Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Octombrie 2023

A 12-a ediție a BIZ PR AWARDS & CONFERENCE 2023 a prezentat clasamentul celor mai performante agenții de PR din România.

Prima poziție a topului din acest an este ocupată, la egalitate, de două agenții: McCann PR și MSL The Practice. Pe podium au mai urcat GOLIN România (locul al doilea) și GRF+ (poziția a treia în Top PR România 2023).

Următoarele agenții de PR din top 10 sunt: The Public Advisors (locul 4), WefflerMark (5), SmartPoint (6), Oxygen PR(7), GMP&U (8), Rogalski Damaschin Public Relations (9) și Conan PR (10).

Topul, realizat în colaborare cu compania de cercetare Unlock Market Research măsoară performanțele de business ale agențiilor de PR din România, corelate cu felul în care acestea sunt percepute de companiile care plătesc pentru servicii de consultanță în comunicare.

Topul celor mai performante 30 de agenții de PR din România în 2023 și toată metodologia care a stat la baza cercetării realizate de Biz și Unlock Market Research se pot regăsi pe www.revistabiz.ro.

Realizat pe baza unui studiu Biz și Unlock Market Research, Top Biz PR România este alcătuit în baza colectării și analizei indicatorilor care vizează măsurarea performanțelor de business ale agențiilor de PR și a imaginii pe care acestea o au în rândul companiilor cu care lucrează. La fel ca în edițiile trecute, clasamentul nu este doar despre venituri, profitabilitate sau fee-uri și doar evaluările din partea clienților, ci le cuprinde pe toate acestea, în baza unui algoritm dezvoltat în parteneriat cu Unlock Market Research.

Top Pure PR România 2023

În premieră în acest an, Biz și Unlock Market Research au introdus un top 10 al agențiilor care fac PR în proporție de peste 80%.

Acest clasament este condus de MSL The Practice (locul întâi), agenție urmată pe podium de GOLIN România (locul al doilea) și GRF+ (locul 3). Clasamentul continuă cu The Public Advisors (4), GMP & U(5), Conan PR (6), Brain 4 Strategy (7), Chapter 4 România (8), Total PR(9) și Decisepoate (10).

Premiile Galei BIZ PR AWARDS 2023

Premiile acordate pe baza studiului prezentat în exclusivitate în cadrul galei BIZ PR AWARDS:

  • Locul 1: McCann PR
  • Locul 1: MSL The Practice
  • Locul 1 Agenții cu peste 80% din business pe zona de PR: MSL The Practice
  • Cea mai mare creștere la categoria agenții cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro: Conan PR
  • Cea mai mare creștere la categoria agenții cu cifra de afaceri peste 1 milion de euro: Oxygen
  • Profitabilitate: SmartPoint
  • Cea mai populară agenție: McCann PR
  • Creativitate: Golin

Premii speciale pentru campanii și proiecte

  • Inovație în comunicare: Campania de lansare AQUA Carpatica Flavors – AQUA Carpatica
  • Comunicare sustenabilă: Campania „Săptămâna reciclării” – Kaufland Romania
  • Profesionistul anului în Comunicare Corporate: Andreia Urzică, Head of Corporate Communication, Impetum Group
  • Aliat al Culturii: Casa de Flori
  • Creativitate Digitală: Fainoșag App – Orkla Foods
  • Promovarea Antreprenoriatului: 5 to go
  • Campion al Culturii: Vodafone România

Trofeele oferite laureaților au fost realizate de artistul Ovidiu Toader.

„În fiecare an, reunim comunitatea oamenilor care respiră Comunicare. De la PR, marketing, Public Affairs și vânzări, cât mai ales la mințile creative din agenţii şi din companii, freelancerii și specialiștii care caută mereu modalități noi pentru a inova într-un domeniu care este prezent aproape în toate deciziile noastre. Biz si Unlock Research au transformat BIZ PR AWARDS într-un reper al industriei și una dintre cele mai respectate gale la care aspiră profesioniștii industriei”, declară Marta Ușurelu, owner Biz.

 

Published in Comunicate

Cel mai important eveniment B2B din România, maratonul care de 22 de ani dă tonul tendințelor în mediul de business, va avea loc anul acesta în perioada 20 -24 noiembrie, la Biavati Events din București.

Festivalul de business al României, Zilele Biz, va oferi timp de cinci zile sesiuni concentrate de know-how și informații aplicate pentru antreprenori, profesioniști care doresc să continue să inoveze, manageri, specialiști din media & marketing și pentru echipele de sustenabilitate și CSR. În cele 5 zile ale festivalului vor urca pe scenă peste 75 de speakeri de top.

Mesajul Zilele Biz 2023 pune accent pe ideea care face diferența în business, dar și viața de zi de zi: „Fără valori, inteligența e doar articială. Mai ales în business”.

Informații complete pentru înscrierea la Zilele Biz sunt disponibile la adresa zilelebiz.ro/inscriere.

Zilele Biz – 5 zile și sute de oportunități

Zilele Biz oferă sute de oportunități de networking valoros și întâlniri cu oameni care pot inspira, ajuta și motiva doer-ii de la brandurile care aspiră la succes.

Programul pentru fiecare din cele cinci zile precum și informații complete pentru înscrierea la Zilele Biz sunt disponibile la adresa zilelebiz.ro.

Ziua Antreprenorilor la Zilele Biz, Luni, 20 noiembrie

Prima zi a Zilelor Biz, este dedicată antreprenorilor. Începând cu ora 10.00, pe scena Zilele Biz vor urca antreprenorii care schimbă fața businessului românesc.

În premieră într-un singur eveniment B2B, Imperiul Leilor se va muta de la TV pe scena Zilele Biz. Cei mai de succes lideri de business din România, Dr. Wargha Enayati, Mircea Căpățînă, Felix Pătrășcanu și Cristina Bâtlan vin cu scopul de a inspira și susține idei și businessuri care au nevoie de finanțare. Au fler, experiență, răbdare și mulți bani de investit, însă doar în afacerea potrivită.

Printre speakerii zilei se mai numără Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, Corneliu Bodea, CEO, Adrem, Ömer Tetik, CEO, Banca Transilvania și Iulian Stanciu, Președinte Executiv, eMAG, Camelia Șucu, Co-Founder, ClassIN & Natuzzi Romania.

Partenerii Zilei Antreprenorilor sunt Banca Transilvania, Vodafone, Impetum Group, Adrem și Siviero Maria.

Ziua Inovației la Zilele Biz, Marți, 21 noiembrie

In cea de-a doua zi a festivalului, discuțiile vor fi în jurul inovației multi-fațetată, întrucât multe companii investesc în cercetare și dezvoltare pentru a îmbunătăți performanța afacerii, pentru a oferi un element de noutate consumatorilor și partenerilor sau pentru a face viața angajaților mai bună.

Lecțiile învățate vor oferi un avantaj unic companiilor care știu să monetizeze tendințele, să permită creșterea și să reinvestească în afacerea lor.

Ziua Inovației ii aduce pe scenă pe Emmet King, D3 Cyber & Transylvania Angels Network, Telios Care; Gabriela Stănică, Carrefour România, Călin Clej, HONOR; Valentin Popoviciu, Digi | RCS&RDS, Alexandru Radu, ARGGO; Emma Zeicescu, Philip Morris România; Alin Dobra, Bunnyshell, Liviu Drăgan, Druid, Elisabeta Moraru, Google Romania-Ungaria-Moldova-Ungaria, Marius Istrate, Președinte, TechAngels, Cătălin Butnariu, RGDA; Mih Lovin, Founder, SQUAD Influencers.

Partenerii Zilei Inovației sunt Philip Morris România, Carrefour, Arggo, BRD – Groupe Societe Generale, NN, DIGI, Honor și Schneider Electric România.

Ziua Managementului la Zilele Biz, Miercuri, 22 noiembrie

A treia zi a maratonului de business va explora tendințe în leadership și noi metodologii în cadrul unor discuții antrenante cu scopul de a găsi soluții creative la provocările momentului.

Antreprenori, top manageri, regizori sau sportivi de performanta vor împărtăsi la Zilele Biz cum putem să creăm obiceiuri care să ne ducă mai aproape de obiectivele pe termen lung și cum ne poate ajuta un mindset „programat” pentru succes să ne atingem visurile pe plan profesional și personal.  

Ziua de Management ii aduce pe scenă pe Tudor Manea, eMAG, Daniel Mischie, City Grill; Alexandra Peligrad, Smartree; Laura Țeposu, Libris, Radu Savopol, 5 to go; Mihaela Stroe, antreprenor, sociolog și profiler, Claudia Militello, Sciccheria; Tudor Furir, Pernod Ricard; Călin Matei, Groupama și Magor Csibi, Trainer.

Partenerii Zilei de Management sunt TBI Bank, Maresi, Chivas, Kaufland și Groupama.

Ziua profesionistilor din Media & Marketing la Zilele Biz, Joi, 23 noiembrie

Cum va evolua lumea marcomm în 2024? Ce planuri au brandurile pentru finalul de an sau pentru noul an?  La celebra zi dedicata Media & Marketing cele mai nume cunoscute ale industriei de publicitate vor prezenta detalii din culisele celor mai puternice campanii de anul acesta, cu suișuri și coborâșuri, schimbări de strategie, provocări și lecții învățate, precum și detalii despre cum va arată o campanie reușită în 2024.

Speakerii care deschid ziua sunt Cabral Ibacka, Andreea Raicu, Adrian Despot și Bogdan Țurcanu, Head of Marketing, PRO TV.

Celelate sesiuni îi au ca vorbitori pe Tiberiu Mercurian, Alpha Bank Romania & Cultural Entrepreneur, Călin Clej, HONOR România și Bulgaria, Andrei Dunuță, "Arta de a NU vinde" & SPEAKINGS; Mihai Dobrovolschi, Guerilla; Valentin Suciu, Jam Session, Claudiu Dobriță, The New, Dan Șendroiu, Friends TBWA; Claudia Chirilescu, Spoon; Mihai Gongu, Cheil Worldwide & Member of the Cheil Global Creative Council, Miruna Dumitrescu, Publicis, Cosmin Baba, Oxygen, Mihai Fetcu, Cohn & Jansen și Roxana Niță, Executive Creative Director, DDB România.

