Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Iunie 2020

L’Oréal lanseaza astazi noul program de sustenabilitate “L’Oréal for the future”, prin care anunta ambitiile Grupului pentru 2030. In contextul cresterii provocarilor sociale si de mediu, L’Oréal isi accelereaza transformarea catre un model care respecta limitele planetare, consolidandu-si angajamentele referitoare la sustenabilitate si incluziune:

  • Transformarea business-ului L’Oréal pentru a respecta limitele planetare:
    • Pana in 2025, toate spatiile in care L’Oréal isi desfasoara activitatea vor fi neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon, prin imbunatatirea eficientei energetice si utilizarea energiei regenerabile in proportie de 100%;
    • Pana in 2030, 100% din plasticul folosit in ambalajele produselor L’Oréal va proveni din surse reciclate sau de origine biologica;
    • Pana in 2030, L’Oréal va reduce cu 50% pe produs finit emisiile de gaze cu efect de sera, comparativ cu 2016.
  • Contributia la solutionarea provocarilor globale prin sustinerea nevoilor de mediu si sociale urgente, printr-un plan fara precedent, lansat in mai 2020:
    • L’Oréal aloca 150 de milioane de euro pentru problemele de mediu si sociale urgente.

Pentru a-i incuraja pe consumatori sa faca alegeri mai sustenabile, L'Oréal a dezvoltat un mecanism de etichetare a Impactului de Mediu si Social al Produsului (Product Environmental & Social Impact Labelling mechanism), cu o scara de la A la E. Avizat de experti stiintifici independenti, mecanismul este verificat de un auditor independent si va fi implementat progresiv pentru toate brandurile si categoriile de produse. 

„Revolutia in sustenabilitate a Grupului L’Oréal intra intr-o noua era. Provocarile cu care se confrunta planeta sunt fara precedent si este esential sa acceleram eforturile pentru a pastra un spatiu in care umanitatea sa poata opera in siguranta. Actionam asupra propriilor operatiuni si in ceea ce priveste contributia noastra in societate. Stim ca cele mai mari provocari vor urma, iar L’Oréal isi va pastra aceeasi ambitie: sa isi desfasoare activitatea in limitele planetare”, a declarat Jean-Paul Agon, Presedinte si Director Executiv al Grupului L’Oréal.

Transformarea business-ului L’Oréal pentru respectarea „limitelor planetare”

„Limitele planetare” sunt limitele care, daca sunt depasite, vor compromite capacitatea Pamantului de a fi habitat pentru dezvoltarea umana. Respectarea unui spatiu in care umanitatea poate opera in siguranta trebuie sa fie o prioritate in urmatoarele decenii, asa cum sustin in unanimitate cercetatorii, motiv pentru care L’Oréal face trecerea la un mod de operare in limitele planetare.

Prin urmare, Grupul a definit noi obiective cuantificabile pentru anul 2030, pentru a lupta impotriva schimbarilor climatice identificate de initiativa „Obiective bazate pe stiinta” (Science Based Targets).Totodata, Grupul L’Oréal merge si mai departe, prin abordarea a trei probleme de mediu majore: conservarea biodiversitatii, gestionarea durabila a apei si utilizarea circulara a resurselor. Pentru a se asigura ca activitatea sa respecta resursele limitate ale planetei si ca este corecta fata de comunitatile cu care lucreaza, L'Oréal nu doar ca va continua sa isi reduca impactul direct asupra mediului, dar va reduce si impactul intregii sale activitati, inclusiv a furnizorilor si consumatorilor sai.

„In ultimul deceniu ne-am transformat enorm compania, punand sustenabilitatea la baza modelului nostru de afaceri. Cu ajutorul noilor noastre angajamente, intram intr-o faza de accelerare a acelei transformari: mergem si mai departe de impactul nostru direct asupra mediului, ajutam consumatorii sa faca alegeri mai sustenabile,  generam contributii pozitive asupra mediului si a societatii. Ca lider al industriei, consideram ca este rolul nostru sa contribuim la construirea unei societati incluzive si sustenabile”, a declarat Alexandra Palt, Chief Corporate Responsibility Officer pentru L’Oréal Group.

Un exemplu concret care arata ce vrea sa realizeze L’Oréal: pana in 2025, toate fabricile, spatiile de birouri si centrele de cercetare ale Grupului vor atinge neutralitatea din punctul de vedere al emisiilor de carbon (carbon neutral), prin imbunatatirea eficientei energetice si prin utilizarea energiei regenerabile in proportie de 100%. Prin acest angajament, L’Oréal doreste sa contribuie la tranzitia energetica in tarile in care isi desfasoara activitatea.

Responsabilizarea consumatorilor L’Oréal pentru alegeri de consum sustenabile 

L’Oréal considera ca implicarea intregului sau ecosistem de afaceri (clienti, furnizori si consumatori) face parte din responsabilitatea sa.

Pentru a-i ajuta pe cei 1,5 miliarde de consumatori sa faca alegeri sustenabile, L'Oréal a dezvoltat mecanismul de Etichetare a Impactului de Mediu si Social al Produsului (Product Environmental & Social Impact Labelling mechanism). Etichetarea va include o scara de la A la E, produsul „A” fiind considerat ca „cel mai bun din clasa” din punctul de vedere al impactului social si de mediu. Metoda a fost aprobata de experti stiintifici independenti si toate datele au fost verificate de Bureau Veritas Certification, un auditor independent. Etichetele si scorurile vor fi accesibile pe paginile web ale produselor. Primul brand care va implementa noua metodologie incepand cu anul 2020 este Garnier, pentru produsele sale de ingrijire a parului. Aceasta etichetare va fi extinsa progresiv pentru alte branduri, tari si categorii de produse.

