Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Iunie 2021

Alexandru Măxineanu, Managing Partner UNIVERSUM Tech Events, ne vorbește despre cel mai amplu eveniment tech din România, ce modificări au avut loc in ediția de anul acesta și cum se preconizează ca se va desfășura el pe viitor. 

Ce reprezinta Bucharest Tech Week?

Bucharest Tech Week este festivalul care transformă de cinci ani Bucureștiul în capitala tehnologiei, cel mai amplu eveniment tech din România dedicat atât profesioniștilor din diverse domenii și verticale de business, cât și publicului larg, tuturor pasionaților de tehnologie și inovații.

În anii anteriori, evenimentul s-a desfășurat Live, în inima orașului, în Piața Universitații și Piața George Enescu.

Festivalul are două componente: BUSINESS SUMMITS (Innovation, Future Retail, FinTech, HR Masters, Software Architecture, JAVA), conferințe de business dedicate profesioniștilor din diverse domenii și trei zile de TECH EXPO, singura expoziție de tehnologie și inovații din România, adresată publicului larg.

An de an, Bucharest Tech Week a adus împreună cei mai imporați jucători din domeniul tehnologiei, peste 1800 dintre cele mai mari companii de tech, oferind peste 270 de ore de conținut de calitate susținut de peste 300 dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți speakeri, experți și specialiști internaționali și locali, dar și ultimele noutăți în materie de gadgets, roboți, produse high-tech, aplicații web și mobile, platforme și soluții IT ce ne fac viața mai ușoară și ajută totodată la fluidizarea și dezvoltarea afacerilor.

În cei cinci ani, festivalul a adunat peste 8700 de participanți la conferințele de business și peste 87.000 de vizitatori ai expoziției de tehnologie și inovații TECH EXPO.

Printre cei mai cunoscuți speakeri internaționali ce au participat de-a lungul timpului la Bucharest Tech Week se numără: Josh Linkner, celebrul antreprenor și speaker american, autor de succes premiat de două ori de către prestigiosul New York Times, AJIT SIVADASAN, Global Head, Online Sales Lenovo, EOIN WOODS, CTO la Endava, Francesco Ferro, CEO and co-founder of PAL Robotics, Frank M. Salzgeber, Head of Innovation în cadrul Agenției Spațiale Europene, Dr Heinz M. Kabutz, autorul ”The Java Specialists’ Newsletter”, Frank Salzgeber - Head of Innovation & Ventures Office, ESA, Andrew Mellen – cel mai organizat on din America, autorul Productivity Expert, Omar Hatamleh - Technology Intergration Manager la NASA, Lea Sandell - Global Social Media Innovation Lead , LEGO Group și mulți alții.

Să nu uităm nici de celebrul Fuhrat Robot, cel mai avansat robot umanoid din lume, înzestrat cu inteligenţă artificială, cu abilităţi sociale şi cu capacitatea de a interacţiona cu oamenii într-un mod empatic - vorbind, ascultând, exprimând emoţii şi menţinând contactul vizual, robot ce a fost vedeta Bucharest Tech Week 2019.

 Ce a insemnat sa organizati Bucharest Tech Week in timpul pandemiei?

Ultimii doi ani reprezintă o perioadă foarte dificila pentru mediul de business din întreaga lume și, cu singuranță, o provocare pentru toți organizatorii de evenimente.
Această industrie, mai mult ca oricare alta, a avut grav de suferit de pe urma restricțiilor impuse de autorități.

După mulți ani în care numărul și amploarea evenimentelor crescuseră impresionant de bine și părea că nimic nu mai poate opri acest boom, a venit anul 2020 care, pur și simplu a oprit totul.
Este îngrozitor de greu pentru o industrie atât de activă și de energică să pună totul pe hold și să aștepte să se întâmple CEVA.

Și cum acel CEVA părea că nu va veni prea curând, primăvara lui 2020 a fost momentul în care am dat RESTART și, într-un timp record am reinventat pur și simplu organizarea de evenimente.

UNIVERSUM se numără printre puținii organizatori de evenimente de mare amploare din întreaga lume, care, într-o perioadă ce părea imposibilă pentru desfășurarea acestei activități, a reușit să mute în online un festival mass-market de dimensiunea Bucharest Tech Week.
În luna mai 2021 am reușit să aducem online un număr chiar mai mare de participanți decât în varianta offline, anume 2652 de profesioniști de business la BUSINESS SUMMITS, 19.231 de vizitatori la TECH EXPO și peste 122 de speakeri internaționali și locali.

Pentru a putea implementa acest proiect pilot, îi putem spune, ne-au ajutat enorm cei zece ani de experiență în organizare de evenimente business-tech, platforma MyConnector, parte a grupului UNIVERSUM, relațiile foarte bune pe care le-am construit în tot acest timp cu partenerii noștri și, nu în ultimul rând, echipa extraordinară care, cu perseverență și ambiție a crezut în continuare în Bucharest Tech Week, varianta online, și a luptat ca el să existe și să aducă și anul acesta aceleași informații și networking de calitate.

Care au fost problemele cu care v-ati confruntat?

