Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Decembrie 2022

  • Printre principalele activități ale românilor în mediul digital se numără plățile și cumpărăturile online, accesarea platformelor online și de social media și informarea cu privire la noutățile din diverse domenii;
  • A crescut numărul utilizatorilor de internet din mediul urban care au jucat sau au descărcat un joc video gratuit;
  • Utilizatorii de internet din mediul urban, cu vârste cuprinse între 35 - 44 de ani și peste 55 de ani folosesc Instagram în principal pentru a menține legătura cu prietenii;
  • Cele mai utilizate platforme pentru live streaming rămân Youtube și Facebook;
  • 87% dintre utilizatorii de internet din mediul urban au cel puțin un televizor smart acasă, dintre aceștia, 34% urmărind exclusiv conținut online (Netflix, HBO, Voyo, etc).

Conform studiului New Media Adoption, realizat de echipa Data Intelligence a agenției de media Spark Foundry, membră a Publicis Groupe România, printre activitățile digitale principale ale românilor continuă să se numere plățile și cumpărăturile online, accesarea platformelor online și de social media și informarea cu privire la noutățile din diverse domenii. În plus, a crescut numărul utilizatorilor de internet din mediul urban care au jucat sau au descărcat un joc video gratuit, popularitatea jocurilor sau recomandarea unui influencer din zona de gaming fiind aspecte din ce în ce mai importante în căutarea / încercarea unui joc. Noul studiu face parte din Focus On: New Media Usage, o serie de rapoarte care urmăresc evoluția comportamentelor de consum media, bazate pe studii cantitative.

“E vizibil în continuare fenomenul JOMO – joy of missing out – în scăderea utilizării mediului digital, în general, și Social Media, în special. Totuși, sunt subiecte pe care nu vrem să le ratăm, sunt legate de conținut. Podcasturile au o evoluție constantă în preferințele online ale românilor, iar când vine vorba de platforme noi, încă descoperim TikTok-ul, pe toate palierele de vârstă – există ceva interesant pe TikTok pentru fiecare dintre noi, iar algoritmul de livrare a conținutului lucrează încă foarte eficient. Acestea sunt cele doua trenduri de urmărit în acest final de an: Podcasts & TikTok”, a declarat Valeriu Galani, Brand Lead, Spark Foundry.

Evoluția activităților în mediul digital

Evoluția negativă, în ceea ce privește activitățile în mediul digital, continuă și în acest val, afectând toate activitățile online, cu excepția vizionării de filme/ seriale și podcast-uri, acestea rămânând la același nivel semnalat în ediția anterioară a studiului. Cel mai probabil, acest lucru se datorează faptului că publicul a început să petreacă mai mult timp în afara locuinței, datorită relaxării măsurilor anti-covid.

Conform noului studiu, printre principalele activități ale românilor în mediul digital continuă să se numere plățile și cumpărăturile online, accesarea platformelor online și de social media și informarea cu privire la noutățile din diverse domenii.

Principalele motive pentru utilizarea Social Media

Pentru majoritatea respondenților, platformele de Social Media rămân cea mai bună modalitate de umplere a timpului liber, de relaxare și de a rămâne conectați cu prietenii. Motivele menționate de aceștia, pentru utilizarea social media, care au înregistrat un trend pozitiv față de valul anterior, sunt umplerea timpului liber / relxarea, păstrarea legăturii cu familia, pretenii sau colegii și urmărirea celebrităților / influencerilor.

Astfel, conform noului studiu, persoanele cu vârsta peste 45 de ani utilizează Social Media în special pentru a rămâne conectate cu prietenii, pentru a-și umple timpul liber, pentru a afla noutăți despre membrii familiei, prieteni și colegi sau pentru a căuta diverse produse și brand-uri pe care doresc să le achiziționeze. Spre deosebire de acestea, persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani folosesc în mai mare măsură Social Media pentru a urmări celebrități / influnceri, în timp ce persoanele din categoria 25-34 de ani apelează la aceste platforme pentru a rămâne informate cu privire la activitatea brand-urilor preferate și pentru live streaming, iar cele între 35-44 de ani își doresc într-o mai mare măsură să se înscrie în diverse comunități prezente în Social Media.

Platformele de Social Media

Noul studiu arată că principalele platforme de social media utilizate de români rămân în continuare Facebook, Instagram și TikTok. În timp ce primele două nu au înregistrat oscilații mari față de valul anterior, TikTok este singura platformă socială care a înregistrat o evoluție pozitivă față de valurile anterioare. Facebook rămâne platforma preferată, în special de persoanele cu vârsta peste 45 de ani, în timp ce respondenții din categoria 18-34 de ani manifestă o preferință mai mare pentru Instagram, TikTok, Snapchat. Tinder, Reddit și BeReal sunt preferate în special de Gen Z (18-24 de ani).

Conținutul preferat de români în Social Media

Imaginile și videourile rămân în preferințele majorității respondenților. În timp ce videourile au înregistrat o evoluție constantă față de valul anterior, studiul indică o evoluție pozitivă a preferinței pentru imagini, cu toate că acestea rămân sub nivelul din septembrie 2021.

În ceea ce privește categoriile de vârstă și conținutul în social media, persoanele cu vârsta între 18-24 de ani preferă Instagram stories, live streaming și GIFs, în timp ce persoanele cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani preferă imaginile și filmele 360. De asemenea, conținutul video este preferat într-o mai mare măsură de utilizatorii de internet din mediul urban cu vârsta între 45-55 de ani, iar cel audio de către cei aflați peste 55 de ani.

