Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Vineri, 31 Martie 2023

Proiectul de branding al Iașului, orașul creatorilor, a câștigat medalia de aur în cadrul Transform Awards, cea mai mare competiție de branding din Europa, la categoria Best Place or Nation Brand. Decernarea premiilor a avut loc la Londra, în cadrul galei care a reunit cele mai mari agenții de branding din lume, printre care Landor & Fitch, Interbrand, Pentagram, Interbrand, Lantern și Someone.

Juriul, format din specialiști în branding și marketing de la companii precum Twitter, Adidas, Nestlé sau Oxford University Press, au acordat premiul orașului Iași pentru versatilitatea identității vizuale care celebrează numele orașului într-un mod unic și creativ, permițând explorarea în diferite siluete și expresii spațiale. Identitatea arată schimbarea prin care trece orașul și viziunea orientată spre industriile creative.

Nu cred ca poate fi o bucurie mai mare pentru noi decât cea de a pune toată munca și pasiunea în crearea unei viziuni pentru viitorul orașului pe care-l iubim", spune Alexandru Munteanu, fondator și manager Namogo. „Suntem fericiți că juriul a recunoscut curajul și versatilitatea conceptului și că vocile celor care știu ce înseamnă un astfel de proiect s-au auzit mai tare. Sperăm ca tot mai multe dintre propunerile de implementare a acestui brand la nivel local pe care le-am făcut să fie, în sfârșit, executate. Realizarea acestei viziuni de oraș al creatorilor nu stă pe umerii unui singur om sau ai unei asociații, ci depinde de noi toți, pentru mulți ani de acum înainte."

Analiza contextului și a trendurilor

Municipiul Iași s-a schimbat substanțial în bine în ultimii ani. Creșterea economică, procesele de modernizare a infrastructurii si a transportului, inițiativele private și viața socială mai bogată sunt doar câteva dintre planurile în care orașul a evoluat.

Imaginea sa în exterior, de oraș istoric și cultural cu dezvoltare lentă în comparație cu celelalte orașe din țară, nu mai corespunde realității. Direcția de comunicare oficială bazată în principal pe trecutul bogat al orașului (Capitala Istorică a României, Locul unde s-a născut România etc.) nu mai este suficientă întrucât nu reușește să determine interesul cuvenit pentru turiști și investitori.

Iașul este astăzi un oraș vibrant, cel mai tânăr oraș din România din punct de vedere demografic, cu o industrie IT în plină ascensiune, comunități locale creative și o multitudine de atracții și evenimente unice. Istoria și modernitatea se îmbină perfect aici.

La nivel european, sectoarele culturale şi creative contribuie atât la coeziunea şi diversitatea socială a Europei, cât şi la economia sa, cu 4,2 % din PIB-ul total al UE şi 3,7 % din forţa de muncă din Uniunea Europeană. Bugetul total disponibil pentru programul „Europa creativă” aferent perioadei 2021-2027 se ridică la aproximativ 2,4 miliarde de euro, o creştere de 63 % faţă de perioada 2014-2020. Industriile creative se dezvoltă și în Iași, din ce în ce mai mult, și evenimente precum Romanian Creative Week, Filit, Serile Filmului Românesc, Rocanotherworld, Classix, Sinestezia, Codecamp și multele altele reușesc să devină branduri locale de succes, cu expunere importantă la nivel național și internațional. Una dintre cele mai mari oportunități pentru dezvoltarea economiei creative în orașul nostru este mediul academic, cu peste 60.000 de studenți în 7 universități. Astfel, Iașul are cel mai bun context pentru a investi în motorul industriilor creative: tinerii.

Acest context impune crearea unei identități de brand care să vorbească despre “noul Iași“, un oraș care își respectă trecutul dar se uită spre viitor, pentru a-l ajuta să-și vândă mai bine produsele și serviciile și a crea altele noi, pentru a atrage turiști, investitori și oameni care să vrea să trăiască aici.

Concluzii cercetare

Pentru a identifica percepția publicului și asocierile actuale s-au analizat și diseminat chestionarele aplicate în elaborarea Strategiei de Turism 2018-2030. În plus, au avut loc peste 30 de interviuri cu ieșeni și turiști români și străini la sfârșitul anului 2021. Mai jos sunt prezentate principalele concluzii-cheie rezultate din etapa de cercetare.