Bineînțeles că au fost și dificultăți în procesul de implementare. Oricât de bine l-ai pregăti, nu există eveniment unde să nu apară ceva neprevăzut.
În cazul primului festival tech online, probabil că cea mai mare provocare a fost să explicăm participanților dinamica evenimentului, avantajele și oportunitățile unui eveniment online de o asemenea amploare.
Totodată, în cazul participanților la TECH EXPO, ne-am confruntat cu numeroase întrebări tehnice, legate de partea de înregistrare în platformă, de accesarea sesiunilor Live sau a Zonei Expoziționale.
Însă ne așteptam la aceste lucruri. Era firesc ca pentru un eveniment B2C organizat în premieră în mediul online să apară întrebări tehnice.
Totul a fost soluționat la timp de către echipa noastră de suport, care, cu o răbdare de fier, a răspuns tuturor întrebărilor participanților și i-a ghidat în a avea o experiență deosebită.

Care a fost reactia publicului la aceasta schimbare?

Ne-am bucurat să avem atât la BUSINESS SUMMITS cât și la TECH EXPO un public extrem de receptiv și deschis. Au participat în număr mare la sesiunile susținute de speakerii internaționali și locali, au interacționat cu aceștia și au transmis mesaje celorlalți participanți.

La expoziția de tehnologie și inovații, de asemenea, publicul a fost activ la sesiunile organizate pe cele patru scene, a vizitat standurile partenerilor și a interacționat cu reprezentanții acestora.
Ceea ce ni s-a părut foarte interesant a fost faptul că, spre deosebire de cum se întâmplă la o ediție offline, de această data am avut vizitatori la expoziție și noaptea. A ajutat, cu siguranță, faptul că vizitatorii puteau accesa evenimentul oricând și de oriunde s-ar fi aflat.

 Business Summits imagineansamblu1200x154

In viitor va veti intoarce la varianta clasica sau va ramane un eveniment online?

Varianta online a unui eveniment de o asemenea amploare, precum este Bucharest Tech Week, are avantajele și farmecul său și, cu siguranță, un potential extraordinar de a aduce speakeri, parteneri și vizitatori din orice colț al lumii, într-un număr foarte mare, număr pe care o locație fizică, poate, nici măcar nu îl poate acomoda.
Un festival offline, pe de altă parte, are acea atmosferă unică Live, de eveniment, pe care, din păcate nimic din mediul online nu o poate înlocui.

Da, ne dorim ca următoarea ediție Bucharest Tech Week să se desfășoare offline, însă acest lucru depinde, bineînțeles, de evoluția pandemiei și de restricțiile impuse de autorități la începutul anului viitor. Nu excludem nici ipoteza ca Bucharest Tech Week 2022 să fie organizat tot în variantă online.

În oricare dintre variante, vom oferi publicului nostru, cât și partenerilor, așa cum i-am obișnuit, un eveniment de calitate, cel mai amplu festival dedicat tehnologiei și inovației din România.

 

 Alexandru Măxineanu Alexandru Măxineanu, Managing Partner UNIVERSUM Tech Events

Published in Interviuri

Pentru iubitorii de fotbal, luna iunie vine ca o gură de aer proaspăt după un an dificil: încep meciurile internaționale, fotbalul acela frumos pe care îl urmărim cu sufletul la gură și îl comentăm mult timp după. Betfair știe cât de speciale sunt momentele live și a creat în jurul lor o nouă campanie de imagine semnată de agenția Mercury360.

Strategia de comunicare lansată la începutul anului are la bază mixul de adrenalină și control pe care platforma de pariuri live Betfair îl oferă celor pasionați. În contextul campionatului european din vara 2021, acest mix revine într-o nouă interpretare.

Ce înseamnă meciurile live pentru Betfair?

Înseamnă momente de o frumusețe unică, pentru că trăiești aceleași emoții la unison cu milioane de oameni din toată lumea. În același timp, înseamnă șansa de a face alegeri doar ale tale. Cu Betfair, ai același moment irepetabil pentru a lua decizii și a-ți juca propriul joc în jurul jocului de pe teren. Înseamnă că faci parte dintr-un colectiv, în timp ce rămâi propria ta persoană.

Provocare: fitting in while standing out

Într-o perioadă în care pauzele publicitare sunt dominate de scene dinamice de stadion, pase spectaculoase, goluri, suporteri celebrând de pe canapele, provocarea este diferențierea prin execuții fresh și memorabile.

Soluția? O abordare minimalistă, care transmite faptul că în momentul live nu mai există nimic altceva decât emoția pe care o împarți cu ceilalți suporteri și decizia pe care o iei doar tu, în lumea ta interioară.

Spotul TV descrie universul pariorului în timpul unui meci internațional și ne duce din lumea exterioară, dominată de emoție, în lumea sa interioară dominată de tensiunea deciziilor în contratimp.

"Suntem foarte mândri de noua campanie, care continuă misiunea noastră de a face Betfair owner-ul pariurilor live pe piața românească. Provocarea noastră pentru Mercury360 a fost aceea de a scoate brandul în evidență și a-l face cât mai recognoscibil printr-o campanie premium, de impact. La baza procesului a stat o colaborare autentică, un parteneriat creativ, și abia așteptăm să vedem cum evoluează" - Kim Daly - Managing Director of Marketing, Betfair International.