Parteneri pentru Ziua de Media&Marketing la Zilele Biz sunt Alpha Bank, ADNV, Maresi și Tazz.

Ziua de Sustenabilitate & CSR la Zilele Biz, Vineri, 24 noiembrie

Economiile vulnerabile sau cele care se află într-o perioadă de redresare adaugă din ce în ce mai multe provocări care au diverse fațete la lista deja lungă de crize cu care ne confruntăm. În acest moment, un lucru este evident, companiile și brandurile pot fi o forță motrică, iar inovația sustenabilă și orientarea către a avea un impact benefic asupra comunităților îi deosebește pe liderii de business responsabili de alții.

În cadrul zilei dedicate Sustenabității, participanții la Zilele Biz vor asculta prezentări ale unor speakeri care reprezintă companii-model de bune practice și oferă inspirație pentru profesioniștii dintr-o sferă largă de domenii, precum Alexandra Diniță, Global ESG Monitor; Simona Panait, Samsung Electronics Romania and Bulgaria; Anca Ungureanu, UniCredit Bank România; Ramona Dumitru, Veolia Romania; Ovidiu Ana, Fundația Orange; Teodora Mărăcineanu, Electrolux.

Parteneri pentru Ziua de Sustenabilitate&CSR la Zilele Biz sunt LIDL, Provident, UniCredit Bank, Electrolux România, Coca-Cola HBC, Samsung, Veolia, Puratos și Orange.

Zilele Biz este un eveniment driven by Jeep și Afla Romeo. Coffee partener este 5 to go. Partener media principal este Radio Guerrilla.

Evenimentul este posibil cu susținerea Line Agency, OVN, Hosterion, Update Advertising.

Partenerii OOH sunt Blitz TV, Universal Solutions și Cocor.

Informații complete pentru înscrierea la Zilele Biz sunt disponibile la adresa zilelebiz.ro/inscriere.

 

Published in Comunicate

Protagonistul primei coperte a publicației românești de lux și cultură HAUTE CULTURE, celebrul sculptor și creator de bijuterii Lorenzo Quinn, vine în România într-o vizită specială în luna noiembrie, cu ocazia primei aniversări a revistei.

Sculptorul și creatorul de bijuterii Lorenzo Quinn este unul dintre cei mai apreciați artiști contemporani la nivel internațional, cu o evoluție fulminantă în ultimul deceniu.

Din Singapore și New York în Qatar, Londra, Saint Tropez și alte zeci de locuri în care se află expuse creațiile lui, Lorenzo Quinn și-a transformat sculpturile în mesaje monumentale despre iubire, speranță, vulnerabilitate, integritate, noblețe și viitorul umanității. Toate transmit emoție instantaneu, fără să mai aibă nevoie de explicații suplimentare.

Afinitatea dintre Lorenzo Quinn și revista HAUTE CULTURE - care împlinește un an de existență pe 9 noiembrie - se bazează pe împărtășirea unor credințe fundamentale. Așa cum HAUTE CULTURE este o publicație care s-a lansat cu un manifest puternic legat de valori și principii, fiecare operă de artă semnată de Lorenzo Quinn este ilustrarea unei valori primordiale a lumii în care trăim.

Printre cele mai cunoscute și fotografiate opere monumentale ale lui Lorenzo Quinn se numără proiectul itinerant Building Bridges” - podurile din mâini sculptate, recreate în diferite orașe ale lumii, reprezentând valori umane fundamentale: prietenia, credința, iubirea, înțelepciunea, speranța - sau instalația Baby 3.0”, devenită simbolul Bienalei de Arhitectură de la Veneția din 2022 și reprezentând renașterea spirituală a omenirii.

La fel de renumite sunt și mâinile – emblema sculpturilor lui Quinn – care îmbrățișează un palat venețian de pe Canal Grande.

Unele dintre creațiile sale s-au transformat inclusiv în bijuterii prețioase, sub forma brandului byLorenzoQuinn, pentru ca simbolurile și credințele profunde împărtășite de către Lorenzo Quinn și publicul său să poată fi purtate în fiecare zi.

Lorenzo este fiul celebrului “Zorba Grecul”, regretatul actor Anthony Quinn, și a a avut la rândul lui o scurtă carieră de actor, jucând, printre altele, rolul lui Salvador Dalí în filmul Dalí (1991). Pe atunci era student la American Academy of Fine Arts din New York și voia să-și câștige propriii bani, așa că mergea la castinguri pentru roluri în filme.

Fizionomia expresivă i-a câștigat rolul lui Dalí.

„Având ocazia să-l joc pe Salvador Dalí, să fiu el în film, am realizat că nu voi fi niciodată Salvador Dalí în realitate. Acela a fost momentul în care am realizat că trebuie să am drumul meu și să-mi găsesc locul meu ca artist.” 

A fost și momentul în care a ales să meargă pe un alt drum decât tatăl lui și să aleagă pentru totdeauna arta în locul actoriei, făcându-și un renume prin propriile forțe.

 „Eu am o vorbă: dacă ești necunoscut, e greu să treci de ușă, dar dacă treci de ea poți să iei liftul până sus, după aceea. Când ești cunoscut fiindcă tatăl tău are un nume celebru, treci rapid de ușă, dar apoi trebuie să iei la rând fiecare treaptă și să te oprești la fiecare etaj ca să le explici oamenilor că meriți să fii acolo pentru cine ești tu, nu datorită numelui pe care îl porți” a declarat Lorenzo în interviul pentru HAUTE CULTURE.

În noiembrie, revista HAUTE CULTURE are privilegiul de a-l aduce în România pe Lorenzo Quinn, la cea de-a doua ediție a galei HAUTE CULTURE – THE CULTURE OF LUXURY, care va avea loc pe 9 noiembrie la Intercontinental Athenee Palace București.

Lorenzo va avea un moment special în cadrul singurei gale din România care celebrează luxul autentic, cultura, dar și valorile și principiile de care lumea de azi are atât de multă nevoie.

HAUTE CULTURE este o publicație editată de Biz Agency.

 

Published in Comunicate

Felul în care angajații comunică la birou, iau decizii sau își dau feedback poate impacta performanța, dar și atmosfera la birou. Crearea unui mediu prietenos, dezvoltarea abilităților profesionale și interpersonale și oferirea unui suport care să susțină sănătatea mentală a angajaților este așadar un punct important pe agenda managerilor de companii.

Bookster, serviciul prin care companiile din România le oferă angajaților acces la o colecție vastă de cărți și resurse de lectură online, lansează campania „Trimite-i șefului tău o carte”.

Până pe 18 decembrie, angajații care își doresc să îl aducă pe Bookster în organizația lor se pot înscrie în campanie pe welcome.bookster.ro, iar Bookster va trimite gratuit, din partea lor, o carte către angajator, menită să îi ofere o pauză de lectură plină de inspirație. În plus, compania primește prima lună gratuită la contractarea unui abonament pe un an.

Discuțiile la birou devin si mai istețe cu Bookster”– materialul video ce susține campania

Bookster și Sector 7 Hub au realizat un video creativ menit să atragă atenția asupra modului în care Bookster poate influența dinamica de birou, cu accent pe stimularea creativității și a productivității angajaților, crearea unui mediu de lucru mai plăcut și mai relaxat și facilitarea comunicării și colaborării între angajați.  

Ideea creativă de la baza campaniei video ilustrează faptul că angajații care citesc mai mult, devin mai deschiși, mai informați și chiar mai empatici. Astfel, își pot dezvolta capacitățile de relaționare și de înțelegere a problemelor celorlalți și pot comunica mai deschis și eficient.

https://www.youtube.com/watch?v=Wbnt_7hrTro

„Cel mai adesea, partenerii noștri ne spun că Bookster introduce cu succes atât dimensiunea de învățare, cât și elementul de relaxare în viața de zi cu zi a angajaților și ei se bucură să vadă cărțile cu buline pe birourile colegilor. Pornind de la acestă idee, ne-am gândit să reflectăm avantajele cititului într-un clip care să arate, în mod direct, efectele pozitive pe care le are un abonament Bookster asupra culturii organizaționale. Astfel, prin această campanie ne propunem să încurajăm angajații care încă nu beneficiază de experiența Bookster în compania lor să intre pe welcome.bookster.ro și să-i trimită o carte șefului, anonim sau cu dedicație. Noi ne ocupăm de achiziția și de livrarea ei, iar compania primește o lună gratuită la contractarea abonamentului Bookster pe un an. ” - Cătălina Carabaș, Head of Marketing la Bookster 

Cum funcționează serviciul Bookster?  

  1. Acces la o platformă prietenoasă, cu algoritmi care îți învață preferințele de lectură;
  2. Recomandări și campanii faine de încurajare a cititului;
  3. Echipă gata să îțirăspundă rapid la orice mesaj;
  4. Transport gratuit la birou, direct la colțul Bookster amenajat în companie.

Ce este Bookster?

Bookster este prima platformă care aduce cărțile mai aproape de oameni și îi inspiră să se dezvolte personal și profesional prin lectură. Bookster este în prezent în peste 1.200 de companii din România. Cu un scor de +95 puncte pentru indicatorul Net Promoter Score, care arată în ce măsură utilizatorii unui serviciu sunt și promotorii lui,  cei peste 140.000 de abonați din comunitate au acces la cărți de top de la bibliotecile publice și private partenere Bookster și se bucură de recomandări personalizate, promptitudine și accesibilitate. 

 

Published in Comunicate

CONFIDENT, agenție independentă de comunicare integrată, adoptă o nouă identitate de brand și unește sub umbrela The Confident Group cele două linii de business: CONFIDENT - comunicare și Venus Five - studio de producție vizuală.

