Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Cristina Lincu

Cristina Lincu

Cristina Lincu este consultant in comunicare si content writer, cu o experienta de peste 15 ani in marketing, jurnalism si comunicare, atat in Romania, cat si in Spania.

Aici a coordonat activitati de marketing in diferite companii, precum Western Union sau MoneyGram, dar si proiecte dedicate comunitatii romanesti din diaspora („Roman in Lume” – ziar de limba romana, emisiuni, evenimente, site). In on-line administreaza mai multe bloguri, este co-fondator al platformei Chic-Elite.ro, fiind si detinatoarea unui premiu pentru blogging creativ (SuperBlog 2014).

Specializarea in marketing se imbina astfel perfect cu pasiunea si talentul pentru scris.

De fiecare data cand un nou instrument de marketing este validat la scara larga si se dovedeste a fi unul de succes, apare intrebarea: „Si acum ce urmeaza?”, caci de fiecare data pare ca s-a atins granita finala. Insa, intotdeauna, mai este loc de inca un pas, de inca o inovatie.  

Lufthansa ramane intre companiile care  revolutioneaza marketingul, dovedind ca este un resort care creeaza venituri si nu doar o sursa de cheltuieli, prin crearea de servicii pentru care oamenii ar fi dispusi sa plateasca, ceea ce schimba, inevitabil, regulile jocului. Pentru asta este, insa, mai intai nevoie ca brandul sa demonstreze ca poate aduce valoare in viata clientilor sai. De aceea, Lufthansa a investit in sisteme de marketing care sa poata  crea noi servicii care sa rezolve mai usor problemele clientilor, sa reduca neplacerile si sa dezvolte facilitati suplimentare pentru care anumiti clienti sa fie dispusi chiar sa plateasca in plus.

Intr-un proiect de anvergura, comasand de-a lungul a doi ani de zile cele  85 de baze de date ale sale intr-una singura, a creat un sistem care sa ofere o viziune unitara asupra modelelor comportamentale ale clientilor sai. Acum, intr-o baza de date globala comasata, compania poate identifica principalele problemele cu care acestia se confrunta pe intreg parcursul calatoriei, incepand cu momentul cautarii biletelor si pana la sosirea la destinatie, probleme ale caror solutii sunt analizate daca poti fi transformate in servicii noi.

Astfel, intelegerea exacta a modelelor de comportament si a nevoilor reale ale clientilor poate ajuta compania sa le ofere acestora valoare, dupa care, urmatorul pas este, firesc, monetizarea acestei valori. Un exemplu concret in acest sens il reprezinta sistemul avansat de rezervari al companiei (de exemplu, clientul isi poate alege locul in avion, iar asta, in functie de zbor, poate fi gratuit sau poate costa chiar si 90 de euro).

Intelegerea exacta a modelelor de comportament si a nevoilor reale ale clientilor poate ajuta compania sa le ofere acestora valoare, dupa care, urmatorul pas este, firesc, monetizarea acestei valori.

Acest nou mod de abordare a politicilor de marketing va avea un impact semnificativ si asupra relatiilor cu agentiile. Astfel, in locul acelei unice mari agentii care avea monopolul, va fi nevoie acum de mai multe, chiar mai mici si specializate pe diferite tipuri de servicii, care vor aprofunda modelele prin care compania poate monetiza solutiile la problemele clientilor sai, iar asta poate presupune inclusiv o relatie financiara mai profitabila pentru agentii, ceea ce se traduce, pana la urma, intr-un parteneriat in care succesul si responsabilitatea sunt comune.

Insa drumul pana aici, pana la transformarea revolutionara - am putea spune - a modului in care este folosit marketingul, a fost pavat cu succese notabile. Inclusiv in digital si social media, acolo unde exista o stransa lupta in industria liniilor aeriene. Dar pentru ca Lufthansa este o sursa de inspiratie in multe arii ale marketingului, de la relatii publice si comunicare la transformare digitala, vom reveni cu mai multe exemple.

