Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Lungul traseu catre statutul de Chartered Marketer si recompensele colaterale.

30 Mar 2018

Ambitioasa, curioasa, studioasa, Tia Nicoleta Ghinea a ales sa urmeze cel mai avansat si dificil program de training si certificare in marketing: Diploma Chartered PostGraduate. Nu s-a lasat descurajata de faptul ca nu a trecut un examen si a trebui sa-l reia, nici de dificultatea subiectelor, nici de amploarea, energia si resursele investite pentru un program cu o durata de doi ani de zile. Cu peste 14 ani de experienta in marketing si comunicare, Nicoleta are o experienta bogata in egala masura in agentii puternice de publicitate cum ar fi Ogilvy si Y&R, dar si companii locale si globale competitive precum Samsung sau Altex. Efortul este rasplatit acum si cu titlul de Chartered Marketer, cea mai inalta distinctie acordata de CIM. 

Ai finalizat cu success cel mai nou si mai avansat program de studiu al Chartered Institute of Marketing (CIM) si te-ai ambitionat sa ramai in acest training complex, desi ai facut o schimbare de job si l-ai urmat intr-o perioada foarte plina de proiecte personale. Ce te-a motivat sa nu renunti? 

Motivatia de a termina a fost aceeasi de la momentul deciziei de a urma acest program. Mi-am dorit o rearanjare a conceptelor de marketing care sa-mi dezvolte mai mult gandirea strategica. Se spune ca inveti cel mai bine daca lucrezi in fiecare zi. Confirm acest lucru. In peste 14 ani de experienta in publicitate si marketing am lucrat in proiecte foarte frumoase cu oameni foarte buni din punct de vedere professional, de la care am invatat constant si care m-au motivat. Insa am simtit de mai multe ori nevoia de a invata mai mult, mai ales despre ariile pe care le lucrez cu interes si placere si care ma ajuta sa ma dezvolt professional. Iar in alegerea acestui program au cantarit modulele “Emerging Themes” si “Leadership and Planning”, teme despre care voiam sa citesc mai mult. Am inceput programul cu mult entuziasm, lucru care m-a adus in postura studentului fara plan (n.r. zambeste) citeam, mi se parea foarte interesant, continuam sa caut articole, carti si brusc m-am trezit in panica lipsei de timp si de organizare. Faptul ca nu am trecut primul examen de prima data nu a fost o descurajare pentru ca mi-a placut mult ce am invatat in acest modul, dar am invatat treptat cum sa abordez temele si structurarea lucrarilor. Ceea ce m-a determinat cel mai mult sa nu renunt a fost programul de informatie noua pe care il primeam cu regularitate. Lipsa timpului liber ne determina de cele mai multe ori sa amanam multe lucruri pe care ni le-am dori iar pentru mine aceasta “inregimentare” in programul CIM a fost o binevenita perioada de prioritizare, organizare, informare, dezvoltare. 

Lipsa timpului liber ne determina de cele mai multe ori sa amanam multe lucruri pe care ni le-am dori iar pentru mine aceasta “inregimentare” in programul CIM a fost o binevenita perioada de prioritizare, organizare, informare, dezvoltare

 Ce ti-a placut cel mai mult la acest program si cu ce difera fata de alte cursuri de marketing pe care le-ai urmat? Dar dintre modulele de studiu?

Ce mi-a placut cel mai mult a fost si noutatea, provocarea de care m-am lovit, si anume abordarea diferita fata de sistemul de invatamant cu care m-am intalnit eu inainte (cei drept cu destul de multi ani in urma). Foarte multa libertate in alegerea studiului de caz si o abordare diferita a aplicarii conceptelor teoretice. Este practica si te ajuta sa intelegi acel concept si functionalitatea lui in ecuatia strategica. Chiar daca, aparent libertatea poate fi perceputa drept cel mai usor brief, lucrarea pentru un modul CIM se dovedeste un exercitiu solid de a identifica probleme si de a gasi solutii, jongland tot timpul cu partea teoretica.

