Adriana Handaric a urmat modulul Marketing and Digital Strategy. Desi este un antreprenor ocupat, îşi găseşte timp pentru perfecţionare şi pregătire continuă. La ultimul curs de Product Marketing la care a participat, s-a numărat printre cei mai activi cursanţi, cu multe exemple din experienţa sa şi organizaţiile cu care lucrează. "Even the wisest mind has something yet to learn" - este unul dintre citatele preferate ale Adrianei.
Know how-ul de marketing al Adrianei serveşte şi cauzelor bune, nonprofit. Este manager de comunitate şi membru în Board-ul Asociatiei Happy Moms, o comunitate online care sprijină antreprenoarele și le facilitează accesul la educație, suport și networking.
Ce ai aplicat şi implementat concret ca urmare a parcurgerii modulului de strategie digitală?
Aveam mare nevoie de structură în cadrul ambelor activități și de informații actuale ceea ce am și obținut.
Deși am urmat o facultate economică cu specializare în marketing, iar în anii care s-au scurs de la terminarea facultății, cunoștințele mele s-au completat cu diverse cursuri din sfera educației formale și informale și am acumulat o experiență valoroasă în domenii variate, experiența aceasta a fost ca o gură de aer proaspăt.
Activitatea mea profesională pendulează între o afacere de familie, în domeniul IT și o ramură dedicată sferei marketingului, mai precis ajut antreprenorii care aleg să vină către mine să găsească și să implementeze strategia potrivită pentru dezvoltarea afacerii lor.
Aveam mare nevoie de structură în cadrul ambelor activități și de informații actuale ceea ce am și obținut.
Procesul de creare și implementare a unei strategii digitale a devenit mult mai clar și facil, am reușit astfel să creionez strategii de marketing atât pentru afacerea mea, cât și pentru alte afaceri, cu rezultate foarte bune și obiective îndeplinite.
Care a fost cea mai utilă sau mai valoroasă zonă de know-how la care ai avut acces în programul de certificare CIM alături de noi.
Accesul la un sistem de educație cu vechime, dar totuși ancorat în realitatea zilelor noastre mi se pare fantastic. Am apreciat structura, varietatea informațiilor transmise și forma în care ne-au fost puse la dispoziție.
Nu aș putea să aleg doar un aspect valoros pentru că au fost foarte multe, pornind de la platforma online prin intermediul căreia s-a realizat transferul de cunoștințe, webinarele, biblioteca virtuală cu sute de materiale și cărți accesibile, disponibilitatea profesorilor pentru a clarifica nelămuriri, dar și pentru a face recomandări pe marginea lucrării.
Mi s-au părut foarte utile modelele de marketing pe care le-am studiat și oportunitatea de a vedea cum funcționează ele prin intermediul studiilor de caz, dar și al lucrării elaborate. M-au inspirat apoi să le utilizez în situații inedite, căci marketingul pe lângă modele și cifre, presupune creativitate și inovație.
Ce înseamnă product management în compania voastră?
Cred că product management înseamnă, în primul rând, gestionarea unui produs sau a unui serviciu care vine în întâmpinarea unei nevoi sau care poate creează o nevoie, însă, în al doilea caz, poate dura până când reușești să aduci conștientizare în rândul publicului țintă.
Noi pornim de la nevoile clienților, adunăm informații și concepem vestitul MVP (minimal viable product), dar am învățat că dacă am ajuns la MVP, e necesar să-i dăm drumul în piață și să ajustăm pe parcurs. Altfel riscăm să pierdem momentul și e valabil atât în IT, cât și în marketing și în multe alte domenii de activitate.
Mi se pare esential ca ceea ce concepi să se bazeze pe o minimă cercetare și testare, astfel încât să crești șansele de reușită.
Apoi suntem atenți la toate semnalele care vin de la clienți și din piață, aducem îmbunătățiri, însă nu toate sunt aliniate și cu partea de business. Am avut situații în care am ales să nu dezvoltăm produsul pentru că raportul beneficii costuri nu ne era favorabil.
Platforma noastră, Undeumblă, se află în continua modificare și ajustare, tocmai pentru a veni în sprijinul clienților.
Două companii din România pe care le admiri pentru strategie de marketing digital şi de ce?
Ce întrebare frumoasă și provocatoare în același timp, pentru că mă bucur să văd în peisajul online românesc creativitate și dorință de apropiere de public, hai să-i spunem chiar umanizare a brandului.
Alegerile mele pentru azi sunt ING și Smartbill. Șunt clientul acestor companii și beneficiez de serviciile lor de ceva timp deja, așa că le și urmăresc în online. Apreciez abordarea prietenoasă, atât în tonul folosit, cât și în grafică, orientarea către digital și simplificarea proceselor și a task-urilor zilnice pe care le întâlnim în activitatea companiilor.
ING a venit anul acesta cu o inițiativă foarte faină, “Cât ai spune Leu”, care-l are în centru pe Laurențiu Mihai, brașovean de-al meu, implicat în mai multe proiecte antreprenoriale, printre care și un blog foarte popular în care împărtășește din experiența lui ca investitor. Scopul platformei este să ofere soluții și inspirație pentru diversele provocări pe care le întâlnim în sfera gestionării finanțelor.
Materialele se regăsesc în mai multe formate, astfel încât să acopere preferințe variate în materie de consum al conținutului cum ar fi articole, materiale scrise, podcast-uri sau video-uri și o soluție ingenioasă prin care au integrat serviciile de consultanță financiară pe care le oferă, sub denumirea “Banometru”.