Pentru a dezvolta programe similare in organizatiile in care lucrati, asigurati-va ca aveti instrumentele necesare printr-un curs acreditat international in strategie digitala sau customer experience. Institutul de Marketing ofera pentru prima data in Romania un program de training si certificare internationala in customer experience, alaturi de Chartered Institute of Marketing si Oxford College of Marketing.

In prezent, sa tii pasul cu toate noutatile si inovatiile in marketing nu este deloc usor. Atat de multe platforme, sisteme, canale si instrumente stau la dispozitia marketerilor, incat este dificil sa fie toate urmarite si utilizate in intregime. De aceea, este nevoie de anumite strategii in abordarea acestei situatii  si concentrarea pe nevoile si specificul industriei lor pentru a decide ce aduce cu adevarat valoare in compania in care acestia lucreaza.  

De exemplu, o echipa de marketing poate opta pentru mentinerea strategiei actuale de AdWords, in timp ce investigheaza noi modalitati de a imbunatati mixul de marketing general sau social media. Alti manageri, pot descoperi importanta pregatirii sau infiintarii de departamente de Customer Experience. Altii, sa descopere ca dincolo de trainingul de marketing digital, intoarcerea la lucrurile de baza si  formarea de abilitati solide de strategic marketing sunt cheia spre cresterea sustenabila pe termen lung pe care o doresc managerii.

Desigur, marketerii incearca sa puna accent pe instrumentele care le aduc cele mai bune rezultate. Pentru asta ei trebuie sa stie ce si ce tehnologii au fost actualizate recent, dar si ce tehnici functioneaza in piata.         

Janet Low, Vice Presedinte Servicii Clienti pentru regiunea Asia-Pacific (APAC) la Epsilon International considera ca anul acesta este importanta abordarea urmatoarelor directii de actiune:

1. CRM

Sistemele CRM (Customer Relationship Management)  fac  parte deja de mai multi ani din tehnologiile de marketing. Ceea ce vrea Janet Low sa sublinieze insa este faptul ca acum CRM-ul este important pentru fiecare etapa din ciclul de viata al clientului. Iar asta inseamna ca toti marketerii ar trebui sa se familiarizeze cu aceasta tehnologie. Informatiile furnizate de sistemul CRM poti fi folosite pentru:

  • O mai buna definire si segmentare a publicului tinta in campaniile de email marketing.
  • Construirea de audiente folosind Facebook si Google.
  • Segmentarea clientilor in functie de istoricul achizitiilor si de comportamentul lor pe pagina web si nu doar in functie de varsta sau gen.

2. Analiza datelor

De mai bine de un secol, marketerii au analizat datele pe care le aveau despre clienti, insa intr-un mod rudimentar din cauza lipsei de consistenta a acestora. Acum insa, marketerii au la dispozitie suficiente date pe baza carora sa poata trage concluzii relevante.

Iata trei moduri simple  in care analizarea datelor de marketing poate ajuta rapid in practica:

  • Livrarea de continut personalizat in functie de profilul clientilor.
  • Schimbarea frecventei mesajelor in functie de rata de succes a campaniilor de email marketing si ale campaniilor publicitare.
  • Actualizarea conceptelor creative in functie de feedback-ul din social media si din recenziile clientilor in legatura cu gradul de intelegere al acestora vizavi de brand.

3. Cartografierea comportamentul clientului in interactiunile cu compania (Customer Journey Mapping)

In prezent, exista suficiente date relevante care sa-i ajute pe marketeri sa-si inteleaga mai bine clientii si comportamentul acestora.  

