Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Februarie 2025

TikTok lansează Automotive Ads, noua soluție bazată pe catalog, creată pentru a îmbunătăți promovarea vehiculelor și a stimula vânzările de mașini în mod eficient. Automotive Ads oferă o experiență îmbunătățită a utilizatorului, care comprimă procesul de cumpărare și conexiunile de date specifice industriei auto pentru a genera rezultate mai bune pentru afaceri.

Advertiserii din domeniul auto se confruntă cu provocări în peisajul digital actual, de la călătoria lungă a cumpărătorului, necesitatea unei forme marketing extrem de personalizat și până la menținerea interacțiunii pe diverse canale digitale și randamentele în scădere ale cheltuielilor publicitare pe platformele tradiționale suprasaturate. Mai mult, schimbarea comportamentului consumatorilor către cumpărăturile online și ciclurile lungi de cercetare au determinat advertiserii să livreze campanii online personalizate, eficiente și măsurabile.

Cu un proces de configurare simplu, materiale personalizate și modele de optimizare dedicate industriei auto, Automotive Ads îi ajută pe advertiserii din domeniul auto să ajungă rapid la publicul țintă, să crească nivelul de implicare și să maximizeze ROI-ul – totul cu un efort minim și o integrare ușoară.

„TikTok aduce magia personalizării fluxurilor de conținut în personalizarea experienței de cumpărare a unei mașini, odată cu introducerea noilor soluții Automotive Ads. În ultimul an, am colaborat cu dealeri și producători auto pentru a dezvolta o nouă modalitate care să îi susțină în lansarea unor campanii complete care să conecteze strategiile naționale, regionale și locale pe TikTok. Cu aproape 1 din 3 utilizatori TikTok aflați în căutarea unui vehicul nou, Automotive Ads reprezintă modalitatea perfectă pentru industrie de a construi o experiență care să ajungă la utilizatori prin conținutul potrivit, cu produsul potrivit, la momentul potrivit.” - Ahmed Iqbal, Head of Industry for Automotive la TikTok.

Ce reprezintă TikTok Automotive Ads?

Automotive Ads sunt reclame bazate pe catalog care potrivesc modelele, ofertele sau stocul afacerilor auto cu nevoile utilizatorilor, în funcție de activitatea acestora pe piață și preferințele lor. Acestea ajută la conectarea utilizatorilor cu mașina sau oferta care li se potrivește. Automotive Ads sunt disponibile în două formate creative:

  • Video + Product Card: Videoclipuri de brand, acum cu posibilitate de achiziționare. Combină videoclipuri captivante, așa cum se așteaptă utilizatorii de la TikTok, cu recomandări de produse personalizate ce pot fi achiziționate din catalog.
  • Multi-link Carousel Card: Niciun video, nicio problemă. Încarcă catalogul pe TikTok și lansează reclame cu un efort minim, extrăgând imagini direct din catalog. Fiecare imagine este asociată cu un URL unic, care direcționează utilizatorii către destinația sa.

Utilizatorii pot, de asemenea, să răsfoiască întregul stoc al companiei direct în aplicația TikTok, de pe pagina Vehicle Inventory a platformei sau printr-un link către un website ales de aceasta.

Tipuri de Automotive Ads

Există două tipuri de Automotive Ads: Inventory Ads și Model Ads. Inventory Ads promovează vehicule individuale și sunt utilizate de obicei de dealeri auto și marketplace-uri, în timp ce Model Ads promovează modele, variante și oferte și sunt utilizate de obicei de producătorii de echipamente originale (OEMs, respectiv brandurile auto).

Automotive Ads pentru Inventare Auto

Create pentru și împreună cu partenerii TikTok din domeniul dealerilor auto și marketplace-urilor, Inventory Ads necesită o configurare minimă, generează trafic de calitate și sporesc numărul de leaduri. Funcții precum extragerea automată a materialelor creative și potrivirea avansată a vehiculelor simplifică gestionarea campaniilor, oferindu-le dealerilor auto posibilitatea să se concentreze pe creștere, cu o abordare eficientă și de mare impact.

  • Plug and play: Setează simplu feed-ul și bugetul pentru a promova vehicule și a genera leaduri cu un efort minim. Cerințele TikTok pentru feed-uri și configurarea semnalelor sunt identice cu cele ale altor platforme, facilitând accesul la publicul platformei fără a schimba strategia și operațiunile de marketing. Între timp, formatul dinamic Multi-Link Carousel extrage creativitatea direct din feed fără configurări suplimentare.
  • Automotive intent + vehicle matching model: Alimentat de un set bogat de conexiuni de date și indicatori precum interacțiunea cu conținutul, acest produs identifică publicul ideal pentru obiectivele afacerii și îl potrivește cu un vehicul care corespunde preferințelor lor. Advertiserii din domeniul auto care au testat Inventory Ads au observat o performanță mai bună comparativ cu formatele de reclame „business as usual” pentru cumpărături, inclusiv un Cost per achiziție (CPA) cu 41% mai mic și un Last-Click CPA cu 51% mai mic comparativ cu alte formate de cumpărături TikTok.1
  • Comprehensive vehicle management: Managerul de catalog TikTok permite gestionarea programului feed-ului, analizarea corelării pixelilor și crearea de seturi de produse.

Automotive Ads pentru Modele

Destinate brandurilor auto (OEMs), Model Ads facilitează obținerea unor performanțe sporite pe TikTok cu o configurare simplă și ușoară a catalogului și o lansare rapidă a campaniei. Formatul de videoclipuri TikTok care permit achiziționarea oferă producătorilor auto posibilitatea să folosească materialele creative existente pentru a obține rezultate eficiente, totul într-un proces fluid și simplificat.

  • Obținerea celor mai bune performanțe pe TikTok: Brandurile auto care au testat Automotive Ads au observat o îmbunătățire medie a CPA-ului de mai mult de 40% după o lună, cu 100% dintre testeri experimentând o creștere semnificativă față de campaniile anterioare non-Automotive Ads.
  • Setare simplă: Model Ads utilizează un catalog extrem de ușor, cu doar câteva câmpuri de bază necesare. Crearea catalogului poate fi, de asemenea, finalizată în timpul procesului de creare a campaniei, oferind o experiență de configurare ușoară și fluidă.
  • Mai multe oportunități cu materialele creative: Posibilitatea de a crea videoclipuri care permit achiziționarea oferă oportunitatea brandurilor auto de a utiliza activele existente superioare și mijlocii ale procesului de vânzare, promovând în același timp acțiuni din etapele inferioare ale acestuia.

Studii de caz

  1. Pentru branduri auto (OEMs): Brandul auto global Peugeot a testat recent Automotive Ads și a observat o îmbunătățire de 95% a costului pe sesiune angajată (CPES) comparativ cu valorile de referință. TikTok Automotive Ads a fost platforma cu cele mai bune performanțe în acest test, având un cost pe conversie semnificativ mai mic decât alte platforme, conform lui Zoe Peacock, Head of Brand Communications & Experience la Peugeot UK.

