Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Evolutia unui profesionist de marketing pe axa Romania-Franta.

30 Mar 2017

Cu o experienta de peste 10 ani de marketing B2B si B2C in Romania, Anna-Maria Palaghianu lucreaza acum cu succes ca profesionist de marketing in Franta. Anna a coordonat proiecte de marketing in arii cat se poate de diverse de marketing si comunicare, de la strategie de marketing si brand pana la proiecte de marketing online, customer centricity si customer loyalty. Toate acestea pentru companii mari si branduri puternice si generoase in oportunitati, dar si bogate in provocari pentru cei care le coordoneaza, cum ar fi Dacia-Renault sau Holcim. Experientei in cadrul unor mari corporatii, Anna i-a adaugat permanent si o preocupare pentru training si cursuri de specialitate, desi acest lucru nu a fost usor de gestionat avand in vedere complexitatea rolului un profesionist de marketing. Este o dovada ca un program de certificare CIM este un pasaport pentru profesionistii de marketing oriunde in lume. 

Dupa ce a urmat modulul de Marketing din cadrul programului EMBA al Tiffin University, a decis sa urmeze un program de certificare internationala in marketing, studiind acum pentru obtinerea certificarii Diploma in  Professional Marketing din cadrul CIM (Chartered Institute of Marketing). A absolvit cu Distinction modulul Digital Strategy din acest program si continua in prezent cu Strategic Marketing si Mastering Metrics. Ce spune despre experienta studiului la Institutul de Marketing pentru certificarea internationala Chartered Institute of Marketing (CIM) si cum i-a schimbat acesta perspectiva?

 

Ce ne poti spune despre experienta ta de studiu de pana acum? 

Desi am urmat pana acum doar un modul al Diplomei, pot spune ca experienta de studiu a fost mai complexa si mai intensa decat ma asteptam. Acest decalaj intre asteptari si realitate se datoreaza partial si stilului de studiu cu care am fost obisnuita pana acum in Romania. Cu CIM /Oxford College of Marketing a fost diferit: totul este mai procedural si mai formal, cantitatea de informiatii pe care trebuie sa o parcurgi si sa o stapanesti este considerabila, exigentele sunt inalte. Asta m-a facut sa depun mult efort si sa aloc mai multe ore de studiu decat anticipasem initial. 

 

Aplicand teoria la un caz concret am realizat un plan de marketing digital real, fundamentat si perfect aplicabil.

Un alt aspect important ce caracterizeaza modul de lucru si de evaluare este accentul pe care modulul il pune pe proiectul final, care indirect m-a determinat sa aprofundez anumite aspecte ale materiei si sa neglijez altele. Este adevarat ca prin structura proiectului, cursantul este obligat sa treaca prin marile axe strategice si sa abordeze marile teme transversale, dar aplicarea proiectului la un context anume canalizeaza studiul spre un aspect sau altul. De exemplu, in cazul meu, la modulul de Digital Strategy, am lucrat pe tema achizitiei de lead-uri, netratand astfel deloc partea de loializare. Partea pozitiva a acestei abordari este ca aplicand teoria unui caz concret am realizat un plan de marketing digital real, fundamentat si perfect aplicabil.

 

Cat timp ti-a luat pregatirea primei lucrarii? 

Lucrarea finala se pregateste treptat, trecand prin etape intermediare de validare. Nu am monitorizat exact cat am studiat pentru fiecare etapa, dar saptamanile premergatoare deadline-urilor erau foarte intense, lucrand circa patru-sase ore pe zi. In acest timp, am inclus atat partea de pregatire teoretica, cat si lucrul efectiv la redactariea lucrarii.

 

Cum ai imbinat studiul cu munca si, mai ales, cu viata de familie? 

Intentionam de mult sa urmez cursurile CIM, dar am amanat permanent acest lucru din motive de timp. Anul 2016 mi-a permis printr-o conjunctura favorabila sa pot, in sfarsit, sa gasesc timpul necesar, dar  in conditiile obisnuite in care muncesti minim opt-zece ore pe zi si ai o familie de care sa te ocupi, studiul cere multa organizare si efort. E drept ca deadline-urile pot permite un stil de lucru in salturi, dar ele pot fi destul de stranse; in plus, cantitatea considerabila de informatii ce trebuie parcursa necesita investitie serioasa de timp si putere de concentrare.  

 

Ce ti-a placut cel mai mult pana acum? 

Printre aspectele pozitive pot sa mentionez:

- platforma OxCom Learning, care este un instrument foarte valoros de informare si de pregatire, continand cursuri, articole, webinare, podcasturi, forumuri etc. Initial mi s-a parut complexa si mi-a luat putin timp pana m-am obisnuit cu ea, dar, ulterior, in calitate de cursant la distanta, s-a dovedit de nepretuit.

- sistemul de tutoring care mi se pare eficient si bine pus la punct; este de real ajutor si intr-adevar m-a ghidat bine in intelegerea si respectarea cerintelor;

- flexibilitatea pe care mi-a dat-o studiul online si care a fost un criteriu important in evaluarea optiunilor de cursuri / diplome de marketing;

- calitatea informatiilor si a actului de studiu care este peste asteptarile mele; pot spune ca la finalul acestui master voi ramane nu doar cu o diploma, ci cu informatii relevante, cu metode si instrumente de lucru verificat si eficiente care vor da si mai multa substanta si credibilitate activitatilor de marketing.

 

Cum  este noul tau job? Exista diferente intre practica de marketing din Romania si exigentele din Franta? 

Avand in vedere ca sunt in noul job de relativ putin timp, e prematur sa trag concluzii, dar la prima vedere pot sa spun ca exigentele de profesionalism si implicare sunt inalte, proiectele foarte complexe, cerand de la un Marketing Manager implicare activa si pe partea de Sales sau Operations, conferindu-i greutate decizionala si strategica si ducandu-l mai aproape de piata. Personal, consider aceasta abordare o provocare foarte interesanta, avand in vedere ca unul din pacatele joburilor de marketing din Romania este ca, fiind foarte incarcate pe partea de dezvoltare si implementare de proiecte, nu lasa prea mult timp pentru prospectarea pietei si o cunoastere mai indeaproape a clientilor. 

Tin sa precizez insa ca si in Romania am avut norocul sa lucrez in companii extrem de ofertante din punct de vedere al complexitatii abordarii de business si  al rolului omului de marketing. Varietatea proiectelor pe care le-am gestionat si profesionalismul oamenilor cu care am lucrat m-au ajutat sa ma dezvolt permanent si sa evoluez profesional.

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.