Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Iulie 2020

Care este impactul situatiei de criza generate de pandemie asupra industriei de carte si mai ales a editurilor din tara? In ce masura pot contribui editurile la incurajarea cititorilor sa inteleaga mai bine realitatea in care traim si sa gaseasca strategii de rezistenta si transformare? Cum se poate stimula consumul de carte din Romania? Continuam seria discutiilor dedicate marketingului din acest domeniu si va invitam sa cititi un interviu cu Eliza Dumitrascu, prietena a Grupului Editorial ART de 13 ani (dedicati activitatilor de marketing si PR).

Criza din industria de carte. Predictii
In momentul de fata, industria de carte pare chiar mai instabila decat la inceputul crizei cand a existat o mutare masiva a consumului de carte in mediul online (editurile care au practicat vanzarea directa, care au mentinut un ritm decent al noilor aparitii si care au comunicat pe canalele unde s-au regasit cititorii, au fost afectate ceva mai putin). Odata cu redeschiderea librariilor, vanzarile in online au scazut simtitor, iar incasarile din offline nu au reusit sa compenseze pierderile. Deci nu s-a ajuns la un echilibru, iar curba vanzarilor este in continuare descendenta.
In lipsa strategiilor nationale, probabil ca fiecare va incerca sa gaseasca solutii individuale pentru o depasire cat mai putin traumatica a acestei crize despre care inca nu se stie cat de indelungata va fi. Cel mai probabil multe dintre edituri se vor orienta si catre alte piete de desfacere, mai multi parteneri in zona de retail, vor considera oportun sa abordeze si alte formate (e-book sau chiar audio book) si vor investi timp, energie si creativitate in programe de fidelizare a cititorilor.
Din pacate, orice predictie despre cum va arata piata de carte peste un an este, practic, imposibila. Circula zvonuri ca o revenire de 100% nu este posibila mai devreme de cinci ani in scenariul cel mai optimist.

Impactul crizei asupra activitatii si incasarilor
Industria de carte, in general, a fost foarte afectata inca de la debutul pandemiei si aici este vorba de foarte multi actori implicati, editurile si librariile sunt cei mai vizibili dintre ei, dar exista o intreaga retea a profesionistilor din industrie care se afla in momentul de fata intr-un mare impas: agentii literari, autorii, traducatorii, ilustratorii, agentiile de evenimente culturale (si, implicit, literare). Inchiderea scolilor, urmata de inchiderea librariilor si apoi de anularea tuturor evenimentelor din industrie au fost semnale sumbre pentru edituri, care s-au reflectat in scaderea drastica a vanzarilor. In cazul nostru, cam 30% in luna martie, destul de mult in luna aprilie, 40-60%, si 35% in luna mai. Estimam cam acelasi ritm pana la finalul acestui an.

In ciuda acestui lucru, planul editorial a continuat cu noi aparitii, am mentinut un ritm constant de noutati in fiecare luna si toate cartile care ar fi trebuit sa vada lumina tiparului la Bookfest au fost esalonate pe o perioada ceva mai lunga. Apoi, a fost un moment propice sa ne concentram pe prelungirile de tiraj, reeditari si completarea seriilor, adica s-a investit in titlurile care s-au dovedit bestsellers de-a lungul timpului.
La nivel managerial, s-a luat decizia lucrului de acasa in cazul departamentelor vitale pentru asigurarea unul flux operational (financiar, vanzari, marketing si comunicare, parte din redactii si departamentul tehnic) si a somajului tehnic pentru alte departamente care au fost fortate sa incetineasca putin ritmul.

Provocari
In Romania, provocarile existau si inainte de momentul martie 2020, pentru ca vorbim despre o piata vulnerabila, care acum a fost afectata suplimentar. Dar, poate ca cea mai mare provocare, mai ales acum, ar putea fi sa se abandoneze interesele individuale si sa fie gasita o voce comuna care sa revendice factorilor decidenti o parte dintre masurile enumerate mai sus.

