Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Joi, 11 Februarie 2021

Apariția virusului COVID-19 la începutul anului 2020, a produs schimbări fundamentale la nivel global, cu privire la modul în care se desfășoară comerțul. Schimbările au fost rapide și au afectat pe toată lumea, începând de la micii comercianți până la marile rețele de vânzări.

Restricțiile de circulație impuse de guvern în diferite perioade și teama de virus au dus la reorientarea cumpărătorilor către platformele on-line.
Oamenii preferă să circule cât mai puțin și încearcă să evite cu orice preț zonele aglomerate. Astfel toți vânzătorii au fost și sunt în continuare obligați să găsească forme noi de interacțiune cu clienții. Chiar dacă schemele clasice de vânzare se mențin, fiecare vânzător de mărfuri și servicii trebuie sau este preferabil să găsească soluții pentru a evita aglomerația. Acest lucru se poate face fie prin organizarea unui website de prezentare a produselor și serviciilor, a unei platforme de e-commerce sau prin aplicații de înregistrare și programare a vizitelor, la sediul firmelor de servicii sau pentru ridicarea comenzilor.

Această tendință se observa și în România. După un an de pandemie, cifrele arată că românii cumpăra tot mai mult și mai constant online, atât produse electronice și electrocasnice cât și produse de îngrijire personala și chiar alimente.

Potrivit datelor Merchant Pro vânzările la sfârșitul lui 2020 au crescut, în medie, cu 43% față de aceeași perioadă a anului 2019.

Această situație obligă fiecare firmă să-și facă simțită prezența și pe internet. Chiar dacă nu au resursele necesare să-și creeze o platforma e-commerce, un site de prezentare devine obligatoriu.
Dacă până acum platformele online erau privite de cele mai multe ori ca și canale de vânzări secundare și performanțele acestora nu constituiau o problema, acum acestea devin foarte importante.

Viteza cu care un website se încarcă devine prioritara. Se știe deja ca un posibil client ia decizia să rămână pe site sau să-l părăsească in favoarea altora, in câteva secunde. De obicei, timpul acesta nu depășește 3-5 secunde.
In UK s-a făcut un studiu și 67% din cumpărători au ales viteza de încărcare ca fiind principalul factor care i-a făcut să abandoneze decizia de cumpărare.

47% dintre clienți se așteaptă ca paginile să se încarce în maximum 2 secunde, sau chiar mai puțin.
40% dintre clienți vor aștepta maximum 3 secunde și dacă pagina web nu se va încărca vor părăsi website-ul în favoarea altor website-uri cu produse similare.
52% dintre cumpărătorii online au declarat că viteza de încărcare a website-ului se afla printre principalele criterii în manifestarea loialității lor față de site-ul de e-commerce respectiv.
Cei care își fac cumpărăturile pe internet sunt repede distrași de alte lucruri care se întâmplă în jurul lor, când așteaptă să se încarce paginile website-ului. 14% dintre ei vor deschide alte site-uri iar 23% își vor amână decizia de cumpărare sau vor pleca de la calculator.
Acest timp de încărcare al website-ului depinde de doi factori fundamentali: modul în care e construit website-ul și de serviciul de hosting.

In prezent tot mai multă lume folosește telefonul sau tableta ca principal mod de accesare a internetului. Lucrul acesta impune ca website-urile să fie responsive și adaptate diverselor dispozitive de acces. Aceasta înseamnă și mai multe resurse css/scss de încărcat în pagină și presupune o optimizare.
Un alt factor care poate crea numeroase probleme este numărul de accesări simultane ale unui website. In anumite perioade (mai ales în perioadele în care se oferă prețuri promoționale sau în care se desfășoară anumite campanii de marketing) se pot produce blocări ale website-ului, afectând grav vânzările – lucru important, mai ales când s-au făcut investiții pentru promovarea acestor evenimente.

Acest lucru se rezolva prin creșterea resurselor alocate website-ului respectiv.
Din fericire, în prezent, aceste optimizări sunt oferite de companiile de hosting prin diverse servicii colaterale oferite de acestea.

 

 

Published in Tehnologie

Cine sunt și ce învață practicienii care aleg să se perfecționeze într-un curs de marketing certificat internațional? Am discutat cu Cristina Netea, în prezent Head of Value Proposition - Protection and Health Products la NN despre beneficiile pe care i le-a adus acest program și, mai ales, despre ce a aplicat în mod concret și cum au beneficiat organizațiile în care a lucrat de acest training pe care a ales să și-l finanțeze singură.

Tu ce ai aplicat sau implementat în companiile în care ai lucrat ca urmare a parcurgerii celor trei module din programul de certificare din Diploma Profesională în Marketing Digital?

Pentru mine, toate modulele au fost foarte valoroase. Am început programul de certificare in momentul în care a trebuit să construiesc de la zero o echipă de marketing operațional care includea și zona de digital, mai exact managementul unei platforme dedicate clienților companiei.

