Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Noiembrie 2024

Ce-ar face cursanții și absolvenții CIM dacă România ar fi un IMM și ar  fi  în postura de  directorul de marketing al acestei entități? Continuăm seria de interviuri inițiată de absolventa noastră Teodora Adamache cu un interviu cu Oltea Belciuganu.

Oltea a condus timp de aproape 15 ani departamentul de marketing al băncii cu cea mai îndelungată istorie, de peste 100 de ani. Este unul dintre primii specialiști care a obținut titulatura de Chartered Marketer, alături de Aneta Bogdan și a absolvit două programe certificate CIMAre o experiența profesională de peste 20 de ani în strategie și management de brand, marketing strategic şi operațional, în domenii diverse: zona bancară, comerţ exterior (proiecte industriale), IT&C, e-commerce şi a  avut șansa sa fie parte a unor proiecte importante de reașezare organizațională: proiecte de branding și rebranding, fuziuni şi achizitii, marketing de IPO. În prezent lucrează ca şi consultant,  sprijinind antreprenorii să trateze brandul ca pe un activ, cu o valoare financiară măsurabilă, care, în contextul unei strategii coerente, poate răspunde multor dileme ale business-ului. Urmează un doctorat la Facultatea de Marketing din ASE cu o temă legată de brandul de ţară.

 

“Dacă România ar fi un IMM și ai fi directorul de marketing, care ar fi principalele direcții strategice pe care le-ai implementa?”

Trebuie să încep prin a face precizarea că urmăresc cu atenţie şi admir ideile şi opiniile pe care le formulează în diverse contexte într-un stil propriu, direct şi foarte insightful, consultantul britanic Simon Anholt şi că, parafrazându-l, “ţările încep prin a face lista cu toate lucrurile minunate pe care le au: munţi, râuri, cultură, istorie, clădiri, copaci, sportivi etc. Apoi, după ce au făcut lista, se întreabă: putem găsi câţiva idioţi pe acolo care să fie interesaţi? Nu aceasta este abordarea, trebuie să ne uităm cu atenţie la lume, începând cu ţările cu care avem o afinitate, să analizăm ce interese, preocupări au oamenii aceia, ce vor să vadă şi numai noi putem arăta? Ce vor să înveţe ce numai noi le putem preda? Ce vor să cumpere şi numai noi putem vinde? Ce vor reparat şi numai numai noi o putem face?”.

Dar, cred că în cazul #BrandRomania, eu aş începe cu un pas şi mai jos decât această analiză. Aş pune punct anilor în care brandul de ţară a fost egal cu o frunză, aş începe prin a explica diferenţa dintre brand de ţară care este o platformă, un proiect de ţară şi un logo aferent brandului turistic. Brandul de ţară nu este despre logo-uri, concursuri de dat cu părerea, filmuleţe, meme-uri sau alte asemenea sau despre bugete gigantice de media risipite pe campanii de promovare care să ne facă să arătăm mai bine.

Aş pune punct anilor în care brandul de ţară a fost egal cu o frunză, aş începe prin a explica diferenţa dintre brand de ţară care este o platformă, un proiect de ţară şi un logo aferent brandului turistic.

Aş începe mandatul meu la #Brand Romania prin a aduce la masă jucătorii relevanţi, adică reprezentanţii pilonilor ce construiesc brandul de ţară din: turism, export (produse şi servicii româneşti), atragerea investiţiilor străine, sport, cultură, educaţie, într-un parteneriat public-privat care să funcţioneze după reguli serioase, fără Ana lui Manole, cu fluxuri şi responsabilităţi clare.

Plecând de la analiza iniţială cu focus  pe modul în care putem fi relevanți pentru publicurile de interes, aş pune pe masă deschis ce trebuie să facă statul pe fiecare pilon şi ce pot face ceilalţi parteneri: adică programe concrete, cu timing, responsabili şi bugete pe fiecare verticală. Asta ar fi, desigur, echivalentul într-o companie cu a lucra la produs, la caracteristicile sale, la felul cum produsul nostru răspunde unor nevoi şi aşteptări ale potențialilor noştri clienţi.