Masuri pentru redresarea pietei de carte
Masurile propuse de Asociatia Editorilor din Romania sunt foarte bune si cu efecte directe, iar aplicarea lor imediata ar fi ca o gura de oxigen pentru edituri, care functioneaza, ca orice business, pe baza de credite. Pe termen lung, insa, este nevoie de strategii nationale de stimulare a consumului de carte in Romania prin alocarea de vouchere culturale pentru profesori, studenti si elevi, achizitii masive pentru biblioteci, cresterea numarului de puncte de vanzare/ librarii din tara, subventionarea unora dintre produsele culturale, programe de traducere sau de sustinere a autorilor romani contemporani.
Acestea ar fi doar cateva dintre solutiile care, fara dubiu, intrunesc consensul tuturor jucatorilor de pe piata.

Initiativele Grupului Editorial ART in timpul pandemiei
Trebuie spus ca am refuzat din start sa capitalizam in orice fel contextul pandemiei, nu am inclus in planul editorial lansari despre Covid-19. A fost o decizia noastra sa nu exploatam in niciun fel acest potential de vanzare. Singura extravaganta editoriala pe care ne-am permis-o a fost sa reeditam in colectia Carti cult a Editurii ART volumul Jurnal din Anul Ciumei de Daniel Defoe. Totusi, am atras atentia printr-o campanie de comunicare asupra faptului ca toate cartile noastre sunt sigilate cu responsabilitate la 159°C.

In schimb, am creat diverse campanii online prin care le-am propus cititorilor carti care sa-i ajute sa gaseasca strategii de rezistenta si de intelegere, de traversare cu bine a acestei crize. Proiectul #RefugiulPerfect al Editurii Arthur a venit cu o noua perspectiva asupra relatiei dintre cititor si carte – cartea ca aliat, cartea ca refugiu, un loc unde suntem liberi sa fim noi insine si unde ne simtim la adapost. Vreme de 67 de zile, am publicat zilnic pe blogul editurii Arthur cate un text -surpriza despre puterea cuvintelor, asa cum se arata ea intr-o carte.

In luna iunie am organizat online Festivalul Arthur in care am anuntat atat noutatile perioadei, cat si oferta comerciala, dar si o serie de evenimente virtuale: intalniri cu autorii pe paginile noastre de Social Media, recomandari de lectura din partea autorilor, traducatorilor si redactorilor Grupului Editorial ART. Festivalul a continuat in luna iulie cu Caravana Arthur – un traseu literar pentru copii prin toata tara, cu opriri la Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara sau Constanta (ca sa enumar doar cateva).

Am incercat sa aducem cititorilor cat mai mult continut original in format digital in aceasta perioada, sa le propunem noi experiente de lectura sau noi prilejuri de a descoperi portofoliul nostru. In luna iunie am lansat un proiect foarte drag noua, Arthuroteca, prin care oferim saptamanal pe canalul nostru de Youtube cele mai frumoase fragmente din cartile autorilor romani publicati la Arthur, in lectura actritei Adriana Moca.
De curand am lansat si apelul celei de-a IX-a editii a concursului de scriere creativa si ilustratie pentru copii Locuieste in poveste! organizat de Editura Arthur. Termenul limita de incriere este 15 august a.c.
Putem spune ca nu am abandonat planurile si proiectele noastre pentru anul acesta, ci doar le-am mai aranjat si ajustat putin.

Cele mai populare titluri ale editurii din aceasta perioada
Va pot spune cum au stat lucrurile pe site-urile noastre unde un mare succes l-au avut pachetele tematice, seriile complete sau volumele care completeaza anumite serii, si as da ca exemplu trilogia Metro care a mers foarte bine.
Apoi noutatile, bineinteles: Razboiul care m-a invatat sa traiesc de Kimberly Brubaker Bradley (Colectia Violet History, Editura Arthur), Scoala pentru Bine si Rau 2: O lume fara printi de Soman Chainani (Colectia Orange Fantasy, Editura Arthur) sau Oameni anxiosi de Fredrik Backman (Colectia musai, Editura ART).
In librarii, cele mai cautate au fost noutatile – Testamentele de Margaret Atwood (Colectia musai, Editura ART) si titlurile bestseller – Povestea fara sfarsit de Michael Ende si toata seria de autor Roald Dahl a Editurii Arthur.

