Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Iunie 2024

Ultima ediție a podcastului “Marketing Talks” este dedicată marketingului intern, cu un studiu de caz din retail. Este vorba de Pepco, un brand cunoscut, un brand iubit, lansat cu succes în ultimii ani și în permanentă creștere și de Ana Răduț, CHR Business partner.

Pepco este o companie multinațională, prezentă în 18 țări, cu 30.000 de angajați, pentru care marketing-ul intern este la fel de important ca și cel extern. Cum și-a construit Pepco cultura organizațională, cum și-a redefinit valorile într-un program numit “Pepcooltura”? Cum se reflectă valorile în comportamente zilnice în tot ce înseamnă relațiile cu colegii și cu clieții? Cum și-a construit și cum își susține brandul de angajator? Cum își motivează și păstrează angajații?

Ce importanţă are marketingul intern la Pepco?

Este cumva despre a recunoaște valoarea fiecărui om.

Specialitatea mea este marketingul inten şi comunicarea internă. Pepco este o companie multinațională. Suntem prezenţi în 18 țări și avem peste 30.000 de angajați şi, în momentul de față, putem spune că marketing-ul intern este la fel de important ca și cel extern. Fiecare dintre noi suntem ambasadori ai brandului și mă bucur mult când am manageri care vin în training-uri la mine - în training-urile de management lider și îi întreb: “de ce vii la Pepco? de ce vii în fiecare zi să lucrezi la Pepco?” și ei îmi spun “Ana, pentru că îmi place.”. Este greu, dar îmi place la nebunie acest marketing intern. Este cumva despre a recunoaște valoarea fiecărui om.

Comunicarea internă înseamnă momentul când valorile companiei sunt răspândite și comunicate, iar oamenii creează această cultură pur și simplu prin ceea ce fac zilnic.

Ana, totul pare roz, ca în filmul cu Barbie. Adică știm că până la urmă frumusețea vine din interior. Dacă nu faci lucrurile în interior bine, se vede în exterior, clientul o simte, dar e o perioadă în care pentru departamentele de HR este dificil. Este greu să găsești oameni, să-i păstrezi și să-i pregătești. Cum reușiți voi să ajungeți la aceste comportamente? De la recrutare, inducție, onboarding, training. Alegeți oamenii care au o anumită motivație, o anumită atitudine, cum faceți?

Da, lucrurile se datorează modalității de leadership și în momentul în care angajăm oameni la Pepco, ne uităm dacă au valorile noastre.

Care sunt valorile Pepco? Noi căutăm exemple şi eu vă dau exemplu la cursurile de marketing des, pentru că e o poziționare atât de clară: “Mai mult cu mai puțin. Zilnic”, în spatele căreia e o strategie și un lanț valoric în care compania voastră reușește să livreze produse de calitate, cu design impecabil, dar la prețuri foarte accesibile, materiale bune pe care oamenii le apreciază. Cum e cu valorile? Că toate lucrurile astea par așa, scrise pe pereţi.

Am început un proiect intern imens, se numește “Pepcooltura”

Să îți povestesc. În anul 2022-2023 ne-am extins foarte mult. Deja eram peste 23-25.000 de angajați și era nevoie de o repoziționare a culturii organizaționale, iar atunci am început un proiect intern imens, se numește “Pepcooltura”. Interesant este că acest proiect a fost făcut de către oameni. S-a început prin focus-group-uri. Din cei 23.000 de oameni au participat mii de oameni şi au pus pe masă comportamentele lor zilnice, iar din aceste comportamente, cum ar fi valoarea “respect”, “ne îndrăgim clientul”. “Suntem aici pentru a ne îndrăgi clientul”, este  una din cele mai importante valori. Bineînțeles, dezvoltare, învățământ continuu, spirit de echipă și încă două valoari noi care a reieșit din aceste focus grupuri: simplitatea și eficiența. Facem lucrurile repede și bine, căutăm cele mai simple soluțiile ca să le punem în practică. Aceste valori nu au fost scoase de un CEO, visate peste noapte, ci au fost sintetizate de către oameni.

Ce este cultura, de fapt? Ne gândim și la cultura unui popor. Este totalitatea comportamentelor, a tradițiilor, a obiceiurilor, a modalității de a face lucruri, de a vedea lumea și de a vedea viața.

Cultura vine din valori comune. Până la urmă, fiind din valori cuantificabile, rolul tău ca om care se ocupă de marketing intern este să traducă lucrurile astea în comportamente, zilnic, cum spune sloganul vostru. Cum faceți asta?

A fost un proiect mare. După ce s-au stabilit în aceste focus grupuri valorile și un set de comportamente pentru fiecare valoare, timp de un an, în fiecare lună, am făcut o acțiune.

Au fost selectați 45 de influenceri interni care să reprezinte această valoare la nivel de grupă. Eu sunt unul dintre ei și sunt foarte bucuroasă, este proiectul meu de suflet pentru că am implicat fiecare om din companie. Deci s-a ajuns ca fiecare casier să colaboreze în jocuri, în workshop-uri pentru a crea propria grilă de valori și propria grilă de comportamente din propria echipă.

Cum funcționează proiectul  în România? Câți angajați aveți aici?

Sunt omul care aduce cartea

În momentul de față avem 3200 de angajați, din care peste 95% sunt femei și mă bucur foarte mult pentru asta. Iar eu sunt promotorul. De opt ani de când erau câteva magazine în România și nu știa nimeni despre asta. Sunt omul care aduce cartea, să zicem.

Împreună cu colegii de la global creăm o strategie de învățare, identificăm nevoile în fiecare an și, periodic, îi întrebăm pe oameni prin survey-uri,“ce nevoi de învățare aveți?”.

Cam care sunt nevoile, și cum s-au schimbat ele?

Nevoile de învățare, în primul rând, sunt cele de leadership din partea managerilor. De exemplu, managerul de magazin îmi zice: “am nevoie să învăț metode să-mi motivez oamenii” pe care îi găsim greu, foarte mulți nu mai vor să muncească, dar fiecare manager are un set de instrumente și are o experiență în a face plăcut locul de muncă. Şi oamenii, în momentul de față nu mai vin la muncă doar pentru bani, ci vor ca valorile lor personale și modalitatea lor de a se raporta la viață să fie în aliniere cu ceea ce se întâmplă la muncă. Asta este, de fapt, în momentul în care valorile personale se aliniază cu valorile pe care le găsești la locul de muncă, este locul potrivit pentru tine, te poți dezvolta și te poți implica. Vei fi un om dedicat doar pentru că vii de plăcere şi poţi să te dezvolți.

Am văzut că suportul pe care îl oferă companiile este tot mai divers, de la consiliere psihologică la suport juridic, cum e la voi?

Avem programul “Contează pe noi”, oferit non-stop tuturor angajaților și familiilor lor, program de consiliere psihologică, juridică și financiară. Deci, dacă lucrez la Pepco și am niște probleme juridice legale, pot suna la orice oră din zi și din noapte și sunt contactată imediat de un psiholog, de un avocat, de un consilier financiar și lucrez împreună cu el pentru a-mi rezolva problema personală, pentru că noi gândim așa: nu putem să lăsăm la ușă problemele personale și să venim la serviciu altă persoană. Nu există așa ceva. Și atunci cu cât o persoană este mai fericită cu toată viața ei, cu atât este mai productivă și oferă mai mult celorlalți

Ana, să mai rămânem la programul “Pepcooltura” ca să ne descrii tu exact cum funcționează și ce alte programe mai aveți.

Programul Pepcooltura” a pornit în 2023 și s-a întins pe cinci luni. Fiecare lună a avut ca vedetă o valoare și fiecare angajat a avut posibilitatea să creeze ceva frumos pentru acea valoare.