Activitățile de pe Instagram

Instagram continuă să fie considerată de români platforma unde aceștia pot urmări postările prietenilor și ale cunoscuților.

Cu excepția unor activități precum publicarea de Instagram stories, care au avut o evoluție constantă, și urmărirea și utilizarea IGTV, care a avut o evoluție negativă, toate celelalte activități au înregistrat o tendință pozitivă față de valul anterior. Cea mai mare creștere poate fi observată în cazul unor activități precum urmărirea prietenilor și cunoscuților sau urmărirea vedetelor și a influencerilor, dar și urmărirea de Instagram stories și a postărilor prin care sunt promovate brandurile favorite.

Postarea fotografiilor și a Instagram stories sunt activități realizate în principal de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani. Spre deosebire de acestea, utilizatorii cu vârste cuprinse între 35 - 44 de ani și peste 55 de ani folosesc Instagram în principal pentru a menține legătura cu prietenii, iar cei peste 55 de ani reacționează, de asemenea, la imagini și videouri, urmăresc celebrități și influenceri, dau share diverselor videouri și se alătură comunităților online. Respondenții cu vârsta între 18-24 de ani au indicat o preferință crescută pentru postările sponsorizate / promovate, pentru utilizarea de filtre, pentru a da swipe up în stories și pentru a utiliza și a urmări IGTV, în timp ce persoanele din segmentul 25-34 de ani preferă să participe la concursuri și acțiuni de tip giveaway și să reacționeze la poll-uri și întrebări din stories.

TikTok și campaniile cu influenceri

În cazul TikTok, se observă o creșterea semnificativă a gradului de awareness pentru campaniile cu influenceri, atât în ceea ce privește share-ul, cât și cifrele absolute. Cele mai multe campanii distincte și memorabile cu influenceri au fost legate de muzică, deși au înregistrat o evoluție constantă față de valul anterior, în timp ce campaniile cu cea mai importantă creștere înregistrată au fost campaniile de lifestyle / divertisment, educaționale și culturale.

Metaverse

Conform noului studiu, 48% dintre utilizatorii români de internet din mediul urban au auzit de conceptul de ,,Metaverse”, iar 59% dintre aceștia s-au declarat interesați și deschiși să încerce noi experiențe în Metaverse, precum activități sociale și educaționale sau concerte.

Platformele de conținut audio și ecosistemul podcast-urilor

Nivelul de conștientizare în ceea ce privește platformele de social media cu conținut exclusiv audio este semnificativ mai mare în toamnă față de primăvară. Utilizatorii acestora le preferă în special pentru că pot avea intimitate, având în același timp acces la informații utile și interesante.

Frecvența urmăririi podcast-urilor este săptămânală pentru mai mult de jumătate dintre respondenți. Acestora le place cel mai mult să urmărească interviuri, dar și divertisment & celebrități, lifestyle & sănătate și comedie.

Evoluția platformelor și conținutului de live streaming

Cele mai utilizate platforme pentru live streaming rămân Youtube și Facebook, ambele înregistrând o evoluție pozitivă față de valul anterior, în timp ce Zoom și Vimeo sunt singurele platforme care au avut o evoluție negativă. În ceea ce privește subiectele abordate, cu excepția conținutului de Gaming și Turism, toate celelalte acțiuni de live streaming au înregistrat un trend pozitiv. Astfel, cea mai mare creștere a fost observată în cazul categoriei Lifestyle, aceasta reușind să ajungă pe locul 4, după Muzică, Divertisment și Concerte. În plus, evenimentele de caritate / sociale au cunoscut, de asemenea, o creștere importantă față de valul anterior, revenind la valorile înregistrare anul trecut.

E-commerce prin social media

Conform noului studiu, 7 din 10 utilizatori de internet din mediul urban continuă să creadă că funcția de etichetare din social media este utilă, deoarece pot vedea direct prețul, fără a accesa magazinul online, sau îi duce direct pe pagina magazinului online. Un trend descendent poate fi observat în cazul celor care dau click pe un produs etichetat pe rețelele de socializare și, de cele mai multe ori, l-au cumpărat.

Gaming

Conform noului studiu, se observă o tendință crescătoare în ceea ce privește numărul utilizatorilor de internet din mediul urban care au jucat sau au descărcat un joc video gratuit, apropiindu-se de valoarea înregistrată în toamna anului trecut. Cu toate acestea, descărcarea de jocuri sau jucarea acestora pe telefon a continuat trendul descendent semnalat anterior.

Principalii utilizatori de jocuri online, care aleg să joace împreună cu prietenii sau chiar cu persoane necunoscute, sunt persoanele din segmentul de vârstă 18-24 de ani, fiind de asemenea și principalii cumpărători ai unui serviciu pe bază de abonament, precum XBOX LIVE, PlayStation Plus sau Steam, precum și principalii cumpărători de jocuri video din magazine online.

Cei mai mulți dintre utilizatorii de internet din mediul urban au un tip de joc pe care îl preferă. În ceea ce privește criteriile după care românii aleg jocurile pe care le încearcă, se observă o creștere a numărului celor pentru care popularitatea și recomandarea unui influencer de gaming sunt importante. Pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18-24 de ani sunt importante recomandările prietenilor sau ale influencerilor, în timp ce pentru persoanele între 25-34 de ani este important ca jocurile să poată fi personalizate și / sau să aibă un fir narativ interesant. Pe de altă parte, segmentul de vârstă 35-44 de ani are în vedere, ca principal criteriu de selecție, popularitatea jocului.

