații procesul de transformare digitală a strategiilor de learning & development și a inițiativelor din zona de onboarding: platforma multi premiată Games for Business, pe care am adus-o în România impreună cu partenerii noștri Aims România.

În același timp, am pariat pe digitalizarea accelerată într-un domeniu unde era greu de crezut că se va întâmpla: evenimentele corporate.

Am urmărit să construim o soluție integrată care să poată susține orice tip de evenimente online. De la meeting-uri business și conferințe până la traininguri și petreceri tematice. Suita de soluții digitale poate implementa evenimente online de orice dimensiune, inclusiv cu acoperire globală.

Astfel, am lansat Digital Stage, o suită de soluții specifice unui eveniment corporate desfășurat în mediul online: tehnologie de ultimă generație și insight-uri UX pentru amplificarea interacțiunii, statistici și rapoarte utile în evaluarea succesului.  Investițiile in tehnologie si design au depășit 100.000 de euro, dar rezultatele nu au intârziat să apară. Ne mândrim cu expertiza organizării, din România, a unui eveniment global, care a durat 3 zile, pentru unul dintre clienții noștri din industria de IT&C.

Care sunt trendurile de piață naționale și internaționale pe care le urmăriți? Dar diferențele și provocările specifice din piața autohtonă?

Există un singur trend: digitalizarea. Indiferent de piața pe care activăm, de nivelul de complexitate al soluțiilor folosite sau de tipul de nevoie pentru care companiile caută răspunsuri. Cu toate acestea, focusul este întotdeauna pe experiența utilizatorului. În acest sens, nu este îndeajuns să ai o soluție performantă, dar accesibilă din punct de vedere preț, mai trebuie să permită și integrarea de elemente vizuale, de gamification sau interactive pentru a reda cât mai bine vocea brandurilor și pentru a menține atenția participanților, utilizatorilor.

Aș putea spune că avem, ca țară, un mare avantaj competitiv pe care trebuie să îl conștientizăm rapid și să il valorificam si mai rapid. Acesta este legat de nivelul de expertiză locală al specialiștilor noștri pe zona de tehnologie, un potențial de creativitate uriaș și viteza mare de internet de care dispunem – suntem pe locul 5 la nivelul UE.

În momentul de față, care credeți că sunt cele mai importante soluții pentru evenimente corporate?

Evenimentele online vor rămâne, cu siguranța, pe un trend ascendent și in 2021. De aceea este nevoie să căutăm și să găsim în permanență metode cât mai creative pentru a crește calitatea experienței digitale.

Nu vom putea niciodată să suplinim absența interacțiunilor directe, face2face, dar avem posibilități nelimitate de a construi experiențe memorabile în online. În acest sens, am urmărit să construim o soluție integrată care să poată susține orice tip de evenimente online. De la meeting-uri business și conferințe până la traininguri și petreceri tematice. Elemente vizuale, de gamification sau interactive sunt personalizate pentru a reda cât mai bine vocea brandurilor, dar și pentru a menține atenția participanților.

Digital Stage este soluția Exploratist pentru evenimente corporate. Este, mai exact, o suită de soluții care include partea de creație, de la insight la concept, grafică și content video, pana la studiouri de transmisie pentru live streaming. Toate acestea sunt posibile pe o platformă sigură, de ultimă generație ce asigură un nivel de engagement ridicat.

Interacțiunea în timp real este integrată pe platformă prin funcționalități de tipul chat, instant polling, quizz-uri sau sesiuni de Q&A. De asemenea, Digital Stage include un modul de raportare avansat cu statistici pentru evaluarea succesului evenimentului virtual. In noul concept pot fi integrate experiențele specifice unui eveniment de business – spațiu virtual dedicat interacțiunii cu presa, agenda, camera virtuală cu resurse pentru prezentările de business, after event party și networking.

Din experiența noastră, evenimentele online sunt semnificativ mai puțin riscante și consuma mai puțin timp decât multe dintre alternative. Acest lucru nu înseamnă însă că sunt și mai ușoare.

Ce schimbări remarcați în comunicarea în social media? Care sunt vectorii de comunicare în social media, atât pentru promovarea brandului, cât și în relația cu clienții?

De câțiva ani, brandurile au ales să comunice in social media mult mai emoțional, mai aproape de oameni, în cel mai simplu și autentic mod posibil. De ce? Simplu. Cele mai puternice conexiuni sunt cele fundamentate pe rezonanțe emoționale.

Suntem în online mai mult decât ne-am imaginat vreodată, atât în calitatea de comunicatori de brand, cât și ca beneficiari direcți, utilizatori finali.

