Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Ce vestesc trend-urile despre consumatori anul acesta

24 Ian 2017

A fost publicat de curand un white paper Euromonitor: „Top 10 Global Consumer Trends for 2017”.  Ca orice raport de trenduri, el nu reprezinta o pereche de lentile care schimba brusc peisajul din jur, insa pot focaliza atentia asupra unor comportamente care tind sa devina mai vizibile.

Spicuind din el, se remarca in primul rand trend-ul de extinctie a consumatorului ‘mainstream’. Consumatorii – identitatea si nevoile lor – sunt in flux. Iar acest lucru deriva din si se traduce prin urmatoarele:

  • Putem vorbi despre ‘Midorexie’ – sau cum de la o varsta incolo alegem sa nu ne mai conformam criteriilor sau comportamentelor dictate de ea. Ignorand conotatiile negative din zona ‘fashion related, trend-ul surprinde nevoia de a ramane relevant si de a nu fi discreditat sau stereotipat in baza anilor din buletin. 
  • Nisarea sau ‘segment of one’ despre care se tot discuta de ceva vreme, implica nevoia de autenticitate prin recunoasterea diversitatii si prezentarea oamenilor ‘ca mine’. Gata cu imaginile retusate, siluetele imposibile si testimonialele scriptate. (Ca nota personala, daca in 2014 am adoptat conceptul ‘Mychiatry’ de la trend watching  -  mintea este noul corp -   anul asta ma simt atrasa de ‘Wabi-sabi’ evidentiat de Euromonitor).
  • In cadrul familiilor, rolurile de decident, influentator si gatekeeper se schimba in functie de produs iar copiii, consumatori in training, sunt din ce in ce mai implicati in decizii si crescuti sa fie consumatori selectivi, intr-un ecosistem din ce in ce mai digitalizat. 

Tehnologia nu putea ramane neglijata, si ea reprezinta al doilea pol de focalizare:

  • Wellness/health apps, produse Smart Home si tehnologii AI continua sa isi creasca adeptii, insa ideea de siguranta/securitate continua sa fie atat un beneficiu cat si un punct tensionat in utilizare
  • Aplicabilitatea cea mai mare a mediului digital ar trebui sa fie in suport post-purchase dar si in consumer networks create in jurul produsului sau marcii. Prin achizitiile lor, consumatorii cauta durabilitate, sustenabilitate si mentinerea ‘in viata’ a experientei cu produsul care trebuie sustinuta prin comunicare consumator-marca si consumator-consumator
  • Nevoia de pauza de la conectivitatea permanenta incepe sa fie resimtita acut dand nastere perioadelor si ofertelor pentru digital detox vacation

Detalii mai multe si exemple gasiti rasfoind/scroll-uind pe indelete materialul disponibil. Iar daca va intereseaza si altele cu aceeasi tema:

Andreea Coca

Andreea Coca, Andreea Coca este Market Research Lead la TNS, Chartered PostGraduate Student at Oxford College of Marketing si trainer la Institutul de Marketing.

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.