Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Elena Dobre

Elena Dobre

In februarie 2013, Elena​ Dobre a revenit in Romania pentru a se alatura agentiei Conversion Marketing, unde a gestionat unele dintre cele mai mari bugete de marketing online din Romania, pentru clienti precum eMag, Flanco, Autovit, OLX, Oriflame.

In prezent, Elena lucreaza independent in consultanta de marketing online si promovare PPC. In calitate de trainer certificat Google, Elena participa la evenimente de promovare a marketingului online in facultatile din Bucuresti, Timisoara si Brasov.

Uneori volumul de munca ridicat, diversitatea responsabilitatilor sau pur si simplu absenta atentiei pentru prezenta digitala face ca multe branduri sa nu se bucure de rezultatele bune in mediul online. Din experienta noastra am inteles ca un om nu le poate face pe toate si ca multi dintre voi nu aveti buget pentru a creste echipa cu specialisti in marketing digital. Iata cateva lucruri pe care le puteti realiza rapid pentru a verifica calitatea prezentei voastre digitale si a o raporta mai departe agentiilor sau furnizorilor specializati care va pot ajuta.
 
1. Modul de indexare pe principalele cautari
Cu o simpla cautare pe Google poti vedea pe ce pozitie este plasat site-ul tau in rezultatele de cautare. Ideal este sa fie pe prima pagina sau sa aiba o evolutie pozitiva catre primele pozitii. Dupa aceasta prima etapa iti recomadam sa verifici toate cautarile conexe pentru a vedea daca la termeni de cautare mai coplecsi aveti in continuare o vizibiltate buna. De exemplu pentru producatorul de tractoare romanesti IRUM, vedem pe prima pagina o multime de linkuri catre site-ul lor dar ne intereseaza ce se intampla pentru cautari mai complexe, sugerate de Google, pe baza comportamentelor utilizatorilor.
 
 
Facand cautari pe termenii sugerati poti descoperi ca pe unele cautari nu te afisezi cu rezultate organice sau ca desi tu esti pe prima pozitie organica, apar multe linkuri sponsorizate care te duc in partea a doua a ecranului. Pentru cautari mai documentate si mai multe cifre legate de pozitia ta in cautari si de prezenta competitiei, poti folosi SEO Monitor care iti furnizeaza date mult mai usor de analizat.
 
 
2. Cum se realizeaza o comanda de pe mobil
Multi dintre noi suntem asa de obisnuiti cu propriul site incat ni se pare ca este cel mai bun, cel mai frumos, cel mai usor de folosit si cu toate asta nu intelegem de ce nu converteste traficul vizitator in clienti. O testare simpla, care te pune in pozitia unui potential client, este cea in care stergi istoricul de navigare al telefonului (sau folosesti telefonul cuiva care nu cunoaste brandul) si incerci sa plasezi o comanda pe propriul site. Ideal ar fi sa comanzi un produs pe care tu nu il folosesti. De exemplu daca nu ai un copil, sa incerci sa cumperi de pe un site de mobila un nou birou ergonomic. Am testat cu mobexpert.ro si observ ca prima pagina ma agreseaza cu mesaje care se suprapun:conditiile GDPR si abonarea la newsletter. Desi nu am facut niciun pas in site care sa demonstreze afinitatea mea fata de brand, dorinta de a cumpara ceva si cu toate ca nu stiu inca daca au categoria de mobilier pentru copii, brandul imi cere sa il primesc in inboxul meu.
 
 
Navigand in categoria de birouri observ cate clicuri sunt necesare, cat de rapid sau lent se incarca paginile, daca filtrele sunt usor de aplicat sau, din contra, ingreuneaza decizia si traseul prin site. Pot experimenta cat de usor sau greu ii este unui parinte sa cumpere de la mine, daca intelege tot ceea ce i se cere sau daca ar trebui sa il ajut cu mai multe date. Pot construi un plan de optimizare pe baza unei testari simple sau pot apela la instrumente dedicate pentru astfel de analize si rapoarte precum hotjar.com.
 
3. Interesul publicului pentru brandul meu sau al competitorilor
 
Pot afla foarte rapid care a fost evolutia interesului pentru brandul pe care il reprezint. Astfel pot valida efectele promovarii sau impactul pe care anumite actiuni il au in comportamentul de cautare. Pot monitoriza foarte usor ce s-a intamplat cu brandurile concurentilor si care sunt momentele in care exista mai mult interes pentru acestea. Cu acelasi instrument, trends.google.com, pot vedea care sunt perioadele de maxim interes pentru anumite produse si pot decide asupra regiunilor in care vreau ca brandul meu sa fie mai vizibil. In exemplul de mai jos observ un interese diferit exprimat in zilele lucratoare versus weekend, ceea ce imi spune ca publicul meu va fi mai receptiv la mesajele pe care le plasez in online daca le programez in intervalul luni-vineri. 
 