În acelaşi timp, aşa cum ştim, produsul tău se vinde mai bine dacă ai o imagine bună. Deci ar trebui să lucrăm şi asupra imaginii, dar nu în sensul că mai dăm niște bani (mulţi, de obicei) pe campanii care să spună cât de deştepţi şi frumoşi suntem (ne cam imaginăm cât de credibile sunt acestea, nu?). Ar trebui să gândim acţiuni simbolice prin care să arătăm cum contribuim noi să facem mai bună, sau măcar mai suportabilă, această lume în care suntem contemporani cu catastrofe, războaie, pandemii etc. Şi atunci când unul dintre noi o face, să ne ne lăudăm cu reuşita, nu să o ascundem sub preş că “ce mare brânză a făcut, eu făceam mai bine!”. Îmi vine în minte faptul că România a fost o gazdă bună pentru emigranţii ucrainieni, că trimitem mereu ajutor, atunci când un vecin are nevoie şi sunt convinsă că sunt multe exemple despre care cei mai mulţi dintre noi nu ştim. Fotbalul a făcut un gest simbolic la EURO 2024, lăsând în urmă un vestiar curat şi o scrisoare de mulţumire pentru gazde, scrisoare ce a ajuns în Muzeul Fotbalului German. Viralizarea acestui gest a spus mult mai mult despre România decât au putut face oamenii politici cheltuind mulţi bani publici.

Ar trebui să lucrăm şi asupra imaginii, dar nu în sensul că mai dăm niște bani (mulţi, de obicei) pe campanii care să spună cât de deştepţi şi frumoşi suntem. Ne cam imaginăm cât de credibile sunt acestea, nu?

Aşadar, pe scurt, ca să rezum ce aş face în calitate de Director de Marketing al #BrandRomania, aş face mult research, atât iniţial pentru a şti unde suntem şi ce gândesc “clienţii”, dar şi ulterior pentru a măsura progresul, aş crea în mod serios “Compania”  sau “Asociaţia #BrandRomania”, cu un CEO, cu departamente, cu procese, responsabilităţi, cu asumare de răspundere. Aş face lucruri mai întâi şi aş începe să vorbesc după. În această ordine, mereu. Şi, nu în ultimul rând m-aş asigura că şi oamenii din “companie” ştiu despre ce facem, încotro mergem şi că mergem împreună, nu separat.

În final, pentru că suntem în preajma Zilei Naţionale, aş vrea să transmit: La multi ani, România, să (re)devii relevantă, să (re)devii iubită! La mulţi ani, români, mai binele începe cu fiecare dintre noi!

Published in Interviuri

Ediția Black Friday de anul acesta a adus o creștere de +31% YoY în vânzări pentru magazinele Gomag care au organizat campanii de tip BF și o creștere de +18% YoY în numărul de comenzi. Valoarea medie a coșului de cumpărături de BF 2024 a crescut cu 10%, la 494 lei vs. 448 lei anul trecut.

 

În perioada weekend-ului de Black Friday, pe Gomag s-au înregistrat vânzări de peste 40 milioane de lei.  Raportat la intervalul extins abordat de clienții Gomag, adică perioada 8-15 noiembrie, vânzările totale au însumat peste 100 milioane de lei.

 

Cele mai căutate categorii de produse și, implicit segmentele cu cele mai mari vânzări de BF 2024 sunt, în această ordine: Fashion și Petshop - ambele industrii pe locul I în top, cu o creștere surprinzătoare pentru zona petshop, comparativ cu anul trecut, Casă și Grădină, IT&C, urmate de alte industrii.

“Am observat variații pe volume la nivelul weekend-ului de Black Friday, datorită faptului că tot mai mulți comercianți au abordat această campanie pe un interval mai lung. Mulți dintre clienții Gomag au avut pe 8 noiembrie cel puțin o dublare a vânzărilor față de o zi normală, însă am întregistrat și cazuri cu peste 15x creșteri”, menționează co-fondatorii Gomag, Cosmin Dărăban și Aurelian Motica.

În campania de Black Friday de anul acesta, prețul rămâne cel mai important factor, însă clienții sunt tot mai atenți și la alte aspecte, cum ar fi timpul de livrare, opțiunile de plată sau politica de retur (în special generațiile tinere).

