Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Joi, 21 Ianuarie 2021

BeeFast, un start-up tech de curierat super rapid, a ajuns la un maxim de 580 livrări/ zi spre finalul anului, față de 16 livrări/ zi la începutul lui 2020. 65% din cifra de afaceri a fost generată de clienții pe care BeeFast i-a convertit gratuit din offline în online, în perioada pandemiei.

BeeFast a început 2020 ca o soluție de livrări rapide B2B și B2C, dar noul context socio-economic generat de debutul pandemiei a accelerat dezvoltarea proiectului celor 4 antreprenori fondatori către oferirea unei infrastructuri digitale cu sistem integrat de plată și livrare a comenzilor pentru magazinele offline. Astfel, pe parcursul a 9 luni din 2020, BeeFast a mutat în online peste 100 de business-uri, din domenii precum HoReCa, flori, cosmetice sau îmbrăcăminte.

Tendința generală către eCommerce a dus la creștere accelerată a numărului comenzilor zilnice, care au crescut de la o medie de 16 livrări/zi în ianuarie 2020 la o medie de 211 livrări/zi la mijlocul anului, respectiv 338 livrări/zi la finalul anului. Astfel, în 2020, cei peste 1.200 de livratori înregistrați pe platforma BeeFast au onorat peste 66.500 de comenzi, care au generat afaceri de 320.000 de euro, de 3 ori mai mari față de estimările de la începutul anului.

Timpul mediu de livrare în 2020: 55 de minute

Printre factorii diferențiatori și motoarele de creștere, în afara serviciilor integrate oferite, s-au numărat ușurința utilizării aplicației – nu este necesară printarea unui AWB, ca în cazul serviciilor clasice de curierat -, dar și rapiditatea ridicării și livrării comenzii, în maxim 2 ore de la ridicare. Prin intermediul platformei digitale cu geolocalizare, curierii sunt repartizați în funcție de proximitate, în momentul în care comanda este confirmată, fără a fi necesară o acțiune suplimentară din partea celui care a plasat comanda, persoană fizică sau juridică.

Accelerarea businessului a fost o provocare pentru noi și continuă să fie, odată cu noile direcții pe care le dezvoltăm: de la găsirea livratorilor, până la menținerea promisiunii de livrare în maximum două ore de la confirmarea comenzii, acoperirea unei zone cât mai mari de preluare și livrare, conform solicitărilor și până la adaptarea opțiunilor din spatele platformei astfel încât integrarea businessurilor și experiența clienților să fie cât mai eficiente și productive, a precizat Cristian Grozea, unul dintre cei 4 fondatori și CEO BeeFast.

Cele mai dinamice zone de livrare au fost, în 2020, sectoarele 1, 2 și 3, iar cea mai aglomerată lună din punct de vedere al comenzilor a fost noiembrie, pe fondul Black Friday și apropierii de luna decembrie. Cele mai neobișnuite locații de unde s-au ridicat sau livrat produse au fost Aeroportul Otopeni, Aeroportul Băneasa, Palatul Parlamentului, Guvern.

Cele mai active businessuri sunt restaurantele, cafenelele, florăriile, dar și băcănii, magazine alimentare și de băuturi, magazine de jucării, farmacii, magazine de haine și încălțăminte. În top cele mai livrate produse la nivel de București și Ilfov se află: produsele horeca – pește, burgeri, sushi, pizza – dar și flori, cărți, bijuterii și cadouri între colegi.

Pentru 2021, BeeFast își propune să continue direcția de dezvoltare de infrastructură digitală, vizând o creștere semnificativă în segmentul clienților non-food prin implementarea în aplicație de noi facilități, dar și a clienților persoane fizice. În cazul celor din urmă, fondatorii BeeFast își propun să lanseze anul acesta o aplicație dedicată care să simplifice procesul de comandă și care să vizeze livrare ultra-rapidă. 

Orientarea către online a românilor și felul în care clienții și-au schimbat comportamentul de consum determină o creștere constantă a interesului pentru servicii integrate, eficiente, rapide. Și nu vorbim doar de București, ci și de orașele cu o dinamică similară din țară, unde avem solicitări de extindere și spre care ne vom orienta în 2021, a mai precizat Cristian Grozea. 