Cu alte cuvinte, marketerii care aleg sa analizeze „traseele” clientilor pe parcursul diverselor interactiuni cu compania si initierea unor programe de Customer Experience,  se afla cu un pas inainte concurentei. Ei vor investi mai eficient in media, isi vor imbunatati indicatorii de performanta (precum Net Promoter Score), vor reduce timpul de conversie si vor creste rata de retentie a clientilor. Un curs dedicat evaluarii, masurarii si monitorizarii cum este cel de Mastering Metrics, poate sa-i ajute sa livreze rezultate mai bune in organizatii, sa utilizeze mai eficient datele de marketing disponibile si sa se concentreze pe cuantificarea rezultatelor si impactului financiar al muncii lor. 

Speram ca oamenii de marketing si HR in cautare de solutii si idei de training viabile sa aleaga mai usor din  noianul de trenduri, solutii si tehnologii de marketing disponibile sa tine cont de aceste idei pentru un an incununat de succes.

 

Enel, unul dintre cele mai mari grupuri de utilitati din lume si cel mai mare jucator privat din zona  energiei din Romania, isi extinde echipa de marketing si cauta profesionisti pregatiti! Compania a trecut recent printr-un provocator si extins proces de rebrading, dar si de comunicare si transformare digitala, fiind activa in toate zonele comunicarii de marketing, prin cercetare  de piata, dezvoltare de produse si servicii, marketing online la proiecte de responsabilitate sociala. 

 

Marketing Focus iti prezinta cele mai noi posturi disponibile in cadrul companiei Enel, in birourile din Bucuresti.

  1. Online Marketing Specialist. 

Pentru completarea echipei de marketing, se cauta un Specialist in marketing online, inovator, care sa structureze informatiile pentru canalele online, sa optimizeze SEO site-urile Enel, sa planifice si sa implementeze campanii online eficiente, sa analizeze performanta paginilor web si a aplicatiilor mobile, sa devzolte produse si servicii online si sa coopereze cu restul departamentelor (customer care, legal, IT, product development etc). Contractul este fix, pentru o perioada de 2 ani.

Candidatul ideal trebuie sa aiba mai mult de 3 ani experienta in on-line marketing (cu exceptia social-media), sa stapaneasca limba engleza, sa aiba cunostinte avansate de MS Word, PowePoint, Google Analytics, Google tag manager si cunostinte bazice de CSS, HTML (Javascript, PHP, SQL sunt un plus), abilitati analitice, de comunicare si relationare, perspicacitate de afaceri, orientare catre rezultate intr-un mediu foarte dinamic.

  1. Data Mining Analyst.

Contractul este fix, pentru o perioada de 2 ani. Data Mining Analyst va sprijini activitatea intregii echipe prin analizarea si interpretarea datelor statistice pentru cresterea eficientei activitatilor de vanzare, identificarea si documentarea modelelor comportamentale si a profilelor clientilor pentru o corecta segmentare si personalizare, analizarea si cercetarea nevoilor si preferintelor clientilor, identificarea oportunitatilor de afaceri si oferirea de spijin in vederea implementarii acestora, monitorizarea rezultatelor dupa ce produse, servicii si campanii noi au fost lansate si gasirea de solutii pentru imbunatatirea rezultatelor.

Candidatul ideal trebuie sa aiba experienta mai mare de un an in analiza de piata si marketing research, diploma universitara (in Statistica sau Marketing reprezinta un plus), cursivitate in limba engleza, cunostinte avansate de Access, Word, PowerPoint, SQL (cunostintele de Enterprise Miner, Enterprise Guide, SAS reprezinta un plus), abilitati analitice, de comunicare si relationare, perspicacitate de afaceri, orientare catre rezultate intr-un mediu foarte dinamic.

  1. Product Marketing Specialist.

Pentru completarea echipei de marketing este nevoie de un specialist care sa ajute de la planificare pana la livrarea in toate etapele de viata ale noilor produse, prin analiza pietei si interpretarea datelor specifice pentru identificarea oportunitatilor de business, analiza interna a documentelor legale referitoare la noile produse, descrierea tehnica si economica a conditiilor aplicabile noilor produse, definirea strategiei de comunicare si a canalelor adecvate de vanzare pentru lansarea noilor produse, crearea de documente specifice pentru dezvoltarea noilor produse si oferirea de suport altor departamente in relatie cu lansarea acestora.