Am apreciat asocierea cu o persoană cunoscută în mediul online, relevantă pentru domeniu, conceperea și distribuirea de conținut valoros și scopul în sine al platformei care este contribuția la educația financiară a românilor.
Și să nu uităm de platforma Startarium, un alt proiect dezvoltat de ING, în colaborare cu Impact Hub, prin care oferă antreprenorilor acces la tot ce au nevoie ca să dezvolte o afacere.
Și Smartbill a mizat pe generarea de conținut și pe educarea antreprenorilor, fie că sunt sau nu clienții lor, prin blogul pe care publică, constant, articole sub diverse categorii.
Deși a fost un subiect delicat, am apreciat și petiția pe care au ințiat-o împreună cu Valentina Saygo, prin care au propus un set de măsuri necesare sprijinirii mediului de afaceri de către Guvernul și Parlamentul României, după ce s-a instalat pandemia și restricțiile care au afectat o mare parte dintre companiile românești.
Prevederile GDPR, măsurile implementate de companiile producătoare de dispozitive mobile prin care utilizatorii pot restricționa accesul la datele lor și astfel pot influența succesul campaniilor plătite în mediul online, precum și reticența tot mai mare a consumatorilor față de reclame, sunt semnale că ar trebui să ne îndreptăm cu o parte consistentă a resurselor de care dispunem, către marketingul prin conținut.
O astfel de abordare precum au cele două companii amintite mai sus, poate aduce rezultate frumoase.
Cum foloseşti profilele de clienţi în activitatea ta şi cum le populezi cu date relevante?
Ca om de marketing am învățaț că profilul clientului este unul dintre primele elemente la care mă uit, fie că vorbim despre activitatea uneia dintre companiile în care activez, fie că e pentru unul dintre clienții mei. Datele nu sunt atât de ușor de obținut azi, cu atât mai mult dacă faci parte sau lucrezi cu o companie de dimensiuni mai mici. Așa că e nevoie să apelezi la creativitate. Sigur că pentru a defini un segment vizat sunt utile datele statistice disponibile în online, dar experiența mi-a demonstrat că e nevoie să vorbești pe “limba clientului” ca să înțeleagă ce ai tu de oferit. Și atunci am nevoie de mai multe informații pe care le obțin în mai multe forme: prin intermediul chestionarelor prin care colectez diverse date care sunt de interes, distribuite clienților existenți sau potențiali și interviuri 1 la 1.
O altă variantă este cercetarea profilelor celor care sunt fani în mediul online, care arată interes pentru activitatea desfășurată pe rețelele sociale, căci e un semnal foarte bun că ei fac parte din publicul țintă.
Concep chiar o poveste a unui reprezentant al publicului țină, care mă ajută, de exemplu, să concept apoi tematica pentru calendarul de conținut și nu numai. Cu cât știm mai multe despre clientul ideal, inclusiv elemente care țin de sfera emoțională, cu atât mai bine putem să comunicăm cu el și să ajungem la el.
Cum te ajută know-how-ul de marketing în activitatea de la asociaţia “Happy Moms”?
M-am alăturat Asociației Happy Moms, de 5 ani și jumătate deja, iar din 2019 am acceptat să fac parte din board-ul de conducere al acesteia. Am construit alături de colegele mele, Dana Lupșa și Alexandra Ciucanu, o comunitate online care sprijină antreprenoarele și le facilitează accesul la educație, suport și networking.
A fost nevoie să aduc în această activitate un cumul de experiență dobândit ca specialist în marketing, antreprenor, manager cu vechime în corporație și femeie, care înțelege cât e de provocator să gestionezi o multitudine de roluri, atât pe plan personal, cât și profesional, atunci când vrei să demarezi sau să dezvolți o afacere.
Ne-am dorit să ajungem la cât mai multe femei și să le sprijinim și zic eu că am reușit. Cum? Prin intermediul comunităților online pe care le-am format, al unui program de şapte săptămâni, conceput și implementat anul trecut, în plină pandemie, de dezvoltare și susținere a afacerilor și networking, derulat online și offline, atunci când a fost permis.
Discutăm de un ONG care are nevoie de finanțare pentru derularea tuturor proiectelor și e nevoie de strategie pentru promovare, vizibilitate și atragerea finanțării. Așadar know-how-ul de marketing este mai mult decât binevenit.
Un secret de productivitate de marketing şi de business? Cum reuşeşti să ţii în echilibru atât de multe arii din viaţa ta? Profesia şi copiii, business-ul de familie şi celelate afaceri pe care le sprijini ca şi consultant, proiectele plătite cu cele non-profit?
E nevoie de echilibru în toate ariile în care activăm.
Aș zice că secretul e planificarea, dar e doar o parte. Realitatea e că e nevoie de echilibru în toate ariile în care activăm.
Undeumblă este o afacere cu vechime deja, care nu mai necesită implicare non-stop. Am pus în mișcare procese și proceduri care mă ajută mult și îmi oferă și spațiu să dezvolt un brand personal ca profesionist în marketing, care îmi poartă numele, Adriana Handaric – Adressed Marketing.
Dacă vorbim de activitatea din cadrul asociației, acolo echipa a crescut foarte mult în ultima perioadă și implicit și activitatea, însă faptul că suntem trei membre ale board-ului de conducere ne permite să repartizăm echitabil sarcinile.
Una dintre valorile mele este educația și nevoia de contribuție și de a schimba ceva, așa că activitatea ca voluntar vine natural, asemenea celei de marketing care face parte din ceea ce sunt, nu doar ca profesionist, căci toți facem marketing și la nivel personal, dar aici e o altă poveste pentru o dată viitoare.