Comportamentul publicului fata de brand
Grupul Editorial ART este format din sase edituri – Vlad si Cartea cu Genius, Arthur, Youngart, Grafic, Paladin si ART – care se adreseaza unor categorii de public foarte diferite, de aceea, poate ca intr-o familie vom regasi carti din mai multe imprinturi ale grupului si asta cred eu ca face ca brandurile noastre sa castige in popularitate.
Cel mic citeste de la Arthur, sora mai mare de la Youngart, parintii prefera ART sau Paladin. Si schema aceasta a adresabilitatii se inverseaza uneori, ceea ce este un lucru foarte bun. Cand parintii si copiii se pot bucura in egala masura de aceeasi carte, cred eu ca se formeaza un soi de atasament fata de brand, iar pentru noi lucrul acesta a contat foarte mult. Mai trebuie spus si ca publicul nostru este in proportie de 70% format din copii, iar acestia sunt, cum bine stiti, foarte empatici. Reactiile cititorilor au fost incredibil de bune, iar lucrul acesta s-a reflectat inclusiv in vanzarile directe, online.

Instrumente de marketing. Customer Expérience
Cartea este un produs atipic, greu de marketat si aproape imposibil de vandut altcuiva decat unui cititor profesionist. De aceea, instrumentele de marketing pentru clientul consumator de carte sunt destul de limitate si deseori raman in spectrul clasic.
Ceea ce ne intereseaza, insa, foarte mult la Grupul Editorial ART este dezvoltarea apetentei pentru citit in randul copiilor, de la varste foarte mici. Din aceasta nevoie a aparut, in urma cu mai bine de 10 ani, Editura Arthur care publica literatura pentru copii (cu varste intre 7 si 14 ani), din care s-a desprins fratele mai mic, Editura Vlad si Cartea cu Genius, care publica albume ilustrate pentru 0-7 ani. Mai exista colectia miniGrafic a Editurii Grafic care publica romane grafice si banda desenata pentru copii cu varste peste 8 ani. Si incercam sa-i tinem cat mai mult in lumea cartilor prin portofoliul Editurii Youngart unde publicam bestselleruri Young Adult internationale.
In cazul nostru, Customer Experience inseamna ca urmarim cum poti cresti si sa te dezvolti cu cartile Grupului Editorial ART.

Abordari si practici externe apreciate
Cel mai mult am apreciat comunicarea onesta si empatica din partea unui anumit lant de librarii. Si recunoasterea vulnerabilitatii. Acel moment in care nu eziti sa te arati clientului asa cum esti, ingrijorat si in impas. Cred ca oricine a ales sa comunice in felul acesta a avut numai de castigat.

Solutii pentru iesirea din criza
Singura solutie pe care o avem in momentul de fata este sa continuam sa publicam carti la fel de bune ca si pana acum. Sa nu facem rabat la calitate. Sa incercam sa ne comportam cat mai onorabil fata de cititorii si de colaboratorii nostri. Cred ca orice solutii extreme pe care le-am putea adopta acum (reduceri exagerate, marketing agresiv, produse slabe calitativ, concurenta neloiala etc) nu ar face decat sa destabilizeze si mai mult piata de carte si ar avea efecte negative pe termen lung.

Recomandare de carte
Un autor pe care il recomand in orice imprejurare este Primo Levi, pentru ca ne da o lectie memorabila despre etica si morala in situatii-limita.

Mesaj pentru colegi, cititori si autoritati
Nu ne putem permite sa lasam mereu pe ultimul loc sectorul cultural.
 
