Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Luni, 01 Noiembrie 2021

„Online marketing is all about the numbers, but people make those happen. Rolul meu este sa le aduc împreună, în armonie.”, spune Maria Popescu, Marketing Project Manager la Bioloka și co-founder TMM. Pentru Maria, cunoștințele de digital marketing aprofundate în cadrul programului de training de marketing acreditat CIM – DIPLOMA PROFESIONALĂ ÎN MARKETING au sedimentat pasiunea pentru marketing și încrederea necesară pentru următorii pași în dezvoltarea carierei.

Bilanțul unui an de pandemie și schimbările în carieră

Anul trecut (2020) a fost un an plin de schimbări pentru mine, atât în plan personal cât și profesional, un an încărcat în primul rând emoțional. A fost anul care mi-a pus frână, care m-a ajutat să-mi întorc privirea spre esențial, care m-a conectat cu prezentul. Și tocmai din acest motiv am avut curajul să iau decizii importante pe care poate le-aș fi amânat mai mult, într-un context „normal”.

Spre sfârșitul anului trecut, după lunile în care a trebuit să-mi adaptez firea dinamică la nouă dinamică, am început să realizez că am nevoie și a venit timpul pentru schimbare în plan profesional. Astfel, la final de 2020, mai exact în decembrie, am acceptat propunerea de a mă alătura unei echipe e-commerce a unui brand prezent în 4 țări din Europa, ca manager de marketing. Decizie curajoasă din partea mea, dar și din partea lor, deoarece până în acel moment cunoștințele mele de digital marketing erau mai degrabă vagi și generale.

Motivația pentru studiu - programul de training de marketing acreditat CIM  - și dificultăți

Nu aș spune că este cel mai dificil program, dar poate fi pentru cineva care nu a mai studiat marketing -ul, așa cum a fost cazul meu. Am terminat Administrație publică și mai apoi masterul în Relații Internaționale pentru că visam la o carieră prin consulate și ambasade. Realitatea a fost alta, și am ajuns să lucrez în fashion pentru brandul românesc de pantofi și accesorii Musette. M-am alăturat echipei că asistent manager și am plecat după 7 ani din familia Musette ca manager de marketing. Spun ‘familie’ deoarece Musette a fost locul în care am crescut, o combinație între job și școala vieții. Deși iubeam ce făceam și iubeam brandul, am simțit că fac de toate și în același timp nu mă specializez cu adevărat în ceva. Motiv pentru care am început să caut care sunt cele mai structurate cursuri de marketing, dar în același timp recunoscute la nivel internațional și am ajuns la Institutul de Marketing, fondat de Oana Sav, Chartered Marketer CIM. Cred că încă își amintește emailul meu în prima zi a anului. I-am scris pe 1 ianuarie 2018, decisă să mă apuc de lista cu ‘to do’ cât mai rapid. Aveam nevoie ca toate cunoștintele dobândite prin practică să fie susținute și completate și de concepte și teorii. În urma testării făcute de Oana aș fi putut trece deja la un nivel mai avansat, am preferat, însă, să încep cu primul modul, să mă asigur că nu vor mai fi goluri.

Am încercat să „enjoy the process”. Mereu am considerat că nu pot trece la nivelul următor dacă nu dobândesc cunoștințele necesare. Și atunci folosesc acest truc: îmi stabilesc un target, iar ideea de a ajunge să îl îndeplinesc și să-mi ofer astfel o recompensă îmi oferă motivația necesară.

Programul de studiu

Pentru modulele următoare a fost o combinație între citit și aplicat teoria și conceptele pe un exemplu concret de business.
Știți cum este, îți ia atâta timp cât aloci, tot cam așa și cu rezultatele. Mi-e greu să estimez în ore, dar țin minte că pentru primul modul citeam din materialele puse la dispoziție în orice moment liber pe care îl aveam. Primul modul cu examen final sub formă de grilă, mi s-a părut și cel în care s-a pus cel mai mult accentul pe memorare. Dar este și modulul care îți oferă toate conceptele de bază ale marketing-ului.

A fost prima dată când am fost nevoită să realizez un plan de marketing de la A la Z, fapt ce mi-a conferit multă încredere în mine.

Experiența de studiu online

În 2018 când am început eu cursul, mi s-a părut un pic dificil cu online-ul, dar în același timp relaxant pentru că nu depindeam de prezența la cursuri pentru a dobândi informația.Totul rămânea stocat și la un click distanță.