Antreprenoriatul îmi permite să-mi organizez timpul și în funcție de nevoile familiei, iar familia este și ea una dintre valorile mele, așa că reușesc să găsesc întotdeauna timp pentru ea.
Atât timp cât activitățile pe care le avem, sunt în concordanță cu valorile noastre, lucrurile se așază natural, așa cum avem nevoie.
Cred că atât timp cât activitățile pe care le avem, sunt în concordanță cu valorile noastre, lucrurile se așază natural, așa cum avem nevoie. Sigur că dublate și de planificare, al cărui fan declarat sunt de ceva vreme.
Nu ratati ultimele înscrieri la modulul de marketing şi strategie digitală. Programul impune îndeplinirea unor criterii de admitere şi se adresează doar celor cu un anumit nivel de experienţă şi care vorbesc fluent limba engleză. *.
Customer experience și customer experience management nu este o zonă în care să existe soluții sau rețete magice, în schimb, este o zonă pe care dacă o faci bine, aduci rezultate clare în business - Anca Șerbănescu
Ce înseamnă şi cum ne ajută managementul experienţei clienţilor? Ce bune practici, ce instrumente şi ce cărţi ne ajută să ne perfecţionăm? Oana Mudura a discutat cu Anca Șerbănescu despre ce înseamnă un program de customer experience bine făcut la unul din evenimentele de comunicate organizate de Institutul de Marketing.
Anca Șerbănescu este trainer și adviser la Institutul de Marketing din București, are peste 15 ani de experiență in market research și este specializată în piețele bancare, de asigurări și IT&C. Anca Șerbănescu este unul dintre primii absolvenți ai certificării CIM - The Chartered Institute of Marketing, care asigură cele mai relevante programe profesionale de training în marketing și comunicare acreditate, cu recunoaștere internațională. CIM este cea mai mare organizație profesională de marketing la nivel mondial, cu peste 100 de ani de existență, care stabilește standardele în industrie și sprijină profesioniștii să se dezvolte continuu.
Care sunt bunele practici la nivel internațional? Ce ai observat tu că funcționează în materie de customer experience management?
Customer experience și customer experience management nu sunt zone în care să existe soluții sau rețete magice, în schimb este o zonă pe care dacă o faci bine, aduci rezultate clare în business și vorbim aici de proiecte care pot aduce rezultate de la nivelul miilor de euro până la nivelul miliardelor de euro. Bunele practici, vin, în special, din străinătate, din Europa de Vest și din SUA, pentru că în România avem multe de făcut și de învățat până a aplica efectiv Customer Experience-ul. În vederea clasificării termenilor, customer experience management ar însemna că o companie controlează toată interacțiunea într-un mod intenționat, monitorizează, vede care sunt problemele și le rezolvă, tocmai pentru a crea o experiență care ne apropie de compania respectivă, care creează loialitate, iar de asemenea, customer experience management-ul este foarte util pentru angajați, făcându-i mândrii că lucrează în compania respectivă, iar motivația va crește. Customer experience management este foarte ușor asimilat cu o practică de marketing, pentru că avem nevoie de gândire strategică, ulterior, în implementare ne asigurăm că bifăm niște elemente care garantează succesul.
Pentru elementele unei strategii de succes, care sunt pilonii generali de care trebuie să țină cont o companie atunci când își propune un customer experience de excelență?
Sunt multe companii care au pus pe hârtie un plan, iar acesta nu s-a mai implementat, deoarece organizația nu era pregătită.
În primul rând, trebuie setată ,,temelia,, bine, mai exact, trebuie să evaluăm cât de bine este pregătită organizația pentru a începe această călătorie, pentru a face într-adevăr customer experience. Sunt multe companii care au pus pe hârtie un plan, iar acesta nu s-a mai implementat, deoarece organizația nu era pregătită.
În al doilea rând, trebuie să ne asigurăm că oamenii cu funcții cheie în companie, cu puternic nivel de decizie, dar și oamenii din front line își cunosc foarte bine clienții, de multe ori acest aspect fiind trecut cu vederea. Este important să experimentăm ceea ce clientul trăiește în interacțiunea cu organizația și să înțelegem cum se simte, astfel e mult mai ușor, ulterior, să gândim strategia și să ne asigurăm că se implementeză cu succes.
După acești doi pași urmează zona de strategie, bazându-se, în special pe strategia de clienți, care, de multe ori, este neglijată pentru că afacerile, în general, își fac prima dată strategia de business, ulterior făcându-și strategia de clienți, lucru care nu este corect. În acest caz este important să gândim strategia de customer experience în conexiune directă cu strategia de business definind această legătură intrinsecă între cele două strategii, apoi să alegem target-ul pe care vrem să-l atingem și să definim experiența pe care dorim să o livrăm clienților (ex: o companie de utilități trebuie să se asigure că toți clienții nu au întreruperi în furnizarea serviciilor și că informația este tot timpul la dispoziția consumatorilor). După ce este stabilită strategia începem partea de customer experience management, care ajută într-un set de activități, susținut de oameni și de sisteme, ajutând la livrarea experienței sau la reducerea distanței între ceea ce ne dorim să livrăm și ceea ce clientii experimentează. Atunci când nu este definită experiența pe care vrem să o livrăm clienților, nu ne putem asigura că transmitem ce ne dorim.
Înțelegerea clienților este un factor dominant, totul pornind de la așteptările și nevoile acestora.
De asemenea, fără o cultură care înțelege însemnătatea clientului, care înțelege ce înseamnă să facem bine pentru client, nu reușim să mișcăm lucrurile. Înțelegerea clienților este un factor dominant, totul pornind de la așteptările și nevoile acestora. Cuantificarea customer experience management-ului este importantă pentru a vedea ce aduce benefic pentru companie, ne raportăm la venituri, grad de retenție, dar și de achiziție de clienți, ce aduce în zonele importante pe care le targetăm în obiective.