  • Conștiința colectivă asupra valorii orașului se bazează încă, în mod semnificativ, pe trecut și moștenirea acestuia, care au fost mult timp singurele valori recunoscute unanim. Însă, în ultimii 20 de ani, motoarele dezvoltării orașului au fost tinerii și creativitatea lor, universitățile și companiile angajatoare, inițiativele și noile comunități de idei, toate acestea transformând Iașul într-un oraș modern și vibrant.
  • Există o discrepanță importantă între felul în care orașul Iași s-a dezvoltat în ultimii ani și cel în care continuă să se promoveze prin atracțiile istorice și cultura clasică. Astfel, orașul nu reușește să-și atingă potențialul maxim de atractivitate pentru anumite categorii de turiști și investitori.
  • Comunitățile creative au realizat proiecte semnificative care cresc vizibilitatea orașului și oferă oamenilor noi experiențe, însă simt nevoia unei coagulări mai puternice, a unui sprijin mai mare și a recunoașterii din partea autorităților pentru proiectele lor.
  • O bună parte din tineri încă aleg să plece din cauza oportunităților limitate de creștere profesională, a nevoii de a obține venituri mai mari și în căutarea unui loc mai activ social. De asemenea, noile generații care au contribuit semnificativ la schimbarea orașului în ultimii ani nu se simt reprezentate de discursul oficial.
  • Industriile creative joacă un rol din ce în ce mai important în economia locală, în special industria IT și Outsourcing. Tot mai mulți ieșeni aleg o carieră antreprenorială în sectoare precum design, tehnologie, arte vizuale, meșteșuguri și artizanat, muzică, publicitate și altele. Interviurile au relevat o dorință profundă a acestora ca proiectele lor să reușească în Iași.
  • Străinii care vin în Iași sunt încântați de ospitalitatea și deschiderea de care dau dovadă ieșenii și sunt surprinși de curățenia zonelor centrale, unde își petrec mare parte din timp.

Identitatea de brand a orașului Iași

Tagline

RO – Orașul creatorilor
EN – The city of creators
FR – La ville des créateurs
IT – La città dei creatori

Viziune

Orașul Iași va deveni principalul hub al industriilor creative din România, cu o identitate puternică fondată pe cultura creativă, mediul academic și sectorul IT, cu comunități bine sudate, care oferă o serie de experiențe turistice diferențiate, autentice și memorabile, sprijinindu-se pe spiritul creator al trecutului și patrimoniul istoric.

Misiune

Iașul va investi în politici și proiecte care să susțină economia creativă și comunitățile care lucrează și creează împreună, pentru ca industriile creative să devină principialul vector de promovare și dezvoltare economică și socială a orașului, pentru a-l face mai dezirabil pentru turiști, investitori și cei care vor să-și construiască viața aici.

Valorile și personalitatea brandului orașului Iași

Un oraș emblematic care își construiește un viitor demn de moștenirea trecutului prin cultivarea spiritului creator. Un oraș divers, cu oameni calzi și ospitalieri, care creează o viață mai bună pentru ei și pentru ceilalți.

  • Creativ
  • Primitor
  • Divers
  • Tolerant
  • Colaborativ
  • Boem
  • Tehnologic
  • Inteligent
  • Verde
  • Empatic

Competiție

Suceava, Timișoara, Cernăuți, Chișinău, Oradea, Cluj, Bacău – Competiția internă/regională bazată pe resursă turistică asemănătoare, dimensiune si proximitate

Lublin (PL), Kosice (SK), Katowice (PL), Brno (CZ), Pecs (HU), Novi Sad (SRB), Plovdiv (BG) – Competiția regională/est europeană bazată pe resursa turistică asemănătoare, aceleași centre emițătoare de turiști și dimensiunea turistică comparabilă

Diferențiere

  1. Capitală istorică și culturală a României
  2. Orașul premierelor
  3. Mediul academic care oferă anual peste 50.000 de absolvenți cu pregătire excelentă
  4. Industria IT si Outsourcing (cel mai mare angajator, cu peste 25k de angajați)
  5. Interfață către Republica Moldova și întreg spațiul ex-sovietic
  6. Al doilea oraș ca număr de obiective de patrimoniu național
  7. Cel mai tânăr oraș din România din punct de vedere demografic
  8. Locuitori primitori și prietenoși

Implementarea brandului - o singură voce

Implementarea brandului orașului Iași este un proces de durată (aproximativ 5 ani), care include o serie de pași și implicarea tuturor factorilor de decizie. Primul pas este asumarea colectivă a conceptului și a strategiei de brand. Actorii din industriile creative pot să devină ambasadori ai brandului prin promovarea lui și implicarea în proiectele care, în timp, să livreze promisiunea de brand conturată în această viziune. Toate entitățile enumerate mai jos vor folosi identitatea de brand pentru a avea o voce comună și a întări, în anii care urmează, mesajul central al strategiei.

