Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Cum utilizam big data in strategiile de marketing?

01 Feb 2015

"Datele sunt noul petrol". "Datele sunt noul… sol. "– a raspuns dupa ani la Ted Talks David McCandless, un designer de date autodidact.  Big data reprezinta urmatorul teren fertil pe care ar trebui sa-l sape si sa-l cultive oamenii de marketing. Cum va ajuta big data sa    reduceti costurile si sa cresteti veniturile? Lansam cateva directii si asteptam altele. Cu exemple.

 

Vindeti mai mult clientilor existenti

Amazon este compania expert in a exploata datele analitice pentru a crea customer intimacy ca avantaj competitiv. Pe aceste date sunt construite recomandarile de tip “S-ar putea sa te mai intereseze si...”, “Cei care au cumparat acest produs au cumparat si…” . Este un  exemplu de utilizare exploatat tot mai bine si de jucatorii din ecommerce din Romania. Producatorii de masini analizeaza cu atentie toate datele digitale disponibile cum ar fi comportamentul de pe website-urile proprii sau ale dealerilor, timpul petrecut pe site dupa un drive test sau ierarhia celor mai vizionate modele.

Identificati si atrageti clienti noi dintre cei „buni”

Visual DNA a prezentat in toamna anului trecut la Bucuresti solutii inovative care combina psihologia cu big data pentru marketing. In industria bancara, de exemplu, o astfel de segmentare poate constitui cheia catre profituri peste medie prin atragerea segmentelor "bune"  de clienti cu care se pot rezolva mai usor probleme legate de returnarea creditelor. Cum se poate face asta? Cu un instrument dezvoltat de psihologi, bazat doar pe trasaturi de personalitate (agreeableness, de exemplu) si nu neaparat pe situatia financiara din momentul achizitiei imprumutului. Compania lucreaza deja pentru clienti cum ar fi MasterCard sau Santander.

Descoperiti noi oportunitati de  marketing

Analiza datelor va ajuta sa identificati noi informatii si insight-uri in legatura cu comportamentele de consum care sa va permita sa creati produse sau servicii noi sau sa le imbunatatiti pe cele existente. Analiza datelor online legate de consumatori a ajutat un mare producator de bunuri de larg consum sa gaseasca oportunitati pentru a adapta caracteristicile unui frigider ca sa raspunda mai bine nevoilor clientilor. Analiza trendurilor si a sentimentului de brand in social media a ajutat Microsoft sa nu ignore importanta caracteristicii always on  la lansarea unei noi versiuni Xbox in lupta cu Sony Playstation.

Redirectionati profitabil investitiile in publicitate

Datele de audienta, corelate cu solutii de comunicare si ofertare in timp real va pot ajuta sa generati si sa promovati oferte si mesaje customizate. Mai mult, puteti reevalua contributia fiecarui canal si regandi mixul de media in consecinta.

Masurarea eficientei diverselor canale se face in continuare ca si cand acestea ar functiona independent. In realitate, acestea interactioneaza si influenteaza adesea simultan, in diverse proportii, raspunsurile dorite de la consumatori. Adoptarea unei abordari de tip big data si in ce priveste evaluarea indicatorilor de performanta in publicitate poate da oamenilor de marketing noi informatii pentru a optimiza investitiile de media pe baza unor date mult mai sigure. Sunt date corelate cu informatii care colecteaza totul de la click-uri la conversatii, tranzactii online sau cereri de informatii de la clienti, inclusiv impactul unor fenomene meteo.

Masurati mai bine  eficienta diverselor canale de comunicare

Modelele de atribuire va dau o imagine mai clara despre cat de eficient este fiecare element al mixului de comunicare si cu cat contribuie la atingerea obiectivelor voastre. Ca urmare, puteti sa optimizati investitiile in consecinta. O analiza de atribuire pentru un client al agentiei 360i a aratat ca reclama de tip display genera pentru un client venituri in valoare de 150 de milioane de dolari. Pana atunci, compania nu credita deloc reclama de acest tip cu vreo contributie la veniturile sale, iar aceste informatii i-au convins sa dubleze investitiile de acest gen.

Mai multe exemple, studii de caz de la cei care s-au confruntat deja cu problema big data, dar si solutii de automatizare de marketing si campanii de lead generation veti gasi la editia din acest an a Rodirect, unde Institutul de Marketing si Marketing Focus sunt parteneri.

Referinte

Oxford College of Marketing webinar, Everyone’s Talking Big Data Oxford College of Marketing webinar , Digital Attribution: Did the last click really just win?

The CMO’s Guide to Big Data

Greg Verdino, Big Data for Marketers

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.