Nu în ultimul rând, trebuie să ne asigurăm că lucururile se întâmplă, că apar progrese, vorbim aici de adopția acțiunilor de customer experience și accountability, oamenii trebuie să fie responsabili, trebuie să știe clar care este rolul lor în a livra strategia de customer experience (ex: o companie de asigurări, în cadrul programului de customer experience management aduce îmbunătățiri în procesul de claims, eforturile de customer journey mapping i-a făcut să înțeleagă că este un moment esențial în experienţa per ansamblu a clientului cu compania, un moment în care, dacă, livrează o experiență bună pot să aibă rezultate foarte bune, aceștia au lucrat la îmbunătățirea lipsurilor pe care le-au aflat ascultând vocea clienților, în acest caz, au introdus o zonă de chat în aplicație, unde se poate raporta incidentul. Doar prin intermediul canalelor au reușit să reducă costurile destinate pentru call center).
Tehnologia ar trebui să fie doar un facilitator, ajutând la automatizarea vocii clientului, a angajaților și a proceselor. Modul în care angajații se simt în companie transpare în experiențele pe care le îmbunătățim. Vocea proceselor e relevantă pentru că formatul pe care îl adoptăm poate să fie bun, însă, e posibil, ca oamenii să nu aibă suportul necesar, procesele definite sau tehnologia care să-i susțină. Tehnologia ajută la obținerea informațiilor, în timp real, de la clienți, dar și la cunoașterea experiențelor oferite. Feedbackul clientului este un punct de contact cu brandul.
Care sunt avantajele pentru companie, de ce să investească în customer experience management?
Sunt trei zone în care se văd rezultate concrete de business prin customer experience management bine făcut. În primul rând, creșterea veniturilor ajută la sporirea capabilității de a păstra clienții care au avut o nemulțumire, astfel, crescând probabilitatea de upsell și cross sell. Experiența devine un factor diferențiator pentru brand, automat, putem câștiga clienți, atât din creșterea naturală a pieței, cât și de la competiție. Ajută la scăderea costurilor operaționale, call center, zona operațională, distribuția. Sunt companii care în strategia de customer experience își propun să reducă anumite costuri.
Un program de customer experience bine făcut poate duce la transformarea organizației într-o companie axată pe învățare, pe inovație.
Care este cartea care ți-a schimbat perspectiva în ultima vreme?
În primul rând, aş numi chiar o carte pe care am descoperit-o studiind în programul de certificare de la CIM: The Customer Experience Edge scrisă de Reza Soudagar, care, pe lângă faptul că dă foarte multe exemple de succes, arată și foarte multe sfaturi practice care indică cum se pot implementa programe de customer experience de succes. O altă carte pe care o recomand este „Customer what?” de Ian Golding.
Following its e-sports debut last year, Erste Group is now celebrating the second chapter of itsFollowing its e-sports debut last year, Erste Group is now celebrating the second chapter of its partnership with the League of Legends European Championship (LEC). With a humorouscampaign film by Jung von Matt SPORTS the banking group picks up one of the most heateddebates surrounding the topic of e-sports: The discussion on whether e-sports is recognised asa legitimate sport or not and the gaming community's reaction to it. The LEC Summer Splitcampaign launches on 13 August with the playoffs and will be seen on social media as well ason the LEC Livestream until the finals on 29 August.
“E-sports is growing dynamically: with a high degree of professionalisation, a broadening fan base andsteadily increasing awareness. For us as a future-orientated bank, this is a tremendously excitingenvironment, because it knows no borders across our entire region and is digitally accessible,” saysBernd Spalt, CEO of Erste Group.
Whether e-sports is a sport or not, is the topic of constant discussions. Recognition as an official sportdetermines, for example, whether athletes receive the appropriate visas for events abroad and whetherclub structures are supported. While countries and associations take part in the debate and questionthe sporting character of e-sports, gamers are not impressed: Within the gaming and e-sportscommunity, very few are interested in the discussion.
With the #believeinyourself campaign as part of the LEC Summer Split, Erste Group is addressing thisvery issue. After the banking group celebrated its entry into the world of e-sports last year with anemotional story about the hurdles of being a gamer, it now follows up with an appreciation of e-sportsand its community. In the campaign film “E-Sports Doomsday” by Jung von Matt SPORTS, Erste Groupdraws a humorous scenario of the gaming world reacting to e-sports finally being denied the status as asport worldwide.
On the one hand, the banking group takes up a social debate as a campaign theme and sides with thegamers. On the other hand, the film serves as a homage to the community and its reaction. The film isalso peppered with numerous League of Legends Easter Eggs. For the leading role, Erste Group wasable to win Trevor Henry, esports commentator, host and presenter as well as the most famous face ofthe LEC.Carl Kuhn, Head of E-Sports at Jung von Matt SPORTS: "With this campaign, Erste Group clearlypositions itself within the community and demonstrates the closeness and openness that is so importantto develop as a non-endemic brands within the e-sports community. This requires community-orientedcontent and credible topics.”
Un nou studiu național realizat de Reveal Marketing Research a analizat comportamentul religios în rândul romanilor de religie creștin ortodoxa, care cred în Dumnezeu.
Din populația reprezentativă a României care se declară creștin-ortodoxă, se evidențiază următoarele trei tipologii: practicanți (42%), non-practicanți (24%) și spirituali (34%).
