Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Ianuarie 2021

Learning and innovation go hand in hand. The arrogance of success is to think that what you did yesterday will be sufficient for tomorrow.” William Pollard.  Inovația, ca răspuns rezilient la constrângeri, atinge toate zonele de business și are la bază învățarea intenționată. Aflați mai multe de la Ionuţ Stanimir, Director de Marketing și Comunicare al BCR, într-un interviu în exclusivitate din seria despre inovaţie, iniţiată de Institutul de Marketing..
 
Cum este susţinută inovaţia în compania în care lucraţi?
  
Există mai multe dimensiuni ale inovației care influențează masiv o companie. Cel mai frecvent vorbim despre inovație tehnologică ancorată în capabilități (de cele mai multe ori în jurul arhitecturii digitale, în cazul companiilor de servicii). Dar, în egală măsură, putem să vorbim despre inovație în organizare, procese, distribuție. Sau, la fel, de o cultură a inovării ancorată în programe de training ori parteneriate strategice pentru transformare.

Dacă nu înveți, dacă nu ești pregătit pentru discuții dificile, dacă nu există apetit de risc, dacă nu există obișnuință de autoanaliză și gândire critică, e foarte greu ca inovația să fie pusă în practică.

În BCR ne place să credem că am investit pe toate cele trei paliere:

  • am lansat laboratoarele digitale care investesc în inovare digitală în ceea ce privește procesele și serviciile digitale ale băncii. Astfel, am fost prima bancă care a oferit un pachet complet de on boarding 100%: primul credit de consum 100% online, primul card de credit 100% online, încheierea unei asigurări 100% online, dar și un process de KYC (know your customer).  Ecosistemul nostru de servicii digitale cu siguranță nu se va opri aici, face parte din transformarea continuă a băncii. De altfel, cred foarte mult în acest "Always on transformation" – nu cred că mai poți face față în ziua de astăzi altfel.
  • la nivel de distribuție și procese, ne uităm, simplu spus, la conveniență și siguranța clienților. Suntem, de asemenea, prima bancă din România care a oferit opțiunea de livrare a cardului la domiciliu, direct din aplicație, vizită programată la sucursale, birouri de consiliere virtuale. Ideea este să îmbunătățim în permanentă serviciile fix așa cum ne cer clienții (dacă își pot comanda bunuri online, de ce nu și-ar comanda și cardul de acasă). Rezultatele se văd într-o creștere semnificativă a indicilor de satisfacție.
  • nu în ultimul rând, la nivel de cultură deschisă și imersiune în ecositeme inovative, probabil cel mai frumos proiect despre care pot vorbi este BCR InnovX- acceleratorul nostru pentru startup-uri din tehnologie unde tot senior managementul băncii a participat ca jurat, mentor în demo day board. Genul acesta de interacțiuni creează obișnuința cu inovația și tehnologia, deschide ecosistemul de parteneriate, încurajează adopția inovației.

Toate, dar absolut toate acestea au la bază învățarea intenționată – dacă nu înveți, dacă nu ești pregătit pentru discuții dificile, dacă nu există apetit de risc, dacă nu există obișnuință de autoanaliză și gândire critică, e foarte greu ca acestea să fie puse în practică operațional. Iar aici leadership-ul companiei este fundamental.

Machine learning și inteligența artificială vor fi game changers pentru toate sectoarele.

Ce exemple de inovaţie sau bune practici în managementul inovaţiei ne puteți menționa?

Cel mai extraordinar pe care îl pot numi este George Labs la nivelul Erste Group – o entitate dedicată inovației care a creat și a pus în aplicare platforma George – un banking digital aflat la nivelul următor. În crearea lui George s-au implicat atât specialiști de cod cât și designeri industriali, psihologi, sociologi, statisticieni. Este clar că inovația aparține unui mediu creativ, transdisciplinar și, în viitor, va conta din ce în ce mai mult capacitatea de a crea astfel de echipe care să funcționeze ca entități inovative.

Bineînțeles, nu cred că putem face abstracție de machine learning și inteligența artificială, capabilități care la rândul lor antrenate de puterea de calcul masivă vor fi în stare să producă de unele singure inovație, transformare sau analize profunde ale deciziilor strategice. Echiparea cu astfel de sisteme va fi un game changer pentru toate sectoarele.

Ce proiecte de inovaţie dezvoltaţi în prezent? Ce urmează? Care sunt planurile de viitor?

La nivel de conținut mizăm mult pe educația financiară și de business așa cum nu a mai fost făcută în piață: Școala de Bani și Școala de Business.

Lucrăm intens la un lucru simplu: integrarea întregului ecosistem digital al clienților noștri cu platformele noastre de digital banking.

Și evident focus maxim pe big data și algoritmi predicitivi pentru o viață financiară mai sigură, mai predictibilă, mai împlinită pentru toți clienții noștri.


Cât de mult know-how şi iniţiative de inovaţie vin pe filieră internaţională şi cât de multă libertate aveţi pentru iniţiative locale?

Este simplu spus un mix. Evident că la nivel internațional și regional vizibilitatea asupra întregului ecosistem este mai mare, resursele mai abundente, conversațiile despre inovație strategice mai frecvente. Dar, sincer spus, inovația se naște acolo unde există o barieră, o problema, iar din acest punct de vedere mă bucur să spun că aici, la firul ierbii, am lansat inițiative care astăzi sunt best practice în banking la nivel regional.

 

Published in Interviuri

Cifrele stau la baza strategiei de business, sunt motorul dezvoltării de noi produse și servicii și oferă o imagine obiectivă asupra evoluției unei companii. Este motivul pentru care jurnaliștii Biz și-au propus să prezinte cifrele de business ale anului 2021 în newsletterul Show Me the Money.

„O lume întreagă se luptă pentru atenția noastră, iar cititorul îți acordă doar 3 secunde înainte să treacă mai departe la altă informație. În 2021, businessul se rezumă mai mult ca niciodată la bani și strategie, iar newsletterul nostru este gândit pentru cei care trăiesc în ritmul amețitor din ultimul an, cei care vor sa înțeleagă mecanismele din spatele afacerilor de succes”, spune Marta Ușurelu, Owner și Publisher Biz.

Show Me the Money reunește știrile care relevă realitatea economică a României, dar și a economiei globale, va scoate în evidență cifrele care indică trendurile de business și va prezenta companiile campioane în mediul actual extrem de dinamic. Echipa Biz vă va ajuta să înțelegeți prin acest newsletter planurile de dezvoltare a afacerilor, investițiile, profiturile și strategiile coerente, dar va scrie și despre reducerile de costuri sau despre eșecuri.

