Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Competente vechi si noi pentru profesionistii de marketing

18 Ian 2018

Ce trebuie sa stie un profesionist de marketing? Care sunt noile competente si instrumente care ii pot ajuta pe cei implicati in marketing sa faca fata cerintelor in continua schimbare din piata?  Nu toata lumea se pricepe la marketing si nici la fotbal. In zona marketingului, exista foruri competente si institutii acreditate. Si in acest an ne propunem sa dam Cezarului ce e al Cezarului si HR-ului ce el al HR-ului, adica mai multe resurse, noutati si informatii despre ce se schimba in nevoile de training de marketing si cum isi pot sustine departamentele de profil. 

Din fericire, exista tot mai multi profesionisti certificati in HR si tot mai multi constienti de importanta unei certificari acreditate in marketing, intr-un program pe termen lung. Evaluarea si acreditarea vin pe baza unor standarde clare si bine definite in legatura cu profesia si competentele practicienilor in marketing. In plus, aceste standarde si competente sunt actualizate si revizuite constant de Chartered Institute of Marketing (CIM), cea mai mare asociatie a profesionistilor de marketing din lume, cu peste 100 de ani de existenta la cererea angajatorilor si in urma unor studii facute permanent.

CIM a redefinit recent competentele pe care trebuie sa le aiba un profesionist de marketing in trei mari categorii: competente de baza, competente tehnice  si  comportamente.

Competentele de baza sunt relevante pentru orice profesionist de marketing, indferent de rolul, industria sau nivelul la care au ajuns in cariera si se refera la:

  • Insight-uri – o abilitate fundamentala care sta la baza activitatii de marketing si joaca un rol esential. Profesionistii de marketing trebuie sa fie cababili sa identifice insight-uri relevante si sa le utilizeze pentru a dezvolta solutii care sa duca la realizarea obiectivelor organizatiei pentru care lucreaza si care sa ii creasca performanta;
  • Managementul si alinierea organizatiei in jurul clientilor – se refera la rolul managerilor de marketing in mobilizarea si atragerea tututor departamentelor unei organizatii pentru indeplinirea nevoilor clientilor si identificarea si sustinerea schimbarilor necesare, in beneficiul acestora. Vorbim tot mai mult de customer experience sau de transformare digitala, teme foarte importante si fierbinti. Sunt arii in care rezultatele nu vin fara eforturi de a diminua granitele dintre departamente si a tranforma intr-adevar companiile in entitati centrate pe client.
  • Management strategic - insemnand in primul rand alinierea la obiectivele strategice ale organizatiei si traducerea acestora in planuri  de marketing care sa genereze crestere.

Competetele tehnice identifica acele cunostinte si deprinderi specifice marketingului si care reflecta variatiile progresului disponibil in acest domeniu. In aceasta categorie sunt incluse competente legate de managementul brandului, al riscurilor si reputatiei, competente de comunicare integrata de marketing, capabilitati de integrare digitala, management de produs, experienta oferita clientilor, managementul parteneriatelor si monitorizarea si masurarea eficacitatii activitatii de marketing.

Comportamentele se refera la capabilitatile pe care profesionistii de marketing trebuie sa le demonstreze pentru a-si indeplini mai bine rolurile si a contribui la indeplinirea obiectivelor organizatiei. Aici sunt incluse abilitati si calitati cum ar fi creativitatea, spiritul antreprenorial, abilitatea de a invata din experiente, de a lucra impreuna cu altii.

De la portretul pe care il vad managerii si pana la acest profil ideal, practicientii de marketing mai au multe de schimbat si perfectionat. Nu doar in propriile competente si evolutie, dar si in felul in care acestea sunt comunicate. Ne bucuram ca putem sa-i sprijinim sa vorbeasca despre propriile cautari, dileme, dar si realizari si succese pe portalul Marketing Focus si pe Institutul de Marketing.

Suntem martori in ultimii sase ani la mari schimbari: de la juniori „curiosi si storychangeri”, am ajuns la creativitate combinata cu putere de analiza.

In acest an, impreuna cu partenerii nostri din Marea Britanie, sprijinim profesionistii de marketing si departamentele de training cu suport si cursuri pentru fiecare dintre cele trei tipuri de competente. Pentru suport si informatii suplimentare despre programele de training de marketing  contactati-ne la sau Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.