Noua poziționare și noua identitate de brand au venit în contextul maturizării agenției la nivel de servicii, de portofoliu de clienți și, totodată, în contextul extinderii internaționale - CONFIDENT a deschis un nou birou în Barcelona. Procesul de rebranding a avut ca scop o imagine care să  reprezinte mai clar valorile dobândite în timp, să denote acel superdrive al echipei CONFIDENT de a transforma imposibilul în posibil.

Scurt istoric CONFIDENT

În urmă cu 12 ani, nucleul de business era reprezentat de media relations pentru clienți din zona B2B. Ulterior, expertiza CONFIDENT s-a extins rapid către industrii cheie din consumer & B2B -  tech, real estate, retail & FMCG, auto & mobility, pharma & medcomms.

Campaniile de comunicare corporate și de brand implementate, au dus către consolidarea unei structuri de servicii pe trei piloni – comunicare corporate, social & digital și creative services – creație, producție foto & video și sports marketing.

(im)POSIBIL - Procesul de rebranding CONFIDENT

Mara Gojgar, fondatoare CONFIDENT

„Agenția de branding, Inoveo Consultants, printr-un proces structurat, ne-a ajutat să găsim acel Brand DNA care definește CONFIDENT și echipa noastră. Totul a pornit cu un workshop în care, după multe introspecții și analize, am reușit să extragem „atomii” care ne fac să fim cine suntem, care ne descriu cel mai bine. Nu vă plictisim cu toate datele, dar concluzia a fost că suntem smart, fast, curajoși, aventurieri și că reușim să facem imposibilul posibil.

Apoi, a venit marea provocare: cum facem să arătăm toate astea într-un logo? Dacă tot suntem smart și #CONFIDENTTech, am apelat la inteligența artificială (wink wink) . Și l-am promptat atât de bine, încât rezultatul era aproape final-final, adică motociclista „on a rush”, gata de aventură. Un bărbat pe motor, e wild, dar o tipă pe motor, e wild la puterea a doua. Plus vibe-ul;)

Mai departe, am colaborat cu Dochița Zenoveiov (fondatoarea agenției de branding Inoveo Consultants) și echipa sa, pentru a completa identitatea cu celelalte elemente de branding.”

Misiune & Slogan CONFIDENT: Driving brands to people’s hearts.

Detaliile finale au constat în definirea misiunii CONFIDENT: ”Driving brands to people's hearts” și descoperirea acelui tagline care să facă click cu tabloul final  și care să fie foarte engaging. ”Up for a ride?”

Mara Gojgar, fondatoare CONFIDENT

„După ce am trecut peste toate momentele de bucurie și Evrika!, ne-am dat seama că am vrea totuși să afle toată lumea că facem o MAAARE schimbare și că ne trebuie ceva inspiring și dinamic, așa cum este toată povestea noastră. Să dați play la clipul de mai jos. S-a muncit mult și bine la el ?Introducing... We are CONFIDENT manifesto”

https://www.youtube.com/watch?v=n_VB7Nz_m4g

 

Published in Comunicate

Cum ajungi inovezi și revoluționezi un produs despre care credeai deja s-a spus totul? De ce este important aloci resurse în cercetare, dar și care este momentul potrivit pentru a lansa un nou produs? Care sunt valorile și cutumele pe care un brand autohton trebuie  și le însușească pentru a rămâne trend setter în piață și a exporta cu succes produse locale pe patru continente? Cum știi dacă următoarea campanie va fi una de succes sau daca piața nu este încă pregătită? Cum a ajuns un filolog să se împrietenească vital cu matematica business-ului și a marketingului, cu rapoarte de vânzări, cu strategii de marketing și branding? Aflați mai multe de la Valentina Vesler, Head of PR & Communication la Aqua Carpatica.

Valentina Vesler este parte din succesele grupului Valvis Holding înca de la începuturi. În ultimii 20 de ani, a fost implicată în crearea și dezvoltarea de strategii de comunicare pentru branduri precum Dorna, LaDorna, Aqua Carpatica și Sâmburești. 

Întotdeauna în spatele oricărei reușite este o echipă întreagă, iar în această echipă, toată partea de comunicare e coordonată de ani de zile, de la începutul construcției acestor brand-uri, de Valentina Vesler. Cred putem vorbi despre tine și despre cum ai crescut, de la om de litere la om de comunicare, cum te-ai împrietenit cu matematica marketing-ului, cu cifrele, cu Excel-urile, cu indicatorii de vânzări, cu tot ce înseamnă logica, vocabularul de business, pentru toate aceste brand-uri sunt niște vectori de creștere de business, nu numai pe piețe naționale, ci cu Aqua Carpatica și pe piețe internaționale. M- bucura ne faci tu o scurtă istorie a ta, care se împletește frumos cu istoria companiei pentru care lucrezi de atâta vreme și a brandurilor pe care le-ai creat pe multe piețe, pe multe geografii, pe patru continente, acum, dar și pe aceeași categorie, chiar două super-brand-uri.

O să încep cu începutul. Practic, ai trecut în revistă aproape toate performanțele pe care noi le-am avut. Ce-mi rămâne de făcut? Să vorbesc din culise, nu? Să vă povestesc un pic din bucătăria construcției de brand, a lucrului atât de multă vreme? Foarte multă lume se miră “cum ai putut să stai într-un loc atâta vreme?”, mai ales în contextul dinamicii de job-uri din România să rămâi constant în același loc, nu știu dacă e o performanță, depinde din ce perspectivă privești. Pentru mine a fost mereu o provocare. 

Fiecare zi era o provocare, fiecare domeniu era o provocare și ajung la întrebarea ta. Cum am ajuns eu, om de litere, absolventă de litere, aici? Am ajuns crescând înainte de toate și atunci când am terminat facultatea și eram licențiată “Les Belle Lettres”, specialist în postmodernism, era dificil, eram în fața unei alegeri. Puteam să rămân în facultate, să fiu profesor oriunde altundeva, ca alternativă să rămân preparator în facultate sau să mă angajez la o corporație. Era foarte seducătoare atmosfera din acea vreme, la sfârșitul anilor 90, pentru un tânăr care voia altceva. 

M-am dus la interviu și am luat interviul. Probabil că a fost o coincidență foarte drăguță, despre care foarte multă vreme n-am vorbit, dar despre care am să-ți povestesc. Domnul Valvis, cu care am avut interviul, făcuse un doctorat la Sorbonne în postmodernism, în arhitectură. Datorită acestui lucru tot interviul s-a învârtit, nu neapărat în jurul cunoștințelor mele de business, de marketing, de ce s-ar fi așteptat el de la domnișoara din fața lui, ci absolut fascinat, pentru că, trebuie să spun, este un om extraordinar de sensibil, la  frumos la artă, are niște preocupări foarte elevate pentru un om de business, ne-am găsit fiecare în acest domeniu.

Așa a început, și ca să nu o transformăm într-o poveste de roman și să rămână în sfera profesionistă, am trecut prin toate departamentele, lucru care m-a ajutat foarte mult să acumulez cunoștințele despre care tu pomeneai și anume excel-uri, business plan-uri. Am fost expusă practic la toate departamentele, învățând să lucrez cu toate uneltele de care mai târziu urma să am nevoie în departamentul de comunicare. Iarăși, a fost o decizie pe care am luat-o împreună. În comunicare și marketing am ajuns după ceva ani, când deja dovedisem niște abilități, niște cunoștințe, cursuri și alte perfecționări. Bun, și acum reamintește-mi, te rog, ce te interesează mai degrabă? Cum am reușit? Ce am reușit?

Întotdeauna încercăm la Marketing Talks smulgem, să "furăm" de la voi secretele, rețetele succesului în bucătăria business-ului și a marketing-uluiVoi tot timpul inovați în zona voastră și ne interesează și ce înseamnă creezi un produs, lansezi un produs. Știm vreo 90% nu reușesc. Voi ați reușit aproape de fiecare dată și destul de repede, riscând. Deci ne interesează cât mai multe dintre rețetele cu care voi ați reușit și cum le-ați creat

Putem porni de la strategie. De la cum ajungem să să facem lucrurile. Înainte de toate, trebuie să știi exact ce vrei. E obligatoriu să ai acea viziune. 

Acea viziune nu-mi aparține și trebuie să fiu extrem de onestă, fiindcă există pericolul atunci când lucrezi într-un proiect atât de mare cu care te mândrești și faci parte din el, să-ți asumi să spui că este al tău, că a fost ideea ta. Poziționarea, strategia și tot ce înseamnă viziunea totală este a strategului, a domnului Valvis, care, dincolo de a fi un businessman impecabil, este un om de marketing care înțelege. Eu am învățat extrem de multe lucruri de la el și dacă am învățat ceva foarte valoros este că dincolo de ce spuneai, segmentare, poziționare, astea toate sunt ca la carte și e obligatoriu și să le desfacem ca să putem să le analizăm în profunzime, este să înțelegem că ele nu funcționează separat. Ele funcționează aglutinate, iar elementul care le leagă este coerența. Este extrem de important să fii coerent și consecvent în ce comunici și cum comunici și să-ți urmărești obiectivul. Dacă vrei, putem să intrăm pe pilonii noștri de comunicare, pilonii de marketing pe care toată lumea îi știe și orice specialiști știu că sunt acei mari 4P pe care practic trebuie să-i avem în cap. Viziunea trebuie să o construiești pe acei piloni, dar tu trebuie să identifici în obiectivele tale ce te diferențiază. Nu spun lucruri noi. USP-ul este învelișul emoțional în care îți îmbraci povestea, în care-ți îmbraci care sunt valorile și să nu faci rabat la ele.

Care este propunerea voastră unică de vânzare? Care sunt valorile voastre și care sunt pilonii de comunicare?

