Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Duminică, 07 Noiembrie 2021

Cum se pot întâlni studiile tehnice cu marketingul altfel decât într-o companie producătoare de materiale de construcții? Cum se poate face performanță în acest context? Prin oameni conduși de pasiune și profesionalism, așa cum este managerul de marketing al companiei Xella România, Ramona Pîrlog. Despre cum poți valorifica relațiile dintre departamente, despre cum îmbini comunicarea prin forța de vânzare cu brandingul, dar și despre surse de energie inepuizabile precum cauzele sociale în care crede, puteți parcurge mai jos un interviu plin de inspirație.

Pe scurt, cum te autodefinești ca om și ca profesionist în marketing?

Pot spune că sunt un om și un profesionist, deopotrivă, curios, mereu interesat să descopere lucruri noi și să înțeleagă cum funcționează lucrurile. Totodată, mă concentrez în egală măsură atât pe dezvoltarea personală, cât și profesională.

Ce sau cine te-a inspirat până în prezent în carieră?

Cred categoric că educația pornește de acasă. Primele persoane care au jucat un rol cu adevărat important în ceea ce urma să devin, au fost părinții și bunicii. Ei m-au inspirat să devin tot mai bună în tot ceea ce fac. Alegerile în materie de școală mi-au fost inspirate de trei profesori care mi-au marcat evoluția. Profesoara de fizică din școala gimnazială, iar ulterior aveam să termin o facultate tehnică, profesorul de economie din liceu a cărui influență se vede zi de zi în activitatea mea de om de marketing, și profesoara de religie care mi-a făcut cunoștință cu voluntariatul, pe care odată ce am început să îl practic, la 13 ani, nu m-am mai oprit decât pentru perioade scurte de timp. Consider că este foarte important să întâlnim acele persoane care prin experiența lor, ne pot ghida prin viață. Astfel, am ales să investesc în conceptul de mentor, cu speranța că se va răspândi tot mai mult și la noi în țară. În prezent, urmez cursurile unui program de management din cadrul Bucharest International School of Management. Sunt extrem de încântată de modul de predare, de experiența și talentul oratoric la profesorilor. În viața de zi cu zi, mă inspiră foarte mult oamenii cu care interacționez.  Pot spune că am și am avut mereu noroc de oameni faini în jur, de la șefi la colegi, la prieteni și așa mai departe.

De ce marketing? Și de ce într-un domeniu care poate să pară rigid din exterior? Și care poate să pară predominant destinat genului masculin?

Sunt om de marketing cu facultate tehnică, Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului (USAMV București), specializarea Inginerie Economică în Construcții. Aș putea spune că marketingul m-a ales pe mine și asta pentru că în primul an de master am fost recrutată de o companie românească pe rolul de Marketing Specialist. Și așa a început povestea mea de dragoste cu marketingul. Am vrut să cresc, să descopăr, motiv pentru care am început să fac tot mai multe cursuri de formare și specializare în marketing, management, sales și leadership atât în România, cât și în Germania.

Iar din 2018, m-am alăturat echipei Xella România, principalul jucător pe piața de zidărie din România cu două branduri de produs – Ytong și Macon – și cu brandul de termoizolație Multipor, pe poziția de Marketing Manager, îmbinând perfect formarea mea de inginer cu anii de experiență în marketing și vânzări. Înclinațiile mele sunt preponderent tehnice și analitice, fapt ce mă fac să fiu potrivită pentru acest domeniu. Și cel mai important, cu energia și creativitatea mea aduc culoare în acest domeniu preponderent masculin

Ați integrat continut video în cele mai recente activări online, iar despre Tik Tok s-a spus că este rețeaua unei grupe de vârstă extrem de tinere. Cum au fost primite de public mesajele pe acest canal?