Pentru majoritatea românilor creștin-ortodocși, care cred în Dumnezeu, rugăciunea reprezintă o parte importantă a vieții lor de zi cu zi. Practica rugăciunii este cea mai frecventă în cazul practicanților (68%). De asemenea, 62% dintre non-practicanți au obișnuința rugăciunii. Ponderea spiritualilor care declară că obișnuiește să se roage (51%) este cea mai scăzută dintre tipurile de enoriași.
Per ansamblu, practica rugăciunii este mai răspândită:
Obiceiuri creștin-ortodoxe respectate
Din studiul realizat de Reveal Marketing Research mai rezultă că, există anumite practici care țin de dogma religioasă și care separă credincioșii în funcție de tipologie (practicant, non-practicant și spiritual).
Închinatul atunci când trec prin fața unei biserici (58%), respectarea zilelor de sărbătoare prin faptul că nu se muncește nici măcar în gospodărie (65%), aprinderea lumânărilor (63%), participarea la slujbe cu ocazia sărbătorilor importante (56%) sunt obiceiuri comune în special în rândul practicanților și non-practicanților.
− Peste jumătate dintre românii de religie creștin-ortodoxă care cred în Dumnezeu, declară că se închină atunci când trec prin fața unei biserici. Pentru cele trei tipologii de enoriași în care închinatul constituie o practică importantă – practicanți, non-practicanți și spirituali – ponderea persoanelor care fac acest lucru frecvent este aproximativ aceeași – peste 40%. Pe criterii socio-demografice, închinatul este mai frecvent, la femei, la persoanele vârstnice și tinere (18-24 de ani).
− Zilele de sărbătoare sunt respectate în mod frecvent de peste trei sferturi dintre români prin faptul că nu muncesc și nu realizează alte treburi gospodărești. Din nou practica este adoptată într-o măsură mai mare de femei (73%), persoane vârstnice (peste 55 de ani) și persoane tinere (35 – 44 ani).
− 21% dintre români declară că postesc. Postul este ținut în mai mare măsură de către femei. Practicanții respectă această cutumă în cea mai mare măsură (26%), urmați de nonpracticanți (3%) și spirituali (2%).
− A avea un duhovnic și spoveditul periodic este o practică răspândită la practicanți (10%).
Care sunt principalele motivații pentru respectarea obiceiurilor crestinești?
Respondenții care au fost educați religios în familie au declarat că motivul pentru care respectă obiceiurile creștinești este că așa au fost invățați și obișnuiți în famile (61%). Un alt motiv important invocat este iubirea față de Dumnezeu (58%).
Alte motivatii secundare se refera la faptul că:
GoTech World (anterior denumit Internet & Mobile World), un manifesto al digitalizării adresat întregului ecosistem de business din Europa Centrală și de Est, se desfășoară anul acesta în perioada 10 - 11 noiembrie, online, pe platforma MyConnector.
Evenimentul aniversează zece ani de existență, zece ani în care a încurajat, a promovat și a sprijinit adoptarea noilor tehnologii și a digitalizării în toate industriile, cu scopul de a crește eficiența și productivitatea afacerilor.
Fiind primul eveniment de o asemenea amploare din regiune, GoTech World a contribuit în tot acest timp și contribuie semnificativ la dezvoltarea accelerată a domeniului IT & Digital, fiind numit sugestiv "Casa economiei digitale din Europa Centrală și de Est".
În fiecare toamnă, timp de două zile, GoTech World, devine cel mai important HUB tehnologic din regiune. În cei nouă ani, evenimentul a reunit 1.119 dintre cei mai buni experți internaționali în diverse domenii de business, 1.057 dintre cele mai importante companii IT, dezvoltatori web și agenții de comunicare online și 73.406 profesioniști din diverse domenii și verticale de business.
Un adevărat inovator, anul trecut, GoTech World a fost singurul eveniment de mare amploare din regiune ce s-a desfășurat în premieră în format exclusiv online. El a adus împreună peste 14.230 de vizitatori, 5.944 de companii și 130 de speakeri internaționali și locali.
Printre companiile de top prezente în fiecare an la GoTech World se numără și ING Bank România, Partenerul Principal al ediției de anul acesta.
„Preocuparea continuă pentru inovație și experiența clienților au fost întotdeauna elemente diferențiatoare pentru ING, atât în modul în care suntem percepuți de clienți, cât și în modul intern în care operăm, de echipă, iar anul trecut ne-a confirmat, mai mult decât oricând, importanța acestora. Într-un an de tranziție, definitoriu pentru noua realitate, GoTech World împlinește zece ani de existență și ne bucurăm să ne alăturăm evenimentului, pentru al treilea an ca partener principal, pentru a celebra împreună valorile noastre comune legate de tehnologie și digitalizare. Așteptăm participanții la standul virtual ING, pregătindu-ne deja cu experți, conținut specific, consultații live, premii și networking digital.”, a spus Silvia Mihăilescu, Director Marketing, Comunicare și CSR al ING Bank România.
În varianta online, GoTech World păstrează aceeași structură din anii anteriori: 8 scene unde se desfășoară conferințe, workshop-uri și panel-uri susținute de speakeri internaționali și locali de Top și Zona Expozițională, unde furnizori și utilizatori importanți din domeniul IT & Digital își prezintă proiectele, soluțiile și produsele în cadrul standurilor digitale 3D.
Precum în cazul unui eveniment Live, și în variantă online interacțiunea și networking-ul între vizitatorii și expozanți este posibilă și este facilitată de instrumentele platformei MyConnector: chat-uri interactive publice și private, schimb de cărți de vizită și un sistem de întâlniri video prin intermediul căruia participanții pot interacționa pe tot parcursul evenimentului și pot crea noi legături de business.