Fiecare newsletter va oferi informații valoroase și cifre de business puse în contextul economic actual și viitor, pentru a crea o imagine corectă a lumii afacerilor.

Prima ediție a plecat deja către abonați cu cele mai importante cifre ale momentului: https://mailchi.mp/revistabiz.ro/show-me-the-money-cele-mai-importante-stiri-ale-momentului

 

 

Published in Noutati

Violeta Niculae Director Executiv Exact Business Solutions

Deschidem seria de interviuri CEO Marketer din 2021 redând cât mai fidel o discuție consistentă avută cu Violeta Niculae, Executive Director al Exact Business Solutions, companie de marketing research și strategie. Cu 15 ani de experiență în marketing, având inclusiv experiență managerială, Violeta Niculae ocupă acum o poziție la nivel executiv și ne-am dorit să înțelegem mai bine cum au contribuit la acest parcurs pozițiile de marketing. Pentru opinii pline de inspirație despre principalele provocări de marketing la nivel operațional, influența marketingului în carieră la nivel operațional, dar și un exercițiu de imaginație la care ne-am bucura dacă ar trage cu ochiul și factorii de decizie din domeniul public vă propunem să parcurgeți interviul următor.

Care sunt top provocări de marketing la nivel operațional?

Din experiența mea de peste 15 ani, atât în Marketing Management, dar și operațional-strategic, pot spune că, indiferent de dimensiunea sau domeniul de activitate, majoritatea companiilor se luptă cu complexitatea modului în care își organizează operațiunile, în mod special cum integrează strategia de marketing în cea generală a companiei. Cele mai mari provocări apar în contextul presiunii conducerii companiilor de a face departamentele de marketing mai responsabile pentru acțiunile lor, mai ales aceea de a îmbunătăți ROI (Return on Investment). Astfel, unele companii au trecut de la simpla planificare și bugetare de marketing la o abordare mult mai formală, holistică, integrând cercetarea de piață la un nivel complex în strategia generală a companiei, odată cu implementarea unei analize mult mai aprofundate a performanței acțiunilor de marketing.  

O altă provocare majoră de marketing la nivel operațional ar fi trecerea de la bugetarea de marketing și măsurarea rezultatelor campaniilor, la activități mult mai sofisticate și mai complexe precum analiza predictivă, automatizarea campaniilor, integrarea unor noi tehnologii etc., ceea ce înseamnă că este nevoie de un set de noi competențe și funcțiuni, dar și o întârziere în "pozitivarea" ROI, ceea ce duce la o contradicție la nivel operațional.

Care au fost avantajele background-ului de marketing în promovarea la nivel executiv? Dar dezavantajele?

Atât ca Director Executiv în prezent, dar și ca Membru în board-ul de directori într-una din companiile anterioare, am avut ocazia să "măsor" influența background-ului de marketing și pot spune cu certitudine că, dacă până mai ieri, marketing managerii lucrau mai mult "individual", implementând, practic, acțiuni de marketing care răspundeau obiectivelor punctuale ale companiei (vânzări, poziționare, imagine), în ultimii ani situația s-a scimbat dramatic. Mai precis, este de așteptat ca Directorul de Marketing să sprijine CEO în elaborarea strategiilor de afaceri, dar, mai ales să-și ofere propria viziune, contribuind astfel, covărșitor la implementarea deciziilor vitale pentru companie. Funcțiunea de marketing este una strategică deja în multe companii. Astfel, abilitățile tehnice sunt doar un minim punct de plecare, tipurile de aptitudini din ce în ce mai căutate în ultima vreme pentru poziții de nivel executiv sunt comunicarea clară, empatia, colaborarea, gândirea strategică și consolidarea încrederii publicului în companie din punct de vedere social.

Prin urmare, departe de a fi un dezavantaj, background-ul de marketing a contribuit covărșitor la formarea mea profesională din punct de vedere strategic, dar și la cooptarea mea în funcții executive.

Cât de importantă este formarea continuă?

Formarea continuă este, de fapt, un proces de învățare a unor noi competențe și cunoștințe în mod continuu, fie că vorbim de cursuri formale, fie, pur și simplu, de o "învățare socială". Aceasta implică, însă, auto-inițiativa și asumarea provocărilor. Menținerea pe o piață a muncii din ce în ce mai competitivă înseamnă că formarea continuă este absolut vitală, deoarece organizațiile trebuie să fie inovatoare, adaptabile și în continuă schimbare, iar realizarea acestui obiectiv depinde în măsură covârșitoare de aptitudinile și cunoștințele angajaților, respectiv candidaților. De aceea este, în mod cert, obligatoriu să învățăm în permanență, să deprindem noi cunoștințe sau abilități pentru a fi în pas cu timpurile, a ne adapta și a ne integra.

Personal, nu am încetat niciodată să învăț, să mă formez că profesionist și să fiu în permanență la curent cu schimbările și provocările noi care apar. Astfel, în ultimii ani am absolvit un MBA intern, concentrat pe Trade Marketing Efficiency, organizat de una din companiile multinaționale în care am activat, în colaborare cu două institute de renume din Germania și Austria, am obținut certificare în Change Management, curs organizat de Prosci, leader global în domeniu, iar anul trecut am absolvit cursul de Design Thinking Fundamentals, organizat de Exact Business Solutions/Design Thinkers Academy. Și, cu siguranță, nu mă voi opri aici.

Care sunt principalele diferențe între sistemul educațional de pe plan local versus cel internațional?

Starea actuală a sistemului educațional din România se confruntă cu multe vulnerabilități, mai ales în comparație cu alte țări, printre care: ineficiență, irelevanță față de noul tip de economie și societate în care trăim, inechitate, aceasta însemnând incapacitatea de a crea șanse egale de studiu, înzestrare slabă cu resursele materiale și umane etc. Corectarea acestor aspecte ar fi un pas mare și logic în reducerea acestor decalaje, ar consolida fundamentele dezvoltării economice, cunoscut fiind faptul că educația este baza dezvoltării economice a unei țări.

Dacă România ar fi un IMM și ai fi directorul de marketing care ar fi principalele direcții strategice pe care le-ai implementa?

M-am întrebat de multe ori cum faci tu, o țară dintr-un colț al planetei, să poți arata și spune tuturor că exiști?

Este din ce în ce mai evident că multe țări adoptă și aplică strategii și tactici de marketing folosite de companii pentru a-și crește profiturile. Există și destule referințe în literatura de specialitate legate de marketingul de țară (Lewitt, Douglas & Wind etc), respectiv de ce tip de strategii ar fi mai potrivite: cele standardizate (mesaj unic pentru toate serviciile marketate către toate categoriile de target) sau cele personalizate (mesaje diferențiate pentru diferitele servicii marketate).