Povestea emoțiilor și deciziilor live se extinde online, la radio și în outdoor prin execuții care plasează momentul live la granița dintre lumea exterioară a suporterilor și lumea interioară a pariorului: fazele decisive văzute prin ochii pariorului și momentele de emoție împărtășită.

betfair

betfair

betfair

betfair

 

"Când am pornit la drum în primul pitch Betfair la finalul anului trecut, am pariat, într-un an al incertitudinii, pe curajul propunerii unei strategii de comunicare 100% locală pentru un brand internațional well-established și am fost încântați când de partea cealaltă am găsit o echipă de marketing cel puțin la fel de curajoasă! Suntem mândri să construim în continuare în România imaginea brandului Betfair și să contribuim la succesul business-ului!" - Mihaela Bourceanu - Client Service & Strategy Director.

"Prima provocare și motivul dezvoltării campaniei a fost nevoia de a comunica în timpul Euro 2020. Era clar că toate brandurile din categorie, și nu numai, vor comunica fotbal și Euro în această perioadă și riscam să ne pierdem în mulțimea de TVC-uri cu și despre fotbal. Așadar, soluția noastră a fost să punem emoția pariorului pe primul loc, să dramatizăm momentul deciziei și bucuria succesului, fotbalul devenind astfel doar vehiculul ce facilitează aceste emoții. Mai departe, timing strâns, echipa 50% remote, profesioniști din peste 5 țări, producție și post-producție complexe, dar cu un trio proactiv client-agenție-casă de producție am depășit toate provocările și suntem mândri de rezultat.” - Mădălina Gheorghe - Senior Account Manager.

 

Echipa Betfair:
Alexandra Dragoș - Marketing Manager
Martin Dyhouse - Head of Advertising (Betfair International)
Siobhan Monaghan - Senior Brand Marketing Planning & Project Manager
Sergiu Suciu – Marketing Executive
James Gilbert – Head of International Marketing
Kimberley Daly – MD of International Marketing

Echipa Mercury360:
Mădălina Gheorghe – Senior Account Manager
Alexandru Neculae – Senior Art Director
Camelia Grad – Senior Copywriter
Liviu Țurcanu – Creative Director
Mihaela Bourceanu – Client Service & Strategy Director

Echipa RambunctiousTV:
Laurence Glover – Executive Producer
Pete Connor – Producer
Hermann Meingast – Line producer

Julien Zenier – Regizor
Ionuț Macri - Fotograf

Published in Comunicate

Fără tehnologie de marketing nu mai putem face performanţă. Cu toate acestea, tehnologia ne pune încă provocări. Ce şi cum alegem? Ce recomandări facem ca oameni de marketing în companiile în care lucrăm? În majoritatea situaţiilor ne confruntăm cu CRM-uri greoaie, cu sisteme de date care nu comunică între ele, nu sunt integrate într-un ecosistem care să ne permită să corelăm datele, să le actualizăm, să le punem în context. Iar când avem, în sfârşit o soluţie, ea nu funcţionează de una singură. Este nevoie de logică de marketing, de oameni care să ştie să valorifice această tehnologie, de procese, de execuţii bune, de acceptare şi suport de la cei care o folosesc și care trebuie să introducă şi să actualizeze date, să se implice permanent în recomadări de îmbunătăţire.

Vestea bună este că avem tot mai multe soluții și în România și companii specializate pe automatizare de marketing. Între liderii și pionierii acestor domenii se numără și Mediapost Martech. Ce înseamnă automatizare de marketing din punctul de vedere al unui profesionist în marketing direct? Cum se transformă marketingul direct susținut de noile tehnologii și cum s-au transformat și adaptat business-urile și companiile? Ce soluții de marketing direct are în portofoliu grupul Mediapost Hit Mail prin Mediapost Martech? Aflați mai multe într-un interviu cu CEO-ul grupului Mediapost Hit Mail și președinte al Asociației Române de Marketing Direct (ARMAD). 

Ce este și cum se transformă marketingul direct?

Marketingul direct este marketingul care folosește baze de date. Deci, din start este o combinație de marketing și IT, folosește bazele de date pentru a comunica în mod personalizat și segmentat cu clienții. De asemenea, marketingul direct, folosește în mod intesiv resurse logistice. Noi,  în ultima vreme, ne-am dezvoltat și pe logistică de e-commerce. Folosim logistica de marketing pe care am construit-o în anii precedenți, iar acceastă logistică de marketing este într-o creștere foarte accelerată în ultimii ani.

Marketing automation este de fapt marketingul direct transpus in platforme. Marketingul se duce tot mai mult către platforme, platformizare, digitalizare. Toate procesele pot fi realizate în interiorul unei platforme care evita e-mail-urile, exel-urile si structurile neintegrate și aduce împreună toate instrumentele de care are nevoie un om de marketing pentru a comunica eficient cu clienții, cu prospecții și pentru a maximiza rezultatele activităților de marketing.

Ce fel de soluții ați dezvoltat în zona de automatizare de marketing?

Practic, noi facem ce am facut întotdeauna doar ca acum facem în platforme. Generăm leaduri și creștem vânzările prin cross-sell și up-sell pentru clienții noștri prin cele două platforme pe care le reprezentăm în România: Hubspot, care este potrivită pentru firme mici și mijlocii și Salesforce Marketing Cloud, Salesforce Sales eCloud sau Service eCloud, care sunt soluții destinate companiilor mari. Procesele practice sunt aceleași: generare de interes din partea clienților prin diverse mijloace, valorificarea acestui interes și colectarea leadurilor aferente într-o zona de web, verificarea calității leadurilor și urmărirea lor până la transformarea în vânzări. Filosofia de marketing este cea clasică, dar totul se întâmplă în platforme care eficientizează procesele și permite utlizatorului să aibă un istoric și o raportare perfectă.