Avem niște filmulețe din magazinele noastre în care întregi echipe au creat niște reel-uri, niște filmulețe extrem de grăitoare pentru fiecare valoare în parte. Și influencer-ii au ținut workshop-uri, am ținut peste 255 de workshop-uri, toți cei 45 de influenceri cu absolut toate magazinele. În România, în momentul de față sunt 452-456 de magazine. Am ținut workshop-uri cu echipe întregi care la rândul lor s-au dus în echipele lor și au ținut acest workshop. Am făcut un fel de “Train the Trainers” și am făcut puzzle-uri de comportamente din echipa noastră pentru anumite valori. Apoi, pentru că fiecare persoană a putut să trimită gânduri și idei. De exemplu, uite cum ne comportăm noi aici conform valorii ”Ne îndrăgim clientul” sau “Respect” sau “Dezvoltare”. Am primit atât de multe încât noi, influencer-ii, am decis să creăm un “Appreciation Book” foarte frumos. L-am făcut ca o carte în care am adunat toate mesajele de apreciere. A fost un program de apreciere care a funcționat pe bază de carduri. Vorbeam de marketing intern. Deci, avem o mulţime de printuri, de ustensile, de instrumente, de obiecte promoționale interne, iar fiecare echipă a primit un set de astfel de carduri, carduri de apreciere și fiecare coleg poate să lase unui alt coleg un card de mulțumire, de apreciere. M-am bucurat enorm când am primit atât de multe și prin poștă, de la magazine și de la colegii mei. Este extraordinar când primești pe birou astfel de carduri. Și din alte țări. Între noi, multiculturalismul nu este ceva care să ne diferențieze, ci este ceva care să ne adune, pentru că fiecare vine cu bagajul lui de creativitate și cu bagajul lui de idei.

Iar acum, anul acesta, Pepcooltura”, după ce oamenii au început să trăiască după valori, acum avem un concurs care se numește Pepcooltura Masters” şi anul trecut am avut peste 250 de nominalizări. Sunt colegi care și-au nominalizat alți colegi pentru valori și pentru comportamente conform valorilor și care au fost într-o competiție. Au fost votați tot de către colegi și la sfârșit au fost nominalizaţi. Au fost aleși cinci maeștri Pepcooltura” la nivel global, pe care îi puteți vedea pe pagina de Linkedin a Pepco. Sunt staruri și bineînțeles, Pepco i-a răsplătit nu doar cu această titulatură, ci și cu un curs de dezvoltare pe care l-au dorit ei.

Ana, ca să finalizăm discuția despre acest program cum măsurați succesul în retenție, în motivație? Ce indicatori aveți?

Cu feedback-urile pe care le primim după fiecare training de dezvoltare, oamenii completează un survey în care dau feedback: “am înțeles mai bine ce înseamnă acum asta”, “voi aplica acest lucru”.

Cum atrageţi oameni în acest program? Majoritatea companiilor se confruntă cu blocaje. Voi cum depășiți barierele?

Este vorba tot de leadership și puterea exemplului. Bineînțeles că oamenii tăi din echipa n-o să facă, n-o să învețe, dacă nu te văd pe tine ca lider că faci asta.

Ok, deci voi vă concentrați pe manageri și, probabil, resursele pe care le alocați de duc tot în acea direcție. Ce alte activități și ce fel de training-uri mai faci în experiența ta la Pepco sau în alte companii pentru a susține companiile cu această componentă de customer care, pentru că sunt atâtea lucruri: nevoia de-i învăța ce să facă, cum să facă, practic, dar şi de a comunica strategia, direcția sau de a schimba comportamente. Ce funcționează și ce nu din experiența ta?

De exemplu, pentru parcursul de dezvoltare a unui store manager la Pepco am făcut opt pași

Încă o dată spun că în momentul de față funcționează simplitatea. Cu cât mai simplu, cu atât este mai uşor de integrat în comportament. În pastile de învățare am folosit foarte mult acele imagini, infografice, în care explicam un singur concept, de exemplu cum stabilim un obiectiv “SMART”? Le-am făcut doar în infografic, nu am făcut o procedură de 40 de pagini, ci am condenst într-o imagine cu șase pași mari.

De exemplu, pentru parcursul de dezvoltare a unui store manager la Pepco am făcut opt pași. Într-o singură imagine este cuprinsă toată informația care s-ar afla într-o procedură de câteva zeci de pagini. Deci, simplitate.

Aș reveni și la simplitatea voastră în PECO. Cum cum sprijiniți oamenii să ajungă la simplitate? Pentru că totul e din ce în ce mai complex.

Împreună cu echipa de manageri găsim în fiecare zi soluții mai simple. Lucrăm împreună pentru a face proces şi redesign de proces. Facem brainstorming să vedem cum putem face lucrurile mai simplu, mai ușor, în mai puțini pași. Este foarte important ca marfa care vine să fie ușor de scos și pus la raft, ca oamenii noștri să o aranjeze repede, să fie pusă deja pe culori, pe colecții și astfel este mult mai ușor să fie pusă pe raft sau pe gondolele de haine ș.a.m.d. Deci lucrăm împreună, nu poate să vină doar un singur om cu o idee și toată lumea să o implementeze. Aici, se aplică spiritul de echipă, o altă valoare a noastră care funcționează.

Facem cursuri e-learning și apoi cursanții vin în workshop-uri cu mine și facem rol-play, facem foarte mult studii de caz. Managerii înțeleg și apoi le dau un set de materiale cu care să se ducă să facă training la echipele lor. Da, bineînțeles susținuți de e-learning, managerii regionali care fac vizite în magazine susțin acest proiect și merg acolo, vorbesc cu oamenii și întreabă cum a fost cursul, ce ai învățat de acolo și cum pui în practică. ”Hai să văd, stau lângă tine să văd cum servești clienții”. Ce se întâmplă dacă vine un client și este supărat, ce faci, deci cumva se verifică ce au învățat. Avem încredere în managerii noștri, nu trebuie să stau eu să verific, avem încredere în ceea ce îi învățăm pe ei și ceea ce e bine să folosim în și relație cu clientul.

Câteva sfaturi de final pentru oricine conduce departamente de HR sau de training în industrii similare, mai ales retail și servicii, ce i-ai sfătui?

Provocările sunt mari, să aibă grijă de oameni, să găsim întrebările potrivite, să găsim modalitatea de a fi răbdători în a-i asculta, a le identifica nevoile și a le oferi exact ce au ei nevoie, pentru că fiecare om trebuie luat individual. Să adune aceste nevoi și apoi compania să găsească soluții customizate pentru fiecare categorie de nevoi. 

Ana, rămânem cu ideea asta că dacă pentru noi, în marketing, cel mai important este clientul, pentru voi, în HR cel mai important este angajatul. Noi să ne ascultăm clienții, voi să ascultați angajații. 

Urmăriţi podcastul integral "Marketing Talks".

Published in Interviuri

Peste 10.000 de panouri publicitare din 19 dintre cele mai mari orașe din România beneficiază de noi rezultate de audiență pentru perioada martie 2023 – februarie 2024. BRAT (Biroul Român de Audit Transmedia) a anunțat lansarea noilor rezultate ale Studiului de Audiență Outdoor (SAO). Studiul arată cu exactitate audiența a peste 10.000 de panouri publicitare, atât statice, cât și digitale, din 19 dintre cele mai mari orașe din România, printr-o metodologie complexă.

Audiența panourilor este în creștere față de anul precedent, ca urmare a faptului că obiceiurile de călătorie ale românilor au revenit la nivelul înregistrat înainte de pandemie, cu 96% din populația României expusă săptămânal la panotaj și o durată de timp petrecută în exteriorul clădirilor de peste 4 ore, în medie, pe zi.

„SAO a devenit o constantă a industriei de media și publicitate din România, atingând în prezent un nivel optim de acoperire: peste 75% din panourile publicitare din România își evaluează rezultatele de audiență în SAO, care acoperă toate orașele cu peste 100.000 de locuitori din țară. SAO 2024 include, în comparație cu SAO 2023, date de audiență pentru panourile din 7 noi orașe: Arad, Baia Mare, Brăila, Buzău, Galați, Suceava și Târgu Mureș, și introduce posibilitatea evaluării audienței panourilor digitale pe intervale orare, oferind astfel o granularitate adecvată pentru analiza și tranzacționarea publicității pe aceste panouri.” a declarat Arina Ureche, Director General al Biroului Român de Audit Transmedia (BRAT).

Rezultatele studiului sunt reprezentative pentru 3,9 milioane de persoane cu vârste între 14 și 74 de ani, in 19 dintre cele mai mari orașe ale României.