Contributia L’Oréal la solutionarea provocarilor lumii prin sustinerea nevoilor sociale si de mediu urgente, printr-un plan fara precedent, lansat in mai 2020:

L’Oréal a anuntat in luna mai 2020 faptul ca va aloca 150 de milioane de euro problemelor sociale si de mediu urgente:

  • L’Oréal aloca 100 de milioane de euro in investitii de impact, pentru a actiona in fata principalelor probleme de mediu. 50 de milioane de euro vor fi folosite pentru finantarea proiectelor de restaurare a ecosistemelor marine si forestiere, prin intermediul investitiei in Fondul L’Oréal pentru Regenerarea Naturii (L’Oréal Fund for Nature Regeneration), ce va fi operat de Mirova, un afiliat Natixis Investment Managers, dedicat investitiilor de impact. Alte 50 de milioane de euro vor fi directionate spre finantarea proiectelor de economie circulara.
  • Pentru sprijinirea femeilor vulnerabile, L'Oréal a creat un fond caritabil de 50 de milioane de euro. Acesta va sprijini organizatiile in eforturile pe care le fac pentru diminuarea saraciei in randul femeilor, pentru a le ajuta sa se integreze social si profesional, pentru a le oferi acces la asistenta de urgenta femeilor din randul refugiatilor si al persoanelor cu dizabilitati, pentru a sprijini victimele si a preveni violenta impotriva femeilor.

Published in Noutati

Publicis Groupe Romania continua sa accelereze procesul de transformare digitala prin care isi propune sa sustina dezvoltarea brand-urilor cu solutii eficiente, bazate pe data. Prin noul model, Grupul vine cu o formula a carui scop este cresterea si dezvoltarea brandurilor din portofoliu, oferind know-how si analize dedicate la nivel de industrie.

In urma evaluarii portofoliului de clienti si a categoriilor in care acestia sunt prezenti, Grupul a determinat categoriile reprezentative pe industrii, si anume: Beer, Finance, Retail, FMCG Food, FMCG non_Food, Oil & Gas, Telecom si Beauty. Astfel, Grupul ofera consultanta si lucreaza pe toate aceste categorii, dezvoltand modele de analiza a datelor specifice per categorie. Mai mult, Publicis Groupe ofera un serviciu unic in piata din Romania din acest moment, pentru un grup de comunicare, analizand peste 50 tipuri de date pentru cele opt categorii focus.

Alexandra Dimitriu, Chief Media Officer, Publicis Groupe Romania:

Ne aflam la convergenta dintre transformarea marketingului si a mediului de afaceri, iar datele sunt moneda de schimb. Data is the new oil – o auzim din ce in ce mai des. Daca in trecut companiile petroliere conduceau lumea, in secolul 21 ne intampina o noua realitate – DATA, cu un potential extraordinar. Odata inteles faptul ca informatia poate fi extrasa din date, te poti bucura de o resursa infinita. La Publicis Groupe incercam sa ne adaptam constant si sa oferim cele mai bune solutii clientilor. Astfel, am inceput sa gandim in categorii, la fel ca firmele de consultanta si am accelerat procesul de DATA@Core. Avem deja multe analize si studii dedicate, iar pana la sfarsitul anului ne-am propus ca peste 30 dintre clientii grupului sa beneficieze de modelul dezvoltat”.

Printre tipurile de analiza efectuate se regasesc analize econometrice pentru identificarea impactului fiecarui mediu in parte in evolutia indicatorilor de brand, dar si analize pentru identificarea ROI-ului activitatilor de comunicare pe fiecare mediu in parte sau analize de tip SWOT. Pe langa acestea, se mai adauga impactul comunicarii in evolutia indicatorilor de brand si vanzare, precum si optimizarea investitiilor media cu alocarea de bugete pe canale.

Cum functioneaza?

1. Investitia in media si evolutia indicatorilor de brand

 

Analizele statistice realizate de Grup pe principalele categorii in focus ne arata cum investitiile in comunicare media sunt corelate cu evolutia celor mai importanti indicatori de brand.

2. Investitia in media si cresterea vanzarilor

 

Mai departe, putem previziona nivelul de investitie media necesar pentru a genera cresterea indicatorului corelat, astfel incat intr-un final sa putem creste baza de consumatori ai brand-ului analizat pentru a genera si cresteri de volume de vanzari.

3. Dar cresterea de vanzari vine doar din media?

 

Nu, dar acum putem spune care e procentul generat de investitia in comunicare. Prin analizele econometrice de Media Mix Modeling reusim sa izolam procentul de crestere pe care investitia in comunicare il aduce vanzarilor brandurilor analizate, luand in calcul tot ecosistemul care influenteaza evolutia acestuia. In baza rezultatelor analizei Media Mix Modeling, elaboram scenarii pentru a maximiza ROI-ul luand in calcul tot universul brand-ului (nu doar bugetul) – puterea mesajului creativ, reputatia sau strategia de alocare a bugetelor pe medii, folosind toate competentele Publicis Groupe Romania.

 

 

Published in Noutati

Mihaela Grelus conduce departamentul de marketing al companiei Maspex Romania, unul dintre cei mai mari producatori de bauturi racoritoare, apa imbuteliata, snacksuri, dulciuri, produse instant, paste fainoase si conserve, care a avut in 2019 o cifra de afaceri de 733 mil. lei (153 mil. euro), in crestere cu 11% fata de anul precedent.

Marketingul a sprijinit permanent o crestere solida, atat organica, cat si prin integrarea cu succes a unor branduri noi in portofoliul vast al companiei, cum ar fi Salatini sau Nestea, ca sa le denumim pe cele mai noi. Mihaela a contribuit la crearea, introducerea pe piata sau consolidarea a zeci de branduri pe categorii si game diverse, cum ar fi Tymbark, Tedi, Tiger, Ciao, La Festa, Salatini sau Arnos.

Cum sprijina marketingul compania sa traverseze aceasta perioada de criza? Cum s-au adaptat planurile si campaniile pentru a raspunde problemelor si nevoior in schimbare ale clientilor? Cum a lucrat strans echipa de marketing, dar si intreaga companie, ca o echipa, impreuna?  Sunt cateva dintre intrebarile la care a raspuns Mihaela, in exclusivitate pentru Marketing Focus.