Cu ce probleme vă confruntaţi, cum le rezolvaţi şi care sunt primele succese în această arie de automatizare? Este greu de spus “primele” pentru că voi dezvoltaţi deja soluţii de atâta vreme.

Avem deja 20 de clienţi activi care folosesc Hubspot şi Salesforce. Principala problemă este că deciziile mari de automatizare se iau în ţara în care este compania mamă sau cu sediul central. În 80% din cazuri, aceste corporaţii nu au headquarter-ul în România, dar există o mulţime de companii din zona medie care sunt foarte interesate să profite de aceste soluţii, cu care discutăm de mult şi cu care facem proiecte interesante. Practic orice companie care are un produs cu o valoare de cumpărare suficient de mare, de ordinul sutelor de euro, ar putea beneficia de pe urma automatizării de marketing (marketing automation) şi ar putea să îşi îmbunătăţească rezultatele de marketing fără să crească bugetul. Return of investment (ROI), ăsta este cuvântul cheie în marketingul pe care îl oferim noi clienţilor.

Suntem interesaţi să lucrăm în România cu companii destul de mari care au viziune şi care se vor muta în platforme. Poate nu în 2021, 2022, dar până în 2030 se vor muta pentru ca aşa este lumea în care trăim acum. Toate procesele încep să aibă o componentă digitală din ce în ce mai mare. În corporaţii, cred că rata de pentetrare a platformelor este de peste 20%. În companiile mici şi mijlocii însă este de sub 1%.

Marketing automation  este de fapt  marketingul direct transpus în platforme

Putem să ne aşteptăm şi la o reducere de costuri prin aceste investiţii în automatizare?

Ce propunem şi livrăm noi clienţilor cu aceste soluţii este să își crească performanţa. Adică numărul de leaduri, vînzările – up-sell şi cross-sell şi, în consecinţă, profitabilitatea. Dar, într-adevăr, eliberează timpul oamenilor de marketing pentru a se concentra pe ceea ce contează, pe procese cu valoare adăugată mai mare faţă de cele repetitive, ceea ce ar face altfel comparând zeci şi sute de liste şi tabele.

Care sunt industriile care au luat avânt şi care au urcat primele în trenul automatizării?

Sunt în primul rând companiile care oferă servicii pentru companii, firmele de servicii B2B, sunt foarte interesate pentru că valoarea medie de achiziţie este destul de mare, apoi firmele de produse B2C cu valoare mare, de exemplu mobilier, auto, toate companiile care fac livrări, pentru care câştigarea de clienţi şi menţinerea lor este esenţa jocului. Practic, orice companie unde în cele din urmă valoarea medie de cumpărare este mare, poate face marketing automation.

Aveți atât soluţii de achiziţie cât și soluţii de retenţie. Ce noi programe ați dezvoltat pentru crşterea ratelor de conversie şi pentru up-sell, cross-sell?

Pentru retenţie, grupul nostru are soluţii de club de fidelizare. Avem un produs care se numeşte Rewardful care este un produs SAAS care gestionează clubul de fidelizare B2B, administrează punctele pe care le colectează o comunitate de membri ai unui club și le duce către un magazin de premii care este gestionat integrat. Deja este o piaţă de multe milioane de euro, piaţa de cluburi de fidelizare de marketing. Vorbesc de B2B, pentru că există o piaţă şi în B2C. Toate supermarketurile şi-au făcut carduri de fidelizare care sunt integrate cu platforme de marketing automation. Toate platformele acestea pot fi gestionate integrat şi foarte puține procese de marketing ale marilor lanţuri de magazine se desfăşoară în afara platformelor.

Recrutezi, formezi, angajezi oameni de marketing. Ce calităţi apreciezi la un om de marketing?

Oamenii care lucrează cu noi sunt puţin diferiţi de alţi oameni de marketing. Avem nevoie de cunostințe de matematică, statistică, teoria probabilităților, în general oameni care lucreaza bine cu cifrele, care au o gandire cantitativă, nu trebuie să știe neapărat matematică pentru că practic matematica care se foloseste în marketing este matematica de I-VIII cu câteva capitole de prin clasa a IX-a, a X-a . Noi am făcut teoria probabilităţilor în clasa a XII-a, dar acum cred că se face mai devreme. Nu este nimic complicat, dar trebuie să gândească cifre şi să poată să facă estimări. Să aibă simţul cifrelor. 

Mutaţi-vă în platforme pentru că oricum acolo o să ajungeţi! Mai bine să fiţi înaintea concurenţilor voştri acolo.

În cât timp se formează un om de marketing care să combine cifrele cu înţelegerea consumatorului. Știu deja oameni de la voi care au fost între timp vânaţi de marile corporaţii pentru competenţele pe care le-au dezvoltat alături de voi.

Da, pe vremea aceea eram şi noi o firmă mai mică. Între timp, am devenit şi noi o mare corporaţie. Avem deja 700 de angajaţi şi 36 de milioane de Euro cifră de afaceri. Atunci şi agenţiile de publicitate mai furau oameni, însă skill-urile de care este nevoie în marketing direct sunt relativ diferite de cele de care este nevoie în publicitate. E mai uşor să schimbăm oameni de valoare cu firmele de marketing research.