Candidatul ideal are diploma in Marketing (masterul reprezentand un plus), mai mult de doi ani experienta in product marketing, product management sau product planning, cunostinte solide de MS Word, PowerPoint, Excel, abilitati de comunicare – in scris si oral (emailuri, prezentari, discutii telefonice), fluent in engleza, autonom, creativ, hotarat si capabil sa gestioneze mai multe proiecte simultan, respectand dead-line-urile, capabil sa invete rapid despre noile sectoare ale industriei si noile tehnologii, energic, activ, orientat spre rezultate, cu personalitate directa, deschisa si corecta, integru.

Cei interesati de oricare dintre aceste oportunitati sunt rugati sa trimita CV-urile la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., pana pe 20 octombrie ac.

 

In 4 si 5 noiembrie 2016, la Centrul Regional de Afaceri din Timisoara (CRAFT), asociatia Ctrl-D organizeaza cea de-a doua editie a evenimentului „Cariera in Ctrl”. Tema acestei editii este „Angajat vs Freelancer” si se adreseaza comunitatii creativ-digitale. In cadrul conferintei vor fi dezbatute astfel statutul de angajat, respectiv cel de freelancer, in contextul noilor schimbari de pe piata muncii, dar si al celor economice, tehnologice si culturale.

Acum ca s-a mai potolit „febra” de inceput care a cuprins mapamondul cu o viteza demna de cartea recordurilor atunci cand a fost lansat, in prima parte a verii lui 2016, sa aruncam o privire la rece asupra fenomenului "Pokemon Go" - joc de realitate augmentata, construit pe baza deja cunoscutelor personaje ale imaginarului japonez, pokemoni, de catre Niantic Studios cu licenta de la Nintendo, si care iata, inedit, scoate milioane de jucatori in strada la vanatoare - cu ajutorul mingiilor Poké - de mici monstri animati, utilizand camerele foto, gps-urile telefoanelor inteligente si Google Maps. Considerat de unii strategie de manipulare globala, vazut de altii ca o extraordinara oportunitate de marketing (in august 2016, 85% dintre cei care il descarcasera inca il mai jucau; in cateva zile de la lansare, jocul avea mai multi utilizatori decat Twitter-ul, pentru ca in prezent numarul jucatorilor sa fie de cateva sute de milioane), dar considerat de catre toti jucatorii o varianta ideala de a combina lumea reala (locuri si alti jucatori) cu cea virtuala, scapand astfel de sendentarismul la care jocurile video clasice obliga, Pokemon Go nu se adreseaza numai tinerilor sub 30 – segmentul interesat de jocuri, in general –, fiind accesat de la puberi pana la "businessmeni" de peste 35 de ani care isi ofera voluntar datele personale, ceea ce schimba perspectiva parteneriatelor dintre advertiseri si jocurile de realitate augmentata.  

Conform SensorTower (iulie 2016), Pokémon Go generează 1.6 milioane de dolari venit pe zi, cu o medie pe zi de 33 de minute si 25 de secunde petrecute de utilizatorul normal de iPhone in aplicatie, in comparatie cu Facebook (22 minute), Snapchat (18 minute), Twitter (17 minute si 56 secunde) si Instagram (15 minute).

Printre primele companii care au urcat la bord a fost McDonald’s (in Japonia) transformandu-si restaurantele in „PokéGyms” si „Pokéstops”, locuri de adunare a jucatorilor in cadrul aplicatiei. Si succesul nu a intarziat sa vina. Astfel, Pokemon Go este o invitatie, in primul rand pentru business-urile locale, sa-si regandeasca strategia de atragere a clientilor folosindu-se de resursele pe care acest joc le ofera, cu un rol activ in economia acestuia.