Hai luăm punctual Aqua Carpatica. Nu vorbim de această ultimă campanie, deși e foarte interesantă. Aqua Carpatica Flavours este o extensie de brand, nu este un brand în sine, dar este o extensie foarte puternică de brand care este obligată urmărească valorile de brand Aqua Carpatica care s-au construit pe ceva foarte simplu, dar și foarte la îndemână. E o altă calitate, o condiție ca tu poți penetrezi în mentalul consumatorului, fie cât mai simplu. Omul nu mai are răbdare, mai ales acum, nu are răbdare de chestii complicate, de concepte foarte profunde. Trebuie fii clar și de obicei into the face. Puritatea e pe toate părțile în jurul nostru și dacă o luăm așa, conceptual, e un concept perimat. Toată lumea vorbește, o folosește, inclusiv categoria noastră, categoria de ape minerale o folosește, dar felul în care am îmbrăcat-o și felul în care am avut îndrăzneala controversată afirmăm despre produsul nostru este cel mai pur, a fost o îndrăzneală pe care foarte multe companii nu și-ar fi asumat-o.

Reprezintă și un mare risc. Sunt atâți factori pe care nu-i poți controla iar felul, într-adevăr curajos, în care voi ați comunicat în toate punctele de contact, cu toate tacticile, îmi amintesc de testul purității, pentru care voi ați luat și foarte multe premii, reprezintă un mare curaj. Deci ne spui de felul în care ați făcut-o, de consecvență, de coerență.

O ajung undeva dincolo de valorile de brand, care sunt oarecum la vedere, se găsesc peste tot, dar vrea atrag atenția și la un lucru despre care s-a vorbit, dar nu cred s-a vorbit suficient de mult, despre comunicarea între brand și oameni care sunt implicați. De exemplu, agenția. Toate livrabilele, toate campaniile sunt rodul muncii unei agenții de creație. Cohn & Jansen este agenția noastră de suflet pentru Aqua Carpatica. Lucrăm și pentru celelalte branduri, dar cu precădere succesele le-am avut cu Aqua Carpatica. Este extrem de important cât de clar, cât de bine structurat și cât de bine transmiți tu agenției ce îți dorești. De la brief pornește totul.

Cum construiți un brief și cum reușiți aveți acest parteneriat frumos?

Brieful este un organism viu, îmi place mie să spun. Structura de brief o găsești peste tot. Nu diferă structura noastră de alta. Adică nu suntem noi mai cu moț decât alții, dar dinamica de schimb de informație este ongoing. Întotdeauna e un du-te-vino de schimb de informații, iar onestitatea și claritatea cu care tu comunici și mai ales ce vrei e crucială. Sa îți dau un exemplu. 

Mă duc înapoi în timp, tot la începuturile Aqua Carpatica, când insight-ul era un insight de produs foarte rațional. În general, e foarte important să nu fie un construct pe care tu ți-l dorești în capul tău să-l îmbraci într-un veșmânt în care te gândești tu că ar arăta bine. Nu, trebuie să vină de la un insight real de produs. Noi știam că am avut cinci ani de cercetări în care am monitorizat apa, pentru că până ajunge să fie omologată o apă minerală, ai nevoie de între 3 și 5 ani, timp în care faci tot felul de analize, la foarte mulți parametri. Unul dintre parametrii pe care noi îi monitorizam erau acești nitrați, despre care consumatorul de rând nu avea habar, dar noi îi monitorizam. Îi monitorizam și la Dorna, când aveam izvoarele, înainte de a vinde la Coca-Cola. Pentru noi însemna un factor de puritate, însemna un coeficient care ne arăta că solul este în regulă și izvorul este neatins. Era un parametru foarte important despre care dl. Valvis știa, avea un know-how, și dacă după 5 ani am văzut că această cifră legată de nitrați nu există, am zis că e o greșeală, a greșit un laborator, s-a greșit de la un an la altul, ca la urmă să ne dăm seama că într-adevăr se întâmplă ceva cu acest produs, cu acest izvor. Și am zis da, nu poate să fie USP-ul ăsta, când vii pe piață cu o altă apă, să spui altceva decât s-a zis timp de atâția ani de când s-au comercializat apele minerale, este foarte dificil.

Ori construiești ceva emoțional, ori spui ceva rațional, dar e foarte dificil pentru o apă. Și am am început să facem niște cercetări pe piață să vedem dacă există un precedent și am monitorizat noi 2000 de ape, am adunat studii din toată lumea și nu am mai găsit și am zis măi, asta trebuie să fie. Am discutat cu agenția să vedem dacă ține, în timp ce ne-am dus mai departe cercetările, n-am lăsat-o așa. Avem curaj să ieșim cu acest mesaj puternic? Avem curaj. Evident că am avut foarte mult suport și foarte multă tărie datorită antreprenorului, domnul Valvis, care a zis "Eu îmi asum! Hai să vedem ce-o ieși", și așa s-a întâmplat.

Am ieșit cu acest mesaj puternic, dar noi ne-am pregătit. Inclusiv agenția știa și extrem de important ca agenția să fie la curent cu tot ce faci tu atunci când vine vorba de packaging, atunci când vine vorba de structura apei. Ei ajunseseră niște mini-specialiști în apă, pentru că altfel își construiesc și ei creativ campania, strategia, palierele de comunicare dacă sunt în cunoștință de cauză. Deci cam asta a fost. Mai multe lucruri s-au construit pe parcurs, pentru că o poveste duce la altă poveste. O realizare se transformă în piatră de temelie pentru o altă etapă și s-au legat foarte frumos. Ăsta a fost mesajul de început, după care a venit testul purității, care a venit din necesitatea de a-i demonstra consumatorului că are la îndemână un instrument cu care el poate să ajungă la adevărul brandului.  Adică îți dau ție un instrument cu care tu singur poți să verifici că pe piață nu există o apă care să fie echivalentă apei despre care eu îți povestesc ție. Deci cam asta a fost. 

Vedem până la urmă iar ne uităm la cum măsurăm succesul și cred poți ne dai ușor niște indicatori, pentru eu văd pe de o parte aveți un proces foarte laborios și atent și v-ați luat de fiecare dată mult timp înainte de a lansa orice produsEu asta văd, viteză, dar în egală măsură un proces foarte laborios și căruia i-ați dat timp, ați știut din timp.Cum ați reușit? Unde săpați după insight-uri și la ce v-ați uitat?

E aproape un paradox, nu? E aproape un paradox să observăm că evoluția și notorietatea brandului pe piață a fost extrem de rapidă. Trebuie să o luăm ca benchmark unde, per brand-uri istorice, noi avem totuși o tradiție puternică în categoria apelor minerale în România și cu toate astea, cu un brand construit de la zero, avem un succes atât de mare. 

Dacă vorbim de industria detergenților, de industria iaurturilor, a brânzeturilor, e mult mai complex. Sunt convinsă că așa funcționează. Cineva care are viziune și vede exact cum să structureze, să-și structureze activitatea, își pune la punct strategia de business, marketing și poziționare. Ele merg în paralel. E extrem de important să le ai, să le survolezi întotdeauna și să fii hands-on pe toate. Atunci departamentul de cercetare își vede de treaba lui. Departamentul de cercetare de produs, departamentul de cercetare de piață iarăși, întotdeauna avem nevoie de repere. Avem nevoie să știm ce vrea consumatorul. Avem nevoie să știm cum funcționăm noi de la un an la altul în raport cu cum merge o piață. E foarte important. Pe noi ne ajută faptul că suntem în mai multe piețe prezenți și atunci adunăm date întotdeauna, pe de o parte să dezvoltăm alte piețe, pe de altă parte să vedem care sunt trendurile. Uneori funcționează, alteori nu funcționează. Știi, pentru că am avut situații în care am făcut inovații de produs și nu au funcționat, pentru că piața nu era pregătită. Era prea devreme. Există un egregor cultural, antropologic care nu permite. Există o rigiditate în consum când vorbim de baza piramidei, când vorbim de lucrurile pe care omul le pune în gură, consumatorul nu este atât de flexibil. Gusturile noi au nevoie de mult timp ca să îți intre în obișnuință. Sushi am început să mâncăm un pic mai târziu. Roșii cu busuioc, tot așa, un pic mai târziu.Gusturile inovative intră mai greu. 

M- duce acum în poziționare și segmentare, pentru poziționarea voastră este foarte clară, sunteți în zona premium și aici și în afară. Cum v-ați identificat segmentele cheie, cum comunicați pentru fiecare dintre segmentele relevante?

Înainte de toate, noi privim produsul, brand-ul ca pe o persona, e obligatoriu. Comportamentul acestei persona trebuie să fie într-un anume fel și așa cum fiecare dintre noi aproape că am personificat brand-ul, trebuie să aibă un comportament impecabil. Asocierile, contextele în care regăsim brand-ul, trebuie să fie aliniate valorilor sale.

O asociere greșită, aduce umbră asupra brandului.

Îți dau un exemplu foarte simplu. Avem o interdicție clară și știm de la bun început că sporturile cu motor și fotbalul nu intră în asocierile noastre. Definim foarte clar. Evident că orice asociere este aleasă cu grijă și există niște filtre de validare. Știm foarte bine și există a chain of command, până unde are competențe cineva în privința alegerilor de asociere și unde vine asocierea finală? Unde doare foarte tare dacă greșim ceva? Pentru că poate să aducă prejudicii brand-ului, poate să știrbească. O asociere greșită, aduce umbră asupra brandului. Și am să-ți dau un alt exemplu tot de dragul practicabilității. Nu, nu avem ambasador de brand. Da, avem oameni care sunt în proiectele noastre, proiecte de asociere. Am încercat să îi avem cât mai curați, cât mai impecabil, etic, moral, ca să nu se reflecte asupra brandului. Lucrăm cu influenceri pentru campanii punctuale. Ei sunt endorser de brand, dar nu sunt ambasadorii brandului, pentru că omul are dreptul să greșească. Omul, persoana fizică are dreptul să greșească, însă dacă greșește în asociere cu brandul, dacă legătura este foarte strânsă, tot ceea ce face se reflectă asupra brandului. N-aș vrea să dau un exemplu. Nu știu dacă este momentul să dăm un exemplu. E un un moment delicat și pentru societatea noastră, dar un coleg din industria apelor minerale a avut o legătură strânsă cu o personalitate sportivă. Contractul s-a încheiat, și probabil că brandul nu este afectat, funcționează foarte bine, dar legătura dintre brand și personalitatea sportivă a fost foarte strânsă, iar toată construcția strategică a fost bazată pe această personalitate. E o măsură de prudență și un lucru din care putem învăța și este benefic pentru brand să-și construiască personalitatea de sine stătător pe toate palierele și în segmentările bine definite, care să-i servească lui, pentru că altminteri personalitatea lui nu se poate construi robustă și pregnantă, ceea ce la noi cred că se poate. Putem să numim că avem o personalitate robustă, așa ca brand.