Astfel, pentru anul în curs BeeFast își propune să se extindă la nivel național, vizând 9 orașe, pe lângă București și Ilfov, unde activează în prezent. Acestea sunt: Iași, Constanța, Sibiu, Cluj-Napoca, Craiova, Pitești, Brașov, Timișoara, Galați.

***

Despre BeeFast

BeeFast, un start-up fondat de 4 antreprenori la finalul lui 2019, a pornit ca o soluție de livrări rapide B2B și B2C. Noul context socio-economic a determinat o linie nouă de dezvoltare a businessului, către oferirea unei infrastructuri digitale cu sistem integrat de plată și livrare a comenzilor pentru magazinele offline.

Astfel, BeeFast asigură construirea unui e-shop folosind Shopify, acesta având integrat API-ul companiei, astfel încât în 24 de ore clientul dispune de un sistem funcțional și activ de comenzi și livrare, inclusiv sistem de plată. Implementarea este asigurată gratuit de BeeFast cu condiția ca livrările în București să se realizeze prin intermediul platformei.

Printre clienții platformei de livrare rapidă BeeFast se numără Grupul City Grill, lanțul de restaurante Japanos, Berea TNR, Ohvăz, Simbio, Aria Burger, Godai, Stația RomBeer dar și magazine precum Lugu Lugu (produse de igienă și sănătate) sau Fustițe cu luminițe (îmbrăcăminte pentru copii). De asemenea, BeeFast se adresează și persoanelor fizice care aleg să trimită colete sau documente rapid, folosind platforma my.beefast.ro. Momentan, BeeFast este disponibil în București și Ilfov, însă fondatorii au în vedere extinderea la nivel național.

foto: Cristian Grozea, CEO BeeFast

Published in Noutati

Decembrie a înregistrat un nou record de creștere în numărul și valoarea comenzilor plasate pe magazinele administrate prin platforma eCommerce MerchantPro, cu 83% și respectiv cu 99% față de decembrie 2019. Contextul s-a menținut imprevizibil și a orientat tot mai mult clienții spre online pentru achiziția de cadouri, dar și alimente. Valoarea medie a comenzii la nivelul celor peste 1.500 magazine care funcționează pe platforma tip SaaS MerchantPRO s-a menținut constantă la nivelul anului 2020, fiind de 225 lei. Cea mai mare comandă înregistrată în decembrie a fost în valoare de peste 40.000 euro.

După 9 luni de pandemie, cifrele arată că românii cumpără tot mai mult și mai constant din online, fie că vorbim de produse de necesitate cum sunt cele alimentare, de îngrijire personală sau curățenie, de obiecte pentru casă ori cadouri sau chiar de investiții, cum este cazul în luna decembrie.

Potrivit datelor Merchant Pro, ultimul trimestru al anului 2020 a înregistrat noi creșteri în volumul și valoarea vânzărilor online, motoarele de creștere fiind Black Friday – cu o creștere medie de 43% față de perioada similară din 2019 - și sărbătorile de iarnă, cu creștere de 83% la numărul tranzacțiilor. Astfel, pentru cele peste 1.500 magazine active care folosesc soluția eCommerce MerchantPro, ultima lună din an a adus vânzări cu 99% mai mari față de perioada similară din 2019.

Românii au continuat să manifeste precauție în ceea ce privește cumpărăturile în offline, în special în perioada Sărbătorilor, când și-au dorit să petreacă timp cu familia, deci au decis să reducă expunerea și să evite aglomerația. Evident, contextul economic a generat și perioade de promoții și reduceri mai lungi, online-ul devenind tot mai atractiv, mai ales pe fondul atenției sporite față de cheltuieli, declară Arthur Rădulescu, CEO MerchantPro.

Ziua Z in eCommerce: luni

Cea mai mare comandă plasată în decembrie din punct de vedere valoric a fost de peste 40.000 EUR, reprezentând investiții în echipamente specializate. Din perspectiva numărului de produse, comanda cea mai diversificată a avut 301 produse alimentare.

