Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Vineri, 05 Iunie 2020

Cum se vede criza financiara din spatele rafturilor de carti din librarii si cu ce provocari se confrunta marketingul de carte? Am stat de vorba cu Andrei Aivanoaei, Director de Marketing Humanitas, despre situatia pietei de carte si solutiile necesare pentru sprijinirea acesteia, precum si despre initiativele recente ale editurii Humanitas. Andrei este si unul dintre cursantii Institutului de Marketing care studiaza pentru Certificatul Profesional în Marketing.
 
ADAPTARE IN STAREA DE URGENTA
Principala schimbare a fost inchiderea librariilor. Cu toate ca nu a existat o lege in acest sens, era un pas firesc de facut din motive de siguranta si protective, asa incat am suspendat activitatea intregului  lant de librarii la nivel national. Am functionat aproape doua luni doar cu Libhumanitas, libraria noastra online, incercand sa recuperam pe cat s-a putut din pierderile generate de lipsa incasarilor.
 
INITIATIVE ONLINE
Evenimentele programate au fost si ele, inevitabil, anulate. In schimb ne-am propus sa continuam publicarea de carti noi in ciuda faptului ca tendinta din jur era de a suspenda activitatea. Asa s-a nascut hashtagul #Continuam si campania „S-a inchis lumea? Poti deschide o carte” pe care am derulat-o pe toata perioada izolarii. A aparut mai intai din nevoia de a relua legatura cu cititorii nostri intr-o perioada de deruta in care se vorbea in permananta despre distantare si din dorinta de a-i tine la curent cu toate aparitiile editurilor Humanitas, Humanitas Fiction si Humanitas Junior. Campania a luat sfarsit odata cu redeschiderea librariilor din 15 mai, cu toate ca publicarea de titluri noi continua, doar ca intr-o lume ceva mai deschisa de data asta.


ABORDARI APRECIATE
Au fost edituri si librarii care au comunicat diferit fata de perioada de dinaintea pandemiei. In mesajele multora dintre ele a predominat solidaritatea, empatia, iar interesul comercial a trecut in plan secund. A aparut si un targ de carte virtual in care cititorii au avut parte de intalniri cu autori si lansari online ale cartilor nou aparute.

PROVOCARI
E o perioada dificil de gestionat. E vorba de o varietate de trairi si anxietati. Dincolo de grija si teama pentru sanatatea fiecaruia, pandemia a generat confuzie si ingrijorare si din punct de vedere economic. A existat si inca exista incertitudine in ce priveste multe business-uri si, implicit, viitorul profesional al multor persoane. In asemenea situatii, oamenii isi reevalueaza nevoile, in special din ratiuni financiare, si e putin probabil sa puna cultura in capul listei de prioritati. Asa apare si o prima provocare a unei edituri: sa continue sa starneasca interes pentru cartile sale intr-un asemenea moment de anxietate in care prioritatile se redefinesc. Si sa faca asta fiind privata de o buna parte a mijloacelor de promovare la care avea acces pana atunci. S-au anulat targuri de carte, evenimente si lansari in librarii, iar lipsa de incasari pe o perioada incerta de timp afecteaza inevitabil si bugetele de marketing care trebuie la randul lor reevaluate. Promovarea s-a facut in cea mai mare parte in mediul online care a devenit aproape singurul canal de comunicare.

Cred ca cifrele sunt mai relevante decat opinia unuia sau altuia. Sunt multi indicatori de care trebuie tinut cont, cifra de afaceri, populatia unei tari, titluri noi publicate, retelele de distributie. Combinatia dintre toate acestea duce la un rezultat. In ultimul studiu facut de Federatia Editorilor din Europa cifrele ne plasau spre coada clasamentului la nivel european.

Cred ca principala provocare e de a gasi resurse si cai pentru a stimula consumul de carte. Asta presupune un plan articulat si un efort de a ajunge la cititori prin cat mai multe metode, campanii, programe, evenimente. Nu e tot timpul usor in conditiile in care reusita acestor lucruri depinde intr-o mare masura de calitatea sistemului de educatie care de cele mai multe ori este inconsecvent cu el insusi si caruia ii lipseste de prea mult timp o continuitate in masuri.
 