Pentru cea de-a zecea ediție, organizatorii estimează peste 16.000 de participanți la toate cele 8 track-uri de conținut din cadrul evenimentului, peste 135 de speakeri internaționali și locali și peste 100 de parteneri în zona expozițională.
,,Cea de-a zecea ediție GoTech World- powered by ING România este organizată sub conceptul Revive. Rise. Accelerate the future. Dacă anul trecut cu toții ne-am confruntat cu o nouă realitate pe care a trebuit să o acceptăm și să găsim rapid soluții pentru a supraviețui pe termen scurt, tehnologia și digitalizarea având un rol esențial, anul acesta ne confundăm cu această nouă lume, ea este deja noua normalitate. Atât mediul de business cât și cel public nu mai pot lua în calcul o strategie de dezvoltare fără a include și o componentă digitală. Companiile ce supraviețuiesc și prosperă sunt de acum încolo doar cele care folosesc cât mai multe soluții tech și integrează în procesele de lucru componenta digitală.” a declarat Alexandru Măxineanu, Project Manager, GoTech World
Agenda ediției 2021 aduce pe cele opt scene (Main Stage, Digital Marketing, IT Ops, Cybersecurity, Java, DevOps, Retail & E-Commerce și Business Transformation) cele mai în trend subiecte din domeniul IT & Digital. Speakeri internaționali și locali de Top vor dezbate subiecte actuale precum Smart City, Ingineria neuronală, Hainele inteligente, Printarea 3D, Microinfluencerii, Mixul dintre comerțul online și in-store, Noile provocări pentru Ransomware, Optimizare Java, Integrarea Kubernetes cu DevOps, etc.
Așadar, la GoTech World este recomandată participarea tuturor profesioniștilor din domenii precum IT, Banking și Servicii Financiare, E-Commerce & Online Businesses, Telecomunicații, Auto, Healthcare & Pharma, Medical, Retail, Comerț, FMCG, Producție, Media, Energie, Administrație, Servicii, etc., dar si tuturor antreprenorilor sau freelancerilor care consideră că pot folosi soluții digitale pentru a-și dezvolta afacerea.
Formatul online permite participarea unui număr mai mare de profesioniști, inclusiv din afara României.
Participarea la GoTech World se face pe baza unui bilet de acces ce poate fi achiziționat direct de pe www.online.gotech.world.
În funcție de beneficiile pe care le primește un participant, există trei categorii de bilete: Standard Pass (49 EUR), Standard+ Pass (99 EUR) și PRO Pass (119 EUR). Până pe 15 septembrie, două categorii de bilete au un preț special: Standard+ Pass 59 EUR și PRO Pass 79 EUR.
Organizatorul GoTechWorld este UNIVERSUM Events, iar Partenerul Principal al evenimentului este ING România.
Pentru informații suplimentare, urmăriți platformele oficiale:
https://www.online.gotech.world/
https://www.facebook.com/gotechworld
https://www.linkedin.com/company/gotechworld/
Despre provocările și proiectele acestei ultime perioade în, precum și despre studiul pentru Diploma in Professional Marketing, vă invităm să aflați mai multe de la Nona Beicu Broșiu, Brand PR Manager la ING Bank. Pentru Nona Beicu Broșiu, iar cei aproape 14 ani de experiență profesională de până acum au însemnat coordonarea proiectelor de CSR în cadrul unei companii de telecom, comunicarea pentru cel mai mare festival de muzică din România, consultanță în comunicare strategică și branding pentru clienți din diferite industrii ale unei agenții de comunicare, dar și crearea proiectului cultural „Festivalier” prin intermediul căruia a explorat felul în care festivalurile culturale ajută comunitățile din care fac parte.
Este preocupată de tehnologie, de felul în care comunicarea și marketingul pot ajuta brandurile să se dezvolte și speră să înțeleagă și mai bine cum funcționează work-life balance.
Din 2020 se pregătește pentru obținerea Level 6 Diploma Profesională în Marketing, o acreditare oferită de Chartered Institute of Marketing UK, în colaborare cu Oxford College of Marketing la Institutul de Marketing din România.
Cum arată bilanţul anului trecut care a avut pentru toţi o doză mare de neprevăzut? Care au fost principalele proiecte în care te-ai implicat?
În mod cert, a fost un an dificil pentru cei mai mulți dintre noi, cu foarte multe momente complicate. În același timp, a fost și o perioada de reflecție impusă de context, în care poate ne-am uitat mai atent la ceea ce facem și ceea ce suntem - fie pe plan profesional, fie personal.
În ceea ce mă privește, în prima parte a anului am lucrat, alături de colegii mei din ING, pentru diferite proiecte care ne-au adus împreună în mediul online, în perioada de izolare socială. Mă bucur că am avut ocazia să participăm la Swimathon, să strângem fonduri pentru cauze care au mare nevoie de ajutor și în felul acesta timpul a fost folosit într-un scop nobil.
În cea de-a doua parte a anului am început studiul la The Chartered Institute of Marketing, pentru obținerea Level 6 Diploma in Professional Marketing.
Care sunt provocarile constante în industria în care lucrezi?
Nu mi se pare că ar fi mai multe provocări față de alte industrii. Poate că un anumit specific este dat de reglementările care apar în mod frecvent și cu care trebuie să ținem pasul cu toții, atât băncile, cât și clienții.
Ce înseamnă inovaţie de marketing în industria în care lucrezi?