Ce segmente cheie aveți în România pentru brand-ul vostru?E clar sunt în general urban, modern trade, asociați foarte mult cu un anumit tip de evenimente sportive, foarte multe evenimente culturale. Cum uitați la segmente, la dinamica lor și cum le comunicați?

În general, alegerea și coagularea în jurul pilonilor noștri de bază contează. De exemplu, sănătatea. Orientarea omului spre sănătate este extrem de importantă. Educația este un alt pilon pe care noi îl luăm în calcul pentru a pornit de la nevoia noastră de educație și s-a dezvoltat pe mai multe paliere. Adică, atunci când vorbim de educație, nu vorbim doar de educația legată de ape minerale, de interesele noastre adiacente ci vorbim și despre educația la modul general. Orice proiect educativ. Evident, nu absolut orice proiect educativ, ci orice proiect educativ care aduce relevanță acolo, în comunitatea respectivă este luat în calcul de noi. Asta nu înseamnă obligatoriu intre în portofoliul nostru de asociere, dar măcar aruncăm o privire și vedem ce putem facem și dacă este relevant pentru comunicarea noastră. Apoi target-ul, pomeneai de target, target-ul nostru este urban datorită poziționării de preț. Este urban medium to high positioning, dar asta este o dilemă pe care o avem noi. Apa este un un drept al tuturor, nu? Și atunci încercăm penetrăm cât mai mult, fim cât mai aproape de toate segmentele societății, nu doar urban. Pentru noi este de interes și ruralul și pentru asta avem și proiecte în rural. Avem mai ales proiecte sociale, care merg în rural și care pot trezi măcar empatia și pot ajuta comunitățile, chiar dacă nouă nu ne cresc consumul sau vânzările.

Valentina sper ne mai vedem pentru sunt multe subiecte pe care am dori le dezvoltăm, dar vreau încheiem cu cât mai multe detalii despre această ultimă lansare de produs, pentru ne-ați făcut curioși cu comunicarea publică, comunicarea din social media. Ce poți ne spui, care a fost drumul de la idee la lansare și de ce comunicați? Ce e în spatele acestei campaniiEtichetări greșite”?

Întreaga strategie de comunicare este cea mai ludică campanie la care eu am lucrat până acum și a pornit iarăși de la un insight rațional, de la o revoltă pe care noi am avut-o față de categoria în care noi am fost încadrați. Pentru produsul în sine, calitativ vorbind, este un produs aliniat valorilor noastre, adică foarte, foarte curat. Am folosit doar ingrediente naturale. Este apă minerală din sursele noastre, din izvoarele noastre, cu un strop de agave și sirop de fructe natural. Și atunci era oarecum nedrept intrăm într-o categorie care avea o faimă.

Există un dozaj fin între instinct și date, iar roadmap-ul, harta pe care o ai în față, reperele statistice, de consumator, direcția și canalele pe care le atingi, îți dau și ideea.

Nu avem zahăr adăugat, nu avem zahăr rafinat. Siropul de agave conține fructoză. Acum oricine este interesat de nutriție știe că siropul de agave este o alternativă sănătoasă la zahărul dublu rafinat, la îndulcitori. Este un produs la care am lucrat foarte mult. Nu o să stau pe dezvoltarea de produs pentru că strategia îi interesează pe oamenii de marketing. Deci am pornit de la acest insight și de la această revoltă a noastră pe care am avut-o. E mult spus revoltă, obiecție pe care noi am avut-o. Era foarte dificil să comunici ceva în foarte puține cuvinte, sintetic, acest USP de produs. Îmbrăcarea în această strategie de comunicare a fost a agenției, a lui Cohn.

Au fost trei direcții de comunicare și toate mi-au plăcut la fel de mult. Am luat prin eliminare, m-am întrebat, care este cea mai delicată, care este cea mai declinabilă? Și ele au picat și am zis să rămână asta cu etichetările. Ea nu a fost structurată de la început așa cum urmează ea să fie revelată pe parcurs, asa că o să mai aveți surprize, nu le spun chiar pe toate, dar avea coloana vertebrală bine structurată. Noi de la început am îndemnat oamenii să citească contra-eticheta, pentru că întotdeauna contra-eticheta îți aduce un plus de informație și te ajută să alegi cum trebuie un produs la raft. Era bucată din preocupările noastre de educație și ideea a fost ghidușă. Ceea ce a urmat și neluându-ne foarte mult în serios, am zis, dar cum am putea noi să pătrundem pe afinitățile oamenilor, evident customizat pentru canalele pe care urma să comunicăm. Tone of voice-ul din social media este într-un anume fel, outdoor-ul va arăta cu totul altfel, tvc-ul va fi așa cum este văzut acum. Am vrut, pentru că ideea era foarte simplă, o ilustrare a ideii cu personaje și într-un scenariu mai rigid. Era delicată. Am zis că "voila". Aici putem să venim cu inovația care place. E de secol 21. E foarte gustată de un target pe care noi îl vizăm și pe care nu îl mai aveam. Noi cumva rămăseserăm într-o paradigmă undeva între 25 și 45. Lumea ne acuza că “a devenit bătrânicios target-ul vostru”.  Atunci am avut această doză de umor, această doză de aproape autopersiflare și am zis hai s-o facem, că e interesant.Știi atunci când vorbești de campanii și mai ales noi eram oarecum întârziați, a se vedea noi am lansat campania la sfârșit de septembrie, ușor atipic, pentru este totuși o băutură destinată consumului de vară voiam atingem cât mai multe canale de comunicare într-un timp foarte scurt. Și atunci nu ne permiteam avem activări greoaie, care necesita producții foarte dificile, resurse multe, și fim eficienți cu cât mai puțini bani și cât mai flexibili în comunicare, putem luăm deciziile repede, putem le implementăm repede, practic avem o dinamică accelerată.

În încheiere, pentru am vorbit mult și am stat în strategie, ce ne-am și dorit, dar ea se reflectă în aceste campanii pe care noi le facem săptămână de săptămână, sezon de sezon, care ar fi pentru tine o sfântă treime a campaniilor bine făcute? Un checklist? Cum știi o campanie este bună?

Există un dozaj fin între instinct și date, iar roadmap-ul, harta pe care o ai în față, reperele statistice, de consumator, direcția și canalele pe care le atingi, îți dau și ideea. vrea fac o observație la care m-am tot gândit zilele acestea. Se vorbește foarte mult de digital, de strategiile de media digitale care sunt extraordinare, iar tot ce înseamnă șurubăraia asta a digitalului îți aduce multă eficiență și îți optimizează bugetele, e un lucru știut dar, toate aceste optimizări de media digitale nu funcționează dacă nu ai o idee care poate să-ți facă leverage, care poate îți aducă și bugete mai mici sau o eficientizare la a bugetului la final. Deci dacă tu nu ai acea idee la care ridici sprâncenele și zici da, știu am succes cu asta, e un efort și tot încerci și tot încerci și investești și iarăși investești. Rezultatul nu e întotdeauna cel pe care ți-l dorești la final.

Urmăriți interviul integral pe Marketing Talks.

 

Published in Interviuri

Cele mai puternice branduri românești în 2023

Cel mai așteptat top al brandurilor românești, realizat de 14 ani de revista Biz și Unlock Market Research, a ajuns la ediția 2023. Vineri, în cadrul evenimentului BrandRO, Top 50 cele mai puternice de branduri românești din 2023 a fost prezentat public. Pentru prima oară de când este realizat acest top, el este completat de unul nou dedicat brandurilor mai tinere de zece ani.

Oamenii au declarat că în 2023 au cumpărat la fel de multe mărci/produse românești ca anul trecut (46%) si chiar mai multe în ultimul an (28%). Asistăm asadar la o cerere mai mare pentru branduri românești decât în trecut, 39% estimând că anul viitor vor cumpăra mai multe mărci românești.

“Suntem într-o eră în care să fii brand românesc e mai cool și mai profitabil decât să vii din altă țară. Și asta pentru că românii au început să se simtă bine în pielea lor și să le placă la ei acasă. Oamenii învată să-și accepte rădăcinile, să le aprecieze și să le respecte. Odată cu această asumare începe dezvoltarea României, cu oameni și prin oameni.  Anul aceasta ne-am bucurat să aducem în prim plan brandurile tinere, ideile de business smart și moderne, cele care vor sustine cel mai probabil România de mâine. Depinde de noi să le susținem, acum, când au nevoie. Ar trebui să învățăm că sustinerea nu înseamnă să te lipești de succesul cuiva când îi este bine, ci să fii alături de el atunci când are cu adevărat nevoie“, consideră Adina Vlad, Managing Partner Unlock Market Research.

Brand RO 2023

Arctic și Borsec sunt cele mai puternice branduri românești, în topul realizat de Biz și Unlock Research și prezentat la evenimentul BrandRO 2023.

Pe locul doi în clasamentul acestei ediții se află eMAG, în timp ce poziția a treia este ocupată de Napolact. Între primele locuri din top se mai află Aqua Carpatica, Bucovina, Pate Bucegi, FAN Courier, Dorna, Dacia și Gerovital.

”Urmărim modul în care business-urile apar, cresc și se dezvoltă și ne bucurăm că putem asista la o consolidare a brandurilor românești. BrandRO este evenimentul Biz care aduce în prim-plan evoluția și revoluția brandingului local și prezintă cele mai puternice branduri românești, iar de 14 ani ne bucurăm că putem să urmărim evoluțiile și tranformările brandurilor locale în cel mai așteptat și apreciat clasament din piața de business românească.”, declară Marta Ușurelu, owner Biz.