“Email-ul este, în continuare, cel mai influent canal în campaniile de Black Friday. Conform statisticilor la nivel internațional, aproximativ 60% din respondenți au afirmat că acest canal le influențează decizia de cumpărare. Aceste date sunt confirmate și de partenerii noștri la nivel local, atât pe zona de email cât și SMS, inclusiv în ediția Black Friday 2024. Social media joacă un rol cheie, de asemenea, în special în cazul clienților mai tineri. De Black Friday, o treime din clienți cumpără la impuls, fără să planifice cumpărături”, spun Cosmin Dărăban și Aurelian Motica, co-fondatorii Gomag.


Anul acesta, Black Friday a venit cu schimbări, dar și trenduri noi. De exemplu, într-o proporție și mai mare față de anul trecut, campaniile au început mai devreme de 8 noiembrie și s-au extins în săptămâna de după. Încă din 4 noiembrie echipa Gomag a observat o creștere a numărului de comenzi față de perioadele normale, cu peste 20% luni, iar joi cu peste 40%.

“Discount-urile oferite de clienții Gomag au variat, de asemenea, de la 5 la peste 90% la produsele selectate. Pe lângă promoțiile tradiționale, am avut clienți ce au ales să se diferențieze prin vouchere, pachete de produse sau cadouri în coș”, spun co-fondatorii platformei Gomag, Cosmin Dărăban și Aurelian Motica.

După campania de Black Friday urmează o nouă sesiune de amploare dedicată cumpărăturilor online, respectiv cea pentru Sărbatorile de iarnă.  Q4 reprezintă pentru mulți dintre clienții Gomag cel mai profitabil trimestru din an, așadar campaniile continuă până aproape de 24 decembrie. 

“Antreprenorii încearcă să prindă cât mai mult din vânzările pe care le aduce această perioadă din an, ținând cont de tiparul comportamental de cumpărare observat în decursul timpului. La fel ca anul trecut, vor continua să fie în frunte categoriile de fashion și cadouri”, completează Cosmin Dărăban și Aurelian Motica.


Pentru 2025, echipa Gomag pregătește
o nouă ediție Gomag SUMMIT & eCommerce Fest, cel mai mare eveniment anual marca Gomag, ce va avea loc la București, pe 27 martie 2025. Biletele au fost puse deja în vânzare cu oferta Early Bird, iar la rezervarea biletului, fiecare participant obține acces automat la o colecție de cursuri și materiale bonus, în valoare de 5798 lei. Înscrierile la eveniment se pot face aici!

 

 

Published in Comunicate

În deschiderea evenimentului Web Summit din Lisabona, Portugalia, Visa a anunțat consolidarea angajamentului său față de creatorii digitali. Recunoscând impactul pe care îl au în economia digitală, Visa încadrează în mod oficial creatorii în categoria micilor afaceri. Creatorii pot acum să plătească și să fie plătiți ușor și sigur cu ajutorul instrumentelor, resurselor și produselor financiare pe care Visa le pune la dispoziția micilor afaceri din întreaga lume.

Visa ajută totodată creatorii să fie plătiți mai rapid. Peste doi din trei creatori se confruntă cu plăți întârziate, ceea ce îi împiedică să se dezvolte mai departe, conform unui studiu Visa dedicat creatorilor. Visa Direct vine în sprijinul acestora prin parteneriate cu rețele sociale și marketplace-uri pentru a ajuta creatorii să își acceseze câștigurile în timp real prin intermediul cardului lor de debit.

„Este o mare satisfacţie să vedem în sfârșit creatorii recunoscuţi ca fiind forța din spatele economiei digitale”, a spus Jonathan Kolozsvary, Global Head of Small Business în cadrul Visa. „Suntem mândri să ajutăm creatorii să își dezvolte afacerile - fie că este vorba de a le facilita accesul la soluții de finanțare pentru un mic capital de lucru sau de a-i ajuta să fie plătiți în timp real prin intermediul cardului lor de debit.”

