Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Vineri, 24 Septembrie 2021

Reprezentanții generației Z susțin că fac achiziții echilibrate, în egală măsură în online și offline, în vreme ce mai mult de jumătate dintre tineri (51%) și-au propus să economisească și să câștige mai mulți bani (48%), în 2021, comparativ cu pierderile suferite anul trecut, arată datele studiului național Insights PulseZ. De asemenea, 62% dintre participanți consideră împlinirea personală ca fiind cea mai importantă în viață, urmată de independența financiară (57%) și de sănătate (41%), iar 82% dintre tinerii din România își aleg, astăzi, jobul în funcție de ceea ce le place să facă cel mai mult. 

Studiul „Insights PulseZ”, aflat la cea de-a doua ediție națională, a fost conceput și coordonat de specialiștii programelor naționale antreprenoriale „Vreau să Fiu Antreprenor” (VSFA) și „Insights” - din cadrul organizației Romanian Business Leaders (RBL) și realizat de agenția de studii de piață iZi data în rândul a aproximativ 1.200 de tineri din România - pe un eșantion reprezentativ la nivel național (urban+rural, tineri cu vârste cuprinse intre 16 si 24 de ani). Cercetarea s-a axat pe mai multe aspecte, printre care și atitudinea tinerilor referitoare la bani, pe gestionarea resurselor financiare și preferințele lor de achiziție, precum și pe factorii motivatori în alegerea unui job și a ghidării în viață, în noul context pandemic – în rândul membrilor generației Z (cei născuți după 1995, cunoscuți ca iGeneration, Centannials sau „nativi digitali”), în perioada iunie-iulie 2021, comparativ cu valul 2020 (perioada mai-iunie 2021, când a fost desfășurată prima ediție a studiului).

Atitudinea tinerilor față de bani

Mai mult de jumătate dintre tinerii intervievați (51%) în cadrul studiului Insights PulseZ mărturisesc că focusul lor pentru 2021 s-a axat pe economisire, în măsura în care 2020 le-a generat pierderi financiare. Totodată, 48% dintre ei și-au propus, anul acesta, să câștige mai mult (vs. 33% în 2020). 

De asemenea, 45% dintre participanți spun că sunt mult mai atenți la cheltuielile pe care le fac, în vreme ce 25% dintre ei și-au propus să investească mai mult ca anul trecut. De altfel, intențiile de investiții se remarcă îndeosebi în rândul sexului masculin (33%), în comparație cu reprezentantele sexului feminin (18%). Interesant este faptul că intențiile de a investi se remarcă mai mult în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani (30%) decât în cazul celor de peste 21 de ani – doar 19% dintre aceștia având astfel de intenții. 

„Tinerii din generația Z nu au în vedere economisirea doar în ideea clasică de a pune bani deoparte într-un cont separat, de exemplu, ci sunt foarte interesați de încheierea unor asigurări. Ei vizează produse de asigurare cu economisire pe termen mediu și, de asemenea, vor să facă rezerve pentru situații neprevăzute. Este o concluzie interesantă și îmbucurătoare a acestui studiu, pentru că ne arată faptul că românii din segmentul foarte tânăr au un comportament matur și responsabil, în ceea ce privește planificarea financiară.” – a declarat Sînziana Maioreanu, CEO al Aegon România și partener în cadrul cercetării

Achiziționarea produselor, dictată de sex, vârstă și preferințe. Plata cu numerar, metoda favorită

În ceea ce privește produsele pe care tinerii le achiziționează, în prezent, produsele de tip FMCG (băuturi răcoritoare, batoane de ciocolată, snacks-uri, mâncare comandată cu livrare) se numără printre consumabilele pe care aceștia Z le cumpără, în continuare, cel mai mult, raportat la perioada pandemiei. 

Nici când vine vorba despre produsele de fashion (37%), tinerii nu-și schimbă comportamentul de cumpărare, ei preferând să renunțe, mai degrabă  jocurile video (11% au renunțat în pandemie să plătească) și cursurile online (18% au renunțat în pandemie să plăteasca), în detrimentul produselor vestimentare.