Banking-ul este unul dintre domeniile în care inovația în marketing se întâmplă deja de mult timp. Vedem cu toții interesul accentuat pentru digitalizare, mai ales după anul 2020, când pandemia a împins și mai tare limitele în această zonă. În continuare este de așteptat ca inovația să cunoască și alte fațete adaptate contextului pe care îl avem, cu produse și servicii speciale pentru diferitele cerințe ale clienților și cu mecanisme de comunicare tot mai inovatoare.
De ce ai ales cel mai dificil program de training de marketing acreditat CIM – DIPLOMA ÎN MARKETING PROFESIONAL pentru a te perfecționa în domeniu?
După cei 14 ani de experiență profesională în multiple ramuri ale comunicării și branding-ului, am simțit că a venit momentul acestui program și a unei discuții și mai aprofundate despre rolul marketingului și comunicării în cadrul unei industrii, în cadrul unei companii sau chiar în cadrul societății în care trăim. Mi se pare un program potrivit pentru persoanele cu multă experiență profesională, care te determină să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă, să evaluezi și planifici mult mai bine ceea ce ar trebui să faci ca om de marketing pentru compania ta, să ajuți în mod real la dezvoltarea business-ului.
Cum ai reuşit să îmbini provocările acestui an cu studiul?
Chiar dacă a fost un an dictat de restricții, situația pandemică a adus și avantajul de a fi câștigat timp. Așa că, a fost o perioadă în care m-am putut concentra pe studiu, mi-am făcut o agendă pe care am respectat-o. Sigur că, mi-ar fi plăcut să mă întâlnesc cu colegii de curs și în offline, dar ne-am descurcat destul de bine și în online.
Cât timp ți-a luat pregătirea pentru un modul? Câte ore ai lucrat și învățat în medie pe săptămână? Cum se desfășoară studiul online? Cum ajută suportul suplimentar de la programul blended learning - weekendurile și workshop-urile? Cum se desfășoară relația cu tutorii? Cum te-a ajutat suportul lor?
Pentru mine a funcționat destul de bine participarea săptămânală la workshop-urile online susținute de profesorii Oxford College of Marketing și clarificarea chiar la fața locului a eventualelor întrebări pe care le-am avut pe parcurs. Am încercat să am un program de lucru de circa 3-4 ore pe zi, de 3-4 ori în timpul săptămânii, pentru citit și lucrat pe brieful pe care l-am avut de rezolvat. Totul a mers foarte bine în versiunea online a cursului, a ajutat și faptul că am avut mai apoi la dispoziție toate înregistrările cursului și am putut să revin ori de câte ori am simțit nevoia. Mi se pare o idee foarte bună acest tip de învățare „amestecată”, adică „blended”, pentru că în felul acesta poți să te organizezi în ritmul tău, cu programul pe care ți-l poți face singur, având ocazia să discuți direct cu profesorii și să le ceri sfaturi. Iar în timpul week-end-ului de studiu intensiv poți să clarifici toate aspectele mult mai rapid atât cu tutorele, cât și cu colegii de curs.
Cât despre relaționarea cu tutorii de la Oxford College of Marketing, am avut o experiență foarte bună și m-am bucurat să pot avea această oportunitate. Tutorii ne-au ajutat, într-un mod obiectiv și profesionist, să înțelegem care este scopul fiecărei acțiuni, ce trebuie să urmărim, care este esența acțiunilor, cum putem evalua dacă planificarea a fost una bună, cum mai putem corecta lucrurile atunci când se întâmplăm ceva neașteptat. Am simțit că suntem foarte bine antrenați să ne descurcăm în orice situație s-ar ivi în profesia noastră, nu doar să rezolvăm un anumit brief, ci chiar mai mult de atât.
Cum s-a schimbat experienţa şi programul de training? Ce au adus nou sau in plus fata de alte evenimente și traininguri de marketing la care ai participat? Ți-au schimbat în vreun fel perspectiva de practician?
Pot spune că cele două module pe care le-am finalizat deja, cel de Marketing & Digital Strategy și Innovation in Marketing, mi-au impulsionat și mai tare preocuparea pentru planificarea strategică și evaluarea obiectivelor. Am găsit răspunsuri la întrebări pe care le aveam de ceva vreme, am testat mai multe mecanisme noi, am dezvoltat soluții mai curajoase. Toată experiența de până acum cu acest program de training m-a ajutat să văd totul într-o perspectivă nouă, una și mai orientată spre eficiență și spre ceea ce contează cu adevărat. În același timp pot spune că mi-a confirmat și cât de importante sunt alte elemente, cum ar fi empatia, mai ales atunci când apar lucruri neprevăzute.
În ce măsură brief-urile pe care lucrezi sunt legate de oportunităţile reale de business, te ajută sau te inspiră în ceea ce faci? Ai aplicat sau ți-au venit idei de pus în practică imediat în planurile și inițiativele de marketing?
Am apreciat în mod special că brief-urile pe care am lucrat pentru ambele module au fost foarte bine ancorate în realitate. Practic, chiar am avut ocazia să simulăm ceea ce s-ar putea întâmpla în industria noastră. Sigur că idei au fost multe, dar dincolo de idei, a ajutat mult să discutăm și despre efectul pandemiei în diverse industrii, să vedem cum se adaptează o companie din punct de vedere marketing la contextul actual, ce situații speciale sunt de la un caz la altul. Colegii mei de curs erau din industrii total diferite, iar schimbul de opinii a fost o parte importantă a procesului de învățare.
Care crezi că sunt skill-urile esențiale pentru un marketer în 2021, importante și pentru viitorii 5-10 ani?