Pentru prima data de când prezintă topul celor mai puternice branduri românești, Biz a introdus în acest an, cu ajutorul Unlock Market Research, o cercetare în premieră: Noul val BrandRO.

”Noul val BrandRO  pune în prim plan businessuri românești crescute în ultimii zece ani si arată cât de dinamică este piața. Unele nume din top, pe care-l veți regăsi integral în numărul din octombrie al revistei Biz, arată că niciun jucător nu ar trebui ignorat. Mai mult, si cei cu resurse limitate sau de pe piețe ultra-nișate reușesc să-și consolideze o imagine națională de branduri puternice”, consideră Gabriel Bârligă, redactor șef Biz.

Topul Brandurilor Românești Tinere este condus de Tazz, urmat de Lăptăria cu Caimac și 5toGo.

Brandurile noi românești sunt considerate agile, flexibile, curajoase, cu idei noi și inovatoare, în armonie cu lumea, efervescente. Mai mult, consumatorii cred că brandurile noi românești sunt „efervescente” și își asumă riscuri, prin comparație cu cele vechi văzute mai puțin agile, rezervate, constante, disciplinate și adaptate.

„Anul acesta avem un top al mărcilor românești mult mai dinamic. Putem spune că suntem într-un punct de inflexiune care poate să genereze schimbări pozitive și de durată în peisajul mărcilor românești. Deschiderea este mare însă mărcile trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor. Mărcile românești mici au un potențial enorm de creștere și multe sunt pe punctul de a ieși din nișa și ajunge mărci naționale sau chiar internaționale. Însă, pentru a fi posibil acest pas, inclusv noi, consumatorii, trebuie să fim acolo, să le încurajăm și să le oferim mereu feedback-ul nostru onest. Pentru că doar prin conversație onestă și feedback constant putem construi împreună o piață a mărcilor românești mai bine definită și, de ce nu, mai valoroasă”, explică Alexandra Cojocaru, Partner Unlock Market Research.

Top 10 Cele mai puternice branduri românești în 2023

  1. Borsec
  2. Arctic
  3. eMAG
  4. Napolact
  5. Aqua Carpatica
  6. Bucovina
  7. Pate Bucegi
  8. FAN Courier
  9. Dorna
  10. Dacia
  11. Gerovital

Top 10 Cele mai puternice branduri tinere românești în 2023

  1. Tazz
  2. Lăptăria cu caimac
  3. 5 to go
  4. Fresful
  5. LaDoiPaşi
  6. Untold
  7. Spartan
  8. Neversea
  9. Artesana
  10. Mototol

Top 50 cele mai puternice branduri românești și Topul brandurilor românești tinere  vor fi publicate integral în ediția de octombrie a revistei Biz.  Acestea au fost prezentate și analizate în premieră, vineri, în cadrul evenimentului BrandRO, organizat de Biz și susținut de Borsec, Arctic, Gerovital și Profi.

Metolodogia Brand Ro

Studiul BrandRO măsoară puterea mărcilor româneşti din perspectiva investiţiei de încredere şi afectivitate care le este acordată de către consumatori  fără a lua calcul indici financiari și comerciali.

Studiul are la bază 600 de interviuri online şi este reprezentativ la nivel urban, la nivel de regiune, grad de urbanizare, împărţire pe sex şi vârstă a populaţiei între 18 şi 55 de ani.

Performanţa mărcilor româneşti este măsurată în baza a trei indicatori: importanța mărcii, gradul de utilizare și notorietatea ei. Importanţa unei mărci pentru consumator a fost măsurată cu ajutorul metodologiei MaxDiff (Maximum Differentiation Scaling) și toate analizele au fost realizate la nivel de categorie, în total având 10 categorii de produse.

Respondenţii au realizat alegeri între calupuri de mărci, respectiv au ales care este cea mai importantă și cea mai puțin importantă marcă pentru ei. Aceștia au făcut alegeri multiple între combinații unice de mărci. În urma acestor alegeri a fost calculat un indice de preferinţă pentru fiecare marcă, care ulterior a fost analizat împreună cu indicele de importanță al fiecărei categorii în parte, obținându-se astfel topul final.

O marcă este cu atât mai puternică din perspectiva românismului cu cât reuşeşte să-şi menţină poziţia în top, indiferent de fluctuaţiile socio-economice specifice ultimilor ani.

 

Published in Comunicate

Care sunt priorităţile de marketing ale unui lider în tehnologie cum este Samsung? Cum s-au schimbat aceste priorităţi? Dacă marketerii vorbeau în trecut în special de branding, advertising şi GRP-uri, cuvintele de ordine sunt acum strategie digitală, customer experience, inovaţie sau automatizare de marketing. Ce iniţiative şi ce rezultate are Samsung în aceste noi arii? Cum se gândesc și planifică inițiativele de marketing în noul context omnichannel? Cum sunt coordonate campaniile de e-commerce? Cum își alege un lider ca Samsung partenerii, agențiile de publicitate și furnizorii de marketing? Aflați mai multe de la Simona Panait, Marketing Director Samsung România și Bulgaria. Simona are peste 20 de ani experiență de marketing și comunicare, în special pentru companii lider în industriile lor, dintre care ultimii șapte ani la Samsung, după ce a fost  Director de Marketing Operațional pentru România și Moldova la Coca-Cola.

Cum și ce faceți la Samsung cu un super brand, cu atât de multe categorii și produse, cu o echipă cu care activezi pe mai multe piețe, cu tot mai multe provocări? Cine este Simona Panait și cum a ajuns să lucreze în marketing?

Cine sunt eu? Întotdeauna mi-a fost greu să răspund la o întrebare de genul ăsta, dar o să încerc. Sunt Simona Panait, sunt om de marketing cu peste 20 de ani de experiență în diverse categorii, fie că vorbim de FMCG, sistemul Coca-Cola, dacă pot să numesc și brand-urile la care am activat și de peste şapte ani în Samsung. Sunt director de marketing pentru România și Bulgaria și pe parcursul meu profesional am avut norocul să mă bucur de perioade de creștere, dar și de perioade mai dificile din care am învățat foarte multe lucruri.

Fie că vorbim de anii 2008-2010, fie că vorbim de perioada COVID-ului 2020-2022, au fost niște ani în care, chiar dacă vorbim de diverse categorii și business-uri diferite totuși, experiențele prin care am trecut, schimbarea în tot ce înseamnă mindset al consumatorului și tot ce înseamnă macro environment în jurul nostru, ne-a pus în situații în care efectiv să învățăm din mers, să dovedim și să venim în întâmpinarea consumatorilor noștri. Sunt în Samsung de şapte ani și mă bucur să am o echipă super performantă, o echipă de marketing și un brand puternic și o echipă vizibilă din exterior, pentru că facem eforturi să venim în întâmpinarea consumatorilor noștri cu programe de marketing cât mai adresate nevoilor lor și cât mai relevante pentru piața din România și Bulgaria. Cred că ceea ce spui tu și recunoașterea din piață și rezultatele în acești ani vorbesc de la sine și sperăm să continuăm să rămânem acolo la nivelul acela și de acum încolo.

Rezultatele vorbesc de la sine, pentru că faceți foarte multe lucruri și din câte știu eu, performați cu mult mai bine față de alte piețe din Europa și din regiune. Putem să spunem din exterior că ai lucrat numai pentru brand-uri lider în categoria lor. Mă bucur că ai spus Coca-Cola și ne dorim cât mai multe exemple concrete, facem reclamă la brand-urile care fac lucruri bine și vrem cât mai multă concretețe în discuția noastra. Mi-ar plăcea să vorbim și despre provocările liderilor, până la urmă, dar să nu trecem mai departe până nu ne spui și despre echipa ta. E pentru mulți dintre noi o provocare acum cum să ne reconfigurăm echipele, unii sunt optimiști și ne dau speranțe că AI-ul o să preia din responsabilitățile multora dintre noi, dar vedem că nu e așa. O echipă într-o astfel de industrie și pentru un astfel de brand înseamnă atât de multe arii, atât de multe funcții, de la market research, la customer experience, la brand management, la category management. Cum sunteți organizați și cum susții, crești și inspiri această echipă?

Trebuie să fim un participant activ și în faza asta trebuie să îmbinăm obiectivele pe termen scurt, de conversie și de vânzare, cu obiectivele pe termen mediu și lung, de creștere a echității brandului și a indicatorului de brand love.

E adevărat că ne vin în întâmpinarea noastră foarte multe lucruri la care trebuie să fim atenți și în zona de business. Trebuie să fim un participant activ și în faza asta trebuie să îmbinăm obiectivele pe termen scurt, de conversie și de vânzare, cu obiectivele pe termen mediu și lung, de creștere a echității brandului și a indicatorului de brand love. De aici vine, bineînțeles și modul în care ne organizăm zi de zi și ne alocăm toate resursele, atât bugete, cât și oamenii care sunt în spatele activităților de marketing. Cum spuneam, mă bucur să am o echipă super puternică și super inspirată. Organizarea lor este în funcție de prioritățile mixului de marketing.

În primul rând, avem echipa de brand și cea de category management. Echipa de brand, se ocupă de tot ce înseamnă indicator de imagine și are ca și responsabilitate evoluția indicatorilor de imagine și de folosință și sunt responsabilii sănătății brandului. În România și Bulgaria, echipa este specializată pe fiecare categorie, pentru că avem un portofoliu de produse foarte divers, diversificat, de la smartphone-uri, accesorii, tablete până la visual display, televizoare și tot ce înseamnă ecrane. Putem să povestim aici pentru că avem o gamă foarte largă de produse. Nu mai vorbim doar de televizoarele simple, ci vorbim inclusiv de proiectoare, vorbim de televizoare pentru terasă, vorbim de foarte multe SKU-uri și domestic appliances unde, și aici la fel, vorbim de o gamă foarte largă și atunci a fost foarte important să avem om specializat, un fel de brand manager, care să aibă grijă de categoria respectivă și, overall, de tot ce înseamnă evoluția brand-ului.