SAO include un amplu studiu de mobilitate, realizat pe un eșantion de 20.926 de persoane, care are la bază analiza și modelarea a peste 100.000 de călătorii pentru studierea obiceiurilor de călătorie ale românilor, precum și ajustarea volumelor de trafic auto conform traficului observat satelitar, la nivelul fiecărui oraș din studiu.

Datele arată că 96% dintre români călătoresc săptămânal, un procent similar cu valorile din 2018-2019. Peste 72% din populație a realizat zilnic călătorii în 2023, procentul fiind cu 2% mai mare față de cel din 2022.

Timpul petrecut de oameni în afara clădirilor înregistrează o creștere semnificativă, în medie cu 30 de minute mai mult față de 2022. Pentru prima dată după pandemie, timpul petrecut în exteriorul clădirilor atinge și chiar depășește ușor valorile din anii 2018-2019.

O analiză detaliată, independentă, a vizibilității fiecărui panou este realizată în cadrul studiului, făcând posibilă evaluarea audienței fiecărui panou, pe baza rezultatelor de mobilitate și a datelor de trafic observate din satelit.

Panourile OOH incluse în studiu au o audiență totală de peste 73% din populația rezidentă în orașele măsurate pe parcursul unei săptămâni, cu vârfuri de acoperire în Brăila (94,2%), Arad (89,3%) și Târgu Mureș (87,8%).

Companiile ale caror panouri sunt măsurate în prezent in cadrul SAO sunt: City Media SRL, Cocor SA, Communications Media SRL, Defi Romania SRL, Euromedia Group SA, Fairway Media SRL, Getica OOH SRL, Media Advertising SRL, New Age Advertising Agency SRL, Universal Solution SRL și Way Media SRL, compania City Media alaturandu-se cel mai recent sistemului standardizat de masurare.

Rezultatele studiului oferă date de audiență pentru fiecare panou, static sau digital, accesibile printr-un software specializat de analiză și planificare media, care permite evaluarea și optimizarea planurilor media OOH folosind indicatori specifici precum reach, impacturi/GRP și frecvența expunerii.

 

Published in Comunicate

Anul acesta, 37% dintre români plănuiesc să plece în vacanță peste hotare, iar cea mai populară destinație aleasă este Grecia. În timpul celei mai lungi vacanțe în străinătate, 1 din 3 români intenționează să cheltuiască între 201 – 600 de euro de persoană, iar peste 83% dintre români spun că vor plăti cu cardul, telefonul sau ceasul inteligent la destinație. De asemenea, aproximativ 3 din 10 români (28%) vor alege plățile mobile în vacanță, potrivit rezultatelor studiului Visa „Intenții de călătorie și plată 2024”, realizat pe șapte piețe din Europa Centrală și de Est (ECE), inclusiv România.

Conform celui mai recent studiu Visa, consumatorii din ECE apreciază din ce în ce mai mult plățile digitale şi înclină tot mai mult către folosirea acestor metode de plată atunci când îşi petrec vacanţa în străinătate: pentru 4 din 5 turişti cardul, telefonul mobil și ceasul inteligent sunt printre cele mai populare alegeri. Această tendință se observă și în cazul românilor care călătoresc, peste 83% plănuind să plătească digital în timpul vacanței lor în afara țării, această preferință fiind întâlnită și la unguri și polonezi (84%, respectiv 80%).

Consumatorii se așteaptă în prezent la o experiență de plată extrem de personalizată, intuitivă și fără fricțiune, care să le permită să-și gestioneze finanțele într-un mod cât mai potrivit nevoilor lor, fie că își cumpără o cafea, își rezervă o vacanță sau solicită un împrumut. Astfel, Visa inovează constant pentru a oferi metode și canale de plată mai bune și accesibile tuturor, asigurând plăţi la fel de rapide, confortabile şi sigure în  străinătate ca şi acasă. Călătorii din toate țările ECE chestionate care folosesc cardul în străinătate apreciază avantajele utilizării metodelor de plată digitale, în special confortul (61%), rapiditatea (55%) și lipsa  riscului de a pierde numerar (54%).

Studiul arată că plățile mobile sunt preferate atât de către tineri cât şi de cei maturi: unul din trei turişti (34%) cu vârsta între 35 și 44 de ani intenționează să plătească cu telefonul sau ceasul inteligent.

„Tehnologia transformă radical lumea în care trăim și acest lucru se reflectă și în nevoile și comportamentul consumatorilor. Metodele de plată sigure, intuitive și confortabile trebuie să țină pasul cu aceste noi cerințe. Studiul Visa arată că ne folosim telefoanele și ceasurile inteligente în fiecare zi pentru a face plăți uşor şi rapid chiar și peste granițe, fără a fi constrânși de locul în care ne aflăm. Portofelele digitale, care sunt foarte populare în rândul tinerilor călători din ECE (18-25 de ani), sunt protejate de sistemele și tehnologiile de securitate ale rețelei globale Visa. Datele cardului sunt înlocuite cu un cod unic prin tehnologia de tokenizare, ceea ce asigură un nivel suplimentar de  siguranță tranzacțiilor. Astfel, plățile sunt protejate indiferent de locul în care se află în vacanță consumatorul”, spune Elena Ungureanu, Country Manager Visa în România.

Trei din patru (75%) călători din ECE decid înainte să plece în vacanță ce metodă de plată vor folosi în străinătate. Atunci când călătoresc într-o țară cu altă monedă, 53% dintre respondenții din regiune plănuiesc să folosească același card ca acasă, iar jumătate (49%) dintre români intenţionează să procedeze la fel. În același timp, studiul arată că dintre cele 7 piețe, ungurii și românii sunt cei mai inclinati să folosească un card diferit peste hotare, iar aproape trei din patru călători români (72%) optează pentru un card asociat unui cont multivalutar.

„Studiul Visa arată că românii preferă să plătească cu cardul sau smartphone-ul în special la restaurante, magazine alimentare și muzee. Plătind digital cu Visa, aceștia pot fi siguri că sunt protejați împotriva fraudei, pierderii și furtului cardului lor, indiferent de locație, deoarece au siguranța că își pot primi banii înapoi dacă ceva nu merge bine atunci când fac o plată”, adaugă Elena Ungureanu.

Atunci când vine vorba de rezervarea cazării sau a serviciilor de transport, aproximativ 20% dintre români spun că în ultimele 12 luni, cel puțin o dată, le-a fost rambursată suma pe card de către un furnizor străin, în cazul unor anulări, întârzieri sau dacă nu au beneficiat de serviciul achiziționat. Aceste rezultate indică schimbarea modului în care banii circulă în prezent, ca urmare a revoluției digitale ce determină diversificarea surselor de transfer disponibile pentru consumatori.  

Apetitul pentru vacanțe rămâne deschis

În 2024, peste o treime dintre români (37%) urmează să se bucure de vacanțe în străinătate, destinația preferată fiind Europa. Respondenții își doresc să viziteze în special Grecia, Italia și Bulgaria. În afara Europei, cei mai mulţi plănuiesc să plece în Turcia, Egipt și Statele Unite. În medie, românii vor petrece 8 zile în vacanță peste hotare, în principal pentru relaxare (59%), vizitarea obiectivelor turistice (58%) și revederea familiei sau a prietenilor (21%).

Spre deosebire de 2023, numărul turiștilor români care ar renunţa la vacanţă din cauza inflației și creșterii costurilor de trai a scăzut semnificativ (-13%). Mai mult, peste jumătate dintre români declară că vor face chiar două sau trei vacanțe în afara țării, majoritatea în timpul sezonului, motivul principal fiind perioada potrivită pentru luarea concediului. Pe de altă parte, pentru croați și români ofertele mai bune la cazare sunt un criteriu mai important de selecție atunci când aleg să călătorească în afara sezonului turistic decât pentru respondenții din alte țări.

Peste jumătate dintre vacanțele planificate(57%) de români anul acesta vor fi organizate pe cont propriu, acesta fiind, de altfel, cel mai popular tip de vacanță în toate țările din ECE. Atunci când vine vorba de organizarea unei călătorii, plăţile online sunt cele mai la îndemână – cercetările Visa indică faptul că pentru acest tip de vacanță, românii vor achiziționa digital servicii precum cazare (72%) sau transport (51%), pe care cei mai mulți dintre ei le vor plăti cu cardul.