De altfel, există categorii unde preferințele de achiziție sunt dictate de sex, de vârstă, de preferințele personale ori de resursele financiare, după cum urmează: jocurile video – 17% dintre băieți le cumpără la fel de des ca-n trecut (vs. 6% dintre fete), cărți/audiobooks – 32% dintre fete le achiziționează la fel de des (vs. 25% dintre băieți), produse IT & gadgeturi – 35% dintre băieți le cumpărăla del de des(vs. 27% dintre fete), mâncarea cu livrare – 37% mai mult în prezent față de înainte de pandemie  în rândul celor peste 21 de ani (vs. 21% - 16-18 ani).

Jumătate dintre tinerii generației Z consideră că fac achiziții echilibrate, în egală măsură din online și offline (51%). Totodată, comparativ cu anul trecut, a crescut numărul celor care au început să cumpere mai mult din online decât din offline (18% față de 12%) – o ipoteză validă fiind ideea că achizițiile online sunt un obicei accentuat post pandemie.

95% dintre tineri preferă să utilizeze, cel mai des, plata cu numerar, o treime dintre ei declarând că fac peste 10 astfel de plăți pe săptămână. În ceea ce privește plata online, o altă modalitate de plată agreată de tineri, aceasta este utilizată între 1 și 4 ori pe săptămână de 62% dintre ei. De altfel, și cardul bancar utilizat la magazin este o metodă des folosită, el fiind menționat de 80% dintre participanți. Doar 45% dintre tineri folosesc telefonul ca mijloc de plată

Factorii motivatori în alegerea jobului și a conceptului de viață

Întrebați care sunt cei mai importanți factori de care țin cont în alegerea jobului și a domeniului de activitate, 82% dintre participanții la studiu au menționat că își doresc să le placă ceea ce fac, dar și echipa alături de care lucrează și atmosfera de lucru (63%), precum și pachetul salarial (60%) și flexibilitatea programului (60%). Fetele acordă și mai mare importanță faptului că se simt bine cu ceea ce fac la job (84%) comparativ cu băieții (78%), iar 50% dintre tinere menționează și beneficiile extrasalariale printre aspectele motivatoare (vs. 42% în rândul băieților).

De altfel, domeniile umaniste (psihologie, resurse umane, sociologie) se află pe primul loc în rândul preferințelor generației Z (24%) – mai mult în rândul fetelor (32%) vs. a băieților (14%), urmate îndeaproape de domeniul IT și de inginerie – prima alegere în cazul băieților (35%) vs. 12% fete. Totodată, cercetarea arată că tinerele sunt cele care aleg într-o mai mare măsură un job în educație (20% vs 10% băieți) ori în publicitate, PR ori marketing (20% vs 5% băieți).

Când vine vorba despre factorii care îi motivează cel mai mult în viață, aceștia sunt stabili, indiferent de vârstă, de contextul economic/social, iar preferințele sunt clare: 62% consideră împlinirea personală ca fiind cea mai importantă, urmată de independența financiară (57%) și de sănătate (41%). Totodată, tinerii au început să acorde mai multă atenție nevoii de dezvoltare psihologică și emoțională (36% în 2021 vs. 31% în 2020), în detrimentul unei cariere de succes (31% în 2021 vs. 36% în 2020).

Puteți accesa raportul rezultatelor gratuit AICI: https://vsfa.ro/pulsez2021/

 

Published in Noutati

Fondatoarea agenției – după ce și-a făcut cunoscută, încă de anul trecut, intenția de a se retrage din compania fondată în 2003 – cedează managementul More than Pub Cătălinei Georgescu, expert în vânzări și marketing.

Se împlinește o lună de când Cătălina Georgescu s-a alăturat echipei More than Pub în funcția de Managing Director. Chimia pe care a avut-o cu Mihaela Petrovan, pe când More than Pub și Asociația BookLand au colaborat cu Ivatherm, unde ocupa poziția de Marketing Manager, și-a spus cuvântul atunci când Mihaela și-a căutat și desemnat succesorul. Două personalități diferite, însă care se completează armonios, Mihaela și Cătălina au hotărât încă de la prima discuție să bată palma și să lucreze împreună la consolidarea poziției agenției în piața de public relations, actualmente aflată în Top 30.