Cum noi, în România, am fost forțați să ardem etape, la fel am procedat și în cazul brandului de țară, concentrându-ne, în principal, pe turism. Eu aș porni de la convingerea că cel mai puternic Brand Ambassador este cel intern, deci aș începe cu începutul, mai precis cu și de la noi, locuitorii acestei țări. Aceasta deoarece, înainte de orice, ar trebui să ne asigurăm că motivația intrinsecă este una puternică și pornește de la o bază solidă. Presupunând că am respectat acest principiu, aș implica și alți stakeholderi în generarea strategiilor, chiar prin crowdsourcing, iar pașii pe care i-aș urma, în calitate de Director de Marketing al României ar fi următorii:

Obiectiv de marketing: Obținerea unui brand de țară puternic, până la finalul anului 2021, care să încurajeze și să convingă turiștii, partenerii de afaceri și investitorii să exploreze potențialul uriaș al României.

Target general: turiști, parteneri de afaceri, potențiali investitori

Direcții strategice principale:

  • Evidențierea principalelor puncte de atracție (turism, oportunități investiții, oportunități de afaceri): ex. USP- patrimoniul UNESCO
  • Focus pe brandingul de țară (comunicare unitară prin logo și promovare)
  • Crearea unui "Customer Experience" memorabil (mapare puncte principale de interes, testimoniale)
  • Parteneriate strategice (interacțiuni economice cu structuri interesate, oportunități de dezvoltare și promovare comune)

Din aceste direcții strategice ar decurge tacticile. Ar fi cu adevărat o provocare și o onoare, în același timp să contribui la desenarea și - de ce nu?- chiar implementarea acestora.

 

Published in Interviuri
Vineri, 22 Ianuarie 2021 11:43

Innovation is also about failure

Innovation is also about failure, it always comes with a cost and is not always  new, nor sensational. What does innovation mean for a company that successfully manages innovation on regularly basis, Puratos, especially in B2B? We’ve interviewed Irina Stici, Marketing Manager at Puratos Modova to find more about they ways innovation creates value for both customers and organizations alike. Puratos is  is a manufacturer and supplier of bakery ingredients for professional bakers, pâtissiers and chocolatiers around the world with a history of over 100 years and a company that takes innovation so seriously that included its commitment to it within its brand tagline: “ Reliable  partners in innovation. “. It has a network of  88 “Innovation Centers “ aiming to provide clients with the very latest equipment and inspiration to improve  their products.

Irina is currently studying Marketing Innovation within the advanced certified marketing training, Diploma in Professional Marketing.

Meta: How marketing innovation brings value for companies and their customers? Find more from Irina Stici.

What Innovation means to Puratos?

The “lifestyle” at Puratos is a process of continuous innovation dedicated to help our customers to better respond to the market changes and consumers’ needs. For a century Puratos produces and supplies innovative ingredients to bakers, pâtissiers and chocolatiers in over 100 countries.

At Puratos innovation lies at the heart of everything we do, weather it is about “inspired by nature” solutions to improve the taste, texture and shelf -life of end products or unique bakery ingredients that help our partners to create their signature breads. It is also about unique tools to research into customers’ needs, test the prototypes, analyze and translate market data into actionable insights.

The Sensobus is a fully equipped, sensory lab on wheels, that can travel across the globe and welcome 300 people per day. In fact, it is a huge, beautiful truck. In 2017 with the Sensobus we have explored Moldavian bread market and discovered local consumers expectations. We have gathered important data which were carefully analyzed and shared with our customers during a big local event.

Taste Tomorrow by Puratos is a large bakery, patisserie and chocolate consumer survey conducted in 40 countries with data gathered from over 17000 consumers about their food choices, behaviors and attitudes. The latest trends and inspiring concepts identified by Taste Tomorrow are being shared with our customers to help them further innovate and successfully grow their business.

As a local subsidiary, we, Puratos Moldova, embrace and share same passion for innovation.  As the bread and patisserie market in Republic of Moldova is quite conservative and the adoption of innovations in many cases takes place very slow, a creative and customer-centric marketing is utmost.

“Thinking globally, acting locally” lies at the base of our local marketing innovation process. To build a positive “dialogue” between local customers and Puratos’ solutions some concepts and communication are being localized.

What are Puratos’ future plans?

Puratos has a strong commitment to the people and the planet. Health and well-being solutions and responsible sourcing will continue to be the priority in Puratos’ innovation process.

To better cope with the new reality, but also to better serve our customers, in some local marketing and sales areas the digitalization will be taken at a next level.

Which are the innovative companies you admire most?

I admire our local customers who despite limited growth opportunities on the local market, continue to innovate, but also companies like Amazon, Mondelez.

It seems Amazon has a lot of crazy, bold ideas in their innovation pipeline. It is disruptive and innovate in areas where nobody expected them to.

Kindle is one of Amazon’s game changing innovation which has no serious competition. As a marketer, I appreciate that with Kindle, Amazon took readers’ experience to the next level, continuing to serve its vision. In 1995 when Amazon was launched, Jeff Bezos was promoting it as “world’s largest bookstore” and later in 2007, with the launch of e-book reader, he affirmed to the world that his dream is still alive.

As a consumer, I appreciate Kindle that it is device independent. I have several Kindle books an no Kindle device. Mondelez International is another company I consider very innovative.

 “Snackification” was on the rise before Covid-19, but the pandemic has redefined and accelerated this trend. “The Snacking Made Right” approach by Mondelēz is impressive. It is changing the snacking habits, educating people to snack right, control the portion, savor each bite, nourishing not only their body but also their soul. What I admire most is that Mondelez goes beyond the trends and explores new opportunities through their innovation hub “Snack Futures”. Its goal is to build an ecosystem of talents and to unleash innovative ideas in three areas: premium, well-being snacks and digital platforms. If one has an innovative idea relating to one of the three areas Mondelez is focusing on, then it can be easily submitted online, following few steps. I have submitted my idea. Hope Mondelez will find it interesting.

The recently launched fashion collection Krakatau x Kaspersky is very creative. The collection is a result of the pairing of two Russian companies, Kaspersky, the software security company, and Krakatau the techwear company. It is launched as a “march” for protection of private data from cybercrime. Using Artificial Intelligence, the collection can be customized by customers with a unique print, expressing their unique personality. For that, Krakatau invites the customer in a very creative and futuristic journey. From the catalogue page the customer is directed on “Express yourself” online page where the journey begins. The chatbot integrated in the page invites you to a friendly dialogue. Answering to different questions the chatbot always gives arguments how easily the private data can be stollen and how important is to protect them. Based on answers, the chatbot is measuring some indicators like software empathy, social immunity, digital extroversion rate and as a result, the customer obtains a “Digitals Self” print.