 
Avand aceste cateva instrumente si teste la indemana, puteti verifica oricand prezenta digitala a companiei in care lucrati si puteti da feedback valoros furnizorilor de servicii de promovare online. Pentru mai multe sfaturi, solutii, instrumente si tipuri de analize necesare oamenilor de marketing care vor sa reuseasca in digital, va asteptam la cursurile de Marketing prin Google si la workshopul de Analytics care vor avea loc in luna aprilie 2019.
 
 
 

Din aceasta saptamana,  Google Data Studio a devenit accesibil si in Romania. Platforma de raportare avansata, dezvoltata in principal pentru clientii de publicitate  a fost testata timp de noua luni pe piata americana si acum noul copil Google este acum al  tuturor, dar inca in versiune beta.

Ce promite acest nou instrument gratuit? Foarte multe pentru cei care investeau timp in rapoarte customizate. Beneficiem de o afisare mai usor de inteles a statisticilor, interpretare rapida a datelor printr-un singur ecran si posibilitatea de distributie facila a rapoartelor.

Beneficiem de o interpretare rapida a datelor printr-un singur ecran si posibilitatea de distributie facila a rapoartelor cu noul Google Data Studio

Deoarece am avut ocazia sa folosim acest instrument inainte de distributia lui publica, am remarcat urmatoarele avantaje:

  1. Posibilitatea de a importa date in acelasi raport din mai multe surse. Mai jos un exemplu de importare a datelor din Search Console, pe care ati putea sa le afisati in acelasi raport cu informatiile din campaniile de indexare platita. De asemenea, aveti posibilitatea de a i importa un fisier extern, campanii AdWords sau documente Google Sheets.
  1. Rapoartele sunt dinamice si afiseaza datele in timp real. Un avantaj concret pentru campaniile pay per click (PPC): exista „ o fereastra de conversie” ( conversion window), mai usor de gestionat si evidentiat in rapoartele din urma, fara sa fie nevoie de actualizari. Daca,  spre exemplu, avem o fereastra de conversie de 90 de zil pentru un website, nu este nevoie sa ne intoarcem in raportul din decembrie sa introducem conversiile din martie, atribuite click-urilor din decembrie.
  2. Posibilitatea de a calcula campuri – o functie ce devenise recent disponibilia si in AdWords dar exclusiv la nivel de campanie sau Adgroup. Acum este foarte usor de realizat si la nivel de cuvant cheie.

 

O limitare pe care am  simtit-o inca de la inceput a fost numarul maxim de coloane intr-un tabel, care in prezent este de 10, aceasta fiind a consecinta a faptului ca produsul este inca in faza beta. Mai puteti remarca si ca este nevoie de rapoate separate atunci cand doriti sa distribuiti datele cu alti colegi. Nu puteti distribui pagina 1 cu datele pay per click (PPC)  exclusiv cu persoana A si pagina 3 cu statisticile organice cu persoana B, raportul este comun.

Mai multe despre capabilitatile Data Studio, importanta raportarii precum si alegerea corecta a indicatorilor pentru business-ul in care lucrati, veti descoperi la workshop-urile Institutului de Marketing dedicate Advanced Analytics, disponibile in luna iunie.

Pentru ca online-ul este un domeniu dinamic, Google ne surprinde in fiecare luna cu ceva nou. Dupa ce in aprilie au aparut primele teste de anunturi extinse, luna aceasta anunta modicari si in SERP, cu titluri lungi si descrieri elaborate. 

Specialistii in marketing online au inceput sa simta apropierea celei mai importante perioade pentru vanzari – Black Friday – si fac alegeri de slogane de campanie, tipuri de promotii, canale de promovare, materiale necesare, noi implementari in site. Ca de obicei, vom avea parte de un Black Friday la puterea a doua: o prima campanie programata pe 20 noiembrie, iar cealalta pe 27 noiembrie (data oficiala din US si tari mai putin “inventive” decat Romania). In plus de aceste doua date, vor exista, ca si in trecut, promotii care se vor prelungi peste weekend, ca sa acopere astfel nevoile tuturor celor vor sa isi umple cosul de cumparaturi virtual cu tot felul de produse al caror pret va fi principalul factor de decizie.

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.