Tik Tok este o platformă veselă, lucru ce ne-a inspirat să fim mai creativi ca niciodată. Am mizat pe faptul că mediul video îi face pe oameni să se simtă în mod specific mai conectați și mai implicați în lumea înconjurătoare. Surpriza a venit în momentul în care am văzut statisticele – cu toate că tinerii sunt mai atrași de Tik Tok decât celelalte categorii de vârstă, campania noastră a avut o vizibilitate foarte bună și în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 45 și 55 de ani. Odată ce am observat acest lucru, am continuat și am abordat cât se poate de direct preconcepțiile. Am creat content care să atragă atenția pe bune și care să facă din BCA un subiect de discuție.

Când, unde și cum se întâlnesc din punctul tău de vedere departamentele unei companii pentru a pune în mijloc clientul? Care sunt responsabilitățile și limitările echipei de marketing în acest demers?

Personal, cred că sunt foarte puține departamente care nu interacționează deloc cu clientul. La Xella, interacțiunea cu clientul este dată de intersecția unui trio între marketing, vânzări și producție, care beneficiază, desigur, și de suportul venit din partea celorlalte departamente. Și afirm acest lucru, deoarece echipa de producție are în responsabilitatea sa calitatea produsului, iar cea de marketing are responsabilitatea de a construi branduri, de a cunoaște piața și de a comunica eficient cu clienții. Iar împreună cu echipa de vânzări, se asigură ca cei care interacționează cu brandurile noastre să aibă o experiență cât mai bună. Cred că limitările vin din perspectiva inovației, mai ales în domeniile tehnice.

Este responsabilitatea socială corporativă un demers de marketing? De ce?

Responsabilitatea socială corporativă este un demers care susține valorile în baza cărora funcționează compania. Trăim în comunități, exploatăm corect resursele, implementăm măsuri sustenabile și ne respectăm clienții, partenerii și angajații. Da, responsabilitatea socială corporativă este un demers de marketing prin care facem acțiuni pentru comunitate și mediu menite să contribuie la o viață mai bună. Tocmai în spiritul acestei determinări, am decis susținerea mai multor proiecte de CSR printre care amintesc Spitalul Marie Curie, unde am susținut construcția primului spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România cu 1.700 de metri pătrați de sistem constructiv Ytong eficient energetic. Sau proiectul Școala de Olărit de la Colți, primul atelier de acest fel din zonă, deschis ca spațiu de lucru al artiștilor în regim de rezidență și școală. Școala de Olărit este un proiect dezvoltat în spiritul valorilor care ne ghidează întreaga activitate – solidaritate și responsabilitate – și suntem mândri să fim parte dintr-un proiect ce va reprezenta un viitor reper cultural important din zona Buzăului, care va susține olăritul local și național și care va avea, de asemenea, beneficii sociale pentru comunitatea locală.

Investiții în branding sau în forța de vânzare? Cum se înclină balanța?

Nu sunt de părere că acestea sunt mutually exclusive, ci consider că ele se completează foarte bine. Atunci când investești în branding, vrei să oferi o identitate produsului care să îl poziționeze corect în piață, dar investești periodic în forța de vânzări, pentru a te asigura că mesajele ajunse în piață sunt conforme cu identitatea și valorile brandului și că acestea sunt unitare, indiferent de persoana care le comunică. Cred foarte mult în colaborarea dintre marketing și vânzări, iar la Xella încercăm realmente să o facem să funcționeze, mai ales că CEO-ul companiei, Marius Dragne, încurajează foarte mult această practică.

Eforturi pentru a genera new business sau pentru a fideliza portofoliul de clienți actual? Pentru ce optezi?

Depinde foarte mult de natura businessului și de strategia de marketing. Sunt businessuri unde clienții cumpără o dată sau de maxim două ori pe parcursul vieții, iar atunci efortul mai mare este normal să se îndrepte către generare de new business.

În cazul nostru, de exemplu, avem ambele strategii, în funcție de tipul de client. Dar cred foarte mult în word-of-mouth și în faptul că un client mulțumit te recomandă către alți potențiali clienți. La Xella tratăm cu maximă seriozitate satisfacția clienților. Răspundem fiecărei reclamații în parte și, împreună cu echipa de vânzări, ne asigurăm că avem clienți mulțumiți. Toate aceste demersuri le facem pentru că vrem să ne îmbunătățim constant serviciile și produsele oferite.

