Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Ce urmeaza dupa big data si care este rolul marketerilor?

01 Feb 2015

Preluam rapid ca marketeri toti termenii la moda, iar conceptul de big data face parte din arsenalul care impresioneaza enorm incepand cu ultimii doi ani. Colectarea si analiza datelor reprezinta o problema spinoasa. Multi dintre noi ne luptam greu chiar si cu volume... mici. Entuziasmul si asteptarile legate de big data sunt uriase. La fel, insa, si provocarile, legate de cei atat de mult vehiculati 3V ai big data: volumviteza, varietateIn plus, peste 84% dintre datele accesibile marketerilor sunt nestructurate, conform estimarilor IBM. Un motiv intemeiat pentru ca, impreuna cu ARMAD, sa va invitam la RoDirect 2015, unde temele principale din acest an sunt big data, lead generation  si marketing automation

Cum spunea Greg Verdino reluand in acest context fraza lui Clive Humby, big data sunt precum petrolul. Nu este valoros in forma sa bruta, ci prin ceea ce poate sa devina, prin ce poti sa faci cu el in atatea arii si industrii.  De la minereu la aur este deja un traseu lung si dificil. Doar filtrarea datelor este un prim pas dificil. Cum  pastrezi doar ce conteaza, pentru ca altfel analiza este dificila si doar stocarea datelor devine prea costisitoare. Inca din 1995, pentru compania Tesco, cea mai mare dificultate in demersul de pionierat de customer relationship marketing cu Tesco Clubcard a fost gestionarea big data, desi termenul nu era consacrat si nu facea buzz in toate industriile. Compania nu s-a blocat in date dificil de extras sau de interpretat. Nu a tinut  in loc toate procesele pana ar fi putut sa o faca. Dimpotriva, echipa de marketing s-a concentrat pe rolul ei si anume de a pune intrebarile care trebuiau puse pentru a intelege mai bine ce fac clientii si de ce. In loc sa construiasca cel mai mare depozit de date, echipa multifunctionala a Tesco si-a propus  sa adune cel mai mic volum posibil de informatii  pentru a obtine raspunsurile necesare.

O prima certitudine este ca, pentru a profita de big data, silozurile dintre departamente trebuie sa dispara. Trebuie sa colaboram mai bine cu colegii de la IT. Fara sa fie nevoie sa intelegem limbajele lor complicate, insa stapanind bine felia noastra de marketing. Altfel spus, sa ne reformulam si reevaluam obiectivele. Ce trebuie sa obtinem? Care sunt ariile in care putem obtine mai mult datorita big data? Ce trebuie sa imbunatatim? De ce fel de date avem nevoie pentru a realiza asta? Ce noi competente sau joburi trebuie create in consecinta in departament sau pentru functia de marketing?

Ce urmeaza, insa, dupa? Ed Falconer de la Ogilvy One New York considera ca termenul big data va disparea in viitorul apropiat. Isi va face loc curand acela de „data storytellers”, dar cel mai important termen care urmeaza va fi acela de "data monetisers". Aici este vitala contributia marketerilor pentru ca este rolul lor sa stea cu ochii pe radarul organizatiilor, sa vada cum pot evolua modelele de business si sa identifice caile prin care aceste date pot fi folosite pentru a genera produse sau servicii noi si surse de venit suplimentare. Este job-ul marketerilor sa ajunga la al patrulea V al big data: valoarea.

 

 

Oana Sav

Oana Sav este Chartered Marketer si a studiat la Oxford College of Marketing. Este consultant, trainer şi Center Manager la Institutul de Marketing.

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.