Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Trei abilitati indispensabile in marketing anul acesta

22 Ian 2017

In prezent, sa tii pasul cu toate noutatile si inovatiile in marketing nu este deloc usor. Atat de multe platforme, sisteme, canale si instrumente stau la dispozitia marketerilor, incat este dificil sa fie toate urmarite si utilizate in intregime. De aceea, este nevoie de anumite strategii in abordarea acestei situatii  si concentrarea pe nevoile si specificul industriei lor pentru a decide ce aduce cu adevarat valoare in compania in care acestia lucreaza.  

De exemplu, o echipa de marketing poate opta pentru mentinerea strategiei actuale de AdWords, in timp ce investigheaza noi modalitati de a imbunatati mixul de marketing general sau social media. Alti manageri, pot descoperi importanta pregatirii sau infiintarii de departamente de Customer Experience. Altii, sa descopere ca dincolo de trainingul de marketing digital, intoarcerea la lucrurile de baza si  formarea de abilitati solide de strategic marketing sunt cheia spre cresterea sustenabila pe termen lung pe care o doresc managerii.

Desigur, marketerii incearca sa puna accent pe instrumentele care le aduc cele mai bune rezultate. Pentru asta ei trebuie sa stie ce si ce tehnologii au fost actualizate recent, dar si ce tehnici functioneaza in piata.         

Janet Low, Vice Presedinte Servicii Clienti pentru regiunea Asia-Pacific (APAC) la Epsilon International considera ca anul acesta este importanta abordarea urmatoarelor directii de actiune:

1. CRM

Sistemele CRM (Customer Relationship Management)  fac  parte deja de mai multi ani din tehnologiile de marketing. Ceea ce vrea Janet Low sa sublinieze insa este faptul ca acum CRM-ul este important pentru fiecare etapa din ciclul de viata al clientului. Iar asta inseamna ca toti marketerii ar trebui sa se familiarizeze cu aceasta tehnologie. Informatiile furnizate de sistemul CRM poti fi folosite pentru:

  • O mai buna definire si segmentare a publicului tinta in campaniile de email marketing.
  • Construirea de audiente folosind Facebook si Google.
  • Segmentarea clientilor in functie de istoricul achizitiilor si de comportamentul lor pe pagina web si nu doar in functie de varsta sau gen.

2. Analiza datelor

De mai bine de un secol, marketerii au analizat datele pe care le aveau despre clienti, insa intr-un mod rudimentar din cauza lipsei de consistenta a acestora. Acum insa, marketerii au la dispozitie suficiente date pe baza carora sa poata trage concluzii relevante.

Iata trei moduri simple  in care analizarea datelor de marketing poate ajuta rapid in practica:

  • Livrarea de continut personalizat in functie de profilul clientilor.
  • Schimbarea frecventei mesajelor in functie de rata de succes a campaniilor de email marketing si ale campaniilor publicitare.
  • Actualizarea conceptelor creative in functie de feedback-ul din social media si din recenziile clientilor in legatura cu gradul de intelegere al acestora vizavi de brand.

3. Cartografierea comportamentul clientului in interactiunile cu compania (Customer Journey Mapping)

In prezent, exista suficiente date relevante care sa-i ajute pe marketeri sa-si inteleaga mai bine clientii si comportamentul acestora.  

Cu alte cuvinte, marketerii care aleg sa analizeze „traseele” clientilor pe parcursul diverselor interactiuni cu compania si initierea unor programe de Customer Experience,  se afla cu un pas inainte concurentei. Ei vor investi mai eficient in media, isi vor imbunatati indicatorii de performanta (precum Net Promoter Score), vor reduce timpul de conversie si vor creste rata de retentie a clientilor. Un curs dedicat evaluarii, masurarii si monitorizarii cum este cel de Mastering Metrics, poate sa-i ajute sa livreze rezultate mai bune in organizatii, sa utilizeze mai eficient datele de marketing disponibile si sa se concentreze pe cuantificarea rezultatelor si impactului financiar al muncii lor. 

Speram ca oamenii de marketing si HR in cautare de solutii si idei de training viabile sa aleaga mai usor din  noianul de trenduri, solutii si tehnologii de marketing disponibile sa tine cont de aceste idei pentru un an incununat de succes.

 

Cristina Lincu

Cristina Lincu este consultant in comunicare si content writer, cu o experienta de peste 15 ani in marketing, jurnalism si comunicare, atat in Romania, cat si in Spania.

Aici a coordonat activitati de marketing in diferite companii, precum Western Union sau MoneyGram, dar si proiecte dedicate comunitatii romanesti din diaspora („Roman in Lume” – ziar de limba romana, emisiuni, evenimente, site). In on-line administreaza mai multe bloguri, este co-fondator al platformei Chic-Elite.ro, fiind si detinatoarea unui premiu pentru blogging creativ (SuperBlog 2014).

Specializarea in marketing se imbina astfel perfect cu pasiunea si talentul pentru scris.

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.