SOLUTII
Cele cinci propuneri ale AER au aparut la cateva zile dupa intrarea in starea de urgenta si au fost, desigur, potrivite pentru momentul cand au fost facute. Exista in continuare un dialog intre AER si Ministerul Culturii pe tema asta precum si alte propuneri, campanii de incurajare a lecturii, vouchere etc. Dar piata de carte are nevoie de redresare nu din martie de cand a inceput pandemia, ci de cateva zeci de ani, deci masurile ar trebui sa fie aceleasi pe care actorii din piata de carte le tot reitereaza de ceva vreme prin toate canalele de care dispun.
 
CUSTOMER EXPERIENCE
In conditiile astea este esential sa oferi un customer experience cat mai bun. Definitia termenului e destul de complexa, dar in final, Customer Experience se traduce prin felul in care clientii resimt interactiunea cu brandul. E un set de factori care determina calitatea acelei interactiuni si care, in cazul nostru, e un proces destul de lung care incepe cu portofoliul editurii si se termina cu achizitionarea cartii. Ideal este ca pe tot parcursul acestui proces clientul sa aiba parte de experiente pozitive. Exista si etape intermediare la fel de importante, felul in care se comunica cu clientul, varietatea de optiuni pe care le are pentru a cumpara un produs, calitatea produsului, suportul care i se acorda inainte si dupa cumparare. In masura in care toate aceste lucruri functioneaza se poate vorbi de un Customer Experience bun, despre care as spune de fapt ca se incheie odata cu citirea cartii, nu cu achizitionarea ei.  
 
RECOMANDARE DE LECTURA
A aparut de curand in colectia de stiinta a Editurii Humanitas cartea „Scurta istorie a creatiei. Stiinta si cautarea originii vietii” de Bill Meslaer si H.James Cleaves. E o carte care incearca sa raspunda la intrebarea Cum a aparut viata si care ar putea fi sensul ei. Este un volum accesibil si e presarat si cu amanunte interesante din vietile unor personaje celebre din domeniul stiintei si filozofiei.

Cartea lunii la Humanitas Fiction este romanul „Calatoria Cilkai”, un nou volum semnat de Heather Morris, autoarea bestsellerului international „Tatuatorul de la Auschwitz”. E o carte care pleaca de la intamplari reale petrecute la Auschwitz-Birkenau si de la marturii ale prizonierelor din Gulagul sovietic si care urmareste destinul Cilkai Klein, unul dintre personajele cele mai puternice si mai indragite din „Tatuatorul de la Auschwitz”.
Humanitas Junior continua seria „Aventurilor lui Habarnam si ale prietenilor sai” de I.P. Nosov cu ilustratii de A. Borisenko. A aparut pentru prima oara in limba romana si este continuarea seriei care a fermecat generatii intregi de tineri cititori de la prima ei aparitie.
 
 


Pe parcursul lunii iunie, agenda evenimentelor Humanitas si Humanitas Fiction online&live este plina de intalniri cu autori romani si de dezbateri despre cele mai importante carti de fictiune si non-fictiune straine publicate in ultimele doua luni. Cititorii care doresc autografe din partea autorilor pot comanda cartile pe Libhumanitas.ro.



Evenimente:
MARTI, 9 IUNIE, ORA 19.30
Live, eveniment „Humanitas 30 de ani“ > „Inapoi la argument“– Horia-Roman Patapievici in dialog cu Gabriel Liiceanu, sesiune de autografe online, Q&A virtual

 
MIERCURI, 10 IUNIE, ORA 19.30
Live > Calatoria Cilkai de Heather Morris, lansare. Participa: Sandra Ecobescu, Nona Rapotan. Moderator: Denisa Comanescu  
 
JOI, 11 IUNIE, ORA 19.30
Live > Prevestirea de Ioana Parvulescu, lansare si dialog cu Catalin Pavel, lectura cu Antoaneta Cojocaru, Q&A virtual, sesiune de autografe online

 
LUNI, 15 IUNIE, ORA 19.30
Live > Dezbatere despre Scurta istorie a creatiei. Stiinta si cautarea originii vietii de Bill Mesner si H. James Cleaves II. Participa: Dana Jalobeanu, Alexandru Babes, Vlad Zografi.
 