Comunitățile online

Utilizatorii de internet din mediul urban continuă să se alăture comunităților online pentru a reacționa la postările acestora sau pentru a se conecta și a interacționa cu persoane care au aceleași interese. Observăm un trend pozitiv înregistrat pentru toate activitățile din cadrul comunităților online, comparativ cu valul anterior.

Funcția de targetare locală și evenimentele din proximitate

Comparativ cu valul anterior, studiul de față indică o evoluție nesemnificativă în ceea ce privește procentul de persoane care folosesc funcțiile aplicațiilor pentru a căuta evenimente în proximitatea lor. Cu toate acestea, vedem o tendință descendentă în rândul celor care folosesc funcția de direcționare locală și consideră utilă această funcție. De asemenea, se observă și o creștere a numărului celor care ar putea lua în considerare să participe la evenimente după utilizarea aplicațiilor locale de direcționare.

În ultimele luni, evenimentele anunțate de branduri pe rețelele sociale, au atras atenția în special utilizatorilor cu vârste cuprinse între 45-55 de ani, însă cei mai receptivi la evenimentele din proximitate, și care iau în considerare să participe la acestea, sunt tinerii din segmentul 18-24 de ani.

Românii și televizoarele smart

87% dintre utilizatorii de internet din mediul urban au cel puțin un televizor smart acasă, dintre aceștia, 34% urmărind exclusiv conținut online (Netflix, HBO, Voyo, etc).

Consumul media alături de familie

Conform noului studiu, cei mai mulți români (în special segmentul de vârstă 25-44 de ani) urmăresc programele TV împreună cu familia. Ei consideră că astfel de activități, fie că este vorba de vizionarea programelor TV, fie că este vorba de vizionarea video-urilor online, au devenit un obicei și au apropiat membrii familiei. Cea mai mare scădere este înregistrată în rândul celor care urmăresc programele locale de știri mai mult decât înainte de pandemie și în rândul celor care au mai multă încredere în știrile difuzate la televizor, decât online. 

Tot în ceea ce privește informarea, persoanele din segmentul de vârstă 25-34 de ani preferă să urmărească știrile la televizor, decât să le citească online.

Published in Comunicate
  • Communications and media and consumer services are the biggest investors in digital marketing, with up to 90% of their marketing budgets directed in this area
  • Spending on marketing analytics as a percentage of marketing budgets hit an all-time high

Companies across industries direct more than half of their marketing budgets (58%) towards digital activities, according to the latest edition of the Chief Marketing Officer (CMO) Survey, conducted by Duke University with the support of Deloitte. The biggest investors in digital marketing are companies in communications and media, which direct 90% of their marketing budgets in this area, and consumer services (87%), followed by technology (70%). At the opposite end, companies which still implement an important share of marketing activities other than digital are those in healthcare, which direct only 51% of their budgets in digital marketing, energy (53%) and banking, finance and insurance (61%).

When it comes to categories of digital spending, they continue to be dominated by paid media, with 44% of the companies’ digital budgets, including SEO, digital TV advertising, sponsored digital video etc. The second category of digital spending, with a share of 34% of the digital marketing budget, is owned media, which includes email marketing and marketing automation, own site and store development, post sales digital support such as chatbots etc. The third category of spending (11%) is earned media, which includes reviews, user generated content etc.

Mobile and social media spendings as a share of marketing budgets returned to pre-pandemic levels and reached 14% and respectively 15%, after both climbing to 23% of budgets in the first months since the outbreak of the COVID-19 pandemic.

The study points out that, as companies move deeper into the digital marketing journey, investments in some digital marketing categories begin to flatten or decrease. For instance, categories such as improving the company’s app, managing privacy issues and direct digital marketing show decreases over the last year. The top digital marketing investments are made in optimization of company website (75%), data analytics (67%) and digital media and search (64%).

“Two years ago, marketers were pushed into a new reality where physical interaction was not possible and they needed to find new solutions to move their marketing activities in online in order to retain their current customers, but also to attract new ones. Digital marketing was one of the pillars for the companies’ success during the pandemic and now organizations are moving further and using new tactics and tools, such as analytics, capable of creating the premises for a more structured and easy-to-measure approach,” said Ruxandra Bandila, Marketing and Business Development Director, Deloitte Romania.

The findings of the report underline that marketers are showing a rising appetite for investments in marketing knowledge, as spending on marketing analytics as a percentage of marketing budgets hit an all-time high of 9% and the trend is expected to continue over the next three years, reaching almost 15%. Marketers use analytics in nearly half of all their decisions (49%), compared to 38% just before the pandemic, with sectors such as consumer services (69%) being the most likely to use available or requested marketing analytics.

In terms of marketing teams, the survey shows that there is still a preference for working from home, as respondents confirmed that almost half of their team (49%) work entirely from home, while 58%, only some of the time.

The CMO Survey is based on the responses of more than 270 senior marketers, members of top management teams, active in 15 industry sectors in US. The survey looks at the top issues for marketing leaders and stakeholders in the post-pandemic context.

 

Published in International

Lista evenimentelor de referință pentru business-ul românesc, din acest an, se încheie cu Top Performers Awards 2022, gala care premiază companiile care au reușit să aibă cele mai bune rezultate și să se evidențieze în domeniile lor de activitate.

Miercuri, la București, echipa Biz a anunțat câștigătorii Top Performers Awards în cadrul unei gale la care au luat parte top-manageri, antreprenori și experți din lumea business-ului românesc.  Momentul a fost precedat de Conferința ​Top Performers, unde au fost oferite analize ale unor idei de succes, dar și insights utile pentru pregătirea anului 2023.

În deschidere, Claudiu Butacu, Co-Founder, EFdeN & Lecturer BISM, a vorbit despre cum se vede businessul românesc în 2022 și ce așteptări realiste se pot seta pentru 2023, punctând ca element esențial încrederea în propria echipă.

