Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Marți, 21 Iunie 2022

O opinie, post jurizare de la Mihai Bonca, pentru care Effie este o oglindă bună pentru a afla ce se întâmplă în industrie.

În mica noastră comunitate de marketing si comunicare, Effie a fost cu bune si cu oportunități, cel mai important reper pentru industrie de-a lungul a 19 ani.

A luat pulsul, ne-a arătat în ce direcție merge industria.

Din 2004 am început să scriu şi eu cazuri de Effie. În 2005, am luat primul premiu, un Silver Effie. Mare bucurie, dar şi tristeţe, simţeam că eram mai buni decât cei care luasera Gold (vezi efectele negative ale premiilor).

În timp, mi-am luat revanșa. Alături de echipele în care lucram, am primit câteva Gold-uri şi două Grand Effie. Astea sunt rare. Astrele erau aliniate: brand (Timisoreana), echipă (senzatie), agentie (GMP), context (noi veneam din spate, celelalte mărci nu își găseau calea), companie (aveam libertate, resurse si aveau incredere in noi), rezultate (de la marca locala la leader de piata in 5 ani). Effie-urile au ajuns la “credentials” (efectul pozitiv al premiilor).

Un salt în timp, și, iată-ne în 2022. Din jurizare, vă pot da cateva insight-uri.

Effie este o oglindă bună pentru mărci, companii, agenții şi priceperea oamenilor.

1. Polarizare din ce în ce mai mare între lideri vs. pluton

- Din ce în ce mai mulți jucători locali curajoși, care pe lângă atitudine au câștigat knowledge. Am citit câteva cazuri care m-au făcut invidios.

- Multinaționalele merg pe proces. Eficient, solid, bine construit. Fără vârfuri de creativitate, însă până la urmă construcția mărcii este un maraton.

- Plutonul oferă multe cazuri care nu au ce căuta într-o astfel de selecție. Din 25 de cazuri pe care le-am văzut, mai mult de jumătate nu ar fi avut ce căuta.

2. Mult "short-termism". Cineva din juriu remarca că departamentul de vânzări a preluat conducerea marketingului. Campanii fragmentate, tactice, cu fracturi între strategie și execuție.

3. Putine “campanii mari”. Chiar și mărcile mari au ajuns să facă campanii mici. Lipsesc insight-urile creative, iar “Creative Big Idea” sunt foarte rare.

Investiți bani în research.

4. Puține date, cifre și insight-uri, mai puține ca niciodată. Mult “heliocentrism”, excluzând performanța competiției. View-urile de YT/ TikTok nu au ce căuta într-un festival de eficiență. Recomandare: investiți bani în research. Veți afla cum stau lucrurile de fapt cu marca și campaniile voastre.

5. Digitalul este marketing, însă digitalul uniformizează. E foarte greu să mai ai campanii fără componente importante de digital. Doar că digitalul în loc să ajute diversitatea ideilor, le duce în cel mai mic numitor comun. Ex. “rețetarul” de TikTok, trimite mărcile să facă aproximativ aceleași lucruri. Dacă strategii diferite au la final o execuție “cool” și funny cu influencerul vostru favorit, înseamnă că de fapt nu există strategie și nici creativitate.

Trăgând linie, liderii s-au distanțat de pluton. S-au distanțat atât pentru că sunt buni, cât și pentru că plutonul are probleme. Pe lângă cele câteva multinaționale-școală, apar câțiva antreprenori locali, ceea ce este minunat. Companiile de IT și platformele au început să facă campanii solide de marketing. Suspectez că de aici se vor alinia planetele. Valoarea unei industrii nu e dată de lideri, ci de media celor din pluton. Plutonul merge pe fente, lucruri simple, fără strategie sau substanță. Campaniile" funny"cu glumite de la TV din anii 2000, au fost înlocuite de campanii funny, tactice, pe TikTok.

Nu e musai să construiești mărci long-term.

Nu e musai să construiești mărci long-term. Marketing-ul poate fi făcut de departamentul de vânzări, performance-ul poate ține loc o perioada de marketing. Nu e nevoie de strategie, România poate implementa mai departe campanii făcute afară. Și adevărul este că avem o generație lipsă în marketing și comunicare și se vede.

Urmează însă o recesiune care va ajuta mărcile lider să devină mai puternice, iar celelalte vor primi un feedback interesant. La final, vom avea șansa să facem lucrurile pe curat, solid și cu mai mult cap.

Mihai Bonca are peste 15 ani de experiență în companii multinaționale, ca brand manager și director de marketing. În 2015 a fondat Brand Architects, un boutique de strategie, consultanță și training. Vine în ajutorul mărcilor și companiilor să câștige lupta competitivă prin poziționare și diferențiere. Printre cei mai importanți parteneri pentru care a livrat proiecte de training se numără Bancpost, Bitdefender, GfK, Hochland, Federația Română de Fotbal și Trend Consult. La Institutul de Marketing susţine traininguri de brand management.

 Credit foto: effie.ro

 

Published in Opinii

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.