Un alt departament la fel de important pentru că este responsabil de tot ce înseamnă stakeholder management la nivel de comunicare corporate și de brand și corporate citizenship, vorbim de toată zona de PR, de social media, de community marketing, de influencer marketing, de consumer engagement, tot ce înseamnă activări, evenimente locale de lansare și nu în ultimul rând, de CSR. Este la fel de importantă și are un impact la fel de mare din punct de vedere engagement, consumatori și de brand attachment pe care ni-l dorim de la cumpărătorii noștri, la fel de important ca și cealaltă echipă care se ocupă de campaniile de brand și de campaniile de new product launch și,  nu în ultimul rând,  pentru că unul dintre obiectivele principale, din punct de vedere marketing și nu numai la nivel de România, Bulgaria, tot în zona de data driven marketing, în zona de analytics, zona de consumer insights, de research, cum ai spus și tu, este grupată într-un alt departament. Bineînțeles că mai este și zona de digital, de digital KPIs și nu în ultimul rând tot ce înseamnă customer data, pentru că suntem într-o industrie și categorii în care beneficiem de multe date adunate pe parcursul anilor și care ne ajută atât prin strategia de media cât și prin CRM să le oferim experiențe, produse sau comunicare cât mai personalizate.

Sună foarte frumos, dar și foarte complicat, pentru că sunt atât de multe zone, atât de multe date. Cum colaborați, cum vă organizați și la ce te uiți tu ca dashboard? Probabil că, din nou și vorbești așa de frumos de echipa ta, fiecare e specialist pe zona lui.

Fiecare este specialist pe canalul lui într-adevăr și crede-mă că și noi facem eforturi și este una dintre prioritățile noastre ca departament și ale mele ca Head of Marketing, ca această comunicare și colaborare și ways of working cât mai integrat, acel full IMC ( integrated marketing communications) cum îl denumim noi să funcționeze cât mai bine. Ce înseamnă asta? Cred că totul se bazează pe responsabilități foarte clare, că tot vorbeam mai devreme, cine este lider de proiect, cine este participant în proiect cu livrabile, cine trebuie consultat în această fază sau în următoarea și până la urmă cine măsoară rezultatele și nu mai zic de optimizare a activităților și revenirea la evaluarea finală și la o evaluare pentru pentru următorii pași.

Dincolo de această clarificare, la ways of working cred că vorbim de niște rutine foarte clare la care toată lumea aderă și toți știu ce urmează. Se discută foarte clar un trade calendar, un calendar de activități pentru luna în curs sau lunile următoare în care se discută toate activitățile din perspectiva fiecărui canal de comunicare. De aici rezultă o integrare cât mai bună și sperăm noi, valoare adăugată pe care o aducem consumatorului, fiindcă până la urmă ăsta e și scopul principal al acestui IMC, să asigurăm un journey cât mai fluent și fără sincope, să zic așa, în care consumatorul să întâlnească informații contradictorii sau să nu primească informația potrivită, fie că este un detaliu de use case, fie că este o ofertă de cumpărare,  să nu le primească la momentul în care el este în acel journey.

Deci avem aceste două direcții care ne pot inspira, poate cu acea matrice RACI, care ne ajută pe fiecare în această zonă de comunicare și rutinele Suntem într-o zonă în care, cum mai spuneai tu, nu ne plictisim niciodată, e multă noutate, dar e atât de important să avem disciplină și rutină, să avem proces, să avem proceduri, deci sunt două direcții cu care ne inspiri mult acum. Dacă vorbim mai concret, dacă ai putea să ne povestești de o campanie mai recentă, mai veche, pentru că în fiecare campanie și în fiecare tactică și în fiecare punct de contact vedem strategia. Poate ne oprim chiar la zona asta de telefoane care e atât de strălucitoare și lupta e acerbă. Ce ați făcut? Ce ați comunicat? Pentru că spuneai și văd că,  documentat, cu date, că fiecare bucățică din aceste zone, care ar putea părea mai “nice to have”,  cum ar fi CSR,  responsabilitate socială contează,  iar voi le monitorizați și au un impact.

Dacă ar fi să povestim despre o campanie ce ți-a rămas la suflet, voi faceți atât de multe, dar ne-am inspira apropo de coerența asta, de cum comunicați, într-o consecvență, dar cu noutăți, cu mesaje relevante pentru publicurile voastre diferite. Este un domeniu foarte dinamic și fragmentarea asta a mediilor te obligă să fii atent de fiecare dată unde te duci. E foarte provocator. Cum reușiți să arătați rezultate în indicatori de brand, în vânzări?

Este foarte provocator într-adevăr, pentru că ne adresăm, dincolo de portofoliul de produse care este foarte diversificat, cum am menționat mai devreme, ne adresăm și unor audiențe foarte diferite, avem și  generația Z. Într-adevăr, foarte multe branduri au acest acest obiectiv, în planurile lor de comunicare, pe lângă generația Z, care este de fapt cumpărătorul actual dar și viitor al produselor noastre, și consumatorul din zona premium din zona în care unde avem produse high-end și care sunt sunt accesibile pentru acest target group. Asta duce la o segmentare a campaniilor, încât la nivelul anului vorbim de un număr de campanii și de execuții impresionante.

Deci, ca să mă refer concret la una dintre campaniile de anul acesta, de fapt un plan mai integrat, vorbim de “foldable”, de categoria de pliabile ca să vorbim și în limba noastră maternă, deși este la a cincea generație. Samsung a fost pionierul care a redeschis apetitul cumpărătorilor pentru această categorie de pliabile.

Ne-am asumat rolul de pionier, de inovație. Am avut în primii doi-trei ani și lucruri de îmbunătățit la produs, dar acum suntem deja în faza în care vrem să creștem cu ajutorul acestei inovații, să creștem categoria de smartphone și până la urmă, acesta este rolul liderului, să-și asume riscuri pentru a crește categoria și a aduce în fața consumatorului produse noi care pot să-l ajute să-și rezolve situații din viața de zi cu zi sau pur și simplu să-l ajute să salveze timp și tot ce ține de profilul lui, de nevoile lui. Cum spuneam, ne-am asumat acest rol și atunci am căutat un mix de canale, un mix de marketing cât mai elevant pentru consumatorul căruia ne adresăm.

Aș putea să menționez aici din planul de lansare de anul acesta, evenimentul de lansare local, “Join the Flip Side", care s-a desfășurat la Muzeul de Artă Imersivă Mina. A fost un eveniment de lansare cu peste 350 de persoane din comunitatea noastră de jurnaliști tech, dar și lifestyle, influenceri din toate canalele de social media, parteneri, colaboratori și nu în ultimul rând colegii noștri, unde am demonstrat cu ajutorul tehnologiei cum sistemul nostru și produsele foldable deschid o zonă de creativitate și de libertate, în care poți să folosești telefonul, fie că este flip, fie că este fold, în viața ta de zi cu zi sau într-un ecosistem deschis, dar cu alte produse.

Urmează să facem și o amplificare locală cu ajutorul echipei noastre de ambasadori de brand în perioada următoare. Un alt exemplu tot în zona de foldable și de smartphone-uri premium, vorbim de brand colabs, de colaborările pe care le-am avut și urmează să continue, pe care le-am avut și cu alte branduri care considerăm noi că se potrivesc ca și poziționare, respectiv targetarea audienței lor cu brand-ul Samsung.

Ar fi foarte bine și ar fi grozav și dacă rezumi pe scurt cuvintele de ordine ale strategiei voastre de brand și atributele de brand pe care voi insistați, pentru că noi din exterior vedem zona asta de inovație, de tehnologie, de pionierat, dar ne-am bucurat să vină de la sursă. E și zona asta foarte importantă de B2B pe care o introducem cu ocazia asta.

Ca și poziționare, ne dorim să fim un brand perceput ca un brand premium, care inovează din punct de vedere tehnologie, din punct de vedere materiale din care este fabricat produsul sau accesoriile care vin în pachetul de livrare. Tot ce înseamnă zona de produs și colaborări, respectiv parteneriate globale, că vorbim de parteneriate cu Microsoft, cu Google, cu Patagonia sau parteneri în zona de content creation, de gaming, ne dorim să ne poziționăm ca un brand care este alături de consumator zi de zi și care prin produsele sale oferă oportunitatea fie de a salva timp, fie ajută zona de sustenabilitate, dacă vorbim de consumer electronics, de eficiență a consumului din casă. Deci,  toată zona asta de suport de zi cu zi și de a veni în întâmpinarea nevoilor consumatorilor,  în ceea ce privește stilul lor de viață, conectivitate și relaționare .

Povesteai de zona de colaborări de brand-  brand collabs-  și de partnership marketing, în care toată strategia voastră vă ajută să vă asociați relevant.

Bineînțeles, sunt parteneriate globale care sunt gândite din perspectiva headquarter-ului nostru, după care sunt parteneriate locale unde, în funcție de specificul pieței respective- dacă e să luăm concret exemplul României-  ne uităm la brandurile care se regăsesc, cum spuneam, în același target de audiență, unde ne regăsim,  la nivel de valori, prezență și implicare în comunitate. Este o integrare nu doar de use case, pentru că sunt situații foarte specifice și o să fac referire apropo de colaborările noastre, dar chiar dacă ne referim la efectiv la un lifestyle de zi cu zi al consumatorului, unde se regăsește brandul nostru împreună cu alt brand, cât mai natural, nu vrem să fie nimic forțat.