Recalibrare cu ochii pe consumator

“Totul s-a schimbat in ultimele 3 luni . A fost nevoie de un efort urias, deoarece ne-am concentrat si mai mult atentia catre  consumator, la schimbarile din comportamentul de consum al acestuia, la evolutia datelor de vanzari. Uneori, situatia s-a schimbat nu doar de la saptamana la saptamana, ci chiar de la zi la zi. Interesul pentru unele produse a scazut, in timp ce a crescut cererea pentru altele. In consecinta, a trebuit sa schimbam planurile, sa ne adaptam din mers confruntandu-ne cu o situatie fara precedent. Cu atat mai mult cu cat si consumatorii s-au manifestat adesea imprevizibil in toata aceasta perioada. Am refacut peste 90% din planurile noastre pentru perioada starii de urgenta in care ne-am aflat. Am continuat aceasta strategie si in perioada starii de alerta. Si asta a presupus o viteza de reactie si flexibilitate extraordinare, atribute pe care compania Maspex Romania  le-a avut intotdeauna si care acum au contat mai mult ca oricand.”- explica Mihaela Grelus.

Mi s-a reconfirmat in aceasta perioada cat de important este sa construiesti branduri puternice.

“Mi s-a reconfirmat in aceasta perioada cat de important este sa construiesti branduri puternice, cat de mult te ajuta sa intri in perioade dificile cu atuuri de marketing solide, cu produse adaptate pietei, cu branduri puternice, cu relatii si parteneri de distributie pe care te poti baza si cat de mult conteaza un portofoliu diversificat. Astfel, desi a scazut cererea pentru ambalaje single serve, cererea pentru produsele “Family Pack” a crescut. De asemenea, consumul pentru produsele premium s-a mai temperat, astfel regasindu-se in focus produsele mainstream sau cele value for money. ”

 Cooperare si solidaritate de la distanta, in echipa

“Puterea echipei s-a dovedit a fi esentiala. Am lucrat cot la cot, impreuna,  fara sa conteze functiile colegilor sau departamentele din care acestia fac parte. Lucrul in perioada starii de urgenta ne-a unit si mai mult, a sudat relatiile dintre noi. Planurile si actiunile au fost adaptate foarte rapid deoarece fiecare membru al echipei a pus umarul si a ajutat.

Nu am fi reusit sa actionam atat de rapid fara suportul, deschiderea, increderea si colaborarea board-ului. Am avut perioade in care am lucrat impreuna, zi de zi. Acest aspect ne-a ajutat sa implementam campaniile rapid in piata. Pot sa spun acelasi lucru despre multi dintre furnizorii nostri care au fost receptivi si ne-au fost alaturi. Cu totii am inteles ca ne confruntam cu vremuri in care e important sa fim deschisi si flexibili. Momentele dificile sunt cele in care se testeaza si se probeaza rezistenta unor relatii si colaborari.”

Ce planuri si campanii ati realizat?

Tot acest context ne-a determinat sa ne ajustam mesajele la specificul perioadei ce tocmai am traversat-o. Asa ca multe dintre campaniile pe care le aveam pregatite au fost adaptate astfel incat sa transmitem mesaje neintruzive dar, in acelasi timp, sa mentinem atasamentul pentru brand si chiar sa atragem noi consumatori.

Una dintre cele mai mai provocari pe care le-am avut a fost sa gasim foarte rapid solutii pentru mutarea unor bugete importante din outdoor si TV catre digital. Am realizat, o data in plus, ca in online suntem chiar mai aproape de consumator, el interactioneaza direct cu noi, il vedem si il simtim altfel decat in magazine. Am readaptat campaniile TV, pe unele transformandu-le in extensii ale campaniilor online. Iar aceasta este o schimbare a paradigmei. Este acel factor de care aveam nevoie in campaniile noastre pentru a aduce brandurile Maspex si mai aproape de sufletul consumatorului.

Un exemplu concret il reprezinta adaptarea campaniei  „Start la miscare cu Tedi”... acasa. Daca planul initial a fost acela de a avea actiuni in scoli alaturi de endorseri precum Mihai Petre, Cristina Neagu si Carmen Bruma, in aceasta perioada campania s-a mutat in mediul online, acolo unde putem interactiona mai usor cu cei mici. Astfel, Tedi a lansat #CHALLENGE catre influenceri cunoscuti cum ar fi: Mihai Petre, Cristina Neagu, Pavel Bartos, Robert Tudor, Andra Gogan, Alina Puscas si Adrian Nartea.

Au crescut vanzarile la retailerii online? Cum se poate compensa scaderea fireasca de pe anumite canale sau produse?

Desi nu a fost usor, am reusit sa mutam rapid focusul pe alte produse solicitate de piata si chiar sa lansam produse noi cu beneficii functionale pentru consumator.(Velingrad, Tymbark Vitamin Water și Limonada). Sustinem schimbarile care apar in preferintele consumatorilor si suntem mereu deschisi catre inovatie. Lansate de curand, Tymbark Vitamin Water si Velingrad Apa Natural Alcalina raspund cererilor noi din piata, fiind bauturi functionale adaptate celor care aleg un stil de viata sanatos

Sustinem schimbarile care apar in preferintele consumatorilor si suntem mereu deschisi catre inovatie.

Un alt exemplu este cel al pastelor Arnos, care au fost si surpriza diviziei DRY. O surpriza care a insemnat insa si eforturi fantastice din partea colegilor direct implicati, cum ar fi cei din departamentele aprovizionare si productie. Ne-am bucurat de o mobilizare demna de tot respectul din partea colegilor pentru a onora valul urias de comenzi venite din piata. Totodata, noi, in Departamentul Marketing, am sustinut eforturile lor generand rapid un plan de promovare activ in emisiuni online, contactand chefi renumiti cu care am si colaborat pentru promovarea brandului Arnos.