Innovation is also about failure.

But innovation is also about failure. It is a matter of doing something different, something new, the change is inevitable. In some cases, consumers may choose to resist to an innovation. Maybe it wasn’t the right moment for the change, maybe the product didn’t fulfil entirely its end users’ aspirations, or maybe the target consumers don’t want to make any change at all.

I remember, when few years ago, I was trying to launch a strange, totally different concept of sweet bread which failed from operational reasons, but also the market was not ready to adopt this innovation and it is not ready so far.

However, failure is an important part of the innovation process. It produces precious learning outcomes.

Find more on how to get certified in Marketing Innovation.

 

Published in International

Datele actualizate ale raportului Media Fact Book, realizat de agenția Initiative, estimează că piața de media din România a scăzut cu 2,7% în 2020, până la valoarea de 467 milioane de euro. În 2021, este așteptată o revenire de 4%, până la valoarea de 485 milioane de euro, susținută în mod special de investițiile media în digital și TV.

Pandemia și-a pus puternic amprenta pe bugetele media, astfel că evoluția negativă înregistrată de piața de media în anul 2020 a fost cauzată de reducerea puternică a bugetelor în lunile aprile și mai, când multe dintre branduri și-au limitat comunicarea, pe fondul incertitudinilor provocate de contextul social și sanitar. În continuare, cele mai mari investiții media au venit din partea industriei farmaceutice, însă creșterea cea mai mare în 2020 a fost înregistrată de e-commerce (+88%), care se apropie de retail și telecom, două categorii cu o lungă tradiție în comunicare.

Anul 2020 a venit cu schimbări atât la scară largă, în marele context socio-economic global, cât și la o scară mai mică, la nivelul comportamentului consumatorilor în ceea ce privește consumul de media. Astfel că, pandemia a lăsat câteva lecții pentru piața de media, în mod special fiind evidențiată legătura puternică dintre modul de viață al oamenilor și consumul de media. Pe măsură ce restricțiile de mobilitate intrau în vigoare, s-a putut observa cum TV-ul și digitalul au luat amploare, în timp ce piața de OOH a pierdut expunere. Traficul principalelor site-uri de știri, precum și audiența TV au fluctuat, fiind influențate de nivelul de tensiune și stres al consumatorilor, odată cu evoluția pandemiei”, a declarat Alexandra Olteanu, Managing Director Initiative.

Investițiile în publicitatea TV au avut un parcurs sinuos în 2020, cu o scădere de 35% a bugetelor încasate în lunile aprilie și mai, urmată de o revenire spectaculoasă în a doua jumătate a anului, atunci când mutarea unor bugete de comunicare din trimestrul al 2-lea către trimestrele 3-4 a generat o situație de sold-out fără precedent la stațiile TV. Ca urmare, acest segment media a încheiat anul la un nivel similar cu 2019, cu o valoare de 308 milioane de euro. Audiențele stațiilor TV au crescut puternic în perioada lockdown-ului din primăvara anului trecut (+16% față de aceeași perioadă a anului 2019), au coborât la nivelul anului 2019 în sezonul cald, ca apoi să revină la niveluri ridicate în toamnă și iarnă. Notabilă este creșterea spectaculoasă a vizionării TV în off-prime-time (+10% în octombrie, +12% în noiembrie) pe fondul restricțiilor de circulație impuse pentru combaterea COVID-19. Pentru 2021, Media Fact Book estimează o creștere de 2% a bugetelor din televiziune, la valoarea de 314,5 milioane de euro.  

În ciuda contextului generat de pandemie, digitalul și-a continuat creșterea și a închieiat anul trecut cu o valoare totală de 117,8 milioane de euro, cu 6,2% mai mult față de 2019. Această valoare include doar investițiile marilor companii în publicitate, excluzând actorii mai mici sau pe cei care alocă bugete exclusiv în digital. Distanțarea socială și restricțiile de circulație au influențat creșterea puternică a digitalului în 2020, a cumpărăturilor și plăților online, a livrărilor la domiciliu și a streaming-ului de conținut video, inclusiv pe televizoare. Netflix, unul dintre cele mai mari servicii de streaming plătite, a înregistrat un trafic mult mai mare comparativ cu cel mai popular site de filme gratuite, depășindu-l chiar și după ieșirea din lockdown, în vară. De asemenea, creșteri puternice s-au înregistrat și pentru traficul web asociat jocurilor video.

Pe de altă parte, piața de publicitate OOH și radio au înregistrat pierderi semnificative în 2020, ambele fiind puternic afectate de măsurile de restricție. Media Fact Book estimează o scădere de 20% în 2020, față de 2019, pentru piața de radio, ajungând la valoarea de 22,5 milioane de euro. Raportul estimează același nivel al investițiilor pentru 2021.

În ceea ce privește piața de OOH, anul 2020 a presupus o scădere de 20% în aprilie, urmată de o recuperare a investițiilor pe perioada verii și de o nouă scădere în sezonul rece, odată cu închiderea școlilor și impunerea de noi restricții de circulație. Rezultatul este o reducere de 25% a investițiilor comparativ cu 2019. Nici în acest caz nu este așteptată o revenire în 2021, nivelul investițiilor rămânând constant, în jur de 24 milioane de euro.  

La nivel global, potrivit estimărilor MAGNA, divizie specializată în cercetare și negociere a grupului IPG MediaBrands, din care face parte și Initiative, piața de media a cunoscut o scădere de 25 miliarde de dolari în 2020, reprezentând o diferență de -4,2% față de 2019, până la valoarea de 562 miliarde de dolari. Acest rezultat este puternic influențat de media tradițională, care a înregistrat o scădere de 18%. La polul opus, media digitală și-a încetinit creșterea, însă a rămas principalul motor al pieței globale de publicitate, cu o evoluție pozitivă de 8%.

Pentru 2021, MAGNA estimează o creștere de 7,6% a pieței globale de media, propulsată în continuare de digital, însă influențată și de campaniile de vaccinare în vigoare, de revenirea economică și a marilor evenimente de anul trecut, amânate pentru acest an.

Media Fact Book este singurul raport de analiză a pieţei româneşti de media şi publicitate, ghid editat anual de agenţia Initiative, începând din 1997. Studiul integral şi informaţiile actualizate poate fi vizualizate și descărcate în formă digitală la www.mediafactbook.ro.