Ziua cu cele mai multe comenzi din decembrie a fost luni, 14 decembrie 2020, când s-au plasat 13.082 comenzi, față de 2019 când aceasta a fost 9 decembrie, cu 7186 comenzi, tot o zi de luni.

Zilele de luni sunt cele mai aglomerate. Peste weekend clienții au timp să gândească achizițiile, să compare prețuri și să se informeze despre produse, iar luni plasează comanda. A fost interesant de remarcat că românii au plasat comenzile de Crăciun mai târziu în 2020 față de 2019, probabil fiind mai atenți la campaniile de reduceri și la promoții, dar și datorită creșterii flexibilității în livrare, petrecând mai mult timp acasă, adaugă Arthur Rădulescu.

Potrivit datelor Merchant Pro, cele mai active orașe din punct de vedere al dinamicii online-ului, în afară de București, sunt Constanța, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

2021: Anul consolidării prezenței în online

Pentru 2021, Merchant Pro estimează că ritmul creșterilor din online va fi în continuare ascendent, însă mai temperat. Adopția online-ului va continua mai ales în rândul retailerilor locali, care vor integra masiv online-ul în strategia de vânzări.

Cu siguranță comportamentul clienților s-a schimbat, iar trendul ascendent se va menține, însă creșterile de la nivelul acestui an nu vor fi la fel de spectaculoase. Vom vedea în continuare evoluții pozitive semnificative în rândul afacerilor care vor trece în online, precum și optimizarea celor care deja activează pe acest segment. Pentru retail, 2021 va fi un an al consolidării prezenței în online, a conchis Arthur Rădulescu.

***

Despre MerchantPro

MerchantPro este noua identitate a platformei autohtone ShopMania BIZ. Platforma MerchantPro este folosită la nivel regional, iar peste 5.000 magazine online i-au utilizat funcționalitățile în cei peste 10 ani de prezență pe piață.

MerchantPro este un proiect al companiei ShopMania Net, care se adresează antreprenorilor din ecommerce din România și Europa, prin funcționalități competitive de ecommerce, servicii profesioniste de suport și soluții personalizate, adaptate necesităților specific de dezvoltare. 

ShopMania Net a avut o cifră de afaceri de 1 milion de euro în 2019. Compania operează comparatorul de prețuri Shopmania.ro și platforma de e-commerce MerchantPro, care reprezintă 50% din business.

Published in Noutati
Joi, 21 Ianuarie 2021 09:03

An Nou cu competențe de marketing noi

Cum vă susțineți angajații să navigheze printre provocările noului an? Marketingul rămâne o provocare, dar și o soluție de a traversa această perioadă, dacă întreaga companie se concentrează pe singurul element care contează: clientul și nevoile lui. 

Cu toate că organizațiile cheltuiau peste 359 miliarde de dolari la nivel global în training, rezultatele erau și sunt încă mult sub așteptări pentru că:

Dacă provocările cele mai mari vin întotdeauna din exterior- tehnologie, competiție, clienți, soluțiile se pot găsi doar în interior. Cu concentrare pe tot ce funcționează și tot ce este perceput de clienți ca atuuri - notorietate, brand, produse exclusive, proces de vânzare sau, mai ales, post-vânzare, relații cu clienții. Cu suport neîntârziat, mai ales în această criză sanitară și economică, pe tot ce poate fi îmbunătățit: oamenii potriviți la locul potrivit, competențe noi pentru provocări noi-strategie digitală, tehnici de marketing digital, customer experience-pregătire continuă, nu doar cursuri scurte, peer-to-peer learning și, nu în ultimul rând comunicare între departamente, soft skills. 

  • Peste 70% dintre angajați nu stăpânesc competențele necesare la locul de muncă.
  • Peste 75% sunt nemulțumiți de programele de learning & development la care participă. 
  • Doar 12% dintre angajați aplică și folosesc noile competențe exersate în programele de formare la locul de muncă. 

