Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Pandemia a produs modificări importante în comportamentul consumatorilor, de care toată lumea trebuie să țină seama

11 Feb 2021 Anais Dumitrescu

Apariția virusului COVID-19 la începutul anului 2020, a produs schimbări fundamentale la nivel global, cu privire la modul în care se desfășoară comerțul. Schimbările au fost rapide și au afectat pe toată lumea, începând de la micii comercianți până la marile rețele de vânzări.

Restricțiile de circulație impuse de guvern în diferite perioade și teama de virus au dus la reorientarea cumpărătorilor către platformele on-line.
Oamenii preferă să circule cât mai puțin și încearcă să evite cu orice preț zonele aglomerate. Astfel toți vânzătorii au fost și sunt în continuare obligați să găsească forme noi de interacțiune cu clienții. Chiar dacă schemele clasice de vânzare se mențin, fiecare vânzător de mărfuri și servicii trebuie sau este preferabil să găsească soluții pentru a evita aglomerația. Acest lucru se poate face fie prin organizarea unui website de prezentare a produselor și serviciilor, a unei platforme de e-commerce sau prin aplicații de înregistrare și programare a vizitelor, la sediul firmelor de servicii sau pentru ridicarea comenzilor.

Această tendință se observa și în România. După un an de pandemie, cifrele arată că românii cumpăra tot mai mult și mai constant online, atât produse electronice și electrocasnice cât și produse de îngrijire personala și chiar alimente.

Potrivit datelor Merchant Pro vânzările la sfârșitul lui 2020 au crescut, în medie, cu 43% față de aceeași perioadă a anului 2019.

Această situație obligă fiecare firmă să-și facă simțită prezența și pe internet. Chiar dacă nu au resursele necesare să-și creeze o platforma e-commerce, un site de prezentare devine obligatoriu.
Dacă până acum platformele online erau privite de cele mai multe ori ca și canale de vânzări secundare și performanțele acestora nu constituiau o problema, acum acestea devin foarte importante.

Viteza cu care un website se încarcă devine prioritara. Se știe deja ca un posibil client ia decizia să rămână pe site sau să-l părăsească in favoarea altora, in câteva secunde. De obicei, timpul acesta nu depășește 3-5 secunde.
In UK s-a făcut un studiu și 67% din cumpărători au ales viteza de încărcare ca fiind principalul factor care i-a făcut să abandoneze decizia de cumpărare.

47% dintre clienți se așteaptă ca paginile să se încarce în maximum 2 secunde, sau chiar mai puțin.
40% dintre clienți vor aștepta maximum 3 secunde și dacă pagina web nu se va încărca vor părăsi website-ul în favoarea altor website-uri cu produse similare.
52% dintre cumpărătorii online au declarat că viteza de încărcare a website-ului se afla printre principalele criterii în manifestarea loialității lor față de site-ul de e-commerce respectiv.
Cei care își fac cumpărăturile pe internet sunt repede distrași de alte lucruri care se întâmplă în jurul lor, când așteaptă să se încarce paginile website-ului. 14% dintre ei vor deschide alte site-uri iar 23% își vor amână decizia de cumpărare sau vor pleca de la calculator.
Acest timp de încărcare al website-ului depinde de doi factori fundamentali: modul în care e construit website-ul și de serviciul de hosting.

In prezent tot mai multă lume folosește telefonul sau tableta ca principal mod de accesare a internetului. Lucrul acesta impune ca website-urile să fie responsive și adaptate diverselor dispozitive de acces. Aceasta înseamnă și mai multe resurse css/scss de încărcat în pagină și presupune o optimizare.
Un alt factor care poate crea numeroase probleme este numărul de accesări simultane ale unui website. In anumite perioade (mai ales în perioadele în care se oferă prețuri promoționale sau în care se desfășoară anumite campanii de marketing) se pot produce blocări ale website-ului, afectând grav vânzările – lucru important, mai ales când s-au făcut investiții pentru promovarea acestor evenimente.

Acest lucru se rezolva prin creșterea resurselor alocate website-ului respectiv.
Din fericire, în prezent, aceste optimizări sunt oferite de companiile de hosting prin diverse servicii colaterale oferite de acestea.

 

 

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.