„Peugeot este mândru să fie din nou lider odată cu strategia noastră socială, fiind primul brand auto din Marea Britanie care rulează Automotive Ads”, a spus Peacock. „Colaborarea cu agențiile noastre, Starcom și Uncovered, și cu TikTok pentru lansarea Automotive Ads a fost extrem de reușită, iar TikTok a fost platforma principală în optimizarea CPES, KPI-ul nostru principal.”

Acest succes subliniază capacitatea TikTok de a genera interacțiuni extrem de eficiente, consolidând rolul de platformă cheie în strategia digitală a Peugeot.

  1. Pentru dealeri auto: Turnkey Marketing, o agenție de marketing de top pentru dealeri auto, a obținut, de asemenea, rezultate extraordinare cu Automotive Ads, depășind așteptările lor și plasând TikTok în centrul mixului lor de marketing performant, conform lui Drake Baerrensen, CMO.

„TikTok Automotive Inventory Ads sunt un adevărat schimbător de joc pentru dealerii auto. Acestea pun catalogul valoros al clienților noștri în fața cumpărătorilor de mașini care sunt activi pe piață, dar care nu folosesc alte platforme sociale. Aceste reclame sunt extrem de eficiente din punct de vedere al costurilor și generează rezultate. AIA aduce o schimbare esențială, trecând de la marketingul bazat pe conștientizare la o abordare mai tranzacțională în cadrul ecosistemului TikTok, livrând constant mai mult trafic și trafic de calitate superioară pe site-urile dealerilor în fiecare lună.” — Drake Baerresen, TurnKey Marketing VP Sales & CMO.

Accelerarea publicității cu Automotive Ads

Pe măsură ce industria auto continuă să se adapteze la piața digitală în schimbare, Automotive Ads de la TikTok ies în evidență ca o soluție personalizată, concepută pentru a face față acestor provocări. Oferind o gamă de opțiuni publicitare personalizabile și ușor de utilizat, aceste reclame nu doar că sporesc vizibilitatea inventarului auto, dar și simplifică drumul către achiziție, facilitând astfel consumatorilor luarea unor decizii informate într-un timp scurt.

  • 37% dintre utilizatorii TikTok sunt în căutarea unor vehicule noi sau second-hand.

Fie că este vorba de un dealer auto care dorește să promoveze vehicule individuale sau de un brand auto care vizează creșterea notorietății și luării în considerare a modelelor, suita Automotive Ads a TikTok oferă instrumentele necesare pentru a obține rezultate semnificative. Cu formate inovatoare precum Video + Product Cards și Multi-link Carousel, și funcții strategice precum extragerea automată a creativității și potrivirea avansată a vehiculelor, TikTok le permite advertiserilor auto să navigheze în peisajul digital cu încredere și creativitate.

TikTok a început să implementeze noua soluție în piețele selectate, inclusiv Franța, Germania, Italia, Spania, Regatul Unit, Suedia, Elveția, Turcia, SUA, Canada, Australia și Japonia.

Surse:

  1. Date interne, SUA, Octombrie 2024-Ianuarie 2025.
  2. GWI, Global, Q3 2023-Q2 2024, utilizatori TikTok 18+, Utilizarea acestor date de către TikTok nu echivalează cu o recomandare.

 

 

Published in Comunicate

Interesul românilor în campaniile promoționale a crescut în ultimii ani, iar mecanica și felul în care acestea sunt comunicate impactează achiziția și loialitatea față de brand, relevă un studiu realizat de Highlight Agency cu sprijinul Reveal Marketing Research.

Într-un context dominat de preocupări financiare, fiecare industrie resimte schimbări constante în comportamentul de consum, lucru care impactează rezultatele obținute. Aceste transformări sunt influențate atât de tendința consumatorilor de a-și optimiza cheltuielile, cât și de modificarea profilului audienței, prin creșterea numărului de cumpărători din Generația Z și impactul pe care modul lor de relaționare cu brandurile și achizițiile îl generează.

Studiul derulat de Highlight Agency a analizat comportamentele de consum și preferințele românilor în materie de campanii promoționale instore și relevă felul în care brandurile pot atrage atenția fiecărei generații de consumatori astfel încât gradul de implicare al acestora să fie ridicat.

În 2025 promoția „bate” loialitatea față de brand, mai ales în cazul premiilor instant

Consumatorii români  - indiferent de generația căreia îi aparțin - sunt extrem de interesați de optimizarea costurilor, iar 72% dintre ei au indicat reducerile și promoțiile ca fiind principalul motiv pentru care apreciază cumpărăturile în magazine.

Acest aspect este preferat în mod special de Baby Boomers (79%) și de Generația X (73%) dar este și principalul motiv pentru care și generațiile tinere aleg să vină în magazine: 70% pentru Generația Y respectiv 67% pentru Generația Z.

Promoțiile sunt căutate de toate categoriile de consumatori, în același timp impactul unei promoții bine comunicate și semnalizate, care răspunde nevoilor lor, este foarte ridicat și în ce privește loialitatea față de brand: 78% dintre ei afirmă că promoțiile sunt unul din factorii care influențează inclusiv decizia de a schimba marca pe care o achiziționează de obicei.

În același timp, campaniile promoționale pot determina schimbarea mărcii obișnuite pentru 55% dintre consumatori (peste 50% în cadrul tuturor categoriilor de vârstă: 57% Gen Y, 56% Gen X, 54% Baby Boomers și 50% Gen Z).

Dincolo de reducerile de preț, unul din patru români declară că premiile instant sunt tipologia dorită de recompensă în cadrul campaniilor promo, fiind preferate în cea mai mare măsură de către consumatorii reprezentativi pentru Generația Z (28%).

Iar campaniile promo care utilizează astfel de premii au la rândul lor un impact ridicat asupra loialității față de brand, 69% dintre respondenți afirmând că premiile instant influențează pozitiv decizia lor de a schimba mărcile pe care le folosesc în mod obișnuit.

„În contextul relevat, abordarea strategică și creativitatea unei campanii trebuie să se îmbine perfect cu o bună cunoaștere a tipologiilor de consum, pentru a se mula pe dorințele și nevoile fiecărei categorii de public și a obține, astfel, rezultatele dorite. De la alegerea mediul potrivit de comunicare până la definirea tipologiei de premii, alături de o execuție impecabilă care să atragă atenția și să răspundă exact nevoii consumatorului, totul se îmbină pentru a obține răspunsul dorit într-un mediu definit de presiuni economice intense și în care loialitatea pentru brand nu mai are o pondere atât de mare,” a declarat Alexandru Petrea, Chief Operating Officer al Highlight Agency.

