Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Bianca Iovu, B2B Sales & Marketing Manager, despre aplicabilitatea cursurilor CIM

16 Sep 2014

Bianca Iovu si-a inceput cariera ca asistent de vanzari la Expressoft Technology, o companie ce vinde solutii software si hardware pentru domeniile horeca, retail, delivery, quick service, sport&spa pe vremea cand inca era studenta la Academia de Studii Economine, sectia Comert. Dupa ce a demonstrat ca este un angajat performant a fost promovata in departamentul de Logistica, iar de doi ani se ocupa de departamentul de marketing de la Expressoft Technology. Este mandra ca a avut o crestere organica in companie pentru ca, spune ea, a avut foarte multe de invatat despre domeniul in care a evoluat.

Care este rolul tau in companie si cum contribuie munca ta la performanta si vanzari?

Incepand de la 1 septembrie am fost promovata in functia de Sales and Marketing Manager. Cursurile Chartered Institute of Marketing (CIM) m-au ajutat sa ma perfectionez, ceea ce a contribuit la decizia managerului meu de a-mi atribui mai multe responsabilitati. M-am documentat foarte mult inainte de a urma aceste cursuri si m-a interesat modul in care pot aduce beneficii atat mie, cat si companiei prin ceea ce invat. Puteam sa aleg orice alta varianta de cursuri on-line, insa, mi-am dat seama ca ceea ce se face la CIM are aplicabilitate directa in activitatea mea zilnica de la serviciu.

Pana acum am sustinut vanzarile prin campanii de promovare, organizarea de evenimente nationale si internationale, transmiterea de comunicate de presa si newslettere, realizarea de prezentari video si studii de caz, campanii promotionale, promovare website si altele, toate fiind  coordonate sau realizate chiar de mine. Din acest moment, deoarece vanzarile au intrat sub responsabilitatea mea,  am oportunitatea sa le integrez cu activitatile de marketing, sa urmaresc efectele si rezultatele mult mai bine si sa ajustez in permanenta strategiile aplicate. 

Este diferit marketingul din zona business to business?

Chiar daca clientii nostri finali nu sunt consumatorii, ci alte companii, ne ghidam dupa faptul ca in final tot cu oameni lucram, asa ca aplicam strategii cu gandul la acestia. N-as putea spune ca este diferit.

Lucrezi cu clienti de pe piete internationale. Cum este colaborarea cu acestia?

Da, compania in care lucrez (Expressoft Technology) este intr-un proces continuu de dezvoltare pe pietele internationale ceea ce imi ofera oportunitatea sa colaborez cu diversi clienti din alte tari precum Emiratele Arabe Unite, UK, Franta, Croatia, Moldova si altele. Cerintele difera foarte mult de la client la client si de la tara la tara, insa suntem in permanenta flexibili pentru a raspunde prompt solicitarilor primite. Datorita legislatiei, culturii si preferintelor diferite din fiecare tara in care suntem prezenti, departamentul de marketing si vanzari lucreaza intens pentru a aplica strategiile in concordanta cu asteptarile clientilor din tara respectiva.

Cum interactionezi cu oamenii de marketing din alte tari?

Avem atat furnizori externi, ceea ce inseamna ca le promovam produsele pe piata din Romania, dar si distribuitori care ne promoveaza produsele pe pietele pe care le reprezinta.

Avand in vedere ca ne aflam intr-un plin proces de dezvoltare,  cu parteneri in tari precum Emiratele Arabe Unite,  Marea Britanie, Croatia, Moldova si SUA, organizam intalniri si prezentari de produse la evenimente internationale. Acesta este un aspect foarte important, partenerii trebuie sa inteleaga foarte bine produsele, mai ales ca este vorba despre o aplicatie software. Oferim suportul nostru in tot acest proces, incepand de la furnizarea de materiale de prezentare, asistenta prin remote control si, inclusiv, deplasarea noastra acolo unde este nevoie.

Nu ne lovim de probleme de comunicare cu oamenii de marketing din strainatate pentru ca ne ghidam dupa acelasi scop, de a creste vanzarile prin cresterea ratei de satisfactie a clientului final.   

Care sunt principalele schimbari legate de tehnologie si canalele de comunicare recente cu care te confrunti?