Într-un dialog purtat cu Marta Ușurelu, owner Biz, Răzvan Acsente, Chief Marketing Officer Tazz,

A vorbit despre performanță în food delivery și a prezentat câteva dintre strategiile care au ajutat Tazz să devină un brand cu o creștere spectaculoasă.

Radu Savopol, Co-Founder  5 To Go & Cereal Crunch, a vorbit cu Gabriel Bârligă, redactor șef Biz, despre ce poate face un antreprenor din HoReCa într-un context incert și cum ar trebui analizată extinderea pe piețele externe din perspectiva unei afaceri cu o creștere spectaculoasă pe plan național.

Andrei Cionca, CEO Impetum Group, o vorbit despre strategiile câștigatoare într-un context cu multă incertitudine și a arătat cum schimbările din piață și de strategie pot fi folosite, cu ajutorul unor scurte povești sugestive.

Corneliu Bodea, CEO Adrem, a vorbit despre munca de la distanță, adaptarea companiilor la noile așteptări ale angajaților și viitorul muncii.

Lucian Baltaru, CEO Sameday, a oferit un exemplu concret de urmărire a unei strategii care a ajutat ca Easybox să fie cel mai popular serviciu de livrare out of home, care este acum prezent în trei țări și care, față de anul trecut, și-a crescut capacitatea cu 41%.

Florin Ilie, lecturer BISM, a încheiat prima parte a evenimentului, dedicată conferinței, cu un dialog purtat cu Marta Ușurelu, în care a punctat cum previziunile pentru 2023 trebuie să se facă într-un mod precaut, comparând tabloul actual cu cel al unei șosele necunoscute, pe care este o ceață densă, farurile de ceață oferă o vizibilitate limitată, iar viteza și hazardarea nu sunt strategii care să ajute un business.

Punctul culminant al zilei l-a reprezentat Gala Top Performers Awards 2022, unde câștigătorii au primit trofeele realizate de artistul Ovidiu Toader.

Câștigătorii Top Performers Awards 2022

Business Hero of the Year - Banca Transilvania

Sustainability Hero of the Year - Coca-Cola HBC

Business Hero of the Year - Carrefour

Tech Hero of the Year - Endava

Growth Champion of the Year - Sameday

Business Hero of the Year - Porsche Romania

People Strategist of the Year - NTT DATA Romania

Disruptor of the Year - Tazz

Media Hero of the Year - Pro TV

Education Hero of the Year - Bucharest International School of Management

Top Performers Awards 2022 a încheiat seria evenimentelor organizate de Biz în 2022, urmând ca viitoarele întâlniri ale profesioniștilor din businessul românesc, în evenimentele de referință organizate de Biz, să fie anunțate la adresa revistabiz.ro/evenimente.

Top Performers Awards 2022 a fost prezentat de Toader Păun.

Gold Partner  al evenimentului a fost Sameday România. Top Performers Awards 2022 a avut drept parteneri NTTDATA și Philip Morris România și a beneficiat de suportul 5 To Go, al Asociației V3 și Bucharest International School of Management.

 

Published in Comunicate

De multe ori ne gândim la cum să punem clientul în centrul preocupărilor noastre şi cum să iniţiem procesul de explorare a nevoilor, preferinţelor şi emoţiilor sale, atâtea necunoscute. Dar iată că există exemple de succes pe piaţa locală de la care putem învăţa oricând şi ale căror bune practici ne pot inspira să creştem în această direcţie. Ştefan Negoiţă, manager Chocofashion, ne-a dezvăluit secretele unui business cu bun gust şi experienţă construită treptat în domeniul ciocolatei artizanale.

Descoperă cum a pornit această afacere, ingredientele cheie care o definesc, avantajele sale competitive, ce contează pentru clienţii săi, sursele de inspiraţie la care apelează şi provocările apărute de-a lungul celor 16 ani de existenţă. În plus, pentru că ne aflăm în preajma sărbătorilor, îţi oferim ca bonus câteva idei despre cum să alegi cadoul perfect din ciocolată.

Ce te-a determinat să lansezi Chocofashion?

Ideea a apărut în 2006, atunci când am hotărât „să dau" multinaţionala pe antreprenoriat. Totul a pornit din pasiune, nu neapărat din dorinţa de a avea propriul business. Eu lucram în Puratos, unul dintre principalii producători de ingrediente folosite în ciocolaterie şi brutărie. Acolo am trecut prin mai multe departamente şi având deja plăcerea de a găti m-am specializat pe ciocolaterie. Avusesem prilejul să pun bazele unei fabrici de ciocolată la Chişinău, împreună cu echipa tehnică din care făceam parte la acel moment, şi atunci s-a trezit în mine pasiunea pentru lucrul cu ciocolata, dorinţa de a împărtăşi cu toată lumea misterele ei şi de a-i face să cunoască şi să înţeleagă ce înseamnă o ciocolată bună.

