Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Cum te poti dezvolta ca profesionist in marketing digital in Marea Britanie?

19 Mai 2017

Ambitioasa, curajoasa, perseverenta, Veronica Bogdacenco a intrat in zona marketingului digital dupa studii de jurnalism si cu un vis, acum implinit, de a lucra intr-una dintre cele mai avansate si dinamice piete ale lumii: Marea Britanie. La nici opt luni dupa inscrierea la programul de training si certificare in marketing digital cu Institutul de Marketing Oxford College of Marketing a reusit sa obtina primul contract in aceasta tara.  Am stat de vorba cu Veronica despre experienta ei cu studiul dar mai ales, despre munca in zona marketingului digital in alta tara.

 

Te-ai mutat in Marea Britanie la putin timp dupa ce te-ai inscris la cursurile noastre? Cum a fost mutarea? Dar adaptarea?

Da, intr-adevar, m-am mutat in Londra la opt luni dupa ce m-am inscris la cursuri, cand abia incepusem sa imi scriu lucrarea pentru ultimul modul. Stiam insa ca procesul de recrutare poate fi destul de lung astfel ca am reusit o sincronizare aproape perfecta intre finalizarea studiilor si gasirea unui job aici.

Mutarea a fost simpla deoarece petrecusem deja cateva luni in Londra, aveam actele pregatite din timp si un plan bine definit. Cat despre adaptare, Marea Britanie este un mare melting pot unde toata lumea, indiferent de origini, se poate simti ca acasa si unde oamenii sunt mult mai toleranti si prietenosi decat in alte tari.

Cat de greu este sa fii acceptat si sa lucrezi ca profesionist de marketingin Marea Britanie? Ce te-a motivat sa faci aceasta mutare si ce ne poti spune despre experienta ta de pana acum?

Nu este deloc greu, insa mie mi-a luat ceva timp sa inteleg asta. Am venit aici cu stigma de care probabil sufera multi expatriati din tari precum Romania: ca suntem inapoiati din multe puncte de vedere si, implicit, profesional inferiori. Am constatat insa cu deosebita bucurie ca pregatirea pe care mi-au oferit-o aceste cursuri m-a pus pe picior de egalitate cu majoritatea colegilor din UK.

Motivul pentru care am venit e aproape un cliseu: mi-am dorit o viata (profesionala) mai buna. Am ales Marea Britanie pentru ca este, din ce stiu, cel mai important hub digital dupa Sillicon Valley. Experienta de pana acum a fost minunata: am invatat si m-am dezvoltat enorm, am descoperit unelte si practici noi, am cunoscut si lucrat cu oameni de pe toate continentele.

 

Am invatat si m-am dezvoltat enorm, am descoperit unelte si practici noi, am cunoscut si lucrat cu oameni de pe toate continentele. 

 

Ai lucrat si ca freelancer si ca angajat? Ne poti vorbi despre avantajele si dezavantajele fiecarei variante?

Da, la inceput am facut voluntariat pe mici proiecte pentru a castiga experienta si a avea referinte de aici din UK. A fost o perioada mai dificila din punct de vedere financiar, insa e ceva firesc la inceput. Primul job a fost la o companie media din Londra, iar mai apoi la o companie cu sevicii software as a service (SaaS) de pe coasta de sud, insa pentru mine personal varianta optima este cea de mijloc: contracte pe proiect.

Principalul avantaj ca freelancer este ca se poate intr-adevar castiga bine dupa ce obtii experienta aici. Dezavantajul este ca veniturile fluctueaza si trebuie mereu sa cauti proiecte noi. Pentru cei ce isi doresc sa fie “nomazi digitali” e varianta ideala!

Principalul avantaj ca angajat e ca ai un venit constant. Marele dezavantaj e ca in companiile medii si mari fiecare membru al echipei este responsabil de un anumit canal, ceea ce inseamna ca nu vei face ‘marketing digital’ la modul general ci doar search engine marketing (SEM), social media, display, etc. Companiile mici ofera sansa de a invata totul practic, ceea ce e grozav,insa e posibil sa fie foarte multe task-uri, ceea ce poate fi coplesitor pentru cineva cu putina experienta. 