Totusi, desi natura brandurilor care se pot asocia cu Pokemon Go este foarte variata, publicitatea trebuie sa fie facuta intr-un mod cat mai ingenios pentru a capta si mentine atentia jucatorilor. Atentie care se distribuie intre smartphone-urile pe care este disponibila aplicatia si realitate, caci nu putine au fost incidentele (si accidentele) provocate de jucatorii absorbiti de magia jocului.

Oare in ce consta aceasta? Desi personajele principale sunt elemente de desene animate, milioane de adulti s-au lasat sedusi de ele. Deci, care sa fie reteta succesului Pokemon Go?

Aşa cum spuneam, jocul te scoate din casa, purtandu-te prin diferite puncte ale orasului (unele dintre ele, business-uri locale, cum am vazut), te provoaca prin obligatia de a alege una dintre cele trei echipe (Instinct, Mystic si Valor) sa intri in competitie cu restul jucatorilor, dar te si invita la socializare cu acestia.

Asadar, in mai putin de cateva luni s-a creat un nou segment de public, eterogen, dinamic, aparent „hipnotizat” de reactivarea instinctelor primare de vanatoare si care poate fi usor atras in diferite zone (jocul permite acest lucru prin lansarea  de „ispite”. Un exemplu minor, dar cat se poate de graitor in acest sens este cel al unei pizzerii din Queens, New York, care cu o investitie de numai 10 dolari si-a crescut vanzarile cu 75%. Atat a costat sa „ispiteasca” un Pokemon in localul lor). Un segment de public dispus sa riste in plan real (unii joaca chiar si atunci cand sunt la volan) de dragul recompenselor virtuale – sau mai putin virtuale daca este vorba de companiile locale dornice sa atraga jucatorii cu oferte si reduceri, devenid astfel parte integranta a jocului.

Insa amploarea Pokemon Go nu este destinata, desigur, doar afacerilor locale, oferind brandurilor mari (precum Harry Potter si Game of Thrones) nu numai noi oportunitati de venituri, ci si mai mult engagement. Si, de ce nu, inspiratia de a-si crea intr-un viitor nu foarte indepartat propriile aplicatii de realitate augmentata.

In fond, realitatea augmentata (AR) reprezinta un canal de marketing nou, iar curajul de a fi printre primii care-l folosesc asigura vizibilitate mai mare si concurenta mai mica. Deocamdata. Caci cu cat o aplicatie sau platforma capata popularitate mai mare, cu atat creste gradul sau de saturatie din punctul de vedere al marketingului. Iar asta se intampla foarte rapid in epoca digitala in care traim. Iar in cazul Pokemon Go, resursele sunt, totusi, limitate, caci o supra-aglomerare de branduri, de „Pokéstops” sau „ispite” ar dauna insasi structurii jocului si ar enerva jucatorii (ceea ce creatorii jocului nu ar permite, de aceea este posibil sa asistam inclusiv la „licitatii” pentru spatiile publicitare).

Pokemon Go (ca orice alta aplicatie de realitate augmentata) are ca element de baza precizia localizarii pe harta (coordonate geografice precise). In viitorul apropiat, spatiul virtual se va suprapune celui real cu o explozie de reclame, oferte si informatii, intr-o lupta care se anunta greu de controlat, astfel ca diferenta o va da pana si o eroare de cativa metri.

Totusi, sa nu ne mintim, Pokemon Go este un joc bazic si poate fi depasit de urmatoarele generatii de jocuri (care ar putea integra o lume virtuala 3D in realitate) mai repede decat ne asteptam. Practic, este numai inceputul a ceea ce urmatorii ani ne vor aduce in materie de virtualitate.

