Înainte de a se alătura echipei marketingfocus.ro, Sidica a acumulat experiență ȋn domenii precum digital marketing, social media marketing, customer experience, Web 2.0 și managementul proiectelor.
Este pasionată de inovație, tehnologie și impactul acesteia asupra consumatorilor.
Absolventă a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, Sidica studiază ȋn prezent la Institutul de Marketing și Oxford College of Marketing.
Am primit o intrebare, nu de mult, ce suna cam asa: "Ce fel de actiuni de marketing digital B2B as putea sa implementez si cum stiu ca au fost de succes?"
Cu sinceritate, raspunsul nu a fost unul usor de formulat, insa a inceput in felul urmator: subiectul este foarte vast si actiunile de marketing difera de la companie la companie. Pentru ca fiecare are strategia ei, piata ei, publicul ei tinta, cu care comunica diferit. Spre exemplu: o companie IT va comunica diferit fata de o companie ce vinde vapoare. Apoi, totul incepe cu obiectivul de business – cresterea cifrei de afaceri.
Actiunile de marketing digital B2B trebuie sa aduca trafic pe site/ lead-uri, care, convertite in contracte noi, genereaza cifra de afaceri (generate traffic => conversion => revenue).
Vestea buna este ca, atunci cand vine vorba de monitorizarea actiunilor de marketing digital si evaluarea performantelor, solutiile sunt aceleasi; tehnologia a avansat atat de mult, incat avem informatii relevante, in timp real, ce ne pot ajuta sa adaptam „din mers” actiunile realizate. Ceea ce este important insa, este sa urmarim acei indicatori care ne ajuta, cu adevarat, sa atingem obiectivul.
Spre exemplu, daca indicatori precum numarul de vizualizari Youtube sau numarul de like-uri pe Facebook nu pot fi monetizati, atunci e bine sa ii urmarim, insa nu sunt cei mai importanti.
Ca sa monitorizam performantele actiunilor de marketing digital, va propun sa ne raportam la cele 3 aspecte mentionate mai sus: lead-uri, conversie, cifra de afaceri.
Site-ul companiei (site-urile in functie de caz): ne asiguram ca acesta este usor de accesat, ca informatiile sunt bine structurate si clare, ca modul in care potentialii clienti ne pot contacta sau se pot abona la newsletter este la indemana. Ne asiguram, de asemenea, ca acesta este constant alimentat cu continut de calitate, ce raspunde intrebarilor sau nevoilor clientilor existenti sau viitori.
Cum anume masuram performanta acestuia? Ne folosim de indicatori (KPI – Key Performance Indicators) precum traficul generat, sursele de trafic, numarul de vizitatori unici, CTR (Click-Through-Rate), rata de conversie (cati din vizitatori se aboneaza la newsletter sau ne lasa coordonatele pentru a fi contactati), bounce rate etc. Acest ultim indicator este foarte important pentru ca ne trage un semnal de alarma in legatura cu calitatea continutului de pe site, dar si a bazei de date (daca acesta are o valoare in crestere, inseamna ca acele contacte nu sunt interesate de continutul distribuit si atunci, cu siguranta, rata de conversie va fi afectata).
Campaniile: realizam regulat campanii pentru a aduce cat mai mult trafic pe site si automat, lead-uri.
Cum anume monitorizam evolutia in timp a acestor indicatori? O putem face manual, consolidand informatiile intr-un fisier excel, insa dezavantajul acestei practici este ca ia mult timp si multi dintre indicatori pot lipsi. Cea de-a doua varianta, la care ne-am oprit si noi, a fost implementarea unui software specializat. Optiuni sunt suficiente, precum Marketo, de exemplu, insa alegerea noastra a fost Hubspot. O licenta costa in jur de 10000 Euro/ an si ne ajuta nu numai sa avem o vedere de ansamblu asupra performantelor site-ului, campaniilor realizate si a bazei de date, dar sa gestionam si retelele sociale (in cazul nostru, Linkedin, Twitter si Youtube).
Interesanta este si toata documentatia de Inbound Marketing pusa la dispozitie gratuit de catre aceasta companie.
Pentru a verifica acuratetea datelor, confruntam in permanenta informatiile pe care le avem din Hubspot cu cele ce provin de pe diferitele platforme (retelele sociale ofera multe informatii) sau Google Analytics pentru traficul de pe site.