Creativitatea și execuția plasărilor instore influențează achizițiile și loialitatea

Campaniile promoționale atrag atenția a aproape două treimi dintre consumatori (72%), în timp ce 64% dintre respondenți au declarat că acestea îi determină să facă achiziții impulsive, referindu-se atât la plasările speciale cât și la cele strategice.

Majoritatea respondenților (55%) percep plasările speciale din magazine (insule creative, teatralizări etc) ca fiind strategii pentru a promova produsele aflate în ofertă sau promoție, ceea ce subliniază eficacitatea acestor tactici în atragerea atenției consumatorilor.

Iar mai departe, 40% dintre aceștia afirmă că plasările speciale le influențează decizia de cumpărare. Acestea au un impact profund asupra tendințelor spontane ale consumatorilor și influențează cel mai mult Generația Z (45%).

Elementele de plasare strategică, cum ar fi amplasarea la capetele de raft sau în zona caselor de marcat, nu numai că atrag atenția, dar și modelează loialitatea față de marcă, încurajând achizițiile impulsive, 67% dintre respondenți afirmând că achiziționează produse din zona caselor de marcat. Acest comportament este mai accentuat în rândul cumpărătorilor mai tineri, din Generațiile Z și Y.

„Plasările speciale în magazine și factorii care determină schimbarea mărcilor de produse subliniază o legătură profundă între strategiile de marketing vizual și comportamentul de cumpărare al consumatorilor. Promovarea eficientă prin plasări speciale și accentul pus pe calitate și preț ca factori principali de decizie arată că oamenii sunt extrem de receptivi la stimuli vizuali și oferte valoroase. Mai mult de atât, promoțiile și ofertele speciale sunt factori cheie în achizițiile de la casele de marcat, echilibrând tendința de a evita cumpărăturile impulsive. Astfel, plasarea strategică a produselor la casele de marcat rămâne o tactică de marketing eficientă pentru stimularea vânzărilor și influențarea deciziilor de cumpărare la punctul de vânzare,” a spus Florin Bădescu, Account Director Highlight Agency.

Ce tipuri de promoții și de premii caută românii

Atunci când vine vorba de înscrierea în campanii promoționale, mai mult de jumătate din români (în special cei din Generația X și Baby Boomers, bărbați, cu venit mediu și ridicat) preferă promoțiile care utilizează și platforme online însă promoțiile instore, cu reprezentant prezent, oferă mai multă încredere cumpărătorilor.

Locul secund este ocupat de promoțiile cu câștiguri instant cu un procent de 22 %, de data aceasta majoritatea provenind din Generația Z (28%), apoi, la distanță mare, de înscrierile prin WhatsApp (10%) și SMS (8%).

Consumatorii români preferă premii utile și imediat aplicabile în viața de zi cu zi, considerând drept cele mai atrăgătoare tipologii de premii voucherele online (47%), electrocasnicele și obiectele pentru casă (45%).

Un aspect interesant de menționat este că consumatorii din Generația Z au indicat electrocasnicele și obiectele pentru casă ca fiind unul din tipurile preferate de premii (77%), pe locul secund și la distanța mică de premiile de tip experiență, care ocupă primul loc în preferințele celor mai tineri consumatori (81%).

Baby Boomers (86%), Gen X (89%) menționează gadgeturile ca tipologia preferată de premii, în timp ce consumatorii din cadrul Generației Y preferă în egală măsură gadgets (79%) și experiențe (79%).

„Deși ne-am fi așteptat să vedem poate diferențe mai mari între generații și felul în care se raportează la promoții și campaniile promoționale, contextul macroeconomic pare să fi condus la a vedea mai multe aspecte comune, atât în ce privește interesul pe care îl acordă promoțiilor, indiferent de vârstă cât și în ce privește rezultatele (premiile) dorite din partea acestora. Diferențele generaționale se fac simțite mai pregnant însă atunci când vine vorba de felul în care campaniile promo pot atrage atenția și determina achizițiile, pentru fiecare generație în parte,” a declarat Marius Luican, Director General al Reveal Marketing Research.


La polul opus, 6% dintre români nu au participat niciodată la promoții de vreun fel, răspunsurile lor indicând o barieră semnificativă de încredere din partea potențialilor participanți. Principalul motiv pentru care respondenții evită înscrierea în concursuri este neîncrederea în transparența acestora (39%), lipsa de interes în privința premiilor în general (32%), credința că acestea reprezintă doar o modalitate de a aduna date personale (26%), lipsa timpului necesar acestei acțiuni (24%) și părerea că este prea complicat să participe sau nu au persoana potrivită care să le explice (10%).

„Un element important de reținut este faptul că transparența în organizarea promoțiilor, împreună cu oferirea de recompense valoroase, poate transforma reticența inițială în loialitate pe termen lung, amplificând angajamentul consumatorilor față de brand și stimulând participarea activă. Prin urmare, felul în care sunt realizate aceste campanii, expertiza agențiilor și încrederea acordată de marketeri acestora va face diferența între o campanie ce va atrage atenția pozitivă a consumatorilor sau nu. Rolul nostru de consultanți devine astfel din ce în ce mai important,” a explicat Florin Bădescu.

 

Metodologie

Studiul realizat de Highlight Agency cu suportul Reveal Marketing Research a analizat răspunsurile oferite de un eșantion de 1006 respondenți din mediul urban (51% femei, 49% barbați), majoritatea angajați full-time (76%), cu venituri lunare pe gospodărie mari și medii, educație superioară (60%), căsătoriți (66%).

 

 

 

 

Published in Comunicate

Cum faci performanță ca lider de marketing? Cu ce ingrediente, competențe și cu ce atitudine se formează o carieră solidă în marketing? Dedicăm o ediție a podcastului Marketing Talks leadership-ului de marketing, alături de un profesionist care a lansat și consolidat pe pieţe locale şi regionale branduri într-una din cele mai competitive industrii: FMCG - bunuri de larg consum - Eduard Gongonie. A lucrat pentru companii “şcoală” în marketing, cum ar fi Nestlé pentru brandul iconic de napolitane Joe în perioada repoziţionării la „Uşor irezistibil” și Unilever pentru brandul Axe și a activat atât pe pieţe externe cât și locale Bulgaria, Serbia, Macedonia, Albania, Kosovo, Muntenegru și Moldova. La vremea respectivă, Joe era singura marcă locală din portofoliul Nestlé Romania si cel de-al treilea contribuitor la cifra de afaceri a companiei.

Eduard a trecut de peste șapte ani în zona dificilă şi foarte reglementată a serviciilor financiare în care este responsabil de performanța brandului Provident. Alături de echipa pe care o conduce este responsabil de întreaga experienţă a clienţilor: achiziţie, retenţie, ecosistem digital. Rolul său actual este sumarizat pe LinkedIn într-o scurtă şi cuprinzătoare descriere în limba engleză: „Nurturing Brands, Teams and Talents”, care sintetizează rolul său de director de marketing care constă în stimularea şi dezvoltarea de branduri, de echipe și de talente.