 
 

Published in Interviuri
Platforma DreptulLaBanking lanseaza, la data de 25 iulie 2020, primul show online din Romania de educatie financiara, “La Taclale si Parale”. Show-ul este conceput sub forma unui concurs de cunostinte generale pe teme financiare, iar gazda emisiunii este CABRAL. In primul sezon vor fi cinci emisiuni, difuzate saptamanal pe Facebook pe pagina @DreptulLaBanking si pe www.dreptullabanking.ro, sambata, de la ora 11.00, in perioada 25 iulie  - 22 august 2020.
 
La fiecare emisiune, Cabral va avea si un invitat special alaturi de care va dezbate subiecte relevante si utile din piata financiar-bancara. La fiecare emisiune se acorda un premiu, castigatorul urmand sa primeasca un voucher eMAG, in valoare de 500 lei. Participantii sunt invitati sa se inscrie in perioada campaniei pe platforma 
www.dreptullabanking.ro la concursul „La Taclale si Parale”, completand in mod corespunzator sectiunea aferenta cu datele lor de contact. In fiecare saptamana se va face o extragere electronica pentru concursul din saptamana respectiva si vor fi anuntati cate 10 participanti pe editie.
 
Cei 10 participanti vor intra in emisiune prin intermediul Zoom si vor raspunde la intrebari de educatie financiara cu ajutorul telefonului, printr-un chestionar pe platforma Kahoot! Castigatorul este identificat automat de platforma Kahoot! in functie de rapiditatea si corectitudinea raspunsurilor. La emisiuni sunt asteptati concurenti cu varsta minima de 18 ani, persoane care isi doresc sa capete notiuni de educatie financiara intr-un mod interactiv si placut.
 
Emisiunea online isi propune sa interactioneze cu cat mai multe persoane interesate si astfel, la fiecare editie, spectatorii online primesc un cod cu ajutorul caruia pot intra in joc pentru a-si masura cunostintele financiare. Regulamentul concursului este disponibil, in mod gratuit, oricarui participant pe platforma  www.dreptullabanking.ro.
 

Published in Noutati
 
Rolul Customer Experience in strategia de business este esential, considera Ana Ghetu, Project Manager, Customer Experience, Kellogg's. In aceasta perioada dificila, indiferent de schimbarile de abordare in privinta comunicarii interne, adaptate la  un mediu de lucru virtual, toate initiativele de imbunatatire a serviciilor pornesc de la feedbackul clientului. Cu o experienta vasta in Change Management, Marketing si Comunicare, Ana Ghetu a absolvit cu succes cursul de Customer Experience. Am stat de vorba despre provocarile in managementul clientilor si elementele pe care ar trebui sa le avem in vedere in orice strategie de marketing si comunicare.
 
 
PROVOCARILE MANAGEMENTULUI EXPERIENTEI CLIENTILOR IN PANDEMIE
 
Compania pentru care lucrez are ca domeniu de activitate productia de cereale si snacksuri, iar debutul pandemiei a generat cresteri in productie si vanzari.
 
Din rolul in care activez in cadrul companiei, colegii mei din Europa sunt si clientii pentru care incerc sa imbunatatesc experienta cu privire la serviciile furnizate din centrul nostru din Bucuresti.
 
Prin urmare, suntem in situatia fericita in care putem spune ca nu s-a schimbat foarte mult experienta clientilor nostri interni sau externi.


INITIATIVE DE CUSTOMER EXPERIENCE APRECIATE
 
Cred ca o reactie foarte buna pe care multe companii au manifestat-o a fost grija pentru ceilalti. Donatiile, ajutorul si sustinerea pentru cadrele medicale si pentru cei afectati de acest context a adus un vot de incredre din partea clientilor pentru anumite produse, companii, organizatii.