Care estimezi ca va fi tendința in ceea ce privește îmbinarea dintre offline și online?

Trăim vremuri interesante și tendința de digitalizare a fost mult accentuată de pandemie. Vedem acest lucru în toate industriile. Spre exemplu, magazinele de haine devin, mai degrabă, showroomuri de prezentare încurajând cumpărăturile online. Cu siguranță și în construcții lucrurile se schimbă. Poate nu cu aceeași viteză că în alte industrii, dar și noi observăm impactul acestei tendințe.

Din perspectiva comunicării de marketing, cred în continuare și în canalele tradiționale, dar este evident că pilonul principal, în acest moment în piață, este cel digital. Noi facem campanii în online de aproape zece ani deja și avem rezultate foarte bune, măsurabile. Suntem la un click distanță de persoanele care își construiesc o casă cu sfaturi și informații, scopul final fiind acela de a oferi o experiență pozitivă consumatorilor, oferindu-le soluții de zidărie pentru locuințe sănătoase și eficiente energetic.

Revenind un pic la customer focus, unde crezi că este limita dintre responsabilitatea departamentului de marketing și cea a celui de resurse umane când vine vorba despre trainingul angajaților care au contact direct cu clienții?

 Din punctul meu de vedere, responsabilitatea departamentului de HR este de a căuta și alege oamenii potriviți. Potriviți companiei, brandului sau serviciilor oferite. Și, bineînțeles, să îi formeze astfel încât să dobândească skillurile necesare jobului lor: cursuri de negociere, comunicare, public speaking, personal branding, etc. Mai exact, „cum să zică”. Marketingul vine cu „ce să zică”. Plecând de la skillurile deja conturate de HR, responsabilitatea departamentului de marketing este să se asigure că toți angajații înțeleg misiunea, valorile companiei, ale brandului, că știu poziționarea în piață, și că au toate instrumentele de comunicare necesare. De asemenea, cred foarte mult în lucrul în echipa, indiferent că vorbim de oameni din același departament sau departamente diferite. Cred că dacă toată lumea cunoaște și înțelege misiunea și obiectivele companiei, vor trage în aceeași direcție și rezultate vor fi pe măsură.  

Cum îți încarci bateriile și te motivezi pentru a avea energie în toate proiectele pe care le derulezi? (Mă refer atât la jobul full time cât și la activitatea din organizații de charity, conform LinkedIn)

 Find a job you enjoy doing, and you will never have to work a day in your life,” în cuvintele lui Mark Twain. Dar realitatea nu este chiar așa, pentru că nu toate zilele sunt roz și nu mereu facem doar ce ne place. Cel mai important este să fim sinceri cu noi și chiar să găsim lucruri pe care să le facem cu pasiune. Pentru mine, nu este sustenabil să fac ceva în care nu pun suflet sau nu cred.

Profesional, îmi place foarte mult să am o activitate dinamică, să mă implic în proiecte noi, să interacționez cu oameni, să concep strategii, planuri de business, să merg la filmări sau chiar să mă întâlnesc cu clienți pe șantier. În timpul liber, mă implic în cauzele în care cred, prin activități de voluntariat. Cred foarte mult în echilibru, iar pentru mine echilibrul înseamnă un job frumos, viață personală, sport, viață socială, educație continuă și hobbyuri. Îmi încarc bateriile exact din ceea ce fac. Din interacțiunea cu oamenii, din proiectele pe care le punem în aplicare. Iar când se termină energia de tot, fug acasă la părinți sau într-o vacanță. Oriunde, numai soare să fie. 

 

Published in Interviuri

Noutati

Webcast CIO Talks – Powered by CIO Council – Stories about Data, Technology, Diversity, Equality and Inclusion

Webcast CIO Talks – Powered by CIO Council – Stories about Data, Technology, Diversity, Equality and Inclusion

CIO Council și Revista CARIERE organizează miercuri, 8 decembrie, între orele 14.00-16.00, o nouă ediție din seria de evenimente online CIO TALKS – Powered by CIO Council cu tema: Povești despre date, tehnologie, diversitate, egalitate și...