O concluzie echilibrată? Între mituri şi prea mult optimism şi soluţii care chiar aduc rezultate? Ce ne sfătuieşti?

Mutaţi-vă în platforme pentru că oricum acolo o să ajungeţi! Mai bine să fiţi înaintea concurenţilor voştri acolo. O să vă crească return-on-investment-ul.

Aflați mai multe în interviul video - Automatizare de marketing cu ROI.

 

Published in Solutii de marketing

Digital transformation nu mai este un nice-to-have, e o necesitate. Avem enorm de câștigat din punct de vedere eficiență în ce privește timp, costuri, comunicare. Maturitatea digitală este mai mult decât o anexă pe care să o adoptăm pe lângă procesele și tacticile pe care le avem deja. În schimb, companiile mature digital trec sau au trecut prin modificări semnificative, chiar și ca model de business.


Ce este maturitatea digitală


Discutăm de ceva vreme despre transformarea digitală și maturitatea digitală a companiilor. Deși acești termeni sunt utilizați alternativ, ei reprezintă două aspecte foarte diferite.

Transformarea digitală implică crearea și mentenanța unui website, prezență pe social media, subscripții la câteva tool-uri digitale. Maturitatea digitală necesită o înțelegere mai aprofundată despre de ce este nevoie de migrare către digital.

Mai mult decât a utiliza tool-urile digitale în sine, un aspect ce denotă maturitate digitală într-o companie este abilitatea de a extrage informații și perspective după o lansare: măsurarea și analiza rezultatelor, reconfigurarea strategiei în urma primelor iterații, stil de muncă agil, testarea produsului pe piață și adaptarea lui la nevoile reale ale pieței.

În termeni mai familiari, am putea să ne gândim la maturitatea digitală ca abilitatea de a pune întrebările potrivite despre audiență, obiective și resursele disponibile.

Un reper cât se poate de explicit în această direcție este anul 2020. Să vedem pe scurt de ce.


Lecții învățate din 2020


Anul 2020 ne-a arătat în mod direct că migrarea și menținerea unui business în mediul digital îl ajută să rămână relevant pentru industrie.

Companiile care aveau deja un grad ridicat de maturitate digitală au avut un avantaj în fața competiției. Ele au avut o eficiență sporită în ceea ce privește creșterea încasărilor, costuri, calitatea produselor, precum și timpul de livrare.

Având în vedere dezvoltarea continuă a instrumentelor digitale și a capabilităților lor, decalajul dintre companiile mature digital și mai puțin digitalizate va crește considerabil.
La nivel global putem observa deja cum companiile cu scor ridicat de maturitate digitală câștigă din ce în ce mai multă cotă pe piață, în vreme ce business-urile tradiționale luptă pentru menținere.

În România, transformarea digitală a organizațiilor este mult în urmă față de Uniunea Europeană. În 2020, România se poziționa pe locul 26 din 28 ca dezvoltare digitală, comparativ cu alte state europene.


De ce să evaluăm maturitatea digitală


Mai mult decât oricând, o companie trebuie să pună accent pe nevoile reale ale consumatorilor sau ale clienților săi, să își înțeleagă competiția și să optimizeze abordarea post-lansare. Fie că vorbim despre un produs sau un serviciu, trebuie avute în vedere măsurarea rezultatelor, remarketing, loializarea consumatorilor plan de scalare sau posibile îmbunătățiri.

Astfel, pentru a te menține în top, ca business este important să vii în întâmpinarea acestor nevoi, să le anticipezi, nu doar să răspunzi la ele.

Creșterea acurateței livrabilelor implică o eficiență crescută în interiorul companiei, în ceea ce privește procesele de muncă, de organizare și strategie. De asemenea, sustenabilitatea digitală a business-ului a devenit un alt aspect vital pentru companiile care doresc să crească pe termen lung.

Prin evaluarea maturității digitale poți obține o imagine de ansamblu asupra companiei în ceea ce privește nivelul de adopție a instrumentelor digitale. Mai important decât atât, o evaluare corectă și pragmatică indică poziționarea estimativă a propriei companii comparat cu industria în care se află.

În momentul actual există multiple modele de evaluare a maturității digitale a companiei. Fiecare model diferă prin criteriile analizate, însă toate includ o evaluare a experienței consumatorului, strategiei, tehnologiilor utilizate, management-ului și structurării companiei.

Reperele oferite de modelele de evaluare sunt menite să ajute la înțelegerea mai profundă a evoluției pieței, concurenței, nevoile și comportamentul consumatorilor.


Evaluatorul digital și cei 7 metrici


O abordare strategică a transformării digitale a companiei tale începe cu evaluarea și poziționarea acesteia din punct de vedere maturitate digitală.

Un prim pas pe care te invităm să îl faci este Digital Evaluator. Tool-ul este dezvoltat intern, la Grapefruit și are la bază 20 de ani de experiență în digital, software, softskills, management și workflows.