ABORDARI SI BUNE PRACTICI DE URMAT
 
In primul rand am observat o promovare atat in Romania cat in strainatate a respectarii restrictiilor si masurilor de siguranta chiar si din partea unor branduri care au fost foarte afectate de pandemie, ceea ce inspira incredere.
 
Adaptarea si reinventarea deasemenea a jucat un rol foarte important: marile branduri de fashion s-au axat pe homeware, si pe productia de masti de protectie, iar unii producatori de alcool au inceput sa fabrice dezinfectant.
 
Si nu in ultimul rand unele companii si-au schimbat modalitatea si costul de livrare cat si politica de retur, devenind mai flexibili. Au venit, astfel, in intampinarea clientilor diferentiindu-se si reusind sa ramana active pe piata in perioada lockdownului.
 
 
ROLUL CUSTOMER EXPERIENCE si EXPERIENTA DIGITALA
 
In cadrul echipei din care fac parte, toate initiativele de imbunatatire a serviciilor incep cu feedbackul clientului.
 
Touchpointurile clientului cu procesul/ produsul si feedbackul acestuia reprezinta cei mai buni indicatori asupra zonelor de imbunatatire.
 
Experienta clientului, Customer Journey, procesul trebuie sa fie cat se poate de simple pentru a conduce la un feedback pozitiv iar tehnologia, sistemele, digitalul pot contribui la aceasta simplificare. 

  
CUNOSTINTE SI COMPETENTE

Inca o data, am invatat ca singura constanta este schimbarea, de aceea principala competenta de care avem nevoie in marketing si nu numai este flexibilitatea pentru a putea raspunde corespunzator provocarilor.
 

ELEMENTE ESENTIALE    
 
  • Suntem intr-o continua schimbare si trebuie sa ne adaptam rapid chiar daca vorbim de domeniul medical, tehnologie sau marketing.
  • Comunicarea poate schimba totul! Feedbackul fata de o anumita experienta, ascultarea activa, dialogul, pot duce la imbunatatire.
  • Grija pentru ceilalti! Suntem diferiti, avem provocari diferite si putem face o diferenta pentru cei din jur prin produsele, strategiile si alegerile noastre.
 
 
 

 

Published in Interviuri

Samsung, Lidl si Huawei ocupa primele trei pozitii in editia Top Social Brands 2020. Ele sunt urmate in Top 10 de Coca-Cola, KFC, Vodafone, Banca Transilvania, Telekom, Kaufland si Orange.

Brandurile aflate pe primele locuri ale clasamentului sunt cele care au reusit sa comunice coerent si eficient pe toate canalele care conteaza in randul audientelor lor, insa strategia a fost diferita la fiecare dintre ele.

Samsung a creat prin autenticitate si abordari originale experiente unice pentru comunitatea de utilizatori ai produselor companiei. A construit o platforma de colaborare si content creation cu un grup de influenceri cu valori si pasiuni comune cu ale brandului.

Lidl are una dintre cele mai active pagini de brand din Romania pe Facebook, cu peste 2,1 milioane de fani, unde continutul este produs in proportie de 50% in-house. Si-a crescut puternic in ultimul an comunitatile de pe Instagram si YouTube.

Huawei mobilizeaza influenceri relevanti de lifestyle, tehnologie si fotografie pentru a crea un mix social media atractiv care ofera noi experiente de brand consumatorilor.

"Analizam de 12 ani evolutia brandurilor in social media din Romania si reusim, an de an, sa le evidentiem pe cele care reusesc sa obtina cele mai bune rezultate. Editia de anul acesta confirma inca o data ca perseverenta, creativitatea, inovatia si strategiile pe termen lung sunt cea mai buna masura a performantei", spune Marta Usurelu, Owner, revista Biz.

Rezultatele studiului au fost anuntate ieri in cadrul conferintei Top Social Brands. Topul, aflat la a douasprezecea editie, reuneste 50 de branduri care integreaza cele mai de impact strategii si cele mai eficiente canale de comunicare ale momentului.