Un brand de success are în spate muncă. Multă muncă

Companiile, brandurile au câte un slogan, dar chiar și noi, ca practicieni, ca profesioniști, ne mai punem ceea ce numim noi acum un tagline chiar în ce privește prezentarea profesională. Tu, pe o rețea profesională de LinkedIn, ai acest mesaj: Nurturing Brands, Teams and Talents. Adică, stimulezi branduri, echipe, talente să se dezvolte, să crească. Cum te descrii pentru cei care nu te știu?

Să construiești este probabil cel mai dificil lucru pe care-l poți face în vremurile noastre, pentru că, hai să recunoaștem, în cea mai mare parte a timpului, oamenii vor. Ok, dăm o soluție azi-mâine, dar soluția azi-mâine vine, de fapt, dintr-o construcție anterioară pe care o ai la dispoziție, fie că vorbim de brand-uri, fie că vorbim de oameni, fie că vorbim de echipe. Așa că vrei, nu vrei, nu poți să construiești dacă nu ai cele trei ingrediente.  

Încercăm să avem o discuție plină de exemple de inspirație din experiența ta, pentru că în geografia în care trăim, într-adevăr, ne lipsește construcția de durată pe termen lung, ne lipsește metoda, ne lipsește procesul, iar tu ai avut nu doar șansa, norocul, ci și perseverența, voința să lucrezi pentru companii mari de la care noi, în România, am învățat business, am învățat marketing. Ai lucrat o perioadă foarte lungă în Unilever, ai lucrat pentru Nestlé, ai făcut marketing-uri pentru brand-uri cronice și dezvoltate local și internațional și aș vrea să structurăm discuția noastră în trei zone: management-ul brand-urilor, pentru că tu ai o experiență mare și de lider de marketing, management-ul resurselor, și nu în ultimul rând, să ne uităm cum s-a transformat marketing-ul în această zonă de management al experienței. Aș porni de la prima zonă, cea mai strălucitoare, care ne place, ne entuziasmează, cea a managementului de brand și să luăm de la tine exemple în ce înseamnă dezvoltare, construcție, coordonare a acestor aseturi foarte importante, care sunt brandurile.

Da, cu siguranță sunt multe, dar sunt și multe exemple frumoase. Ce pot să spun este că am un numitor comun aici, în spatele tuturor acestor branduri și tuturor acestor construcții numit muncă. Am muncit foarte, foarte mult în spate lor. Pe de o parte, să învăț că și învățarea, până la urmă tot o muncă este, dar să mă asigur împreună cu echipele că reușim să le impunem aici în piață. Și aici chiar a fost o muncă uriașă, așa că un brand de succes are în spate muncă, multă muncă. Să nu creadă cineva că dacă își dorește să lucreze pentru brandul cu cel mai mare awarness, astăzi nu va munci. Acolo nu se va munci ci se va munci foarte, foarte mult. Așa că nu reușești să aduci performanță dacă nu ești dispus la efort intens.

Am început fix acum 29 de ani pentru branduri care la vremea aceea erau cunoscute în România din perioada chiar comunistă și foarte dorite. Țin minte că am început pe niște branduri de cosmetice Rexona, Denim, Axe la vremea aceea, care erau cunoscute, apăreau prin România prin shop-uri, prin tot felul de canale din acestea. Am început ca merchendiser, în field, când încă eram student și trebuia să decorez rafturi din magazine. Aveam multe materiale, primeam atunci materiale din toată Europa, dar nu interesa pe nimeni că nu scria în românește și nu scria cu diacritice. Și țin minte că erau foarte, foarte multe magazine în care intram. Le spuneam uite, știți, aș vrea să vă decorez raftul, să aduc niște produse de promovare la locul de vânzare.

Țin minte că cineva, la un magazin, aici pe Giurgiului, a spus: “Uau magazinul ăsta n-a arătat niciodată atât de frumos cât mă costă?" Am zis, îmi pare foarte rău, nu e pe bani, e pur și simplu că trebuie să arate marfa în felul acesta. Deci,  iată pe unde au fost începuturile. Exista un awareness de brand, ce ziceam eu, munca din spate, dar pe de altă parte a trebuit în vremurile acelea să vii și să le dai o oarecare logică. Pentru că veneam după mulți ani în care exista penurie și atunci automat exista cerere. Dar după aceea, efectiv trebuia să o iei de la zero, pentru că toate rafturile erau pline, toate posibilele SKU-uri erau pe raft, fiecare vroia să fie mai sus decât cele care erau mai jos, până când undeva în cinci-șase ani deja a început un război clar acolo la raft, care continuă și acum.

Povestea brandului la momentul acela nu era neapărat ceva articulat, așa cum este astăzi dintr-o perspectivă de diferențiere, ci să fie în față.

Uite că învățăm și din asta, mai ales cei care intră și își doresc să intre în domeniul marketing-ului din altă zonă pot să vadă și în felul în care ai intrat în marketing cum te ajută să începi de jos. De multe ori, oamenii au așteptări nerealiste. Faptul că tu ai început chiar din această zonă dificilă de fied, ai putut să vezi ce înseamnă munca asta, cât timp îți ia să vezi de la firul ierbii nevoile, clienții și acești clienți din retai, din comerțul tradițional și ai putut să vezi cum evoluau toate lucrurile la vremea respectivă.

Da, chiar m-a ajutat foarte mult că începând în field, în sales, luam și comenzi pentru magazin, era un presale pe vremea aceea, chiar mi-a dat foarte, foarte multă coordonare și o bună înțelegere cu toate departamentele de marketing și cu toate departamentul de vânzări și relația pe care am avut-o cu direcțiile de vânzări a fost impecabilă în toate organizațiile.

În universul brand-urilor și al marketing-ului

Deci în zona asta de început, în aceste companii care au fost și au rămas o școală de marketing, care sunt lecțiile de management de brand care te-au marcat cel mai tare și pe care le dai și tu mai departe sau le-ai dat echipelor pe care le-ai format? Ai lucrat în categoria de dulciuri pentru Joe, de exemplu, un brand pe care îl iubim și care a fost produs în România și tu cred că te-ai implicat în echipele care au repoziționat brandul. Ce poate să învețe orice om de marketing de la Joe?

Exact. Joe venea în portofoliu la momentul acela, după o lansare de succes din partea unui antreprenor care a făcut foarte bine poziționarea, care a făcut foarte bine mixul de produs și atunci se integra foarte bine pe portofoliul categorie de dulciuri Nestle. Este cert însă că această categorie de dulciuri are sau avea la momentul acela o mare doză de banalitate. Și ce ai tu de făcut ca și marketing este să transformi banalitatea acestor ingrediente într-o poveste și într-o emoție pe care clienții o vreau pentru că este irezistibilă. Dulciurile sunt un produs de impuls. Suntem în universul brand-urilor și al marketing-ului.