 

Published in Noutati

BeeFast, un start-up tech de curierat super rapid, a ajuns la un maxim de 580 livrări/ zi spre finalul anului, față de 16 livrări/ zi la începutul lui 2020. 65% din cifra de afaceri a fost generată de clienții pe care BeeFast i-a convertit gratuit din offline în online, în perioada pandemiei.

BeeFast a început 2020 ca o soluție de livrări rapide B2B și B2C, dar noul context socio-economic generat de debutul pandemiei a accelerat dezvoltarea proiectului celor 4 antreprenori fondatori către oferirea unei infrastructuri digitale cu sistem integrat de plată și livrare a comenzilor pentru magazinele offline. Astfel, pe parcursul a 9 luni din 2020, BeeFast a mutat în online peste 100 de business-uri, din domenii precum HoReCa, flori, cosmetice sau îmbrăcăminte.

Tendința generală către eCommerce a dus la creștere accelerată a numărului comenzilor zilnice, care au crescut de la o medie de 16 livrări/zi în ianuarie 2020 la o medie de 211 livrări/zi la mijlocul anului, respectiv 338 livrări/zi la finalul anului. Astfel, în 2020, cei peste 1.200 de livratori înregistrați pe platforma BeeFast au onorat peste 66.500 de comenzi, care au generat afaceri de 320.000 de euro, de 3 ori mai mari față de estimările de la începutul anului.

Timpul mediu de livrare în 2020: 55 de minute

Printre factorii diferențiatori și motoarele de creștere, în afara serviciilor integrate oferite, s-au numărat ușurința utilizării aplicației – nu este necesară printarea unui AWB, ca în cazul serviciilor clasice de curierat -, dar și rapiditatea ridicării și livrării comenzii, în maxim 2 ore de la ridicare. Prin intermediul platformei digitale cu geolocalizare, curierii sunt repartizați în funcție de proximitate, în momentul în care comanda este confirmată, fără a fi necesară o acțiune suplimentară din partea celui care a plasat comanda, persoană fizică sau juridică.

Accelerarea businessului a fost o provocare pentru noi și continuă să fie, odată cu noile direcții pe care le dezvoltăm: de la găsirea livratorilor, până la menținerea promisiunii de livrare în maximum două ore de la confirmarea comenzii, acoperirea unei zone cât mai mari de preluare și livrare, conform solicitărilor și până la adaptarea opțiunilor din spatele platformei astfel încât integrarea businessurilor și experiența clienților să fie cât mai eficiente și productive, a precizat Cristian Grozea, unul dintre cei 4 fondatori și CEO BeeFast.

Cele mai dinamice zone de livrare au fost, în 2020, sectoarele 1, 2 și 3, iar cea mai aglomerată lună din punct de vedere al comenzilor a fost noiembrie, pe fondul Black Friday și apropierii de luna decembrie. Cele mai neobișnuite locații de unde s-au ridicat sau livrat produse au fost Aeroportul Otopeni, Aeroportul Băneasa, Palatul Parlamentului, Guvern.

Cele mai active businessuri sunt restaurantele, cafenelele, florăriile, dar și băcănii, magazine alimentare și de băuturi, magazine de jucării, farmacii, magazine de haine și încălțăminte. În top cele mai livrate produse la nivel de București și Ilfov se află: produsele horeca – pește, burgeri, sushi, pizza – dar și flori, cărți, bijuterii și cadouri între colegi.

Pentru 2021, BeeFast își propune să continue direcția de dezvoltare de infrastructură digitală, vizând o creștere semnificativă în segmentul clienților non-food prin implementarea în aplicație de noi facilități, dar și a clienților persoane fizice. În cazul celor din urmă, fondatorii BeeFast își propun să lanseze anul acesta o aplicație dedicată care să simplifice procesul de comandă și care să vizeze livrare ultra-rapidă. 

Orientarea către online a românilor și felul în care clienții și-au schimbat comportamentul de consum determină o creștere constantă a interesului pentru servicii integrate, eficiente, rapide. Și nu vorbim doar de București, ci și de orașele cu o dinamică similară din țară, unde avem solicitări de extindere și spre care ne vom orienta în 2021, a mai precizat Cristian Grozea. 

Astfel, pentru anul în curs BeeFast își propune să se extindă la nivel național, vizând 9 orașe, pe lângă București și Ilfov, unde activează în prezent. Acestea sunt: Iași, Constanța, Sibiu, Cluj-Napoca, Craiova, Pitești, Brașov, Timișoara, Galați.

***

Despre BeeFast

BeeFast, un start-up fondat de 4 antreprenori la finalul lui 2019, a pornit ca o soluție de livrări rapide B2B și B2C. Noul context socio-economic a determinat o linie nouă de dezvoltare a businessului, către oferirea unei infrastructuri digitale cu sistem integrat de plată și livrare a comenzilor pentru magazinele offline.

Astfel, BeeFast asigură construirea unui e-shop folosind Shopify, acesta având integrat API-ul companiei, astfel încât în 24 de ore clientul dispune de un sistem funcțional și activ de comenzi și livrare, inclusiv sistem de plată. Implementarea este asigurată gratuit de BeeFast cu condiția ca livrările în București să se realizeze prin intermediul platformei.

Printre clienții platformei de livrare rapidă BeeFast se numără Grupul City Grill, lanțul de restaurante Japanos, Berea TNR, Ohvăz, Simbio, Aria Burger, Godai, Stația RomBeer dar și magazine precum Lugu Lugu (produse de igienă și sănătate) sau Fustițe cu luminițe (îmbrăcăminte pentru copii). De asemenea, BeeFast se adresează și persoanelor fizice care aleg să trimită colete sau documente rapid, folosind platforma my.beefast.ro. Momentan, BeeFast este disponibil în București și Ilfov, însă fondatorii au în vedere extinderea la nivel național.

foto: Cristian Grozea, CEO BeeFast

Published in Noutati

Decembrie a înregistrat un nou record de creștere în numărul și valoarea comenzilor plasate pe magazinele administrate prin platforma eCommerce MerchantPro, cu 83% și respectiv cu 99% față de decembrie 2019. Contextul s-a menținut imprevizibil și a orientat tot mai mult clienții spre online pentru achiziția de cadouri, dar și alimente. Valoarea medie a comenzii la nivelul celor peste 1.500 magazine care funcționează pe platforma tip SaaS MerchantPRO s-a menținut constantă la nivelul anului 2020, fiind de 225 lei. Cea mai mare comandă înregistrată în decembrie a fost în valoare de peste 40.000 euro.

După 9 luni de pandemie, cifrele arată că românii cumpără tot mai mult și mai constant din online, fie că vorbim de produse de necesitate cum sunt cele alimentare, de îngrijire personală sau curățenie, de obiecte pentru casă ori cadouri sau chiar de investiții, cum este cazul în luna decembrie.