MARTI, 16 IUNIE, ORA 19.30
Live > Seducatorul domn Nae. Viata lui Nae Ionescu de Tatiana Niculescu, lansare si dialog cu Cristian Preda, Q&A virtual, sesiune de autografe online

 
MIERCURI, 17 IUNIE, ORA 19.30
Live > Copiii de pe Volga de Guzel Iahina, lansare. Participa: Ioana Parvulescu, Cristian Patrasconiu. Moderator: Denisa Comanescu.
 
JOI, 18 IUNIE, ORA 19.30
Live > Recviem vesel pentru tata de Radu Paraschivescu, lansare si dialog cu Catalin Striblea, Q&A virtual, sesiune de autografe online.
 
MARTI, 23 IUNIE, ORA 19.30
Live > Creionul de tamplarie de Mircea Cartarescu: lansare si dialog cu Mirela Nagat, Q&A virtual, sesiune de autografe online.

MIERCURI, 24 IUNIE, ORA 19.30
Live > Femei de Oscar de Melanie Benjamin, lansare. Participa: Irina Margareta Nistor, Simona Preda. Moderator: Denisa Comanescu 

JOI, 25 IUNIE, ORA 19.30
Live > „Despre Dincolo” – Andrei Plesu in dialog cu Gabriel Liiceanu.

 
 
 

Published in Interviuri

Noutati

Poveștile de succes ale brandurilor românești în era globalizării

Poveștile de succes ale brandurilor românești în era globalizării

România este o țară bogată în tradiție și istorie, a devenit un teren fertil pentru dezvoltarea unor branduri de succes. Aceste branduri nu doar că își găsesc locul în inimile...

Studiu Reveal Marketing Research: Produsele și soluțiile ecologice sau ”verzi” sunt aspiraționale pentru 7 din 10 români, dar percepute ca fiind în continuare mai greu accesibile decât alternativele convenționale

Studiu Reveal Marketing Research: Produsele și soluțiile ecologice sau ”verzi” sunt aspiraționale pentru 7 din 10 români, dar percepute ca fiind în continuare mai greu accesibile decât alternativele convenționale

Reveal Marketing Research în colaborare cu BIC, Asociația CIPRA (Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză), Kaufland România, PRO TV, Stefanini Group și Volkswagen România a realizat cea de-a doua ediție a barometrului național despre percepțiile, atitudinile și comportamentele românilor legate de...

Noi cursuri specializate de marketing digital recunoscute internaţional

Noi cursuri specializate de marketing digital recunoscute internaţional

Companiile din România au acces la noi cursuri specializate pentru a forma cât mai rapid competenţe vitale în arii tot mai cerute din zona marketingului digital: e-commerce, inteligenţă artificială (AI),...

81% dintre românii care merg în vacanţă în străinătate vor plăti digital

81% dintre românii care merg în vacanţă în străinătate vor plăti digital

4 din 5 români care merg anul acesta în vacanță în străinătate intenționează să plătească la destinație cu cardul, telefonul sau alte dispozitive mobile. Unul din trei turiști români (35%)...

Românii vin pe TikTok pentru a descoperi cultura locală și a se exprima creativ, conform unui studiu TikTok

Românii vin pe TikTok pentru a descoperi cultura locală și a se exprima creativ, conform unui studiu TikTok

 62% dintre utilizatorii români au spus că au experimentat forme de cultură offline după ce le-au descoperit pe TikTok, cum ar fi vizionarea unui film la cinema, cumpărarea de cărți...

Marketing de destinație premiat internațional

Marketing de destinație premiat internațional

Proiectul de branding al Iașului, orașul creatorilor, a câștigat medalia de aur în cadrul Transform Awards, cea mai mare competiție de branding din Europa, la categoria Best Place or Nation...

Raportul trends 2023 al Dentsu Creative anunță o epocă a volatilității și a speranței

Raportul trends 2023 al Dentsu Creative anunță o epocă a volatilității și a speranței

Agenția de creație a grupului de comunicare de marketing dentsu, Dentsu Creative a lansat raportul Trends 2023, ce explorează noua epocă a volatilității și speranței. Raportul, intitulat, pe urmele romanului...

Inovația, în centrul activității companiei de fashion, MIZAR

Inovația, în centrul activității companiei de fashion, MIZAR

MIZAR, retailer de fashion cu tradiție pe piața din România, ce propune articole de îmbrăcăminte premium pentru femei, o numește pe Ioana Ciurcea în funcția de Retail Manager. Cu o...