O lectie pentru toti

“Categoric, ceea ce s-a intamplat a fost si este o lectie pentru toti. Invatam sa ne adaptam, sa actionam rapid si eficient chiar si in conditii dificile, sa fim aproape unii de altii, chiar si de la distanta. „- a incheiat Mihaela Grelus.

 

Published in Interviuri

Cum afecteaza criza provocata de pandemie piata de carte din Romania, supravietuirea editurilor și implicit marketingul de carte? Am stat de vorba cu Roxana Liritis, Director General al Grupului Editorial Corint despre situatia prezenta si masurile care ar putea ajuta piata de carte de la noi sa isi revina in urmatorii ani.

Cu o experienta de peste 20 de ani in vanzari, marketing si licentiere, Roxana Liritis a lucrat in doua companii international de top, The Walt Disney Company si Sanoma WSOY Finlanda, ocupand functiile de Publishing Manager pentru Europa de SE si, respectiv, Director de marketing si distributie, in fiecare dintre cele doua companii incercand si reusind sa depaseasca cu succes obiectivele stabilite, precum si implementarea unor noi strategii de abordarea a pietelor pe care le controla.
Roxana Liritis a mai ocupat functia de Director general al reprezentantei Discovery Channel pentru Romania si Ungaria, divizia home entertainment. De-a lungul timpului, a participat la numeroase traininguri in vanzari, marketing si licentiere in Finlanda, Franta, Germania, Italia si Polonia.

 

Grupul Editorial Corint in perioada pandemiei

Pandemia a lovit piata editoriala din plin, iar efectele s-au vazut imediat ce librariile s-au inchis, Grupul Editorial Corint inregistrand o scadere medie de aproape 60% in cele doua luni de carantina, comparativ cu media primului trimestru.
Planul editorial a suferit si sufera in continuare modificari destul de mari in aceasta perioada, dar speram ca pana la sfarsitul verii sa ne apropiem cat mai mult de cel initial. O parte dintre librarii s-au deschis imediat dupa ridicarea restrictiilor, altele cu 1 iunie si speram ca pana la sfarsitul lunii iunie sa se deschida si restul librariilor, inclusiv cele din malluri, insa, estimam ca pana la sfarsitul verii vanzarile nu vor depasi 50-55% din media primului trimestru.
 
Pandemia nu a insemnat oprirea totala a activitatii editurii. Desi s-a lucrat cu un efectiv mult diminuat, in lunile aprilie si mai am finalizat negocierile pentru cateva titluri noi, am semnat contractele de copyright pentru titluri care vor aparea la sfarsitul acestui an sau in cursul anului viitor, si am transmis oferte pentru alte titluri care ni s-au parut interesante si pe care speram sa le adaugam curand in portofoliu.
 

Provocari

Cele mai mari provocari vin atunci cand trebuie sa elaboram un plan editorial pentru perioada urmatoare. Din pacate, este dificil sa stabilim un plan pe termen mediu, componenta planului, tirajele si bugetele alocate fiind rediscutate lunar in incercarea de a ne adapta cat mai bine la conditiile pietei.
Piata de carte se resimte acut dupa perioada de carantina, scaderile, asa cum mentionam anterior, fiind dramatice.
Scenariul optimist ar fi sa ajungem pana la finalul anului la 70% din media primului trimestru (tinand cont de faptul ca primul trimestru este o perioada mai slaba pentru toate industriile, nu numai cea editoriala).
 
O estimare, de asemenea, optimista ar fi ca in 12-18 luni sa revenim la vanzarile de anul trecut. Vom incerca sa echilibram aceasta scadere de vanzari cu tiraje reduse si, poate, cu amanarea unor titluri. Este greu de estimat in acest moment. Lucram cu o schita de plan pana la sfarsitul anului, dar, la inceputul fiecarei luni, rediscutam planul de aparitii pentru luna urmatoare, tinand cont de evolutia pietei.
 

Strategie si campanii

Inca de la finalul lunii martie, am inceput sa ne focusam pe cresterea vanzarilor in online si hipermarketuri, hipermarketurile reprezentand singurele puncte de vanzare in care cititorii puteau sa ia contact direct cu cartea. In plus, incepand din aprilie, am demarat cateva campanii in online, atat pe site-urile librariilor online partenere, cat si pe site-ul propriu – cele mai de impact fiind campania „Tu ce tip de cititor esti?”, campania organizata de Ziua Internationala a Cartii si campania de ebook-uri pe libris.ro.
Desi vanzarea de ebookuri reprezinta mai putin de 1% din vanzarea de carte, de la sfarsitul lunii martie si inceputul lunii aprilie am construit un portofoliu cat mai atractiv de carti in format electronic, incluzand titluri din toate colectiile editurii Corint Junior (fictiune si nonfictiune pentru copiii de toate varstele), titluri din colectia noastra de istorie, precum si o selectie bogata de titluri din colectia Leda Edge.  
 
Planul editorial s-a redus cu aproape 70% si a fost adaptat situatiei actuale. Daca in luna martie planul nostru de tipar nu a suferit modificari, in luna aprilie am redus nu doar numarul de aparitii editoriale, ci si tirajele cu 30-40%, in incercarea de a ne adapta cat mai bine la conditiile pietei. Din planul de tipar initial am pastrat doar acele titluri care am considerat ca ar fi de interes pentru aceasta perioada si al caror public se regasea foarte usor in online.
Printre titlurile publicate s-au regasit carti de fictiune – ex. „Ultimul oaspete, Anotimpul vrajitoarei”- primul volum al seriei „Sabrina. Intre lumina si intuneric” (editie tie-in),  „Alias Grace” (editie tie-in), dar si non-fictiune – „Sunt un copil al Razboiului Rece” de Stelian Tanase, titluri pentru copii – carti de activitati, fictiune, dar si un material distribuit gratuit in online („Coronavirus pe intelesul copiilor”), precum si un titlu avand ca subiect pandemia – „Coronavirus, inamicul nevazut. Povesti din Wuhan 2020”. Nu in ultimul rand, un titlu care a aparut doar sub forma de ebook – „Unde este Dumnezeu in vremea coronavirusului?”, o carte foarte interesanta apartinand profesorului John C. Lennox, profesor de matematica la Oxford, o carte care analizeaza criza actuala prin prisma diferitelor sisteme de credinta si demonstreaza cum viziunea crestina asupra lumii ne poate ajuta sa intelegem ce se intampla.
 
