Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Miercuri, 24 Martie 2021

Continuăm seria CEO Marketer cu un interviu acordat de Silvian CențiuManaging  Partner Retina, agenția B2B a anului 2020 în Statele Unite ale Americii. Despre linia extrem de fină spre inexistentă dintre marketing și tehnologie, dar și despre diferențele dintre piețele din Vest și piața din România, vă propunem să citiți mai multe în articolul care urmează. Și, pentru că am avut șansa discuției cu un lider român, format profesional în Statele Unite ale Americii, nu puteam să nu răspundem și provocării exercițiului de viziune antreprenorială – marketingul României. 

Silvian Cențiu este CEO al Retinacompanie care oferă soluţii de automatizare a campaniilor de marketing (marketing automation).
A plecat din România în 1988 și a lucrat pentru companii prestigioasedin SUA precum IBMOracle sau Sonya studiat la Stanfordunde a făcut un master în educaţie. Tot în America a fondat compania Transiris (actuala Retina) reușind să atragă drept prim mare client Cisco. A făcut valuri de Pîn presa locală drept românul care lucrat pentru strategia de imagine Statelor Unite în lumealături de o mare echipă de conaționali.

 Care sunt top provocări de marketing la nivel operațional?  

În momentul acestacomunicarea în general și marketingul în special în lume trec printr-o profundă transformareasemănătoare în magnitudine și anvergura cu industrializarea manufacturii de acum mai bine de un secol. 

Atunci în manufacturăcât și acum în comunicareo mare parte a economiei era transformată prin automatizare. În manufacturăautomatizarea s-a materializat prin introducerea liniei de asamblareîn special în industria automobilistică. În comunicare acumautomatizarea se materializează nu doar prin faptul că folosim mici computere ca telefoaneci și prin controlul pe care îl exercită computere puternice când decid cine primește ce informațieofertă și mesaj.

Această transformare prezintă atât provocări la nivel operațional cât și oportunități majore pentru noiprecum și pentru majoritatea profesioniștilor din marketing ce doresc sa creeze avantaje competitive pentru companiile lor. 

Aceste provocări includ în primul rând combinarea creativului cu tehnologiacare în multe cazuri se amestecă foarte greuca apa cu uleiul. Rezultatul constă în mesaje care tot necesită să fie interesanterelevanteși creativedar sunt adaptate la canalele digitalefracționate pentru trackingși integrate cu elemente vizuale complexe.

Pentru a putea face față acestor noi cerințeavem nevoie să dezvoltăm profesioniști cu capabilități atât creative cât și tehniceo necesitate aproape fără precedentcare creează provocări atât pentru instituțiile de învățământ, cât și pentru companiile care își dezvoltă capitalul uman.

Accentul excesiv pe teorie neaplicatăși de multe ori ruptă de realitatenu poate genera rezultate gnoseologice sustenabile.

Care au fost avantajele background-ului de marketing și tehnologie în dezvoltarea business-ului? Dar dezavantajele?  

Eu personal am fost nevoit sa abordez în mod antreprenorial multe proiectechiar când lucram în companii Fortune 500ca de exemplu OracleCiscoIBMHPESonyAetnaetc. În Silicon Valleyunde mi-am început si dezvoltat carieraantreprenoriatul este o a doua natură. 

La facultatea de inginerie din cadrul Universității Stanfordunde am urmat studiile de masteratcam jumătate din absolvenți își pornesc propria afacere dupa ce își iau diplomași istoric au creat companii cum sunt GoogleOracleHPNikeCiscoNvidiaNetflixExpediaSchwabetc

Acest tip de antreprenoriat avansatvine la pachet cu un marketing specificbazat pe inovațiepragmatismși acel fenomen numit disruption. Acest marketing antreprenorial a fost un avantaj major pentru mine în America de Nord și Europa de Vest de care a beneficiat și compania mea.

Același marketing antreprenorial a devenit, însă, un dezavantaj când am intenționat sa aplic aceleași principii pe piața din Romaniape care am găsit-o nepregătita pentru o asemenea abordare. În mod amuzant unii potențiali clienți au văzut aceste metode ca fiind științifico-fantastice. Chiar și angajați de-ai noștri care au ales să descrie în lucrări de doctorat metodele aplicate de noi au primit feedback-ul că lucrările lor sunt nerealiste cu toate că le aplicau zi de zi. 

Cât de importantă este formarea continuă pentru specialiștii în marketing?  

Formarea continuă în marketingul modern este la fel de importantă ca hrana de zi cu zi. Tehnologiile avansează extrem de rapid și trag după ele modul de comunicare și canalele aferentecu implicații majore asupra modelelor de business.

Chiar dacă într-un micro-cosmos business-urile pot continua să funcționeze fără nevoia de schimbareaceastă inerție rezultă în lipsa de competitivitate pe plan extern și vulnerabilitatea la intrarea pe piață a jucătorilor din afară. 

Din păcateformarea specialiștilor de marketing în Romania este necesară începând cu cadrele didactice. Dacă profesorii nu își continuă formarea ei înșișinu au cum să determine o schimbare la nivelul forței de muncă ce iese de pe băncile facultăților. 