Unde lucrezi si care sunt responsabilitatile tale? Ce contributie ai in strategia digitala a companiei in care lucrezi acum? Cat de mare e echipa?

Cum spuneam, am ales calea de mijloc: nu imi doresc sa imi limitez dezvoltarea profesionala lucrand doar pe un singur canal ani la rand si nici sa caut mereu proiecte pentru a-mi asigura un venit lunar decent. Am ales proiectele pe perioade mai lungi care ofera posibilitatea de a avea o abordare data driven si holistica. Din ce observ tot mai multe companii mici care nu au un angajat de marketing dedicat, ci au lucrat doar cu agentii sunt interesate de astfel de colaborari deoarece agentiile sunt considerabil mai scumpe, iar angajarea unui profesionist pe perioada nedeterminata trebuie sa poata fi justificata din punct de vedere financiar.

Momentan lucrez pe un contract de sase luni cu un broker din industria maritima care doreste sa isi optimizeze prezenta online, sa isi reduca cheltuielile si sa creasca ROMI. Dedic in medie 16 ore pe saptamana acestui proiect, iar in rest am timp sa caut si sa ma implic in altele, sa imi dezvolt propria afacere si sa studiez.

Lucrez in mare parte singura, iar responsabilitatile difera in functie de stadiul proiectului. Prima etapa a fost auditul de marketing digital si identificarea si centralizarea datelor pentru analiza. Pe baza acestora, lucrez la strategie si la optimizarea tuturor mediilor detinute si obtinute (owned and earned media) de companie: a site-ului pentru motoarele de cautare (SEO), a profilelor de social media (SMO), newsletter, etc. Urmeaza apoi campaniile propriu zise, iar un task aditional este integrarea in site a unui magazin online si crearea programului automatizat de marketing aferent.

Spuneai ca acest curs ti-a schimbat perspectiva, de ce? Cum te ajuta la serviciu? Cum se deosebeste de alte cursuri si programe de training pe care le-ai urmat?

 Cursul a reprezentat un moment definitoriu in viata mea profesionala: primul pas catre o certificare internationala de renume si obtinerea unui job in strainatate. De asemenea, mi-a schimbat perspectiva asupra marketingului. Inainte credeam ca doar companiile mari au resursele necesare pentru a crea campanii de success. Am invatat insa ca orice marketer creativ poate obtine rezultate cu resurse limitate, iar cunostintele dobandite in timpul cursului m-au ajutat sa imi indeplinesc fara emotii task-urile de zi cu zi.

Spre deosebire de CIM, cursurile post universitare pe care le fac acum la The Institute of Direct and Digital Marketing, sunt considerabil mai scumpe si potrivite pentru studentii auto didacti. The IDM ofera cateva materiale online, carti obligatorii, un curs de doua zile face-to-face si cam atat. Este responsabilitatea fiecarui cursant sa invete, sa faca testele din anii precedenti, sa isi scrie lucrarile de diploma si sa se pregateasca pentru examene.

Cursul a reprezentat un moment definitoriuin viata mea profesionala: primul pas catre o certificare internationala de renume si obtinerea unui jobin strainatate. De asemenea, mi-a schimbat perspectiva asupra marketingului.

In timpul cursurilor CIM am avut insa mult mai mult suport: un tutore dedicat, webinare live saptamanale cu profesori, forum de discutii, taskuri periodice pentru a ne pregati pentru proiectele finale si materiale de curs excelente.

Ce i-ai sfatui pe tinerii romani care vor sa lucreze in strainatate in domeniul marketingului?

Învatati tot timpul! Marketingul digital este un domeniu dinamic in care pentru a excela este obligatoriu sa va dezvoltati constant.

Know your figures! Noul trend in UK este data driven marketing, deci orice alegeti sa faceti din marketing digital sa optati pentru o abordare analitica.

Aveti rabdare! Procesul de recrutare poate dura si pana la doua luni si include interviu telefonic, interviu face-to-face, teste practice si uneori si teoretice. Daca vreti sa nu riscati financiar puteti incepe sa aplicati din Romania folosind un numar de telefon din UK (se pot cumpara de la Skype pentru cativa euro).

Aveti incredere in voi! Daca faceti cursurile CIM sunteti la fel de bine pregatiti ca orice alt candidat!

Multa bafta!

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.