Visa colaborează cu Pharrell

Totodată, Visa a anunțat un parteneriat extins cu Pharrell Williams – câștigător al premiilor GRAMMY®, muzician și cineast nominalizat la Academy Awards® (Premiile Oscar), antreprenor și filantrop. Ambasador și vedetă a filmului de brand Visa, „Prodigies”, Visa se bucură să colaboreze cu Pharrell pentru două dintre inițiativele sale filantropice, Black Ambition și YELLOW. Pharrell a înființat în anul 2019 YELLOW, o organizație non-profit care creează oportunităţi egale pentru tineri prin intermediul educației. Ca parte a acestui parteneriat extins, Visa va pune la dispoziția studenților YELLOW resurse și instrumente financiare și de incluziune digitală, cu scopul de a îmbunătăți educația financiară. Pharrell a anunțat parteneriatul alături de Frank Cooper, III, Chief Marketing Officer la Visa, în cadrul evenimentului Web Summit, unde au discutat și despre modul în care indivizii și afacerile pot valorifica puterea economiei creatorilor.

„Visa a recunoscut de mult timp rolul important pe care creatorii îl au în modelarea culturii, având totodată și un impact semnificativ asupra comerțului” a spus Cooper. „Pharrell este reprezentarea acestui spirit de creator și suntem încântați să extindem parteneriatul nostru.”

„În calitate de creator, artist și filantrop, mă implic cu pasiune în susținerea celor care vor să își transforme visurile în realitate”, a spus Pharrell Williams. „ Această colaborare ne permite să sprijinim studenții și afacerile mici deținute de persoane de origine hispanică și de culoare să se dezvolte, insuflându-le dorința de perfecționare continuă și inspirându-i să atingă excelența în fiecare zi.”

Aceste angajamente vin în completarea sprijinului constant acordat de Visa comunităţii de creatori, care include programe precum ‘GetP@id’, seria de evenimente sociale organizate de Visa în cadrul cărora influencerii susțin și învață participanții cum să își transforme pasiunea într-o sursă de venit, precum și Visa Creator Summit. Evenimentul de două zile va avea loc la Tokyo luna aceasta, în parteneriat cu lideri ai industriei precum Amplify, dar și cu influenceri în plină ascensiune. Prin colaborarea cu experții Visa, influencerii aflați la început de drum pot învăța cum să treacă la nivelul următor cu mica lor afacere digitală, inclusiv să afle care sunt cele mai bune modalități de a plăti și de a fi plătiți.

Visa facilitează accesul la economia digitală. Având o varietate de servicii de plată care pot ajuta creatorii și micile afaceri să plătească și să fie plătiți – de la cardurile Visa Business de credit și de debit, raportare de business, controlul plăților și platforme de gestionare a plăților digitale până la educație financiară și traininguri pentru dezvoltarea abilităților de business, inclusiv platforma globală Practical Business Skills – Visa continuă să inoveze pentru a sprijini creșterea comunității micilor afaceri.  

Pe plan local, Visa susține IMM-urile aflate la început de drum, oferindu-le acces la tehnologie și inovație pentru a ține pasul cu așteptările consumatorilor și pentru a oferi o experiență de plată simplă și eficientă. Prin platforma „Marile Afaceri Mici”, lansată acum trei ani, antreprenorii pot accesa resurse educaționale și inițiative locale menite să le sprijine dezvoltarea afacerii. Printre beneficiile și ofertele preferențiale din platformă se numără: servicii de obținere a semnăturilor electronice, soluții de e-facturare, contabilitate, planificare financiară sau promovare online, până la pachete cu discount destinate exclusiv PFA-urilor.

Special pentru creatorii din România, UNTOLD și Visa au lansat anul acesta UNTOLD CREATORS by Visa, primul program de mentorat destinat tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani, pasionați de muzică, noua generație de creatori de festival din România. În cadrul programului, 80 de tineri talentați selectați dintre cei 2.300 de aplicanți au avut oportunitatea de a învăța de la experți din industrie, de a-și dezvolta abilitățile în domenii precum DJ-ing, producție muzicală, fotografie, video, management artistic și marketing. Prin intermediul workshop-urilor intensive și sesiunilor de training, participanții au avut șansa de a-și transforma pasiunea într-o carieră în industria festivalurilor. Programul s-a încheiat cu o competiție finală, câștigătorul din categoria DJ & Production având ocazia să performeze pe scena principală a festivalului UNTOLD 2024.

Creatorii pot afla aici mai multe detalii despre cum Visa îi poate ajuta să își dezvolte afacerile. 