Atunci când nu călătoresc pe cont propriu, românii și bulgarii sunt atrași cu preponderență de ofertele speciale la pachetele de vacanță. Mai exact, anul acesta 34% dintre vacanțele planificate de români vor fi pachete turistice, 38% dintre ele fiind cumpărate online de pe site-urile agențiilor de turism, 25% prin intermediul platformelor de tip agregator și 37% la sediul agenţiilor.

Studiul Visa arată că mai ales tinerele generații, care sunt profund conectate la mediul  online, preferă să-și rezerve vacanțele pe internet (97%) și să folosească plățile digitale (91%).

Preferințe pentru cumpărături

Românii intenționează să cheltuiască în medie aproximativ 780 de euro de persoană pentru cea mai lungă călătorie planificată în străinătate. Aproximativ 35% dintre ei alocă un buget între 201 – 600 euro de persoană și doar 6% nu calculează exact cât vor cheltui în vacanță. Odată ajunși la destinație, românii tind să aloce banii în principal pentru mâncare și băuturi, suveniruri și divertisment. Cu Visa, turiştii pot plăti în milioane de locuri din întreaga lume, în peste 180 de valute.

Totodată, 28% dintre turiștii români sunt dispuşi să plătească mai mult pentru soluții „verzi” atunci când călătoresc, iar aproape o cincime (18%) declară că ar fi mai înclinați să aleagă opţiuni  ecologice în timpul vacanţei dacă acest lucru i-ar ajuta să economisească bani.

SFATURI VISA PENTRU CĂLĂTORIILE ÎN AFARA ȚĂRII

Plățile în străinătate

Atunci când plătesc cu cardul Visa sau retrag numerar de la un ATM din străinătate, călătorii pot alege să plătească în moneda locală sau moneda ţării de origine. Selectarea monedei locale poate însemna o rată de schimb mai avantajoasă.

Rate de schimb avantajoase

Plata cu cardul Visa în străinătate poate fi mult mai avantajoasă față de schimbul valutar în numerar.

Cumpărături fără griji

Plata cu cardul Visa în străinătate oferă linişte şi siguranţă, întrucât plățile domestice și internaționale sunt protejate printr-o multitudine de metode în cadrul rețelei Visa.

Siguranță

Plățile cu Visa în străinătate sunt protejate prin aceleaşi sisteme anti-fraudă bazate pe tehnologie avansată ca şi plățile în țară. Astfel, achizițiile sunt sigure, indiferent de locul în care plătești.

Simplitate

Folosirea în mod simplu și confortabil a metodelor de plată Visa permite turiștilor să călătorească fără griji în plus.

Rețea de acceptare vastă

Visa face ca plata să fie ușoară și confortabilă în întreaga lume, la peste 130 de milioane de comercianţi din peste 200 de țări și teritorii, oriunde este afișat simbolul Visa.

Toate datele folosite în comunicatul de presă sunt extrase din studiul Intenții de călătorie și plată în ECE 2024, în cazul în care nu sunt indicate alte surse. Studiul acoperă Bulgaria, Croația, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia și Ungaria și a fost realizat de compania de cercetare de piață GfK Polonia / NIQ în luna aprilie, 2024, pe eșanțioane naționale reprezentative de 1.000 de respondenți cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani.

Comparativ cu rezultatele studiului Intenții de călătorie și plată în ECE 2023, care a acoperit Bulgaria, Croația, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Studiul a fost realizat de compania de cercetare de piață Kantar în luna martie, 2023, pe eșanțioane naționale reprezentative de 1.000 de respondenți cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani.

 

Published in Comunicate

Vodafone Romania lanseaza Cartela GoodGaming, un produs creat pentru comunitatea de gameri din Romania si o premiera pentru piata locala de telecom. Cartela include beneficii din universul jocurilor preferate; pasionatii de gaming se pot bucura de power-ups in League of Legends, la pachet cu internet, minute si SMS-uri nationale nelimitate.

Beneficiile cartelei sunt valabile 30 de zile, iar costul este de 6 euro credit/luna in primele 3 luni, apoi, dupa aceasta perioada, oferta poate fi reactivata pentru 8 euro credit/luna.

Mai multe detalii sunt disponibile aici sau pe www.vodafone.com/gaming.

 

Published in Comunicate

Ai o singură șansă, profită de ea!

Într-o piață competitivă, într-o industrie deja aglomerată și deloc iubită, campania de lansare a Salt Bank a ridicat ștacheta lansărilor de brand și produs printr-o campanie spectaculoasă, care a reușit rapid să atragă atenția, să facă diferența și să genereze nu doar emoție și simpatie, dar și rezultate peste așteptări.

Cine sunt oamenii și agențiile din spatele acestor campanii? Care a fost brieful și care sunt până acum rezultatele? Cum s-a ajuns la actualul naming și la execuțiile din TV, outdoor și digital? Aflați mai multe din podcastul „Marketing Talks„ cu Viorel Ruse, Director of Marketing & Communication la Salt Bank.

Îl am alături de mine pe Viorel Ruse, director de marketing și comunicare la Salt Bank și vorbim despre ceea ce se va numi, cu siguranță, lansarea și campania de marketing a anului 2024. Înainte să începem să vorbim despre bancă, lansare sau campanie și să intrăm în culisele acesteia vom aborda o mulțime de curiozități pe care le avem. Viorel, vreau să ne spui despre tine, pentru că și asta este o curiozitate şi anume cine sunt oamenii de la Salt Bank? Cine este în spate? Iar eu știu că tu ți-ai dorit să intri în marketing de când ai început să lucrezi.

Bănuiam că o să-mi pui întrebarea asta. Da, mi-am dorit, pentru că am văzut în familie ce înseamnă să faci marketing. Mi-au plăcut reclamele de mic și atunci mi-am dorit să ajung să facă marketing. Am început destul de târziu să fac marketing, fiind nevoie să mă angajez în alt domeniu încă din facultate.

Ce înseamnă că ai văzut în familie?

Aveam niște rude care erau plecate în străinătate și făceau marketing, mi-a fost mai ușor să înțeleg ce presupune acest domeniu și mi-a plăcut. Am fost în vizită la ei și am văzut exact ce înseamnă zona asta de comunicare și marketing în general. Am început cariera în zona de marketing și apoi am preluat partea de comunicare.

Cum ai început? Ne interesează și traseul tău profesional. Eu știu despre tine că ai lucrat foarte mult în banking la ING, dar și la First Bank.

Da, am lucrat în ING aproape 20 de ani, pe mai multe roluri, dar majoritatea în echipa de marketing. Am început în zona de BTL, am făcut evenimente în care a venit mâncarea în ultima secundă, am învățat o mulține de lucruri interesante. Ce este interesant la zona de BTL, este că niciodată invitatul n-o să știe cu adevărat ce a lipsit din eveniment.

Atunci, mergem pe acest fir cronologic. Tu ai primit o provocare de la compania în care lucrezi acum: lansăm o bancă, o altfel de bancă. Care a fost mandatul tău și cum te-ai achitat de el?

Cred că a fost un pas normal. Am început să lucrez în zona de digital la ING, după care am trecut la First Bank, unde am avut “digital with a human touch”, iar acum este “full digital”. Dar nu este doar o aplicație, pentru că banca este, de fapt, telefonul. Asta înseamnă neobank: o bancă fără sucursale, 100% digitală.

Inovație de paradigmă

Deci, să ne întoarcem la provocarea de business: lansăm o altfel de bancă și acest termen de neobank pe care voi ați reușit să ni-l puneți pe creier - să faceți niște GRP-uri în creier, cum scrie Florin Dumitrescu- ”obiectiv atins”. Nu era și nu este primul neo bank. Deci, ai primit o provocare. Ce ai găsit când ai ajuns la Sall Bank? Din câte știu eu ai ajuns prin august, anul trecut. Adică pare că de la sosirea ta la ce am văzut noi live, a fost un timp destul de scurt pentru tot ce ne imaginăm noi că a fost în spate: campanie, pregătire, naming chiar, că nu cred că l-ai găsit ales. Cum s-a construit strategia și campania.