Curiera a investit 1 milion de euro în flota electrică și noul depozit logistic eco-friendly

Curiera a investit 1 milion de euro în flota electrică și noul depozit logistic eco-friendly

76% din parcul auto este compus din mașini electrice. Până la finalul anului 2023, toate mașinile din flota de curierat vor fi prietenoase cu mediul. 150 mii euro din investiția...

Care sunt percepțiile și îngrijorările legate de sustenabilitate în România?

Care sunt percepțiile și îngrijorările legate de sustenabilitate în România?

Reveal Marketing Research în colaborare cu Coca-Cola HBC, Environ, HeidelbergCement România, La Fântâna, Leroy Merlin, Raiffeisen Bank, TRANSAVIA și Xella a realizat un studiu reprezentativ la nivel național pentru a înțelege cum definesc românii conceptul...

Interviuri

Povestea de success a unui brand românesc în Marea Britanie

Povestea de success a unui brand românesc în Marea Britanie

Cum ajunge un brand românesc să fie lecție, inspirație, studiu de caz în manualele de comunicare britanice? În această lună, în cea mai nouă ediție a cărții “Integrated Marketing Communications”...

Inovaţie de marketing în real estate

Inovaţie de marketing în real estate

Orice marketer este un visător calculat, spunea Violeta Niculae, practician cu o experienţă de peste 20 ani în strategie şi dezvoltare organizaţională, marketing şi inovare, în companii multinaţionale din diverse...

Ce este şi ce nu este inovaţia de marketing?

Ce este şi ce nu este inovaţia de marketing?

Ce înseamnă și cum ne ajută inovația în marketing? Care este diferența dintre invenție și inovație? De ce este necesar marketingul inovațiilor? Ce bariere găsim frecvent în calea inovaţiei, dar...

Influencer marketing într-o rețea de 60.000 de comunicatori

Influencer marketing într-o rețea de 60.000 de comunicatori

Ce este și face face BUZZStore, poziționat ca prima agenție word of mouth din România și care aniversează deja 10 ani? Cum funcționează? Când și de ce aleg brandurile acest...

Influencer marketing cu logică, argumente și misiune

Influencer marketing cu logică, argumente și misiune

Ce rol au influencerii în strategia generală de marketing de comunicare a Avon și cât de influenți sunt influencerii, în general? Ce înseamnă microinfluenceri și cum folosesc brandurile Buzzstore, primul...

Un om de PR trebuie să știe să asculte, să traducă și să spună o poveste

Un om de PR trebuie să știe să asculte, să traducă și să spună o poveste

Cum și în cât timp te formezi ca om de PR și comunicare? Ce înseamnă corporate affairs și cum depășești provocările din domeniul competitiv al retailului? Într-un moment în care...

Extensii de brand și dezvoltare de produse noi

Extensii de brand și dezvoltare de produse noi

Cum ajungi să inovezi și să revoluționezi un produs despre care credeai deja că s-a spus totul? De ce este important să aloci resurse în cercetare, dar și care este...

Marketing management și comunicare integrată la Samsung

Marketing management și comunicare integrată la Samsung

Care sunt priorităţile de marketing ale unui lider în tehnologie cum este Samsung? Cum s-au schimbat aceste priorităţi? Dacă marketerii vorbeau în trecut în special de branding, advertising şi GRP-uri,...

Marketingul trebuie să fie în mijlocul business-ului

Marketingul trebuie să fie în mijlocul business-ului

Ce face un om de marketing bun într-o companie? Ce rol are şi ce trebuie să ştie? Cum diferă marketingul din asigurări de cel din real estate sau din vânzări?...

White Image: Cele mai bune rezultate vin din programele de loializare care implică reduceri de prețuri - Soluțiile de economisire câștigă teren

White Image: Cele mai bune rezultate vin din programele de loializare care implică reduceri de prețuri - Soluțiile de economisire câștigă teren

Odată ce datele “third party” vor dispărea, din 2024, majoritatea companiilor vor întâmpina dificultăți în loializarea clienților, iar cei avantajați vor fi cei care și-au mutat deja focusul pe colectarea...

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.