Azi, vorbim de normalitate deja, totul este firesc să fie în online.

Impresii despre suportul suplimentar de la programul blended learning

Țin minte că am fost fascinată după workshop, m-am simțit că după o conferință Ted pentru că primești  multă informație, dar extrem de structurată, cu exemple concrete și ușor de reținut, încât am ajuns acasă și am scris un email foarte lung cu propuneri și idei pentru birou.
Se completează foarte bine suportul online cu cel de la workshop, iar faptul că ai in față un profesor de la Oxford College of Marketing face că experiența să fie și mai de impact.

Relația cu tutorii

Pot spune că toți trei tutorii pe care i-am avut de-a lungul timpului au răspuns prompt tuturor întrebărilor și au venit cu sugestii prețioase pentru lucrările finale. Abordarea lor este totuși diferită față de cea a profesorilor din România, nu îți vor spune niciodată „este bine” sau „este greșit”, ci îți vor da sugestii specifice care te vor ajuta să înțelegi dacă ești sau nu pe calea cea bună.

Noutăți, perspective, practică

Experiența conceperii celor două lucrări finale m-a ajutat să învăț să lucrez mult mai organizat, conform unui plan, raportat la concepte teoretice și frame-uri cu care nu am fost obișnuită înainte. Iar informațiile la care ai acces dau boost creativității. Începi să vezi câte schimbări poți aduce companiei pentru care lucrezi, dar mai ales înveți să structurezi ideile, să evaluezi dacă sunt aplicabile sau nu pe respectivul business, de ce resurse și timing ai avea nevoie. Și nu în ultimul rând, care este aportul ideii la nivel micro și macro și ce KPIs te vor ghida. DA, studiind pentru acest program, se schimbă perspectiva de practician.

Toate celelalte traininguri la care am participat au fost mult mai scurte. Aici, urmând trei module pot spune că programul a fost asemănător unui master, iar lucrările de final au fost similare cu disertația.

Cred că a fost una dintre cele mai bune decizii luate, training-ul mi-a conferit încrederea necesară pentru următorii pași în dezvoltarea carierei. De asemenea, am simțit că la fiecare interviu avut, diploma de la CIM a cântărit.

Brief-urile primite și corespondența cu oportunităţile reale de business. Inspirație și practică în planurile și inițiativele de marketing

Este indicat să alegi companii la care ai lucrat sau lucrezi tocmai pentru a avea date reale și a construi cât mai realist proiectul. Da, briefurile te ajută 100%, iar proiectul realizat poate deveni o propunere foarte bine documentată pentru conducerea companiei în care îți desfășori activitatea.

Care sunt provocările constante în industria în care lucrezi acum? Care sunt cele mai utile lecții din experiența anterioară și din experiența de învățare CIM?

Fiind un mediu care se schimbă continuu (digital marketing) cred că una dintre marile provocări este să fi la curent cu tot ce apare nou, iar informația se traduce prin avantaj în piață. Și am deprins acest obicei de a citi și a mă informa în cadrul cursului. Fiind nevoită să citesc și să mă pregătesc pentru examene, cititul/ webinarele/ podcasturile și orice alt loc de unde poți obține informații au devenit parte din rutina zilnică.

Rolul digitalul în mixul de marketing şi comunicare al proiectelor implementate

Așa cum am menționat, la final de 2020 am început să lucrez cu adevărat în digital marketing și să îi înțeleg puterea dar și viitorul. Și spun asta deoarece în ultimele 6 luni am început alături de un alt partener să punem bazele proprii agenții de digital marketing. Azi, când asistăm la transpunerea în online a propriilor vieți, comunicarea în online a proiectelor este deja o normalitate și multe dintre ele se realizează 100% în online.

Cred cu tărie că viitorul este și va rămâne în online, iar posibilitățile pe care le oferă atât companiilor cât și oamenilor de marketing sunt infinite.

Pot spune că toate proiectele la care am lucrat în ultima vreme s-au desfășurat online.

În digital marketing aproape fiecare zi aduce ceva nou, un feature nou dezvoltat de Google care te ajută să targetezi cât mai bine potențialii clienți, fie o aplicație nouă care te ajută să observi și să analizezi comportamentul consumatorului în timp ce este pe site-ul tău, integratoare care îți adună, extrag și interpretează datele la un nivel foarte avansat. Este o provocare ca om de digital să ți pasul cu toate inovațiile care apar peste noapte.

Skill-urile esențiale pentru un marketer

Empatia, atenția la date, creativitatea.