Iată câteva exemple de roluri ale actorilor cheie în implementarea brandului:

Industriile creative vor juca cel mai important rol în implementarea brandului la nivel local. Adoptarea de către acestea a noii viziuni va însemna cel mai puternic semnal pentru îndeplinirea promisiunii de brand

Exemple de acțiuni concrete:

  • folosirea etichetei “Iași – Orașul Creatorilor“ pe afișele de evenimente
  • folosirea etichetei “Creat în Iași / Created in Iași” pe ambalajele produselor, cu diverse declinări de tipul: Roasted in Iași, Packaged in Iași, Designed in Iași, Crafted in Iași, Founded in Iași etc.
  • plasarea elementelor identității vizuale în interiorul cafenelelor și restaurantelor, pe meniuri și pe alte materiale de promovare
  • integrarea tagline-ului “Orașul Creatorilor” în comunicarea verbală online și offline

Identitatea de brand a orașului Iași poate fi consultată pe https://namogo.com/project/the-city-of-creators/

Strategia de brand, împreună cu un ghid complet de utilizare a Identității vizuale, se găsesc la https://brand.destinationiasi.ro/

----

Strategia și identitatea de brand au fost create de Namogo, studio ieșean cu peste 15 ani de experiență în branding și design, pentru municipalitatea ieșeană, prin colaborare cu Asociația Destination Iași.

 

Published in Noutati

Interviuri

Povestea de success a unui brand românesc în Marea Britanie

Povestea de success a unui brand românesc în Marea Britanie

Cum ajunge un brand românesc să fie lecție, inspirație, studiu de caz în manualele de comunicare britanice? În această lună, în cea mai nouă ediție a cărții “Integrated Marketing Communications”...

Inovaţie de marketing în real estate

Inovaţie de marketing în real estate

Orice marketer este un visător calculat, spunea Violeta Niculae, practician cu o experienţă de peste 20 ani în strategie şi dezvoltare organizaţională, marketing şi inovare, în companii multinaţionale din diverse...

Ce este şi ce nu este inovaţia de marketing?

Ce este şi ce nu este inovaţia de marketing?

Ce înseamnă și cum ne ajută inovația în marketing? Care este diferența dintre invenție și inovație? De ce este necesar marketingul inovațiilor? Ce bariere găsim frecvent în calea inovaţiei, dar...

Influencer marketing într-o rețea de 60.000 de comunicatori

Influencer marketing într-o rețea de 60.000 de comunicatori

Ce este și face face BUZZStore, poziționat ca prima agenție word of mouth din România și care aniversează deja 10 ani? Cum funcționează? Când și de ce aleg brandurile acest...

Influencer marketing cu logică, argumente și misiune

Influencer marketing cu logică, argumente și misiune

Ce rol au influencerii în strategia generală de marketing de comunicare a Avon și cât de influenți sunt influencerii, în general? Ce înseamnă microinfluenceri și cum folosesc brandurile Buzzstore, primul...

Un om de PR trebuie să știe să asculte, să traducă și să spună o poveste

Un om de PR trebuie să știe să asculte, să traducă și să spună o poveste

Cum și în cât timp te formezi ca om de PR și comunicare? Ce înseamnă corporate affairs și cum depășești provocările din domeniul competitiv al retailului? Într-un moment în care...

Extensii de brand și dezvoltare de produse noi

Extensii de brand și dezvoltare de produse noi

Cum ajungi să inovezi și să revoluționezi un produs despre care credeai deja că s-a spus totul? De ce este important să aloci resurse în cercetare, dar și care este...

Marketing management și comunicare integrată la Samsung

Marketing management și comunicare integrată la Samsung

Care sunt priorităţile de marketing ale unui lider în tehnologie cum este Samsung? Cum s-au schimbat aceste priorităţi? Dacă marketerii vorbeau în trecut în special de branding, advertising şi GRP-uri,...

Marketingul trebuie să fie în mijlocul business-ului

Marketingul trebuie să fie în mijlocul business-ului

Ce face un om de marketing bun într-o companie? Ce rol are şi ce trebuie să ştie? Cum diferă marketingul din asigurări de cel din real estate sau din vânzări?...

White Image: Cele mai bune rezultate vin din programele de loializare care implică reduceri de prețuri - Soluțiile de economisire câștigă teren

White Image: Cele mai bune rezultate vin din programele de loializare care implică reduceri de prețuri - Soluțiile de economisire câștigă teren

Odată ce datele “third party” vor dispărea, din 2024, majoritatea companiilor vor întâmpina dificultăți în loializarea clienților, iar cei avantajați vor fi cei care și-au mutat deja focusul pe colectarea...

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.