În acel moment, nu prea exista concurenţă consacrată în domeniul ciocolatei veritabile, nu aveam pe piaţă ceva personalizat. Mi-am dorit să dezvolt ceva care să mă reprezinte. Acest ceva a început ca un hobby, cu dorinţa clară de a-l transforma în business. La vremea respectivă nu exista un consum consacrat şi era destul de greu să găseşti clienţi şi să te instalezi pe piaţă. Chiar dacă îmi cunoşteam potenţialii clienţi, nu mi-a fost simplu. Afacerea a evoluat din aproape în aproape, cu creşteri anuale sănătoase, inclusiv în perioada crizei financiare din 2008-2010, care pe noi nu ne-a afectat foarte mult pentru că lucram cu zona corporate şi funcţionam într-un mod sănătos.

poza nr 2 ingrediente

Nu ne-am poziţionat pe piaţa B2C de la începuturi, dar ulterior ne-am dat seama că acesta este un segment adecvat tipului nostru de produs. Ciocolata este cumpărată mai ales pentru cadouri, prea puţini cumpărând-o pentru consumul propriu, mai ales din cauza costului asociat şi a puterii de cumpărare. Totuşi, am văzut extinderea către B2C ca o oportunitate, pentru că în perioada pandemiei aceşti potenţiali clienţi s-au îndreptat către achiziţiile online şi ne-a fost clar că este util să dăm acum startul. A fost o decizie bună pentru că foarte multe lead-uri ne vin din online, inclusiv din segmentul B2B. Majoritatea clienţilor noştri ocupă poziţii de management şi pot face recomandări care ne sprijină afacerea, ajutându-ne să avem un buget de marketing echilibrat pentru că astfel activăm pe o piaţă caldă.

Care sunt principalele 3-5 lucruri care crezi că te-au ajutat în acest domeniu?

Primele trei sunt următoarele, în această ordine: pasiunea, perseverenţa şi adaptabilitatea / flexibilitatea. Pasiunea cred că e firul roşu care ne-a condus. Fiecare angajat al Chocofashion este pasionat de ceea ce face, de modelul nostru de business, pune suflet în activitatea desfăşurată, crede în această afacere şi în serviciile pe care le oferă (termenele de livrare, personalizarea, etc.). Ȋncă de la începuturi, fiecare angajat nou a fost pregătit pentru a înţelege importanţa modului în care relaţionezi cu un client, cât de atent eşti la detalii, deoarece fiecare client vrea altceva, iar detaliile fac diferenţa.

Când am simţit că business-ul o ia în jos, ne-am reorientat şi ne-am pregătim din perspectiva produselor, a ambalajelor şi a dimensiunii comenzilor pentru ca acestea să fie potrivite profilului clientului B2C. Ne-am adaptat permanent cerinţelor pieţei, iar acesta cred că a fost unul dintre atuurile principale.

Apoi, contează faptul că eu şi echipa mea suntem într-un proces continuu de învăţare, menţinându-ne mereu la curent cu cele mai noi tendinţe din domeniu şi că încercăm, pe cât posibil, să ne cunoaştem cât mai bine clienţii. Am fost atenţi la alte domenii care ne sunt complementare şi/sau similare, iar acest mod de lucru cred că ne-a ajutat să depăşim criza.

Ce crezi că diferenţiază Chocofashion de alte business-uri similare?

poza nr 2 in loc de poza cu ingrediente

Un mare avantaj al afacerii noastre constă în faptul că ne numărăm printre foarte puţinii care produc artizanal ciocolată personalizată şi cred că suntem şi cam cei mai vechi din piaţă. În primul rând, cred că ne deosebeşte experienţa semnificativă, câştigată în timp. Apoi, suntem flexibili la toate dorinţele clienţilor noştri, mă refer mai ales la clienţii corporate, care achiziţionează cantităţi mari ce necesită personalizarea produsului şi a ambalajului, dar şi la clienţii finali, persoane fizice, cărora le oferim o flexiblitate foarte mare în alegerea produselor pe care şi le doresc. Această orientare ne-a dus în direcţia inovaţiei. Astfel, am creat noi metode de lucru adaptate la nevoile clientului din România şi produse potrivite gustului local.

De asemenea, suntem întotdeauna atenţi la calitate, toate ingredientele pe care le folosim fiind produse premium. Punem foarte mult accent pe partea de decor, de îngrijire a produsului. Se spune că lucrurile mici fac diferenţa. Decorul este foarte important pentru că reprezintă prima impresie, pe care o oferim clientului, şi are primul impact. Decorul pune în valoare produsul și oferă un strop de magie fiecărui moment. 

Şi nu în ultimul rând, pentru noi este important know-how-ul pe care îl transmitem de la primul şi până la cel mai recent angajat. Fiecare este pregătit să aibă o discuţie, de la nivel mediu spre avansat, despre ciocolată. În plus, de jumătate de an, îl avem alături de noi pe Marius Urucu, Chocolatier Chef, care implementează noi produse şi tehnici de lucru, fiind principalul creator. A studiat în Belgia şi în Franţa, alături de mari maeştri ai ciocolatei, şi este cel care ne ajută să evoluăm, inclusiv în ceea ce priveşte pregătirea angajaţilor. Anul acesta, împreună am implementat trei sortimente noi de produse şi ne pregătim ca anul viitor să schimbăm toată gama, dar vom păstra ceea ce s-a dovedit a fi până acum atractiv pentru clienţii noştri.

Cine sunt clienţii Chocofashion şi ce contează pentru ei?

poza nr 3 ambalaje

Deşi clientul nostru principal se află în zona B2B, fiind vorba despre corporaţii medii şi mari, iar în ultimii ani, din punct de vedere geografic, am depăşit graniţele României, nu pot totuşi să nu menţionez şi segmentul B2C. Acesta ne este alături de mulţi ani şi include mari iubitori de ciocolată bună. Majoritatea clienţilor au ajuns la noi cunoscându-ne produsele din zona B2B, ca recomandări sau pentru că le-au primit cadou de la companii.

