Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Miercuri, 10 August 2022

Cum te ajută coachingul ca om de marketing și cum a ajuns un om de marketing să facă și “digital well-being coaching” ?

Cristian Haldan este un profesionist de marketing cu peste zece ani experiență de brand management, în industrii diverse din FMCG care a devenit primul român certificat well-being. Un utilizator avid de tehnologie și un om de marketing cu competențe rodate în digital, Cristian, atrage însă atenția asupra folosirii excesive a mediilor digitale și a investiției de timp și energie pe care tindem să o alocăm acestor medii. Are convingerea că oamenii de marketing, care lansează tot mai multe mesaje și campanii în aceste medii, au în egală măsură o responsabilitate de a se educa, de a-i atenționa și inspira pe cei din jur să utilizeze atent și echilibrat aceste medii, astfel încât să le folosească ei și să nu se lase folosiți de ele.

Puteți profita de cursul Digital Wellbeing cu Cristian într-un abonament individual de training.

Ce înseamnă să fii digital well-being coach?

Inițial, am pornit de la o nevoie personală la începutul anului 2021, eram de ceva timp în pandemie, interacțiunea constantă în toate întâlnirile s-a mutat pe Zoom și tot ce înseamnă interacțiunea cu ecranul îmi ocupa cea mai mare parte a timpului. După ce terminam o zi de lucru, eram obosit și nu reușeam să am energie și pentru altceva, îmi puneam întrebări de ce am o energie atât de scăzută?! Și atunci... am înțeles că parte din motivul energiei mele scăzute era interacțiunea constantă cu ecranele, izolarea, lipsa de mișcare, și mulți factori care au contribuit, prin urmare am căutat să fac ceva, în primul rând, pentru mine.

Am găsit un curs certificat internațional de către ICF(International Coaching Federation) pe care la-am făcut prin intermediul Zoom-ului, m-a ajutat mult faptul că am avut expunere internațională, au fost participanți din Australia, Europa și din America, iar împreună am început să deslușim tainele digital well-being-ului. Când vorbesc despre digital well-being și despre ce înseamnă să fii coach, în primul rând, mă refer la tot ceea ce înseamnă să fii alături de oamenii care își doresc să facă o schimbare în ceea ce privește comportamentul lor digital, să echilibreze balanța între interacțiunea cu ecranele și interacțiunea cu oamenii, cu natura și cu tot ceea ce este real.

Care este gradul de conștientizare al nivelului consumului de digital?

Cred că oamenii au început să devină din ce în ce mai conștienți având în vedere că își desfășoară cea mai mare parte a activității de acasă și atunci, în acest context, faptul că ești dependent de aceste gadgeturi și de ecran, te face să conștientizezi că poate e nevoie să contrabalansezi într-un fel balanța după ce termini activitatea de lucru. Majoritatea clienților cu care am lucrat sunt din afara țării, unde nevoia s-a conștientizat mai repede, sau poate educația primită a avut un cuvânt de spus, însă în general sunt persoane mai atente la ceea ce înseamnă well-being-ul propriu.

Partea unde nu conștientizăm este dată de către intenția pe care tu ți-o setezi în mod conștient.

Care ar fi nevoile din spatele unei astfel de atitudini? Dezvoltă puțin zona de neconștientizare a nevoilor.

Zona pe care   nu conștientizăm și care face diferența între un comportament sănătos în mediul digital și un comportament nesănătos este dată de către intenția pe care tu ți-o setezi în mod conștient. De multe ori există momente în viața noastră când pur și simplu ne trezim cu telefonul în mână, făcând ceva la care nu ne-am gândit sau nu ne-am propus să facem. Mecanismele de persuasiune a companiilor care fac design-ul aplicațiilor pe care noi le folosim sunt foarte fine și ei știu foarte bine asta. Noi suntem cei care le oferim date prin folosirea mijloacelor digitale, iar ei analizează bine și de multe ori modelul lor de business, are de-a face cu timpul petrecut și interacțiunea pe care noi o avem cu aceste dispozitive. Prin urmare, scopul lor este ca noi să petrecem cât mai mult timp pe dispozitive și pe aplicații, însă ar trebui să fim conștienți că există altfel de obiective, iar atunci ne ducem în zona de obiective personale, valori pe care trebuie să ți le onorezi făcând ceea ce îți place, dar în același timp fiind conștient de faptul că timpul este unul limitat și atenția este o resursă limitată. În momentul în care ești conectat pe un dispozitiv digital, înseamnă că ești deconectat de la altceva.