 

 

Pana atunci insa, doar cei dispusi sa investeasca nu numai bani, ci si timp, sa inoveze, sa creeze si sa ramana constanti in utilizarea noilor tehnologii au sanse sa transforme pionieratul lor intr-o sursa de inspiratie, castigand nu numai clienti si vanzari crescute, ci si capital de imagine. Noile tehnologii sunt in continua evolutie, la fel si strategiile de marketing, iar brandurile care tin pasul cu vremurile sunt cele care reusesc sa se mentina si sa creasca pe o piata tot mai ofertanta pentru clienti.

 

 

Securitatea personala reprezinta un motiv tot mai mare de ingrijorare, aproape o treime (32%) din populatia online din peste 21 de tari recunoscand ca este preocupata de propria siguranta, in comparatie cu doar zece procente care afirma ca nu are aceasta temere.

 

Daca o imagine face cat o mie de cuvinte, un „emoji”, cu siguranta, face cat o mare de cuvinte, caci in spatele micilor simboluri grafice se ascund sentimente si emotii. Dintre cele mai variate si mai complexe. Si totusi, din galeria acestora lipseste (deocamdata) poate cel mai aproape de sufleul romanesc: „dorul”. De aceea, echipa Vodafone Romania, in cadrul proiectului „Romoji” - prima colectie de „stickers emoji” cu specific romanesc, care poate fi descarcata gratuit din AppStore si Google Play – va include un nou „emoji” care sa ilustreze acest sentiment profund romanesc.

ThinkDigital Romania si WWF lanseaza o „simfonie digitala” cu sunete din natura, odata cu o actiune menita sa atraga atentia guvernelor din 18 tari europene asupra modificarilor legislative care ar putea avea un  impact negativ asupra mediului  in conditiile in care,  in curand, Comisia Europeana si Consiliul Ministrilor de Mediu vor lua o decizie cu privire la deschiderea spre revizuire a Directivelor Natura 2000.

 Scopurile campaniei sunt ca directivele Natura 2000 sa nu fie modificate, implementarea acestora asa fie imbunatatita, astfel incat presiunile asupra biodiversitatii sa fie reduse. De asemenea, sa stimuleze cetatenii europeni sa puna presiune pe mediul politic astfel incat vocea lor sa nu mai fie ignorata

 In Romania, pe site-ul  wwf.ro, sectiunea „danaturamaitare” oricine poatea crea cu ajutorul aplicatiei, propriul sunet cu elemente din natura. Acelasi lucru se intampla pe toate paginile campaniei internationale WWF din Europa, cu scopul de a propaga si viraliza mesajul cat mai mult. Mesajele vor ajunge la Bruxelles.

 „Nu e o sarcina  usoara, din postura de comunicator, sa atingi spiritul civic si sa generezi emotie online, in probleme de mediu, fara sa ai o abordare negativa. Aceasta a fost una dintre provocarile campaniei: sa facem oamenii sa se implice, desi transmitem un mesaj pozitiv. Suntem bucurosi ca WWF a ales o idee „Made in Romania” si ca avem sansa sa lucram la o campanie frumoasa, care poate avea un impact pozitiv real si palpabil”, spune Gabriela Bartic, director de creatie si strategie la ThinkDigital Romania.

 Suntem bucurosi ca WWF a ales o idee „Made in Romania” si ca avem sansa sa lucram la o campanie frumoasa, care poate avea un impact pozitiv real si palpabil”

Diana Cosmoiu, Specialist regional in politici publice in cadrul WWF-Romania afirma: „Atat in privinta dezvoltarii economice, cat si a conservarii naturii, Romania are avantajul lectiilor invatate de tarile din vestul Europei. O dezvoltare care nu tine cont de limitele ecosistemelor lasa in urma un mediu antropizat care nu este deloc benefic societatii pe termen mediu si lung. Este binecunoscut faptul ca mentinerea ecosistemelor naturale sanatoase aduce nenumarate beneficii nu doar de mediu, ci si economice sau sociale. Daca dorim sa pastram ultimele colturi de natura salbatica din Europa si beneficiile acestora, avem nevoie de o buna informare si implicare civica pentru influentarea deciziilor politice in favoarea omului si naturii”.