Vodafone România echipează Salvamont cu sisteme de localizare a victimelor avalanșelor

Vodafone România echipează Salvamont cu sisteme de localizare a victimelor avalanșelor

Vodafone România sprijină Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (Salvamont România) cu achiziția de echipamente de localizare a persoanelor surprinse de avalanșă sau care s-au rătăcit pe munte. Proiectul...

Motivația și comportamentul generației Z, în 2021. Cum privesc tinerii banii și care sunt factorii după care își ghidează viața

Motivația și comportamentul generației Z, în 2021. Cum privesc tinerii banii și care sunt factorii după care își ghidează viața

Reprezentanții generației Z susțin că fac achiziții echilibrate, în egală măsură în online și offline, în vreme ce mai mult de jumătate dintre tineri (51%) și-au propus să economisească și...

Management nou la agenția de marketing public relations More than Pub

Management nou la agenția de marketing public relations More than Pub

Fondatoarea agenției – după ce și-a făcut cunoscută, încă de anul trecut, intenția de a se retrage din compania fondată în 2003 – cedează managementul More than Pub Cătălinei Georgescu,...

Studiu Reveal Marketing Research: Noul an școlar. Temerile și așteptările părinților privind începerea cursurilor.

Studiu Reveal Marketing Research: Noul an școlar. Temerile și așteptările părinților privind începerea cursurilor.

Luni, 13 septembrie 2021 este al doilea an la rând când școala a început în vremuri de pandemie. În cadrul studiului realizat de compania de cercetare Reveal Marketing Research, au...

Studiu Reveal Marketing Research despre reciclare și comportamentul românilor: Românii sunt tot mai preocupați de starea mediului înconjurător.

Studiu Reveal Marketing Research despre reciclare și comportamentul românilor: Românii sunt tot mai preocupați de starea mediului înconjurător.

8 din 10 români declară că își colectează gunoiul menajer selectiv. 53% dintre respondenții cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 ani declară că folosesc în cea mai mare parte...

Solve For Tomorrow by Samsung - competiția națională care încurajează elevii să găsească idei inovatoare prin tehnologie și educație, pentru binele comunității

Solve For Tomorrow by Samsung - competiția națională care încurajează elevii să găsească idei inovatoare prin tehnologie și educație, pentru binele comunității

Samsung România lansează, pentru prima dată în țara noastră, competiția națională Solve for Tomorrow. Competiția se adresează elevilor de liceu (16-18 ani) și își propune să aducă împreună tehnologia, educația,...

Studiu Reveal Marketing Research: gătit acasă versus food delivery

Studiu Reveal Marketing Research: gătit acasă versus food delivery

Potrivit celui mai nou studiu realizat de Reveal Marketing Research, 43% dintre români declară că gătesc zilnic sau aproape zilnic și 14% susțin că își comandă mâncare cu livrare la...

BrandRO 2021: Top 50 cele mai puternice branduri românești

BrandRO 2021: Top 50 cele mai puternice branduri românești

Anul 2021 vine cu o premieră în studiul BrandRO: Arctic și Borsec ocupă locul 1 în clasamentul celor mai puternice brandurilor românești. Următoarele două poziții sunt ocupate de eMag și...

Studiu Reveal Marketing Research: Iubirea față de Dumnezeu, mai mult decât frica, îi determină pe românii creștin-ortodocsi să respecte obiceiurile creștinești

Studiu Reveal Marketing Research: Iubirea față de Dumnezeu, mai mult decât frica, îi determină pe românii creștin-ortodocsi să respecte obiceiurile creștinești

Un nou studiu național realizat de Reveal Marketing Research a analizat comportamentul religios în rândul romanilor de religie creștin ortodoxa, care cred în Dumnezeu.  Din populația reprezentativă a României care...