Cătălina aduce în companie o experiență de 20 de ani în vânzări și marketing în piața farmaceutică și de beauty (produse dermatocosmetice), în diverse structuri de business: atât start-up-uri, în care bugetele erau eficientizate și completate de dedicare și implicare maximă, cât și afaceri consolidate, dar în plină dezvoltare, precum și multinaționale, unde bugetele au multe zerouri. A combinat cu succes campanii ATL, BTL, TTL și, la ultima companie la care a lucrat timp de peste 5 ani, a realizat o adaptare rapidă a strategiei de marketing și comunicare (internă și externă) la noua realitate pandemică, găsind echilibrul perfect între off-line și online pentru atingerea obiectivelor de business.

Acum, schimbând tabăra, aduce în agenție "the other side of the story": o abordare pragmatică în ceea ce privește strategia optimă de atingere a obiectivelor și gestionării bugetelor din perspectiva clientului - în linie cu abordarea deja orientată către rezultate a agenției More than Pub. Dincolo de concretețea cifrelor, a KPI-urilor sau strategiilor pragmatice, emoția și seriozitatea sunt cele care construiesc relații pe termen lung, fie cu clientul, fie cu un partener de afaceri, căci, nu-i așa, fiecare ne-am dori să știm că cei care se ocupă de noi ne tratează cu asumare și implicare. Strategia pe termen lung pe care Cătălina și-a asumat-o preluând conducerea agenției este de a oferi consistență relației de afaceri și de a superviza într-un mod colaborativ toate etapele necesare implementării campaniilor clienților agenției.

„Trăim vremuri complicate și incerte, iar companiile vor să își securizeze business-urile cu acțiuni de marketing pe termen scurt. Trade marketing-ul este în plin elan, căci generează creșteri rapide ale cifrelor de vânzări și ale volumelor, însă nu generează fidelizarea clienților, ba din contră. Pe de altă parte, din 2020 încoace, mai mult ca oricând oamenii se conectează la branduri prin oameni, vor să simtă emoții și trăiri autentice în mesajele care ajung la ei. Consistența relației este dată din ce în ce mai mult de autenticitatea, responsabilitatea și implicarea cu care ești alături de cel căruia i te adresezi. Așadar, spontaneitatea și mesajul personalizat este cheia pentru a construi legături trainice. Fiecare cuvânt contează, de la situațiile complexe, până la cele mai simple. În aceste contexte personale și sociale complicate avem nevoie să comunicăm ușor, empatic, onest, într-un mod care ne apropie. Este ceea ce mă reprezintă și ceea ce apreciez foarte mult la Mihaela și la stilul de comunicare More than Pub; de fapt este ceea ce ne-a apropiat de la bun început. Văzând și rezultatele obținute de clienții agenției am fost și mai impresionată de cât de mult contează creativitatea și înțelegerea grupurilor țintă versus bugetele cheltuite. Întotdeauna am pus foarte mult suflet în tot ceea ce am făcut...poate chiar prea mult, însă pentru mine acesta este un vector important al succesului, căci lucrând cu pasiune, depășești multe bariere, găsești soluții la provocările interioare și exterioare. Și pentru cei cu care lucrezi entuziasmul este molipsitor. Știu că a prelua conducerea unei agenții va fi o experiență aparte. Provocarea principala aș putea-o descrie printr-o metaforă: sunt în situația unei mame care… brusc, nu mai are un copil, ci mai mulți, pe care evident trebuie să îi iubească la fel de mult. Insă, cu o inimă mare, cuprinzi tot ;) Ca proiecte de viitor în More than Pub, evident, zona de new business va conține branduri de skincare, cărora să le construim în același mod natural, atipic și avangardist vizibilitate, notorietate și comunități fidele, dar să le și creștem vânzările.” – declară Cătălina Georgescu, Managing Director More than Pub.