În ceea ce priveşte preferinţele, avem clienţi care ne sunt fideli pentru anumite produse şi continuăm să le producem la cererea acestora, dar ne propunem mereu să le oferim produse deosebite, mai sofisticate. Astfel, lucrăm la un proiect prin care ne vom face ciocolata proprie, ca ingredient, pe baza unei reţete care să ne aparţină. În prezent, cumpărăm ciocolată de la producători mari şi o prelucrăm în anumite moduri, după reţetele noastre. Vom crea ciocolata Chocofashion cu anumite ingrediente atent selectate, pentru a avea ingredientul de bază mult mai bine definit. Cred că aceasta este o evoluţie treptată şi normală a unei afaceri din domeniu.

Din perspectiva canalelor de distribuţie, sunt de părere că ciocolata e un produs de impuls, vrei să o guşti, să o miroşi, să o simţi şi să o cumperi acum, iar dacă poţi să o comanzi doar online, va fi nevoie să aştepţi. Noi producem în 24-48 ore de la comandă pentru ca produsele să fie mereu proaspete. De aceea, un magazin fizic ar fi binevenit. Acesta ne-ar permite să oferim experienţa completă, lăsând produsele să vorbească în numele nostru, şi să fim mult mai vizibili pentru segmentul B2C. Avem deja schiţat planul de deschidere a magazinelor proprii, dar momentan preferăm să aşteptăm momentul oportun pentru că ne dorim ca acestea să fie şi profitabile, costurile fixe fiind foarte mari, iar consumul de ciocolată fiind momentan scăzut în România, prin comparaţie cu alte ţări europene. În prezent, lăsăm produsele să vorbească mai ales oferind mostre, dar costurile asociate acestora sunt mari şi nedeductibile. Totuşi, sunt cea mai eficientă cale prin care ne putem face cunoscuţi şi apreciaţi.

poza nr 3 ambalaje 2

Un alt aspect important pentru clienţii noştri îl reprezintă ambalajul dedicat cadourilor. Avem un portofoliu foarte larg de ambalaje. Cererile B2B sunt din ce în se mai mari pentru cutii personalizate, mai ales pentru cantităţi mari. Lucrăm cu designeri proprii, angajaţi în cadrul companiei, cu agenţii pentru grafică sau clienţii vin la noi cu designul lor propriu. Le propunem mereu ceva nou pentru că clienţii se aşteaptă la această abordare, având în vedere că nu pot să ofere aceleaşi cadouri.

Având în vedere că preţul cartonului a crescut şi există probleme generate de lipsa forţei de muncă, am constat un impact în ceea ce priveşte timpul de livrare. Noi rămânem însă responsabili în faţa clienţilor noştri şi nu ne permitem să depăşim termenele stabilite, de aceea de multe ori suntem puşi în situaţia de a suplini intern întârzierile apărute. În acest context, ne vom micşora gamele de ambalaje, ţinând cont să păstrăm ce este apreciat de clienţii noştri şi fiind atenţi să creştem calitatea ambalajului, chiar în condiţiile în care acesta a ajuns să reprezinte 30-40% din costul produsului finit. Obişnuim să mergem la târguri şi să găsim soluţii mai eficiente, ţinând cont şi de noua gamă de produse pe care intenţionăm să o lansăm.

Care sunt sursele de inspiraţie pe care le folosiţi pentru a dezvolta Chocofashion?

Urmărim tot ce se întâmplă pe pieţele externe şi suntem atenţi la trenduri. De exemplu, ştim deja care este culoarea anului 2023 şi ne-am pregătit din perspectiva ambalajelor. Pe zona de praline suntem atenţi şi la perioada din an pentru că gusturile se schimbă, evoluează de la un anotimp la altul. De asemenea, textura influenţează gustul şi îşi pune amprenta asupra lui.

Toate reţetele noastre sunt proprii şi au apărut în urma inspiraţiei, pasiunii şi a muncii nostre, dar şi a trendurilor. Avem două sesiuni de creaţie pe an, produsele rezultate fiind votate intern în cadrul echipei în baza unor anumite criterii de evaluare. În prezent, însă, ne vom lăsă ghidaţi mai mult şi de către Marius pentru a îngloba cunoştintele sale despre arta ciocolatei.

În acelaşi timp, perspectiva clienţilor este preluată în mod direct pentru că avem în vedere ce se comandă cel mai frecvent. Feedbackul este, de asemenea, foarte relevant pentru calitatea produsului, dar şi a serviciilor (termen, relaţionare, etape urmărite în mod corect) şi este nucleul de la care pornim.

Care au fost provocările/lecţiile din care ai învăţat cel mai mult, până acum, în acest business?

Au fost foarte multe provocări de-a lungul acestor ani, dar din fiecare am învăţat mult şi am devenit mai puternici ca brand, ca echipă şi mai hotărâţi în privinţa a ceea ce facem. Una dintre acestea o reprezintă sezonul de vară (când se resimte o scădere simţitoare a consumului de ciocolată la nivel internaţional, nu doar în România), însă, an de an, găsim soluţii astfel încât să oferim clienţilor noştri produse alternative care sunt căutate în această perioadă pentru a ne menţine în funcţiune tot anul.

Cea mai mare provocare a fost bineînţeles perioada pandemică peste care am reuşit să trecem, cu mult efort şi perseverenţă, şi să intrăm din nou pe un făgaş normal de creştere şi dezvoltare a companiei. Noi nu ne-am schimbat modelul, ci am găsit oportunităţi de dezvoltare.

Şi pornind de la cele menţionate anterior, pentru mine există un model pe care încerc să îl implementez cu fiecare angajat nou, şi anume „să avem peace loving chocolate. Îmi doresc ca toţi angajaţii să se bucure de dragoste şi de bucurie pentru ciocolată, deoarece perioada pandemiei a fost agitată şi e normal să existe un echilibru intern în tot ceea ce facem.