Ca să fim corecți, din discuțiile pe care le-am avut cu Robert Anghel care este vicepreședintele pe zona de business, atunci am aflat de denumirea de “Salt”, deci, dacă mă uit în urmă, ăsta este primul lucru pe care l-am găsit: numele de “Salt”.

 

Cum s-a ajuns la acest nume?

Noi suntem “salt” pe românește, nu sare pe englezește.

Au fost mai multe propuneri din partea agenției și decizia a fost exact aceasta. Cred că e un cuvânt care transmite un progres rapid. Cred că e o alegere foarte bună. Am avut de lucru legat de “salt”, pentru că este și “salt”, în engleză, care înseamnă sare. Noi suntem “salt” pe românește, nu sare pe englezește și am făcut gălăgie în zona asta. Oamenii ne pot spune oricum, important este să încerce acest brand. Ne dorim să ajungem pe lista lor de cumpărături, pentru că sunt foarte multe bănci în piață care într-adevăr poate n-au o gamă de produse perfectă, dar au niște lucruri care atrag consumatorii și e o competiție destul de mare în zona asta.

Chiar aici aș vrea să ne întoarcem, ca să pornim școlărește, ca la cursuri, strategic, înainte să ne aruncăm în tactici. Erau și sunt foarte multe bănci mai performante sau mai puțin și voi ați văzut loc. Unde v-ați poziționat voi față de băncile tradiționale? Ce oportunități ați văzut aici și în zona ta de marketing, care a fost brieful către agenții și cum ați construit campania? Unde ați văzut loc?

În primul rând, sunt două zone mari sau erau două zone până să apară Salt Bank. Aveam băncile tradiționale, care au un istoric în spate cu aplicații bancare care funcționează full digital sau mai puțin full digital. Trebuie să treci prin branch, să faci tot felul de operațiuni și mai existau fintecurile, iar noi cu toții știm că piața bancară este una dintre cele mai reglementate piețe de industriile existente. Fiintecurile neintrând neapărat în această zonă, au avut mai multă libertate. Noi suntem o bancă de la început.

Deci, ați găsit această zonă de mijloc care să ia cel mai bun din toate, de exemplu din zona tradițională: încredere și reglementare.

Faptul că banii sunt în siguranță, fiind într-o bancă, cred că ăsta este lucrul cel mai important pentru consumator.

Da, oferim toate beneficiile pe care ți le dă o bancă. Avem și cel mai puternic grup financiar în spate și ne-a ajutat foarte mult. Apropo de zona de încredere, nu am marjat pe acest lucru niciodată. Cred că cel mai important lucru este siguranța banilor pe care am oferit-o de la început. Faptul că banii sunt în siguranță, fiind într-o bancă, cred că ăsta este lucrul foarte important pentru consumator. Până la urma urmei, chiar dacă tranzacționezi cu un fintech, nu cred că-ți lași banii acolo. Niciunul dintre noi nu cred că are curajul, pentru că muncim prea mult ca să riscăm atât de tare.

Deci, ca în marketing, în business, te uiți unde este nevoia, unde poate să fie frustrarea, tensiunea. Cum se spune, caută o problemă și atunci cu siguranță vii cu un produs foarte bun. Deci, problemele, oportunitățile, cum vrem să le vedem, erau în această zonă de siguranță, combinată cu altfel de banking ancorat la tot ce înseamnă noutate, acest neobank care vine de la băncile din străinătate, dar și ideea de românesc, de valoare pe care o aducem în țara noastră.

Sunt foarte multe lucruri pe care am putea să le enumerăm, nu le-am spus încă pe toate. Am considerat că în momentul ăsta, faptul că spunem că suntem un neobank contează foarte mult pentru piață. Oamenii trebuie să cunoască ce înseamnă neobank, să poată să facă diferența între o bancă tradițională și un un fintech.

Al doilea lucru, faptul că suntem românesc și suntem primul neobank făcut 100% în România, pe puterile și pe banii noștri, să spunem așa, pe banii românilor, ajută foarte tare în în zona de comunicare și cred că e un pas important.

Succesul, nu e final, dar nici eșecul nu e fatal.

Chiar am fost de curând la o conferință la Amsterdam cu Gabriela Nistor, CEO-ul nostru, am avut o prezentare și oamenii de acolo au fost foarte impresionați de rezultatele în urma lansării. A fost foarte interesant pentru că erau oameni din cinci continente acolo. Eu n-am mai fost la astfel de conferințe și au participat oameni din țări care nu mă gândeam vreodată că o să se întâmple să dorească să afle așa de multe amănunte despre un neobank românesc. Te mândrești când te duci acolo și spui că ești o bancă 100% românească, chiar e un moment de mândrie. Cred că știi cum e: succesul, nu e final, dar nici eșecul nu e fatal. Și atunci trebuie să ai curajul să continui și asta cred că am făcut. Noi am avut curaj, am considerat că avem un singur moment în care putem să facem perfornață, acela când lansăm și de aici tot acel lanț de mesaje și comunicări în piață.

Am văzut niște cifre pe care voi le-ați pus în piață. Poți să ne spui și despre asta și cât din acest obiectiv ați îndeplinit până acum?

Cifrele cred că au mai fost transmise de către Gabriela Nistor. În principiu, așteptările noastre erau foarte interesante pentru primele trei luni și am ajuns ca în 10 zile să avem 100.000 de clienți. După ce am avut o perioadă de preînrolare a clienților, ne-am dorit ca o parte dintre ei să ajungă să beneficieze de acest program de fondatori mai repede sunt cei early adopter.

Am început cu această zonă de preinrolment, unde obiectivul nostru era undeva pe la 20 000, în tot ceea ce înseamnă perioada de preînrolare. Nu aveam o perioada anume stabilită, ne-am dus undeva către trei săptămâni. Am preînrolat vreo 83.000 de persoane, aceștia își doreau să fie fondatori Salt Bank și să participe la acest program de marketing. După care, pe 27 martie am avut pre-acces pentru cei care erau prenrolați, adică au putut deveni clienți Salt Bank.


Pe 4 aprilie am avut lansarea oficială, o lansare cu tot ceea ce înseamnă parteneri, oameni din piață, chiar o parte din cei care au fost preînrolați au fost invitați la acest eveniment și a ieșit foarte bine. Cel mai interesant lucru a fost că pe toată perioada evenimentului de două ore am avut undeva la 5000 de oameni care și-au deschis cont atunci. Sunt bănci care atrag acest număr de clienți într-o lună. Nu știu exact cifrele pe care le fac celelalte bănci, dar e o perfornanță neașteptată. Am început campania în 5 aprilie și, de ziua mea, aveam deja 100.000 de clienți. Cred că ăsta a fost cel mai frumos cadou și nu e neapărat că e o realizare a mea, este o realizare a unei echipe foarte mici. Suntem 200 de persoane în toată banca, iar în echipa de marketing suntem puțini. La momentul lansării, aveam colegi care veniseră de două-trei săptămâni, deci n-au fost foarte mulți implicați. Am avut și atunci o echipă mică, dar inimoasă. Trebuie să le mulțumesc colegilor mei pentru că i-am ținut uneori și până noaptea târziu, pentru că timpul a fost foarte scurt și n-aveam altă variantă.

Până acum, succesul vostru se bazează pe această lansare, care chiar v-a ieșit, a făcut diferența și a convins, lucru tot mai dificil într-o piață foarte aglomerată, unde zgomotul este mare și în care voi ați adus o noutate totală, prin nume, prin abordare, prin felul în care ați comunicat campania.

Mi-ai rămas dator cu segmentarea, care sunt segmentele pe care tu le dorești? Ai găsit deja numele de “Salt”, deși au fost niște căutări acolo și, probabil, dacă îmi descrii segmentele se explică și de ce ați ajuns la decizia asta.

