Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Implicatii legale in email marketing

13 Iun 2014

Cum se lucreaza eficient si legal cu o baza de date? Ce este si ce nu este spam? Bogdan Tinteanu, Co-founder si Managing Partner, EmailWing ne vorbeste despre implicatiile legale ale campaniilor de email marketing. 

Care sunt principalii pasi pe care trebuie sa-i respectam pentru a face o campanie de email marketing in conditii legale?

In primul rand trebuie sa incepem printr-o colectare foarte atenta a datelor personale. Daca este vorba de un formular tiparit, talon de concurs, formular online sau aplicatie de Facebook, trebuie sa existe mereu un paragraf prin care sa se obtina consimtamantul expres de comunicare prin email. In cazul unei preluari a datelor prin telefon, se va obtine acordul verbal, convorbirea fiind inregistrata. Orice persoana fizica sau juridica care face prelucrari de date personale este obligata conform legii sa notifice Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. De asemenea orice email cu caracter comercial trebuie sa ofere abonatului posibilitatea de a se dezabona. Toti specialistii in marketing trebuie sa constientizeze ca dincolo de aspectul legal, foarte importanta este permisiunea. Orice comunicare care vizeaza persoane neinteresate de produsul sau serviciul marketat nu va aduce niciodata rezultate, din contra, putand face foarte mult rau brandului.

In ce situatii, daca lucram cu o baza de date, emailul poate fi considerat spam?

Legislatia din Romania este cat se poate de clara - Art. 6, al. 1, din Legea Comertului Electronic (365/ 2002) - "Efectuarea de comunicari comerciale prin posta electronica este interzisa, cu exceptia cazului in care destinatarul si-a exprimat in prealabil consimtamantul expres pentru a primi asemenea comunicari". Legislatia Uniunii Europene (Directiva UE 2002/58/EC), face urmatoarea precizare : "toate adresele colectate trebuie sa fie confirmate Opt-in". Prin "Opt-in" se  intelege actiunea prin care o persoana este de acord sa primeasca email-uri de la o companie sau un grup de companii, prin inscrierea intr-o baza de date. Deci, orice campanie trimisa catre destinatari care nu si-au exprimat consimtamantul expres va fi considerata spam.

O companie foloseste in campania sa de marketing adresele de email ale unor persoane cu care a avut contact la un moment dat, dar care nu au completat vreun formular de accept pentru primirea newsletterelor. In acest caz, va fi considerat spam?

Cu siguranta va fi considerat spam. Chiar si simpla inmanare a unei carti de vizita nu reprezinta acordarea permisiunii de comunicare comerciala prin email. De aceea este foarte important ca paragraful legat de consimtamant sa fie prezent pe absolut toate materialele tiparite sau online.

Ce alte probleme ati mai avut in campaniile de marketing si cum le-ati rezolvat?

Din punct de vedere legal nu am intampinat probleme in cei cinci ani de activitate pentru ca am adoptat de la inceput o politica foarte riguroasa in ceea ce priveste permisiunea. Au fost situatii in care clienti existenti sau noi au incercat sa ne ascunda provenienta bazelor de date furnizate, dar sistemele automate prin care primim feedback ne-au dezvaluit imediat adevarul. In prima faza, toate colaborarile functioneaza pe principiul "bunei credinte", dar noi in paralel monitorizam in timp real rata plangerilor de tip spam inregistrata la orice campanie. Daca o campanie depaseste rata international admisa de 0,3%, nu vom mai expedia niciodata catre acea baza de date, putand merge pana incetarea colaborarii. Pe langa feedback-ul obtinut de la furnizorii serviciilor de email (Yahoo, Hotmail, Gmail), le oferim posibilitatea abonatilor sa raporteze un abuz direct email, abonatul putand sa ne ofere cateva detalii, foarte importante in investigarea unui astfel de incident.

Articol realizat cu sprijinul lui Bogdan Tinteanu, Co-founder si Managing Partner, EmailWing.

 

 

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.