Orientarea cumparatorilor catre mediul online se resimte si in domeniul nostru de activitate, majoritatea clientilor luand decizia de a cumpara dupa ce cauta informatii despre companie si despre produse pe site. Acest comportament reprezinta un avantaj deoarece clientii si potentialii clienti au oportunitatea sa vizualizeze informatii complete despre produsele companiei in orice moment al zilei fara costuri suplimentare. Totodata, site-ul sustine vanzarile online pentru comenzile venite de la clienti din Romania si din afara tarii. Datorita oportunitatilor diverse oferite de acest instrument de vanzare si promovare, acordam o mare importanta aspectului si calitatii informatiilor si in permanenta imbunatatim si analizam  continutul afisat. In curand, vom implementa si o sectiune de blog, pentru ca stim cat este de important continutul de calitate. Suntem prezenti si in retelele de socializare, avem conturi de companie pe Facebook, LinkedIn, Twitter si Pinterest pe care le tinem in permanenta actualizate prin postarea de articole de interes pentru domeniile catre care ne adresam cu scopul de a creste rata de recunoastere a brandului in mediul online. 

Cum s-a modificat traseul de achizitie al consumatorilor  in industria voastra?

Pentru majoritatea clientilor nostri a devenit mult mai comod si avantajos sa plaseze comenzile online deoarece platforma pe care o utilizam ofera diverse avantaje precum: posibilitatea de a repeta comanda anterioara, acumularea de puncte in baza carora acestia pot beneficia de discounturi la comenzile ulterioare, preturi mai mici la achizitionarea online a anumitor produse, rapiditate si promptitudine in procesarea comenzilor.

Cum ai colaborat pana acum cu colegii de la vanzari?

Am avut o colaborare stransa si am incercat de fiecare data sa integram strategiile aplicate. 

Colegii de la vanzari sunt interesati sa vanda cat mai mult, asadar cu cat este mai mare prezenta marketingului, cu atat ei isi pot face treaba mai bine.  Strategia de marketing trebuie sa se integreze cu cea de vanzari, asadar pe langa planul anual, stabilim saptamanal un plan de actiune comun astfel incat vanzarile sa intervina concomitent in zonele in care marketingul actioneaza, dar si invers.

Care sunt principalele tipuri de obiective sau intiative cerute de alte departamente catre voi?

Dezvoltatorii au nevoie ca interfata aplicatiei sa urmareasca un anumit tipar, sa fie interactiva si usor de folosit, asa cum operatorul si-o doreste, iar pentru asta departamentul de marketing a colaborat indeaproape cu departamentul de dezvoltare.

Povesteste-ne despre o initiativa de marketing de care esti mandra?

In noiembrie 2012 am lansat noile solutii software expressoft si totodata am prezentat noul brand sub care se face cunoscuta compania. A fost un eveniment unde au participat aproximativ 350 de persoane si sunt mandra de el pentru ca prezentarile au iesit foarte bine, iar timp de doua ore participantii au fost captivati de solutiile prezentate. Succesul s-a masurat prin cresterea numarului celor interesati de solutiile expressoft dupa acest eveniment.

De ce ai ales sa te perfectionezi cu Chartered Institute of Marketing ?

Am inceput cu niste cursuri de marketing online necertificate ce m-au stimulat sa urmez un curs recunoscut international cu un plan de invatamant complex si propice mediului competitiv in care lucrez. Structura cursului pe mai multe module de invatamant cu cerinte si tinte precise reprezinta un stimulent profesional. 

Cum te-ai pregatit pentru lucrare?

Am inceput sa ma pregatesc pentru aceasta lucrare din timp, deoarece saptamanal, numarul de ore pe care il puteam acorda pentru scrierea acesteia era limitat. Pentru realizarea lucrarii m-am ocupat in general seara dupa ce ma intorceam de la serviciu si in weekend-uri, doar o singura data mi-am luat concediu doua zile pentru a ma ocupa in mod special de acest proiect.

O mai mare parte din timp am alocat-o pentru structurarea efectiva a lucrarii, prin planificarea capitolelor si a ceea ce urma sa redactez. Am reluat materia de cateva ori pana mi-am organizat structura lucrarii pe care aveam sa o fac si a durat cam doua luni pana am finalizat-o.

Imi plac cursurile Chartered Institute of Marketing pentru ca au o aplicabilitate foarte mare. Am invatat materia in timp ce aplicam notiunile la job.

Un material realizat în exclusivitate pentru eJobs de Institutul de Marketing de Georgiana Ene.

Institutul de Marketing oferă cursuri de marketing si suport pentru obtinerea de certificări profesionale în marketing, marketing digital si comunicare împreună cu Oxford College of Marketing si Chartered Institute of Marketing. Mai multe detalii despre cursuri si certificări găsiti la  www.institutuldemarketing.ro.

 

 

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.