Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Cum facem curatenie in bazele de date?

22 Mar 2017

“Garbage in, garbage out” este celebra zicala englezeasca care ne atrage atentia asupra resurselor pe care le risipim cand nu acordam atentie calitatii datelor cu care lucram. Acuratetea si relevanta bazelor de date sunt vitale pentru success.

Dar cati oameni de marketing au resursele necesare? Adica sistemele de marketing (ERP, CRM) care sa comunice unele cu altele, procese, oameni si timp. Sau, cum ar spune tot colegii nostrii din Marea Britanie, “cei trei M”: money, men, minutes. Mai mult, bazele de date cele mai bune sunt cele proprii, construite pe o strategie de continut relevant si bazat pe acordul clientilor sau prospectilor. Hubspot ne mai ia o piatra de pe inima, confirmandu-ne cu statistici ca, daca nu ne place sa facem curatenie in bazele de date si nu am prea facut-o in ultima vreme, nu suntem singuri. Peste 57% dintre oamenii responsabili de date spun ca aceasta munca este cea mai anosta, desi consuma peste 60% din timp, conform unui sondaj Forbes. Raportul anual al Econsultancy arata ca segmentarea, calitatea datelor, automatizarea si personalizarea au fost principalele provocari ale managementului bazelor de date in 2016. Deschidem Cutia Pandorei, dar, speram, si lista ideilor si ponturi-cheie pentru o baza de date curata.

Calitate versus cantitate

Cand e vorba de baze de date, mai mult nu inseamna intotdeauna mai bine. Mai multe intrari in bazele de date inseamna ca cresterea costului strategiei de contact pentru fiecare dintre aceste persoane. Mai grav, in egala masura creste si raul potential provocat de o comunicare nerelavanta.

Baze de date construite intern, pe baza de acord explicit si continut relevant

Bazele de date construite pe acordul explicit al clientilor actuali sau potentiali sunt cheia pentru o strategie de contact sanatoasa. Dincolo de problemele legale cu bazele de date obtinute de la terti, calitatea, relavanta si, mai ales, prospetimea datelelor sunt problemele cele mai frecvente. Bazele de date se “invechesc” foarte rapid. Oamenii isi schimba tot mai des datele personale (joburi, adrese fizice sau de e-mail) si, mai ales, preferintele legate de modalitatile in care doresc sa comunice cu companiile.

Centralizarea si unificarea datelor din diversele canale si departamente

Este rolul oamenilor de marketing sa obtina suport pentru centralizarea si unificarea bazelor de date legate de clienti. Majoritatea companiilor din Romania se lovesc de problema resurselor, dar si a granitelor dintre departamente. Exista prea putine date impartasite si utlizate in comun de diversele functii din companii. De asemenea, granitele dintre online si offline, dintre vechile solutii CRM sau alternativele primitive sau prea putin utilizate care tin loc de sisteme de management ale bazelor de date si “social CRM”. Este vital ca toate datele din organizatie sa fie conectate la sistemul central de informatii de marketing. Tot mai multe sisteme si canale permit integrari unele cu altele sau protocoale de integrare (SOAP API-s). Iata de ce, relatia si comunicarea dintre marketing si IT este foarte importanta.

Marketing prin continut

Marketingul prin continut nu este un panaceu, dar a devenit un instrument vital si cu succes dovedit in mentinerea contactului cu clientii, intr-un mod relevant. Asta inseamna “inbound marketing” si nu “outbound”. Si, in niciun caz, spam. Continutul valoros atrage dupa sine si cooperarea destinatarilor in actualizarea bazelor de date.

Zillow este o companie americana de real estate care functioneaza exclusiv online si administreaza o baza de date cu peste 110 milioane de intrari. Succesul companiei se bazeaza pe administrarea impecabila a datelor, profitand de know-how-ul acumulat la Microsoft de fondatorii sai, sustinuta de o strategie inteligenta de marketing prin continut. Zillow creeaza continut bogat si variat care contine in egala masura informatii utile puse in valoare cu metode ingenioase de vizualizare, cifre, infografice, analize, rapoarte si chiar si o carte editata de companie. Zillow are grija sa profite de toate evenimentele din an in calendarul sau editorial si sa le foloseasca pentru a aduce noutatate, informatii valoroase ori surpriza si umor in comunicarea cu clientii. Exemplul cel mai savuros este campania prin care s-a creat si promovat un top al primelor zece orase americane pentru Valentine’s, coreland factori cum ar fi procentul de potentiali parteneri de cuplu, venitul mediu al acestora, dar si numarul de locuri de divertisment pe cap de locuitor.

Voi cum va pastrati curate si relevante bazele de date? De ce informatii si sugestii mai aveti nevoie pe acest subiect?

Vom reveni cu mai multe opinii de la practicieni din Romania si din strainatate, intr-o zona dificila si sensibila in care cu totii avem nevoie de suport.

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.