In luna mai am avut, de asemenea, noi aparitii, cel mai interesant titlu fiind „Gripa spaniola din 1918. Pandemia care a schimbat lumea” de Laura Spinney, in care autoarea ilustreaza cum pandemia a pus la incercare ingeniozitatea si vulnerabilitatea oamenilor, dar a influentat si politica globala, relatiile rasiale, structurile familiale, ca si modul de perceptie al medicinei, religiei si artei.
 

Cele mai populare titluri

In aceasta perioada, parintii s-au orientat catre colectia „Istet de mic”, care contine activitati diverse pentru copiii de diferite varste, dar si catre cartile despre bunele maniere. S-au inregistrat cresteri la fictiunea pentru copii (seria „Vanatorii de comori” de James Patterson si „Malamander” de Thomas Taylor), fictiunea pentru adolescenti („Inspectie” de Josh Malerman sau seria „Alegerea” de Kiera Cass) ori fictiunea pentru adulti („Alias Grace” de Margaret Atwood, „Ultima doamna Parrish” de Liv Constantine).
Non-fictiunea s-a mentinut si ea in optiunile cititorilor: „Sunt un copil al Razboiului Rece” de Stelian Tanase, „Maria Tanase„ de Stejarel Olaru, „Istoria nespusa a Statelor Unite ale Americii” de Oliver Stone.
 

Comportamentul publicului

Publicul a fost si este in continuare alaturi de noi, cititorii ne-au sustinut in toate campaniile desfasurate si ne-au sprijinit in mediile online, unde s-a mutat mare parte din activitatea noastra pe perioada celor 2 luni in care librariile au fost inchise. Desi online-ul va fi in continuare prima optiune pentru mare parte din publicul cititor, exista si numerosi cititori care se bucura de redeschiderea librariilor, de experienta din magazin.
Sigur, este posibil ca vanzarea online sa se mentina la un nivel ridicat, dar tinand cont de masurile pe care cele mai multe companii din Romania le iau - de ex. reducerea timpului de lucru si, implicit al salariilor angajatilor, vanzarile totale de carte se vor mentine la un nivel scazut, cartile fiind unul dintre articolele la care se renunta cu mare usurinta.
Incercam, totusi, sa ne pastram optimismul.
Un cititor adevarat va reduce, probabil, numarul de titluri achizitionate, dar nu va renunta definitiv la achizitionarea noilor titluri. De asemenea, absenta evenimentelor cu public – lansari de carte, targurile de carte, dezbaterile cu cititorii, sesiunile de autografe, se vor reflecta negativ in vanzari, pentru ca toate aceste evenimente s-au mutat in online si nu toti cititorii sunt familiarizati cu utilizarea diverselor platforme online.
 

Initiative apreciate

Ne-am bucurat sa vedem ca multe personalitati si-au indreptat atentia inspre povestile pentru copii, intr-o perioada in care scolile au fost inchise, iar parintii erau in cautarea unor modalitati educative de petrecere a timpului liber pentru copiii lor. Am asistat, asadar, la seri de povesti, dimineti de activitati alaturi de actori, jurnalisti, oameni de cultura, reprezentati ai ONG-urilor culturale.
Librariile online au creat propriile targuri de carte, o noutate pe piata editoriala din Romania, incercand sa ofere cititorilor o experienta similara cu cea din targurile de carte fizice, insa, mutata pe platformele specifice.
 

Customer Experience in marketingul de carte

Customer experience se bazeaza pe ceea ce experimenteaza cititorul in relatia cu editura, in cazul nostru. Pentru noi este foarte important ca toti cei care ne trec pragul, pe site sau in librarii, sa aiba parte de o experienta placuta. In primul rand, alegerea titlurilor pe care le oferim publicului nostru este foarte importanta si dorim sa surprindem placut de fiecare data. Traim in epoca vitezei, asadar, punem pret pe livrari rapide, pe mesaje aproape instant pe retelele de socializare, pe calitatea hartiei si a produsului finit, pe o relatie deschisa si sincera prin intermediul comentariilor din online. Si, foarte important, prin oferirea de reduceri la diverse categorii de titluri, astfel incat cititorii nostri sa poata beneficia de un pret cat mai bun.
 

Recomandari de lectura din partea Grupul Editorial Corint

Recomandarile noastre se impart in doua categorii:

  • Titlurile de actualitate, cum ar fi „Gripa spaniola din 1918” de Laura Spinney sau „Istoria nespusa a Statelor Unite ale Americii” de Oliver Stone (care ne-ar putea ajuta sa intelegem mai bine adevarul ce sta la baza protestelor declansate in SUA si care s-au raspandit si in tari de pe alte continente).
  • Titlurile pentru vacanta, cum ar fi cele din colectiile Leda Bazaar („Ultima doamna Parrish”, „Ne vedem in Monaco!”), Corint Fiction („Alias Grace”) sau Leda Edge („Ultimul oaspete”, „Regatul sufletelor”, „Anotimpul vrajitoarei”)
     

Masuri pentru redresarea pietei de carte

Masurile propuse de AER sunt binevenite pentru a ajuta activitatea din domeniu. La acestea adaugam:

  • Acordarea voucherelor pentru achizitii de carti, dupa modelul voucherelor de vacanta, program care are in vedere sprijinirea turismului in Romania, sau revenirea la acordarea unei sume de bani profesorilor, o suma prestabilita pentru intreg anul scolar (doua exemple recente ar fi voucherul de 100 euro/an pentru profesori sau propunerea Ministerului Culturii pentru voucherul dedicat achizitiei de carti semnate de autorii romani).
  • Achizitia de carte pentru bibliotecile scolare sau publice, prin acordarea unor fonduri anuale consistente din partea statului, autoritatilor locale sau, direct, institutiilor culturale.
  • Eliminarea TVA-ului din vanzarea de carte.
  • Facilitati fiscale pentru profituri reinvestite.
  • Eliminarea impozitarii drepturilor de autor.
  • Oferirea de spatii cu chirii reduse pentru investitorii in librarii (conditionate de un procent din venituri de peste 50% care sa provina din vanzarea de carte), masura ce ar putea stimula dezvoltarea retelelor de retail din industria editoriala.
     