Vreau să fac un cadou, dar nu ştiu ce s-ar potrivi persoanei respective. Pe ce aspecte/criterii ar fi util să-mi bazez decizia?

poza nr 4 cutie cadou

Ciocolata va fi întotdeauna un cadou bine primit (există şi ciocolată de post, neagră, fără zahăr, potrivită pentru fiecare persoană). Prin urmare, nu poţi da greş oferind un deliciu din ciocolată. Însă, pentru a alege cel mai potrivit cadou, este nevoie să ţii cont dacă doreşti să aibă o semnificaţie simbolică, să transmită un anumit mesaj, să ai în vedere momentul sărbătorit (cadou pentru o aniversare sau cadou de mulţumire şi apreciere) şi profilul persoanei respective (poate fi ceva haios, ceva elegant, ceva original, un gust neobişnuit, toate astea în funcţie de cine primeşte cadoul).

poza nr 4 cutie cadou premiumjpg

Când vine vorba despre clienţii B2B, noi ne propunem să facem vânzare consultativă. Mai întâi ascultăm clientul, aflăm cui vrea să ofere cadourile (caracteristicile socio-demografice), bugetul alocat şi, dacă ne este permis, oferim recomandări bazate pe experienţa noastră de vânzare. Pentru că am construit relaţii de încredere, axate pe succes reciproc, mulţi clienţi ne dau un brief, care conţine bugetul şi caracteristicile, iar noi revenim cu ideile. Acestea ţin cont de statistici, în mediul corporate fiind important să acoperim o paletă cât mai mare de gusturi, să găsim un echilibru plecând de la informaţiile din piaţă. Încercăm să oferim o prezentare cât mai bună ciocolatei negre pentru a ne familiaza clienţii cu variante noi de gusturi. Ne consiliem clienţii pentru a avea grijă să nu ia decizii în funcţie de gustul propriu şi în detrimentul unor gusturi mai generale, care pot fi pe placul mai multor persoane.

 

Published in Interviuri

Zilele Biz, conferința care de 21 de ani dă tonul tendințelor în mediul de afaceri, a adus timp de o săptămână mai bine de 100 de speakeri în fața publicului prezent în sală, cât și a audienței online care a urmărit live, într-un număr impresionant, festivalul de business al României, pe Facebook, YouTube, Instagram și LinkedIn.

Cei mai importanți lideri din antreprenoriat, inovație, management, media & marketing și CSR au luat parte la Zilele Biz, iar unele dintre cele mai importante companii prezente pe piața din România au ales să lanseze oficial noile produse și servicii la acest eveniment.

În ziua Antreprenoriatului, Edenred România a anunțat lansarea Edenred BIZTRO Club, o platformă pentru afacerile antreprenoriale și IMM-uri care oferă acces gratuit la resurse și informații pentru antreprenorii aflați la început de drum. Proiectul este dezvoltat alături de redacția revistei Biz.
„Întreaga comunitate de business aflată la început de drum și nu numai, are acum acces, la doar câteva click-uri distanță, de informații relevante. Informațiile sunt puse la dispoziție de experți din toate domeniile conexe antreprenoriatului”, a precizat Ovidiu Bîrsa, Director comercial Edenred România, în prezentarea susținută la ziua dedicată antreprenoriatului din cadrul Zilelor Biz.

Tot în premieră la Zilele Biz, Enel a prezentat oficial, la Ziua Media&Marketing, noua platformă de conținut Electripedia, cu informații legate de consumul de energie și eficiența energetică.
”Electripedia este o platformă cu conținut original, unde se pot găsi informații utile despre ce modul (real) de economisire a energiei; este un loc unde ne propunem să dărâmăm mituri, cu date bazate pe cercetări, pe calcule, totul pentru a răspunde clienților în căutarea de a fi eficienți energetic”, a declarat Raluca Teodorescu, Head of Media la Enel România.

Platforma Empath a fost prezentată, în premieră, la Zilele Biz de echipa Unlock Market Research. Adina Vlad, Managing Partner Unlock Market Research și Alexandra Cojocaru, Partner Unlock Market Research, au oferit informații din studiile complexe care ajută liderii din business să ia cele mai bune decizii și au anunțat o perioadă de trei luni de trial în care cercetările Empath pot să fie descărcate gratuit. Între studiile valoroase se află și Hunters Annual Trends –„Rebuilding Us | 2022 Summary” și Unlock Research Report – „Who’s taking care of employees’ mental health?”.

La Zilele Biz, Alpha Bank a lansat noile carduri ale băncii, un touchpoint extrem de important în relația cu consumatorul.

„Lucrurile se schimbă și astăzi vrem să spunem lucruri cât mai scurt, pentru că nu avem timp, dar storytelling-ul rămâne. Noile carduri Alpha Bank stau sub conceptul odiseea modernă. Aceasta este acea poveste celebră, adusă astăzi. Eroul principal al acestor carduri suntem noi. Noi suntem cei care explorează lumea, iar cardurile devin mijloacele care ne ajută”, a punctat Tiberiu Mercurian, Marketing Director la Alpha Bank.

Cel mai important instrument al profesioniștilor din MarComm, „Best 100+ Marketing”, s-a lansat la Zilele Biz

Anuarul „Best 100+ Marketing”, considerat reper în industria marcomm pentru că oferă o bază de date complexă a celor mai activi directori de marketing, s-a lansat oficial tot în timpul festivalului de business al României, Zilele Biz. Publicația oferă informații despre oamenii cheie din industrie și resurse utile sub forma unor interviuri cu unii dintre cei mai inovatori și activi directori de marketing de pe piața românească.

