Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Vineri, 26 Noiembrie 2021

Pe parcursul anului 2021 am avut privilegiul de a intervieva mai mulți profesioniști care au background de marketing și care și-au dezvoltat cariera până la nivel executiv. Pe agenda acestor discuții am adresat și întrebarea: “Dacă România ar fi un IMM și ai fi directorul de marketing, care ar fi principalele direcții strategice pe care le-ai implementa?”

Vă invit cu drag la un review pragmatic - patriotic din care mi-aș dori să tragă concluzii și factorii de decizie.

Alexandru Bogdan - “Suntem capabili să ne mobilizăm, să colaborăm, să avem spirit civic”

“Făcând puțin haz de necaz, m-aș concentra pe eliminarea tuturor conotațiilor negative ale cuvantului "romanism". Acest efort ar presupune schimbări radicale și fundamentale atât de customer experience, de percepție și branding extern, de produs etc, care ne-ar aduce o fundație solidă pentru mândrie națională.
În paralel aș investi în crearea unui diferențiator clar, controlabil de noi și pe care putem să-l construim. Fie că dorim să devenim cel mai atractiv ecosistem de inovare și tehnologie sau cel mai bun provider de servicii, important e ca acel ceva ales să arate că suntem stăpânii destinului nostru și suntem capabili să ne mobilizăm, să colaborăm, să avem spirit civic, și nu doar sa ne bazăm pe mosteniri oricât de pozitive ar fi ele cum ar fi „țară bogată".
 
Interviul complet este disponibil aici.
 

Violeta Niculae - “Aș porni de la convingerea că cel mai puternic Brand Ambassador este cel intern”

“M-am întrebat de multe ori cum faci tu, o țară dintr-un colț al planetei, să poți arăta și spune tuturor ca exiști?
Este din ce în ce mai evident că multe țări adoptă și aplică strategii și tactici de marketing folosite de companii pentru a-și crește profiturile. Există și destule referințe în literatura de specialitate legate de marketingul de țară (Lewitt, Douglas & Wind, etc), respectiv de ce tip de strategii ar fi mai potrivite: cele standardizate (mesaj unic pentru toate serviciile marketate către toate categoriile de target) sau cele personalizate (mesaje diferențiate pentru diferitele servicii marketate).
 
Cum noi, în România, am fost forțați să ardem etape, la fel am procedat și în cazul brandului de țară, concentrându-ne, în principal, pe turism. Eu aș porni de la convingerea că cel mai puternic Brand Ambassador este cel intern, deci aș începe cu începutul, mai precis cu și de la noi, locuitorii acestei țări. Aceasta deoarece, înainte de orice, ar trebui să ne asigurăm că motivația intrinsecă este una puternică și pornește de la o baza solidă. Presupunând că am respectat acest principiu, aș implica și alți stakeholderi în generarea strategiilor, chiar prin crowdsourcing, iar pașii pe care i-aș urma, în calitate de Director de Marketing al României ar fi următorii:
Obiectiv de marketing: obținerea unui brand de țară puternic, până la finalul anului 2021, care să încurajeze și să convingă  turiștii, partenerii de afaceri și investitorii sa exploreze potențialul uriaș al României.
Target general: turiști, parteneri de afaceri, potențiali investitori.
Direcții strategice principale:
  • Evidențierea principalelor puncte de atracție (turism, oportunități de investiții, oportunități de afaceri): ex. USP- patrimoniul UNESCO
  • Focus pe brandingul de țară (comunicare unitară prin logo și promovare)
  • Crearea unui "Customer Experience" memorabil (mapare puncte principale de interes, testimoniale)
  • Parteneriate strategice (interacțiuni economice cu structuri interesate, oportunități de dezvoltare și promovare comune)
  • Din aceste direcții strategice ar decurge tacticile. Ar fi cu adevărat o provocare și o onoare, în același timp sa contribui la definirea și - de ce nu?- chiar implementarea acestora.”
Interviul complet este disponibil aici.
 

Silvian Cențiu - “Abia după ce am rezolvat capabilitățile, manifestate prin produsele și serviciile pe care le livrăm, m-aș ocupa de imagine.”