Mai multe detalii despre clasamentul celor 50 de branduri pot fi accesate aici: https://www.revistabiz.ro/top-social-brands-2020/. Studiul poate fi citit integral si in Revista Biz.

Inregistrarea conferintei poate fi urmarita online pe pagina de Facebook Biz: https://www.facebook.com/RevistaBiz/videos/297667628029608/

Published in Noutati
Joi, 02 Iulie 2020 00:00

PENNY Market devine PENNY.

PENNY anunta imbunatatirea experientei de cumparare odata cu schimbarea identitatii vizuale si a conceptului de comunicare. Astfel, PENNY Market devine PENNY., iar noul slogan al brand-ului este „Economisim bani, nu dragoste.” Noul concept de comunicare aduce cu sine o promisiune atractiva pentru clienti: la PENNY poti economisi bani fara sa faci rabat la calitatea si prospetimea produselor pe care le achizitionezi si, cu atat mai putin, la experientele placute alaturi de cei dragi.

PENNY ofera, in continuare, preturi corecte si produse proaspete de calitate, iar la toate acestea adauga un plus de modernitate. Accentul in magazin este pus pe design-ul nou si primitor, iar sesiunea de cumparaturi pentru clienti este imbunatatita datorita zonei extinse pentru produse proaspete, marci proprii pe gustul romanilor, dar si datorita semnalizarii mai vizibile a promotiilor si a categoriilor principale de alimente. In plus, noul PENNY. ofera  solutii simple, adaptate stilului de viata alert, precum produsele ready to eat, dar si cele semipreparate, refrigerate sau congelate.

O alta componenta importanta a noii identitati este grija pentru mediu si comunitatile unde compania este prezenta. Multe dintre noile magazine PENNY. dispun de functionalitati care le fac prietenoase cu mediul, precum frigiderele cu usi pentru reducerea consumului de energie sau sistemele de iluminare pe baza de LED in interior si panourile fotovoltaice sau acoperisurile verzi in exterior.

Discounterul optimizeaza constant formatul magazinelor si se adapteaza noilor comportamente de consum pentru a oferi o experienta de cumparaturi cat mai placuta pentru clienti.

„Economisim bani, nu dragoste inseamna pentru clientii PENNY posibilitatea de a face cumparaturi inteligente fara a renunta la bucuriile vietii - la generozitate, la produsele de calitate si la prospetimea acestora sau la momentele placute petrecute cu cei dragi.

Daniel Gross, Director General PENNY. | REWE Romania:

“Rebranding-ul in PENNY. participa la consolidarea strategiei de dezvoltare si reprezinta o dovada a angajamentului nostru pentru Romania. Suntem aici din 2005 si, de atunci, am invatat sa ne adaptam, dar si sa ne pastram amprenta locala. In continuare, ne vom concentra pe satisfactia angajatilor si a clientilor nostri si vom investi in calitatea produselor cu focus pe marci proprii produse local, dar si in solutii de digitalizare si automatizare. De asemenea, ne propunem sa extindem in mod sustenabil reteaua de magazine PENNY. si sa ajungem la un numar de 600 de unitati pana in 2029.”

Prezenta in Romania de peste 15 ani, reteaua PENNY a inceput procesul de modernizare inca de anul trecut, iar pana in prezent exista 26 de magazine in format PENNY. Acest design modern va fi aplicat fiecarui nou magazin deschis incepand de anul acesta, astfel ca, pana in 2022, toate magazinele PENNY din tara vor fi adaptate noului concept. Pentru anul 2020 sunt planificate 75 de remodelari PENNY., dar si intre 20 si 25 de magazine noi.

Conceptul nou de comunicare va beneficia de o campanie integrata de lansare care va include componente TV, radio, OOH, online, PR si Social Media. Spoturile pot fi vizionate pe canalul de YouTube al PENNY Romania, precum si pe website-ul www.penny.ro

Published in Noutati

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.