Care a fost traseul tău? Cum ai migrat în lumea asta a marketing-ului? Cum ai început tu și cum ai urcat în ierarhia marketing-ului și a branding-ului, ce poziție ai mai avut și cum ai gestionat acest portofoliu de branduri?

Am început în sales și în field, așa cum am spus, dar după aceea, am continuat în marketing, chiar de la nivelul zero, de la nivel de trainee în marketing. Și am făcut asta aproximativ pe toate pozițiile până la poziția de marketing manager. Am fost o perioadă și plecat din țară, deci am fost atât de atras de domeniul ăsta încât iată, după 29 de ani, tot aici sunt și promit că o să rămân în domeniul marketing-ului și mai ales în lumea brandurilor. E adevărat, sunt multe momente care trebuie să te influențeze în toată această călătorie, dar esențial este să-ți placă: zona artistică - cum ar fi să aduci un design frumos la raft, trebuie să-ți placă foarte mult și partea de mix de marketing și mai ales modul în care reușesc să pună valoare în spatele prețului.

Esențial, din punctul meu de vedere, este să reușești să coordonezi toată partea financiară din spatele brandurilor. Un brand fără parte financiară puternică nu are cum să fie un brand puternic și invers, adică ele se hrănesc reciproc. Creează valoarea cu o marjă bună, astfel încât să poată să investească suficient în dezvoltarea lui. Și atunci lucrurile astea trebuie gândite foarte bine de la bun început. Nu poți face marketing fără investiții și nu poți să ai investiție dacă nu reușești să ai o marjă de profit bună în spatele brand-ului respectiv.

Mă duci în zona asta pe care noi ne-o dorim, de matematica a marketing-ului, de tot ce înseamnă return of investment în marketing și aici cred că tu ai foarte multe de spus și recomandat pentru că ai ajuns în situația în care formezi echipe, recrutezi oameni, ai condus multe și cred că putem intra deja și în zona a 2-a de managing resources. Nouă ne place partea asta frumoasă de branding, de campanii, dar cum stai în fața boardului, cum câștigi credibilitate ca să obții aceste investiții? Ai dezvoltat vre-o rețetă, vre-un set de lucruri, de bune practici?

Într-adevăr, acesta este momentul esențial în orice campanie de marketing. Practic, tot ce vedem noi pe canalele media online, offline nu este decât partea vizibilă a tot ceea ce se întâmplă în bucătăria asta de marketing. Si repet, multă muncă. Subliniez asta.

Un om de marketing trebuie să știe să citească rapoarte financiare

Putem astfel să învățăm cum se produce valoare și în România, ce pot să învețe brandurile românești, micile afaceri românești, de la acest mod de lucru structurat și de la acest marketing care, da, nu întotdeauna este etic. Vedem atâtea campanii care promit mai mult, dar în zadar avem un produs bun dacă nu știm ce socoteli, ce calcule să facem tocmai pentru ca să putem reinvesti. Cum faci tu lucrurile astea? Cum îți faci calculele?  Pentru că tot ce faci până acum arată că știi să aduci bugete, să atragi bugete, să folosești marketing-ul bine și să creezi valoare pentru clienți, pentru acționari.

În primul rând, un om de marketing trebuie să știe să citească rapoarte financiare. Marea majoritate spun nu, mulțumesc, e bine, trebuie să citești un P&L, că de acolo practic pleacă totul. Pe un P&L care nu stă în picioare, e greu să vii să spui “mai vreau niște bani ca să investesc“.

Vei primi bani atâta timp cât produci bani, iar în partea asta nevizibilă, nu poți să construiești un brand fără să investești.

Trebuie să știi unde ești astfel încât să ai cumva o dimensiune legată de lucrurile pe care trebuie să te focusezi. De exemplu, vreau creștere, vreau profit sau vreau creștere profitabilă? După cum vezi termenul ăsta creștere profitabilă e un pic de marketing din partea managementului, care vine și spune îți dau bani, dar vreau să fac și bani. Ei bine, exact asta este paradigma. Vei primi bani atâta timp cât produci bani, iar în partea asta nevizibilă, practic brandurile trebuie să reușească să-și finanțeze investiția respectivă. Da, prin faptul că, cum spuneam, nu poți să construiești un brand fără să investești. Ei bine, acum vine ideea ok și cum faci astfel încât să investești astfel încât să crești, pentru că dacă nu crești, n-o să ai profit de la momentul zero. 

Dacă vine cineva și spune vreau mai întâi profit, nu, mai întâi facem volume, da, deci ăsta este punctul, trebuie să mă duc să văd cât este oportunitatea în piață, ca eu să văd ce fel de volume pot să scot de acolo, iar la acele volume cam ce cost de achiziție aș putea scoate. Și aici ține foarte mult de specificul industriei, mai degrabă decât de brand. Trebuie să am niște benchmark-uri de industrie, astfel încât eu să vin să spun, realist: în anul întâi pot să generez atâtea volume, în anul doi probabil cu 10% mai mult și după aceea mă duc după o scalare pe care eu pot s-o susțin dintr-o perspectivă de P&L. S-ar putea să fie momente în care business-ul s-o ducă suficient de bine și business-ul să spună, uite, pot să-ți mai dau mai mult. Câteodată e o sabie cu două tăișuri pentru că primești mai mult și dacă nu ai o agendă foarte clară, un obiectiv clar - cum ar fi creștere sau profit, atunci o să fii în situația în care să pui banii respectivi acolo unde e cel mai simplu și acolo unde se vede cel mai bine.

Nu întotdeauna investițiile cele mai vizibile din partea pieței sunt și cele mai profitabile pentru brand. S-ar putea să investești mai mult în altceva. Iată, ce facem noi acum în Provident: investim mai mult în retenție de clienți, ceea ce să recunoaștem, nu-i ceva vizibil pentru restul pieței, dar poate să fie mai profitabil pentru companie. Și atunci, vezi, sunt foarte multe variabile, dar pe care trebuie să le știi bine. Tu, ca și marketeer, repet, trebuie să știi să citești P&L-ul companiei în orice moment și să știi în ce situație suntem, ne batem pentru creștere sau ne batem pentru profit. În funcție de cele două obiective, știi pe ce butoane să apeși. Pentru că, în mod automat, dacă ne batem pentru profit, nu poate fi decât o bătălie pe termen scurt, dacă ne batem pentru creștere, este o bătălie pe termen lung și atunci, altfel, îmi dozez eforturile aici pentru o bătălie pe termen scurt. Știu cam ce aș putea să fac, ca și cu o mașină, dacă știu că am puțină benzină și trebuie să ajung până undeva, departe, știu că nu trebuie să o accelerez prea tare și mă va duce la destinație. Dar vezi, sunt niște lucruri care vin cu experiența și sunt întotdeauna esențiale lucrurile acestea. Trebuie să știu în ce context financiar se află compania, ca să știu ce rol îi dau brandului respectiv. 