Un alt subiect pe care il monitorizam, crucial pentru a castiga lead-uri si, mai mult, pentru a le converti, este reputatia companiei in mediul online (ce se spune despre companie in mediul online, despre concurenta, cat de des, care este sentimentul asociat, evolutia comunitatilor online). Pentru a realiza acest lucru folosim un software specializat pentru Social Listening, Digimind. Pretul unei licente variaza in functie de mai multi factori precum: numarul de concurenti monitorizati, numarul de mentiuni, sursele monitorizate. Exista si aplicatii ce te ajuta sa faci acest lucru gratuit, insa nu vor fi niciodata atat de performante precum Digimind. Castigam cu ajutorul acestui software nu numai o privire de ansamblu, calitativa, asupra a tot ceea ce se intampla in mediul online, ci si mult timp (sentimentul se atribuie automat, la fel si clasificarea mentiunilor, iar toata informatia este structurata cu ajutorul unor grafice ce se actualizeaza in timp real).
Desi poate parea o sarcina ce tine mai mult de departamentul financiar, monitorizarea performantelor sau costurilor este o sarcina importanta a responsabililor de marketing. Cifrele pot speria, insa odata implementat sistemul de raportare, acesta nu poate aduce decat beneficii, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt.
ICEEfest, cel mai mare eveniment organizat in Romania pe teme de Internet, marketing si inovatie a luat sfarsit. La o saptamana dupa ce am trait doua zile incredibile, pot sa pun cap la cap ce am vazut si sa analizez experienta in calitate de „consumator” al evenimentului.
Nu am putut participa la toate conferintele pentru ca fizic era imposibil, insa, din fericire, organizatorii s-au gandit si la acest aspect (pe langa cele pe care le voi mentiona mai jos) si vom avea acces la ele pe platforma ICEE Academy.
Subiectul central al evenimentului - asa cum l-am perceput eu in functie de conferintele la care am participat) - a fost inovatia in customer experience si din acest punct de vedere insusi ICEEfest poate fi prezentat ca un studiu de caz din care toti am avea de invatat.
Ce mi-a placut cel mai mult din acest punct de vedere este ca evenimentul s-a incadrat in trei dintre tendintele despre care cei 137 de speakeri sau invitati au vorbit: digitalul ca element central al experientei consumatorului in 2016, continut de calitate si o comunitate de specialisti in marketing ce s-a construit in jurul evenimentului.
Intreaga organizare a evenimentului s-a bazat pe diferite avantaje pe care le ofera mediul online:
Poti vedea cum echipa de organizatori reuseste sa amelioreze constant experienta consumatorilor, sa anticipeze comportamentul acestora si sa raspunda la asteptari din ce in ce mai inalte
Acestea sunt principalele lucruri pe care le-am apreciat la editia 2016 ICEEfest, in afara conferintelor. Au fost si scurte momente in care nu a mers sunetul sau lucruri care lasa loc de mai bine, insa frumusetea in a participa la un eveniment an de an este ca poti vedea cum echipa de organizatori reuseste sa amelioreze constant experienta consumatorilor, sa anticipeze comportamentul acestora si sa raspunda la asteptari din ce in ce mai inalte.
Studiu de caz: criza Volkswagen
V-am pregatit o lista cu 5 aplicatii gratuite care va vor ajuta sa monitorizati reputatia online a brandului vostru. Si pentru ca nimic nu este mai relevant decat un exemplu concret, le-am folosit (mai putin IFTTT) pentru a afla cum evolueaza criza momentului: scandalul emisiilor Volkswagen.
Aceasta aplicatie Google va trimite alerte pe mail cand compania e mentionata in mediul online. Este suficient sa introduceti parametrii de cautare, cat de des sa se trimita alertele si o adresa de mail. Aplicatia este foarte usor de utilizat, insa necesita un cont Google pentru a putea fi folosita.
Am deschis, in urma cu cateva zile, capitolul dedicat reputatiei online a brandurilor si am promis ca vom reveni cu cateva raspunsuri ce vor putea ajuta la implementarea unei strategii eficiente de monitorizare.
Dezvoltarea mediului online, a tehnologiei si a aplicatiilor a schimbat fundamental comportamentul consumatorilor si in acelasi timp strategia de marketing a brandurilor. Azi vorbim din ce in ce mai des despre digital marketing sau e-marketing si daca ne raportam la numarul de persoane prezente pe social media, in postura de marketer nu putem ignora oportunitatile oferite de aceste noi canale de comunicare (mai ales ca ajungem la acea categorie de clienti la care nu putem ajunge prin canalele traditionale).