Plusul major vine, evident, din volumul foarte mare de informație la care avem acces rapid, facil, fără prea mare efort de căutare. Orice brand este la un click distanță. Informația este și ea suficient de bine prelucrată cât să îți transmită exclusiv acele mesaje reprezentative pentru brand, dar și pentru căutarile utilizatorilor. Aici strategiile de digital marketing știu să își facă treaba foarte bine.

Provocarea vine din a găsi, în mod constant, acele pârghii de comunicare cu publicul tău. Și asta presupune să ai o strategie de digital marketing foarte bine articulată pe fiecare canal de comunicare în online pe care alegi să investești. Abordarea este una matriceală, canalele de comunicare pe care le poți valorifica fiind destul de multe. Frecvența cu care comunici este și ea la fel de importantă ca și tone of voice-ul și informația pe care alegi să o comunici.

Dar, cel mai important este să încurajezi în permanență interacțiunea cu brandul, oferind clienților existenți sau potențiali acces direct la produsele și serviciile acestuia.

Spre exemplu, noi am reacționat rapid în vara anului 2020 când ne-am lovit de rezistența la schimbare, firească de altfel, a clienților noștri în a accesa soluții digitale pentru provocările lor arzătoare la acea vreme – cum să ții implicați angajații la distanță, ce fel de sprijin să le oferi pentru a răspunde nevoilor lor de a rămâne sănătoși mental, emoțional, cum să le transmiți celor care lucrau remote sentimentul că sunt, în continuare, parte foarte importantă dintr-o comunitate, care este preocupată să le fie bine, dar are nevoie, în același timp și de performanța angajaților săi, pentru a depăși împreună perioade critice din punct de vedere economic sau cum să mai faci posibilă învățarea în condiții remote.
Ce am făcut? Am investit în organizarea a numeroase sesiuni demonstrative în care clienții au fost invitați să descopere, în mod direct și autentic, soluțiile noastre. Am comunicat, apoi, în mod constant, cu ei. Am pus la dispoziție expertiza noastră prin sesiuni gratuite de consultanță, am comunicat în social media, pe site-ul nostru, pe blog și în presa de business studii de caz pe marginea proiectelor pe care le-am implementat, pe marginea soluțiilor tehnologice pe care le-am achiziționat. Scopul a fost acela de a împărtăși expertiza într-un mod cât mai autentic și mai atractiv.

Vă mărturisesc că tot ceea ce facem are ca sursă de inspirație realitatea clientului pe care ajungem să o cunoaștem foarte bine, păstrând cu acesta un dialog continuu și deschis.

Ce înseamnă inovaţie pentru organizația pe care o conduceți și cât de dificil este să livrați rezultate pe piața evenimentelor din România?

Elementele noastre de ADN în organizație sunt capacitate în jurul a 4 valori – DARE, CREATE, CONNECT, EXPLORE. Ele nu au apărut întâmplător. Ne caracterizează, într-un mod autentic, toată evoluția noastră ca business. Și asta ne-a ajutat să rămânem pe val, indiferent cât a fost el de mare. Pentru că neastâmpărul ăsta al nostru s-a tradus întotdeauna în dorința de a inova, de a fi creativi, de a face din provocări banale oportunități de dezvoltare, soluții și produse noi în portofoliu. Ne uităm cu interes și apreciere la ceea ce fac competitorii noștri și, în același timp, la ce se întâmplă în piața internațională. Ne uităm la tendințe și studii în domeniu sau colaterale zonelor noastre de interes – arta, sport, retail, fmcg, banking, IT&C. Ne lăsăm inspirați de fiecare oportunitate care apare într-un brief primit de la client și punem pe masă soluții inedite. Detaliile ne inspiră și propunerile noastre capătă consistență printr-o combinație unică de resurse și metode. Așa dăm viață inovației la Exploratist. Și o întreținem cu pasiunea pentru lucruri atent și cu suflet lucrate a exploratiștilor. Clienții noștri ne caută și ne apreciază pentru capacitatea de a livra proiecte și soluții memorabile. Și asta ne ridică ștacheta de fiecare dată.

Cum gestionați echilibrul între resurse de know how şi iniţiative de inovaţie din filieră internaţională şi libertatea pentru iniţiative locale? Cum ați descrie procesul managementul inovaţiei în companie?

Sursele și resursele care vin pe filiera internațională ne ajută să rămânem în tendințe, actuali, și să ne convingem clienții care au nevoie să vadă și detaliile metodologice, validate de timp și de expunerea la o diversitate de ocazii și profile de utilizatori. Inițiativele locale ne permit să ținem seama de specificul audienței pe care o adresăm, de disponibilitațile bugetare și oferă posibilitatea valorificării feedback-ului. Suntem, deopotrivă, deschiși către ambele direcții și obișnuim să combinăm, cel mai adesea, cele două canale. Mai intră în ecuație și profilul clientului, dar și factorul buget. Cu cât clientul este mai curajos, cu atât este spațiu pentru inovație iar bugetele devin un accelerator, dar și un stopper pentru inovație.