Ne-ai dat foarte multe ponturi despre cum pot crește și cum se pot maturiza cei care sunt la început în zona marketing-ului, dar vor să se dezvolte și să poată într-adevăr să crească și să câștige credibilitate în companie și pe urmă să aibă, cum ai tu, o voce la nivelul board-ului. Tocmai că nu știu doar bucățica lor de campanii, de tactici, ci înțeleg totodată și logica de business și stiu să se uite la context.

Ai spus un cuvânt foarte important: credibilitate, pentru că un director de marketing credibil în board-ul local este esențial. Altfel, marketing-ul este perceput cumva ca acel nice to have, de genul, să mai dăm niște bani, să mai facem niște social media, dar nu poți să construiești nicio strategie așa. Nu dezvolți branduri, nu dezvolți talente și cu atât mai puțin, nu dezvolți echipe din chestia asta. De aceea credibilitatea este un cuvânt atât de important și orice brand, trebuie să bifeze la capitolul credibilitate și, cu atât mai mult, directorul de marketing, pentru că este misiunea lui ca în board- ul local să demonstreze că brand-ul este o investiție profitabilă.

Ce ponturi ne mai dai să facem mai bine aceste teme de matematică a marketingului?

Într-adevăr este foarte important pentru că în marketing, libertatea este doar aparentă pentru că banii cu care lucrezi nu sunt banii tăi, sunt banii companiei, sunt banii acționarilor. Ai o responsabilitate enormă, iar cuiva care aspiră la un rol de lider în marketing îi recomand foarte clar să aibe minim trei, patru, cinci exerciții financiare în spate.

Ce înseamnă trei, patru, cinci exerciții financiare?

Cinci exerciții financiare înseamnă trei sau patru ani de bugetare. În anul întâi învăț, în anul doi vedem cât am validat. În orice exercițiu financiar ai, oricum, anul viitor, plus o proiecție pe următorii trei-cinci ani. Și atunci, trecând prin tot acest exercițiu, îți dai seama cam care sunt corelațiile între parametrii operaționali ai companiei și, respectiv, parametrii financiari ai companiei, astfel încât în orice moment să știi pe ce butoane trebuie să apeși. De exemplu, vreau creștere, dar pot să mai fac creștere? Îmi trebuie o creștere până când? Până în anul trei sau până la finalul anului? E o mare diferență. Dacă îmi trebuie până la finalul anului și eu sunt deja în noiembrie, pot să mă gândesc la o campanie nouă, la o repoziționare? Nu, nici vorbă. Și atunci vezi, știi în permanență în funcție de sertarul pe care tu trebuie să ți-l etichetezi - creștere, profit, retenție de clienți, achiziție de clienți noi, crește de market share - trebuie să ai un set foarte clar de tactici acolo, pe care să le stăpânești foarte bine.

Mai am un learning aici: ai nevoie de un business partner foarte bun pe financiar, care să înțeleagă produsul tău și cu care în orice moment să te consulți în legătură cu ce alegeri faci. Alegerile astea nu trebuie să le faci cu voce tare în board. Alegerile astea trebuie să le facă un finance business partner foarte competent care să-ți și cunoască produsele.

Un al treilea lucru pe care l-aș menționa aici este foarte clar că ne îndreptăm către un economy of scale din perspectiva costurilor. Ceea ce înseamnă că un marketer trebuie să aibe nu doar abilități și cunoștințe legate de finanțe, dar și abilități de procurerment. Avem tendința să spunem că de achiziții se ocupă doar cei de la procurement și este adevărat, dar fals, în același timp. Așa cum ai nevoie de un business partner foarte bun pe zona financiară, am nevoie de un business partner pe procurement, adică cineva care să îmi cunoască categoria, să îmi cunoască structura produsului și să mă ajute să achiziționez mai bine, indiferent că am nevoie de o agenție, că am nevoie de GRP ( gross rating point, n.r.), că am nevoie de like-uri, că am nevoie de orice, e nevoie aici de o abilitate de cumpărare. Și atunci, iată, ai deja niște arhangheli pe lângă tine care să te ajute să faci alegerile potrivite.  

Marketing-ul intern e clar prima scenă pe care trebuie să îți vinzi abilitățile de marketing.

Deci, este nevoie de proces, metodă, structură, alegeri, colaborare între departamente din companie, în zonele vitale cum ar fi finanțe sau achiziții, care pot să te ajute să reduci costurile pe termen lung. Ne-ai dat și multe ponturi legate de unde, ce și cum putem optimiza în acest proces de care tu te ocupi în munca ta de management de resurse, de echipe, de oameni, de talente. Ce s-a schimbat masiv în ultimul timp? Care sunt provocările tale și cum le depășești? Pentru că lucrurile se schimbă tot mai mult. Și din nou, ce recomandări ai pentru că ne-ai dat deja ponturi și lucruri de care ne putem lega. Chiar marketing-ul intern e o zonă pe care eu o văd ca recomandare și prioritate din tot ce ne-ai spus tu.

Marketing-ul intern e clar prima scenă pe care trebuie să îți vinzi abilitățile de marketing.

Cui vinzi, pentru că iar mai e o zonă de marketing and sales, care nouă ne e foarte dragă. Și ca și între marketing și cei de la finanțe și între marketing și vânzări întotdeauna sunt granițe de depășit, războaie  de purtat și pare că tu, dacă ai lucrat și într-o zonă și într-alta, ai niște recomandări aici legate despre cum să evităm greșelile.

Uite, un mentor de-al meu avea o vorbă: marketingul nu trebuie să facă niciodată ce spune sales-ul.

Foarte interesant. De ce?

De ce? Pentru că avea o completare. Marketingul trebuie să facă ce zice clientul sau consumatorul. Trebuie să asculți și o parte, și cealaltă pentru că întotdeauna clienții îți vor spune ce-i doare, dar n-o să-ți dea soluții și de multe ori vorbim de acele pain-points care vin din research, în vreme ce field-ul îți va spune de ce nu se vinde. Tu înțelegi, dar nu pui între ele semnul egal. Una este ce-i doare pe clienți și alta este de ce nu merg vânzările sau de ce merg atât de bine și vrem să vindem și mai bine. Da, și aici trebuie să înțelegi foarte bine ambele părți.

Ca să încheiem discuția asta așa cât mai bogat și cât mai plin de de învățăminte în zona asta de management, de marketing. Ce sfat de final ai putea să le dai celor care se gândesc să dezvolte o carieră în marketing? Ce este important?