Recomandari pentru marketeri, dar si pentru decidenti

  1. In primul rand, dezvoltarea in online – investitii, tematica, campanii de comunicare si/ sau promovare. In cele doua luni de pandemie, mediul online a asigurat supravietuirea editorilor, i-a mentinut in atentia publicului pe autori, editori si promotori, deopotriva. Datorita masurilor de distantare sociala care vor fi aplicate in continuare in Romania, si nu numai, cresterea vizibilitatii in online este vitala, si, de asemenea, stimularea vanzarilor pe site-urile proprii ale editurilor sau cele ale librariilor online, lucruri care ar deveni posibile prin alocarea unui procent insemnat din bugetele de promovare in campanii care se desfasoara in medii online.
  2. Dezvoltarea segmentului educational si a celui cu adevarat cultural. De ani de zile asistam la prabusirea sistemului romanesc de invatamant – decizii legislative haotice, contradictorii, de cele mai multe ori, absenta unui plan de restructurare coerent pe termen lung, fapt care a afectat profund societatea romaneasca, cu preponderenta tanara generatie. 
     

Sugestii si solutii pentru iesirea din criza
 

La nivel macroeconomic, am putea face cateva sugestii:
  • Stimularea investitiilor, alocarea din partea guvernului a unui buget cat mai mare, fapt ce ar avea ca efect reducerea somajului;
  • Masuri de stimulare fiscala, in special pentru reinvestirea profiturilor, crearea de noi locuri de munca;
  • Simplificarea legislatiei privind achizitiile publice. 

Published in Interviuri
Vineri, 12 Iunie 2020 00:00

Marketing la HelpNet pe timp de pandemie

„HelpNet este un brand cu notorietate, construit cu pasiune si corerenta” - explica Isabelle Iacob, fondator si fost CEO al companiei al carei „brainchild” este, nascut ca tema a unei lucrari de absolvire. Compania are o retea de 300 de farmacii, 1500 de angajati si ofera servicii pentru 2.5 milioane de pacienti. Este al patrulea jucator din piata dupa cifra de afaceri, cu target de business de 1 miliard de lei pentru 2020, dupa o crestere cu 18% in 2019 fata de anul precedent. Am stat de vorba cu Madalina Cazamir, director de marketing la HelpNet despre initiativele de comunicare din perioada de izolare si despre provocarile de azi ale marketerilor.

Cum isi sustine HelpNet clientii in aceasta perioada?

Perioada aceasta a adus provocari pentru noi toti, atat la nivel individual, personal, cat si profesional, indiferent de industria in care activam. HelpNet a luat masuri de protectie atat a personalului din farmacii, cat si a pacientilor, din primele zilei ale acestei pandemii. Astfel, pe langa materialele de comunicare si sustinere a masurilor si reglementarilor referitoare la respectarea regulilor de igiena, a distantei, intervalele orare prioritare, au fost puse la dispozitie materialele de protectie (masti, manusi, viziere, plexi glas pe counter).

Pentru a asigura accesul pacientilor la medicamente, farmaciile au functionat dupa un program normal, asemenea si distributia. Deci, am ramas DESCHISI, sa facem bine. In plus, am incercat sa venim cu solutii care sa ajute pacientii sa obtina medicamentele/ retetele sau produsele de care au nevoie, fara a sta prea mult pe drumuri, intre farmacii sau la cozi. O astfel de solutie a fost lansarea platformei de reteta electronica, prin care pacientul trimite reteta primita de la medic, electronic, selecteaza farmacia din care doreste sa ridice medicamentele, iar farmacistul nostru il anunta cand totul este pregatit si acesta poate sa vina sa ridice produsele.

Solutii, care insa trebuie promovate, pentru ca lumea sa afle de ele si sa astfel sa devina cu adevarat utile. Si care pot fi si mai mult puse in valoare prin partenerierea la nivel local cu voluntari care sa si ridice retetele pacientilor din farmaciile HelpNet.

Cum ati adaptat initiativele de marketing in perioada de izolare?

Desi aveam alte planuri si eram cu o campanie gata de scos in lume, am schimbat, contra cronometru, absolut totul, iesind cu o campanie TV - pe cat de portocalie, pe atat de optimista - care are un dublu rol.

Intai si intai subliniaza faptul ca viata merge inainte, chiar si in izolare - si odata cu ea continua si restul motivelor pentru care ai nevoie de HelpNet. Alergii, reumatisme, vanatai – ele nu pleaca nicaieri. E bine deci sa stii ca poti conta in continuare pe HelpNet-ul tau, de la parter. Cea de-a doua menire a campaniei este sa aduca un omagiu tuturor celor care fac ca viata sa poata continua, chiar si in noile conditii. Colegilor nostri din farmacii, din distributie, am vrut sa le spunem un mare MULTUMESC, pe toate mediile avute la dispozitie, inclusiv pe TV.

Cum am realizat un spot in izolare? Evident, pentru ca e greu sa filmezi un spot TV in care regizorul sa fie „distantat social” de operator, actorul sa nu intre in contact cu omul de „hair & make-up” si nici clientul sa nu se apropie de copywriter, solutia a fost o animatie.