„Tot ceea ce-mi lipsește mie – diplomație, răbdare, găsirea căii de mijloc într-o negociere, delicatețea și chiar abilitatea de a delega și responsabiliza – Cătălina are din plin. Și mă bucură enorm acest lucru! În plus, îmi aduce multă satisfacție sufletească să știu că las munca mea de atâția ani pe mâna unui PROFESIONIST desăvărșit și a unui OM integru, cu care rezonez din toate punctele de vedere. Recunosc, și pentru mine va fi o provocare - însă una necesară pe care mi-o doresc de multă vreme – să am alături un partener cu care să mă consult. Următorul an, cât voi mai sta în umbra Cătălinei pentru a o ajuta să preia clienții și să înțeleagă procesele de lucru din agenție, îmi va permite să mă detașez ușor-ușor de meseria de Comunicator și să mă dedic integral vocației mele non-comerciale, Asociaţia BookLand, care mi-a transformat viața și care mă ajută să o schimb și pe a copiilor din mediul rural, dându-le o șansă la educație în condiții civilizate.”Mihaela Petrovan, Fondator More than Pub.

Transferul a 100% acțiuni More than Pub va fi făcut anul viitor către Cătălina Georgescu, timp suficient ca clienții actuali și viitori ai agenției să se obișnuiască cu noul management și noua viziune.

 

Published in Noutati

Interviuri

Povestea de success a unui brand românesc în Marea Britanie

Povestea de success a unui brand românesc în Marea Britanie

Cum ajunge un brand românesc să fie lecție, inspirație, studiu de caz în manualele de comunicare britanice? În această lună, în cea mai nouă ediție a cărții “Integrated Marketing Communications”...

Inovaţie de marketing în real estate

Inovaţie de marketing în real estate

Orice marketer este un visător calculat, spunea Violeta Niculae, practician cu o experienţă de peste 20 ani în strategie şi dezvoltare organizaţională, marketing şi inovare, în companii multinaţionale din diverse...

Ce este şi ce nu este inovaţia de marketing?

Ce este şi ce nu este inovaţia de marketing?

Ce înseamnă și cum ne ajută inovația în marketing? Care este diferența dintre invenție și inovație? De ce este necesar marketingul inovațiilor? Ce bariere găsim frecvent în calea inovaţiei, dar...

Influencer marketing într-o rețea de 60.000 de comunicatori

Influencer marketing într-o rețea de 60.000 de comunicatori

Ce este și face face BUZZStore, poziționat ca prima agenție word of mouth din România și care aniversează deja 10 ani? Cum funcționează? Când și de ce aleg brandurile acest...

Influencer marketing cu logică, argumente și misiune

Influencer marketing cu logică, argumente și misiune

Ce rol au influencerii în strategia generală de marketing de comunicare a Avon și cât de influenți sunt influencerii, în general? Ce înseamnă microinfluenceri și cum folosesc brandurile Buzzstore, primul...

Un om de PR trebuie să știe să asculte, să traducă și să spună o poveste

Un om de PR trebuie să știe să asculte, să traducă și să spună o poveste

Cum și în cât timp te formezi ca om de PR și comunicare? Ce înseamnă corporate affairs și cum depășești provocările din domeniul competitiv al retailului? Într-un moment în care...

Extensii de brand și dezvoltare de produse noi

Extensii de brand și dezvoltare de produse noi

Cum ajungi să inovezi și să revoluționezi un produs despre care credeai deja că s-a spus totul? De ce este important să aloci resurse în cercetare, dar și care este...

Marketing management și comunicare integrată la Samsung

Marketing management și comunicare integrată la Samsung

Care sunt priorităţile de marketing ale unui lider în tehnologie cum este Samsung? Cum s-au schimbat aceste priorităţi? Dacă marketerii vorbeau în trecut în special de branding, advertising şi GRP-uri,...

Marketingul trebuie să fie în mijlocul business-ului

Marketingul trebuie să fie în mijlocul business-ului

Ce face un om de marketing bun într-o companie? Ce rol are şi ce trebuie să ştie? Cum diferă marketingul din asigurări de cel din real estate sau din vânzări?...

White Image: Cele mai bune rezultate vin din programele de loializare care implică reduceri de prețuri - Soluțiile de economisire câștigă teren

White Image: Cele mai bune rezultate vin din programele de loializare care implică reduceri de prețuri - Soluțiile de economisire câștigă teren

Odată ce datele “third party” vor dispărea, din 2024, majoritatea companiilor vor întâmpina dificultăți în loializarea clienților, iar cei avantajați vor fi cei care și-au mutat deja focusul pe colectarea...

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.