Eu am văzut ultimele două variante care au ajuns în finala, ca să zic așa. În cele din urmă, se alegea între “Salt” și “Indie Bank”. Salt” e un nume care cred că ajută și ne va ajuta. Chiar dacă nu ești neapărat român, sunt unii care cred că este numele de sare, în engleză, dar până la urma urmei așa se plăteau oamenii în trecut, în sare. Acesta a fost începutul sistemului bancar. Dar rămânem la “saltul” din limba română, noi nu facem progrese mici, facem un salt destul de mare.

O altă decizie importantă în tot ce a însemnat lansarea a fost alegerea simbolului vostru, parte din identitatea voastră ca bancă - și asta controversată- alegerea unui animal rar văzut, care atrage atenția: leneșul. Știm că animalele, copiii, fac parte din orice rețetă de succes în marketing. Voi ați decis că alegeți un animal. Cum ați ajuns la leneș?

O să vă spun cum e și cu leneșul, dar voiam să închid cu segmentele țintă. Un public pe care noi ni le-am dorit - și cred că orice bancă digitală își dorește acest segment- este segmentul de corporatiști, cum le spunem noi. Și atunci e simplu, pentru că banca asta e făcută de IT-ști, nu e o bancă de IT-ști, până la urma urmei este făcută de colegii noștri IT-ști, având parte de o tehnologie nouă.

Este o bancă făcută de la zero, chiar dacă în trecut a existat sub un alt nume, această zonă de tehnologie nouă, construită de oameni noi care vor să ducă banca în direcția digitală și cu produse care se adresează acestor clienți, cu oameni de comunicare care iubesc tot ce înseamnă gadget și tehnologie.

Deci, țintiți segmente de profesioniști din companii mari, segmente liberale. Vedem și zona asta de generația Z, pe care și-o doresc toți, cel puțin asta înțelegem din tot ce înseamnă comunicarea voastră și din tone of voice. Ce v-a surprins vizavi de ce ați țintit și ce a ieșit, până la urmă?

Chiar ieri am văzut niște statistici și, într-adevăr, generația Z este prezentă, poate din cauza mesajelor, dar cred că oamenii aleg un produs care să-i ajute în ceea ce fac zilnic, ce înseamnă pentru ei zilnic sau lunar, că stai și te uiți, să nu mai stai să-ți ții bani într-un Excel. Aoleu, pe ce am cheltuit? Ai un dashboard, o “gogoașă” de cheltuieli, cum îi spunem noi. Vezi instant acolo pe ce ai cheltuit banii. O să aducem și mai multe detalii în timp.

Lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Ai nevoie de timp ca să îmbunătățești produse.

Lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Ai nevoie de timp ca să îmbunătățești produse. Ar trebui chiar uneori să reușim cumva să accelerăm acest lucru și la asta ne ajută tehnologia pe care noi o avem. Putem să dezvoltăm mult mai repede lucrurile decât o face concurența și ăsta e un avantaj pentru noi ca oameni de marketing, pentru că nu există doar creație fără un produs în spate. Eu n-aș fi avut ce să spun dacă colegii noștri nu aveau într-adevăr un produs bun pe care noi să-l marketăm. Ce este interesant e că stăm și discutăm tot timpul cu colegii din zona de product pe fiecare insight.

În mintea noastră este mereu clientul.

În mintea noastră este mereu clientul. Ăsta este primul lucru pe care îl punem pe masă: ce vrea clientul, ce ar face un client, ce i-ar plăcea să facă? Din acest motiv am și făcut această comunitate a fondatorilor, cu ajutorul unui tool care se numește Morph.

Poți să ne spui mai multe? Cum funcționează? Cum țineți aproape această comunitate? Pentru că deja e mult mai mare decât vă așteptați.

Da, cred că am avut 2000 de persoane care s-au înregistrat de la început, chiar din primele zile în care am dat acces, am trimis invitația și către o parte din fondatori. Funcționează foarte interesant. Este un tool în care poți să-ți lași ideile, în care poți să-i provoci pe fondatori să vină cu idei, să-i premiezi pentru asta și să testezi cu ei anumite produse. Nu am ajuns încă acolo.

Cardul a fost unul dintre lucrurile pe care le-am testat acolo, în Comunitatea fondatorilor. Așa se numește: “Comunitatea fondatorilor”.

Retorica personalitatea și ingredientele de brand

Nu vrem să părem mai deștepți decât suntem. Ne dorim să avem un brand care să fie isteț și curajos, dar pe de altă parte trebuie să rămânem modești.

Avem un limbaj simplu, tocmai că vrem să fie ușor de înțeles. Nu vrem să părem mai deștepți decât suntem. Ne dorim să avem un brand care să fie isteț și curajos, dar pe de altă parte trebuie să rămânem modești.

Am vrut să transmitem emoție.

Deci, să recapitulăm ingredientele brandului vostru. Aveți odată o identitate din care face parte clar și acest simbol, acest animal. Cum ați ajuns la el? De ce nu ați ales un animal românesc?

Am avut jderul pe listă, dar are niște trăsături care nu ne-ar fi ajutat în comunicare. Primul lucru pe care l-am făcut când am venit a fost să fac un pitch de creație în care am avut câteva agenții din piață, foarte bune și au fost idei tari, nu doar bune. Alegerea noastră a ținut cont foarte mult de emoție. Am vrut să transmitem această emoție și cred eu că ne-a a ieșit.

Noi nu știm brief-ul, poate ne vorbești și despre asta, dar vedem clar, diferențiere. Ați vrut ceva ce nu s-a mai văzut?

Sar la altceva, dar cred că trebuie să pornim de acolo, apropo de calitățile unui marketeer. În primul rând, pentru mine contează foarte mult să știe să facă un brief pentru ca, pe baza briefului să putem să analizăm ideile creative sau orice tip de lucru venit. În general, ne ajută să evaluăm foarte ușor și, pe anumite criterii, să decidem la fel de ușor care e varianta cea mai bună pentru noi.

Am făcut un pitch în care Leo Burnett a fost câștigătorul. Cred că, dacă alegeam spotul propus, ideea creativă propusă de ei pentru TV, de exemplu, astăzi ar fi fost pe TV două veverițe. Mai e o veveriță la o companie de alune și noi am fi fost a doua veveriță, dar tocmai ăsta a fost lucru pe care nu ni l-am dorit.

Am ajuns la leneș pentru că ne-am dorit să fie ceva contraintuitiv. Tocmai pentru că nu s-ar gândi nimeni că un leneș ar putea să facă un salt, dar pe de altă parte, oricare dintre noi cred că a avut o zi mai mai grea sau în care n-a avut chef să facă ceva și, totuși, a reușit să-i iasă. Asta pentru că s-a ridicat mai repede din pat și-a reușit. Când nu-ți sună ceasul ai văzut care e reacția, te trezești repede din pat și faci lucruri pe care nu le-ai fi făcut în mod normal. 

V-ați ales din capul locului o audiență afluentă, cu venituri mari, dar și cu pretenții mari. Care sunt pașii următori și ce faceți în zona asta? Aici, leneșul poate să vă ajute, să vă lăsați o zonă de siguranță și să vă mai redresați. Este dificil și provocările sunt inerente în orice lansare, mai ales în cazul vostru care v-ați depășit așteptările, dar înțeleg că lumea încă așteaptă să primească carduri. Prin abordarea asta foarte originală pe care ați avut-o, aveți deja o comunitate de fani care vă ajută, vă apără și în social media. Îmi amintesc că tot în comunitățile astea, un alt brand care mi-e foarte drag, Bitdefender, avea și are comunități de utilizatori care le reduc costurile pentru că pur și simplu intervin, îi ajută pe ceilalți în momentul în care sunt probleme. Cum se întâmplă la voi, care sunt pașii următori?

În primul rând, trebuie să le mulțumesc acestor fani. Chiar au făcut o treabă foarte bună, pentru că, așa cum spuneam, resursele noastre la momentul lansării au fost mult mai reduse față de modul în care a fost gândit business-ul. Business-ul trebuie să devină profitabil, undeva la în al patru-lea an de la lansare.

E o zonă în care cei care sunt în top management discută mai des pe acest subiect și nu vreau să intru în ea. Apropo de leneș, am spus mai devreme că eșecul nu-i fatal și succesul nu e final. Exact asta este și cu leneșul. Până la urmă, în spot, el are un eșec în momentul în care face primul salt, dar important e să ai ambiție și curaj. Și cumva, pe mine, ambiția este un lucru care cred că mă definește foarte tare. N-am fost un tip foarte talentat, dar ambiția m-a ajutat mai mult în să mă dezvolt.