Pe langa aplicatia de pe wwf.ro, pentru o constientizare cat mai buna asupra importantei deciziilor de la Buxelles, ThinkDigital a creat si un spot video, produs de Block Buster Media si regizat de Bogdan Albu, care ne aminteste cat de multa nevoie are omul de natura.

Aceasta este a doua colaborare intre ThinkDigital Romania si WWF Romania din 2016. Aplicatia „Iubeste” a fost lansata pe 14 februarie, de Ziua Indragostitilor. Campania combina nevoia oamenilor de a oferi afectiune celor dragi cu instinctul de a proteja mediul inconjurator.

 

 

Compania LÓreal a lansat o noua intiativa de marketing prin continut, Fab Beauty declarand raspicat ca obiectivul il reprezinta engagement-ul si calitatea acestuia si nu vanzarile. Pentru adeptii publicitatii „clasice”, pentru care calculele referitoare la ROI (return on investment) sunt de baza, poate parea de neinteles hotararea L'Oreal (al treilea cel mai mare marketer la nivel mondial cu un buget de 5.3 miliarde de dolari buget, in conformitate cu Ad Age Datacenter) de a investi masiv intr-un portal de continut global, nebranduit, fara magazin online, ba chiar in care sunt specificate si marcile concurente.

Fab Beauty este un site de continut foarte nisat, care se adreseaza in exclusivitate pasionatilor si expertilor in frumusete, dar scris intr-un limbaj accesibil tuturor. In fond, acest proiect face parte din angajamentul pe care L'Oreal si l-a luat fata de domeniul in care activeaza si fata de clientii sai, si anume acela de a promova si sutine frumusetea, fiind un concept pe care oamenii se bazeaza, un concept transformat intr-o industrie care inspira si pasioneaza. Fab, ale carui initiale vin de la "flair, artistry, beauty "– fler, arta, frumusete - a fost lansat fara mare tam-tam vara trecuta si este condus de lideri de opinie din zona de frumusete si moda care dezvolta trenduri si ofera secrete din culisele frumusetii din diferite culturi ale lumii. 

An Verhulst-Santos, presedinte al diviziei produselor profesioniste L'Oreal, spune despre Fab ca se caracterizeaza prin „neutralitate, experienta, arta si nu prin plasare de produse”. Practic, numai brandurile care beneficiaza de o mare incredere pot face asta: cand toata lumea mizeaza pe mesaje de tip „push”, sa ofere informatii care sa atraga audienta (mesaje de tip „pull”), utilizand, in acelasi timp, spatiul Fab pentru a informa si testa.  

Cand toata lumea mizeaza pe mesaje de tip „push”,  ofera informatii care sa atraga audienta prin mesaje de tip „pull”.

Compania s-a bazat pe studiul atent al nevoilor de informare ale clientilor sai si a descoperit ca intre subiectele legate de frumusete cautate pe Google, pe primul loc se situau cele legate de cuvantul "par", ca urmare, au considerat ca investitiile in continut de calitate pe aceasta tema le vor permite sa devina curand un canal media de referinta pentru aceste cautari. Mai mult este, un canal de media detinuta, nu media platita, ceea ce inseamna eficientizarea cheltuielilor cu publicitatea platita in viitor.

Desigur ca exemplul L'Oreal nu este unic. Concernul LVMH are propriul portal de continut: Nowness. Un portal nebranduit, conceput ca o miscare de promovare a excelentei creatorilor de film si povesti extraordinare.

Revenind la Fab, desigur ca, pe alocuri, introdus natural in text, exista cate o mentionare a brandului L'Oreal sau a unuia dintre produsele sale, insa aceste mentionari sunt perfect justificate de context. In acelasi fel, apar si informatii despre concurenti precum Clarins sau La Prairie, tocmai pentru a se pastra echilibrul si neutralitatea.  

