Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Miercuri, 16 Iunie 2021

Digital transformation nu mai este un nice-to-have, e o necesitate. Avem enorm de câștigat din punct de vedere eficiență în ce privește timp, costuri, comunicare. Maturitatea digitală este mai mult decât o anexă pe care să o adoptăm pe lângă procesele și tacticile pe care le avem deja. În schimb, companiile mature digital trec sau au trecut prin modificări semnificative, chiar și ca model de business.


Ce este maturitatea digitală


Discutăm de ceva vreme despre transformarea digitală și maturitatea digitală a companiilor. Deși acești termeni sunt utilizați alternativ, ei reprezintă două aspecte foarte diferite.

Transformarea digitală implică crearea și mentenanța unui website, prezență pe social media, subscripții la câteva tool-uri digitale. Maturitatea digitală necesită o înțelegere mai aprofundată despre de ce este nevoie de migrare către digital.

Mai mult decât a utiliza tool-urile digitale în sine, un aspect ce denotă maturitate digitală într-o companie este abilitatea de a extrage informații și perspective după o lansare: măsurarea și analiza rezultatelor, reconfigurarea strategiei în urma primelor iterații, stil de muncă agil, testarea produsului pe piață și adaptarea lui la nevoile reale ale pieței.

În termeni mai familiari, am putea să ne gândim la maturitatea digitală ca abilitatea de a pune întrebările potrivite despre audiență, obiective și resursele disponibile.

Un reper cât se poate de explicit în această direcție este anul 2020. Să vedem pe scurt de ce.


Lecții învățate din 2020


Anul 2020 ne-a arătat în mod direct că migrarea și menținerea unui business în mediul digital îl ajută să rămână relevant pentru industrie.

Companiile care aveau deja un grad ridicat de maturitate digitală au avut un avantaj în fața competiției. Ele au avut o eficiență sporită în ceea ce privește creșterea încasărilor, costuri, calitatea produselor, precum și timpul de livrare.

Având în vedere dezvoltarea continuă a instrumentelor digitale și a capabilităților lor, decalajul dintre companiile mature digital și mai puțin digitalizate va crește considerabil.
La nivel global putem observa deja cum companiile cu scor ridicat de maturitate digitală câștigă din ce în ce mai multă cotă pe piață, în vreme ce business-urile tradiționale luptă pentru menținere.

În România, transformarea digitală a organizațiilor este mult în urmă față de Uniunea Europeană. În 2020, România se poziționa pe locul 26 din 28 ca dezvoltare digitală, comparativ cu alte state europene.


De ce să evaluăm maturitatea digitală


Mai mult decât oricând, o companie trebuie să pună accent pe nevoile reale ale consumatorilor sau ale clienților săi, să își înțeleagă competiția și să optimizeze abordarea post-lansare. Fie că vorbim despre un produs sau un serviciu, trebuie avute în vedere măsurarea rezultatelor, remarketing, loializarea consumatorilor plan de scalare sau posibile îmbunătățiri.

Astfel, pentru a te menține în top, ca business este important să vii în întâmpinarea acestor nevoi, să le anticipezi, nu doar să răspunzi la ele.

Creșterea acurateței livrabilelor implică o eficiență crescută în interiorul companiei, în ceea ce privește procesele de muncă, de organizare și strategie. De asemenea, sustenabilitatea digitală a business-ului a devenit un alt aspect vital pentru companiile care doresc să crească pe termen lung.

Prin evaluarea maturității digitale poți obține o imagine de ansamblu asupra companiei în ceea ce privește nivelul de adopție a instrumentelor digitale. Mai important decât atât, o evaluare corectă și pragmatică indică poziționarea estimativă a propriei companii comparat cu industria în care se află.

În momentul actual există multiple modele de evaluare a maturității digitale a companiei. Fiecare model diferă prin criteriile analizate, însă toate includ o evaluare a experienței consumatorului, strategiei, tehnologiilor utilizate, management-ului și structurării companiei.

Reperele oferite de modelele de evaluare sunt menite să ajute la înțelegerea mai profundă a evoluției pieței, concurenței, nevoile și comportamentul consumatorilor.


Evaluatorul digital și cei 7 metrici


O abordare strategică a transformării digitale a companiei tale începe cu evaluarea și poziționarea acesteia din punct de vedere maturitate digitală.

Un prim pas pe care te invităm să îl faci este Digital Evaluator. Tool-ul este dezvoltat intern, la Grapefruit și are la bază 20 de ani de experiență în digital, software, softskills, management și workflows.

Am gândit Digital Evaluator în funcție de nevoile pe care le-am identificat în compania noastră și am scalat până când am ajuns la o formă de evaluare generală. Evaluatorul analizează șapte criterii (metrici) principale:

Strategic Agility - cât de eficient este definită strategia companiei în ceea ce privește modelul de business, comunicare, management de produs și altele.
Digital Talent & Capabilities - capabilitățile companiei de educare și consultanță în zona de digital
Governance & Leadership - indică eficiența flow-urilor de lucru în echipe, identificarea și pregătirea liderilor pe domenii digitale
Data Driven - cum obținem, stocăm și analizăm date astfel încât să ne ajute în procesele decizionale
Technology Leadership - capabilitățile tehnice ale companiei de dezvoltare, arhitectură informațională și securitate digitală
Customer Experience - indică nivelul de înțelegere a audienței (consumatorilor) și modalitatea de urmărire a metricilor de eficiență pentru îmbunătățiri continue
Digital Stack - nivelul de înțelegere și aplicare a proceselor de automatizare, segmentare și generare de valoare

Fiecare dintre cei șapte metrici sunt susținuți de multipli submetrici, care ajută la crearea imaginii de ansamblu asupra capabilităților companiei. Rezultatul evaluării detaliază situația actuală în companie, pe fiecare metric și submetric. Astfel, obții o imagine de tip breakdown, cu detalii punctuale, pentru ca tu să îți poți crea punctual strategia de îmbunătățiri.

Scorul final este realizat prin medie aritmetică a calificativelor obținute la cele șapte criterii și indică situarea companiei tale pe scara adopției de instrumente și procese digitale: minim, proactiv, pregătit pentru scalare și optimizare. Astfel, poți imediat compara scorul companiei tale cu media sectorială pe industria în care activezi.

Ce aduce Digital Evaluator în plus față de alte tool-uri este că îți indică poziționarea companiei și față de industrii secundare, adiacente. Astfel vei avea o înțelegere mai profundă asupra competiției dar și asupra oportunităților de scalare.

Ca valoare adăugată, Digital Evaluator te ajută să îți creezi o bază pentru explorarea oportunităților de creștere. Ulterior, te invităm la o discuție deschisă despre cum putem construi un ecosistem digital în compania ta, pentru scalare pe viitor.

 

Published in Digital

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.