Realitatea locală pentru care nu avem încă statistici arată și mai alarmant, iar criza sanitară și economică accentuează nevoia de altfel de training. Vestea bună însă este că tot de aici vin și soluțiile și ocaziile de a crește performanța actuală remediind aceste probleme. Schimbând, ca în viață, ceea ce putem schimba: pe noi și nu pe alții. În companii, concentrându-ne eforturile pentru a optimiza ceea ce se întâmplă în interiorul organizației: resursele, sistemele, modul în care oamenii le folosesc și se raportează la ele.

Care sunt soluțiile la Institutul de Marketing?

În primul rând, cursuri deschise și programe de certificare de tehnici de marketing digital și strategie digitală. În al doilea rând, cursuri speciale, dedicate, care aduc departamentele împreună în jurul clientului: customer first strategies. În al treilea rând, programe speciale de formare, desenate împreună cu departamentele de HR, training și Learning and Developmentcustomizate pe nevoile și specificul echipelor și specialiștilor din companie.

Curs eveniment  SOSTAC® Marketing Strategy & Tactics in a Digital World 

SOSTAC® Marketing Strategy & Tactics in a Digital World este un curs eveniment, cu un maximum de informație, instrumente, exemple și resurse, dar și interacțiune în patru sesiuni online de câte doar 3 ore fiecare, pe 20, 21, 27 și 28 mai. În plus, un suport de curs dens, dar structurat, care poate fi folosit ca instrument de planificare și acțiune imediată, în orice organizație.

Cursul se adresează în egală măsură oamenilor de marketing experimentaţi, dar care au nevoie să integreze cu rezultate în strategiilor lor şi canalele digitale, dar şi managerilor responsabili de decizii strategice, care au nevoie să-şi valorifice atuurile şi să se adapteze rapid la schimbările din mediul extern. Investiție curs: 550 Euro+ TVA

Termen limită de înscriere: 15 ianuarie. Locurile sunt limitate, pentru a asigira calitatea interacțiunii între traineri, tutori și cursanți!

Curs certificat strategie digitală

Cursul certificat de strategie digitală este alternativa pe termen lung, care asigură un program de training de 4-6 luni cu suport teoretic, dar și cu realizarea unei lucrări practice aplicate, energizat cu 3 cursuri interactive virtuale:  20, 21 și 27 martie 2021, între 11:30 și 14:30, ora României. Investiție curs: 830 lire+TVA, adică 940 Euro + TVA, cu toate taxele de certificare incluse.

În varianta combinată, participanții beneficiază de un tarif special și de două dintre cele mai bune cărți: SOSTAC® și Digital Marketing Excellence, scrisă de PR Smith împreună cu Dave Chaffey.

Programați o discuție de consiliere și ne facem timp pentru a adapta o ofertă pe nevoile specifice de training din echipele și compania dumneavoastră.

Cursuri cu aplicabiliate practică

Nu e un program teoretic, ci unul care îți pune la dispoziție o serie de tool-uri cu care poți începe să lucrezi încă de a doua zi în job-ul de marketing. Sunt abordate teme foarte largi şi relevante, de la managementul schimbării, la gândire strategică, pentru a depăşi provocările contemporane. Cursurile m-au ajutat să dezvolt planuri, strategii şi activităţi în situație de criză, incertitudine, neîncredere, care să livreze şi rezultate.”-  explică Ioana CiobotariuSenior Brand Manager CSD Flavors & Energy în cadrul PepsiCo, înscrisă la programul de Marketing Leadership certificat CIM. 

Dinamică de grup, workshop-uri practice, peer-to-peer learning

Cursurile și workshop-urile deschise aduc participanților suport valoros și imediat prin:

  • Cele mai noi ponturi și noutăți, informații structurate din cele mai valoroase și credibile surse anglo-saxone;
  • Răspunsuri și rezolvări pe loc de la trainerii noștri practicieni;
  • Exemple variate, studii de caz, soluții neașteptate din alte industrii la care nu au de obicei acces; 
  • Dinamică de grup și peer-to-peer learning.
 

Published in Noutati

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.