Potrivit datelor Merchant Pro, ultimul trimestru al anului 2020 a înregistrat noi creșteri în volumul și valoarea vânzărilor online, motoarele de creștere fiind Black Friday – cu o creștere medie de 43% față de perioada similară din 2019 - și sărbătorile de iarnă, cu creștere de 83% la numărul tranzacțiilor. Astfel, pentru cele peste 1.500 magazine active care folosesc soluția eCommerce MerchantPro, ultima lună din an a adus vânzări cu 99% mai mari față de perioada similară din 2019.

Românii au continuat să manifeste precauție în ceea ce privește cumpărăturile în offline, în special în perioada Sărbătorilor, când și-au dorit să petreacă timp cu familia, deci au decis să reducă expunerea și să evite aglomerația. Evident, contextul economic a generat și perioade de promoții și reduceri mai lungi, online-ul devenind tot mai atractiv, mai ales pe fondul atenției sporite față de cheltuieli, declară Arthur Rădulescu, CEO MerchantPro.

Ziua Z in eCommerce: luni

Cea mai mare comandă plasată în decembrie din punct de vedere valoric a fost de peste 40.000 EUR, reprezentând investiții în echipamente specializate. Din perspectiva numărului de produse, comanda cea mai diversificată a avut 301 produse alimentare.

Ziua cu cele mai multe comenzi din decembrie a fost luni, 14 decembrie 2020, când s-au plasat 13.082 comenzi, față de 2019 când aceasta a fost 9 decembrie, cu 7186 comenzi, tot o zi de luni.

Zilele de luni sunt cele mai aglomerate. Peste weekend clienții au timp să gândească achizițiile, să compare prețuri și să se informeze despre produse, iar luni plasează comanda. A fost interesant de remarcat că românii au plasat comenzile de Crăciun mai târziu în 2020 față de 2019, probabil fiind mai atenți la campaniile de reduceri și la promoții, dar și datorită creșterii flexibilității în livrare, petrecând mai mult timp acasă, adaugă Arthur Rădulescu.

Potrivit datelor Merchant Pro, cele mai active orașe din punct de vedere al dinamicii online-ului, în afară de București, sunt Constanța, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

2021: Anul consolidării prezenței în online

Pentru 2021, Merchant Pro estimează că ritmul creșterilor din online va fi în continuare ascendent, însă mai temperat. Adopția online-ului va continua mai ales în rândul retailerilor locali, care vor integra masiv online-ul în strategia de vânzări.

Cu siguranță comportamentul clienților s-a schimbat, iar trendul ascendent se va menține, însă creșterile de la nivelul acestui an nu vor fi la fel de spectaculoase. Vom vedea în continuare evoluții pozitive semnificative în rândul afacerilor care vor trece în online, precum și optimizarea celor care deja activează pe acest segment. Pentru retail, 2021 va fi un an al consolidării prezenței în online, a conchis Arthur Rădulescu.

***

Despre MerchantPro

MerchantPro este noua identitate a platformei autohtone ShopMania BIZ. Platforma MerchantPro este folosită la nivel regional, iar peste 5.000 magazine online i-au utilizat funcționalitățile în cei peste 10 ani de prezență pe piață.

MerchantPro este un proiect al companiei ShopMania Net, care se adresează antreprenorilor din ecommerce din România și Europa, prin funcționalități competitive de ecommerce, servicii profesioniste de suport și soluții personalizate, adaptate necesităților specific de dezvoltare. 

ShopMania Net a avut o cifră de afaceri de 1 milion de euro în 2019. Compania operează comparatorul de prețuri Shopmania.ro și platforma de e-commerce MerchantPro, care reprezintă 50% din business.

Published in Noutati
Joi, 21 Ianuarie 2021 09:03

An Nou cu competențe de marketing noi

Cum vă susțineți angajații să navigheze printre provocările noului an? Marketingul rămâne o provocare, dar și o soluție de a traversa această perioadă, dacă întreaga companie se concentrează pe singurul element care contează: clientul și nevoile lui. 

Cu toate că organizațiile cheltuiau peste 359 miliarde de dolari la nivel global în training, rezultatele erau și sunt încă mult sub așteptări pentru că:

Dacă provocările cele mai mari vin întotdeauna din exterior- tehnologie, competiție, clienți, soluțiile se pot găsi doar în interior. Cu concentrare pe tot ce funcționează și tot ce este perceput de clienți ca atuuri - notorietate, brand, produse exclusive, proces de vânzare sau, mai ales, post-vânzare, relații cu clienții. Cu suport neîntârziat, mai ales în această criză sanitară și economică, pe tot ce poate fi îmbunătățit: oamenii potriviți la locul potrivit, competențe noi pentru provocări noi-strategie digitală, tehnici de marketing digital, customer experience-pregătire continuă, nu doar cursuri scurte, peer-to-peer learning și, nu în ultimul rând comunicare între departamente, soft skills. 

  • Peste 70% dintre angajați nu stăpânesc competențele necesare la locul de muncă.
  • Peste 75% sunt nemulțumiți de programele de learning & development la care participă. 
  • Doar 12% dintre angajați aplică și folosesc noile competențe exersate în programele de formare la locul de muncă. 

Realitatea locală pentru care nu avem încă statistici arată și mai alarmant, iar criza sanitară și economică accentuează nevoia de altfel de training. Vestea bună însă este că tot de aici vin și soluțiile și ocaziile de a crește performanța actuală remediind aceste probleme. Schimbând, ca în viață, ceea ce putem schimba: pe noi și nu pe alții. În companii, concentrându-ne eforturile pentru a optimiza ceea ce se întâmplă în interiorul organizației: resursele, sistemele, modul în care oamenii le folosesc și se raportează la ele.

Care sunt soluțiile la Institutul de Marketing?

În primul rând, cursuri deschise și programe de certificare de tehnici de marketing digital și strategie digitală. În al doilea rând, cursuri speciale, dedicate, care aduc departamentele împreună în jurul clientului: customer first strategies. În al treilea rând, programe speciale de formare, desenate împreună cu departamentele de HR, training și Learning and Developmentcustomizate pe nevoile și specificul echipelor și specialiștilor din companie.

Curs eveniment  SOSTAC® Marketing Strategy & Tactics in a Digital World 

SOSTAC® Marketing Strategy & Tactics in a Digital World este un curs eveniment, cu un maximum de informație, instrumente, exemple și resurse, dar și interacțiune în patru sesiuni online de câte doar 3 ore fiecare, pe 20, 21, 27 și 28 mai. În plus, un suport de curs dens, dar structurat, care poate fi folosit ca instrument de planificare și acțiune imediată, în orice organizație.