Interviuri

Cum îți clădești o carieră în marketing digital în Marea Britanie?

Cum îți clădești o carieră în marketing digital în Marea Britanie?

O zi din viața unui Digital Marketing Specialist Veronica Bogdacenco face parte din categoria oamenilor pe care îi pasionează să caute soluţii la provocările lumii digitale. Asemenea unui detectiv, de...

Marketing în cărți pentru copii

Marketing în cărți pentru copii

Mia Barc (este pseudonimul autoarei) a scris seria Secretele unui puști afacerist, lecturi interesante pentru toţi copiii şi tinerii care doresc să înţeleagă mediul economic. Sunt publicate două cărţi în această serie...

„Planificarea strategică, abilitatea de a analiza date și a emite concluzii, abilitatea de a genera conținut relevant cât și dorința de a învăța constant sunt esențiale” - Liliana Țene

„Planificarea strategică, abilitatea de a analiza date și a emite concluzii, abilitatea de a genera conținut relevant cât și dorința de a învăța constant sunt esențiale” - Liliana Țene

Ce înseamnă profesionalizarea în marketing și de ce e important să ținem cont în strategia de marketing? Cum se adaptează aceasta odată cu migrarea consumatorilor către digital? Cum ne ajută...

România crește, învață, se disciplinează

România crește, învață, se disciplinează

Raluca Faibiș a creat compania Aqua Publis în 2010, la București, ca o agenție de marketing direct, care furniza pentru clienții săi campanii de e-mail marketing, management de promoții, servicii...

Marketing pentru România. Ce ar face profesioniștii din domeniu pentru țara noastră?

Marketing pentru România. Ce ar face profesioniștii din domeniu pentru țara noastră?

Pe parcursul anului 2021 am avut privilegiul de a intervieva mai mulți profesioniști care au background de marketing și care și-au dezvoltat cariera până la nivel executiv. Pe agenda acestor...

Cea mai importantă provocare - „Crearea de experiențe valoroase pentru consumatori pe toate canalele de interacțiune cu brandul” – Magda Coțofană

Cea mai importantă provocare - „Crearea de experiențe valoroase pentru consumatori pe toate canalele de interacțiune cu brandul” – Magda Coțofană

Ce schimbări importante au intervenit în modul și procesele de lucru odată cu creșterea accelerată a interacțiunilor digitale? Ce beneficii aduce un program de studiu certificat în activitatea de marketing...

Mediul video îi face pe oameni să se simtă în mod specific mai conectați și mai implicați în lumea înconjurătoare

Mediul video îi face pe oameni să se simtă în mod specific mai conectați și mai implicați în lumea înconjurătoare

Cum se pot întâlni studiile tehnice cu marketingul altfel decât într-o companie producătoare de materiale de construcții? Cum se poate face performanță în acest context? Prin oameni conduși de pasiune...

Învățarea continuă m-a ținut în priză

Învățarea continuă m-a ținut în priză

Teodora Adamache Brânzoi a evoluat și s-a reinventat permanent ca profesionist în marketing și comunicare, după un test de orientare profesională și ani de pregatire continuă. De la o carieră...

„Trainingul CIM mi-a conferit încrederea necesară pentru următorii pași în dezvoltarea carierei” - Maria Popescu

„Trainingul CIM mi-a conferit încrederea necesară pentru următorii pași în dezvoltarea carierei” - Maria Popescu

„Online marketing is all about the numbers, but people make those happen. Rolul meu este sa le aduc împreună, în armonie.”, spune Maria Popescu, Marketing Project Manager la Bioloka și...

„Investiția de resurse în educația noastră și în dezvoltare este cea mai bună investiție” – Andreea Guda

„Investiția de resurse în educația noastră și în dezvoltare este cea mai bună investiție” – Andreea Guda

Cum a ajuns să lucreze în marketing un absolvent de medicină veterinară? Care sunt principiile care te pot ajuta să crești în domeniul marketingului într-o reputată companie internațională cum este Johnson &...

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.