Ca să revin la colaborările locale, am demarat anul trecut o colaborare cu brand-ul Musette pentru tot ce înseamnă accesorii pentru device-urile noastre foldable, atât pentru flip, cât și pentru fold. Am dezvoltat o gamă dedicată și bineînțeles color marketing-ul este important atât pentru device-urile noastre, cât și pentru accesoriile respective. Am vrut să fie cât mai fashionable, cât mai trendy, cool. Am dus acest colab, plecând de la evenimentul de lansare de anul trecut, atât în comunicare, în spațiul digital, în retail, în magazinele noastre, în magazinele noastre experiențiale, dar și în magazinele partenerului Musette. Am avut spațiu dedicat în care am expus produsele, și am vrut să explicăm de ce facem acest colab, să nu fie doar o tactică de marketing frumoasă în Powerpoint și atunci am mers cu partenerii noștri în emisiune de lifestyle unde am prezentat acest concept sub formă de fashion show, o expunere live a produselor și în ultimul rând în editoriale, în presă și în revistele de lifestyle.

Cum măsurați succesul având atât de multe activități dar și multe obiective. Sunt tactici cu un anumit rol, cu asocieri de imagine, dar trebuie să împăcați în egală măsură vânzările de masa. Cum reușești tu, ca manager, să menții echilibrul ăsta între lucruri și să te ferești de capcane. Vi s-a întâmplat să aveți probleme? Mi-amintesc de un brand care împarte cu voi zona asta de pionierat, Adidas, care a avut o perioadă în care s-a concentrat foarte mult pe performance unde era și este o presiune să se vadă rezultatul și return-ul fiecărei investiții, dar s-au întors rapid să echilibreze cu indicatorii de brand despre care tu vorbeai, pentru că e periculos să nu vedem toate componentele mixului și de promovare și pe urmă, să nu uităm rolul nostru de a aduce valoare pe termen lung pentru clienți, companie și acționari. Cum reușiți sau ce ponturi, sfaturi poți să ne dai. De multe ori învățăm într-un mod mai dificil. Tu ai acumulat multă experiență, care ar fi un checklist? La ce te uiți?

Da, într-adevăr, ai foarte mare dreptate și acesta este chalenge-ul oricărui om de marketing, de a livra atât rezultate pe termen scurt, cât și de a continua partea de brand building pe termen mediu și lung, și , într-adevăr, este foarte mult despre un mix de tactici și foarte mult despre integrare. Mă întorc din nou la integrarea tuturor canalelor fiindcă pentru un brand D2C, direct to consumer, așa cum suntem noi, având un magazin e-store, e-commerce, integrare foarte bună între marketing și marketing e-store, dacă nu aveam această integrare pe tot ce ține de consumer journey, cumva consumatorul nostru ar fi fost confuz. De ce primesc mesaje din două direcții? Ce ar trebui să fac eu acum sau eu caut ceva și tu îmi dai altceva. Deci la nivel macro, strategic, această integrare între marketing și e-commerce este foarte importantă la nivel de planning, la nivel de setare foarte clară de agendă de priorități Unde suntem? Unde este zona de funnel, de customer journey, unde ne suprapunem? Bineînțeles că avem obiective. Obiectivul final este comun? Da, pentru că și eu am obiective de vânzare în e-store, eu ca și om de marketing, deci tocmai trebuie să o provoc. Revenind, eu am obiective de marketing, de awareness, consideration, purchase sau purchase intent, după care am obiective de retention și loyalty.

Sunt obiective mult mai clare de conversie și vorbim aici de performance marketing și de toate celelalte instrumente. Ce înseamnă și cum s-ar produce această integrare? Înseamnă, meetinguri în care discutăm de calendar, înseamnă campanii de digital în care discutăm despre obiectivul campaniei, discutăm despre segmentări, despre audiențe, despre interesele audiențelor, pentru că avem aceste informații de la media. Asset-urile pe care le punem în spațiul digital sunt adaptate la interesele lor: dacă vorbim de gaming, dacă vorbim despre același produs smartphone, avem interese legate de gaming, deci dăm mai departe asset-uri care țin de gaming. Dacă avem interese în zona de muzică, lifestyle, entertaiment, dăm conținut legat de asta. Și nu în ultimul rând, acolo unde obiectivul final este de vânzare, la sfârșitul acestei campanii segmentate, noi îi spunem hot-warm-cold sau invers, cold-warm-hot în ideea în care consumatorul poate să înceapă dezinteresat complet, eu îl ţintesc cu un ad, încet, încet devine interesat și atunci începe să primească conținut care e adaptat la stadiul în care este el în acest jorney și, într-un final, dacă într-adevăr a interacționat cu mai multe asset-uri în mai multe canale, îi dăm o ofertă. Este acel moment în care este foarte hot și în care tu ar trebui să închizi vânzarea cu o ofertă tailored, customizată, cât mai adaptată la ce a căutat el înainte. Nu zic că e simplu, din nou,  ține foarte mult de organizarea internă, organizarea împreună cu agențiile, bineînțeles a celor două departamente. Brief-ul foarte clar din partea cui îl primește și cum se suprapun activitățile sau cum se integrează de fapt și cine, ce face în ce fază a customer journey.

Și aici am stabilit ca marketing-ul, bineînțeles, să facă strategia și tot ce înseamnă brand building și să ajute e-store-ul care face toată partea de performance în a închide, dacă vorbim de campanii naționale, inclusiv cu un hard sale.

De cât timp ați lansat e-store-ul și care au fost provocările de lansare și ce pondere are acum din vânzările voastre?

E-store-ul era lansat înainte de pandemie, undeva prin 2018, dar cumva era un canal mai silențios. Era deschis cu ajutorul unui partener. Bineînțeles că, atât pentru Samsung, cât și pentru alte companii, perioada COVID a accelerat foarte mult zona de D2C. Companiile s-au văzut în situația în care retail-ul, spațiul fizic a fost închis și atunci consumatorul nu avea acces la produse, efectiv nu ajungeam la consumator și atunci s-a decis accelerarea, trecerea pe platformă directă, în care vindem direct la consumator. A fost un efort susținut al colegilor de a pune toată zona operațională la punct, respectiv de a da drumul la toată zona de performance marketing și de a începe să opereze cu rezultate foarte bune, mai ales în zona de premium. Asta este, apropo de insight-uri.

Consumatorul caută magazinele proprii, de brand și mai ales consumatorul premium caută să cumpere produse din e-store, caută accesorii, caută servicii adăugate, fie că vorbim de care plus, de servicii de post-purchase, fie că vorbim de accesorii sau produse conexe. Și atunci zona asta de destinație, site-ul, care este și de comunicare de brand, de punct final al căutării, al journey-ului și este și magazin în sine, devine cu atât mai mult important pentru pașii ăștia din tot ce înseamnă jorney și ajungem înapoi la o integrare cât mai bună.

Unde căutați  pentru a ajunge la insight? Cum reușiți să rămâneți aproape de furnizori? Cum vă alegeți agențiile? Pentru că din nou, vorbești de integrare, de comunicare și văd că există o comunicare foarte apropiată și cu agențiile. Dacă poți să ne dai un checklist pentru oricine are nevoie de această integrare între online, offline, e-comm, brand.

Partenerii sunt foarte importanți pentru că oricât de mare ar fi echipa sau bugetele, deși nu este despre mărimea bugetelor, un marketing de calitate care livrează nu este neapărat despre bugete. Sunt foarte importanți partenerii și agențiile cu care lucrez. Pentru că da, echipele interne sunt la un anumit standard, dar totuși nu pot să acopere totul și atunci ne alegem partenerii cei mai buni din piață. Apropo de ce oferă la nivel de capabilități, la nivel de idei creative, la nivel de tool-uri, la nivel de insight-uri.

În privința checklist-ului aș începe cu un proces foarte clar de business planning sau de strategie și pe lângă cel care se întâmplă pentru următorii doi-patru ani. În fiecare an și cam asta este perioada acum, în toamnă, începem procesul de fapt. Începem din august, dar efectiv se întâmplă discuțiile și întâlnirile bazate pe informațiile pe care le-am acumulat anul acesta la nivel de piață, evoluția pieței, competitive info, tot ce s-a întâmplat din punct de vedere cheltuieli, bugete, share voice, market share, brand tracker și aici beneficiem, ceea ce mi se pare că este un must pentru orice brand, de un tracker în real-time al indicatorilor de imagine și de folosință. Alte trackere care ne spun comportamentul consumatorului, ce s-a întâmplat din punct de vedere retenție, churn, cum au fluctuat, care sunt trigger-ele și barierele, care sunt lucrurile care îi opresc sau tocmai că-i atrag într-o categorie nouă său să accepte un produs. Asta e foarte important pentru noi, mai ales dacă suntem primii în categorie care lansează produse. POS data și tot ce este zona de market share din nou te ajută să-ți măsori rezultatul acțiunilor și, nu ultimul rând, toată zona de shopper, de experiență, să zic așa, cu produsul în care ne dăm seama dacă tot ce am pus ca și planuri, respectiv execuție este și perceput de către consumatori așa cum ne-am dorit noi și într-adevăr îi aduce valoare adăugată și-l ajută să să ia o decizie.

Apoi toată zona de profile de consumator, fie că vorbim de Gen Z, fie că vorbim de premium audience, ne uităm constant la ce se întâmplă cu ei, cum se modifică stilul lor de viață, pentru că-s foarte mulți factori în jur care ne afectează și pe mine și pe tine, cu atât mai mult, poate o generație Gen Z. Ce-i motivează, ce-i determină să ia decizii, care sunt lucrurile care contează pentru ei, ce așteaptă de la un brand premium și de la un brand care este lider de piață? Toate lucrurile astea ne dau informații despre cum ar trebui să ajustăm planurile noastre. În primul rând despre rezultatele, bineînțeles, acțiunilor noastre, dar cum ar trebui să adaptăm tot mixul de marketing și execuțiile, campaniile, zona de product, zona de consumer engagement, cum ar trebui să adaptăm încât să fim mai relevanți? Este foarte important nu doar să vorbești pe limba lor, dar și să le adresezi lucrurile specifice pe care și le doresc, să fim mai relevanți și să fim mai prezenți și mai vizibil. Cred că toate toate brandurile își doresc lucrul ăsta și cumva cred că ieșim din categorie și intrăm în competiție cu un număr de branduri premium în piața din România.

Urmăriți interviul integral pe Marketing Talks.

 

Published in Interviuri

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.