 

Published in Comunicate

În România, influencerii au devenit rapid o parte esențială a peisajului  digital. La început, mulți dintre ei erau bloggeri sau creatori de conținut pe YouTube care, prin pasiunea lor, au reușit să atragă comunități tot mai mari. Cu timpul, acești influenceri și-au extins activitatea pe diverse platforme sociale și au început să colaboreze cu branduri care au văzut în ei o oportunitate unică de a ajunge la consumatori.

Legătură strânsă dintre influenceri și urmăritorii lor le-a permis acestora să devină voci de încredere și să joace un rol important în strategiile de marketing. În 2018, 50% dintre români declarau că urmăresc cel puțin un influencer pe rețelele sociale, iar de atunci s-a înregistrat un trend ascendent, ajungând la un procent de 81%.

„În studiul InfluenceMe analizăm campaniile de influencer marketing dincolo de indicatorii cantitativi, precum vizualizările, aprecierile sau distribuirile, și evaluăm cum influențează acest canal percepțiile și deciziile consumatorilor.

Campaniile selectate au fost analizate în funcție de categorie, numărul de influenceri sau celebrități implicate și tipul de conținut, cum ar fi prezentarea produsului sau activările la evenimente. Această abordare ne-a permis să observăm ce tipuri de campanii sunt mai eficiente în raport cu principalii indicatori (KPI) care se aliniază diferitelor etape ale parcursului consumatorului – Awareness, Research, Determine to Buy, Loyalty, Love & Relevancy.”, a declarat Mirela Enache, Media Research Specialist, Starcom România.

Mediul digital este tot mai aglomerat, numărul campaniilor de influencer marketing și al influencerilor continuă să crească. Atragerea și menținerea atenției consumatorilor devine o provocare din ce în ce mai mare acest lucru fiind cauzat, în mare parte, de saturația pieței cu mesaje similare. Consumatorii sunt bombardați zilnic cu o multitudine de campanii care, în esență, transmit aceleași mesaje, ceea ce duce la o diminuare a impactului individual al fiecărei campanii.

În acest context, devine crucială dezvoltarea unei strategii de marketing bine definită. O astfel de strategie trebuie să înceapă cu o selecție atentă a influencerilor, asigurându-se că aceștia nu doar că au o audiență relevantă, dar și că valorile lor sunt aliniate cu cele ale brandului.

Mai mult, mesajul campaniei trebuie să fie consecvent și autentic. Consecvența ajută la construirea unei imagini de brand puternice, în timp ce autenticitatea asigură o conexiune emoțională mai profundă cu publicul. Consumatorii de astăzi sunt din ce în ce mai capabili să identifice și să respingă mesajele care par forțate. Astfel, autenticitatea devine un element cheie pentru a câștiga și menține încrederea consumatorilor.

Este esențial să se țină cont de scopul campaniei: ce dorim să obținem prin aceasta? Vrem să creștem notorietatea brandului sau să încurajăm consumatorii să îl ia în considerare? În funcție de obiectivele stabilite, brandurile trebuie să conceapă o campanie adecvată care să răspundă acestor nevoi.

Influencerii pot fi un avantaj real pentru companii atunci când sunt folosiți cu atenție. Ei au puterea de a crea legături autentice cu publicul, mai ales atunci când valorile și interesele lor se aliniază îndeaproape cu cele ale brandului. Dar, pentru ca parteneriatul să aibă o rezonanță reală, companiile ar trebui să se concentreze pe influenceri care se conectează cu adevărat cu publicul lor țintă - nu doar pe cei cu un număr mare de followeri. În cele din urmă, este vorba despre calitate și relevanță, nu doar despre numere.

InfluenceMe 2024 oferă o radiografie a impactului campaniilor cu influenceri - o creștere, dar și un declin.  Numărul de campanii a crecut, dar puține au trecut tesutl memorabilității. Raportul complet este disponibil pentru download aici.

Metodologie

Studiul a fost realizat de agenția de media Starcom, prin metodologia online Ad Impact, pe un eșantion de 1600 persoane, de sex feminin și masculin, cu vârsta peste 18 ani, utilizatori de internet, din mediul urban, în perioada august - septembrie 2024, cu ajutorul HumanGraphExperience.

 

 

Published in Comunicate

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.