În schimb, legat de ce urmează, avem foarte multe lucruri în pipeline pe care le vom dezvolta pentru clienții noștri și pentru viitorii noștri clienți, pentru că sunt lucruri pe care le vom face pentru actualii clienți și le vom aduce în așa fel încât să le îmbunătățim viața financiară și ceea ce fac ei zilnic cu o aplicație de la bancă. Sunt lucruri noi pentru cei care vor dori să devină clienții noștri.

E foarte efervescentă activitatea voastră. Vorbeam cu echipa ta și întrebam ce se mai întâmplă și sunt multe campanii la orizont, trei doar în următoarea săptămână.

Asta înseamnă să ai atitudine de start-up într-o astfel de bancă. Urmează o campanie împreună cu cei de la Mastercard pentru toate cardurile noastre. Credem că e una interesantă și simplă. Asta am spus de la început. Nu vrem să avem mesaje complicate.

Noi am vrut să avem un moment care să fie greu uitat, ne-am spus că avem doar o singură șansă și dacă nu reușim atunci, ulterior ne va fi mult mai greu.

Mă întrebai care a fost brief-ul, la un moment dat, și cred că n-am apucat să spun până la capăt. Noi am vrut să avem un moment care să fie greu uitat, ne-am spus că avem doar o singură șansă și dacă nu reușim, ulterior ne va fi mult mai greu. Și cumva aceasta a fost tema principală. Avem un singur moment, o șansă în viață. Știi cum e, ca și pentru noi, ca angajați. O dată în viață poți să lansezi primul neobank.

Tot ceea ce înseamnă echipa “Salt” cred că e un lucru pe care n-o să se mai facă niciodată în România.

Deci, “Ai o singură șansă”, profită de ea, ai grijă cum faci diferența. Cu execuția pe care ați ales-o, în cele din urmă, voi v-ați dat o a doua șansă. Cazi, te ridici. Prin toată poziționarea asta de start-up românesc v-ați dat o șansă să greșiți, dar să mergeți mai departe. Care sunt pașii următori, proiectele de viitor. Ați făcut o promisiune foarte curajoasă că aveți oameni în call center. Nu e ușor să acoperi nevoia asta. Ce poți să ne spui aici?

Înainte să plec de la birou exact despre asta vorbeam, despre “care center”, nu “call center”. Da, am vrut să facem diferența. De ce? Pentru că într-adevăr, ceea ce găsești la noi sunt doar “oameni“ nu avem roboți AI.

Și atunci, sunt două lucruri de care trebuie să ținem cont. În primul rând, în momentul în care suni, îți răspunde o persoană direct. În al doilea rând, probabil că la un moment dat depinde de subiect, s-ar putea să trebuiască să aștepți și trebuie să ai un pic de răbdare, că asta înseamnă echipa de “care center”. Probabil va fi una dintre cele mai mari echipe din bancă, dar cred că cel mai important este că primești răspunsul de la o persoană. Și chiar dacă eu le spun tot timpul colegilor că în general clienții nu așteaptă neapărat o soluție de moment, ei așteaptă să aibă parte de atenție, își doresc să discuți cu ei și să vadă că încerci să găsești o soluție. Până la urmă, e ca atunci când vin colegii mei la mine și îmi spun că au o problemă. Dacă nu există o soluție pentru această problemă sau măcar o idee de cum putem rezolva, ar putea să se întoarcă înapoi la locul lor în birou știind că au vornit despre problema lor. Nu cred că ne așteptăm să rezolvăm lucrurile tot timpul instant, dar cred că este un diferențiator mare în piață la momentul ăsta și mă bucur că am avut acest atu în mână în zona de marketing și comunicare.

Viorel, vorbeam de diferențe, de asocieri, dar mai ales de diferențiatori pe care voi i-ați creat. Văd că și în zona de customer experiance aveți “care center”, nu “call center” , ne spui mai multe despre asta?

Așa ajungem să facem și legătura cu comunitatea fondatorilor pentru că alaturi de comunitatea fondatorilor vom reuși să rezolvăm din lucrurile care nu se întâmplă încă bine la noi. Ne luăm feedback de peste tot, inclusiv din social media. Am avut foarte multe întrebări pe toate canalele de social media, am răspuns la foarte multe întrebări, dar ne-am și tras informațiile din această zonă. Și uite așa ajungem să îmbunătățim lucrurile, astfel încât în care center să nu ajungi decât chiar atunci când ai nevoie. Avem și un chat în aplicație rezolvi multe imediat în chat, nu trebuie să mai stai să suni. Și e tot parte din zona asta de care center. Ce e interesant este că acolo nu vorbești cu un robot. În capătul celălalt este tot o persoană care răspunde la chat.

E interesant că vorbim acum de feedback în social media. Însă dacă ne uităm și la lansarea voastră, la segmentele țintă pe care le-ați ales, e interesant că ponderea canalelor tradiționale în lansarea voastră a rămas mare și s-a dovedit a fi un succes, vă vedeți peste tot. Cum ați gândit partea de media, selecția canalelor pe care ați făcut această lansare. Unde v-ați propus să nu greșiți, să folosiți singura șansă?

M-ai întrebat cum am început? Ți-am zis că am început în zona de BTL, dar aveam și acestă parte de outdoor. Campania nu s-a terminat și ea v-a mai rămâne o perioadă destul de lungă. Campania a avut un 360 de grade, cum spun oamenii de marketing, de la TV până la ultimul mesaj din social media. Ce cred că facem bine este că am reușit să cucerim orașul, mai ales în București. Acum, probabil 50% din clienții noștri sunt din București, asta ne-am dorit.

Sunt lucruri simple pe care ni le dorim și încercăm să le ducem până la capăt în așa fel încât să ne și iasă. Că știi cum e, dacă te concentrezi pe un singur lucru, îți iese mai repede și mai ușor, chiar dacă e la modă multitasking-ul. Alături de Alexandra Cărpbuși din echipa noastră, am stat și am vizualizat 900 de locații în tot ceea ce înseamnă București și țară. De exemplu, pe outdoor am ales cum mâna noastră, fiecare stație de autobuz, fiecare panou, pe ce stradă, din ce sector și din ce localitate din afara Bucureștiului.

Biroul Român de Audit Transmedia are acest nou studiu făcut special pentru ouutdoor și dacă o să vă jucați cu el, la fel cum vă jucați cu aplicația voastră, puteți să comparați ce faceți voi manual cu ce se poate face acesta, cu targetări foarte precise.?

Experiența întotdeauna o să ajute mai tare decât orice tool.

Umăriți interviul complet pe Marketing Talks.

Published in Interviuri

Answear lanseaza in Romania campania „Ai grija de interiorul tau”, o initiativa care se concentreaza pe bunastarea noastra mentala. Brandul pune accent pe modul in care ne putem ajuta in perioadele agitate, cu stimuli de stres in exces. Proiectul este implementat si in celelalte 11 tari in care Answear isi desfasoara activitatea.

In cadrul initiativei, brandul ridica problema suprastimularii, iar cea de-a treia editie a proiectului se numeste „Ai grija de ceea ce este in interiorul tau – Pacea interioara”. In Romania, ambasadorii campaniei sunt Mind Architect by Paul Olteanu si Andreea Raicu.

Care este mai exact problema suprastimularii? Este o stare de suprasolicitare psihofizica cauzata de o cantitate excesiva de stimuli. Afecteaza negativ sanatatea si poate contribui la stresul cronic – desi acesta nu este un fenomen nou, insa a devenit mai intens in era digitala. Problema excesului de stimuli nu se limiteaza insa doar la noile tehnologii si retelele de socializare – la acest fenomen contribuie si viata moderna a orasului, cu zgomotul sau, ritmul rapid si cerintele constante. Cum sa faci fata suprastimularii? Cum sa o previi? Answear incearca sa gaseasca raspunsuri la aceste intrebari si sa ajute oamenii sa traiasca in aceasta lume dificila.