O alta initiativa a fost aceea de a ne alatura demersului #reusimimpreun a si de a directiona catre asociatia Daruieste Viata suma de 100.000 euro, in scopul dotarii spitalelor din Romania si crearii conditiilor vitale de tratament, in perioada pandemiei de COVID-19. Initiativa de a investi in societate face parte din politica de CSR si sustenabilitate a companiei, care presupune, dincolo de obligatiile legale si finaciare care ii revin ca entitate comercial a, asumarea unei responsabilit ati fat a de mediul inconjur ator, angajati si societatea civila.

Ramane o provocare constanta intelegerea nevoilor clientului.

Care vor fi principalele provocari ale oamenilor de marketing in viitorul apropiat?

Ramane o provocare constanta intelegerea nevoilor clientului si posibilitatea de a le adresa, primul - de preferat - in cel mai eficient mod (resurse). Este nevoie de strategii bine gandite, pe termen mediu si lung, adaptate, deoarece alegerile consumatorilor vor fi facute in functie de modul in care brandul raspunde si se adapteaza contextului si nevoilor sale. Cred ca si implicarea, dialogul cu comunitatea, vor conta. Consumatorul are de ales. Iar provocarea este sa fii tu cel ales, sa intri pe lista lui: mindset, considerationtop of mind.

Cred in inovatie si deschidere, dar mai ales in transparenta si sinceritate. Un brand deschis si sincer va avea de castigat atat in likability cat si consideration. Retentia este la fel de importanta ca si achizitia, asa ca grija permanenta pentru a-ti cunoaste si intelege clientul ramane o constanta, la fel ca si preocuparea de a gasi cele mai potrivite solutii pe care sa i le comunici cand, unde si cum prefera.

Cred in inovatie si deschidere, dar mai ales in transparenta si sinceritate. 

Comunicarea personalizata nu mai este un „nice to have”, ci devine un „must”, la fel ca si o abordare multichannel. Atat in comunicare, cat si in interactiune, sa nu uitam de abordarea si includerea tuturor punctelor de contact (multi canal). Comunicarea poate face diferenta, daca este bine facuta. Este clar ca va ramane un aspect important - atat cea interna cat si cea externa (B2C, B2market) in strategia oricarui brand.

Published in Interviuri
Cum se vede criza financiara din spatele rafturilor de carti din librarii si cu ce provocari se confrunta marketingul de carte? Am stat de vorba cu Andrei Aivanoaei, Director de Marketing Humanitas, despre situatia pietei de carte si solutiile necesare pentru sprijinirea acesteia, precum si despre initiativele recente ale editurii Humanitas. Andrei este si unul dintre cursantii Institutului de Marketing care studiaza pentru Certificatul Profesional în Marketing.
 
ADAPTARE IN STAREA DE URGENTA
Principala schimbare a fost inchiderea librariilor. Cu toate ca nu a existat o lege in acest sens, era un pas firesc de facut din motive de siguranta si protective, asa incat am suspendat activitatea intregului  lant de librarii la nivel national. Am functionat aproape doua luni doar cu Libhumanitas, libraria noastra online, incercand sa recuperam pe cat s-a putut din pierderile generate de lipsa incasarilor.
 
INITIATIVE ONLINE
Evenimentele programate au fost si ele, inevitabil, anulate. In schimb ne-am propus sa continuam publicarea de carti noi in ciuda faptului ca tendinta din jur era de a suspenda activitatea. Asa s-a nascut hashtagul #Continuam si campania „S-a inchis lumea? Poti deschide o carte” pe care am derulat-o pe toata perioada izolarii. A aparut mai intai din nevoia de a relua legatura cu cititorii nostri intr-o perioada de deruta in care se vorbea in permananta despre distantare si din dorinta de a-i tine la curent cu toate aparitiile editurilor Humanitas, Humanitas Fiction si Humanitas Junior. Campania a luat sfarsit odata cu redeschiderea librariilor din 15 mai, cu toate ca publicarea de titluri noi continua, doar ca intr-o lume ceva mai deschisa de data asta.


ABORDARI APRECIATE
Au fost edituri si librarii care au comunicat diferit fata de perioada de dinaintea pandemiei. In mesajele multora dintre ele a predominat solidaritatea, empatia, iar interesul comercial a trecut in plan secund. A aparut si un targ de carte virtual in care cititorii au avut parte de intalniri cu autori si lansari online ale cartilor nou aparute.

PROVOCARI
E o perioada dificil de gestionat. E vorba de o varietate de trairi si anxietati. Dincolo de grija si teama pentru sanatatea fiecaruia, pandemia a generat confuzie si ingrijorare si din punct de vedere economic. A existat si inca exista incertitudine in ce priveste multe business-uri si, implicit, viitorul profesional al multor persoane. In asemenea situatii, oamenii isi reevalueaza nevoile, in special din ratiuni financiare, si e putin probabil sa puna cultura in capul listei de prioritati. Asa apare si o prima provocare a unei edituri: sa continue sa starneasca interes pentru cartile sale intr-un asemenea moment de anxietate in care prioritatile se redefinesc. Si sa faca asta fiind privata de o buna parte a mijloacelor de promovare la care avea acces pana atunci. S-au anulat targuri de carte, evenimente si lansari in librarii, iar lipsa de incasari pe o perioada incerta de timp afecteaza inevitabil si bugetele de marketing care trebuie la randul lor reevaluate. Promovarea s-a facut in cea mai mare parte in mediul online care a devenit aproape singurul canal de comunicare.

Cred ca cifrele sunt mai relevante decat opinia unuia sau altuia. Sunt multi indicatori de care trebuie tinut cont, cifra de afaceri, populatia unei tari, titluri noi publicate, retelele de distributie. Combinatia dintre toate acestea duce la un rezultat. In ultimul studiu facut de Federatia Editorilor din Europa cifrele ne plasau spre coada clasamentului la nivel european.