Directorii de marketing sunt prezenți în „Best 100+ Marketing” cu un profil care arată evoluția lor și permite conturarea unui tablou macro al oamenilor care iau cele mai importante decizii pentru sănătatea și evoluția brandurilor puternice de pe piața din România și din regiune. Anuarul „Best 100+ Marketing” are un cost de 85 lei (TVA inclus) și poate fi comandat la emailul Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., dar este disponibil în cadrul evenimentelor organizate de Biz.

 Zilele Biz, evenimentul care dă tonul în businessul românesc

De 21 de ani, Zilele Biz s-a transformat într-un reper pentru profesioniști, fiind supranumit de mulți dintre ei „festivalul de business al României”.

Pe lângă antreprenori, manageri și vizionari care au construit afaceri de la zero și au propulsat branduri în topurile naționale, regionale și internaționale, la Zilele Biz au oferit live din know-how-ul lor unii dintre cei mai bine cotați business coaches și consultanți care au ajutat sute de companii să treacă la un nivel superior.

„Ne bucurăm să vedem că Zilele Biz este evenimentul preferat de marile companii pentru lansări importante, dar în special pentru că festivalul de business al României este prezent an de an în agenda atâtor profesioniști. În mai bine de două decenii, am urmărit împreună cum se scrie istoria în businessul românesc, am asistat la nașterea și evoluția unor branduri de succes și am avut mereu o fereastră deschisă către viitor, cu ajutorul studiilor, analizelor și experților vizionari care au împărtășit cu generozitate informații mereu relevante de pe scena Zilelor Biz”, declară Marta Ușurelu, owner Biz.

Festivalul de business al României, Zilele Biz, revine cu o nouă ediție în noiembrie 2023, când va oferi din nou cele mai bune posibilități de networking alături de sesiuni concentrate de know-how și informații aplicate pentru antreprenori, profesioniști care doresc să continue să inoveze, manageri, specialiști din media&marketing și din echipele de CSR.

 

Published in Comunicate

Interviuri

Inovaţie de marketing în real estate

Inovaţie de marketing în real estate

Orice marketer este un visător calculat, spunea Violeta Niculae, practician cu o experienţă de peste 20 ani în strategie şi dezvoltare organizaţională, marketing şi inovare, în companii multinaţionale din diverse...

Ce este şi ce nu este inovaţia de marketing?

Ce este şi ce nu este inovaţia de marketing?

Ce înseamnă și cum ne ajută inovația în marketing? Care este diferența dintre invenție și inovație? De ce este necesar marketingul inovațiilor? Ce bariere găsim frecvent în calea inovaţiei, dar...

Influencer marketing într-o rețea de 60.000 de comunicatori

Influencer marketing într-o rețea de 60.000 de comunicatori

Ce este și face face BUZZStore, poziționat ca prima agenție word of mouth din România și care aniversează deja 10 ani? Cum funcționează? Când și de ce aleg brandurile acest...

Influencer marketing cu logică, argumente și misiune

Influencer marketing cu logică, argumente și misiune

Ce rol au influencerii în strategia generală de marketing de comunicare a Avon și cât de influenți sunt influencerii, în general? Ce înseamnă microinfluenceri și cum folosesc brandurile Buzzstore, primul...

Un om de PR trebuie să știe să asculte, să traducă și să spună o poveste

Un om de PR trebuie să știe să asculte, să traducă și să spună o poveste

Cum și în cât timp te formezi ca om de PR și comunicare? Ce înseamnă corporate affairs și cum depășești provocările din domeniul competitiv al retailului? Într-un moment în care...

Extensii de brand și dezvoltare de produse noi

Extensii de brand și dezvoltare de produse noi

Cum ajungi să inovezi și să revoluționezi un produs despre care credeai deja că s-a spus totul? De ce este important să aloci resurse în cercetare, dar și care este...

Marketing management și comunicare integrată la Samsung

Marketing management și comunicare integrată la Samsung

Care sunt priorităţile de marketing ale unui lider în tehnologie cum este Samsung? Cum s-au schimbat aceste priorităţi? Dacă marketerii vorbeau în trecut în special de branding, advertising şi GRP-uri,...

Marketingul trebuie să fie în mijlocul business-ului

Marketingul trebuie să fie în mijlocul business-ului

Ce face un om de marketing bun într-o companie? Ce rol are şi ce trebuie să ştie? Cum diferă marketingul din asigurări de cel din real estate sau din vânzări?...

White Image: Cele mai bune rezultate vin din programele de loializare care implică reduceri de prețuri - Soluțiile de economisire câștigă teren

White Image: Cele mai bune rezultate vin din programele de loializare care implică reduceri de prețuri - Soluțiile de economisire câștigă teren

Odată ce datele “third party” vor dispărea, din 2024, majoritatea companiilor vor întâmpina dificultăți în loializarea clienților, iar cei avantajați vor fi cei care și-au mutat deja focusul pe colectarea...

Short Film Breaks - un festival care se desfășoară pe durata unui întreg an, titlurile selectate ajungând să se bucure de mai multe proiecții, în diferite companii

Short Film Breaks - un festival care se desfășoară pe durata unui întreg an, titlurile selectate ajungând să se bucure de mai multe proiecții, în diferite companii

George Gänæaard (regizor, scenarist și producător), Mihai Lupu (fondatorul Centrulul Român pentru inovație în dezvoltare locală și al EduCaB International) și Alin Boeru (scenarist și regizor) au dezvoltat un proiect...

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.