Cursul se adresează în egală măsură oamenilor de marketing experimentaţi, dar care au nevoie să integreze cu rezultate în strategiilor lor şi canalele digitale, dar şi managerilor responsabili de decizii strategice, care au nevoie să-şi valorifice atuurile şi să se adapteze rapid la schimbările din mediul extern. Investiție curs: 550 Euro+ TVA

Termen limită de înscriere: 15 ianuarie. Locurile sunt limitate, pentru a asigira calitatea interacțiunii între traineri, tutori și cursanți!

Curs certificat strategie digitală

Cursul certificat de strategie digitală este alternativa pe termen lung, care asigură un program de training de 4-6 luni cu suport teoretic, dar și cu realizarea unei lucrări practice aplicate, energizat cu 3 cursuri interactive virtuale:  20, 21 și 27 martie 2021, între 11:30 și 14:30, ora României. Investiție curs: 830 lire+TVA, adică 940 Euro + TVA, cu toate taxele de certificare incluse.

În varianta combinată, participanții beneficiază de un tarif special și de două dintre cele mai bune cărți: SOSTAC® și Digital Marketing Excellence, scrisă de PR Smith împreună cu Dave Chaffey.

Programați o discuție de consiliere și ne facem timp pentru a adapta o ofertă pe nevoile specifice de training din echipele și compania dumneavoastră.

Cursuri cu aplicabiliate practică

Nu e un program teoretic, ci unul care îți pune la dispoziție o serie de tool-uri cu care poți începe să lucrezi încă de a doua zi în job-ul de marketing. Sunt abordate teme foarte largi şi relevante, de la managementul schimbării, la gândire strategică, pentru a depăşi provocările contemporane. Cursurile m-au ajutat să dezvolt planuri, strategii şi activităţi în situație de criză, incertitudine, neîncredere, care să livreze şi rezultate.”-  explică Ioana CiobotariuSenior Brand Manager CSD Flavors & Energy în cadrul PepsiCo, înscrisă la programul de Marketing Leadership certificat CIM. 

Dinamică de grup, workshop-uri practice, peer-to-peer learning

Cursurile și workshop-urile deschise aduc participanților suport valoros și imediat prin:

  • Cele mai noi ponturi și noutăți, informații structurate din cele mai valoroase și credibile surse anglo-saxone;
  • Răspunsuri și rezolvări pe loc de la trainerii noștri practicieni;
  • Exemple variate, studii de caz, soluții neașteptate din alte industrii la care nu au de obicei acces; 
  • Dinamică de grup și peer-to-peer learning.
 

Published in Noutati

Samsung Electronics Co. Ltd îşi promovează noul Samsung Galaxy S21 Ultra cu o galerie de conținut realizată exclusiv de către celebrul fotograf Rankin. În cadrul acestei experiențe, Samsung și Rankin au colaborat cu cunoscuta artistă rap și compozitoare britanică Stefflon Don. Astfel, ședința foto a reprezentat un omagiu adus femeilor reprezentative ale anilor 80 care i-au inspirat pe artiștii muzicali precum Stefflon Don, au transformat cultura și au deschis calea pentru o nouă generație de artiști vizionari.

Rankin și Stefflon Don au combinat spiritul anilor 80 și energia mediului social media din prezent pentru a regândi acele vremuri prin poze, cadre video și conținut pentru Instagram și TikTok. Culorile, stilul și estetica ședinței foto au fost transformate cu ajutorul obiectivelor camerei Samsung Galaxy S21 Ultra.

Fiind un dispozitiv care forțează limitele tehnologice ale unui smartphone, modelul Galaxy S21 Ultra le-a permis lui Rankin și Stefflon Don să exprime un nou nivel de creativitate și să-l împărtășească cu audiențele lor în social media. Acest mediu creează noi moduri de exprimare artistică, în care o întreagă generație de utilizatori de social media devine interesată de crearea de conținut, interacțiune și descoperirea unor noi experiențe de vizualizare pe smartphone-uri. Acest proiect i-a permis lui Rankin să acceseze acest trend folosind smartphone-ul Galaxy pentru a crea conținut revoluționar.

Rankin a declarat: “Procesul meu creativ își are rădăcinile în explorarea noilor tehnici și metode de a crea conținut revoluționar. Lucrând cu Stefflon Don, Samsung și Galaxy S21 Ultra, am avut oportunitatea de a-mi canaliza un nou tip de creativitate, păstrându-mi în același timp ethosul. Făceam ceea ce iubesc, pe un smartphone – să creez, să fotografiez, să editez și să produc conținut social, într-un proiect care mi-a diversificat munca mai mult decât credeam că ar fi posibil. De asemenea, mă bucur că am putut spune poveștile unor legende ale anilor 80, care și-au exprimat personalitatea și care continuă să inspire tânăra generație de azi.”

Stefflon Don a declarat: ”Artiștii anilor 80 au deschis drumul pentru muzicieni ca mine. A fost o oportunitate fantastică să lucrez cu Samsung și Rankin pentru a aduce un omagiu stilului și energiei acestor personaje.”

Folosind camera avansată a lui Galaxy S21 Ultra și funcționalitatea 8K Video Snap, Rankin a reușit să capteze imagini la rezoluție înaltă din filmări 8K, astfel că fiecare detaliu a fost capturat într-o galerie de imagini statice și clipuri video care pot fi distribuite pe canalele sociale. Noul Director’s View i-a permis lui Rankin să vadă, să schimbe, și să selecteze cele mai bune cadre pentru a imortaliza stilul anilor 80. Acesta a reușit să realizeze filmări simultane cu camera frontală și cea de pe spate, pentru a surprinde reacțiile în timp real cu Vlogger View, dar și să previzualizeze sau să schimbe unghiul, zoom-ul și deschiderea când o fotografia pe Stefflon Don, fără a pierde din detalii cu ajutorul Live Thumbnails. În plus, funcția 100x Space Zoom i-a permis să obțină cadre apropiate și clare.

Galaxy S21 Ultra este cel mai nou capitol din povestea de succes a seriei Galaxy S care e scrisă de mai bine de un deceniu. Noua serie aduce trei modele care se pliază pe stilul oricărui utilizator. Galaxy S21 și Galaxy S21+ oferă cele mai bune experiențe pentru un flagship, în timp ce Galaxy S21 Ultra oferă tenologiile supreme pentru un smartphone, pentru cei care își doresc cea mai bună experiență posibilă și vor să fie cu un pas înainte.

