Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Cui ii e frica de Big Data?

02 Feb 2015

Ne e teama de Big Brother si pare-se ca si de Big Data . Acestea  din urma insa ne-ar ajuta mult sa scadem costuri si sa crestem profituri. 

Estimarile McKinsey Global Institute din 2011 arata ca daca jucatorii din retail ar exploata si ar extinde folosirea big data la nivelul intregii companii, global, ar putea sa-si creasca profiturile cu peste 60%.

In zona serviciilor publice, aceleasi date aratau ca doar sectorul sanatatii si-ar putea reduce costurile cu 8% prin analiza eficienta de date si imbunatatirea calitatii acestora.  

Viitorul nu se arata, insa, atat de roz pe termen scurt. Garner anticipeaza ca 85% dintre companiile Fortune500 nu vor putea exploata big data pentru cresterea avantajului competitiv. Ce sa asteptam de la institutiile publice din Romania care n-au controlat sau comunicat cum ar trebui nici macar demersul logistic pentru distribuirea cardurilor de sanatate. Chiar si la nivel global, companiile care exploateaza  eficient si au analiza datelor in ADN-ul brandului sunt putine. Google si Amazon raman repere intr-o zona cu putini jucatori inca.

Si totusi, cui ii e frica de Big Data? De ce nu profita toata lumea de Sfantul Graal? Raspunsul echipei de la Mc Kinsey este banal si simplu. Celor care nu planifica le este teama de big data. Ca si transformarea digitala, exploatarea eficienta a big data este un proces elaborat, cu miza strategica. Un plan care genereaza rezultate presupune  trei elemente esentiale: date,  modele analitice  si instrumente tehnologice.

Esenta unui plan bun de analiza de date nu consta in tomuri mari de informatie - suntem in era strategiei emergente - ci in deciziile legate de problemele cheie. De exemplu, care dintre liniile de afaceri primesc mai multe investiti si care nu, daca se opteaza intre profituri mai mari sau crestere mai rapida, care sunt capabilitatile necesare pentru a permite acest  lucru. 

Intotdeauna companiile care au stiut sa profite de pe urma datelor pe care le detin au facut bine trei lucruri: au stiut sa decida ce date interne si externe vor integra, s-au priceput sa selecteze din lungi liste de instrumente si modele analitice pe acelea care le sustin cel mai bine obiectivele de business si au fost in stare sa isi dezvolte capabilitatile organizationale necesare pentru a valorifica acest potential.

Aflati mai multe despre provocarile, dar si solutiile de gestionare a fenomenului big data si direct, pe 12 februarie la evenimentul RODIRECT 2015, organizat de ARMAD in parteneriat cu Institutul de Marketing la care temele de dezbare sunt big data, automatizarea de marketing si generarea de lead-uri.

 

 

Oana Sav

Oana Sav este Chartered Marketer si a studiat la Oxford College of Marketing. Este consultant, trainer şi Center Manager la Institutul de Marketing.

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.