Am gândit Digital Evaluator în funcție de nevoile pe care le-am identificat în compania noastră și am scalat până când am ajuns la o formă de evaluare generală. Evaluatorul analizează șapte criterii (metrici) principale:

Strategic Agility - cât de eficient este definită strategia companiei în ceea ce privește modelul de business, comunicare, management de produs și altele.
Digital Talent & Capabilities - capabilitățile companiei de educare și consultanță în zona de digital
Governance & Leadership - indică eficiența flow-urilor de lucru în echipe, identificarea și pregătirea liderilor pe domenii digitale
Data Driven - cum obținem, stocăm și analizăm date astfel încât să ne ajute în procesele decizionale
Technology Leadership - capabilitățile tehnice ale companiei de dezvoltare, arhitectură informațională și securitate digitală
Customer Experience - indică nivelul de înțelegere a audienței (consumatorilor) și modalitatea de urmărire a metricilor de eficiență pentru îmbunătățiri continue
Digital Stack - nivelul de înțelegere și aplicare a proceselor de automatizare, segmentare și generare de valoare

Fiecare dintre cei șapte metrici sunt susținuți de multipli submetrici, care ajută la crearea imaginii de ansamblu asupra capabilităților companiei. Rezultatul evaluării detaliază situația actuală în companie, pe fiecare metric și submetric. Astfel, obții o imagine de tip breakdown, cu detalii punctuale, pentru ca tu să îți poți crea punctual strategia de îmbunătățiri.

Scorul final este realizat prin medie aritmetică a calificativelor obținute la cele șapte criterii și indică situarea companiei tale pe scara adopției de instrumente și procese digitale: minim, proactiv, pregătit pentru scalare și optimizare. Astfel, poți imediat compara scorul companiei tale cu media sectorială pe industria în care activezi.

Ce aduce Digital Evaluator în plus față de alte tool-uri este că îți indică poziționarea companiei și față de industrii secundare, adiacente. Astfel vei avea o înțelegere mai profundă asupra competiției dar și asupra oportunităților de scalare.

Ca valoare adăugată, Digital Evaluator te ajută să îți creezi o bază pentru explorarea oportunităților de creștere. Ulterior, te invităm la o discuție deschisă despre cum putem construi un ecosistem digital în compania ta, pentru scalare pe viitor.

 

Published in Digital
  • This Saturday, The Good Gaming League will play the most famous video games together with their parents in a unique event hosted by Gaming Marathon and connected by Vodafone
  • Fans of CS:Go, Fortnite, Brawl Stars, Minecraft and Call of Duty will be able to watch interactive streams throughout the day

Bucharest, 11 June , 2021 – Under the concept “If we can play together, we can grow together”, Vodafone Romania brings parents and children to the same side of the game in June. This weekend, on Saturday, video gaming fans are invited to a fun and interactive online event.

The Good Gaming League will play the most famous video games together with their parents in a unique event hosted by Gaming Marathon and connected by Vodafone. Attendees will have the opportunity to discover the stories behind the gamers’ success and the importance of responsible gaming. 

Fans will be able to watch exclusive streams from Jaxi, Antonia, Gannicus, IceManLucky, ZaSami, AmyClaire and Mădălin (the Good Gaming League team). For example, Jaxi and his father will both play Counter-Strike 1.6 and Counter-Strike: Global Offensive. Their team will combat against Jaxi’s community.

On the same day, the participants will have the opportunity to attend a stream in which Antonia will talk with her mother about the support she received in her gamer & streamer career. 

In addition, the fans of Brawl Stars will have the opportunity to take part in a unique tournament. Mădălin is waiting for his followers & fans to enter, together with one parent, in this challenging “Brawl stars 2v2” competition. 

We want to encourage parents to share some good video games moments with their sons and daughters, just as we were playing chess or rummy with our parents. Certainly, we all remember those dear moments spent together. With the help of video games, parents can build a much stronger and closer connection and communication with their children. And, at the same time, they can find out, without being intrusive, what exactly attracts their children's attention

, stated Laura Barbu, Director Brand & Marketing Communication, Vodafone Romania.

Gaming Marathon connected by Vodafone will be hosted this Saturday, with live broadcasts throughout the day on gamers’ streaming channels offering the fans the opportunity to attend to intensive rounds of CS:Go, Fortnite, Brawl Stars, Minecraft and Call of Duty. Full schedule and more info are available here.

About Vodafone

Vodafone is a leading telecommunications company in Europe and Africa. Our purpose is to “connect for a better future” enabling an inclusive and sustainable digital society. Our expertise and scale gives us a unique opportunity to drive positive change for society. Our networks keep family, friends, businesses and governments connected and – as COVID-19 has clearly demonstrated – we play a vital role in keeping economies running and the functioning of critical sectors like education and healthcare.  

Vodafone is the largest mobile and fixed network operator in Europe and a leading global IoT connectivity provider. Our M-Pesa technology platform in Africa enables over 48m people to benefit from access to mobile payments and financial services. We operate mobile and fixed networks in 21 countries and partner with mobile networks in 49 more. As of 31 March 2021, we had over 300m mobile customers, more than 28m fixed broadband customers, over 22m TV customers and we connected more than 123m IoT devices.  

We support diversity and inclusion through our maternity and parental leave policies, empowering women through connectivity and improving access to education and digital skills for women, girls, and society at large. We are respectful of all individuals, irrespective of race, ethnicity, disability, age, sexual orientation, gender identity, belief, culture or religion. 

Vodafone is also taking significant steps to reduce our impact on our planet by reducing our greenhouse gas emissions by 50% by 2025 and becoming net zero by 2040, purchasing 100% of our electricity from renewable sources by 2025 and by July 2021 in Europe, and reusing, reselling or recycling 100% of our redundant network equipment.