Continutul nebranduit  sau care beneficiaza de o foarte discreta prezenta a brandului, incepe sa fie apreciat si de alti jucatori: ASOS (creator de continut prin intermediul podcasts-urilor despre antreprenoare, fara sa fie mentionat brandul), Aesop (brand autralian specializat in produse pentru ingrijirea pielii) cu proiectul online „The Fabulist” dedicat scriitorilor de fictiune si non-fictiune.  

Practic, daca pretinzi ca esti un brand de lifestyle, investind in astfel de proiecte de continut noncomercial o si dovedesti. Interesul tau este sa creasca categoria, apetenta si pasiunea pentru acesta. La fel se intampla si in cazul celorlalte branduri care sustin proiecte dedicate industriei in sine pentru a-i asigura consistenta, calitate si continuitate.

Fab este la inceput si creste lent, iar cifrele din social media sunt inca modeste: 10 000 fani pe Facebook si doar 1000 pe Instagram, dar niciun proiect major online nu a cunoscut succesul peste noapte. Vestea buna este ca rata de respingere (bounce rate) este mult sub standardul in industrie: 25%, fata de 40%-70%, iar cititorii, din 150 de tari, stau pe site, in medie, mai mult de cinci minute per articol.

Justificata teama a parintior atunci cand copiii lor navigheaza pe internet are toate sansele sa dispara odata cu aparitia noului motor de cautare „Kiddle” lansat de Google si destinat in exclusivitate copiilor. Astfel, promite Google, nimic din ceea ce copiii nu sunt (inca) pregatiti sa acceseze pe internet nu se va regasi in istoricul paginilor vizitate de acestia.

Kiddle seamana, desigur, cu parintele sau Google, doar ca dispune de o interfata vesela, fundalul alb al sobrului motor de cautare fiind inlocuit cu un peisaj spatial atractiv.

In ceea ce priveste rezultatele cautarilor, acestea au fost filtrate manual de catre editori pentru a-i asigura lui Kiddle o cat mai eficienta functionare in conformitate cu scopurile sale. Astfel, din trei rezultate, primul va fi intotdeauna un site dedicat copiilor (cum este ghidusii.ro), urmatoarele vor fi scrise intr-un limbaj cat mai accesibil, urmând restul siteurilor cu amendamentul ca filtrele Google vor cenzura paginile necorespunzatoare.

De asemenea, cautarile cu ajutorul lui Kiddle vor fi sigure si datorita faptului ca logurile sunt sterse la fiecare 24 de ore si nu se colecteaza nicio informatie personala. Filtrele pentru cuvinte „interzise” (precum „butts”, „poop”, „penis”, „sex”) functioneaza foarte bine. Inclusiv in limba romana. Atunci cand subiectul cautat este unul inofensiv – cum ar fi o vedeta adolescenta – aspectele mai putin „ortodoxe” ale activitatii sale (eventuale poze nud sau indecente care se gasesc cu aceasta pe net) nu vor fi afisate.

Trebuie sa acceptam ca azi copiii au acces tot mai de timpuriu la tehnologie si ca acest lucru face parte din evolutia lor fireasca. Nu ii putem impiedica sa foloseasca internetul, insa nici nu le putem acorda incredere 100%, mai ales ca (inca) nu au discernamant pana la capat. Controlului parental i se adauga acum, spre binele tuturor, instrumentul pregatit de Google pentru a le asigura celor mici o navigare sigura, precum si protectia de care au nevoie atata timp cat sunt singuri in jungla virtuala.

Faptul ca Google a creat Kiddle demonstreaza in primul rand ca pericolele care ii pandesc pe copii pe internet sunt cat se poate de reale si, sub nicio forma, nu mai trebuie ignorate sau subapreciate. Insa acum parintii pot fi mai linistiti atunci cand copiii lor se avanta in aventura world wide web pentru ca, iata, deja au un prim aliat de incredere.  Si inca o inovatie de marketing de la Google la care asteptam rezultatele. 

 

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.