Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Automatizarea de marketing: provocari, capcane, oportunitati

25 Aug 2015

Corina Stanescu este Marketing Automation Global Platform Manager pentru compania Elsevier, parte a grupului RELX, si este unul dintre profesionistii romani care lucreaza cu succes si de la egal la egal cu colegii din Marea Britanie. Corina este absolventa a programului de certificare CAM in marketing digital, la Oxford College of Marketing.

 

Ce responsabilitati presupune jobul tau actual ?


Actualul meu job este de Marketing Automation Global Platform Manager in departamentul de sisteme de marketing al companiei Elsevier (parte din grupul RELX) - practic lucrez in departamentul care guverneaza toate sistemele de marketing folosite de companie: baze de date, software de segmentare, analiza si rapoarte. Acest lucru cred ca spune mult despre cum a evoluat marketingul si in special, domeniul digital: am trecut rapid de “baiatul de la IT care stie sa realizeze o baza de date” la “departamentul de sisteme de marketing”. Rolul meu cumuleaza atributiile unui consultant intern de automatizare in marketing si cele de management de dezvoltare al unui produs (product development) al unei platforme globale de marketing automation in care lucreaza in fiecare zi aproximativ 150 de utilizatori din diferite divizii ale companiei.

Care sunt provocarile?

O foarte mare provocare in orice companie atunci cand foloseste un sistem de automatizare de marketing este sa uneasca strategiile de marketing ale diferitelor divizii intr-o strategie centralizata ce se aplica unei singure platforme de software de automatizare, insa una care merita si care da roade. De asemenea, trecerea de la marketingul de tip outbound, concentrat pe campanii de email “batch and blast” specifice platformelor de email marketing catre campanii de tip lead nurture, care sa creeze cerere ulterioara, poate fi destul de anevoioasa. Acest lucru este valabil, in special, in perioada de re-educare a utilizatorului, mai precis, a persoanei de la departamentul de marketing, in care nu este necesara nu numai dobandirea unor abilitati practice noi, ci si schimbarea perceptiei generale despre campaniile de marketing.

Cum te-ai adaptat mediului de lucru din Marea Britanie?

Pentru mine a fost destul de natural, sau “organic” ca sa pastram terminologia industriei. Cred ca intr-un mod neasteptat, faptul ca atunci cand am plecat din Romania nu aveam o experienta profesionala vasta a ajutat: eu practic mi-am inceput cariera in Marea Britanie, fara sa ma raportez constant la o alta lume. Am trecut treptat prin diferite roluri pe piata muncii in Londra, din care am invatat de fiecare data lucruri noi despre mediul de lucru de aici si despre cum functioneaza afacerile si companiile in general.

Care sunt diferentele fata de Romania?

Expunerea mea la mediul de business din Romania este destul de depasita as putea spune. Ultimul meu loc de munca in Romania a fost in anul 2008, aproape acum 7 ani, timp in care sunt sigura ca lucrurile s-au schimbat substantial. Vad insa cu placere ca lucrurile se intampla rapid in marketing, si Romania se aliniaza usor-usor cu tendintele vestice in marketing digital. Vestul la randul lui se aliniaza destul de rapid cu tendintele din Statele Unite: cei de acolo promoveaza o buna relatie intre marketing si vanzari prin intermediul sistemelor automatizate de marketing de ceva ani bun incoace! In Romania cred ca intotdeauna au fost destul de putini “early adopters” ai unui software, in special in cloud - noi romanii suntem mai precauti si mai sceptici, vrem mai intai rezultatele si apoi incercarea.  

Ce solutii noi de tehnologie folosesti si cum iti sprijina acestea campaniile de marketing?

In acest moment lucrez cu Adobe Campaign care este o platforma de automatizare destul de complexa si care necesita destul de mult timp si planificare pentru a putea beneficia de toate functionalitatile, spre deosebire de Eloqua, Marketo sau Hubspot, care au functionalitati de baza predefinite. Adobe Campaign, fiind atat de customizabil, poate sprijini strategii destul de complexe cu campanii bazate pe decizii de comportament avansate.

Care sunt beneficiile automatizarii?

Intotdeauna automatizarea a avut beneficii, si doar prin comparatia cu alternativa manuala a executarii unor sarcini. In afara de eficientizarea sarcinilor zilnice care acum devin saptamanale sau chiar lunare, beneficiile sunt multe plecand de la ROI pentru campaniile de marketing, pana la analiza performantei lor, segmentare complexa si campanii complexe de “nurture”, care altfel ar fi necesitat foarte mult timp pentru executie sau ar fi fost imposibil de executat. Un alt beneficiu - foarte important - este ca sistemele de automatizare de marketing incurajeaza imbunatatirea relatiei de lucru cu departamentul de vanzari, bazata pe comunicare, si promoveaza o mai buna intelegere a functiei de marketing si a ceea ce necesita ea pentru a genera vanzari.

Dar capcanele si dificultatile automatizarii?

Una dintre cele mai mari capcane este calitatea datelor. Englezii spun asa: “rubbish in, rubbish out”! Calitatea datelor adunate si mentinerea acesteia, normalizarea campurilor de date sau absenta acestui lucru se reflecta direct in performanta campaniilor de marketing. Exista o prezumtie periculoasa printre novicii din acest domeniu: aceea ca o data cu achizitionarea unei platforme performante si implementarea catorva campanii de “nurture”, veniturile vor creste exponential. Folosirea unui astfel de sistem poate cauza mai multe pagube decat poate aduce beneficii atunci cand nu este implementat si utilizat adecvat.

Mai multe despre experienta Corinei la cursurile Oxford College of Marketing puteti citi pe site-ul Institutului de Marketing.

 

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.