Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Drepturi de autor in era social media: capcane si solutii

04 Iun 2014

DISTRIBUIM adesea materiale care circula viral

Oamenii de marketing se lovesc foarte des de probleme legate de drepturile de autor. Brand managerii si coordonatorii de marketing sunt adesea trezorierii si gardienii unor materiale si asset-uri de brand, care trebuie protejate, precum si cei care solicita si deschid ochii managerilor in legatura cu asta. Am intalnit din pacate cu totii  antreprenori care au investit deja mult intr-un brand fara sa depuna cel putin o cerere de protectie la OSIM.

Ce inseamna respectarea drepturilor de autor in context digital si mai ales, in era social media? Punem in circulatie adesea materiale care circula viral. In ce conditii le putem integra in campaniile noastre de marketing? Care sunt implicatiile legale? Ce probleme pot sa apara si ce oportunitati?

Chiar si bazele de date se supun legii drepturilor de autor

“Legea drepturilor de autor nr. 8 din 1996 se aplica in egala masura mediilor traditionale sau online. Social media nu este scutita de aplicarea acestei legi. Potrivit art. 139 indice 8” – spune avocatul Monica Cercelescu,  “Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet ori prin alte retele de calculatoare, fara drept, a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date sau a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual”. Deci, atentie, inclusiv bazele de date beneficiaza de protectie intrucat constituirea lor are la baza un proces de creatie intelectuala atat in privinta comunicarii necesare pentru strangerea datelor, cat si in privinta modului de organizare al acesteia. 

„Sanctiunile sunt suficient de usturatoare ca sa impuna respect”

„Respectarea drepturilor de autor pe internet inseamna sa dai Cezarului ce e al Cezarului si sa respecti legea intocmai” – este de parere avocatul Theodor Parvu. Daca nu cunosti legea, este absolut necesara acoperirea acestei lacune fie direct, fie prin consultanta de specialitate. In mod evident este un efort mai mare si complex de a asigura respectarea drepturilor de autor, datorita mediului si varietatii de drepturi protejate, insa sanctiunile sunt suficient de usturatoare incat sa impuna respect.

“Multi inca cred ca tot ce e pe Internet e gratis, de la continut la imagini, la orice e online. Fotografii tin la operele lor, generatorii de content la fel” – atrage atentia Ioana Serban de la Computaris. Recomand ca orice marketer sa fie atent la provenienta imaginilor de pe website-uri, din brosuri, prezentari online sau pliante, la reputatia si practicile folosite de freelanceri in cazul in care externalizeaza generarea de continut, precum si la tipul de contract semnat cu freelancerii/alte companii care genereaza continut.

Salvarea vine prin creativitate si franchete

”O solutie la problema drepturilor de autor o reprezinta prelucarea si interpretarea creativa. Daca e vorba de marketing, majoritatea comunicarilor comerciale contin acele elemente de creativitate, pentru ca fiecare cauta moduri originale de a redacta si de a transpune in imagini comunicarile comerciale.”- spune avocatul Monica Cercelescu.

O alta alternativa este mentionarea autorilor si cooperarea rapida pentru retragerea materialelor pentru care nu s-au achizitionat aceste drepturi. Panoul Pinterest Fruit of The Loom atrage diverse fotografii de la fani. Compania precizeaza foarte clar insa acest lucru si indeamna fotografii sa solicite retragerea materialelor care le apartin, daca este cazul.

Nu se poate spune acelasi lucru despre companii mari, care nu sunt constiente de importanta sustinerii acestor principii, chiar daca nu le afecteaza direct. Multi fotografi se plang de lipsa de cooperare a unor giganti online de tipul Tripadvisor in a interzice fotografiile fara drept de autor trimise de proprietari, de exemplu, la cererea detinatorilor de drept. 

 

 

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.