Cum spuneam si mai sus, modulele care mi-au placut cel mai mult au fost “Emerging Themes” pentru ca este una dintre provocarile actuale pentru a creste business-ul si “Leadership and Planning” pentru ca abordeaza nevoia de a construi prin schimbare un business de success. 

Cum te-au sprijinit tutorii si ce ai invatat de la ei? 

Cel mai important lucru pe care pot spune acum ca l-am invatat de la tutorele meu a fost cum sa abordez brief-ul. Stilul britanic de studiul este unul diferit si pentru mine input-ul tutorelui a contat foarte mult.

Am invatat si acceptat ca feedback-ul lui nu este specific pentru ca exista acea libertate de a-ti construi singur studiul de caz, dar m-a impins mereu sa gasesc singura solutii. Dupa o prima experienta mai putin pozitiva, eu am avut norocul unui tutore cu care am lucrat apoi toate modulele. Cred ca este important sa simti ca lucrezi bine cu tutorele, mai ales in contextul diferentelor culturale despre care vorbeam la inceput. 

Eu am urmat CIM in sistemul de invatamant la distanta. Din acest motiv feedback-ul primit de la tutore era in principal prin email. Am avut insa sansa unui seminar cu tutore la Institutul de Marketing in Bucuresti. Desi exercitiul nu a fost pe modulul meu, a fost foarte util sa vad abordarea in construirea raspunsurilor pentru ca de multe ori nu intelegeam unde mai este de lucrat. In sistemul blended learning intalnirile cu tutorele si discutiile pe case-ul specific sunt un pas foarte mare. 

Care au fost lecturile/autorii/strategii pe care i-ai descoperit in aceasta perioada si care ti-au schimbat modul de gandire sau actiune ca profesionist de marketing?

Prin tematica modulelor si prin bibliografia recomandata, programul faciliteaza un “back to basics” care pentru mine a fost foarte util pentru ca m-a ajutat sa-mi rearanjez concepte, principii, gandirea strategica. Analiza PESTLE, modelul celor cinci forte al lui Michael Porter’s sau auditul McKinsey 7S sunt teorii pe care le stiam , dar care s-au dovedit exercitii foarte bune pentru a gandi si rezolva un studiu de caz. Pe langa bibliografie exista si o componenta puternica de research si studiu individual. Fiecare dintre cursanti cauta alte surse de informatie pe cont propriu. Am descoperit articole interesante despre trenduri marketing si tehnologie, am citit studii de caz legate de campaniile premiate in ultimii ani dar si carti inspirationale profesional, precum Velocity, Who says elephants can’t dance?, China’s Disruptors sau The Creative Habit. 

Ce ti-ai propus sa faci altfel, in abordarea ta de marketing dupa finalizarea acestor cursuri? 

Tragand linie, CIM a fost un exercitiu facut cu efort si placere, care m-a reconectat la surse de inspiratie, mi-a reconfirmat punctele forte si m-a facut sa imi setez noi provocari profesionale. Nu pot spune ca am un element specific pe care sa il schimb, cred in continuare in creativitiate si in marketingul si continutul facut pentru consumator si asta o sa incerc sa fac in continuare. 

Care este compania pe care o admiri cel mai mult pentru abordarea sa de marketing – cu exceptia celei pentru care lucrezi acum – si de ce?

Admir branduri pentru cursivitatea si creativitatea comunicarii pe termen lung. Spre exemplu: ING pentru ca au reinventat comunicarea in banking sau Nike pentru ca e prieten cu mine, imi da energie.

Tin foarte mult la “Manifest pentru creativitate by Samsung Galaxy Note”, o campanie online pentru un produs comercial ce s-a transformat intr-un mesaj cu impact social “Ora de creativitate”, in primul rand prin impactul pe care l-a avut in social media.

                                            

 

 

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.