Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Vineri, 01 Decembrie 2023

Vineri, 01 Decembrie 2023 12:29

Branduri româneşti la mare înălţime

Pe 1 Decembrie, de câte ori putem, celebrăm succesul brandurilor locale în România şi în străinătate, performanţa profesioniştilor români recunoscuţi international, a celor care lucrează cu succes în domeniul lor în străinătate sau încercăm să vedem cum ar putea performa România ca ţară, dacă ar avea o strategie asumată şi robustă, cum au companiile bine conduse, care ştiu să creeze valoare şi avantaj competitiv, pe termen lung.

Ne-am propus pentru acest an încă o serie de articole, însă am decis  în cele din urmă să lansăm cu această ocazie o rubrică permanentă dedicată companiilor și brandurilor românești care cresc, prosperă și sunt chiar exportate cu succes prin strategie și logică de marketing. Fie că este vorba de branduri create sau înregistrate de producători locali precum Topoloveni, Bucovina, Dorna, Aqua Carpatica, Gusto, la retaileri de succes precum Dedeman, eMag, freshful, Tazz, până la tehnologie - Bitdefender, UIPath, Assist Software, FintechOS sau DruidAi, ca să menționăm doar câteva, toate s-au bazat pe marketing bine gândit şi construit.

Primul articol a venit de la cel mai tânăr membru al echipei noastre, Valeria Racea, care vorbeşte despre poveştile de succes ale brandurilor româneşti care strălucesc pe pieţele internaţionale şi care reprezintă nu doar produse şi servicii de calitate, ci şi creativitatea antreprenorilor români. Prima recomandare, argumentată, chiar de la un antreprenor român pe care ne mândrim să-l avem acum pe lista absolvenţilor programului avansat de Marketing Leadership: Alina Stănescu. Chiar dacă conduce cu pricepere şi pasiune pentru marketing un business românesc de succes, cu nume englezesc, GSM Fit, a recomandat  ca brand eMag.  “Chiar dacă în calitate de parteneri, dar mai ales de competitori, sunt incomozi, recomandarea mea merge catre eMag pentru că au reuşit să creeze un "customer experience" cu multe interacţiuni pozitive şi putine interacţiuni negative pe tot traseul de cumpărare al clientului.

Dacă recomandarea Alinei favorizează un lider naţional care a ştiut să atragă investitorii şi investiţiile necesare pentru a pune în practică o strategie impresionatntă de creştere, nu sunt de neglijat brandurile  locale, regionale sau de nişă, construite cu migală în toate domeniile, de la produse alimentare la servicii, consultanţă, modă, design, cosmetice . De la Farmec, Techir Laura Olaru, până la Ciocofashion  sau Sweetology ca să menţionez, subiectiv, doar câteva care-mi vin acum în minte şi să adaug şi branduri create în românia, dar şi câteva al căror  naming a fost gândit din start cu ecou international toate creează valoare şi respire creativitate şi ingeniozitate. 

Nu e niciodată nici uşor, nici realizabil, nici exhaustiv un singur demers când vorbeşti de branduri româneşti. Cu ce să începi?  Cu vinuri, ape minerale? De la Jidvei la Via Viticola, Cotnari, Sâmbureşti, Ceptura, Zarea, Perla Harghitei, Zizin. Ultimul top al celor mai puternice branduri româneşti are în vârf Arctic, Aqua Carpatica, Bucovina, Pate Bucegi, FAN Courier, Dorna, Dacia și Gerovital, care îşi merită fiecare locul sus, dar sunt atât de multe branduri mari şi mici care n-au fost sus pe listă, dar au întotdeauna un loc special în inima cumpărorilor  sau nu lipsesc de pe rafturile magazinelor din toată ţara sau a magazinelor româneşti din străinătate:  ciocolata Rom, pufuleţii Gustă, bunăţăţile de Topoloveni sau Râureni. În 2013 Dochiţa de la Seeds Consultants pornise o campanie frumoasă care a început să construiască o hartă a brandurilor româneşti. Iniţiativele şi evenimentele continuă, iar unul dintre cele reuşite şi frumos numite este cel al revistei Piaţa: poveştile nespuse ale brandurilor cu rădăcini româneşti, ale brandurilor cu cetăţenie română dobândită şi le oamenilor ce le însufleţesc.

Important este să nu renunţăm. Să ne punem împreună energiile. “România crește, învață, se disciplinează și consider că deja s-a creat o masă critică de oameni de marketing, de business care chiar știu ce înseamnă domeniile în care activează, și acest lucru nu ne poate da decât speranță. Profesioniștii zilelor noastre pavează drumul care peste câțiva ani va deveni o autostradă solidă și ușor de parcurs”, ne asigură o altă absolventă a noastră care ţine să creeze valoare în continuare în România, deşi s-a mutat în Marea Britanie, Raluca Faibiş.

În fiecare an, de 1 Decembrie şi lanţurile de retail internaţionale de aici îşii crescut iniţiativele legate de promovarea produselor locale. Le Roy Merlin, cu 4500 de articole produse în România şi o colaborare consolidată cu mai bine de 300 de furnizori autohtoni sau Douglas, cu o campanie de impact de promovare a cosmeticelor produse local, ca să numit doar două dintre ele.  România creşte şi prin brandurilor create aici, prin strategii de ţară competitive şi poate aduce şi mai multă valoare adăugată , mai ales dacă înţelege să facă loc în conducere  practicienilor cu experienţă şi dacă  să-şi ţină  apropape şi profesioniştii plecaţi în străinatate şi care ar contribui de oriunde ar fi la o construcţie cu direcţie.

Cum frumos spunea Adina Vlad, Managing Partner Unlock Market Research, care susţine de 14 ani studiul meţionat mai sus, „suntem într-o eră în care să fii brand românesc e mai cool și mai profitabil decât să vii din altă țară. Și asta pentru că românii au început să se simtă bine în pielea lor și să le placă la ei acasă. Oamenii învață să-și accepte rădăcinile, să le aprecieze și să le respecte. O dată cu această asumare începe dezvoltarea României, cu oameni și prin oameni.”

Published in Opinii

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.