  • Cred în continuare că se aplică empatia; ca om de marketing trebuie să te pui în papucii consumatorului, fie că e vorba de încălțări din lemn, fie că sunt cei mai cool sneakerși care poate ne vor ajuta să zburăm în viitor.
  • Data mining & meaning - trăim în era în care totul este stocat, deci analiza datelor este esențială în luarea deciziilor. Și acest skill este strâns legat de psihologia digitală, care semnifică capacitatea de înțelegere a comportamentului consumatorilor în spațiul virtual.
  • Și desigur creativitatea, care trebuie să însoțească un om de marketing indiferent de mediul în care își desfășoară activitatea. Cu atât mai mult în era actuală în care consumatorul este bombardat continuu de pop-up-uri, newslettere, aplicații care îl fac din mai greu de surprins.

Trăim un paradox - consumatorul este mereu conectat, dar practic deconectat și atunci magia se întâmplă când reușești să îi captezi interesul pentru mai mult de trei secunde.

Published in Interviuri

You are a speaker at the GoTech World event. How do you like this event?

This is my first time being a part of GoTech World and I’m incredibly excited and honored to be speaking. Not only is this event huge, but the programming and topics covered are top-notch. For anyone who works in the Tech or Advertising space, this is a not-to-be-missed event.

There are *so many* sessions I am really looking forward to attending, including The Future of the Brain from Newton Howard, How is the future mobility shaping the smart and sustainable city? Trends and challenges from Adrian Humă, and The Next Big Thing (and Who Will Bring It To Market) from Dan Kaufman.

I also really wish I was there in person! Romania is on my list of places that I would love to visit. People have told me I must try Papanași when I am there. If you have any more Romania travel tips, please do hit me up on LinkedIn or Twitter to share. 

How much has the pandemic changed the way companies interact with potential customers?

Focusing on emotion became even more important since the pandemic dramatically changed how we think, how we relate to others, what we value, and blurred the lines between work and home. For Marketers, these changing expectations made us rapidly adjust our marketing messaging. We especially saw this with B2B, which has traditionally taken a more rational approach to advertising.

A trend we saw since 2020 was a clear shift from the more traditional rational approach to B2B marketing, to a more entertaining, engaging, and emotional B2C-esque approach. This is driven in part by the melting of borders between home and work, meaning B2B marketers are increasingly competing with B2C marketers for attention. So B2B is taking a leaf out of B2C and treating businesses like people.

Remember, brands are built by appealing to more than business. Business buyers are humans, and they want to work with businesses that make them feel good.

What is Full-Funnel Content Strategy about?

Far too many brands focus their digital advertising efforts only on demand generation, bottom of the funnel content. Because of the ability to measure and track things like clicks and conversions to easily, we tend to *only* focus on the those, to the expense of building the brand.

But that isn’t enough. Research from Forrester and Google shows that on average, 90% of the purchase process is completed before contacting a vendor, and 13 pieces of content are consumed in the process. As marketers, our goal is to get in front of prospects at every stage of their purchasing journey.

Thus, it’s important for marketers to develop a full-funnel strategy that balances both brand and demand generation in order to maximize the success of their digital advertising efforts.

What are the new trends on the digital side that companies must take into account?

The pandemic drove more people online than ever and led to macro shifts such as the flexibility of remote work and direct to consumer.

One of the key macro shifts I’m paying a lot of attention to is the shift from Attention economy to the Creator economy. Whereas people relied on the platforms for audiences, now the platforms are relying on creators to generate quality content and bring audiences to the platforms.

What this means for companies, it’s much easier to build large audiences now but also, it’s even more competitive.

What field would you advise young people starting a career in marketing to specialize in?

This is such a great time for young people to find success with a career in marketing. There are also a ton of different specialties opening up, so my top advice would be to learn about and explore a few different disciplines first, before narrowing down their selection.

In looking at GWI’s study of Generation Z (those born between 1997 and 2012), 2 out of 3 Gen Z members consider it important to learn new skills. Turn to online education and learning sources such as Khan Academy and LinkedIn Learning, or else conferences like GoTech World to get exposure to these different areas of marketing.

Roles such as conversation designer, i.e., a job to design the conversation and automated engagement with technologies like chat bots are one emerging field. As is the increased demand for the creativity. As I mentioned earlier, we are in the Creator economy now, so those you can understand audiences and create multi-format content to resonate can do very well.

 

 

Published in International

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.