Atunci când faci switch-ul foarte rapid între task-uri, pierzi mult timp să readuci atenția și concentrarea de care ai nevoie.

Cristian, livrezi trainingul de digital well-being, cum poate ajuta acest training la conștienizarea comportamentelor nesănătoase?

În acest moment livrez cursul către companii, am identificat aici o nevoie destul de mare asupra eficientizării timpului și productivității. De multe ori, atunci când faci switch-ul foarte rapid între task-uri, pierzi mult timp să readuci atenția și concentrarea de care ai nevoie ca să rezolvi tot. Acest timp pierdut se transformă în timp de lucru mai mult și automat într-o productivitate scăzută și un well-being al angajatului scăzut. Încerc să fiu alături de echipele din companii, lucrez cu echipe, dar și one-to-one cu manageri, astfel încât să începem să identificăm care sunt acești ,,timpi morți,, , cum am putea să eficientizăm și să creștem productivitatea angajaților într-un mod sustenabil.

Vedem din ce în ce mai multe persoane aproape de burnout, în condițiile în care au fost nevoite să dea mult mai mult timp și energie în contextul pandemiei pentru că nu mai era atât de simplu să faci un meeting și să iei o decizie foarte repede, aveai nevoie să stabilești, să planifici, să te întâlnești, să te asiguri că toată lumea este onboardTimpul pe care îl dedici muncii atunci când ești acasă, unde nu mai există niciun fel de barieră între mediul profesional și mediul personal, este prețios și este necesar să înțelegi că trebuie să faci ceva în sensul ăsta ca să poți ajunge la un anumit echilibru.

Multitasking-ul, este ceva ce ne place să credem că reușim să facem, însă de fapt este doar o schimbare de taskuri.

La nivel de companii, vorbim despre eficientizarea timpului și reducerea timpului pierdut între ecrane. Ce ne poți spune despre mitul privind multitasking-ul?

Multitasking-ul, din studiile pe care le-am citit și pe care le-am analizat, este ceva ce ne place să credem că reușim să facem, însă de fapt este doar o schimbare de taskuri. Este un vis al multora care se transformă în coşmar atunci când nu iese pentru că te şi consumă foarte repede de energie. Aşa ajungem în situația în care ne oprim în mijlocul unui task și nu mai știm de ce am deschis un fişier sau ce urma să facem?! Atunci creierul este suprasolicitat și este într-un moment în care are nevoie de un restart, iar aici intervin exercițiile pe care le fac în workshop-urile mele. Aceste exerciții vin în susținerea nevoii de a lua pauze, pentru că nu poți să stai trei-patru ore încontinuu, să ai aceeași productivitate și același engagement. Sunt lucruri simple pe care însă oamenii nu reușesc să le facă din cauza conectării nonstop la ecrane.

Sunt foarte importante valorile, obiectivele și intențiile clientului.

Vorbești despre desființarea mitului de multitasking și despre nevoia normală de a lua pauze, te rog sa îmi spui despre ce altă filosofie vorbești în cursurile tale?

În discuțiile pe care le am cu clienții mei este important să identific care sunt obiectivele lor și mai ales valorile pe care doresc să le apere și să le susțină. De multe ori, discuția începe de la faptul că clientul petrece foarte mult timp pe telefon sau că se uită la filme mai mult decât ar trebui, când ar putea să facă altceva mai valoros cu timpul acesta. Chiar dacă începe așa, ulterior se duce către o nevoie neadresată. Acest comportament în care se face abuz de mediul digital, vine pe fondul unui dezechilibru produs în urma a ceva ce nu este ok. Este important să ajung cât mai repede la valorile clientului și ceea ce este important pentru el. Odată conştientizate aceste lucruri, încep să apară şi schimbările de comportament. Aşadar foarte importante sunt valorile, obiectivele și intențiile clientului.

Însoțești clientul în acest demers astfel încât să construiască în jurul lui niște obiceiuri sănătoase. Ne poți da exemple de tehnici pe care le utilizezi în timpul cursului?