Mind Architect este cel mai ascultat podcast despre cunoastere de sine si dezvoltare personala din Romania. In cadrul unui podcast dedicat, postat pe Youtube, Mind Architect va aduce in prim plan subiectul suprastimularii provocat de continutul constant din social media si mediul online. Mind Architect va aborda aspectele psihologice si culturale legate de suprastimulare si oboseala cronica. Cum ne afecteaza excesul de stimuli corpul si cum sa ii facem fata? Veti gasi raspunsuri la aceste intrebari si la multe altele.

Cunoscuta pentru interesul manifestat in dezvoltarea personala si a practicii mindfulness, Andreea Raicu se alatura proiectului printr-o serie de recomandari si sfaturi utile. Cu o cariera de succes in televiziune si in mediul online, va vorbi despre despre consecintele implicarii in mediul online. De asemenea, va oferi metode concrete de deconectare, traduse prin pace si armonie profunda.

Cele mai recente studii estimeaza ca in prezent invatam peste 100.000 de cuvinte pe zi si suntem expusi la de doua sute de ori mai multi stimuli decat acum 20 de ani. Acest lucru indica o discrepanta semnificativa intre cantitatea de stimuli cu care ne confruntam in fiecare zi si capacitatile de adaptare ale corpului nostru. Cu toate acestea, suprastimularea nu se limiteaza doar la noile tehnologii. Viata de la oras din epoca moderna, zgomotoasa, desfasurata intr-un ritm rapid, cu cerinte constante, contribuie si ea la acest fenomen. Suprastimularea apare adesea ca urmare a incercarii de a indeplini prea multe roluri si sarcini. Goana constanta dupa succes nu face decat sa intensifice aceste stari, ducand la suprasolicitare si epuizare pe mai multe niveluri.

Proiectul „Ai grija de interiorul tau” este o parte permanenta a strategiei de CSR a brandului Answear. Prima editie a campaniei Take Care of What's Inside, organizata impreuna cu fundatia Can Zwariować, a avut loc in februarie 2023 si a fost initiata cu ocazia Zilei Mondiale a Depresiei. A doua editie intitulata „Take care of what’s inside – The Power of Mindfulness” s-a concentrat pe conceptul de mindfulness, adica a fi aici si acum, iar in 2024 The Polish Mindfulness Institute s-a alaturat din nou campaniei.

Limitarea stimulilor excesivi poate fi cheia bunastarii mentale si a gasirii pacii interioare. Pentru a afla mai multe despre campania in sine si despre mecanismele utile in lupta impotriva suprastimularii, vizitati pagina web: https://takecare.answear.ro.

Parteneri ai campaniei: IMKER, Andreea Raicu

 

Published in Comunicate
  • Din corporație în educație - antreprenoarea Anca Tănăsescu mizează pe conceptul inovativ de educație prin experimente pentru copii;
  • Creștere prognozată de 1,5 ori a cifrei de afaceri în 2024;
  • Peste 4600 de copii vor beneficia în 2024 de atelierele Wow Lab la nivel național.

Wow lab estimează o creștere cu 50% în 2024, la 600.000 de lei. Această creștere este susținută de o creștere de 40% a numărului de elevi participanți la atelierele de știință organizate de Wow Lab, iar pentru a sprijini acest avans, compania își va dubla numărul de traineri la 19.

Anul trecut, 75 de clase din 34 de școli au participat la atelierele Wow Lab. Pentru 2024, startup-ul estimează că va ajunge la 105 clase din 55 de școli, cu un total de 4.600 de elevi participanți, în creștere cu 39% față de cei 3.300 de copii din 2023. 

„Ce diferențiază Wow Lab este că noi vrem să apropiem copiii de științe într-un mod inovator și creativ, ei învățând prin practică și experiment, dar și distractiv. De aceea, nu punem accent pe teorie, pe competiție și nu pregătim copiii pentru concursuri sau olimpiade, cum se întâmplă în sistemul educațional formal. Scopul nostru este să hrănim curiozitatea copiilor și nevoia lor firească de cunoaștere, completând astfel curricula educațională națională sau internațională, cum e în cazul școlilor private din țara noastră", a declarat Anca Tănăsescu, fondatoarea Wow Lab.

„Până anul trecut am testat diverse formule de business, iar Wow Lab a fost pentru mine un proiect secundar. În 2023, am decis să ofer Wow Lab o nouă direcție și, deși până acum un an aveam un job full time la o corporație internațională, am hotărât renunț la el și să mă dedic exclusiv acestui start-up", a mai spus antreprenoarea.

Programele Wow Lab abordează o provocare reală din educația formală actuală și anume, lipsa ocaziilor și a timpului pentru a explora latura practică și experimentală a științelor. Scopul atelierelor Wow Lab este să descopere interesul pentru științe la vârstele mici incepand cu 5 ani. De aceea, conceptul este axat pe valorificarea experimentării directe, a observației și a gândirii critice în procesul de învățare. Experimentele furnizate de Wow Lab îi ajută pe copii să își completeze informațiile teoretice dobândite la școală și, astfel, pot înțelege mai ușor fenomenele naturale din jurul lor, legăturile dintre acestea și noțiunile științifice aferente. Atelierele facilitează observații și experimente în 10 discipline științifice: de la fizică, chimie, astronomie, biologie / anatomie, până la nutriție, ecologie și paleontologie.

Școlile, atât cele de stat, cât și cele private, sunt principalul partener al Wow Lab, iar solicitările din „Săptămâna altfel" și „Săptămâna verde" reprezintă o parte consistentă din activitatea firmei. Parte din componenta serviciilor B2B, Wow Lab mai activează și pe piața companiilor care doresc să își fidelizeze angajații și să își crească reputația de angajator prin organizarea de ateliere pentru copiii angajaților. Un alt tip de parteneri sunt companiile care organizează evenimente și pentru copiii clienților lor sau pentru publicul larg. De asemenea este prezentă și pe piața petrecerilor private pentru copii și pe piața evenimentelor pentru copii în centre comerciale. În 2024, Wow Lab are ca obiective principale extinderea colaborărilor pe termen lung cu mai multe școli private, încheierea de noi parteneriate corporate și cu mall-urile și centrele comerciale din orașele mari și medii. 

În 2023, Wow Lab a organizat peste 500 de ateliere, iar în 2024 estimează că va organiza 700. Wow Lab oferă programe de educație științifică în limba engleză, română, franceză, germană și spaniolă pe tot parcursul anului școlar, în diverse locuri, inclusiv școli, grădinițe, after-school-uri, centre de cursuri, locuri de joacă, mall-uri, sedii de companii și la domiciliul clienților persoane fizice (B2C). Atelierele Wow Lab, cu o durată cuprinsă între 50 și 100 de minute, sunt cel mai des solicitate pentru copii cu vârste între 6 și 14 ani, însă punctual sunt livrate și elevilor de liceu, în formate personalizate pentru acest nivel de dificultate, pe anumite teme specializate, la cererea coordonatorilor din licee. 

"Modulele noastre de lungă durată sunt gândite creativ, pe teme interdisciplinare, actuale și atractive pentru copii. Dezvoltăm toate aceste experimente și noi module anual, pentru a atrage copiii de la vârste fragede și a le alimenta entuziasmul pentru știință. De exemplu, avem Chemistry for Me, un modul dedicat cosmeticelor făcute de copii și recunoașterii alimentelor sănătoase, Tik Tok Science - cu experimente populare pe această platformă - sau Lotions & Potions - cu experimente din filme, cărți și jocuri cunoscute generațiilor de azi, cum ar fi Harry Potter sau Minecraft.", a adăugat Anca Tănăsescu.

Alte obiective ale companiei pentru 2024 includ actualizarea modulelor existente și finalizarea celor aflate în dezvoltare, precum: Wow Lab Mix Distracție cu Reacție, Astronomie Wow, Anatomie Wow, Magic of Physics, Lights & Colours, Detective Science, Chemistry for Me, Tik Tok Science, Lotions & Potions și Food Science - cu experimente care folosesc fructe, legume și dulciuri pentru a demonstra diverse noțiuni și fenomene științifice.

 

Published in Comunicate

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.