La momentul respectiv, având background în product management, programul m-a ajutat să înțeleg mai bine ce înseamnă o strategie de marketing integrată și mi-a dat posibilitatea să folosesc informațiile proaspăt primite în activitatea profesională.

Astfel, lucrările pe care le-am pregătit pentru modulele de Digital Strategy, Digital Optimization și Driving Digital Experience s-au transformat în strategia digitală a companiei pentru care lucram la momentul respectiv și, bineînțeles, în obiective și planuri de acțiune pentru realizarea acestor obiective.

În mai puțin de un an, am reușit să transformam o platformă care avea până într-o mie de utilizatori și era într-o versiune incipientă, abia lansată într-o adevarată platformă self-service, având o nouă interfață și servicii integrate precum plata online cu/ sau fără înregistrare, semnatură digitală și un chat pentru clienți. În doar câteva luni am crescut numărul de utilizatori noi la peste 1000 pe lună. Așadar, pot spune că am folosit la maxim cunoștințele acumulate în program și îl recomand cu drag oricui vrea să afle mai multe despre tainele marketingului digital.

Care a fost cea mai utilă sau mai valoroasă zonă de know-how la care ai avut acces în programul de certificare CIM alături de noi?

Mi-a plăcut foarte mult că, atunci când am început programul, am intrat de fapt într-o comunitate de oameni din diferite industrii, comunitate mereu dornică să te ajute și să ofere schimb de experiență.

Personal, mi-au fost foarte de folos întâlnirile din comunitate, atât cele cu membrii comunității, cât și cu tutorii Oxford College of Marketing și am apreciat modul facil de desfășurare a programului și materialele de studiu bine structurate.

 

Published in Interviuri

Interviuri

Povestea de success a unui brand românesc în Marea Britanie

Povestea de success a unui brand românesc în Marea Britanie

Cum ajunge un brand românesc să fie lecție, inspirație, studiu de caz în manualele de comunicare britanice? În această lună, în cea mai nouă ediție a cărții “Integrated Marketing Communications”...

Inovaţie de marketing în real estate

Inovaţie de marketing în real estate

Orice marketer este un visător calculat, spunea Violeta Niculae, practician cu o experienţă de peste 20 ani în strategie şi dezvoltare organizaţională, marketing şi inovare, în companii multinaţionale din diverse...

Ce este şi ce nu este inovaţia de marketing?

Ce este şi ce nu este inovaţia de marketing?

Ce înseamnă și cum ne ajută inovația în marketing? Care este diferența dintre invenție și inovație? De ce este necesar marketingul inovațiilor? Ce bariere găsim frecvent în calea inovaţiei, dar...

Influencer marketing într-o rețea de 60.000 de comunicatori

Influencer marketing într-o rețea de 60.000 de comunicatori

Ce este și face face BUZZStore, poziționat ca prima agenție word of mouth din România și care aniversează deja 10 ani? Cum funcționează? Când și de ce aleg brandurile acest...

Influencer marketing cu logică, argumente și misiune

Influencer marketing cu logică, argumente și misiune

Ce rol au influencerii în strategia generală de marketing de comunicare a Avon și cât de influenți sunt influencerii, în general? Ce înseamnă microinfluenceri și cum folosesc brandurile Buzzstore, primul...

Un om de PR trebuie să știe să asculte, să traducă și să spună o poveste

Un om de PR trebuie să știe să asculte, să traducă și să spună o poveste

Cum și în cât timp te formezi ca om de PR și comunicare? Ce înseamnă corporate affairs și cum depășești provocările din domeniul competitiv al retailului? Într-un moment în care...

Extensii de brand și dezvoltare de produse noi

Extensii de brand și dezvoltare de produse noi

Cum ajungi să inovezi și să revoluționezi un produs despre care credeai deja că s-a spus totul? De ce este important să aloci resurse în cercetare, dar și care este...

Marketing management și comunicare integrată la Samsung

Marketing management și comunicare integrată la Samsung

Care sunt priorităţile de marketing ale unui lider în tehnologie cum este Samsung? Cum s-au schimbat aceste priorităţi? Dacă marketerii vorbeau în trecut în special de branding, advertising şi GRP-uri,...

Marketingul trebuie să fie în mijlocul business-ului

Marketingul trebuie să fie în mijlocul business-ului

Ce face un om de marketing bun într-o companie? Ce rol are şi ce trebuie să ştie? Cum diferă marketingul din asigurări de cel din real estate sau din vânzări?...

White Image: Cele mai bune rezultate vin din programele de loializare care implică reduceri de prețuri - Soluțiile de economisire câștigă teren

White Image: Cele mai bune rezultate vin din programele de loializare care implică reduceri de prețuri - Soluțiile de economisire câștigă teren

Odată ce datele “third party” vor dispărea, din 2024, majoritatea companiilor vor întâmpina dificultăți în loializarea clienților, iar cei avantajați vor fi cei care și-au mutat deja focusul pe colectarea...

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.