Dincolo de partea de ascultare activă și tot ceea ce înseamnă întrebări puternice, care să ajute să creeze insight-uri în mintea clientului, mai fac exerciții care au ca efect reducerea factorilor perturbatori. De exemplu, ai telefonul pe biroul unde lucrezi și chiar dacă telefonul este cu ecranul întors, dar el are notificările valabile și primești notificări în momentul respectiv, prima intenție este să îl verifici. Încercăm să vedem ce putem face în sensul ăsta. Nu poți tăia de tot accesul la tehnologie. Este un element important care ne ajută și de care avem nevoie, însă trebuie să fim atenți la când şi cât de mult control îi lăsăm. Dacă eu sunt în situația în care îmi propun să fac un task, prefer ca în acele momentele să nu pot să fi deranjat.

Dacă ar fi să sumarizăm aș spune că nu trebuie să lăsăm tehnologia să ne controleze, ci sa o controlăm noi pe ea, astfel încât să luăm partea benefică a interacțiunii.

Mai mult decât atât, este vorba despre exemplul pe care le dăm celorlalți. Când mă gândesc la părinți, ei sunt exemplu pentru copiii lor și avem de-a face cu o generație care are acces la telefoanele mobile, la aplicațiile de social media. Au mult mai multe opțiuni acum față de când eram noi copii, dar ei ceea ce văd la părinți, vor face și ei. Este important să poți să oferi o educație, dar și să arăți un model sănătos.

Clienții tăi sunt și adolescenți sau părinți, care sunt mai deschiși către trainingul pe care îl oferi?

De obicei sunt foarte sceptici adolescenții, deoarece una dintre pedepsele mari pe care le pot primi din partea părintelui este să le ia telefonul. Toată lumea lor este în acel telefon. Este interesant că studiile spun că nu trebuie să tai direct accesul la telefon, ci poți să stabilești anumiți timpi și anumite perioade în care este ok să folosească anumite aplicații..depinde și de vârsta copilului. O dată ce le sunt explicate mecanismele din spate și li se prezintă o activitate mai interesantă decât să stea pe telefon, copiii o să înțeleagă altfel lucrurile. Există activități care pot fi și mai interesante, dar în același timp te pot și învăța ceva. De exemplu, atunci când mergi în natură sau poate mergi la munte și ai parte de o drumeție unde înțelegi și dezvolți abilități de observație, de supraviețuire, de integrare. Este important ca la final să evaluezi cum te simți. E necesar să închizi acest cerc, pentru că acest well-being digital este evaluat tot prin cum te simți și atunci dacă îți dai seama ce beneficii ți-a adus activitatea în care te-ai deconectat de la tehnologie, probabil că și data viitoare vei alege bine.

Poți să îmi dai exemplu de un “aha” al unui client al tău?

 În cadrul unei companii am făcut un workshop și la un moment dat, am făcut un exercițiu ce ține de conștientizarea timpului petrecut și de faptul că nu se luau pauze. În cadrul acestui  exercițiu am conceput pauza perfectă, pe care să ți-o dorești să o iei și la urmă am constatat că productivitatea s-a dublat. Pauzele le-au folosit pentru a se realimenta cu energie, acest lucru a  fost un “aha” mare.  

Un alt lucru pe care le-am realizat, a fost că poți să vii cu un obicei sănătos pe care să îl fructifici. De exemplu, se spune că dacă ești la distanță mică de un pahar cu apă, v-a crește cu mult șansele să bei apă. Prin urmare, tot timpul pun un pahar cu apă pe birou pe care îl consum și ce să vezi?! După trei-patru pahare de apă, trebuie să te ridici să te duci la toaletă și este un moment perfect să înceapă și o pauză.

Este nevoie de pauze și conștientizare oriunde ai fi și oricine ai fi.

La final, lansez o provocare celor care încă adorm sau se trezesc cu telefonul lângă ei, prin care îi îndrum să încerce să schimbe acest comportament, să lase telefonul undeva în afara camerei, la încărcat și să nu fie primul lucru sau ultimul pe care îl fac pentru ei.

Urmăriți interviul complet pe „Marketing Talks”.