În Exploratist avem, de aproximativ 4 ani, o rutină legată de implementarea unui management al inovației. Ne uităm recurent la portofoliul de servicii și produse, avem o strategie clară de product management și o echipă dedicată pe partea de creație și design de produse și programe.

De ce anume depinde activitatea companiei și succesul acesteia?

Oamenii și pasiunea lor pentru ceea ce fac întrețin succesul oricărui business. Când lucrezi alături de oameni faini, pe care simți că te poți baza, indiferent cât sunt de mari provocările și de incerte imprejurarile, este imposibil sa nu găsești soluții să mergi mai departe. Intr-o echipă cu oameni frumoși, ai puterea să dai viață oricărui vis, oricât de îndrăzneț ar fi. Și ar mai fi ceva: empatia. Cu cât ești mai dispus să îi cunoști, cu adevărat pe cei pe care îi deservești cu soluțiile și serviciile tale, cu atât vei ajunge să le atragi atenția și interesul.

Impredictibilitatea / incertitudinea contextului economic românesc este deseori citat ca factor definitoriu în schimbările strategiilor companiilor. Cum afecteză acest context business-ul Exploratist?

Evident că incertitudinea contextului economic a ponderat dimensiunea investițiilor în business pe care le prognozasem pentru această perioadă. Inclusiv ne face să fim precauți la dezvoltarea structurilor umane de care avem realmente nevoie în implementarea proiectelor noastre.

Un avantaj a fost faptul că structura noastră anterioară era deja dezvoltată astfel încât să pună în valoare o rețea de colaboratori specializați în domeniile lor. Contextul actual a amplificat aceste colaborări în proiectele noastre și rețeaua s-a mărit pe specializări noi, necesare în prezent.

Cât privește relațiile pe care le avem cu clienții, putem spune că și acestea sunt influențate de impredictibilitatea contextului economic actual. Unele dintre ele au înghețat pur și simplu, pentru că multe și-au reprioritizat investițiile de capital și nu mai alocă bugete către dezvoltarea potențialului uman sau realizarea de proiecte care să marcheze elemente din cultura lor organizaționala. Altele au devenit mai consistente, pentru că opțiunea este să lucreze cu un singur provider de servicii care să aibă capacitatea de a ințelege business-ul în detaliu și să livreze complementar și unitar soluții capabile să le susțină strategiile.

Care sunt cele mai importante schimbări tehnologice în zona evenimentelor digitale și care credeți că sunt trendurile pentru în 2021 din perspectiva tehnologică și a dezvoltării software?

Credem că evenimentele de tip hibrid vor lua amploare în următorii ani, inclusiv ca o încercare timidă de a reveni la normalul de dinainte de martie 2020.

Ce înseamnă un eveniment hibrid? O combinație smart și eficientă din punct de vedere costuri între o platformă online de eveniment, prezență on - site în studio, cel puțin a speaker-ilor și a moderatorilor de eveniment și live streaming.

Ce campanii/ servicii/ proiecte vizați să lansaţi în 2021 și care este principalul obiectiv urmărit?

Piața pe care noi activăm este una extrem de ofertantă. Am intrat cu motoarele turate la maxim în perioada pandemiei, fapt care ne-a adus destul de rapid un capital de expertiză, dar și de imagine pe care incercăm să îl valorificăm și mai mult în perioada aceasta. Am înțeles și ce funcționează și ce este, încă, sensibil și chiar incert. Ne-am asumat riscuri și am înțeles și ce puncte forte avem. Din fericire, funcționăm cu o rețea activă de experți în zone complementare de acțiune și asta ne face disponibili pentru orice tip de provocare sau oportunitate. Pe de alta parte, acest lucru pune presiune în zona de accelerare a procesului de dezvoltare a businessului.

Focusul Exploratist în anul 2021 este pe dezvoltarea și implementarea de programe integrate care să răspundă nevoilor clienților de a-și redefini și reașeza procesele de comunicare internă pe niște piloni solizi – engagement, wellbeing, dezvoltare de competențe.

Vom continua să deservim, în același timp, într-un mod creativ, și nevoile punctuale care apar la nivelul inițiativelor din employee life cycle journeyonboarding, programe de formare și dezvoltare profesională și personală, inițiative de rewarding & recognition, proiecte de engagement sau de employer branding.

Published in Interviuri

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.