“Aș începe prin a clarifica faptul că marketingul și publicitatea nu sunt același lucru. Publicitatea este parte din marketing, dar nu singura parte. În acest fel, aș reduce obsesia de imagine pe care mulți o au în detrimentul progresului și a folosi dialogul pentru a identifica zonele care necesita remedii urgente.
Dacă e să facem o paralelă la nivel strategic cu corporațiile, țara are nevoie de o dezvoltare în paralel a produselor și a cunoștințelor, a ceea ce livrăm pe piață și a capitalului uman. Aici este un pic o jonglerie pentru că cele două se condiționează una pe alta. Însă avem destul de mult de remediat și avem nevoie să acționăm urgent.
Abia după ce am rezolvat capabilitățile, manifestate prin produsele și serviciile pe care le livrăm, m-aș ocupa de imagine. Nici succesiunea asta nu e lipsită de probleme, deoarece în lipsa imaginii ne pleacă unii din cei mai talentați tineri, înainte ca noi să îi putem integra în strategie.
 
Sunt convins că facem progrese, dar acestea sunt într-un ritm greoi și, deoarece competiția noastră nu stă pe loc, decalajul se cam mărește. Avem nevoie de mult mai mult curaj de a schimba, efort de a ne schimba, și o grămadă de noroc ca să o nimerim cu schimbarea.”
 
Interviul complet disponibil aici.
 

Dragoș Mîndreci - “Trebuie să înțelegi care sunt oportunitățile, care este avantajul competitiv pe care îl ai ca țară”

“Pentru a face un business scalabil, trebuie să îți creezi scalabilitatea și soliditatea afacerii, drept pentru care învățământul aplicat ar fi una dintre direcțiile strategice de dezvoltare. Sistemul de sănătate este și el necesar pentru a oferi condițiile necesare unui trai robust.
Cunoașterea clientului, a tendințelor de consum sunt extrem de importante. De aceea partea de cercetare, crearea de incubatoare de afaceri și susținerea lor, consider că sunt un factor de creștere important pe care un stat trebuie să îl dezvolte pentru anumite sectoare strategice, pe care le consideră vârf de lance.
Pentru a avea un vârf de lance, trebuie să înțelegi care sunt oportunitățile, care este avantajul competitiv pe care îl ai ca țară, iar în jurul lui să asiguri promovarea internă și externă a respectivelor direcții.”
 
Interviul complet este disponibil aici.
 

Vlad Șuteu - “Talentul extraordinar pe care îl avem aici și pe care aproape că nu îl exploatăm, merită să rămână aici sau să se întoarcă la un moment dat”

“Avem o țară cu un potențial uriaș și cred că toată lumea este conștientă de acest lucru. În aceeași măsură, avem o țară în care sunt diferențe majore de mentalitate, nivel de trai sau oportunități. Ca director de marketing, aș începe prin a lucra la fundația pe care dorim să construim o strategie sănătoasă. Aș începe prin a asculta partenerii implicați, apoi aș crea un sistem de responsabilizare și organizare astfel încât lucrurile să poată funcționa și fără prezența unei forme de putere. Un sistem bun funcționează atunci când participanții livrează din motivație pentru viziunea comună, și nu din frică sau inerție.
Odată ce începem să facem asta, sunt convins că vom descoperi și alte minunății pe care acest loc le are, pe lângă exportul de aer curat și talent.
România are nevoie să scoată mai mult în față poveștile de succes care, de cele mai multe ori, nu se rezumă exclusiv la un succes financiar, sau asocierea de brand cu NASA sau corporații Americane. Succesul vine din valorile pe care le avem și din puterea de a lupta pentru ce vrem și nu pentru ce credem că vrem.
 
Un alt aspect important care merită explorat mai în detaliu este referitor la generațiile viitoare care pot aduce rezultate și mai bune pentru România. Talentul extraordinar pe care îl avem aici și pe care aproape că nu îl exploatăm, merită să rămână aici sau să se întoarcă la un moment dat, iar pentru asta, trebuie să lucrăm împreună la a înțelege mai bine cine este România ca brand și cum ne dorim să fim percepuți.”
 
Interviul complet este disponibil aici.
 
 

Published in Interviuri

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.