 

Published in Cariera

GoTech World, cel mai mare eveniment de IT & Digital din Europa Centrală și de Est, revine anul acesta în format fizic cu cea de-a XI-a ediție, după doi ani de pandemie și două ediții online foarte reușite unde au participat peste 30.000 de profesioniști din diverse domenii de business, la Romexpo, Pavilionul B1, pe 3 și 4 noiembrie.

În perioada Super Early Registration 8-18 august, toate categoriile de bilete pot fi achiziționate cu un discounturi de peste 46%, de pe www.gotech.world.

Evenimentul păstrează structura care l-a consacrat și susține comunitatea de business și tech din România să descopere cele mai noi trenduri, produse și servicii tech românești și internaționale aplicabile în afaceri, și le facilitează membrilor acesteia accesul la networking de calitate.

În acest sens, GoTech Wold cuprinde o zonă expozițională amplă ce reunește cele mai importante companii IT, dezvoltatori web și agenții de comunicare online și cele 9 scene - Main Stage, Digital Marketing, Retail & E-Commerce, IT Ops, CyberSecurity, Java, DevOps, Smart City și Business Transformation - unde se vor desfășura conferințe, workshop-uri și panel-uri susținute de cei mai importanți inovatori, influenceri și antreprenori din domeniul tech, recunoscuți la nivel global.

Așa cum a obișnuit audiența în ultimii zece ani, GoTech World înglobează, pentru cea de-a XI-a ediție a sa, peste 120 de sesiuni de conținut, peste 135 de speakeri internaționali și locali, peste 130 de expozanți și peste 16.000 de participanți, dintre care mai mult de jumătate din categoria C-level.

Principiul ACT NOW, focusul acestei ediții

Pandemia, războiul din Ucraina, inflația, incertitudinea și toate schimbările la nivel micro și macro produse în ultimii ani ne-au forțat să ne reinventăm și să ne adaptăm la condițiile noii realități, să acționăm ACUM și AICI pentru a supraviețui și a ne dezvolta afacerile.
Cum să devenim suficient de independenți și de sustenabili ca individ, business, oraș, țară, folosindu-ne de tehnologie pentru a păstra minim impactul unei crize apropiate, fie ea economică, sanitară ori provocată de război?
Răspunsul stă în conceptul de ACT NOW, trebuie să acționăm acum pentru a avea un viitor. Trebuie să ne folosim ACUM de inovație și de tehnologie pentru a deveni sustenabili și a fi pregătiți să facem față schimbărilor de paradigmă din viitor.

“Unul dintre obiectivele noastre este ca prin evenimentele pe care le organizăm să educăm comunitățile, să asigurăm accesul facil la informația de actualitate, la trenduri, soluții și servicii ce contribuie la schimbare, la dezvoltarea unor ecosisteme smart, a unei lumi mai bune, mai sustenabile. Chiar și în variantă online, GoTech World a fost primul eveniment IT & Digital de mare amploare ce nu numai că a continuat să existe și în variantă virtuală, dar a abordat în premieră subiecte noi, necesare a fi prezentate și dezbătute de către mediul de business local și internațional.”, declară Alexandru Măxineanu, Managing Partner Concept Tech Events, Universum Expo.

Bine ancorată în contextul actual, Agenda ediției 2022 aduce în lumina reflectoarelor inovația și tehnologiile disruptive, prezentând cele mai în trend subiecte din domeniul IT & Digital. Speakeri internaționali și locali de top vor dezbate subiecte ce vor schimba semnificativ modul în care funcționează consumatorii, companiile și industriile, precum inteligența artificială, roboți, senzori olfactivi, aplicații ale Metaverse-ului în business, mașini zburătoare, haine inteligente, ferme plutitoare, dar și subiecte de actualitate aplicate în mediul afacerilor, precum cybersecurity, platforme cloud-native, tool-uri specifice domeniului programării precum GitOps, SQL, AI în domeniul e-commerce etc.

GoTech World se adresează tuturor profesioniștilor din domenii precum IT, Banking și Servicii Financiare, E-Commerce & Online Businesses, Telecomunicații, Auto, Healthcare & Pharma, Medical, Retail, Comerț, FMCG, Producție, Media, Energie, Administrație, Servicii, etc., dar și tuturor antreprenorilor sau freelancerilor care își doresc să folosească soluții digitale pentru a-și dezvolta afacerea.

Published in Comunicate

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.