 

Published in International

Pe 17 iunie, de la 09:30 CET (10:30 ora României), SAS organizează conferința virtuală . Reprezentanți ai unor companii de top la nivel global, care îmbrățișează schimbările și vin în anticiparea așteptărilor clienților, își împărtășesc experiențele și discută despre serviciile, soluțiile și tehnologiile pe care le caută consumatorii.  

Puteți să rămâneți fără răspuns în fața așteptărilor clienților? Pot organizațiile să-și prezică nevoile atunci când economia este în continuă schimbare? Actuala situație nu este un sprint, ci este un maraton. Agilitatea și adaptabilitatea brandurilor în fața nevoilor în continuă schimbare ale consumatorilor trebuie să facă parte din modelul și tehnologiile de operare a relațiilor cu clienții, pentru a acționa cu acuratețe, eficiență și empatie.

Inspirați-vă din experientele practice ale invitaților, nu ratați rezultatele finale ale sondajului EXPERIENCE 2030 consumer și aflați mai multe despre:

  • Apariția unor canale digitale agile pentru interacțiunile cu clienții;
  • De ce datele trebuie să fie în prim-planul strategiei de marketing și al execuției;
  • Transformarea digitală necesară pentru a se adapta așteptărilor consumatorilor în continuă schimbare, cu decizii și analize avansate;
  • Cazuri de utilizare de către reprezentanți de top ai industriei.

Detalii despre eveniment Reimagine Marketing | Be Curious | Ask The Data | SAS

Înscrieri:

Agenda evenimentului

09:30  CET Deschidere - Nurcan B. Arcan, Regional Marketing Director, SAS, CEMEA Region

09:35 – 10:20
Panel Customer Experience in the Age of Social Media/ Experiența clienților în era social media

  • Sarah Utermark - Director Parteneriate Comerciale Opera Africa de Sud, MMA Global
  • Sami Moutran - Director senior marketing și comunicare în afaceri, METAP (TikTok)
  • Sepideh Dundon - Senior Channel Partener Plumb, LinkedIn
  • Antoine Caironi - Șef de venituri, Mai multe sectoare, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Twitter
  • Juliette Gilligan - Parteneriate strategice pentru comerț, EMEA, Facebook

10:20 - 10:35 CET - EXPERIENCE 2030 - Consumer Poll Results – Experience Disrupted: Is COVID-19 continuing to change customer behavior? / Va schimba pandemia de COVID-19 în continuare comprtamentul consumatorului?
Prezintă: Andreas Heiz, EMEA Customer Insight Director, SAS

10:35 - 10:50 CET - New normal is a constant change in Digital Marketing
Radoslaw Grabiec - Customer Intelligence Solutions Manager, CEMEA, SAS

11:00 - 11:15 CET-  Reimagine Digital: How AI shapes customer engagement
Cu Margus Simson Chief Digital Officer (CDO), Komerční Banka și Yigit Karabag, Regional Director, Customer Advisory, SAS, CEMEA Region.

11:15 - 11:30 CET - SberNBA – Campaign as a Service
Cu Anton Vasiliev, Managing Director, Sberbank Retail

11:30 - 11:45 CET - What it means to be a data-driven marketing organization
Cu Moadh Bukhash, Chief Marketing Officer, Emirates NBD și Nurcan B. Arcan, Regional Marketing Director, SAS, CEMEA Region

11:45 - 12:00 CET - Winning the Moments that Matter: Right customer, Right message, Right time
Cu Alena Tsishchanka Manager EMEA Industry Business Development, SAS și Jiri Nosal, Consulting Founder & CEO, Assisto

12:00 - 12:30 CET - The Connected Customer In The Digital Age/ Clientul conectat în era digitală
Experiența unui nou tip de marketing, asistată de uimitoarele  tehnologii noi și strategii pentru a identifica si converti noi clienti in oportunități de afaceri pentru companii.
Cu Richard Van Hooijdonk, Trendwatcher & Futurist      

12:30 - 12:35 CET – Closing - Nurcan B. Arcan, Regional Marketing Director, SAS, CEMEA Region

 

 

Published in Noutati

Anunțul lui Jeff Bezos că urmează să părăsească conducerea Amazon (funcția de CEO va fi preluată de Andy Jassy - cel care conduce în prezent divizia de Cloud Computing) începând cu data de 5 iulie a luat prin surprindere pe toată lumea. Imaginea Amazon este greu de separat de imaginea lui Jeff Bezos.

Evenimentul a avut o importanță asemănătoare cu anunțul lui Bill Gates că părăsește conducerea Microsoft.

Pentru scurt timp prețul acțiunilor Amazon a înregistrat câteva mișcări rapide sus-jos apoi a crescut puțin, dat fiind faptul ca anunțul s-a făcut în același timp cu raportarea unor rezultate impresionante pe trimestrul patru al anului 2020: venituri de peste 100 de miliarde de dolari.

Aceasta arată că acțiunea a fost planificată cu atenție, nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării.

După 5 iulie Jeff Bezos va ocupa funcția de Președinte Executiv - o poziție care îl va degreva de problemele de zi cu zi cu care se confruntă pană acum și îi va da timpul necesar să se ocupe și de alte proiecte ale sale.

De ce această decizie? Se pregătește Jeff Bezos să iasă la "pensie"?