Stefflon Don – cu numele real Stephanie Allen, este o cunoscută artistă rap, cântăreață și compozitoare britanică. Ascensiunea ei rapidă pe scena rap-ului britanic a dus-o în top 10 în chart-urile din UK și în chart-urile Billboard.

Născută în Birmingham din părinți jamaicani, s-a mutat în Olanda la 4 ani, după car es-a întors în Anglia – Londra, la 14 ani. Și-a început cariera în muzică în 2015 alături de rapperii britanici Lethal Bizzle și Sneakbo. Originile jamaicane se regăsesc în stilul ei muzical, care are și influențe spaniole, africane și portugheze.

La scurt timp după ce a devenit cunoscută prin Sound of 2017 la BBC, a lansat single-ul de succes Hurtin Me” în colaborare cu French Montana, melodie care a ajuns în top 10 în Marea Britanie și a primit discul de platină în UK. De atunci cariera ei a urmat o pantă ascendentă având un număr uriaș de fani în SUA, America de Sud, marea Britanie și Europa. Artista a ajuns la 2,3 miliarde de streamuri pe Apple Music, 444 millioane de vizualizări pe Vevo, 1,2 milioane de abonați pe YouTube și 2.5 milioane de urmăritori pe Instagram.

 

Published in Noutati

Într-un an dificil şi provocator, Secom®, companie construită pe branduri cu misiune, motorizată de ambiţia de a fi trendsetterul şi liderul de autoritate în soluţii avansate de medicină integrativă din România a avut curajul să lanseze un brand propriu: Good Routine®

Care au fost principalele activități și eforturi în care s-a investit pentru lansarea Good Routine®? Cât a durat dezvoltarea produsului de la idee la lansare? Cum s-a desfăşurat munca de research, dezvoltare de produs, targetare și poziționare anterioară lansării? Cum a colaborat compania cu partenerii de la Brandient și Jazz? Cât a durat etapa de creare de identitate și ulterior dezvoltarea campaniei de lansare? Ne povestesc Cristina Pateșan – Business Unit Director Good Routine® şi Flavia Florescu - Innovation & Scientific Support Manager Secom®.

Cristina Pateșan – Business Unit Director: Un proces complex, cu rezultate frumoase

“Crearea portofoliului și lansarea brandului Good Routine® a fost un proces complex, provocator, dar extrem de interesant și frumos care ne-a permis să punem în practică toată expertiza și cunoștințele acumulate în cei 17 ani în care am lucrat cu cei mai buni producători la nivel internațional. Tot procesul a durat aproximativ un an și jumătate de la momentul prezentării strategiei și planului de business până la punerea pe piață a produselor și lansarea campaniei de comunicare.”- explică Cristina Pateșan.

“O provocare deosebită a venit și din schimbarea contextului general, însă cu determinare și curaj am dus la bun sfârșit planurile lansării din anul precedent, în ciuda incertitudinilor aduse de pandemie. Suntem mândri de portofoliul Good Routine® care cuprinde produse cu adevărat unice pe piață, suplimente care, alături de alte obiceiuri sănătoase, vin să completeze un stil de viață echilibrat, răspunzând misiunii Secom de a îmbunătăți viaţa oamenilor.

Flavia Florescu - Innovation & Scientific Support Manager - Un proces laborios de inovaţie de produs

“ Procesul de inovație și creare a formulelor din portofoliul Good Routine a fost laborios, dar partenerii europeni aleși – companii recunoscute pentru investițiile în zona de R&D, pentru calitatea ingredientelor patentate - au fost de un real suport.

Grija pentru calitate se reflectă în toate etapele de concepere și dezvoltare a formulelor din portofoliul brandului privat Secom, în asocierile inovatoare de ingrediente la nivel de piață (Bioflavonoidul Qurcetin alături de Vitamina C și enzima Bromelaina), selecția exclusivă la nivel de portofoliu doar a extractelor vegetale standardizate în compuși activi, în atenția pentru detalii, patente (precum UC-II® collagen tip II nedenaturat, life's®OMEGA- formă unică de încorporare pentru EPA și DHA – doi acizi grași esențiali extrași din sursă naturală - algă fermentată NON-GMO etc.), certificările unităților de producție partenere (IFS /International Featured Standard Food, cGMP, înregistrat FDA etc.) toate aceste aspecte susținând eficiența, puritatea și siguranța în administrare a produselor noastre.”

Ce înseamnă inovație la Secom®? Care sunt principalele surse de inovație de produs?

“Inovația de produs și inovația de proces sunt două concepte indisolubil legate și foarte prezente în cadrul organizației noastre. Voi insista însă asupra inovației de produs care necesită și reflectă deopotrivă o abordare integrată a procesului de inovație.

Procesul de inovație implică o bună înțelegere a activității de dezvoltare tehnică și științifică a produsului, conectarea permanentă la tendințele noi de la nivel internațional și încorporarea celor mai relevante în portofoliul de produse, totul din dorința de a oferi cele mai avansate suplimente alimentare consumatorului român. Acest lucru este posibil doar printr-o permanentă preocupare de îmbunătățire a caracteristicilor tehnico-funcționale ale unui produs, atât a celor de la nivel compozițional (ex. prin alegerea produselor cu ingrediente/formule inovatoare), dar și de la nivelul formei de prezentare (prin alegerea unor produse cu forme ușoare de administrare) și la nivelul ambalajului (printr-un packaging care comunică atractiv dar și clar, corect, complet caracteristicile produsului) etc.”- explică Flavia Florescu

Ce informații, surse și insight-uri folosiți? Cum și cu ce instrumente le validați?

“Suntem în permanență conectați la ultimele descoperiri științifice din domeniu, studiem cele mai recente studii publicate în literature de specialitate, îndeosebi cele la nivel de ingredient/compus activ, și bibliografia aferentă acestora, participăm la marile evenimente de profil de la nivel internațional (atât din Europa cât și din SUA). Analizarea și cercetarea piețelor naționale și internaționale este o preocupare constantă pentru Secom.

Validarea produselor din portofoliul Secom este realizată de echipa de Suport Științific & Inovație din Secom, alcătuită din profesioniști absolvenți ai Facultății de Farmacie, cu expertiză extinsă în domeniu. Procesul de validare este unul complex, laborios și are la bază o serie de criterii, din care menționăm două foarte de importante: relevanța din punct de vedere statistic a studiilor despre ingredientele/compușii din produsele vizate și studiile de piață desfășurate la nivel local în scopul identificării, evaluării și optimizării nevoilor și preferințelor consumatorilor români.”

Susţineţi performanţa echipelor cu training de product management şi singurul training de inovaţie de marketing certificat internaţional.

 

Published in Interviuri
Pagina 1 din 2

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.