În lipsa formării profesorilorstudenții de marketing găsesc progresul când urmează facultăți în străinătateși am putea spera ca aceștiaîmpreună cu companiile care lucrează internaționalcum de exemplu este și Retinasă contribuie la accelerarea formarii specialiștilor de marketing din România. 

Pentru a putea progresa învățatul înotului ai nevoie să intri în apa. Ca să înveți într-adevăr să mergi pe bicicleta ai nevoie să te urci pe ea. Este la fel și în marketingca în multe alte domenii.

Care sunt principalele diferențe între sistemul educațional de pe plan local versus cel internațional?  

Principalele diferențe sunt conținutulmodul de abordareși până la următot sistemul. Sunt mici progrese și în sistemul educațional din România – de exemplu eu predau la ASE un curs de Marketing Automationcu ajutorul unui număr de specialiști din compania noastră.

Am constatat că atunci când sunt expuși la un mediu sănătos și conținut didactic utilstudenții sunt interesați. La cursul meu de anul trecutcurs facultativvreo 20 de studenți si-au făcut temele în fiecare săptămânăcu un efort de 15-25 de ore pe săptămânăcu toate că erau opționale. La sfârșitul cursuluiau plecat nu doar cu deprinderi formatedar cu plăcerea de a studia și a-și avansa cunoștințele.

Accentul excesiv pe teorie neaplicatăși de multe ori ruptă de realitatenu poate genera rezultate gnoseologice sustenabile. În matematicăde exempluai rezultate sustenabile chiar dacă predai la tablă pe termen lung. Însă în alte domeniicum ar fi înotulmersul pe bicicletăsau cântatul la piandacă predai la tablă nu poți face progrese după prima sau a doua lecție.

Pentru a putea progresa învățatul înotului ai nevoie să intri în apa. Ca să înveți într-adevăr să mergi pe bicicleta ai nevoie să te urci pe ea. Este la fel și în marketingca în multe alte domenii. Pentru a învăța din facultate marketing, ai nevoie sa îl practici,  și anume folosind canalele de comunicare utilizate în societate: televiziunearadioprint pentru tradițional; și websocial mediaemailSMS pentru digital.

 Cât de fină este limita dintre marketing și tehnologie în prezent și cum crezi că va fi in viitor?  

După cum am mai spusîn acest moment nu mai vedem limita între marketing și tehnologienici în pregătirea comunicării și nici în efectuarea comunicării propriu zisă. Aceste sunt întrepătrunse și chiar adaptate una la alta. Fiecare evoluează pentru a se adapta la cerințele celeilalte.

În privința viitoruluivedem deja fenomene noiîn special legate de apariția inteligentei artificiale în marketing și în special a asistenților digitali. Acumcăutam produse și servicii pe Googleși ne străduim ca brandurile pe care le promovam sa apară pe prima pagina în cât mai multe căutări.

În viitorasistenții digitali nu vor returna o pagina întreagăci vor da un singur răspuns la fiecare cerere de recomandare. În această situațieca specialiști de marketingvom avea nevoie sa asigurăm că brandul nostru va fi acel răspunspoate nu la toate întrebăriledar cel puțin la cele importante nouă.

Din fericire în acest domeniuavem deja specialiști la companii care acționează internaționalcum sunt companiile UIPathDruid sau Mondlycare au dezvoltat produse remarcabilecu succes global. Dacă vom reuși să extindem aceste succese de nișăne vom putea pune amprenta pe plan internațional.

Avem nevoie de mult mai mult curaj de a schimbaefort de a ne schimbași o grămadă de noroc ca să o nimerim cu schimbarea

Dacă România ar fi un IMM și ai fi directorul de marketing care ar fi principalele direcții strategice pe care le-ai implementa? 

Aș începe prin a clarifica faptul că marketingul și publicitatea nu sunt același lucru. Publicitatea este parte din marketingdar nu singura parte. In acest felaș reduce obsesia de imagine pe care mulți o au în detrimentul progresului și a folosi dialogul pentru a identifica zonele care necesita remedii urgente.

Dacă e să facem o paralelă la nivel strategic cu corporațiiletara are nevoie de o dezvoltare în paralel a produselor și a cunoștințelora ceea ce livram pe piață și a capitalului uman. Aici este un pic o jonglerie pentru că cele două se condiționează una pe alta. Însă avem destul de mult de remediat și avem nevoie să acționăm urgent.

Abia după ce am rezolvat capabilitățilemanifestate prin produsele si serviciile pe care le livrămm-aș ocupa de imagine. Nici succesiunea asta nu e lipsită de problemedeoarece în lipsa imaginii ne pleacă unii din cei mai talentați tineriînainte ca noi să îi putem integra în strategie.

Sunt convins că facem progresedar acestea sunt într-un ritm greoi șideoarece competiția noastră nu stă pe locdecalajul se cam mărește. Avem nevoie de mult mai mult curaj de a schimbaefort de a ne schimbași o grămadă de noroc ca să o nimerim cu schimbarea

 

Published in Interviuri

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.