Cred ca principala provocare e de a gasi resurse si cai pentru a stimula consumul de carte. Asta presupune un plan articulat si un efort de a ajunge la cititori prin cat mai multe metode, campanii, programe, evenimente. Nu e tot timpul usor in conditiile in care reusita acestor lucruri depinde intr-o mare masura de calitatea sistemului de educatie care de cele mai multe ori este inconsecvent cu el insusi si caruia ii lipseste de prea mult timp o continuitate in masuri.
 
SOLUTII
Cele cinci propuneri ale AER au aparut la cateva zile dupa intrarea in starea de urgenta si au fost, desigur, potrivite pentru momentul cand au fost facute. Exista in continuare un dialog intre AER si Ministerul Culturii pe tema asta precum si alte propuneri, campanii de incurajare a lecturii, vouchere etc. Dar piata de carte are nevoie de redresare nu din martie de cand a inceput pandemia, ci de cateva zeci de ani, deci masurile ar trebui sa fie aceleasi pe care actorii din piata de carte le tot reitereaza de ceva vreme prin toate canalele de care dispun.
 
CUSTOMER EXPERIENCE
In conditiile astea este esential sa oferi un customer experience cat mai bun. Definitia termenului e destul de complexa, dar in final, Customer Experience se traduce prin felul in care clientii resimt interactiunea cu brandul. E un set de factori care determina calitatea acelei interactiuni si care, in cazul nostru, e un proces destul de lung care incepe cu portofoliul editurii si se termina cu achizitionarea cartii. Ideal este ca pe tot parcursul acestui proces clientul sa aiba parte de experiente pozitive. Exista si etape intermediare la fel de importante, felul in care se comunica cu clientul, varietatea de optiuni pe care le are pentru a cumpara un produs, calitatea produsului, suportul care i se acorda inainte si dupa cumparare. In masura in care toate aceste lucruri functioneaza se poate vorbi de un Customer Experience bun, despre care as spune de fapt ca se incheie odata cu citirea cartii, nu cu achizitionarea ei.  
 
RECOMANDARE DE LECTURA
A aparut de curand in colectia de stiinta a Editurii Humanitas cartea „Scurta istorie a creatiei. Stiinta si cautarea originii vietii” de Bill Meslaer si H.James Cleaves. E o carte care incearca sa raspunda la intrebarea Cum a aparut viata si care ar putea fi sensul ei. Este un volum accesibil si e presarat si cu amanunte interesante din vietile unor personaje celebre din domeniul stiintei si filozofiei.

Cartea lunii la Humanitas Fiction este romanul „Calatoria Cilkai”, un nou volum semnat de Heather Morris, autoarea bestsellerului international „Tatuatorul de la Auschwitz”. E o carte care pleaca de la intamplari reale petrecute la Auschwitz-Birkenau si de la marturii ale prizonierelor din Gulagul sovietic si care urmareste destinul Cilkai Klein, unul dintre personajele cele mai puternice si mai indragite din „Tatuatorul de la Auschwitz”.
Humanitas Junior continua seria „Aventurilor lui Habarnam si ale prietenilor sai” de I.P. Nosov cu ilustratii de A. Borisenko. A aparut pentru prima oara in limba romana si este continuarea seriei care a fermecat generatii intregi de tineri cititori de la prima ei aparitie.
 
 


Pe parcursul lunii iunie, agenda evenimentelor Humanitas si Humanitas Fiction online&live este plina de intalniri cu autori romani si de dezbateri despre cele mai importante carti de fictiune si non-fictiune straine publicate in ultimele doua luni. Cititorii care doresc autografe din partea autorilor pot comanda cartile pe Libhumanitas.ro.



Evenimente:
MARTI, 9 IUNIE, ORA 19.30
Live, eveniment „Humanitas 30 de ani“ > „Inapoi la argument“– Horia-Roman Patapievici in dialog cu Gabriel Liiceanu, sesiune de autografe online, Q&A virtual

 
MIERCURI, 10 IUNIE, ORA 19.30
Live > Calatoria Cilkai de Heather Morris, lansare. Participa: Sandra Ecobescu, Nona Rapotan. Moderator: Denisa Comanescu  
 
JOI, 11 IUNIE, ORA 19.30
Live > Prevestirea de Ioana Parvulescu, lansare si dialog cu Catalin Pavel, lectura cu Antoaneta Cojocaru, Q&A virtual, sesiune de autografe online

 
LUNI, 15 IUNIE, ORA 19.30
Live > Dezbatere despre Scurta istorie a creatiei. Stiinta si cautarea originii vietii de Bill Mesner si H. James Cleaves II. Participa: Dana Jalobeanu, Alexandru Babes, Vlad Zografi.
 
MARTI, 16 IUNIE, ORA 19.30
Live > Seducatorul domn Nae. Viata lui Nae Ionescu de Tatiana Niculescu, lansare si dialog cu Cristian Preda, Q&A virtual, sesiune de autografe online

 
MIERCURI, 17 IUNIE, ORA 19.30
Live > Copiii de pe Volga de Guzel Iahina, lansare. Participa: Ioana Parvulescu, Cristian Patrasconiu. Moderator: Denisa Comanescu.
 
JOI, 18 IUNIE, ORA 19.30
Live > Recviem vesel pentru tata de Radu Paraschivescu, lansare si dialog cu Catalin Striblea, Q&A virtual, sesiune de autografe online.
 
MARTI, 23 IUNIE, ORA 19.30
Live > Creionul de tamplarie de Mircea Cartarescu: lansare si dialog cu Mirela Nagat, Q&A virtual, sesiune de autografe online.

MIERCURI, 24 IUNIE, ORA 19.30
Live > Femei de Oscar de Melanie Benjamin, lansare. Participa: Irina Margareta Nistor, Simona Preda. Moderator: Denisa Comanescu 

JOI, 25 IUNIE, ORA 19.30
Live > „Despre Dincolo” – Andrei Plesu in dialog cu Gabriel Liiceanu.

 
 
 

Published in Interviuri

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.