În primul și în primul rând să-ți placă. E clar că trebuie să-ți placă lucrul ăsta. Or să fie momente grele, momente foarte grele. Rezultatele nu vin de azi pe mâine. Dacă vin rezultate bune de azi pe mâine, fiți fericiți, dar nu vă culcați pe o ureche. De regulă, rezultatele vin mai târziu și ca să fie consistente, trebuie să aștepți ceva timp, un an, doi, să-ți dai seama că exercițiul bugetar a fost gândit bine, a fost executat impecabil și după aceea compania este mulțumită cu profitul și acționarii la fel. Iar în spatele acestora este munca de nurturing brands pentru că nu poți să faci P&L fără brand-uri, alimenta talente fără oameni pricepuți și, mai ales echipe. Nu o poți face singur. E nevoie de echipe puternice și pot să spun că e un lucru la care dashboard-ul meu personal este pe verde.

Deci, rămânem cu ideea asta de stimulat, de hrănit branduri, talente, echipe. Mulțumim mult, Eduard. 

Umăriți interviul complet pe Marketing Talks.

 

Published in Interviuri

Bucharest, Barcelona, February 11, 2024. The Confident Group, an integrated communication agency present in Bucharest and Barcelona, establishes an exclusive partnership with IntLaw, an international law firm from Spain with offices in Barcelona, Palma de Mallorca, and Madrid, and becomes a one-stop shop for Romanian and regional companies and franchises that want to enter the Spanish market.

Through this agreement, The Confident Group Barcelona in partnership with IntLaw can offer CEE clients extensive services - legal and tax consultancy for the establishment of the company and/or its entry into the Spanish market, 360º legal support in the field of Business Law and Private International Law (including M&A, Compliance, Regulatory, IP/IT, E-Commerce, Corporate, Tax, Litigation, etc.), support in finding and acquiring commercial premises, including support related to the legal analysis of the property, contract drafting and assistance in the entire acquisition or sale procedure, specific services related to labor law and human resources. All these services come to complement the marketing communication services for positioning and strengthening the brand in the Spanish market.

"The partnership with IntLaw honors us and also represents a necessary step in the context in which Confident Barcelona's mission is to support CEE companies and franchises to develop in Spain. Growth requires solid premises, both in terms of business infrastructure, as well as in terms of developing and strengthening the brand image in relation to customers", said Mara Gojgar, founder of The Confident Group.

"We are proud of the partnership with the Confident Communication Group, which adds value to investors and clients in Spain interested in CEE. IntLaw's vision is to go beyond the traditional model of law firms, constantly adapting to market demands. The creation of this HUB, together with Confident, answers the need of entrepreneurs to have a single touchpoint to help coordinate several aspects of the investment in a single meeting. Romanian entrepreneurs are experiencing a moment of strong internationalization. Just as Spain collaborates with LATAM for expansion, Romania can do the same with countries such as Spain, Italy, the UK, Germany, and France, where there are significant Romanian communities. Many Romanian entrepreneurs have already started to take advantage of these opportunities", stated Alexandru Lazăr, founder of Intlaw, Professor at Universities such as ESADE, Pompeu Fabra, ISDE, Economist & Jurist School, Member as Associate Collaborator of the Royal Academy of Legislation and Jurisprudence of Spain, Honorary Consul of Romania in the Balearic Islands and graduate of the Universidad de Granada, ESADE and ISDE.

In 2023, trade between Romania and Spain amounted to over EUR 6.43 billion, representing 3% of Romania's international trade. According to INS data, Spain is the ninth-biggest export market for Romania and ranks 12th in terms of imports.

Romania's exports to Spain amounted to EUR 3 billion in 2023, the main exported goods being cars, machinery and electronic equipment, cereals and vegetable products, plastic and rubber products, and metal products.

At the same time, Romania imported goods from Spain worth EUR 3.43 billion, mainly machinery and electronic equipment, meat and food products, textiles, chemical products, and products specific to the automotive sector.

In terms of investments, Spain is the ninth country of origin of foreign capital in Romania. The balance of Spanish investments in Romania was EUR 1.71 billion, representing 3.51% of total non-resident capital at the end of 2023, according to data from Romania’s Trade Registry Office (ONRC).

At the moment, approximately 7,000 Spanish companies are registered in Romania, the largest being in the energy sectors (EDPR Romania, Iberdrola Renovables), real estate development and construction (Hercesa Internacional, Gran Via Romania), industry (Bamesa Oțel), but also trade and services (Inditex, Glovo).

Regarding Romanian investments in Spain, the subscribed capital is EUR 42 million, and the sectors of interest are freight transport, telecommunications, creative industries, trade, and construction. Among the largest Romanian companies present in Spain are Digi Mobil, Softwin Cat Music, SMB Group, and Atlassib.

ABOUT INTLAW

IntLaw is a multicultural firm of lawyers and legal consultants. Our motto is "treat every client as your only client.” We help clients enter the Spanish market and offer advice in Business Law, International Law, and Real Estate.

Headquartered in Barcelona and with offices in Palma de Mallorca and Madrid, our team consists of lawyers of various nationalities - Romanian, Italian, Spanish, Chinese. The seven founding partners are directly involved in all projects. We are international and multicultural, with an extensive network of collaborators globally.

Our portfolio includes startups, established multinationals such as Spartan, Philadelphia Group, SelfPay, and international brands such as Miniso and ETRO. We provide legal support to a wide range of clients, both local and foreign, in their economic interests in Spain.

ABOUT THE CONFIDENT GROUP

Present in Bucharest and Barcelona, The CONFIDENT Group is a marketing communication cluster made up of companies with expertise in CEE (Romania, Poland, Hungary, Czech Republic, Slovakia) and Spain.

CONFIDENT's focus is on accommodating international clients in the Romanian market and supporting CEE companies in entering the Western market.

Currently, The CONFIDENT Group consists of two CONFIDENT companies – Marketing communications and VENUS FIVE photo and video production services.

CONFIDENT Group has developed expertise in key consumer and B2B industries - tech, real estate, retail & FMCG, auto & mobility, pharma & medcomms.

CONFIDENT has several awards in its portfolio for Tech PR and Brand PR campaigns in the PR Award competition, and in 2020, the agency won the Consultancy of the Year award.

In 12 years of presence in the Romanian market, the agency has managed over 50 clients and campaigns. The CONFIDENT portfolio includes brands such as AVIS, BLIK, Bucharest Mall Vitan & Plaza Romania (Anchor Grup), CBRE, DSV, Endava, Liberty Galați, Mitsubishi, Mobexpert, NOTINO, Regus, Roche Diagnostics, Spaces, Vantage Towers, VTEX, UP Romania, XIAOMI. Details: www.confident.agency

Published in International

București, Barcelona, 11 februarie 2025. The Confident Group, agenție de comunicare integrată, prezentă în București și în Barcelona stabilește un parteneriat exclusiv cu IntLaw, casă internațională de avocatură din Spania, cu birouri în Barcelona, Palma de Mallorca și Madrid și devine un one stop shop pentru companiile și francizele românești și din regiune care vor să intre pe piața din Spania.