Probail ceea ce aș spune și peste 10 ani: capacitatea de adaptare, înțelegerea mediului de business și empatia. Cred că indiferent de ce s-ar mai întâmpla pe viitor, nu putem omite aceste lucruri dacă vrem să ne facem treaba cât mai bine.
Plecând de la ideea că în business, indiferent de contextul social în care ne aflăm, procesele de învățare și socializare nu trebuie să se oprească niciodată, Virtualized, primul concept de expo-conferințe B2B online din România, lansat anul trecut de către UNIVERSUM Events, își anunță cele două ediții din această toamnă, pe 29 și 30 septembrie.
29 Septembrie 2021 - Robotic Process Automation - Adding process to performance, este primul eveniment- conferință dedicat conținutului și tehnologiilor RPA din România și se adresează factorilor de decizie dintr-o companie, precum CEO / General Manager, CFO / Financial Director, CIO / CTO / Information & Technology Manager, COO / Operations Director, antreprenorilor, dar și profesioniștilor precum HR Manager / HR Director, Project / Business Management, IT Project Manager / IT Specialist, Financial & Procurement Professionals, HR - Recruitment Professionals, HR Professional, Online Entrepreneur din orice domeniu de business.
Evenimentul va dezbate aspecte de ultimă oră legate de importanța utilizării inteligenței artificiale și a automatizării digitale pentru a optimiza procesele de lucru, a crește productivitatea și a dezvolta businessurile.
Printre speakerii internaționali confirmați la evenimentul Robotic Process Automation - Adding process to performance se numără:
Justas are experiență de peste 10 ani de experiență în leadership, management de proiect și consultanță în afaceri pentru companii internaționale. Este expert în RPA, soluții SAP Finance, soluții logistice și metodologie Scaled Agile Framework.
În cadrul evenimentului din septembrie, Justas va prezenta rezultatele proiectului de automatizare a proceselor logistice din cadrul companiei internaționale Metso Outotec. Proiectul a fost dezvoltat în iunie 2020, devenind în prezent robotul cu cele mai bune performanțe în procesul logistic.
Armand Angeli conduce comitetul RPA / Intelligent Automation / Shared Services și Outsourcing Committee al DFCG, Institutul CFO francez, un Think Tank cu peste 400 CFO’s, Shared Services/ GBS, Automation coE și liderii de transformare financiară și este un expert recunoscut la nivel mondial în servicii partajate și outsourcing, RPA, automatizare inteligentă și dezvoltarea afacerilor internaționale.
El va susține în cadrul evenimentului o conferință pe tema Cum poate optimiza RPA-ul domeniul Financiar și back-office.
30 Septembrie 2021 - HR 21. Tech Recalibration, ultimul eveniment din seria Virtualized din acest an este dedicat atât factorilor de decizie dintr-o companie, precum CEO / General Manager, COO / Operations Director, antreprenorilor din IT& tech, dar, mai ales, profesioniștilor din domeniul resurselor umane: HR Manager / HR Director, HR - Recruitment Professionals, HR - Training Professionals & Organizational Development, HR Learning & Development, HR Professional, indiferent de domeniul de business.
Pornind de la schimbările majore de stil de lucru și comunicare internă impuse anul trecut de pandemia Covid-19, conferințele vor aborda subiecte de actualitate despre modul în care trebuie să utilizăm în continuare tehnologia și digitalizarea pentru a optimiza forța de muncă, procesele de lucru în echipă, și, cel mai important, cum să avem grijă de bunăstarea angajaților.
Printre speakerii internaționali confirmați la evenimentul HR21. Tech Recalibration se numără:
Heiko Fischer este fondatorul Resourceful Humans, o companie tech premiată la nivel international, ce oferă consultanță firmelor și echipelor de lucru să abandoneze ierarhia, politica și birocrația și să lucreze ca rețele inteligente, antreprenoriale.
Sub deviza 100% antreprenoriat. 0% Birocrație, Heiko și-a construit filosofia inspirându-se din jocurile video. El a reorganizat astfel sistemul de lucru pornind de la „principile primare” bazate pe organizațiile tip rețele de lucru și pe modul RH - co-creare și responsabilitate prin alegere, simplitate și divulgarea radicală a informațiilor. Bineînțeles, tehnologia are un rol esențial.
Heiko va explica sistemul său de lucru pe 30 septembrie, în cadrul HR 21.Tech Recalibration.
Virtualized a fost creat pentru a depăși orice graniță, pentru a oferi tuturor profesioniștilor din numeroase domenii și verticale de business, indiferent de locul în care aceștia se află, cea mai nouă informație din domeniul tehnologiei.
Expo- conferințele Virtualized sunt structurate astfel: conferințele online orientate spre teme de actualitate, susținute de către experți internaționali și locali, zona expozițională, unde companii din diverse domenii își prezintă produsele și serviciile, panel-uri unde profesioniști internaționali și locali de top dezbat Live subiecte de actualitate din domeniile în care activează, demonstrații Live/workshop-uri ce prezintă soluții concrete de business, dar și pauze de networking, în timpul cărora participanții pot interacționa în timp real între ei sau cu reprezentanții companiilor participante, accesând chat-ul.
Expo-conferințele se desfășoară pe platforma complexă, MyConnector.
Participarea la cele două expo- conferințe Virtualized este GRATUITĂ și se face după validarea înregistrării de către organizator, pe https://www.virtualized.ro/.
Este obligatoriu ca participanții să se înscrie cu informațiile de business (e-mail de companie/ telefon/ job title).
Organizatorul își rezervă dreptul de a selecta participanții.
Pentru informații suplimentare, urmăriți platformele oficiale:
https://www.instagram.com/virtualized/