În ultimele zile intențiile lui Jeff Bezos au început să se clarifice. Se pare ca miliardarul vrea să-și concentreze energia pe salvarea companiei de lansarea de rachete spațiale Blue Origin, care trece prin momente dificile.

Acest lucru a devenit evident luni, când Jeff Bezos a anunțat ca va face primul zbor în spațiu, cu o rachetă Blue Origin, împreuna cu fratele său.

Trebuie menționat ca e prima dată când Blue Origin trimite în spațiu (de fapt undeva la 100km de Pământ - la limita dintre atmosferă și spațiu cosmic) un echipaj uman. Până în prezent s-au făcut doar zboruri de test, cu manechine.

Decizia lui a fost frumos împachetată și distribuită pe Social Media ceea ce arată ca totul face parte dintr-o campanie de marketing atent regizată.

De ce Jeff Bezos își asumă acest risc? Un miliardar, pilot de încercare?

Se pare că decizia lui are la bază un amestec de pasiune, calcul financiar și bineînțeles "Orgoliul".

Să le luăm pe rând:

Pasiune:

Jeff Bezos face parte din generația anilor 60-70, care a fost puternic impresionată de zborurile către Luna din anii 70 - avea 5 ani când Neil Armstrong făcea primii pași pe Luna. Ideea de a zbura apărută în copilărie s-a concretizat în realitate prin creare companiei Blue Origin în anul 2000.

Visul de acum peste 50 de ani se poate realiza.

Calcul financiar:

Blue Origin l-ar fi costat pe Jeff Bezos peste un miliard de dolari (nimeni nu știe exact). În plus, recent a pierdut atât contractul cu Air Force (deoarece nu a reușit să realizeze nici măcar un zbor spațial în ciuda subvenției de 255,5 de milioane de dolari deja plătiți) cat și contractul cu NASA pentru modulul Lunar preconizat pentru programul Artemis (în ciuda faptului că Blue Origin a licitat în parteneriat cu Lockheed Martin și Northrop Grumman). Valoare acestui contract este de circa 2.9 miliarde de dolari. Licitația pierdută cu NASA a distrus practic orice posibilitate ca Blue Origin să devină profitabilă (sau cel puțin să nu mai piardă bani) în următorii 5 ani.

Acest lucru a afectat puternic Blue Origin care a contestat decizia NASA - ceea ce a declanșat o reacție negativă în rândul americanilor care privesc această situație ca o "subvenție a miliardarilor din bani publici". Această contestație are puține șanse de izbândă deoarece Bezos licitase aproape dublu decât câștigătorul iar bugetul NASA pentru programul Artemis (programul de a trimite din nou oameni pe Luna) este sub această sumă.

Pierderea acestor contracte îl obliga pe Bezos să-și concentreze atenția pe singurul segment rămas viabil: turismul spațial.

Orgoliu:

Jeff Bezos este în competiție directă cu Elon Musk nu numai pe Pământ dar și în spațiu. Deși ca avere se afla încă pe primul loc (avere estimată la 177 de miliarde de dolari), Elon Musk îi suflă în ceafă cu o avere estimată la 151 de miliarde de dolari. Noile sale reușite cu Starlink și SpaceX s-ar putea să-l aducă pe locul I în câțiva ani.

În "spațiu" însă, Elon Musk este rege. Compania lui, SpaceX este deja profitabilă (profit estimat la peste 2 miliarde pe an) și ea este cea care i-a suflat contractul de 2.9 miliarde de dolari cu NASA, lui Jeff Bezos. În plus SpaceX are un avans tehnologic important realizând peste 100 de lansări reușite, în spațiul cosmic. De asemenea SpaceX deja trimite oameni în spațiu cu rachetele Falcon 9 și capsula Cargo Dragon care aprovizionează Stația Internaționala Spațiala ISS cu oameni și echipamente.

Rivalitatea dintre cei doi a ajuns și în spațiul social media unde Elon Musk l-a numit pe Bezos 'imitator' (copycat) și s-a amuzat pe seama faptului ca Blue Origin nu ține deloc pasul cu SpaceX și nu a reușit nici măcar un zbor în spațiu.

Cursa pentru spațiul cosmic a devenit o cursă a miliardarilor?

Cei doi miliardari nu sunt singuri în bătălia pentru spațiul cosmic. Richard Branson un alt miliardar celebru investește și el în călătoria în spațiu din 2004, când a creat compania Virgin Galactics.

Aceasta utilizează un alt tip de tehnologie (un avion rachetă lansat din aer de pe un alt avion mai mare) și se adresează doar segmentului dedicat turismului spațial. În ultimul test acesta a reușit să se ridice la 50 de mile și să aterizeze fără probleme.

Se zvonește ca Branson vrea să-i ia fața lui Bezos și să zboare înaintea lui. Branson este cunoscut pentru campaniile lui de marketing foarte excentrice.

Deocamdată Elon Musk nu și-a făcut publică nici o intenție de a zbura în spațiu în următoarea lună, însă nu se știe niciodată. În plus, pentru el ar fi cel mai ușor să pună în practica o asemenea surprinzătoare mișcare de marketing și publicitate.

Și tu poți să participi în această cursă.

În prezent se licitează pentru un loc alături de Jeff Bezos. Deci dacă aveți niște bani puși deoparte nu ezitați!

La ora când am scris articolul prețul licitat era de 4 milioane de dolari.

 
Published in Noutati

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.