Prin acest acord, The Confident Group Barcelona în parteneriat cu IntLaw le poate oferi clienților din CEE servicii extinse - consultanță juridică și fiscală pentru înființarea companiei și/sau intrarea acesteia pe piața spaniolă, suport juridic 360º în domeniul Dreptului Afacerilor și a Dreptului Internațional Privat (incluzând M&A, Compliance, Regulatory, IP/IT, E-Commerce, Corporate, Tax, Litigation etc.), suport pentru identificarea și achiziția de spații comerciale, incluzând suport legat de analiza juridică a imobilului, redactarea și acompaniament în toată procedura de achiziție/vânzare a acestuia, servicii specifice legate de dreptul muncii și resurse umane, care completează serviciile de comunicare de marketing pentru poziționarea și creșterea brandului pe piața spaniolă.   

 “Parteneriatul cu IntLaw ne onorează și totodată reprezintă un pas necesar în contextul în care misiunea Confident Barcelona este aceea de a sprijini companiile și francizele din CEE să se dezvolte în Spania, iar pentru creștere trebuie asigurate premise solide, atât la nivelul infrastructurii de business, cât și în ceea ce privește evoluția și consolidarea imaginii de brand în relația cu clienții”, declară Mara Gojgar, fondator The Confident Group.

“Suntem mândri de parteneriatul cu Grupul de Comunicare Confident, care adaugă valoare investitorilor și clienților din Spania interesați de CEE. Viziunea IntLaw este de a depăși modelul tradițional al firmelor de avocatură, adaptându-ne constant la cerințele pieței. Crearea acestui HUB împreună cu Confident răspunde nevoii antreprenorilor de a avea un singur interlocutor, facilitând coordonarea mai multor aspecte ale investiției într-o singură întâlnire. Antreprenorii români trăiesc un moment de internaționalizare puternică. La fel cum Spania colaborează cu LATAM pentru expansiune, România poate face același lucru cu țări precum Spania, Italia, UK, Germania și Franța, având o comunitate românească semnificativă. Mulți antreprenori români au început deja să profite de aceste oportunități”, declară Av. Alexandru Lazăr, fondator Intlaw, Profesor la Universități precum ESADE, Pompeu Fabra, ISDE, Economist & Jurist School, Membru în calitate de Colaborator Asociat al Academiei Regale de Legislație și Jurisprudență a Spaniei, Consul Onorific al României în Insulele Baleare și absolvent al Universidad de Granada,  ESADE și ISDE.

În 2023, schimburile comerciale dintre România și Spania s-au ridicat la peste 6.43 mld. Euro, reprezentând 3% din comerțul internațional al României. Conform datelor INS, Spania este a 9a piață de export pentru România și ocupă locul al 12-lea la nivel de importuri.

Exporturile României către Spania s-au ridicat la 3 mld. euro în 2023, principalele  bunuri exportate fiind: autoturisme, mașinării și echipamente electronice, cereale și produse vegetale, produse de plastic și cauciuc, și produse metalice.

În schimb, România a importat din Spania bunuri în valoare de 3.43 mld. euro, în principal mașinării și echipamente electronice, carne și produse alimentare, textile,  produse chimice și produse specifice sectorului auto.

La nivel de investiții, Spania este a 9a țară de proveniență a capitalului străin din România. Soldul investițiilor spaniole în România era de 1.71 mld. euro, reprezentând 3.51% din totalul capitalului nerezident la finalul lui 2023, conform datelor ONRC.

În acest moment,  în România sunt înregistrate aproximativ 7000 de companii spaniole, cele mai mari fiind în sectoarele energetic (EDPR Romania, Iberdrola Renovables), dezvoltare imobiliară și construcții (Hercesa Internacional, Gran Via Romania), industrie (Bamesa Oțel), dar și comerț și servicii (Inditex, Glovo).

În ceea ce privește investițiile românești în Spania, capitalul subscris este de 42 milioane de euro, iar sectoarele de interes transport de marfă, telecomunicații, industrii creative, comerț și construcții. Printre cele mai mari companii românești prezente în Spania se numără Digi Mobil, Softwin Cat Music, SMB Group, Atlassib.

DESPRE INTLAW

IntLaw este o firmă de avocați și consultanți juridici cu un ADN multicultural, cu deviza “tratează fiecare client ca pe unicul tău client”. IntLaw colaborează cu clienții pentru a-i ajuta să intre pe piața din Spania și oferă consultanță în Dreptul Afacerilor, Drept Internațional și Real Estate.

Având sediul principal în Barcelona și birouri în Palma de Mallorca și Madrid, echipa este formată din avocați de diverse naționalități  - română, italiană, spaniolă, chineză. Cei 7 parteneri fondatori sunt implicați direct în toate proiectele. Echipa este internațională și multicultural dezvoltată, având o rețea extinsă de colaboratori la nivel global.

În portofoliu se regăsesc atât startup-uri, cât și multinaționale consacrate, precum Spartan, Philadelphia Group, SelfPay și branduri internaționale ca Miniso și ETRO. IntLaw oferă suport juridic pentru o gamă largă de clienți, atât locali, cât și străini, în interesele lor economice în Spania.

DESPRE THE CONFIDENT GROUP

Prezent în București și Barcelona, The CONFIDENT Group este un cluster comunicare de marketing format din companii cu expertiză în CEE (România, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia) și Spania.

Focusul CONFIDENT este pe acomodarea clienților internaționali pe piața din România și sprijinirea companiilor din CEE să intre pe piața din vest.

În prezent, The CONFIDENT Group este format din două companii CONFIDENT – Marketing communications și VENUS FIVE servicii de producție foto și video.

Grupul CONFIDENT a dezvoltat expertiză în industrii cheie de consumer și B2B - tech, real estate, retail & FMCG, auto & mobilitate, pharma & medcomms.

CONFIDENT are în portofoliu mai multe premii pentru campanii de Tech PR și Brand PR în cadrul competiției PR Award, iar în anul 2020, agenția a obținut distincția Consultancy of the Year.

În 12 ani de prezență pe piața din România, agenția a gestionat peste 50 de clienți și campanii. Din portofoliul CONFIDENT fac parte branduri precum AVIS, BLIK, București Mall Vitan & Plaza România (Anchor Grup), CBRE, DSV, Endava, Liberty Galați, Mitsubishi, Mobexpert, NOTINO, Regus, Roche Diagnostics, Spaces, Vantage Towers, VTEX, UP Romania, XIAOMI. Detalii: www.confident.agency

Published in Comunicate

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.